Avaa päävalikko

Tämä luettelo kattaa S-ryhmän alueosuuskaupat.

Suomessa toimi 23 alueosuuskauppaa vuonna 1994. Fuusioiden jälkeen niitä oli vuonna 2017 jäljellä 20. Alueosuuskauppojen lisäksi toimi pienempiä paikallisosuuskauppoja.

Vuoden 1994 jälkeen fuusioissa perustetut alueosuuskaupat on korostettu vihreällä. Toimintansa fuusioiden kautta lopettaneet alueosuuskaupat on merkitty harmaalla.

Muutamista 2000-luvulla tehdyistä kuntaliitoksista huolimatta osuuskaupparajat eivät ole juuri muuttuneet, mikä on johtanut siihen, että muutamassa kunnassa voi olla kahdenkin eri osuuskaupan toimipaikkoja.

S-ryhmän alueosuuskaupat
Alueosuuskauppa Kotipaikka Toimialue Huomautus
Andelslaget Varuboden Kirkkonummi Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Raasepori, Sipoo ja Siuntio Perustettu 1921. Yhdistynyt Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagiin 1.7.2011.
Etelä-Karjalan Osuuskauppa (Eekoo) Lappeenranta Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari, Mikkelistä entisen Suomenniemen alue ja Savonlinnasta entisen Punkaharjun alue Aiemmin Maalaisten Osuuskauppa 1907–1922 ja Osuusliike Yhtymä 1922–1984.
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa (Eepee) Seinäjoki Alajärvi, Alavus, Ilmajoki, Isojoki, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kristiinankaupunki, Kuortane, Kurikka, Lapua, Närpiö, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli ja Ähtäri Syntynyt 7.4.1984 seitsemän paikallisosuuskaupan yhdistyessä.
Helsingin Osuuskauppa Elanto (HOK-Elanto) Helsinki Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Vantaa Aiemmin Helsingin Osuuskauppa (HOK), perustettu 1919. Yhdistynyt 1.1.2004 Elannon kanssa. Vuonna 1905 perustettu Elanto oli S-ryhmän ulkopuolinen osuuskauppa, joka oli osa E-liikettä vuosina 1916–1992 ja toimi vuosien 1996–2003 ajan yhteistyössä Tradekan kanssa.
Jukolan Osuuskauppa Nurmes Juuka, Nurmes, Rautavaara ja Valtimo Perustettu 1909. Yhdistynyt 1984 Juuan Osuuskaupan kanssa.
Koillismaan Osuuskauppa Kuusamo Kemijärvi, Kuusamo, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski ja Taivalkoski Syntynyt 1.1.1985 Kuusamon, Taivalkosken ja Koilliskuntain osuuskauppojen yhdistyessä.
Kymen Seudun Osuuskauppa (KSO) Hamina Hamina, Iitti, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti Syntynyt 1.1.2013 Osuuskauppa Ympyrän ja Osuuskauppa Ympäristön yhdistyessä.
Osuuskauppa Arina Oulu Enontekiö, Hailuoto, Ii, Inari, Kemi, Keminmaa, Kempele, Kittilä, Kolari, Liminka, Lumijoki, Muhos, Muonio, Oulu, Pello, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Ranua, Rovaniemi, Siikajoki, Siikalatva, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Utsjoki, Vaala ja Ylitornio Perustettu 25.2.1917. Yhdistynyt 1990 Lapissa toimineen Pohjois-Suomen Osuuskaupan kanssa.
Osuuskauppa Hämeenmaa Lahti Asikkala, Forssa, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Kärkölä, Lahti, Loppi, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Riihimäki, Sysmä, Tammela ja Ypäjä Syntynyt 1.1.1993 Etelä-Hämeen Osuuskaupan ja Päijät-Hämeen Osuuskaupan yhdistyessä.
Osuuskauppa Keskimaa Jyväskylä Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä (lukuun ottamatta entisestä Längelmäestä liitettyä aluetta), Kannonkoski, Kangasniemi, Karstula, Keuruu, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski Perustettu 1915 nimellä Jyväskylän Osuuskauppa. Vuonna 1928 nimeksi Osuusliike Keskimaa. Nykyinen nimi käyttöön alun perin 1983. Vuosina 2002–2013 Keskimaa Osk.
Osuuskauppa Keula Rauma Eura, Eurajoki (lukuun ottamatta entisen Luvian aluetta), Laitila, Pyhäranta, Rauma ja Säkylä (lukuun ottamatta entisen Köyliön aluetta) Syntynyt 1966, kun Eurajoen, Hinnerjoen ja Lapin osuuskaupat sulautuivat Rauman Osuuskauppaan.
Osuuskauppa KPO Kokkola Alavieska, Evijärvi, Haapajärvi, Haapavesi, Halsua, Isokyrö, Kalajoki, Kannus, Kaustinen, Kinnula, Kokkola, Korsnäs, Kruunupyy, Kärsämäki, Laihia, Lappajärvi, Lestijärvi, Luoto, Maalahti, Merijärvi, Mustasaari, Nivala, Oulainen, Pedersören kunta, Perho, Pietarsaari, Reisjärvi, Sievi, Toholampi, Uusikaarlepyy, Vaasa, Veteli, Vöyri ja Ylivieska Suomen ensimmäinen alueosuuskauppa, perustettu 1905. Yhdistynyt vuonna 1991 Osuuskauppa Waasko Handelslagin ja vuonna 1992 osuuskauppojen Lokki ja Jokiseutu kanssa. Vuoteen 1997 Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa.
Osuuskauppa Maakunta Kajaani Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi Perustettu 1917.
Osuuskauppa Osla Handelslag Porvoo Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Pukkila Syntynyt 1968 Östra Nylands Handelslagin, Tolkis Andelshandelin ja Pellinge Handelslagin yhdistyessä. Yhdistynyt Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslagiin 1.7.2011.
Osuuskauppa PeeÄssä Kuopio Heinävesi, Iisalmi, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Pyhäjärvi, Rautalampi, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä Syntynyt 1991 Kuopion Osuuskaupan ja Ylä-Savossa toimineen Koljonvirran Osuuskaupan yhdistyessä.
Osuuskauppa Seutu Lohja Lakkautushetkellä Karjalohja, Karkkila, Lohja, Nummi-Pusula, Sammatti ja Vihti Perustettu 1926 nimellä Lohjan Seudun Osuusliike. Yhdistynyt Suur-Seudun Osuuskauppaan 1.1.2004.
Osuuskauppa Suur-Savo Mikkeli Enonkoski, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Mikkeli (lukuun ottamatta entisen Suomenniemen aluetta), Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna (lukuun ottamatta entisen Punkaharjun aluetta) ja Sulkava Perustettu 8.5.1916 nimellä Mikkelin Osuuskauppa. Nykyinen nimi käyttöön 1952.
Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag (VBO) Kirkkonummi Askola, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo ja Siuntio
Varuboden på Åland: Brändö, Eckerö, Finström, Föglö, Geta, Hammarland, Jomala, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland, Maarianhamina, Saltvik, Sottunga, Sund ja Vårdö
Syntynyt 1.7.2011 Oslan ja Varubodenin yhdistyessä.
Osuuskauppa Ympyrä Hamina Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti Perustettu 1914. Yhdistynyt Kymen Seudun Osuuskauppaan 2013.
Osuuskauppa Ympäristö Kouvola Iitti ja Kouvola Perustettu 1921. Yhdistynyt Kymen Seudun Osuuskauppaan 2013.
Pirkanmaan Osuuskauppa Tampere Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Kangasala, Karvia, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (lukuun ottamatta entisten Kiikoisten ja Äetsän alueita), Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi sekä Jämsästä entiseen Längelmäkeen kuulunut alue Syntynyt 1.7.1984 yhdeksän paikallisosuuskaupan yhdistyessä.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) Joensuu Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi Perustettu 2.5.1919 nimellä Pohjois-Karjalan Osuusliike. Yhdistynyt 1991 Keski-Karjalan Osuuskaupan kanssa.
Salon Seudun Osuuskauppa Salo Lakkautushetkellä Dragsfjärd, Halikko, Kemiö, Kiikala, Kisko, Koski Tl, Kuusjoki, Marttila, Muurla, Perniö, Pertteli, Salo, Somero, Suomusjärvi, Särkisalo ja Västanfjärd Perustettu 1915. Yhdistynyt Suur-Seudun Osuuskauppaan 1.1.2004.
Satakunnan Osuuskauppa Pori Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Kankaanpää, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Punkalaidun, Siikainen ja Ulvila, Eurajoelta entisen Luvian alue, Sastamalasta entisten Kiikoisten ja Äetsän alueet sekä Säkylästä entisen Köyliön alue Perustettu 27.4.1917.
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO Salo Karkkila, Kemiönsaari, Koski Tl, Lohja, Marttila, Salo, Somero ja Vihti Syntynyt 1.1.2004 Osuuskauppa Seudun ja Salon Seudun Osuuskaupan yhdistyessä.
Turun Osuuskauppa (TOK) Turku Aura, Kaarina, Kustavi, Lieto, Loimaa, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa Perustettu 1901 nimellä Vähäväkisten Osuusliike.

LähteetMuokkaa