Avaa päävalikko

Luettelo Suomen kauppaloista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen kauppaloista. Kauppalat lakkautettiin kuntamuotona vuonna 1977 ja kauppalat muutettiin kaupungeiksi.[1]

KauppalaluetteloMuokkaa

Kauppala Ajankohta Perustamistapa Lakkauttamissyy Lähde
Alavus 1. tammikuuta 1974 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Anjalankoski 1. tammikuuta 1975 – 31. joulukuuta 1976 Anjala liittyi Sippolan kuntaan, joka samalla muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi, vuodesta 2009 osa Kouvolan kaupunkia
Espoo 1. tammikuuta 1963 – 31. joulukuuta 1971 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi [1]
Forssa 1. tammikuuta 1923 – 31. joulukuuta 1963 erotettiin Tammelasta muuttui kaupungiksi
Grankulla katso Kauniainen
Haaga 1. tammikuuta 1923 – 31. joulukuuta 1945 erotettiin Huopalahdesta liittyi Helsingin kaupunkiin
Haapajärvi 1. tammikuuta 1967 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Harjavalta 1. tammikuuta 1968 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Huittinen 1. tammikuuta 1972 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Hyvinkää 1. tammikuuta 1926 – 31. joulukuuta 1959 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Hyvinkään maalaiskunta muuttui kaupungiksi
Iisalmi 24. lokakuuta 1860 – 19. lokakuuta 1891 kuului epäitsenäisenä kauppalana Iisalmen maalaiskuntaan muuttui kaupungiksi
Ikaalinen 21. huhtikuuta 1858 – 31. joulukuuta 1976 kuului epäitsenäisenä kauppalana Ikaalisten maalaiskuntaan (oli Suomen pienin kauppala), koko maalaiskunta muutettiin itsenäiseksi kauppalaksi 1. tammikuuta 1972 muuttui kaupungiksi [2][3]
Imatra 1. tammikuuta 1948 – 31. joulukuuta 1970 muodostettiin osista Ruokolahtea, Jääskeä ja Joutsenoa muuttui kaupungiksi
Jämsä 1. tammikuuta 1969 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Järvenpää 1. tammikuuta 1951 – 31. joulukuuta 1966 erotettiin Tuusulasta muuttui kaupungiksi [1]
Kankaanpää 1. tammikuuta 1967 – 31. joulukuuta 1971 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Karhula 1. tammikuuta 1951 – 31. joulukuuta 1976 erotettiin Kymistä liittyi Kotkan kaupunkiin
Karjaa 1. tammikuuta 1930 – 31. joulukuuta 1976 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Karjaan maalaiskunta muuttui kaupungiksi, vuodesta 2009 osa Raaseporin kaupunkia
Karkkila 1. tammikuuta 1932 – 31. joulukuuta 1976 erotettiin Pyhäjärvi Ul:stä muuttui kaupungiksi
Kauniainen 1. tammikuuta 1920 – 31. joulukuuta 1971 erotettiin Espoosta (nimenä aluksi Grankulla, 8. huhtikuuta 1949 suomenkieliseksi nimeksi Kauniainen) muuttui kaupungiksi
Kemijärvi 1. tammikuuta 1957 – 31. joulukuuta 1972 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Kemijärven maalaiskunta yhdistyi Kemijärven mlk:n kanssa Kemijärven kaupungiksi
Kerava 1. tammikuuta 1924 – 31. joulukuuta 1969 erotettiin Tuusulasta muuttui kaupungiksi
Koivisto 1. tammikuuta 1927 – 1944selvennä erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Koiviston maalaiskunta jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle [4][5]
Kokemäki 1. tammikuuta 1972 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Kouvola 1. tammikuuta 1923 – 31. joulukuuta 1959 koko kunta muutettiin kauppalaksi vuosi sen jälkeen kun se erotettiin Valkealasta muuttui kaupungiksi
Kurikka 1. tammikuuta 1966 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Kuusankoski 1. tammikuuta 1957 – 31. joulukuuta 1972 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi, vuodesta 2009 osa Kouvolan kaupunkia
Lahdenpohja 1. tammikuuta 1924 – 1944selvennä erotettiin Jaakkimasta jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle [4][6]
Lahti 5. kesäkuuta 1878 – 31. lokakuuta 1905 kuului epäitsenäisenä kauppalana Hollolan kuntaan muuttui kaupungiksi
Lapua 1. tammikuuta 1964 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Lauritsala 1. tammikuuta 1932 – 31. joulukuuta 1966 erotettiin Lappeesta liittyi Lappeenrannan kaupunkiin
Lieksa 1. tammikuuta 1936 – 31. joulukuuta 1972 erotettiin Pielisjärvestä yhdistyi Pielisjärven kanssa Lieksan kaupungiksi
Lohja 1. tammikuuta 1926 – 31. joulukuuta 1968 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Lohjan maalaiskunta muuttui kaupungiksi
Loimaa 1. tammikuuta 1922 – 31. joulukuuta 1968 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Loimaan maalaiskunta muuttui kaupungiksi
Mänttä 1. tammikuuta 1948 – 31. joulukuuta 1972 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi, yhdistyi 2009 Vilppulan kanssa Mänttä-Vilppulan kaupungiksi
Nokia 1. tammikuuta 1937 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksiselvennä (nimenä Pohjois-Pirkkala 1. tammikuuta 1937 – 31. joulukuuta 1937) muuttui kaupungiksi [7]
Nurmes 5. joulukuuta 1876 – 31. joulukuuta 1973 kuului aluksi epäitsenäisenä kauppalana Nurmeksen maalaiskuntaan, josta erosi itsenäiseksi kauppalaksi 1901 muuttui kaupungiksi [8]
Oulainen 1. tammikuuta 1967 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Outokumpu 1. tammikuuta 1968 – 31. joulukuuta 1976 koko Kuusjärven kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi [1]
Parainen 1. tammikuuta 1948 – 31. joulukuuta 1976 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Paraisten maalaiskunta muuttui kaupungiksi, yhdistyi 2009 Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kanssa Länsi-Turunmaan kaupungiksi, joka muutti nimensä takaisin Paraisiksi vuonna 2012
Parkano 1. tammikuuta 1972 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Pieksämä katso Pieksämäki
Pieksämäki 1. tammikuuta 1930 – 31. joulukuuta 1961 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Pieksämäen maalaiskuntaselvennä (nimenä Pieksämä 1. tammikuuta 1930 – 31. joulukuuta 1947) muuttui kaupungiksi
Pohjois-Pirkkala katso Nokia
Raisio 1. tammikuuta 1966 – 31. joulukuuta 1973 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Riihimäki 1. tammikuuta 1922 – 31. joulukuuta 1959 erotettiin Hausjärvestä muuttui kaupungiksi
Rovaniemi 1. tammikuuta 1929 – 31. joulukuuta 1959 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Rovaniemen maalaiskunta muuttui kaupungiksi
Salo 20. kesäkuuta 1887 – 31. joulukuuta 1959 kuului aluksi epäitsenäisenä kauppalana Uskelan kuntaan, josta erosi itsenäiseksi kauppalaksi 1891 (Suomen ensimmäinen itsenäinen kauppala) muuttui kaupungiksi
Seinäjoki 1. tammikuuta 1931 – 31. joulukuuta 1959 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Seinäjoen maalaiskunta muuttui kaupungiksi
Suolahti 1. tammikuuta 1932 – 31. joulukuuta 1976 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Äänekosken maalaiskunta muuttui kaupungiksi, vuodesta 2007 osa Äänekosken kaupunkia
Suonenjoki 1. tammikuuta 1967 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Toijala 1. tammikuuta 1946 – 31. joulukuuta 1976 muodostettiin Akaan kirkonkylästä, kun kunta lakkautettiin muuttui kaupungiksi, vuodesta 2007 osa Akaan kaupunkia
Valkeakoski 1. tammikuuta 1923 – 31. joulukuuta 1962 erotettiin Sääksmäestä muuttui kaupungiksi
Vammala 24. huhtikuuta 1907 – 31. joulukuuta 1964 kuului aluksi epäitsenäisenä kauppalana Tyrvään kuntaan, josta erosi itsenäiseksi kauppalaksi 1915, ohjesääntö vahvistettiin vasta 11. joulukuuta 1912selvennä muuttui kaupungiksi, vuodesta 2009 osa Sastamalan kaupunkia
Vantaa 1. tammikuuta 1972 – 31. joulukuuta 1973 koko Helsingin maalaiskunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Varkaus 1. tammikuuta 1929 – 31. joulukuuta 1961 erotettiin Leppävirrasta ja Joroisista muuttui kaupungiksi
Virrat 1. tammikuuta 1974 – 31. joulukuuta 1976 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Ylivieska 1. tammikuuta 1965 – 31. joulukuuta 1970 koko kunta muutettiin kauppalaksi muuttui kaupungiksi
Äänekoski 1. tammikuuta 1932 – 31. joulukuuta 1972 erotettiin kunnasta, joka sai nimekseen Äänekosken maalaiskunta muuttui kaupungiksi

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

KunnallislakiMuokkaa

Kunnallislaki, Suomen asetuskokoelma 953/1976 (aiempi 642/1948).

Seuraavassa on kutakin kauppalaa koskevat säädökset Suomen asetuskokoelmassa:

  • Alavus 639/1972
  • Anjalankoski 316/1974
  • Espoo 479/1961, 364/1971
  • Forssa 265/1921, 191/1963
  • Haaga 86/1922, 707/1944
  • Haapajärvi 150/1966
  • Harjavalta 284/1967
  • Huittinen 371/1971
  • Hyvinkää 78/1925, 287/1959
  • Iisalmi 23/1860, 35/1891
  • Ikaalinen 21 huhtikuuta 1858, 370/1971
  • Imatra 307/1947, 417/1970
  • Jämsä 294/1968
  • Järvenpää 94/1950, 318/1966
  • Kankaanpää 151/1966, 368/1971
  • Karhula 95/1950
  • Karjaa 328/1928
  • Karkkila 88/1931
  • Kauniainen 39/1919, 263/1949, 366/1971
  • Kemijärvi 340/1956, 508/1972
  • Kerava 182/1923, 528/1968
  • Koivisto 306/1925, 691/1947
  • Kokemäki 539/1971
  • Kouvola 266/1921, 288/1959
  • Kurikka 326/1965
  • Kuusankoski 459/1955, 162/1972
  • Lahdenpohja 22/1923, 691/1947
  • Lahti 15/1878, 60/1905

  • Lapua 356/1963
  • Lauritsala 89/1931, 378/1966
  • Lieksa 209/1935, 365/1972
  • Lohja 76/1925, 403/1968
  • Loimaa 59/1921, 295/1968
  • Mänttä 532/1947, 363/1972
  • Nokia 140/1936, 429/1937
  • Nurmes 26/1876, 640/1972
  • Oulainen 317/1966
  • Outokumpu 283/1967
  • Parainen 533/1947
  • Parkano 538/1971
  • Pieksämäki 252/1929, 849/1947, 362/1961
  • Raisio 327/1965, 366/1973
  • Riihimäki 177/1921, 289/1959
  • Rovaniemi 227/1928, 290/1959
  • Salo 23/1860, 9/1887, 291/1959
  • Seinäjoki 328/1929, 292/1959
  • Suolahti 357/1930
  • Suonenjoki 316/1966
  • Toijala 655/1945
  • Valkeakoski 260/1922, 360/1962
  • Vammala 24 huhtikuuta 1907, 11 joulukuuta 1912, 368/1964
  • Vantaa 372/1971, 285/1973
  • Varkaus 228/1928, 361/1961
  • Virrat 638/1972
  • Ylivieska 486/1963, 617/1969
  • Äänekoski 358/1930, 416/1972