Luettelo osakuntaliitoksista Suomessa

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on epätäydellinen luettelo osakuntaliitoksista Suomessa. Osakuntaliitos tarkoittaa alueliitosta, jossa kunnasta liitetään alueita johonkin toiseen kuntaan. Alueliitoksen jälkeen molemmat kunnat jatkavat toimintaansa. Luettelossa on mainittu myös sellaiset kuntaliitokset, joissa kunta on lakkautettu kokonaan ja sen alueet jaettu kahden tai useamman kunnan kesken. Lisäksi luettelon alkupuolella on tapauksia, joissa on perustettu uusi kunta yhden tai useamman kunnan alueista.

Luettelossa nuolen (→) vasemmalla puolella ovat kunnat, joista on liitetty alueita nuolen oikealla puolella olevaan kuntaan. Lisäksi on mainittu liitetyn alueen väkiluku. Vuoteen 1940 asti kyseessä ovat seurakuntajaon muutokset ja vuodesta 1941 alkaen kuntajaon muutokset. Tiedot on otettu Tilastokeskuksen Internetiin digitoimista julkaisuista vuoteen 2004 asti. Myöhemmät tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen Internet-sivuilta. Luettelossa ei ole mukana sellaisia osakuntaliitoksia, joissa siirretyt alueet ovat olleet asumattomia. Lähteissä on usein mainittu myös muunlaisia aluejärjestelyjä kuin osakuntaliitoksia, mutta tähän on poimittu vain osakuntaliitokset.

Seurakuntajaon muutokset vuoteen 1940Muokkaa

1916Muokkaa

Vuonna 1916 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[1]

1917Muokkaa

Vuonna 1917 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[2]

1918Muokkaa

Vuonna 1918 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[2]


1921Muokkaa

Vuonna 1921 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1922Muokkaa

Vuonna 1922 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1923Muokkaa

Vuonna 1923 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1924Muokkaa

Vuonna 1924 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1925Muokkaa

Vuonna 1925 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[3]

1926Muokkaa

Vuonna 1926 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1927Muokkaa

Vuonna 1927 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1928Muokkaa

Vuonna 1928 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1929Muokkaa

Vuonna 1929 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1930Muokkaa

Vuonna 1930 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[9]

1931Muokkaa

Vuonna 1931 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1932Muokkaa

Vuonna 1932 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1933Muokkaa

Vuonna 1933 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1934Muokkaa

Vuonna 1934 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]

1935Muokkaa

Vuonna 1935 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[10]


1936Muokkaa

Vuonna 1936 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1936 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

Lisäksi vuonna 1936 perustettiin Pohjaslahden seurakunta, johon tuli kuulumaan 2 081 asukasta Ruovedeltä. Omaksi kunnaksi Pohjaslahti erosi Ruovedestä vuonna 1941.[13]


1937Muokkaa

Vuonna 1937 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1937 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1938Muokkaa

Vuonna 1938 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1938 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1939Muokkaa

Vuonna 1939 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]

Vuonna 1939 siviilirekisterissä tehtiin seuraavat siirrot:[13]

1940Muokkaa

Vuonna 1940 tehtiin seuraavat muutokset seurakuntajaossa:[13]


Osakuntaliitokset vuosina 1941–1969Muokkaa

1941Muokkaa

Vuonna 1941 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1942Muokkaa

Vuonna 1942 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1943Muokkaa

Vuonna 1943 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1944Muokkaa

Vuonna 1944 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1945Muokkaa

Vuonna 1945 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1946Muokkaa

Vuonna 1946 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1947Muokkaa

Vuonna 1947 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1948Muokkaa

Vuonna 1948 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[16]

1949Muokkaa

Vuonna 1949 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1950Muokkaa

Vuonna 1950 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[16]

1951Muokkaa

Vuonna 1951 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1952Muokkaa

Vuonna 1952 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1953Muokkaa

Vuonna 1953 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1954Muokkaa

Vuonna 1954 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1955Muokkaa

Vuonna 1955 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1956Muokkaa

Vuonna 1956 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1957Muokkaa

Vuonna 1957 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

Lisäksi Kemijärven maalaiskunnasta liitettiin 4 166 asukasta Kemijärveen,[19] kun Kemijärven kauppala perustettiin.

1958Muokkaa

Vuonna 1958 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1959Muokkaa

Vuonna 1959 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1960Muokkaa

Vuonna 1960 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[19]

1961Muokkaa

Vuonna 1961 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1962Muokkaa

Vuonna 1962 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1963Muokkaa

Vuonna 1963 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1964Muokkaa

Vuonna 1964 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1965Muokkaa

Vuonna 1965 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[27]

1966Muokkaa

Vuonna 1966 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1967Muokkaa

Vuonna 1967 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[27]

1968Muokkaa

Vuonna 1968 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1969Muokkaa

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[27]

Osakuntaliitokset vuosina 1970–2004Muokkaa

1970Muokkaa

Vuonna 1970 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1971Muokkaa

Vuonna 1971 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1972Muokkaa

Vuonna 1972 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1973Muokkaa

Vuonna 1973 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[27]

1974Muokkaa

Vuonna 1974 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1975Muokkaa

Vuonna 1975 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[27]

1976Muokkaa

Vuonna 1976 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[33]

1977Muokkaa

Vuonna 1977 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[34]

Osakuntaliitokset kuntien lakkauttamisen yhteydessä:[34]

1978Muokkaa

Vuonna 1978 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[35]

1979Muokkaa

Vuonna 1979 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[36]

1980Muokkaa

Vuonna 1980 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[38]

1981Muokkaa

Vuonna 1981 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[39]

1982Muokkaa

Vuonna 1982 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[40]

1983Muokkaa

Vuonna 1983 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[41]

1984Muokkaa

Vuonna 1984 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[42]

1985Muokkaa

Vuonna 1985 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[44]

1986Muokkaa

Vuonna 1986 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[46]

1987Muokkaa

Vuonna 1987 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[47]

1989Muokkaa

Vuonna 1989 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[48]

1990Muokkaa

Vuonna 1990 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[49]

1991Muokkaa

Vuonna 1991 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[50]


1993Muokkaa

Vuonna 1993 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[52]

1994Muokkaa

Vuonna 1994 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[53]

1995Muokkaa

Vuonna 1995 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[54]

1996Muokkaa

Vuonna 1996 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[55]

1997Muokkaa

Vuonna 1997 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[56]

1998Muokkaa

Vuonna 1998 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[57]


2001Muokkaa

Vuonna 2001 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[58]

Temmes liitettiin pääosin Tyrnävän kuntaan, osia siitä liitettiin myös Limingan ja Rantsilan kuntiin. Samalla Limingan, Lumijoen, Rantsilan ja Tyrnävän kuntien aluejakoa eheytettiin.[59]

2002Muokkaa

Vuonna 2002 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[60]

2003Muokkaa

Vuonna 2003 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[61]

2004Muokkaa

Vuonna 2004 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[62]

Osakuntaliitokset vuodesta 2005Muokkaa

2005Muokkaa

Vuonna 2005 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[63]

2006Muokkaa

Vuodelle 2006 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[64]

2007Muokkaa

Vuonna 2007 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[65]

Längelmäki lakkautettiin ja sen alue jaettiin yllämainittujen kuntien kesken.

2008Muokkaa

Vuonna 2008 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[66]

2009Muokkaa

Vuonna 2009 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[67]

2010Muokkaa

Vuonna 2010 tehtiin Tilastokeskuksen mukaan seuraavat osakuntaliitokset:[69]

Lisäksi Pirkkalan Härmälästä osa liitettiin Tampereeseen.[73]

2011Muokkaa

Vuonna 2011 tehtiin Tilastokeskuksen mukaan seuraavat osakuntaliitokset:[75]

Lisäksi Vihannin Pohjannevan alue liitettiin Siikajokeen.[78]

2012Muokkaa

Vuodelle 2012 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[64]

2013Muokkaa

Vuonna 2013 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[79]

2014Muokkaa

Vuodelle 2014 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[64]

2015Muokkaa

Vuonna 2015 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[80]

2016Muokkaa

Vuonna 2016 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[81]

2017Muokkaa

Vuonna 2017 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[82]

2018Muokkaa

Vuonna 2018 tehtiin seuraavat osakuntaliitokset:[83]

2019Muokkaa

Vuodelle 2019 Tilastokeskus ei ole julkaissut taulukkoa aluejärjestelyistä.[64]

2020Muokkaa

Vuonna 2020 aluejärjestelyissä ei ole mainintaa osakuntaliitoksista.[86]

Eräitä huomattavia osakuntaliitoksiaMuokkaa

1877Muokkaa

1897Muokkaa

1911Muokkaa

1914Muokkaa

1917Muokkaa

1920Muokkaa

1930Muokkaa

1931Muokkaa

1932Muokkaa

1936Muokkaa

1937Muokkaa

1939Muokkaa

1944Muokkaa

1945Muokkaa

1948Muokkaa

1953Muokkaa

1955Muokkaa

1959Muokkaa

1965Muokkaa

1967Muokkaa

1973Muokkaa

1984Muokkaa

1991Muokkaa

LähteetMuokkaa

  • Kuujo Erkki, Lakio Matti: Viipurin pitäjän historia II. Helsinki: Viipurin maalaiskuntalaisten pitäjäseura ry, 1982.

ViitteetMuokkaa

  1. a b Väestönmuutokset Suomessa vuosina 1915 ja 1916 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneita muutoksia) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  2. a b Väestönmuutokset Suomessa vuosina 1917 ja 1918 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneita muutoksia) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  3. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1921-1925: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  4. a b c http://www.narvasoft.fi/vesilsrk/vtisrk3.html
  5. a b Timo Alanen, Markus Hiekkanen, Jussi Härme, Manu Kärki, Osmo Turkki: Somero ja Somerniemi 1449-1999, s. 192-194. Someron seurakunta ja Somerniemen seurakunta, 1999. ISBN 952-91-1221-1.
  6. Kuujo 1982, s. 237
  7. a b c d e f Mikkelin kaupungin alueellinen kasvu Mikkelin kaupunki. Viitattu 7.11.2007.
  8. Nurmiluoto, Timo: Karjala kuvina, Laatokan Karjala, s. 36. Kustannus Oy Constator, 1995. ISBN 951-97086-4-2.
  9. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1926-1930 (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  10. a b c d e Väestönmuutokset vuosina 1931-1935: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 3.7.2018.
  11. Lappeenrannan kaupungin historiaa (Kaupungin alueen kehitys 1900-luvulla) Lappeenrannan kaupunki.
  12. Lakio 1982, s. 255
  13. a b c d e f g h i j Väestönmuutokset vuosina 1936-1940: Teksti (PDF) (1. Maan kirkollisessa jaoituksessa tapahtuneet muutokset) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 27.6.2014.
  14. Kuujo 1982, s. 245
  15. a b Lakio 1982, s. 259
  16. a b c d e f g h i j k Väestönmuutokset vuosina 1941-50: Teksti (PDF) (Taulu 1. Aluejärjestelyt vuosina 1941-1950) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 26.6.2014.
  17. Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen historiatietoja (Historia) Parikkalan kunta. Viitattu 10.12.2009.
  18. a b c Tampereen kaupunki – Perustiedot – Historia
  19. a b c d e f g h i j k Katsaus väestönmuutoksiin vuosina 1951–65 (PDF) (Liitetaulu 1. Aluejärjestelyt vuosina 1951–65) Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 26.6.2014.
  20. Värtsilän kunnan historiaa
  21. Länsi-Uusimaa: Pakkoliitoksia ja pakkoliitoksia
  22. a b Vilppulan kunta – Perustietoja kunnasta
  23. Rääkkylän kunta – Historia 19.5.2006. Rääkkylän kunta. Viitattu 5.11.2007.
  24. Vammalan kaupunki – Silmäys Vammalan historiaan
  25. Räty, Nina: Kaupungin kupeessa, maaseudun reunalla. (Vuosituhansien maisemassa, osa 7/7) Etelä-Suomen Sanomat, 9.10.2007. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 31.10.2007.
  26. Valtioneuvoston päätös 442/1954
  27. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Katsaus väestönmuutoksiin 1961–1975 (PDF) (Liite 3. Aluejärjestelyt vuosina 1961–1975) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  28. Otavan iso tietosanakirja, artikkeli Rovaniemi
  29. Historiaa Tammelan kunta. Viitattu 17.8.2012.
  30. Antti Roseberg: ”Jokelan alueliitos”, Tuusulan historia 1920–1984, s. 14–18. Gummerus, 1998. ISBN 952-91-0288-7.
  31. Kaipainen, Sauli: Somero on 48 kylän muodostama kaupunki. Somero, 10.6.2011, 86. vsk, nro 43, s. 17.
  32. Kaipainen, Sauli: Kaikki kylän asukkaat ovat Tallgreneja. Somero, 10.6.2011, 86. vsk, nro 43, s. 17.
  33. Väestörakenne- ja väestönmuutokset: Koko maa ja läänit 1976 (PDF) (Taulu 6. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1976) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  34. a b Väestörakenne- ja väestönmuutokset: Koko maa ja läänit 1977 (PDF) (Taulu 11. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset lääneittäin ja kunnittain 1.1.1977) Tilastokeskus. Viitattu 26.6.2014.
  35. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1978, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 15. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1978) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  36. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1979, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 16. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1979) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  37. Tyrväntö-verkko – tyrväntöläinen aikajana
  38. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1980, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 23. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1980) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  39. Väestörakenne ja väestönmuutokset 1981, osa I: Koko maa ja läänit (PDF) (Taulu 22. Aluejärjestelyjen aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1981) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  40. Väestönmuutokset kunnittain 1982, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  41. Väestönmuutokset kunnittain 1983, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  42. Väestönmuutokset kunnittain 1984, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  43. Valtioneuvoston päätös 226/1983
  44. Väestönmuutokset kunnittain 1985, osa III (PDF) (Sivu 10, alaviite 6) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  45. Kuntajaon muutokset 1922-2011 (XLS) Suomen Kuntaliitto. Viitattu 19.3.2013. [vanhentunut linkki]
  46. Väestönmuutokset kunnittain 1986, osa III (PDF) (Taulu 2. Aluejärjestelyjen ja kuntamuodon muutosten aiheuttamat väestönmuutokset 1.1.1986) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  47. Väestönmuutokset kunnittain 1987 (PDF) (Sivu 10, alaviite 2) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  48. Väestörakenne 1989 (PDF) (Taulu 21. Aluejärjestelyt 1.1.1989) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  49. Väestörakenne 1990 (PDF) (Taulu 21. Aluejärjestelyt 1.1.1990) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  50. Väestörakenne 1991 (PDF) (Taulu 22. Aluejärjestelyt 1.1.1991) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  51. Rurik Wasastjerna - Muutakin kuin rautatieristeys, s. 18
  52. Väestönmuutokset kunnittain 1993 (PDF) (Aluejärjestelyt 1.1.1993) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  53. Väestönmuutokset kunnittain 1994 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1994) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  54. Väestönmuutokset kunnittain 1995 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1995) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  55. Väestönmuutokset kunnittain 1996 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1996) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  56. Väestönmuutokset kunnittain 1997 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1997) Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  57. Väestönmuutokset kunnittain 1998 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.1998) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  58. Väestörakenne 2000 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjet 1.1.2001) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  59. Valtioneuvoston päätös 606/2000
  60. Väestörakenne 2001 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyt 1.1.2002) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  61. Väestörakenne 2002 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjen 1.1.2003 aiheuttamat väestön aluemuutokset) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  62. Väestörakenne ja väestönmuutokset kunnittain 2003 (PDF) (Liite 1. Aluejärjestelyjen 1.1.2004 aiheuttamat väestön aluemuutokset) Tilastokeskus. Viitattu 3.7.2018.
  63. Aluejärjestelyt 1.1.2005 (XLS) Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  64. a b c d Väestörakenne: Liitetaulukot Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  65. Aluejärjestelyt 1.1.2007 (XLS) Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  66. Aluejärjestelyt 1.1.2008 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  67. Aluejärjestelyt 1.1.2009 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  68. a b Valtioneuvoston tiedote
  69. Aluejärjestelyt 1.1.2010 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  70. Kuntaliitokset 2009-2010 5.10.2009. Väestörekisterikeskus.
  71. Haukkala hyppää Kouvolasta Iittiin YLE Kymenlaakso. Viitattu 21.2.2010.
  72. Päätös kuntajaon muuttamisesta Kouvolan kaupungin ja Iitin kunnan välillä Kouvolan kaupunki. Viitattu 21.2.2010.
  73. a b Valtionvarainministeriön tiedote
  74. www.kymensanomat.fi - Loviisan liitos onnistui kolmannella kerralla
  75. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2011 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  76. [http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20091089 Valtioneuvoston päätös kuntajaon muuttamisesta Lappeenrannan kaupungin ja Imatran kaupungin välillä] finlex.fi.
  77. Livonsaari ja Lempisaari liittyvät Naantaliin Livonsaaren kyläyhdistys. Viitattu 23.12.2009.
  78. Kuntajaon muutokset vuodenvaihteessa 2010-2011 Väestörekisterikeskus.
  79. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2013 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  80. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2015 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  81. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2016 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  82. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2017 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  83. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2018 Tilastokeskus. Viitattu 9.4.2016.
  84. Ministeriöltä päätös: Jakkukylä liittyy Iin kuntaan ensi vuoden alussa kaleva.fi. Viitattu 7.4.2017.
  85. Sipoolaispariskunta sai tahtonsa läpi – ovat ensi vuoden alussa virallisesti vantaalaisia vantaansanomat.fi. Viitattu 15.8.2017.
  86. Liitetaulukko 1. Aluejärjestelyt 1.1.2020 Tilastokeskus. Viitattu 22.7.2020.
  87. Alifrosti, Kari: Salon ja Uskelan historia 1869-1990, s. 105-110, 374. Salo: Salon kaupunki, 1996. ISBN 951-96152-1-0.
  88. a b c Andersson, Harri: Urban structural dynamics in the city of Turku, Finland, s. 225. Fennia 161:2. Helsinki: Suomen maantieteellinen seura, 1983. (englanniksi)
  89. Soile Rinno ja Minna Laukkanen (toim.): Karjalan luterilaiset kirkot ja seurakuntien pyhät esineet, s. 81-81. Lappeenranta: Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1a, 1997. ISBN 951-785-012-3.
  90. Kuujo 1982, s. 13
  91. Heimo Martikainen: Heinäveden historia II. Heinäveden kunta, 1989.
  92. Luovutettu Karjala – Ruskeala
  93. Keminmaan historia (Suurkunnan hajoaminen) Keminmaan kunta. Viitattu 17.11.2007.
  94. Alifrosti, Kari: Salon ja Uskelan historia 1869-1990, s. 105-110. Salo: Salon kaupunki, 1996. ISBN 951-96152-1-0.
  95. Rapo Seppo: Pälkjärvi Luovutettu Karjala.fi. Viitattu 5.11.2007.
  96. Nokian kaupungin kotisivu – Tietoja Nokian kaupungin historiasta
  97. Valtioneuvoston päätös 111/1936
  98. a b Hämeenlinna tietoa – Historia 29.12.2008. Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 16.12.2009.
  99. Valtioneuvoston päätös 507/1958
  100. Valtioneuvoston päätös 506/1958
  101. Päätös eräiden tilojen ja alueiden siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan 273/1965, 1965, Säädösmuutosten hakemisto, Lainsäädäntö, Finlex
  102. Päätös oikaisuluontoisesta korjauksesta valtioneuvoston 13 päivänä toukokuuta 1965 antamaan päätökseen eräiden tilojen ja alueiden siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan, sekä erään tilan siirtämisestä Uukuniemen kunnasta Kiteen kuntaan 407/1969, 1969, Säädösmuutosten hakemisto, Lainsäädäntö, Finlex.
  103. Valtioneuvoston päätös 218/1972
  104. Valtioneuvoston päätös 219/1972
  105. Valtioneuvoston päätös 220/1972
  106. Valtioneuvoston päätös 176/1983
  107. Valtioneuvoston päätös 636/1990