Luettelo Suomen kaupunkien keskustaajamista

Suomen kunnat, jotka ovat hallinnollisesti kaupunkeja.

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kaupunkien keskustaajamista eli kaupunkialueista. Luettelossa ovat ensin nykyiset Suomen kaupungit, joiden jälkeen ovat entiset kaupungit ja ne kauppalat, jotka eivät koskaan olleet kaupunkeina.

Kummassakin osiossa on ensin lueteltu ne tapaukset, joissa kaupungilla on oma keskustaajama, ja sen jälkeen tapaukset, joissa omaa keskustaajamaa ei ole ollut tai se on kasvanut yhteen jonkin toisen kaupungin keskustaajaman kanssa. Taajamat määriteltiin Suomessa ensimmäinen kerran vasta vuoden 1960 väestönlaskennassa, ja jotkin taajamat ulottuivat jo tällöin usean kunnan alueelle.

Keskustaajamien nimet perustuvat yleensä vastaavan kaupungin nimeen. Joissakin tapauksissa nimi kuitenkin poikkeaa kaupungin nimestä: Huittisten Lauttakylä, Kurikan Ilmajoki-Kurikka, Paimion Vista (tilastollisessa taajamaluettelossa kuitenkin Paimion keskustaajama), Pudasjärven Kurenalus ja Pyhäjärven Pyhäsalmi. Lisäksi kuntaliitosten myötä Akaassa on Toijalan keskustaajama, Mänttä-Vilppulassa Mäntän keskustaajama, Raaseporissa Tammisaaren keskustaajama ja Sastamalassa Vammalan keskustaajama.

Nykyiset kaupungitMuokkaa

Oma keskustaajamaMuokkaa

Sija Keskustaajama Kuntalähde? Maakunta Väkilukuselvennä
(31.12.2017)[1]
1. Helsingin keskustaajama Helsinki
Espoo
Vantaa
Kauniainen
Järvenpää
Kerava
Tuusula
Nurmijärvi
Sipoo
Kirkkonummi
Mäntsälä
Uusimaa 1 268 266
2. Tampereen keskustaajama Tampere
Lempäälä
Pirkkala
Nokia
Ylöjärvi
Kangasala
Pirkanmaa 334 112
3. Turun keskustaajama Turku
Kaarina
Naantali
Raisio
Lieto
Rusko
Varsinais-Suomi 266 355
4. Oulun keskustaajama Oulu
Kempele
Pohjois-Pohjanmaa 200 400
5. Jyväskylän keskustaajama Jyväskylä
Muurame
Keski-Suomi 123 241
6. Lahden keskustaajama Lahti
Asikkala
Hollola
Päijät-Häme 119 068
7. Kuopion keskustaajama Kuopio Pohjois-Savo 88 520
8. Porin keskustaajama Pori
Harjavalta
Ulvila
Nakkila
Satakunta 84 190
9. Joensuun keskustaajama Joensuu
Kontiolahti
Liperi
Pohjois-Karjala 67 811
10. Vaasan keskustaajama Vaasa
Mustasaari
Pohjanmaa 67 690
11. Lappeenrannan keskustaajama Lappeenranta
Taipalsaari
Etelä-Karjala 55 743
12. Rovaniemen keskustaajama Rovaniemi Lappi 52 753
13. Kotkan keskustaajama Kotka
Hamina
Kymenlaakso 51 704
14. Seinäjoen keskustaajama Seinäjoki Etelä-Pohjanmaa 49 992
15. Hämeenlinnan keskustaajama Hämeenlinna
Janakkala
Kanta-Häme 49 952
16. Kouvolan keskustaajama Kouvola Kymenlaakso 48 289
17. Hyvinkään keskustaajama Hyvinkää
Hausjärvi
Uusimaa
Kanta-Häme
43 461
18. Porvoon keskustaajama Porvoo Uusimaa 38 235
19. Mikkelin keskustaajama Mikkeli Etelä-Savo 36 876
20. Kokkolan keskustaajama Kokkola Keski-Pohjanmaa 36 705
21. Rauman keskustaajama Rauma Satakunta 33 654
22. Lohjan keskustaajama Lohja
Siuntio
Uusimaa 33 084
23. Kajaanin keskustaajama Kajaani Kainuu 30 028
24. Salon keskustaajama Salo Varsinais-Suomi 29 496
25. Imatran keskustaajama Imatra
Lappeenranta
Ruokolahti
Etelä-Karjala 28 184
26. Riihimäen keskustaajama Riihimäki
Hausjärvi
Loppi
Kanta-Häme 27 964
27. Kemin keskustaajama Kemi
Keminmaa
Tornio
Lappi 26 832
28. Savonlinnan keskustaajama Savonlinna Etelä-Savo 21 897
29. Forssan keskustaajama Forssa
Jokioinen
Tammela
Kanta-Häme 21 236
30. Pietarsaaren keskustaajama Pietarsaari
Pedersören kunta
Pohjanmaa 20 824
31. Varkauden keskustaajama Varkaus
Leppävirta
Pohjois-Savo 19 189
32. Raahen keskustaajama Raahe Pohjois-Pohjanmaa 18 986
33. Valkeakosken keskustaajama Valkeakoski Pirkanmaa 17 066
34. Tornion keskustaajama Tornio Lappi 16 885
35. Haminan keskustaajama Hamina Kymenlaakso 15 581
36. Iisalmen keskustaajama Iisalmi Pohjois-Savo 15 293
37. Heinolan keskustaajama Heinola Päijät-Häme 14 432
38. Maarianhaminan keskustaajama Maarianhamina
Jomala
Ahvenanmaa 14 321
39. Ilmajoki-Kurikka (yhdistynyt Ilmajoen ja Kurikan kuntien keskustaajama) Kurikka
Ilmajoki
Etelä-Pohjanmaa 13 489
40. Pieksämäen keskustaajama Pieksämäki Etelä-Savo 13 279
41. Jämsän keskustaajama Jämsä Keski-Suomi 12 709
42. Ylivieskan keskustaajama Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa 12 426
43. Lapuan keskustaajama Lapua Etelä-Pohjanmaa 10 674
44. Uudenkaupungin keskustaajama Uusikaupunki Varsinais-Suomi 10 269
45. Vammalan keskustaajama Sastamala Pirkanmaa 10 243
46. Paraisten keskustaajama Parainen Varsinais-Suomi 9 494
47. Orimattilan keskustaajama Orimattila Päijät-Häme 9 102
48. Loimaan keskustaajama Loimaa Varsinais-Suomi 8 857
49. Kauhajoen keskustaajama Kauhajoki Etelä-Pohjanmaa 8 698
50. Tammisaaren keskustaajama Raasepori Uusimaa 8 614
51. Äänekosken keskustaajama Äänekoski Keski-Suomi 8 462
52. Kuusamon keskustaajama Kuusamo Pohjois-Pohjanmaa 8 390
53. Toijalan keskustaajama Akaa Pirkanmaa 8 379
54. Paimion keskustaajama (Vista)selvennä Paimio Varsinais-Suomi 8 336
55. Kankaanpään keskustaajama Kankaanpää Satakunta 7 911
56. Mäntän keskustaajama Mänttä-Vilppula
Jämsä
Pirkanmaa
Keski-Suomi
7 671
57. Hangon keskustaajama Hanko Uusimaa 7 632
58. Karkkilan keskustaajama Karkkila Uusimaa 7 485
59. Lieksan keskustaajama Lieksa Pohjois-Karjala 7 162
60. Loviisan keskustaajama Loviisa Uusimaa 7 112
61. Lauttakylä Huittinen Satakunta 6 641
62. Kalajoen kirkonkylä Kalajoki Pohjois-Pohjanmaa 6 620
63. Oriveden keskustaajama Orivesi Pirkanmaa 6 167
64. Keuruun keskustaajama Keuruu Keski-Suomi 6 093
65. Laitilan keskustaajama Laitila Varsinais-Suomi 5 579
66. Kauhavan keskustaajama Kauhava Etelä-Pohjanmaa 5 509
67. Nivalan keskustaajama Nivala Pohjois-Pohjanmaa 5 412
68. Kuhmon keskustaajama Kuhmo Kainuu 5 349
69. Oulaisten keskustaajama Oulainen Pohjois-Pohjanmaa 5 330
70. Suonenjoen keskustaajama Suonenjoki Pohjois-Savo 5 200
71. Alajärven keskustaajama Alajärvi Etelä-Pohjanmaa 5 111
72. Nurmeksen keskustaajama Nurmes Pohjois-Karjala 5 034
73. Someron keskustaajama Somero Varsinais-Suomi 5 016
74. Saarijärven keskustaajama Saarijärvi Keski-Suomi 4 992
75. Outokummun keskustaajama Outokumpu Pohjois-Karjala 4 691
76. Kiteen keskustaajama Kitee Pohjois-Karjala 4 650
77. Haapajärven keskustaajama Haapajärvi Pohjois-Pohjanmaa 4 554
78. Parkanon keskustaajama Parkano Pirkanmaa 4 369
79. Kokemäen keskustaajama Kokemäki Satakunta 4 340
80. Närpiön keskustaajama Närpiö Pohjanmaa 4 296
81. Kemijärven keskustaajama Kemijärvi Lappi 4 234
82. Kiuruveden keskustaajama Kiuruvesi Pohjois-Savo 4 160
83. Kurenalus Pudasjärvi Pohjois-Pohjanmaa 4 060
84. Alavuden keskustaajama Alavus Etelä-Pohjanmaa 3 973
85. Ikaalisten keskustaajama Ikaalinen Pirkanmaa 3 936
86. Haapaveden keskustaajama Haapavesi Pohjois-Pohjanmaa 3 883
87. Kannuksen keskustaajama Kannus Keski-Pohjanmaa 3 741
88. Viitasaaren keskustaajama Viitasaari Keski-Suomi 3 612
89. Virtain keskustaajama Virrat Pirkanmaa 3 492
90. Uudenkaarlepyyn keskustaajama Uusikaarlepyy Pohjanmaa 3 429
91. Ähtärin keskustaajama Ähtäri Etelä-Pohjanmaa 3 423
92. Kristiinankaupungin keskustaajama Kristiinankaupunki Pohjanmaa 2 706
93. Pyhäsalmi Pyhäjärvi Pohjois-Pohjanmaa 2 436
94. Kaskisten keskustaajama Kaskinen
Närpiö
Pohjanmaa 1 259

Ei erillistä keskustaajamaaMuokkaa

Keskustaajama Nykyinen kunta Maakunta Väkiluku Huomautus
Muurala Espoo Uusimaa Osa Helsingin keskustaajamaa jo ennen vuotta 1960
Tikkurila Vantaa Uusimaa Osa Helsingin keskustaajamaa jo ennen vuotta 1960
Kauniaisten keskustaajama[2] Kauniainen Uusimaa Osa Helsingin keskustaajamaa
Keravan keskustaajama ("City") Kerava Uusimaa Osa Helsingin keskustaajamaa
Järvenpään keskustaajama[3] Järvenpää Uusimaa Osa Helsingin keskustaajamaa
Kaarinan keskustaajama[4] Kaarina Varsinais-Suomi Osa Turun keskustaajamaa
Raision keskustaajama[4] Raisio Varsinais-Suomi Osa Turun keskustaajamaa
Naantalin keskustaajama[3] Naantali Varsinais-Suomi Osa Turun keskustaajamaa
Nokian keskustaajama[3] Nokia Pirkanmaa Osa Tampereen keskustaajamaa
Kangasalan kirkonkylä[4] Kangasala Pirkanmaa Osa Tampereen keskustaajamaa, kaupungiksi 2018
Ylöjärven kirkonkylä[4] Ylöjärvi Pirkanmaa Osa Tampereen keskustaajamaa, kaupungiksi 2004
Harjavallan keskustaajama[3] Harjavalta Satakunta Osa Porin keskustaajamaa
Ulvilan kirkonkyläselvennä Ulvila Satakunta Osa Porin keskustaajamaa, kaupungiksi 2000

Entiset kaupungit ja kauppalatMuokkaa

Oma keskustaajamaMuokkaa

Sija (vl) Keskustaajama Entinen kuntalähde? Nykyinen kunta Maakunta Väkilukuselvennä
(31.12.2017)[1]
Huomautus
1. Karjaan keskustaajama Karjaa Raasepori Uusimaa 7 929 Liitetty Raaseporiin 2009.
2. Joutsenon kirkonkylä Joutseno Lappeenranta Etelä-Karjala 6 876 Liitetty Lappeenrantaan 2009.
3. Myllykoski Anjalankoski Kouvola Kymenlaakso 5 883 Liitetty Kouvolaan 2009, Anjalankosken keskuspaikka Keltakangas on osa taajamaa.
4. Suolahden keskustaajama Suolahti Äänekoski Keski-Suomi 4 151 Liitetty Äänekoskeen 2007.
5. Nilsiän keskustaajama Nilsiä Kuopio Pohjois-Savo 3 026 Liitetty Kuopioon 2013.
6. Juankosken kirkonseutu Juankoski Kuopio Pohjois-Savo 1 998 Liitetty Kuopioon 2017.

Ei erillistä keskustaajamaaMuokkaa

Keskustaajama Entinen kuntalähde? Nykyinen kunta Maakunta Väkilukuselvennä Huomautus
Jämsänkosken keskustaajama[3] Jämsänkoski Jämsä Keski-Suomi Liitetty Jämsään 2009, osa Jämsän keskustaajamaa.
Karhulan keskustaajama[2] Karhula Kotka Kymenlaakso Kauppala liitetty Kotkaan 1977, osa Kotkan keskustaajamaa.
Kuusankosken keskustaajama[2] Kuusankoski Kouvola Kymenlaakso Liitetty Kouvolaan 2009, osa Kouvolan keskustaajamaa.
Lauritsalan keskusta[5] Lauritsala Lappeenranta Etelä-Karjala Kauppala liitetty Lappeenrantaan 1967, osa Lappeenrannan keskustaajamaa.

Ennen vuotta 1960 lakkautetutMuokkaa

Suomen Neuvostoliitolle luovuttamilla alueilla sijaitsi kolme kaupunkia (Viipuri, Käkisalmi ja Sortavala) sekä kaksi kauppalaa (Koivisto ja Lahdenpohja). Nämä paikkakunnat luovutettiin vuonna 1940 ja uudelleen 1944, mutta taajamat määriteltiin Suomessa ensimmäinen kerran vasta vuoden 1960 väestönlaskennassa.

Haagan kauppala liitettiin Helsinkiin suuressa alueliitoksessa vuonna 1946, joka sekin tapahtui ennen kuin taajamat määriteltiin ensimmäisen kerran.

LähteetMuokkaa