Avaa päävalikko

Luettelo Suomen linnuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomessa tavatuista lintulajeista. Kokonaisuudessaan lajeja on 471, joista viisi on istutettu ja seitsemää ei ole tavattu Suomessa vuoden 1950 jälkeen.

Suomen lajilistaa ylläpitää BirdLife Suomi, ja sen harvinaisuushavainnot käsittelee Rariteettikomitea. Lajien tieteelliset nimet sekä systemaattinen järjestys perustuvat BirdLife Suomen käyttämään Association of European Records and Rarities Committees -järjestön taksonomisen komitean elokuussa 2010 julkaistuun raporttiin AERC TAC’s Taxonomic Recommendations.

  • (B) Historiallinen – lajit, joita ei ole tavattu vuoden 1950 jälkeen
  • (C) Istutettu – ihmisen istuttamat

Sisällysluettelo

SorsalinnutMuokkaa

SorsatMuokkaa

 
Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja pesii nykyään (2011) lähes koko Suomessa.[1] Kuva Haukiputaalta huhtikuulta 2011.

KanalinnutMuokkaa

AitokanatMuokkaa

  • Pyy (Bonasa bonasia) Pesii vakituisesti[2]
  • Riekko (Lagopus lagopus) Pesii vakituisesti [2]
  • Kiiruna (Lagopus muta) Pesii vakituisesti[2]
  • Teeri (Tetrao tetrix) Pesii vakituisesti[2]
  • Metso (Tetrao urogallus) Pesii vakituisesti[2]

KuikkalinnutMuokkaa

KuikatMuokkaa

UikkulinnutMuokkaa

UikutMuokkaa

UlappalinnutMuokkaa

UlappaliitäjätMuokkaa

UlappakeijutMuokkaa

PelikaanilinnutMuokkaa

SuulatMuokkaa

  • Suula (Morus bassanus) Tavataan lähes vuosittain[4]

MerimetsotMuokkaa

PelikaanitMuokkaa

HaikaralinnutMuokkaa

HaikaratMuokkaa

 
Suomen ensimmäinen onnistunut kattohaikaran pesintä oli Koski TL:ssä vuonna 2015.[5] Kuva heinäkuulta 2015.

KattohaikaratMuokkaa

IibiksetMuokkaa

PäiväpetolinnutMuokkaa

HaukatMuokkaa

JalohaukatMuokkaa

KurkilinnutMuokkaa

RantakanatMuokkaa

KurjetMuokkaa

TrapitMuokkaa

RantalinnutMuokkaa

MeriharakatMuokkaa

AvosetitMuokkaa

PaksujalatMuokkaa

PääskykahlaajatMuokkaa

KurmitsatMuokkaa

KurpatMuokkaa

KihutMuokkaa

LokitMuokkaa

RuokitMuokkaa

HietakanalinnutMuokkaa

HietakyyhkytMuokkaa

KyyhkylinnutMuokkaa

KyyhkytMuokkaa

KäkilinnutMuokkaa

KäetMuokkaa

PöllölinnutMuokkaa

TornipöllötMuokkaa

PöllötMuokkaa

 
Tyypillinen taigan pesimälintu viirupöllö on runsastunut Suomessa viime vuosikymmeninä.[10]. Kuvan poikanen kesäkuussa 2006 länsisuomalaisessa metsässä.

KehrääjätMuokkaa

KirskulinnutMuokkaa

KiitäjätMuokkaa

SäihkylinnutMuokkaa

KuningaskalastajatMuokkaa

MehiläissyöjätMuokkaa

SininärhetMuokkaa

HarjalinnutMuokkaa

TikkalinnutMuokkaa

TikatMuokkaa

VarpuslinnutMuokkaa

KiurutMuokkaa

PääskytMuokkaa

VästäräkitMuokkaa

TilhetMuokkaa

  • Tilhi (Bombycilla garrulus) Pesii vakituisesti[2]

KoskikaratMuokkaa

PeukaloisetMuokkaa

RautiaisetMuokkaa

RastaatMuokkaa

KertutMuokkaa

 
Pajulintu on Suomen runsaslukuisin pesimälaji, jota tavataan koko maassa.[12]

HippiäisetMuokkaa

SiepotMuokkaa

 
Itäinen taigan laji sinipyrstö on Suomessa harvalukuinen pesimälaji ja ainoa lajin säännöllinen pesimämaa Euroopan unionissa.[13]

TimalitMuokkaa

PyrstötiaisetMuokkaa

TiaisetMuokkaa

PähkinänakkelitMuokkaa

PuukiipijätMuokkaa

PussitiaisetMuokkaa

KuhankeittäjätMuokkaa

LepinkäisetMuokkaa

VariksetMuokkaa

KottaraisetMuokkaa

VarpusetMuokkaa

PeipotMuokkaa

KerttulitMuokkaa

SirkutMuokkaa

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Vepsäläinen, Ville: Laulujoutsen Suomen III Lintuatlas. 2011. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö. Viitattu 8.8.2015.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh gi gj gk gl gm gn go gp gq gr gs gt gu gv gw gx gy gz ha hb hc hd he hf hg hh hi hj hk hl hm hn ho hp hq hr hs ht hu hv hw hx hy hz ia ib ic id ie if ig ih ii ij ik il im in io ip iq ir is it iu iv iw ix iy iz ja jb jc jd je jf jg jh ji jj jk Lasse J. Laine: Suomalainen lintuopas. WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-26894-0.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Svensson, Lars: Lintuopas - Euroopan ja Välimeren alueen linnut. Otava, 2010. ISBN 978-951-1-21351-2.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Rariteettikomitea birdlife.fi.
  5. Blomqvist, Sarita: Suomen ensimmäisistä kattohaikarasisaruksista tuli Kinttu ja Kontti yle.fi. 28.7.2015. Yleisradio Oy. Viitattu 8.8.2015.
  6. a b c d e f g Rariteettikomitea birdlife.fi.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Rariteettikomitea birdlife.fi.
  8. a b c Iberiantiltaltille lajivahvistus. Kymen Sanomat, 6.3.2013, s. 22.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Rariteettikomitea birdlife.fi.
  10. Vepsäläinen, Ville: Viirupöllö Suomen III Lintuatlas. 2011. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö. Viitattu 8.8.2015.
  11. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay Rariteettikomitea birdlife.fi.
  12. Vepsäläinen, Ville: Pajulintu Suomen III Lintuatlas. 2011. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö. Viitattu 8.8.2015.
  13. Vepsäläinen, Ville: Sinipyrstö Suomen III Lintuatlas. 2011. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö. Viitattu 8.8.2015.

KirjallisuuttaMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa