Avaa päävalikko

Luettelo kuntaliitoksista Suomessa kunnittain

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo kuntaliitoksista Suomessa kunnittain. Luettelossa esitetään kuntajaon muutokset Suomessa (niin sanotut kuntaliitokset) Suomen nykyisellä alueella kunnittain.[1]

Suomen nykyiset kunnat ja niihin liitetyt Suomen entiset kunnat esitetään luettelossa maakunnittain ja seutukunnittain vallitsevan maakunta- ja seutujaon mukaan. Luettelossa eivät ole mukana osakuntaliitokset, tulevat kuntaliitokset eivätkä luovutetuilla alueilla tehdyt liitokset. Kaupungit on lihavoitu.

Sisällysluettelo

AhvenanmaaMuokkaa

Etelä-KarjalaMuokkaa

Imatran seutukuntaMuokkaa

Lappeenrannan seutukuntaMuokkaa

Etelä-PohjanmaaMuokkaa

Järviseudun seutukuntaMuokkaa

Kuusiokuntien seutukuntaMuokkaa

Seinäjoen seutukuntaMuokkaa

Suupohjan seutukuntaMuokkaa

Etelä-SavoMuokkaa

Mikkelin seutukuntaMuokkaa

Pieksämäen seutukuntaMuokkaa

Savonlinnan seutukuntaMuokkaa

KainuuMuokkaa

Kanta-HämeMuokkaa

Forssan seutukuntaMuokkaa

Hämeenlinnan seutukuntaMuokkaa

Riihimäen seutukuntaMuokkaa

Keski-PohjanmaaMuokkaa

Kaustisen seutukuntaMuokkaa

Kokkolan seutukuntaMuokkaa

Keski-SuomiMuokkaa

Joutsan seutukuntaMuokkaa

Jyväskylän seutukuntaMuokkaa

Jämsän seutukuntaMuokkaa

Keuruun seutukuntaMuokkaa

Saarijärven–Viitasaaren seutukuntaMuokkaa

Äänekosken seutukuntaMuokkaa

KymenlaaksoMuokkaa

Kotkan–Haminan seutukuntaMuokkaa

Kouvolan seutukuntaMuokkaa

  • Iitti
  • Kouvola
    • Anjalankoski (yhdistetty Elimäen, Jaalan, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]
      • Anjala (yhdistetty Sippolan kanssa Anjalankosken kauppalaksi 1975)
      • Sippola (yhdistetty Anjalan kanssa Anjalankosken kauppalaksi 1975)
    • Elimäki (yhdistetty Anjalankosken, Jaalan, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]
    • Jaala (yhdistetty Anjalankosken, Elimäen, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]
    • Kouvola (yhdistetty Anjalankosken, Elimäen, Jaalan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]
    • Kuusankoski (yhdistetty Anjalankosken, Elimäen, Jaalan, Kouvolan ja Valkealan kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]
    • Valkeala (yhdistetty Anjalankosken, Elimäen, Jaalan, Kouvolan ja Kuusankosken kanssa Kouvolan kaupungiksi 2009)[4]

LappiMuokkaa

PirkanmaaMuokkaa

Etelä-Pirkanmaan seutukuntaMuokkaa

  • Akaa
    • Toijala (yhdistetty Viialan kanssa Akaan kaupungiksi 2007)
      • Akaa (osasta kuntaa muodostettu Toijalan kauppala ja muut osat liitetty Kylmäkoskeen, Viialaan ja Sääksmäkeen 1946)
    • Viiala (yhdistetty Toijalan kanssa Akaan kaupungiksi 2007)
      • Akaa (osasta kuntaa muodostettu Toijalan kauppala ja muut osat liitetty Kylmäkoskeen, Viialaan ja Sääksmäkeen 1946)
    • Kylmäkoski (liitetty Akaaseen 2011)
      • Akaa (osasta kuntaa muodostettu Toijalan kauppala ja muut osat liitetty Kylmäkoskeen, Viialaan ja Sääksmäkeen 1946)
  • Urjala
  • Valkeakoski
    • Sääksmäki (liitetty Valkeakoskeen 1973)
      • Akaa (osasta kuntaa muodostettu Toijalan kauppala ja muut osat liitetty Kylmäkoskeen, Viialaan ja Sääksmäkeen 1946)
    • Tyrväntö (liitetty Hattulaan 1971, osia siirretty vuonna 1978 Valkeakoskeen)

Lounais-Pirkanmaan seutukuntaMuokkaa

  • Sastamala
    • Mouhijärvi (yhdistetty Vammalan ja Äetsän kanssa Sastamalaksi 2009)
    • Vammala (yhdistetty Mouhijärven ja Äetsän kanssa Sastamalaksi 2009)
    • Äetsä (yhdistetty Mouhijärven ja Vammalan kanssa Sastamalaksi 2009)
      • Keikyä (yhdistetty Kiikan kanssa Äetsäksi 1981)
      • Kiikka (yhdistetty Keikyän kanssa Äetsäksi 1981)
    • Kiikoinen (liitetty Sastamalaan 2013)
  • Punkalaidun

Luoteis-Pirkanmaan seutukuntaMuokkaa

Tampereen seutukuntaMuokkaa

Ylä-Pirkanmaan seutukuntaMuokkaa

Pohjanmaan maakuntaMuokkaa

Kyrönmaan seutukuntaMuokkaa

Pietarsaaren seutukuntaMuokkaa

Suupohjan rannikkoseutuMuokkaa

Vaasan seutukuntaMuokkaa

Pohjois-KarjalaMuokkaa

Joensuun seutukuntaMuokkaa

Keski-Karjalan seutukuntaMuokkaa

Pielisen Karjalan seutukuntaMuokkaa

Pohjois-PohjanmaaMuokkaa

Koillismaan seutukuntaMuokkaa

Nivala–Haapajärven seutukuntaMuokkaa

Oulun seutukuntaMuokkaa

Oulunkaaren seutukuntaMuokkaa

Raahen seutukuntaMuokkaa

Haapaveden-Siikalatvan seutukuntaMuokkaa

  • Haapavesi
  • Pyhäntä
  • Siikalatva
    • Kestilä (yhdistetty Piippolan, Pulkkilan ja Rantsilan kanssa Siikalatvaksi 2009)
    • Piippola (yhdistetty Kestilän, Pulkkilan ja Rantsilan kanssa Siikalatvaksi 2009)
    • Pulkkila (yhdistetty Kestilän, Piippolan ja Rantsilan kanssa Siikalatvaksi 2009)
    • Rantsila (yhdistetty Kestilän, Piippolan ja Pulkkilan kanssa Siikalatvaksi 2009)

Ylivieskan seutukuntaMuokkaa

Pohjois-SavoMuokkaa

Koillis-Savon seutukuntaMuokkaa

Kuopion seutukuntaMuokkaa

Sisä-Savon seutukuntaMuokkaa

Varkauden seutukuntaMuokkaa

Ylä-Savon seutukuntaMuokkaa

Päijät-HämeMuokkaa

Lahden seutukuntaMuokkaa

SatakuntaMuokkaa

Pohjois-Satakunnan seutukuntaMuokkaa

Porin seutukuntaMuokkaa

Rauman seutukuntaMuokkaa

UusimaaMuokkaa

Helsingin seutukuntaMuokkaa

Loviisan seutukuntaMuokkaa

Porvoon seutukuntaMuokkaa

Raaseporin seutukuntaMuokkaa

  • Hanko
    • Bromarv (liitetty pääosin Tenholaan ja pienempi osa Hankoon 1977)
  • Inkoo
  • Raasepori
    • Karjaa (yhdistetty Tammisaaren ja Pohjan kanssa Raaseporin kaupungiksi 2009)
    • Pohja (yhdistetty Karjaan ja Tammisaaren kanssa Raaseporin kaupungiksi 2009)
    • Tammisaari (yhdistetty Karjaan ja Pohjan kanssa Raaseporin kaupungiksi 2009)

Varsinais-SuomiMuokkaa

Loimaan seutukuntaMuokkaa

Salon seutukuntaMuokkaa

  • Salo
    • Halikko (yhdistetty Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Kiikala (yhdistetty Halikon, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Kisko (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Kuusjoki (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Muurla (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Perniön, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Perniö (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perttelin, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Pertteli (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Salon, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Salo (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Suomusjärven ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Suomusjärvi (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon ja Särkisalon kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
    • Särkisalo (yhdistetty Halikon, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Salon ja Suomusjärven kanssa Salon kaupungiksi 2009)[5]
  • Somero

Turun seutukuntaMuokkaa

Turunmaan seutukuntaMuokkaa

  • Kemiönsaari
    • Dragsfjärd (yhdistetty Kemiön ja Västanfjärdin kanssa Kemiönsaaren kunnaksi 2009)
    • Kemiö (yhdistetty Dragsfjärdin ja Västanfjärdin kanssa Kemiönsaaren kunnaksi 2009)
      • Karuna (liitetty Sauvoon 1969, pieni osa Kemiöön)
    • Västanfjärd (vuoteen 1972 Vestanfjärd, yhdistetty Dragsfjärdin ja Kemiön kanssa Kemiönsaaren kunnaksi 2009)
  • Parainen (vuosina 2009–2011 Länsi-Turunmaa, nimi muutettu Paraiseksi vuoden 2012 alussa)
    • Houtskari (yhdistetty Iniön, Korppoon, Nauvon ja Paraisten kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi 2009)[7]
    • Iniö (yhdistetty Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Paraisten kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi 2009)[7]
    • Korppoo (yhdistetty Houtskarin, Iniön, Nauvon ja Paraisten kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi 2009)[7]
    • Nauvo (yhdistetty Houtskarin, Iniön, Korppoon, ja Paraisten kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi 2009)[7]
    • Parainen (yhdistetty Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi 2009)[7]

Vakka-Suomen seutukuntaMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Kuntajaon muutumisella tarkoitetaan kuntien yhdistymistä, joka tarkoittaa: yksi tai useampi kunta lakkaa ja yhdistyy olemassa olevaan kuntaan; kunnat lakkaavat ja ne yhdistetään perustamalla uusi kunta; tai, kunnan alue jaetaan kahden tai useamman kunnan kesken siten, että jaettava kunta lakkaa. (Kuntarakennelaki (1698/2009) finlex.fi. 29.12.2009. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013. ; Kuntajakolaki (1196/1997) finlex.fi. 19.12.1997. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013. ; Laki kuntajaosta (73/1977) finlex.fi. 21.1.1977. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013. )
  2. a b c Valtioneuvoston päätös Seinäjoen kaupungin, Nurmon kunnan ja Ylistaron kunnan lakkauttamisesta ja uuden Seinäjoen kaupungin perustamisesta (1073/2007) finlex.fi. 22.11.2007. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.
  3. a b Valtioneuvoston päätös Seinäjoen kaupungin ja Peräseinäjoen kunnan lakkauttamisesta ja uuden kunnan perustamisesta (677/2003) finlex.fi. 3.7.2003. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.
  4. a b c d e f Valtioneuvoston päätös Anjalankosken kaupungin, Elimäen kunnan, Jaalan kunnan, Kouvolan kaupungin, Kuusankosken kaupungin ja Valkealan kunnan lakkauttamisesta ja uuden Kouvolan kaupungin perustamisesta (314/2008) finlex.fi. 8.5.2008. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.
  5. a b c d e f g h i j Valtioneuvoston päätös Salon kaupungin, Halikon kunnan, Kuusjoen kunnan, Perttelin kunnan, Muurlan kunnan, Perniön kunnan, Särkisalon kunnan, Kiskon kunnan, Kiikalan kunnan ja Suomusjärven kunnan lakkauttamisesta ja uuden Salon kaupungin perustamisesta (1074/2007) finlex.fi. 22.11.2007. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.
  6. a b c Valtioneuvoston päätös Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan kuntien liittämisestä Naantalin kaupunkiin (144/2008) finlex.fi. 28.2.2008. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.
  7. a b c d e Valtioneuvoston päätös Houtskarin kunnan, Iniön kunnan, Korppoon kunnan, Nauvon kunnan ja Paraisten kaupungin lakkauttamisesta ja uuden Länsi-Turunmaan kaupungin perustamisesta (467/2008) finlex.fi. 19.6.2008. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 30.12.2013.

Aiheesta muuallaMuokkaa