Luettelo osakuntaliitoksista Suomessa

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on epätäydellinen luettelo osakuntaliitoksista Suomessa. Osakuntaliitos tarkoittaa alueliitosta, jossa kunnasta liitetään alueita johonkin toiseen kuntaan. Alueliitoksen jälkeen molemmat kunnat jatkavat toimintaansa. Luettelossa on mainittu myös sellaiset kuntaliitokset, joissa kunta on lakkautettu kokonaan ja sen alueet jaettu kahden tai useamman kunnan kesken. Lisäksi luettelon alkupuolella on tapauksia, joissa on perustettu uusi kunta yhden tai useamman kunnan alueista.

Luettelossa nuolen (→) vasemmalla puolella ovat kunnat, joista on liitetty alueita nuolen oikealla puolella olevaan kuntaan. Lisäksi on mainittu liitetyn alueen väkiluku. Vuoteen 1940 asti kyseessä ovat seurakuntajaon muutokset ja vuodesta 1941 alkaen kuntajaon muutokset. Tiedot on otettu Tilastokeskuksen Internetiin digitoimista julkaisuista vuoteen 2004 asti. Myöhemmät tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen Internet-sivuilta. Luettelossa ei ole mukana sellaisia osakuntaliitoksia, joissa siirretyt alueet ovat olleet asumattomia. Lähteissä on usein mainittu myös muunlaisia aluejärjestelyjä kuin osakuntaliitoksia, mutta tähän on poimittu vain osakuntaliitokset.

Seurakuntajaon muutokset vuoteen 1940 muokkaa

1916 muokkaa

Vuonna 1916 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[1]

1917 muokkaa

Vuonna 1917 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[2]

1918 muokkaa

Vuonna 1918 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[2]


1921 muokkaa

Vuonna 1921 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1922 muokkaa

Vuonna 1922 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1923 muokkaa

Vuonna 1923 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1924 muokkaa

Vuonna 1924 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1925 muokkaa

Vuonna 1925 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1926 muokkaa

Vuonna 1926 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1927 muokkaa

Vuonna 1927 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1928 muokkaa

Vuonna 1928 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1929 muokkaa

Vuonna 1929 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1930 muokkaa

Vuonna 1930 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1931 muokkaa

Vuonna 1931 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1932 muokkaa

Vuonna 1932 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1933 muokkaa

Vuonna 1933 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1934 muokkaa

Vuonna 1934 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1935 muokkaa

Vuonna 1935 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]


1936 muokkaa

Vuonna 1936 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1936 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

Lisäksi vuonna 1936 perustettiin Pohjaslahden seurakunta, johon tuli kuulumaan 2 081 asukasta Ruovedeltä. Omaksi kunnaksi Pohjaslahti erosi Ruovedestä vuonna 1941.[13]


1937 muokkaa

Vuonna 1937 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1937 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1938 muokkaa

Vuonna 1938 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1938 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1939 muokkaa

Vuonna 1939 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1939 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1940 muokkaa

Vuonna 1940 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]


Osakuntaliitokset vuosina 1941–1969 muokkaa

1941 muokkaa

Vuonna 1941 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1942 muokkaa

Vuonna 1942 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1943 muokkaa

Vuonna 1943 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1944 muokkaa

Vuonna 1944 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1945 muokkaa

Vuonna 1945 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1946 muokkaa

Vuonna 1946 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1947 muokkaa

Vuonna 1947 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1948 muokkaa

Vuonna 1948 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[17]

1949 muokkaa

Vuonna 1949 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1950 muokkaa

Vuonna 1950 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[17]

1951 muokkaa

Vuonna 1951 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1952 muokkaa

Vuonna 1952 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1953 muokkaa

Vuonna 1953 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1954 muokkaa

Vuonna 1954 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1955 muokkaa

Vuonna 1955 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1956 muokkaa

Vuonna 1956 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1957 muokkaa

Vuonna 1957 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

Lisäksi Kemijärven maalaiskunnasta liitettiin 4 166 asukasta Kemijärveen,[20] kun Kemijärven kauppala perustettiin.

1958 muokkaa

Vuonna 1958 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1959 muokkaa

Vuonna 1959 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1960 muokkaa

Vuonna 1960 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[20]

1961 muokkaa

Vuonna 1961 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1962 muokkaa

Vuonna 1962 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1963 muokkaa

Vuonna 1963 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1964 muokkaa

Vuonna 1964 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1965 muokkaa

Vuonna 1965 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[28]

1966 muokkaa

Vuonna 1966 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1967 muokkaa

Vuonna 1967 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[28]

1968 muokkaa

Vuonna 1968 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1969 muokkaa

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[28]

Osakuntaliitokset vuosina 1970–2004 muokkaa

1970 muokkaa

Vuonna 1970 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1971 muokkaa

Vuonna 1971 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1972 muokkaa

Vuonna 1972 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1973 muokkaa

Vuonna 1973 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[28]

1974 muokkaa

Vuonna 1974 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1975 muokkaa

Vuonna 1975 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[28]

1976 muokkaa

Vuonna 1976 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[36]

1977 muokkaa

Vuonna 1977 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[37]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[37]

1978 muokkaa

Vuonna 1978 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[38]

1979 muokkaa

Vuonna 1979 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[39]

1980 muokkaa

Vuonna 1980 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[41]

1981 muokkaa

Vuonna 1981 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[42]

1982 muokkaa

Vuonna 1982 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[43]

1983 muokkaa

Vuonna 1983 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[44]

1984 muokkaa

Vuonna 1984 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[46]

1985 muokkaa

Vuonna 1985 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[48]

1986 muokkaa

Vuonna 1986 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[50]

1987 muokkaa

Vuonna 1987 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[51]

1988 muokkaa

Vuonna 1988 tehtiin seuraavat osakuntakuntaliitokset:

1989 muokkaa

Vuonna 1989 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[52]

1990 muokkaa

Vuonna 1990 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[53]

1991 muokkaa

Vuonna 1991 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[54]


1993 muokkaa

Vuonna 1993 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[56]

1994 muokkaa

Vuonna 1994 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[57]

1995 muokkaa

Vuonna 1995 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[58]

1996 muokkaa

Vuonna 1996 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[59]

1997 muokkaa

Vuonna 1997 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[60]

1998 muokkaa

Vuonna 1998 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[61]


2001 muokkaa

Vuonna 2001 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[62]

Temmes liitettiin pääosin Tyrnävän kuntaan, osia siitä liitettiin myös Limingan ja Rantsilan kuntiin. Samalla Limingan, Lumijoen, Rantsilan ja Tyrnävän kuntien aluejakoa eheytettiin.[63]

2002 muokkaa

Vuonna 2002 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[64]

2003 muokkaa

Vuonna 2003 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[65]

2004 muokkaa

Vuonna 2004 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[66]

Osakuntaliitokset vuodesta 2005 muokkaa

2005 muokkaa

Vuonna 2005 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[67]

2006 muokkaa

Vuodelle 2006 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[68]

2007 muokkaa

Vuonna 2007 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[69]

Längelmäki lakkautettiin ja sen alue jaettiin yllä mainittujen kuntien kesken.

2008 muokkaa

Vuonna 2008 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[70]

2009 muokkaa

Vuonna 2009 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[71]

2010 muokkaa

Vuonna 2010 tehtiin Tilastokeskuksen mukaan seuraavat osakuntaliitokset:[73]

Lisäksi Pirkkalan Härmälästä osa liitettiin Tampereeseen.[77]

2011 muokkaa

Vuonna 2011 tehtiin Tilastokeskuksen mukaan seuraavat osakuntaliitokset:[79]

Lisäksi Vihannin Pohjannevan alue liitettiin Siikajokeen.[82]

2012 muokkaa

Vuodelle 2012 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[68]

2013 muokkaa

Vuonna 2013 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[83]

2014 muokkaa

Vuodelle 2014 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[68]

2015 muokkaa

Vuonna 2015 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[84]

2016 muokkaa

Vuonna 2016 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[85]

2017 muokkaa

Vuonna 2017 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[86]

2018 muokkaa

Vuonna 2018 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[87]

2019 muokkaa

Vuodelle 2019 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[68]

2020 muokkaa

Vuonna 2020 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[90]

Eräitä huomattavia osakuntaliitoksia muokkaa

1877 muokkaa

1897 muokkaa

1911 muokkaa

1914 muokkaa

1917 muokkaa

1920 muokkaa

1930 muokkaa

1931 muokkaa

1932 muokkaa

1936 muokkaa

1937 muokkaa

1939 muokkaa

1944 muokkaa

1945 muokkaa

1948 muokkaa

1953 muokkaa

1955 muokkaa

1959 muokkaa

1965 muokkaa

1967 muokkaa

1973 muokkaa

1984 muokkaa

1991 muokkaa

Lähteet muokkaa

  • Kuujo Erkki, Lakio Matti: Viipurin pitäjän historia II. Helsinki: Viipurin maalaiskuntalaisten pitäjäseura ry, 1982.

Viitteet muokkaa

  1. a b Väestönmuutokset Suomessa vuosina 1915 ja 1916 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneita muutoksia) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  2. a b Väestönmuutokset Suomessa vuosina 1917 ja 1918 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneita muutoksia) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  3. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1921-1925: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  4. a b c http://www.narvasoft.fi/vesilsrk/vtisrk3.html
  5. a b Timo Alanen, Markus Hiekkanen, Jussi Härme, Manu Kärki, Osmo Turkki: Somero ja Somerniemi 1449-1999, s. 192-194. Someron seurakunta ja Somerniemen seurakunta, 1999. ISBN 952-91-1221-1.
  6. Kuujo 1982, s. 237
  7. a b c d e f Mikkelin kaupungin alueellinen kasvu Mikkelin kaupunki. Arkistoitu 28.4.2008. Viitattu 7.11.2007.
  8. Nurmiluoto, Timo: Karjala kuvina, Laatokan Karjala, s. 36. Kustannus Oy Constator, 1995. ISBN 951-97086-4-2.
  9. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1926-1930 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  10. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1931-1935: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  11. Lappeenrannan kaupungin historiaa (Kaupungin alueen kehitys 1900-luvulla) Lappeenrannan kaupunki.
  12. Lakio 1982, s. 255
  13. a b c d e f g h i j Väestönmuutokset vuosina 1936-1940: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 27.6.2014.
  14. Kuujo 1982, s. 245
  15. Kauhajärven kylän siirto Lapuan kuntaan. Vaasa, , 36. vsk, nro 2, s. 1. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 14.7.2021.
  16. a b Lakio 1982, s. 259
  17. a b c d e f g h i j k Väestönmuutokset vuosina 1941-50: Teksti (PDF) (Taulu 1. Aluejärjestelyt vuosina 1941-1950) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 26.6.2014.
  18. Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen historiatietoja (Historia) Parikkalan kunta. Viitattu 10.12.2009.
  19. a b c Tampereen kaupunki – Perustiedot – Historia
  20. a b c d e f g h i j k Katsaus väestönmuutoksiin vuosina 1951–65 (PDF) (Liitetaulu 1. Aluejärjestelyt vuosina 1951–65) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 26.6.2014.
  21. Värtsilän kunnan historiaa
  22. Länsi-Uusimaa: Pakkoliitoksia ja pakkoliitoksia [vanhentunut linkki]
  23. a b Vilppulan kunta – Perustietoja kunnasta (Arkistoitu – Internet Archive)
  24. Rääkkylän kunta – Historia 19.5.2006. Rääkkylän kunta. Arkistoitu 18.2.2008. Viitattu 5.11.2007.
  25. Vammalan kaupunki – Silmäys Vammalan historiaan (Arkistoitu – Internet Archive)
  26. Räty, Nina: Kaupungin kupeessa, maaseudun reunalla. (Vuosituhansien maisemassa, osa 7/7) Etelä-Suomen Sanomat, 9.10.2007. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 31.10.2007.
  27. Valtioneuvoston päätös 442/1954
  28. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Katsaus väestönmuutoksiin 1961–1975 (PDF) (Liite 3. Aluejärjestelyt vuosina 1961–1975) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  29. Otavan iso tietosanakirja, artikkeli Rovaniemi
  30. Linkola, Martti: Konneveden kirja, s. 506-513. Konnevesi: Konneveden kunta, 1976. ISBN 951-99094-1-9.
  31. Esko Leinonen: Historia - Lankamaan kylän sivut lankamaa.fi. n.d.. Viitattu 2.6.2024.
  32. Historiaa Tammelan kunta. Arkistoitu 4.2.2015. Viitattu 17.8.2012.
  33. Antti Roseberg: ”Jokelan alueliitos”, Tuusulan historia 1920–1984, s. 14–18. Gummerus, 1998. ISBN 952-91-0288-7.
  34. Kaipainen, Sauli: Somero on 48 kylän muodostama kaupunki. Somero, 10.6.2011, 86. vsk, nro 43, s. 17.
  35. Kaipainen, Sauli: Kaikki kylän asukkaat ovat Tallgreneja. Somero, 10.6.2011, 86. vsk, nro 43, s. 17.
  36. Väestörakenne- ja väestönmuutokset: Koko maa ja läänit 1976 (PDF) (Taulu 6. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1976) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  37. a b Väestörakenne- ja väestönmuutokset: Koko maa ja läänit 1977 (PDF) (Taulu 11. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset lääneittäin ja kunnittain 1.1.1977) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  38. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1978, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 15. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1978) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  39. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1979, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 16. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1979) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  40. Tyrväntö-verkko – tyrväntöläinen aikajana
  41. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1980, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 23. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1980) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  42. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1981, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 22. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1981) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  43. Väestönmuutokset kunnittain 1982, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  44. Väestönmuutokset kunnittain 1983, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  45. UJ: Sammaloja liitettiin Evijärveen. Järviseudun Sanomat, 6.1.1983, nro 1, s. 1. Järviseutu-Seura ry..
  46. Väestönmuutokset kunnittain 1984, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  47. Valtioneuvoston päätös 226/1983
  48. Väestönmuutokset kunnittain 1985, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  49. Kuntajaon muutokset 1922-2011 (XLS) Suomen Kuntaliitto. Viitattu 19.3.2013. [vanhentunut linkki]
  50. Väestönmuutokset kunnittain 1986, osa III (PDF) (Taulu 2. Aluejärjestelyjen ja kuntamuodon muutosten aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1986) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  51. Väestönmuutokset kunnittain 1987 (PDF) (Sivu 10, alaviite 2) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  52. Väestörakenne 1989 (PDF) (Taulu 21. Aluejärjestelyt 1.1.1989) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  53. Väestörakenne 1990 (PDF) (Taulu 21. Aluejärjestelyt 1.1.1990) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  54. Väestörakenne 1991 (PDF) (Taulu 22. Aluejärjestelyt 1.1.1991) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  55. Rurik Wasastjerna - Muutakin kuin rautatieristeys, s. 18
  56. Väestönmuutokset kunnittain 1993 (PDF) (Aluejärjestelyt 1.1.1993) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  57. Väestönmuutokset kunnittain 1994 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1994) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  58. Väestönmuutokset kunnittain 1995 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1995) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  59. Väestönmuutokset kunnittain 1996 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1996) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  60. Väestönmuutokset kunnittain 1997 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1997) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  61. Väestönmuutokset kunnittain 1998 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1998) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  62. Väestörakenne 2000 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjet 1.1.2001) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  63. Valtioneuvoston päätös 606/2000
  64. Väestörakenne 2001 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.2002) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  65. Väestörakenne 2002 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjen 1.1.2003 aiheuttamat väestön aluemuutokset) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  66. Väestörakenne ja väestönmuutokset kunnittain 2003 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjen 1.1.2004 aiheuttamat väestön aluemuutokset) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  67. Aluejärjestelyt 1.1.2005 (XLS) Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  68. a b c d Väestörakenne: Liitetaulukot Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  69. Aluejärjestelyt 1.1.2007 (XLS) Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  70. Aluejärjestelyt 1.1.2008 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  71. Aluejärjestelyt 1.1.2009 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  72. a b Valtioneuvoston tiedote (Arkistoitu – Internet Archive)
  73. Aluejärjestelyt 1.1.2010 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  74. Kuntaliitokset 2009-2010 5.10.2009. Väestörekisterikeskus. Arkistoitu 29.10.2010. Viitattu 3.8.2018.
  75. Haukkala hyppää Kouvolasta Iittiin YLE Kymenlaakso. Arkistoitu 3.2.2012. Viitattu 21.2.2010.
  76. Päätös kuntajaon muuttamisesta Kouvolan kaupungin ja Iitin kunnan välillä Kouvolan kaupunki. Arkistoitu 17.7.2009. Viitattu 21.2.2010.
  77. a b Valtionvarainministeriön tiedote (Arkistoitu – Internet Archive)
  78. www.kymensanomat.fi - Loviisan liitos onnistui kolmannella kerralla[vanhentunut linkki]
  79. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2011 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  80. [http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20091089 Valtioneuvoston päätös kuntajaon muuttamisesta Lappeenrannan kaupungin ja Imatran kaupungin välillä] finlex.fi.
  81. Livonsaari ja Lempisaari liittyvät Naantaliin Livonsaaren kyläyhdistys. Arkistoitu 9.8.2016. Viitattu 23.12.2009.
  82. Kuntajaon muutokset vuodenvaihteessa 2010-2011 Väestörekisterikeskus. [vanhentunut linkki]
  83. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2013 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  84. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2015 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  85. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2016 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  86. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2017 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  87. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2018 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  88. Ministeriöltä päätös: Jakkukylä liittyy Iin kuntaan ensi vuoden alussa kaleva.fi. Viitattu 7.4.2017.
  89. Sipoolaispariskunta sai tahtonsa läpi – ovat ensi vuoden alussa virallisesti vantaalaisia vantaansanomat.fi. Viitattu 15.8.2017.
  90. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2020 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  91. Alifrosti, Kari: Salon ja Uskelan historia 1869-1990, s. 105-110, 374. Salo: Salon kaupunki, 1996. ISBN 951-96152-1-0.
  92. a b c Andersson, Harri: Urban structural dynamics in the city of Turku, Finland, s. 225. Fennia 161:2. Helsinki: Suomen maantieteellinen seura, 1983. (englanniksi)
  93. Soile Rinno ja Minna Laukkanen (toim.): Karjalan luterilaiset kirkot ja seurakuntien pyhät esineet, s. 81-81. Lappeenranta: Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1a, 1997. ISBN 951-785-012-3.
  94. Kuujo 1982, s. 13
  95. Heimo Martikainen: Heinäveden historia II. Heinäveden kunta, 1989.
  96. Luovutettu Karjala – Ruskeala
  97. Keminmaan historia (Suurkunnan hajoaminen) Keminmaan kunta. Arkistoitu 26.1.2008. Viitattu 17.11.2007.
  98. Alifrosti, Kari: Salon ja Uskelan historia 1869-1990, s. 105-110. Salo: Salon kaupunki, 1996. ISBN 951-96152-1-0.
  99. Rapo Seppo: Pälkjärvi Luovutettu Karjala.fi. Viitattu 5.11.2007.
  100. Nokian kaupungin kotisivu – Tietoja Nokian kaupungin historiasta
  101. Valtioneuvoston päätös 111/1936
  102. a b Hämeenlinna tietoa – Historia 29.12.2008. Hämeenlinnan kaupunki. Arkistoitu 15.5.2010. Viitattu 16.12.2009.
  103. Valtioneuvoston päätös 507/1958
  104. Valtioneuvoston päätös 506/1958
  105. Päätös eräiden tilojen ja alueiden siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan 273/1965, 1965, Säädösmuutosten hakemisto, Lainsäädäntö, Finlex
  106. Päätös oikaisuluontoisesta korjauksesta valtioneuvoston 13 päivänä toukokuuta 1965 antamaan päätökseen eräiden tilojen ja alueiden siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan, sekä erään tilan siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan 407/1969, 1969, Säädösmuutosten hakemisto, Lainsäädäntö, Finlex.
  107. Valtioneuvoston päätös 218/1972
  108. Valtioneuvoston päätös 219/1972
  109. Valtioneuvoston päätös 220/1972
  110. Valtioneuvoston päätös 176/1983
  111. Valtioneuvoston päätös 636/1990