Luettelo Ruotsin kauppaloista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kauppaloista eli niistä Ruotsin paikkakunnista, jotka joskus ovat olleet kauppaloita.

Luettelossa mainittu kauppala on lakannut olemasta silloin kun se on muutettu kaupungiksi, liitetty osaksi jotain kaupunkia tai toista kauppalaa, tai liitetty johonkin kuntaan. Vuoden 1971 kuntauudistuksessa Ruotsissa siirryttiin yhtenäiseen kuntamuotoon, joten kaupungit ja kauppalat lakkautettiin.

Seuraavassa luettelossa on ensimmäisenä kauppalan mahdollinen vaakuna ja sitten kauppalan nimi. Jos kauppala muutettiin myöhemmin kaupungiksi, niin siinä tapauksessa vaakuna on jätetty pois. Kaikilla kauppaloilla ei ollutkaan omaa vaakunaa (vaakunan paikalla No coats of arms.svg). Kolmannessa ja neljännessä sarakkeessa on mainittu kunta ja lääni, jonka alueella kauppala nykyään sijaitsee. Niiden jälkeen on mainittu kauppalan perustamisvuosi ja mahdollinen kauppalana olon päättymisvuosi. Luettelossa ei ole erikseen mainittu kauppalana olon päättymisvuotta, jos se johtuu yhteen kuntamuotoon siirtymisestä vuonna 1971. Huomautukset-sarakkeessa on mainittu, jos kauppala on liitetty johonkin toiseen kuntayksikköön jo ennen kaikkien kauppaloiden lakkauttamista.

Artikkelin lopussa on kartta luettelon kauppaloiden sijainnista. Siinä eivät ole mukana ne kauppalat, jotka muutettiin kaupungeiksi.

Ruotsin kauppalatMuokkaa

Vaakuna Kauppala Kunta Lääni Kauppalana vuodesta Huomautuksia
Almundsryd Tingsrydin kunta ja Älmhultin kunta Kronobergin lääni katso Ryd
  Alvesta Alvestan kunta Kronobergin lääni 1945
  Anderstorp Gislavedin kunta Jönköpingin lääni 1953
Arvika Arvikan kunta Värmlannin lääni 18111910 muutettiin kaupungiksi
Avesta Avestan kunta Taalainmaan lääni 19071919 muutettiin kaupungiksi
  Bengtsfors Bengtsforsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1926
  Bergkvara Torsåsin kunta Kalmarin lääni epäitsenäinen kauppala lakkautettiin 1800-luvun lopulla, oli taajaväkinen yhdyskunta 19211955
  Bjuv Bjuvin kunta Skånen lääni 1946
  Björkhamre Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 19231941 liitettiin Bollnäsin kaupunkiin
  Bodafors Nässjön kunta Jönköpingin lääni 1930
Bollnäs Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 19061941 muutettiin kaupungiksi
  Borlänge Borlängen kunta Taalainmaan lääni 18981943 muutettiin kaupungiksi
  Boxholm Boxholmin kunta Itä-Götanmaan lääni 1947
  Bromölla Bromöllan kunta Skånen lääni 1942
  Båstad Båstadin kunta Skånen lääni 1937 ennen vuotta 1937 epäitsenäinen kauppala
  Danderyd Danderydin kunta Tukholman lääni 1946
  Degerfors Degerforsin kunta Örebron lääni 1943
Djursholm Danderydin kunta Tukholman lääni 19011913 muutettiin kaupungiksi
  Emmaboda Emmabodan kunta Kalmarin lääni 1930
Eslöv Eslövin kunta Skånen lääni 18751910 muutettiin kaupungiksi
  Figeholm Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni 18781951 liitettiin Misterhultin maalaiskuntaan, ennen vuotta 1878 epäitsenäinen kauppala
  Finspång Finspångin kunta Itä-Götanmaan lääni 1942
  Forshaga Forshagan kunta Värmlannin lääni 1944
  Frösö Östersundin kunta Jämtlandin lääni 1948
  Frövi Lindesbergin kunta Örebron lääni 1955
  Furulund Kävlingen kunta Skånen lääni 19521968 liitettiin Kävlingen kauppalaan
  Gamleby Västervikin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
  Gislaved Gislavedin kunta Jönköpingin lääni 1949
  Gnesta Gnestan kunta Södermanlandin lääni 1955
  Grebbestad Tanumin kunta Länsi-Götanmaan lääni 19291951 liitettiin Tanumin maalaiskuntaan
  Grums Grumsin kunta Värmlannin lääni 1948
  Grästorp Grästorpin kunta Länsi-Götanmaan lääni 19001951 muutettiin Grästorpin maalaiskunnaksi
  Götene Götenen kunta Länsi-Götanmaan lääni 1952
  Hallsberg Hallsbergin kunta Örebron lääni 1908
  Hallstahammar Hallstahammarin kunta Västmanlandin lääni 1943
  Hammarö Hammarön kunta Värmlannin lääni 1950
  Herrljunga Herrljungan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1952
  Holmsund Uumajan kunta Västerbottenin lääni 1947
  Hovmantorp Lessebon kunta ja Växjön kunta Kronobergin lääni 1952 jaettiin vuoden 1971 alussa
  Hultsfred Hultsfredin kunta Kalmarin lääni 1927
Huskvarna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1908 muutettiin kaupungiksi
  Hällefors Hälleforsin kunta Örebron lääni 1950
  Hässelby Villastad Tukholman kunta Tukholman lääni 19261948 liitettiin Tukholman kaupunkiin
Hässleholm Hässleholmin kunta Skånen lääni 19011913 muutettiin kaupungiksi
  Hörby Hörbyn kunta Skånen lääni 1901
  Höör Höörin kunta Skånen lääni 1939
  Kinna Markin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1947
  Klippan Klippanin kunta Skånen lääni 1945
  Kopparberg Ljusnarsbergin kunta Örebron lääni 19081961 liitettiin Ljusnarsbergin kauppalaan
  Kristianopel Karlskronan kunta Blekingen lääni katso epäitsenäinen kauppala
  Krylbo Avestan kunta Taalainmaan lääni 19191966 liitettiin Avestan kaupunkiin
  Kungsör Kungsörin kunta Västmanlandin lääni 1907
  Kävlinge Kävlingen kunta Skånen lääni 1946
  Laxå Laxån kunta Örebron lääni 1946
  Lenhovda Uppvidingen kunta Kronobergin lääni 1957
  Lessebo Lessebon kunta Kronobergin lääni 1939
Lidingö Lidingön kunta Tukholman lääni 19101925 muutettiin kaupungiksi
  Lilla Edet Lilla Edetin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1951
  Limhamn Malmön kunta Skånen lääni 19061914 liitettiin Malmön kaupunkiin
Ljungby Ljungbyn kunta Kronobergin lääni katso epäitsenäinen kauppala, lisäksi oli olemassa Ljungbyn taajaväkinen yhdyskunta, koko Ljungbyn kunta muutettiin kaupungiksi 1936
  Ljusdal Ljusdalin kunta Gävleborgin lääni 1914
  Ljusnarsberg Ljusnarsbergin kunta Örebron lääni 1962
  Lomma Lomman kunta Skånen lääni 1951
Ludvika Ludvikan kunta Taalainmaan lääni 19151918 muutettiin kaupungiksi
Lycksele Lyckselen kunta Västerbottenin lääni 19291949 muutettiin kaupungiksi
Lysekil Lysekilin kunta Länsi-Götanmaan lääni 18361902 muutettiin kaupungiksi
  Malmköping Flenin kunta Södermanlandin lääni 1784
  Mariannelund Eksjön kunta Jönköpingin lääni 1928
  Markaryd Markarydin kunta Kronobergin lääni 1916
  Mellerud Mellerudin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1908
  Mora Moran kunta Taalainmaan lääni 19081970 vuosina 19081958 kauppalan nimenä oli Morastrand
  Morastrand Moran kunta Taalainmaan lääni katso Mora
Motala Motalan kunta Itä-Götanmaan lääni 18201880 muutettiin kaupungiksi
  Munkfors Munkforsin kunta Värmlannin lääni 1949
  Mönsterås Mönsteråsin kunta Kalmarin lääni 1620
  Mörbylånga Mörbylångan kunta Kalmarin lääni 18811951 muutettiin kunnaksi, ennen vuotta 1881 epäitsenäinen kauppala
  Norberg Norbergin kunta Västmanlandin lääni 1952
  Norrahammar Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1944
Nybro Nybron kunta Kalmarin lääni 18791931 muutettiin kaupungiksi, ennen vuotta 1879 epäitsenäinen kauppala
Nynäshamn Nynäshamnin kunta Tukholman lääni 19111945 muutettiin kaupungiksi
Nässjö Nässjön kunta Jönköpingin lääni 18901913 muutettiin kaupungiksi
  Olofström Olofströmin kunta Blekingen lääni 1941
  Oskarström Halmstadin kunta Hallandin lääni 1947
  Osby Osbyn kunta Skånen lääni 1937
  Pataholm Mönsteråsin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
  Perstorp Perstorpin kunta Skånen lääni 1947
  Påskallavik Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
Ronneby Ronnebyn kunta Blekingen lääni 16861882 muutettiin kaupungiksi
  Ryd Tingsrydin kunta ja Älmhultin kunta Kronobergin lääni 1958 jaettiin vuoden 1971 alussa, vuosina 19581966 nimenä oli Almundsryd
  Saltsjöbaden Nackan kunta Tukholman lääni 1909
Sandviken Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 19271942 muutettiin kaupungiksi
  Sjöbo Sjöbon kunta Skånen lääni 1952
  Skene Markin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1951
  Skillingaryd Vaggerydin kunta Jönköpingin lääni 1942
  Skurup Skurupin kunta Skånen lääni 1914
  Skön Sundsvallin kunta Västernorrlandin lääni 19521964 liitettiin Sundsvallin kaupunkiin
  Slite Gotlannin kunta Gotlannin lääni 1936
  Smedjebacken Smedjebackenin kunta Taalainmaan lääni 1918
Sollefteå Sollefteån kunta Västernorrlandin lääni 19021916 muutettiin kaupungiksi
  Sollentuna Sollentunan kunta Tukholman lääni 19101966
  Stocksund Danderydin kunta Tukholman lääni 19101966 liitettiin Djursholmin kaupunkiin
  Storfors Storforsin kunta Värmlannin lääni 1950
  Storvik Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 1952
Sundbyberg Sundbybergin kunta Tukholman lääni 18881926 muutettiin kaupungiksi
  Sunne Sunnen kunta Värmlannin lääni 1920
  Svedala Svedalan kunta Skånen lääni 1919
  Sveg Härjedalenin kunta Jämtlandin lääni 1937 muutettiin Svegin kunnaksi vuoden 1971 alussa
  Svenljunga Svenljungan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1946
Säffle Säfflen kunta Värmlannin lääni 18821950 muutettiin kaupungiksi
  Tibro Tibron kunta Länsi-Götanmaan lääni 1947
Tidaholm Tidaholmin kunta Länsi-Götanmaan lääni 18951909 muutettiin kaupungiksi
  Tierp Tierpin kunta Uppsalan lääni 1920
  Timrå Timrån kunta Västernorrlandin lääni 1947
  Tingsryd Tingsrydin kunta Kronobergin lääni 1921
  Tomelilla Tomelillan kunta Skånen lääni 1921
Tranås Tranåsin kunta Jönköpingin lääni 18821918 muutettiin kaupungiksi
  Traryd Markarydin kunta Kronobergin lääni 1952
Trelleborg Trelleborgin kunta Skånen lääni katso epäitsenäinen kauppala
  Täby Täbyn kunta Tukholman lääni 1948
  Töreboda Törebodan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1909
  Vaggeryd Vaggerydin kunta Jönköpingin lääni 1952
  Valdemarsvik Valdemarsvikin kunta Itä-Götanmaan lääni 1914 ennen vuotta 1914 epäitsenäinen kauppala, vanhimmat kauppalaoikeudet vuodelta 1647
  Vara Varan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1894
Vetlanda Vetlandan kunta Jönköpingin lääni 19091920 muutettiin kaupungiksi
  Vilhelmina Vilhelminan kunta Västerbottenin lääni 1947
  Vinslöv Hässleholmin kunta Skånen lääni 1934 muutettiin Vinslövin keskuskunnaksi vuoden 1971 alussa
  Virserum Hultsfredin kunta Kalmarin lääni 1956
  Vännäs Vännäsin kunta Västerbottenin lääni 1928
Värnamo Värnamon kunta Jönköpingin lääni 16201920 muutettiin kaupungiksi
  Åhus Kristianstadin kunta Skånen lääni 1905
  Ånge Ången kunta Västernorrlandin lääni 1946
  Årjäng Årjängin kunta Värmlannin lääni 1941
  Åseda Uppvidingen kunta Kronobergin lääni 1943
  Åsele Åselen kunta Västerbottenin lääni 1952
  Åstorp Åstorpin kunta Skånen lääni 1946
  Åtvidaberg Åtvidabergin kunta Itä-Götanmaan lääni 1947
  Älmhult Älmhultin kunta Kronobergin lääni 1901
  Älvsbyn Älvsbynin kunta Norrbottenin lääni 1948
Örnsköldsvik Örnsköldsvikin kunta Västernorrlandin lääni 18421894 muutettiin kaupungiksi

SijaintikarttaMuokkaa

Seuraava kartta kuvaa Ruotsin kauppaloiden ja epäitsenäisten kauppaloiden sijaintia. Karttaan ei ole otettu mukaan sellaisia kauppaloita, jotka myöhemmin muutettiin kaupungeiksi. Kaikki kauppalat eivät myöskään ole olleet olemassa samanaikaisesti.

 
 
Ruotsin kauppalat ja epäitsenäiset kauppalat (klikattava kartta)

Katso myösMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Lista över Sveriges köpingar