Luettelo Helsingin vanhimmista rakennuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on epätäydellinen luettelo Helsingin vanhimmista rakennuksista. Helsingin kaupungin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun puoliväliltä. Seurasaaressa on tätäkin vanhempia rakennuksia, mutta nämä eivät sijaitse alkuperäisillä paikoillaan. Niitä ei seuraavassa luettelossa mainita, lukuun ottamatta kahta alun perinkin Helsingissä sijainnutta, jotka mainitaan kohdassa "Siirretyt rakennukset". Helsingin vanhin muualta tuotu rakennus on 1680-luvulta peräisin oleva Karunan vanha kirkko, ja kantakaupungin vanhin on vuonna 1757 valmistunut Sederholmin talo. Helsingin kantakaupunki rakennettiin pitkälti toiseen maailmansotaan mennessä, ja osittain sen jälkeenkin. Tällä sivulla olevassa luettelossa näkyvät pääosin ainoastaan Kaartinkaupungissa, Kampissa, Katajanokalla, Kluuvissa, Kruununhaassa, Punavuoressa, ja Ullanlinnassa sijaitsevat, ja ennen vuotta 1890 valmistuneet rakennukset. Suomenlinnan rakennukset ovat omassa luettelossaan. Luettelosta puuttuu mm. Pukinmäen kartano 1800-luvulta, Spaakin talo 1700-luvulta sekä muita Arabian/Vanhakaupungin 1800-luvun rakennuksia, Sörnäisten vankila, Santahaminan vanhimmat rakennukset 1850-luvulta, ”Stidilä” rak. 1874. Vuosaaressa sekä Husön kartanossa on rakennuksia jotka ovat 1800-luvun puolessavälissä rakennettuja. 1880-luvun lopun taloja on niin paljon, ettei kaikkia ole listattu.

Rakennukset valmistumisjärjestyksessä muokkaa

Olemassa olevat rakennukset muokkaa

Rakennus Kuva Osoite/sijainti Rakennettu Suunnittelija Tietoa rakennuksesta Lähde
Rödje-Fantsin tilan asuinrakennus Östersundom 1723 Rödje-Fantsin tilan puinen asuinrakennus on rakennettu vuonna 1723. Nykyisen Jugend-tyylisen ulkoasunsa rakennus sai vuonna 1923. [1]
Kusasin tilan päärakennus   1749 Kusasin tilan päärakennus on vanhimmilta osiltaan vuodelta 1749 – nykyasu pääosin vuodelta 1925. Rakennusta on kunnostettu ainakin 1950-luvulla. [1]
Östersundomin kappeli   Östersundom, 60°14′58.0″N, 025°11′15.6″E 1754 Ei tietoa Alun perin Östersundomin kappeli on rakennettu 1600-luvun lopulla. Kappeli kärsi pahoja vaurioita 1700-luvun alun sodissa ja se korvattiin uudella kappelilla 1754. Östersundomin kirkko on vanhin Helsingin nykyisellä alueella sijaitseva kirkko. [2]
Sederholmin talo   Aleksanterinkatu 18 / Katariinankatu 5, 60°10′08.3″N, 024°57′13.2″E 1757 Samuel Berner Sederholmin talo on kauppias Johan Sederholmin rakennuttama, vuonna 1757 valmistunut kivitalo Helsingin Senaatintorin kaakkoisnurkassa. Se on Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus, ja myös koko Helsingin vanhin vuoteen 2009 saakka, jolloin Östersundom liitettiin Helsinkiin osana Lounais-Sipoon osakuntaliitosta. [3][4]
Pakin talo   Etupellontie 2 1700-luvun puoliväli Pakin talo on Helsingin Pakilassa sijaitseva 1700-luvun puolivälin tienoilla rakennettu puinen tupa. [5]
Herttoniemen kartano   Herttoniemen kartanonpuisto, 60°11′24.6″N, 025°02′31.1″E 1760-luku Pehr Granstedt Herttoniemen kartano sijaitsee Helsingin Herttoniemessä Roihuvuoren ja Herttoniemenrannan välissä. Aiemmin posliinitehtaana toiminut rakennus muutettiin vuonna 1815 nykyiseen tyyliinsä. Tilan historia ulottuu 1400-luvulle asti. [6]
Bockin talo   Aleksanterinkatu 20, 60°10′08.2″N, 024°57′11″E 1763 C.L. Engel (nykyasu) Bockin talo (myös Vanha Raatihuone) on yksi Helsingin Senaatintoria vierustavista uusklassisista rakennuksista. Se sijaitsee Leijona-korttelissa, osoitteessa Aleksanterinkatu 20, ja on sen vanhin rakennus. Se valmistui vuonna 1763 kauppias Gustav Johan Bockin rakennuttamana. [7]
Sunnin talo   Sofiankatu 8 – Aleksanterinkatu 26, 60°10′08.3″N, 024°57′06.6″E Ei tietoa Kauppias P. H. Sunn rakennutti torin varrelle 1763–1770 kolmikerroksisen rakennuksen. Se muutettiin empiretyyliseksi vuosina 1833–1844. [8]
Vanha tulli- ja pakkahuone   Mariankatu 3 / Aleksanterinkatu 1, 60°10′09.6″N, 024°57′26.3″E 1765 Alueella sijaitsi kaupungin tulli- ja pakkahuoneen kaksi eriaikaista rakennusta vuodesta 1736 1800-luvun alkuun. Nykyisen rakennuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1758. [9]
Helleniuksen talo   Aleksanterinkatu 24, 60°10′08.4″N, 024°57′08.1″E 1770 Jean Wik (nykyasu) Lääninsihteeri Helleniuksen talo valmistui vuonna 1770. Rakennuksen julkisivu muutettiin empiretyyliseksi 1835 Jean Wikin suunnitelman mukaan. [10]
Burtzin talo   Aleksanterinkatu 22, 60°10′08.56″N, 024°57′10.33″E 1775 Burtzin talo sijaitsee Senaatintorin etelälaidalla, leijonan korttelissa. Talo valmistui vuonna 1775, ja se muutettiin empiretyyliseksi Jean Wikin suunnitelmien mukaan vuonna 1836. [11]
Kiseleffin talo   Unioninkatu 27 / Aleksanterinkatu 28, 60°10′08″N, 024°57′04.5″E 1778 Ei tietoa Kiseleffin talo sijaitsee Senaatintorin etelälaidassa. Rakennus kuuluu Sarvikuonon kortteliin. Rakennuksen Senaatintorin-puoleisen osan rakennutti Johan Sederholm v. 1772–1778, mutta nykyinen ulkoasu on Carl Ludvig Engelin käsialaa vuodelta 1818. [12]
Östersundomin kartanon kivinavetta Östersundomin kartanoalue 1785 Östersundomin kartanon alueella sijaitseva kivinavetta rakennettiin vuonna 1785. Rakennusta laajennettiin vuonna 1887. [1]
Kaivostyönjohtajan asuinrakennus Koirasaarentie 1780-luku Kaivostyönjohtajan asuinrakennus. Kaivostoiminta alkoi vastapäisillä kallioilla 1760-luvulla. [13]
Fallbackan tilan aitta Itäväylä / Kallvikintie 1790-luku Fallbackan ratsutilan aitta. [14]
Tuomarinkylän kartano   Tuomarinkylä, 60°15′18.66″N, 024°58′13.21″E Ei tietoa Tuomarinkylän kartano sijaitsee Vantaanjoen varrella Tuomarinkylässä. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle. Nykyinen päärakennus ja siipirakennukset rakennettiin 1700-luvulla. [15]
Tuomarinkylän ravintola   Tuomarinkylä Tuomarinkylän ravintola on Tuomarinkylän kartanon yksi sivurakennuksista. Rakennus oli alun perin kartanon tanssisali, mutta on sittemmin muutettu ravintolaksi. [16]
Tuomarinkylän kartanon sivurakennus Tuomarinkylän kartanon vanhoista 1790-luvun sivurakennuksista kolme on säilynyt tähän päivään. [17]
Tuomarinkylän kartanon toinen sivurakennus Yksi Tuomarinkylän kartanon kolmesta 1790-luvun sivurakennuksesta. [17]
Malminkartano Malminkartano, 60°14′57.71″N, 024°52′08.29″E 1734 Malminkartanon tilan historia ulottuu 1600-luvun alkuun. Kartanon nykyisen päärakennuksen vanha osa on vuodelta 1790 ja sitä ympäröivä puutarha on 1800-luvun alkupuolelta. [18]
Punainen Huvila   Lauttasaari, 60°09′34.51″N, 024°52′45.06″E 1792 Lauttasaaren vanhin rakennus, vuonna 1792 valmistunut Punainen Huvila on Lauttasaaren kartanon vanha päärakennus. [19]
Pehtorin tupa   Herttoniemen kartanonpuisto 1700-luku Pehtorin tupa on Herttoniemen kartanon mailla sijaitseva 1700-luvun puurakennus, jossa toimii nykyään Ravintola Wanha Mylly. [20]
Talin kartanon viljamakasiini Talin kartanon piha Talin kartanon vanha viljamakasiini on rakennettu 1790-luvulla, ilmeisesti vuonna 1795. [21]
Viikin latokartanon aitta   Viikin latokartanon pihapiiri 1700-luku [22]
Kulosaaren kartanon pehtorin talo Kivinokka 1700-luku tai 1800-luvun alku Yksikerroksinen ja satulakattoinen Pehtorin talo sijaitsee Kulosaaren kartanon pihamaan länsilaidassa. Rakennuksen iästä ei ole säilynyt dokumentteja, mutta arkkitehtuurin perusteella sen voisi karkeasti arvioida olevan 1700–1800-luvun taitteen tienoolta. [23]
Viikin latokartanon asuinrakennus   Viikin latokartanon pihapiiri 1700-luku Ei tietoa Asuinrakennuksen sisustus on uusittu vuosina 1930 ja 1972. [22]
Stansvikin kartanon entinen aitta- ja vajarakennus Stansvikintie 1800-luvun alku Entisen aitta- ja vajarakennuksen vanhimmat osat on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Rakenteita on kunnostettu 1990-luvulla. [24]
Björntorpin päärakennus Östersundom 1800 Vuodelta 1800 olevan torpan 11:stä piharakennuksesta osa lienee 1700-luvulta. [25]
Fallbackan tilan päärakennus Itäväylä / Kallvikintie n. 1800 Ei tietoa Jo 1600-luvulla toimineen Fallbackan ratsutilan päärakennuksen vanhin osa on rakennettu noin vuonna 1800. Fallbackassa ei ole jäljellä yhtään rakennusta niistä, jotka on piirretty vuoden 1770–1772 isonjaon yhteydessä tehtyyn karttaan. [26]
Degerön kartano   60°10′23.4″N, 025°03′28.8″E 1800-luku Degerön kartano on kartano Helsingissä, Laajasalon itärannalla. Kartano perustettiin 1600-luvulla, mutta sen nykyinen päärakennus ja maisemapuisto ovat peräisin 1800-luvulta. [27]
Meilahden kartano   Meilahti, 60°11′30.2″N, 024°53′02.25″E 1800-luvun alku Meilahden kartano sijaitsee puistomaisella huvila-alueella Saunalahden rannassa. Kartanon historia ulottuu 1400-luvun lopulle. Nykyinen päärakennus ja siipirakennus valmistuivat 1800-luvun alkupuolella. [28]
Puotilan kartano   Puotila, 60°12′43″N, 025°06′26″E Puotilan kartano sijaitsee pitkän lehmuskujan, Rantakartanontien päätteenä Vartiokylänlahden länsirannalla. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle. Nykyinen päärakennus ja siipirakennus rakennettiin 1800-luvun alussa. [29]
Rastilan kartano Vartiokylänlahti, 60°12′30.46″N, 025°07′12.01″E Rastilan ratsutilan historia ulottuu 1600-luvulle. Nykyinen päärakennus ja aitta rakennettiin 1800-luvun alussa. [30]
Stansvikin kartano   Laajasalo, 60°09′49″N, 025°01′49″E 1804 Stansvikin kartano on kartano Helsingissä, Laajasalossa, Tahvonlahden rannalla. Kartanon päärakennus on rakennettu vuosina 1803–1804. [31]
Ravintola Savu   Tervasaari, 60°10′25.22″N, 024°58′07.07″E 1805 Ravintola Savu on Helsingin Tervasaaressa sijaitseva vanha terva-aitta, joka valmistui vuonna 1805. Aitta on saaren ainoa säilynyt rakennus, ja se on toiminut ravintolana vuodesta 1967 alkaen. [32]
Ylistalo Muurahaisenpolku 4 tod.näk. 1805 Tilan kirjoitettu historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin tilalla asui kruunun luotsi. Tilan rakennuskannasta on säilynyt 1800-luvun alussa, todennäköisesti vuosina 1804–1805 rakennettu nykyinen Ylistalo. [33]
Kulosaaren kartano   Kivinokka, 60°11′35″N, 025°00′52″E todennäköisesti osittain 1760-luku, nykyasu 1810-luvulta Carl Ludvig Engel Kulosaaren kartanon historia ulottuu 1500-luvulle asti. Kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut 1800-luvun alussa, mutta todennäköisesti rakennus on rungoltaan osittain Augustin Ehrensvärdin aikakaudelta, eli 1750–1760-luvulta. Tähän viittaisi muun muassa se, että rakennuksen alakerta on huonekorkeudeltaan selvästi yläkertaa matalampi. [34][23]
Katariinankatu 3   Katariinankatu 3, 60°10′07.14″N, 024°57′13.54″E 1810-luku Ei tietoa Sederholmin talon lisärakennus. [35][4]
Balderin talo   Aleksanterinkatu 12, 60°10′08.39″N, 024°57′17.3″E 1813 Pehr Granstedt Arkkitehti Pehr Granstedt piirsi rakennuksen, joka rakennettiin sen ajan yksinkertaisen ranskalaiseen barokkityyliin. Rakennuksen osti Bolder-loosi, joka ajoi raittiusasiaa. Aleksanterinkadun puolelle rakennettiin kolmas kerros vuonna 1931. [36][4]
Remanderin talo   Aleksanterinkatu 16, 60°10′08.43″N, 024°57′14.89″E 1814 Ei tietoa Alun perin kaksikerroksista Friedrich Remanderin kauppiastaloa korotettiin yhdellä kerroksella vuonna 1873. Tontilla sijainneet piharakennukset purettiin 1920-luvulla, ja pihalle rakennettiin suuri piharakennus, Valkoinen sali, joka valmistui vuonna 1925. [37][38][4]
Goviniuksen talo   Pohjoisesplanadi 9, 60°10′05.14″N, 024°57′13.84″E 1815 Pehr Granstedt Goviniuksen talo sijaitsee Elefantin korttelissa Kruununhaassa. Rakennuksessa sijaitsi Louis Kleinehin hotelli. [39][40][4]
Munkkiniemen kartano   Kartanontie 1, 60°11′39.61″N, 024°52′52.36″E Carl Ludvig Engel Munkkiniemen kartano muodostettiin kartanoksi vuonna 1624. Nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1815. Kartanoa ympäröi englantilaistyyppinen puisto 1830-luvulta. Carl Ludvig Engelin rakennukseen suunnittelemat muutostyöt tulivat päätökseen vuonna 1839. [41]
Kluuvin galleria   Unioninkatu 28, 60°10′06.1″N, 024°57′03.03″E 1816 Ei tietoa Kluuvin galleria on Helsingin kaupungin taidemuseon hoitama näyttelytila, joka on profiloitunut ajankohtaisen kuvataiteen esittelyyn. [42]
Korkein oikeus   Pohjoisesplanadi 3, 60°10′05.22″N, 024°57′19.91″E Pehr Granstedt Korkein oikeus muutti Helsingin Kauppatorin laidalle Presidentinlinnan naapuriin vuonna 1934. [43]
Uschakoffin talo   Pohjoisesplanadi 19, 60°10′04.85″N, 024°57′02.68″E Lars Sonck (nykyasu) Entinen Privatbanken, nykyinen Jugendsali (1904). Talo sijaitsee osoitteessa Pohjoisesplanadi 19. [44]
Fennia-Patrian talo   Unioninkatu 25, 60°10′06.39″N, 024°57′04.57″E 1817–1818 Ei tiedossa Vuosien 1817–1818 välillä valmistunut Fennia-patrian talo sijaitsee Kruununhaassa, osoitteessa Unioninkatu 25. [8][45]
Lampan talo   Pohjoisesplanadi 5, 60°10′05.29″N, 024°57′17.78″E 1817 Lampan talo on saanut nimensä siitä, että sen rakennutti vv. 1814–1817 Selma Europaeuksen isä, kauppias ja raatimies Johan Lampa, liike- ja asuintalokseen Pohjoisesplanadin ja Helenankadun kulmaan. G.F. Stockmann aloitti liikkeensä tässä talossa. [46][4]
Ruiskumestarin talo   Kristianinkatu 12, 60°10′31.8″N, 024°57′22.52″E 1818 Ruiskumestarin talo on Helsingin kantakaupungin vanhin puutalo, joka on valmistunut vuoden 1818 tienoilla. Museo sijaitsee Kruununhaassa Kristianinkatu 12:ssa. [47]
Talin kartano   Tali, 60°12′43.34″N, 024°51′34.82″E 1820-luku Ei tietoa Talin kartanon historia ulottuu 1600-luvun alkupuolelle. Nykyisen päärakennuksen vanhin osa on 1820-luvulta, ja arkkitehtuuri edustaa empiretyyliä. [48]
Huvila Engel   Stansvikintie 1820 mahdollisesti Carl Ludvig Engel Huvila vuoden rakennettiin vuoden 1820 vaiheilla kesävieraiden majoitusta varten. Yksikerroksinen empiretyylinen sivurakennus tehtiin päärakennuksen kaakkoispuolelle, rantaan vievän polun reunalle. Huvilan suunnittelijasta ei ole varmuutta, mutta Carl Ludvig Engeliä on esitetty rakennuksen suunnitelmien laatijaksi. [24]
Presidentinlinna   Pohjoisesplanadi 1 / Mariankatu 2, 60°10′06″N, 024°57′22.5″E Pehr Granstedt Presidentinlinna on Suomen tasavallan presidentin edustusasunto Helsingissä Kauppatorin laidalla. Talo edustaa enimmäkseen empiretyyliä. [49]
Stansvikin kartanon venevaja Stansvikintie mahdollisesti Carl Ludvig Engel Empiretyylinen venevaja rakennettiin vuonna 1820. [24]
Merikasarmi   Laivastokatu 20, 60°10′05.18″N, 024°58′19.66″E Carl Ludvig Engel Merikasarmi, alkujaan Katajanokan kasarmi, on Suomen meriekipaasin käyttöön 1816–1820 rakennettu kasarmialue. [50]
Cavoniuksen talo   Pohjoisesplanadi 21, 60°10′04.76″N, 024°57′00.79″E Cavoniuksen talo sijaitsee Kluuvissa, Dromedaarin korttelissa. [51]
Meritullintori 4   Meritullintori 4 / Aleksanterinkatu 1, 60°10′09.87″N, 024°57′28.91″E Ei tiedossa Talo sijaitsee Kruununhaassa, Pantterin korttelissa. [52]
Valtioneuvoston linna   Snellmaninkatu 1–3, 60°10′10″N, 024°57′16″E 1822 Carl Ludvig Engel Eteläinen ja itäinen sivurakennus valmistuivat muutama vuosi myöhemmin kuin senaatintorinpuoleinen päärakennus. 1850-luvun alussa valmistuneen pohjoisen sivurakennuksen suunnittelivat loppuun A. W. Arppe ja A. F. Granstedt. [53][54]
Kaartin kasarmi   Eteläinen Makasiinikatu 10, 60°09′52.6″N, 024°56′55″E Sijaitsee Kasarmitorin laidalla, nykyään Suomen puolustusministeriön päärakennus.
Smolna   Eteläesplanadi 6, 60°10′01.5″N, 024°56′59.5″E Smolna on valtioneuvoston juhlahuoneistona toimiva empiretalo Helsingissä Eteläesplanadin varrella. Vuonna 1820 suunniteltu talo valmistui 1822. [55]
Brummerin talo   Aleksanterinkatu 14, 60°10′08.4″N, 024°57′15.6″E 1823 Jean Wik Talon kellari on osin perua 1600-luvulta. [56][4]
Puutalo Bulevardi 40   Bulevardi 40 Ei tietoa Sinebrychoffin puiston laidalla sijaitseva puurakennus on yksi Bulevardi 40:ssä sijaitsevista puurakennuksista. [57]
Vanha kirkko   Lönnrotinkatu 6, 60°09′59″N, 024°56′21″E 1826 Carl Ludvig Engel Helsingin vanha kirkko on nimensä mukaisesti Helsingin kantakaupungin vanhin kirkko. Se on vihitty käyttöön vuonna 1826. [58]
Pyhän kolminaisuuden kirkko   Unioninkatu 31, 60°10′16.1″N, 024°57′04″E Carl Ludvig Engel ja Jegor Uschakoff Ortodoksinen kirkko, vihitty 1827. [59]
Kaartin lasaretti   Lönnrotinkatu 37 1827 Carl Ludvig Engel Kaartin lasaretin korttelissa oli jo 1822 sotaväen sairaala. Sairaala-alue laajeni vähitellen koko kortteliin. [60]
Johann Sederholmin hautakappeli   Vanha kirkkopuisto, 60°10′00.45″N, 024°56′24.52″E 1828 Kauppias Johan Sederholmille pyhitetty kappeli sijaitsee Vanhassa kirkkopuistossa. Hautakappeli valmistui vuonna 1828. [61][62]
Stansvikintien vanha saunarakennus Stansvikintie 1820-luku Entinen saunarakennus on oletettavasti 1820-luvulta. Nykyisin se on kesäasuntokäytössä. Rakennus on peruskorjattu 1990-luvulla. [24]
Topelia (Kantonistikoulun päärakennus ja kaksi sivurakennusta)   Unioninkatu 38, 60°10′17″N, 024°56′59″E 1821–1830 Carl Ludvig Engel Kantonistikoulun päärakennus ja kaksi sivurakennusta valmistuivat Unioninkadun varrelle vuosina 1821–1830. [63]
Brofeldtin talo   Pohjoisesplanadi 15 – Sofiankatu 2, 60°10′04.99″N, 024°57′07.18″E 1830 Rakennus valmistui vuonna 1830, ja se korotettiin kolmikerroksiseksi jo seuraavana vuonna. Vuonna 1895 talon ulkoasu muutettiin uusrenessanssityyliseksi Theodor Höijerin suunnitelmien mukaan. [8][64]
Mariankatu 5   Mariankatu 5, 60°10′11″N, 024°57′25.08″E Ei tietoa [65]
Eteläranta 16   Eteläranta 16, 60°09′59.63″N, 024°57′07.61″E Carl Ludvig Engel Eteläranta sijaitsee Kaartinkaupungissa, Valaan korttelissa. [66]
Viikin latokartano   Viikintien ja Lahdenväylän risteys Viikin tiedepuiston kupeessa 1832 Ei tietoa Tila perustettiin vuonna 1555. Vanha päärakennus paloi vuonna 1830 ja nykyinen rakennettiin sen tilalle 1832. Se sai nykyisen asunsa vuonna 1932. Vuonna 1988 kartano muutettiin tiedepuistotoimistoksi ja vuodesta 2000 siinä on toiminut ravintola. [67][22]
Villa Anneberg   Vanhakaupunki Annalan kartano valmistui 1832, ja se on yksi Suomen vanhimpia kesähuviloita. Kartanoa ovat ympäröineet kauniit puutarhat. Rakennus sijaitsee mäen päällä Vanhassakaupungissa Helsingissä. [68]
Helsingin yliopiston päärakennus   Unioninkatu 34, 60°10′10″N, 024°57′00″E Carl Ludvig Engel Helsingin yliopiston päärakennus on vuonna 1832 valmistunut empiretyylinen rakennus senaatintorilla. Se laajennettiin 1930-luvulla korttelin kokoiseksi arkkitehti J. S. Sirénin suunnitelmien mukaan.
Helsingin yliopiston Observatorio   Kopernikuksentie 1, 60°09′42.91″N, 024°57′05.97″E Yliopiston vanha tähtitorni, josta ympäröivä Tähtitorninmäki on saanut nimensä. [65]
Sinebrychoffin vanha tehdasrakennus   Hietalahdenranta 9a Anton Wilhelm Arppe Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Haahkan korttelissa. [69]
Synnytyshuone   Snellmaninkatu 14 1833 Carl Ludvig Engel Rakennettiin vuonna 1833 opetussairaalan erilliseksi synnytyshuoneeksi. Talosta ovat säilyneet Carl Ludvig Engelin signeeraamat piirustukset. [70][71]
Ent. vanha klinikka (nyk. Snellmania)   Unioninkatu 37 Vanha klinikka (Unioninkatu 37) valmistui vuonna 1833 Suomen ensimmäiseksi opetussairaalaksi. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Vuohen korttelissa. [72][73]
Kasvitieteellisen puutarhan entinen päärakennus   Unioninkatu 44 Carl Ludvig Engel, Jean Wik Empiretyylinen rakennus valmistui Kasvitieteellisen puutarhan päärakennukseksi vuonna 1833. Se korotettiin 1850-luvulla arkkitehti Jean Wikin suunnitelmien mukaan. Se siirrettiin nykyisen laitosrakennuksen paikalta puutarhurien asunnoksi nykyiselle paikalleen 1900-luvun alussa. [57]
Helsingin kaupungintalo   Pohjoisesplanadi 11–13, 60°10′05″N, 024°57′10″E Carl Ludvig Engel Helsingin kaupungintalo on osa kaupungintalokorttelia, jonka kaikki rakennukset ovat kaupunginhallinnon käytössä. Peruskorjauksessa vuosina 1965–1970 talon sisäosat purettiin ja rakennettiin uudestaan Aarno Ruusuvuoren piirustusten mukaan. [74][75]
Kaartin lasaretin leivintupa   Lönnrotinkatu 37, Hietalahdenkatu 1 1835 Kaarin lasarettiin leivintupa, rakennus sijaitsee Kampissa, Kaartin lasaretin korttelissa. [60][76][77]
Ravintola Kaisaniemi   Kaisaniementie 6 1836 tuntematon Vuonna 1827 perustettu ravintola sijaitsee Kluuvissa, Kaisaniemen puistossa. Nykyinen ravintolarakennus on valmistunut 1836. Rotundasali ja ulkoterassi lisättiin 1920-luvun lopulla. [57]
Lauttasaaren kartano   60°09′32.7″N, 024°52′44.6″E 1837 Todennäköisesti C. L. Engelin arkkitehtitoimisto Lauttasaaren kartanon omistajat tunnetaan vuodesta 1624 lähtien. Nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1837. Kartano on kaupungin omistuksessa. [78]
Helsingin lääninvankilan vanha osa ja kirkko Vyökatu 1–3 A. F. Granstedt Vankilan vanhin osa. Toimi vankilana 1837–2002, nykyään hotellina. [65][79]
Ravintola Kaivohuone   Iso Puistotie 1 1838 Carl Ludvig Engel Vuodesta 1838 toiminut ravintola sijaitsee Kaivopuistossa. [57]
Ent. varuskuntasairaala Merikasarminkatu A. F. Granstedt Merikasarmiin liittyvä entinen varuskuntasairaala, nykyään osa Ulkoasiainministeriön rakennusryhmää. [65]
Palmqvistin talo   Pohjoisesplanadi 23 [80]
Pohjoisranta 12 Pohjoisranta 12, 60°10′20.6″N, 024°57′37.15″E 1839 Ei tietoa Puinen empirerakennus sijaitsee Kruununhaassa. [57]
Ruotsin Helsingin-suurlähetystö   Pohjoisesplanadi 7, 60°10′05.2″N, 024°57′15.5″E A. F. Granstedt Ruotsin Helsingin-suurlähetystö sijaitsee Pohjoisesplanadilla. Suurlähetystörakennus on valmistunut vuonna 1839. Myöhemmin Torben Grut suunnitteli sen muistuttamaan Tukholman kuninkaallista linnaa. .[81][4]
Turun kasarmin talousrakennus   Simonkatu 3 1830-luku Ei tietoa Kasarmin päärakennus tuhoutui Suomen sisällissodassa 1918, jäljelle jäi vieressä sijainnut talousrakennus. Toimi linja-autoasemana vuosina 1935–2005. Nykyään kulttuurikeskus Kulttuurikasarmi. [82]
Kansalliskirjaston päärakennus   Unioninkatu 36, 60°10′13.27″N, 024°57′01.37″E Carl Ludvig Engel Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä Helsingin yliopiston suurin erillislaitos. [83]
Kleinehin huvila   Itäinen Puistotie 7 C. A. Edelfelt Itä-Kaivopuistossa sijaitseva rakennus on vuosilta 1839–1840. [84]
Munkkiniemen viljamakasiini Solnantie 7 Nelikerroksinen viljamakasiini valmistui vuonna 1840 A. E. Ramsayn johdolla. Viljatorni oli mahdollisesti pelkkä peitenimi sotilaalliseen käyttöön tarkoitetulle näkötornille. [85]
Puutarhurin talo   Annalan huvila-alue, Vanhakaupunki 1840, 1920 K. J. Alhskog Rakennusta laajennettiin 1920-luvun alussa K. J. Alhskogin suunnitelmien mukaan. 1840-luvun ensimmäisestä rakennusvaiheesta on säilynyt ainakin kivijalka ja osa talon puurakenteista. [86]
Kumpulan kartano   60°12′07″N, 024°57′26″E 1841 Ei tietoa Ensimmäinen kirjallinen maininta Kumpulan kartanosta (ruots. Gumtäkt gård) on peräisin 1460-luvulta. [87]
Lapinlahden sairaala   Lapinlahti, 60°10′04″N, 024°54′46″E Carl Ludvig Engel Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala. Se sijaitsee Helsingissä Lapinlahden osa-alueella meren rannalla Hietaniemen hautausmaan läheisyydessä. [88]
Suomalainen Tiedeakatemia   Mariankatu 5 Jean Wik, Theodor Decker Suomalaisen Tiedeakatemian rakennus sijaitsee Kruununhaan Pantterin korttelissa. [89]
Sinebrychoffin taidemuseo   Bulevardi 40, 60°09′45″N, 024°55′57″E 1842 Nikolai Sinebrychoff Talon rakennutti liikemies Nikolai Sinebrychoff, ja se on valmistunut 1842. [90]
Helsingin päävartio   Päävartiontori 1843 Carl Ludvig Engel Rakennettu huolehtimaan kadun toisella puolella olevan keisarillisen palatsin (nykyinen Presidentin linna) vartioinnista, nykyään Helsingin varuskunnan käytössä. [91]
Hakasalmen huvila   Mannerheimintie 13, 60°10′28.8″N, 024°56′02.4″E Ernst Lohrmann Hakasalmen huvila on Helsingissä Etu-Töölössä sijaitseva rakennus. Se rakennettiin vuosina 1843–1846 prokuraattori Carl Johan Walleenin perheelle kesäpaikaksi. [92]
Korkeavuorenkatu 19 Ei tietoa Puurakennus kuuluu tontin vanhimpaan rakennuskantaan. [57]
Kasvitieteelliseen puutarhaan liittyvä asuinrakennus   Unioninkatu 44 Jean Wik Rakennettiin alun perin Kaisaniemenrantaan, mutta siirrettiin vuonna 1991 nykyiselle paikalleen. [57]
Kalliolinna   Kalliolinnantie 12 Ernst Lohrmann Huvilarakennus Itä-Kaivopuistossa. [65]
Annalan huvilan orangeria   Annalan huvila-alue, Vanhakaupunki 1844 Ei tietoa Harmaakivestä rakennettu kasvihuone on rakennettu viimeistään vuonna 1844, vanhimmat osat ovat mahdollisesti 1830-luvulta. [86]
Mäyrälän talo   Snellmaninkatu 7 / Kirkkokatu 14 1842–1844 Abraham Möller Ns. Mäyrälän talon rakennutti leipurimestari Abraham Möller 1842–1844. Kruununhakaan 1860 perustettu apteekki toimi pitkään talossa. Samalle tontille valmistui 1905 nelikerroksinen, Gustaf Estlanderin suunnittelema jugendvaikutteinen asuintalo. Rakennuksissa on nyt sosiaali- ja terveysministeriön tiloja. [93]Snellmaninkatu 7 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
Pihlflycktin-Willebrandtin talo   Hallituskatu 3 1843–1844 mahd. Jean Wik Talon rakennutti Fredrik Pihlflyckt 1843–1844, ja siirtyi Felix von Willebrandtin omistukseen 1880-luvulla. Talon siirryttyä yliopiston omistukseen 1910-luvulla sitä korotettiin kerroksella Gripenbergin piirustusten mukaan. Peruskorjauksen 1972–1973 suunnitteli Osmo Lappo. Nykyisin maa- ja metsätalousministeriön käytössä. [93][94][95]
Fabianinkatu 35   Fabianinkatu 35 1846 Jean Wik ja Ernst Lohrmann, myöh. Gustaf Nyström Helsingin yliopistolle kuuluva rakennus Kansalliskirjaston korttelissa. [96][97][98][99]
Domus Litonii   Aleksanterinkatu 50 1847 Gustaf Leander Verhoilijamestari Jonas Litonius rakennutti Aleksanterinkadulle kivitalon, joka kohosi kallioperustalle aivan Kluuvinlahden rannan tuntumaan. Talon piirsi G.P. Leander 1845, ja talo valmistui vuonna 1847. [100]
Hakasalmen huvilan pohjoinen siipirakennus   Mannerheimintie 13, 60°10′28.83″N, 24°56′0.81″E Ernst Lohrmann Hakasalmen huvilan eteen rakennettiin vuonna 1847 erilliset siipirakennukset. Pohjoisen puoleisessa siipirakennuksessa oli leivintupa.

[101]

Hakasalmen huvilan eteläinen siipirakennus   Mannerheimintie 13, 60°10′27.95″N, 24°56′1.89″E Toinen Hakasalmen huvilan vieressä sijaitsevista siipirakennuksista. Rakennuksessa sijaitsi kasvihuone. [101]
Uusi klinikka   Unioninkatu 33 1848 Suunniteltu 1842, valmistui 1848. Tilat olivat välillä pitkään Suomen Pankin edustuskäytössä, mutta palautuivat 2005 yliopistolle. [102][103][104]
Borgsin tilan päärakennus Linnanherrantie 1800-luvun puoliväli Kartanon alueella oli myös viinan kotipolttimo ja siihen kuulunut kivirakennus. Lisäksi alueella oli tuulimylly. Tilan rakennuksista on päärakennuksen lisäksi jäljellä aitta ja työväen asuinrakennus. [105][106]
Stansvikin kartanon piikojen talo Stansvikintie ennen 1850-lukua Rakennus on hyvin säilynyt esimerkki kartanoiden vaatimattomasta työväen asuntorakentamisesta. [24]
Helsingin tuomiokirkko   Unioninkatu 29 / Hallituskatu 7, 60°10′13″N, 024°57′08″E 1852 Carl Ludvig Engel Helsingin tuomiokirkko, myöhemmin Suurkirkko, on Helsingin hiippa­kunnan tuomiokirkko ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kotikirkko. Kirkko sijaitsee Senaatintorin laidalla Helsingissä. [107]
Rahoitustarkastus (nyk. Finanssivalvonta   Snellmaninkatu 6 1853 Ernst Lohrmann Sijaitsee Tuomiokirkon korttelissa. [108]
Koffin torni   Sinebrychoffin puisto N. 1854 Ei tietoa Torni on toiminut ainakin vartiotornina, ja se on myös ollut osa olutpanimoa. Tornista ei tiedetä paljoa. [109]
Villa Björkudden   Östersundom 1856–1858 Wilhelm Linsén Huvila rakennettiin pysyväksi asunnoksi Östersundomin kartanon leskelle Antoinette Lindforsille. Huvilan piiriin kuuluvat myös muun muassa vuonna 1880 rakennettu renkitupa. [110]
Puotilan kappeli   Puotilan kartanon vieressä 1859 Ei tietoa Kauppaneuvos Johan Henrik Lindroos rakennutti nykyisen kappelin viljamakasiiniksi vuonna 1859. Se vihittiin kappeliksi pääsiäisenä 1963. [111]
Kalevankatu 34   Kalevankatu 34 – Albertinkatu 31, 60°09′54.74″N, 024°55′56.52″E 1860 K. J. Grönstrand Vuonna 1860 valmistunut rakennus sijaitsee Kampissa, Käen korttelissa. [112][113]
Pyhän Henrikin katedraali   Pyhän Henrikin Aukio 1, 60°09′33.2″N, 024°57′15″E Ernst Lohrmann Pyhän Henrikin katedraali on Helsingissä, Ullanlinnassa ja Mustekalan korttelissa sijaitseva katolinen kirkkorakennus. Se on rakennettu vuosina 1858–1860, ja se edustaa uusgotiikkaa. [114]
Villingin kartano Villinki 1860-luku Ei tietoa Villingin kartanon päärakennus on 1860-luvulta. Lähellä on vanha 1700-luvun sotilasvirkatalo. Saarella on n. 40 vanhaa huvilaa kaudelta 1880–1930. [115]
Mariankatu 7   Mariankatu 7 1861 Georg Theodor Chiewitz Sijaitsee Pantterin korttelissa. [116]
Korkeavuorenkatu 25   Korkeavuorenkatu 25 – Ullanlinnankatu 5 Ulrik Grönstrand Sijaitsee Ruutanan korttelissa. [117]
Ritarihuone   Hallituskatu 2 1862 Georg Theodor Chiewitz Suomen Ritarihuone on uusgoottilainen valtiopäivärakennus. Tontille piti alun perin tulla Säätytalo, mutta valtiopäivien koollekutsuminen pitkittyi ja aatelisto sai tontin. [118][119]
Saksalainen kirkko   Unioninkatu 1, 60°09′48″N, 024°57′06.6″E 1864 Harald von Bosse ja C. J. von Heideken Saksalainen kirkko on Helsingissä, Kaartinkaupungissa Unioninkadun varrella sijaitseva kirkko, joka rakennettiin vuonna 1864. [120]
Rahapaja   Kanavakatu 4 / Katajanokanlaituri 3 Ernst Lohrmann Entinen rahapaja. Rakennus sijaitsee Katajanokalla, Pihlajan korttelissa. Nykyään rakennuksessa toimii Ulkoasiainministeriön Aasian ja Oseanian yksikkö. [121][122]
Uudenmaankatu 38   Uudenmaankatu 38, 60°09′46.71″N, 024°56′12.24″E 1865 Ei tietoa Yksikerroksinen puurakennus kuuluu Punavuoren vanhimpaan rakennuskantaan [57]
Ruotsalainen teatteri   Pohjoisesplanadi 2, 60°10′02″N, 024°56′36″E 1866 Carl Ludvig Engel Ruotsalainen teatteri (ruots. Svenska Teatern) on Helsingissä toimiva ruotsinkielinen teatteri. Teatterirakennus sijaitsee Erottajalla Esplanadin puiston länsipäässä, Etelä- ja Pohjoisesplanadi -katujen välissä. Nykyinen, alkuperäisestä huomattavasti poikkeava ulkoasu on 1930-luvulta. [65][123]
Esplanadikappeli   Esplanadin puisto, Kappeliesplanadi 1867 Axel Hampus Dalström Vuonna 1867 avattu rakennus toimii edelleen ravintolana.
Uspenskin katedraali   60°10′06″N, 024°57′36″E 1868 Aleksei M. Gornostajev Uspenskin katedraali on Helsingin ortodoksisen seurakunnan sekä samalla Helsingin hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Punatiilinen kirkko sijaitsee Helsingin keskustassa Katajanokan kalliolla. Uspenskin katedraali on Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. [124]
Arppeanum   Snellmaninkatu 3–5 1866–1869 Carl Albert Edelfelt Arppeanum oli Helsingin yliopiston käytössä, viimeksi Yliopiston museona. Rakennus sijaitsee Senaatintorin kulmassa ja siellä toimii nykyään Valtioneuvoston kanslia. [125][93]
Itäinen puistotie 8   1869 nyk. Jarl Eklund Alun perin kaksikerroksinen puuhuvila on valmistunut vuonna 1869, mutta nykyinen muoto on vuodelta 1922 (Jarl Eklund) [57]
Pursimiehenkatu 21 Ei tietoa Rakennus sijaitsee kerrostalojen sisäpihalla, Punavuoressa. [126]
Satamakatu 9 Satamakatu 9 A. Boman Katajanokalla sijaitseva rakennus, jossa aikoinaan toimi Helsingin Diakonissalaitos [65]
Villa Wuorio Vuorilahdenniemi 1860-luku Rakennuksen on arveltu olevan alkujaan kalastajien käyttöön rakennettu torppa ja peräisin 1860-luvulta. Torppaa laajennettiin vuosisadan vaihteessa ja se muutettiin vierastaloksi. Vuonna 1964 Bergvikin huvila-alueen rakennukset myytiin Helsingin kaupungille 20 000 markalla. [24]
Mannerheimintie 6   1870 Frans Anatolius Sjöström Sijaitsee Riikinkukon korttelissa. [127][128][128]
Vanha ylioppilastalo   Aleksanterinkatu 23 / Mannerheimintie 3, 60°10′08.5″N, 024°56′26″E Axel Hampus Dalström Vanha ylioppilastalo eli Vanha on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vanhempi ylioppilastalo Helsingissä Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien risteyksessä. [129]
Ent. Borgströmin tupakkatehdas   Pohjoisranta 2 1857–1904 Ei tietoa Entinen tupakkatehdas, Kruununhaan ainoa teollisuusrakennus [65]
Pauligin huvila   Sibeliuksen puisto 1873 Frans Anatolius Sjöström Pauligin huvila Sibeliuksen puiston laidalla Kesäkadun pohjoispuolella. Nykyisin huvila toimii kaupungin nuorisoasiankeskuksen luontokeskuksena. [130][131]
Hietaniemen hautausmaan Vanha kappeli   Theodor Höijer [132]
Asunto Oy Riddarborg   Ritarikatu 7 – Kirkkokatu 9 Talo sijaitsee Kruununhaassa, Ilveksen korttelissa. [65][133]
Kesäranta   Kesärannantie, 60.18468°N, 24.90600°E Frans Ludvig Calonius Alkuperäinen nimi Bjälbo, nykyään pääministerin virka-asunto [134]
Mannerheim-museo   Kalliolinnantie, 60°09′32″N, 024°57′37″E 1874 Ei tietoa Suomen marsalkka, vapaaherra Gustaf Mannerheim (1867–1951) asui Kaivopuistossa sijaitsevassa huvilassa vuosina 1924–1951. Huvila on vuodesta 1951 toiminut hänen elämäänsä ja Suomen historiaa esittelevänä museona. [135]
Meritullinkatu 6   Meritullinkatu 6, 60°10′13.2″N, 024°57′30.4″E Ludvig Isak Lindqvist Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Pantterin korttelissa. [136]
Schaumanin huvila Koirasaarentie 23 Ei tietoa Schaumanin huvila sijaitsee Laajasalossa, ja edustaa tyyliltään uusrenessanssia. [24]
Vanha tulitikkutehdas Kaikukatu 4 / Hämeentie 13B Toimi tulitikkutehtaana vuoteen 1882 asti, jonka jälkeen rakennuksessa toimivat muiden muassa työväen asuntokasarmi, leipomo, konetehdas ja rautasänkytehdas. Nykyään rakennuksessa järjestetään kokous- ja cocktailtilaisuuksia, ja se on museoviraston suojelema. [137]
Eerikinkatu 4   1875 Puinen sisäpiharakennus on valmistunut vuonna 1875 [57]
Deckerin huvila   Tullisaari 1876 Theodor Decker Deckerin huvilana tunnetun rakennuksen rakennutti Tullisaaren kartanon omistaja kauppaneuvos Henrik Borgström tyttärelleen Adéle Deckerille kesähuvilaksi. Rakennuksen suunnitteli Adéle Deckerin puoliso arkkitehti Theodor Decker. Huvila valmistui vuonna 1876. [24]
Puistokatu 2   Hugo Neuman Vuonna 1876 valmistunutta puurakennusta on aikojen saatossa muuteltu paljon. Toinen kahdesta Länsi-Kaivopuiston jäljellä olevasta huvilasta. [57]
Aleksanterin teatteri   Bulevardi 23 – Albertinkatu 32, 60°09′48″N, 024°55′59″E Koshperoff(?) Alun perin venäläinen varuskuntateatteri sijaitsee Kampissa, Kurjen korttelissa. Toimi oopperatalona vuosina 1918–1993. [138][139]
Vesilinna   Linnanmäki 1876–1929 Endre Lekve, Emil Holmberg (laajennus) Helsingin ensimmäinen ja vanhin vesisäiliö otettiin käyttöön 1876. Vesilinnaa on muutettu useaan otteeseen. [140]
Aino Acktén huvila   Tullisaari 1877 Theodor Decker Huvila oli alun perin nimeltään Villa Lindfors ja se on yksi kolmesta huvilasta, jotka Theodor Decker suunnitteli kauppaneuvos Henrik Borgströmin jälkikasvua varten (huviloista kaksi on säilynyt). Vuonna 1877 valmistunut kaksikerroksinen ja koristeelliseen uusrenessanssityyliin rakennettu puuhuvila sijaitsee Tullisaarenpuistossa. [141]
Kalevankatu 18   60°09′59.13″N, 024°56′08.84″E Fl. Granholm Rakennus sijaitsee Kampissa, Papukaijan korttelissa. [142]
Mariankatu 11   Mariankatu 11, 60°10′14.17″N, 024°57′24.93″E Hampus Dalström Koulurakennus, alkujaan ruotsinkielinen reaalilyseo, nykyään Helsingin yliopiston käytössä. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Pantterin korttelissa. [65][143]
Kaartin maneesi   Kasarmikatu 15, 60°09′46.41″N, 024°56′55.34″E Kaartin maneesi rakennettiin vuosina 1875–1877. [144][145]
Entinen Polyteknillisen opiston päärakennus   Abrahaminkatu 1–5, 60°09′47.19″N, 024°55′52.66″E F.A. Sjöström Vuonna 1877 valmistunut rakennus sijaitsee Kampissa Hietalahdentorin laidalla, Kurjen korttelissa. Myöhemmin Metropolia Ammattikorkeakoulun päärakennus, vuonna 2017 rakennus myytiin asuntosijoitusyhtiö Kojamolle. [146][147]
Helsingin Suomalainen Alkeisopisto (nyk. Helsingin normaalilyseo)   Ratakatu 2, 60°09′47.12″N, 024°56′40.63″E 1878 Alkeisopiston oma koulurakennus valmistui vuonna 1878 osoitteeseen Ratakatu 2 (nykyisin Ratakatu 6a) [148]
Svenska social- och kommunalhögskolan   Snellmaninkatu 12, 60°10′21.78″N, 024°57′08.28″E J.E. Söderlund Rakennus on valmistunut vuonna 1878. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Vuohen korttelissa [149]
Östersundomin kartano   Östersundom, 60°15′31″N, 025°11′35″E Theodor Decker Östersundomin kartano on kartano Helsingin Östersundomissa. Kartano on perustettu 1600-luvulla. Kartanoon kuuluu myös joitakin 1700-luvun rakennuksia. [150]
Kalevankadun puutalot   Kalevankatu 39–43, 60°09′53.84″N, 024°55′50.73″E 1800-luku Ei tietoa Kalevankadun varrella on säilynyt 2000-luvulle kolme matalaa puutaloa. Niiden suunnittelijat ja tarkat valmistumisvuodet eivät ole tiedossa. Nykyinen puutalo kuin myös 41:n talo on 1880-luvulta. [151]
Bulevardin Mallasmakasiini, Sinebrychoffin entinen tehdasrakennus)   Bulevardi 46, 60°09′43.52″N, 024°55′52.27″E 1880 Sebastian Gripenberg Sinebrychoffin panimokorttelin Bulevardin-puoleinen rakennus. Punainen tiilirakennus sijaitsee Punavuoressa, Haahkan korttelissa. Nykyisin toimistokäytössä, panimo muutti 1990-luvulla Keravalle. [152][153]
Kanavaranta 5–7   60°10′08.6″N, 24°57′35.7″E Ei tietoa Punainen tiilirakennus sijaitsee Katajanokalla, Kuusen korttelissa. [154]
Kasarmikatu 28   Kasarmikatu 28 / Pieni Roobertinkatu 2 Theodor Höijer Talo sijaitsee Kaartinkaupungissa, Ruutanan korttelissa. [155]
Helsingin kirurginen sairaala   Kasarmikatu 13 Frans Sjöström Helsingin Kirurginen sairaala on Helsingin Ullanlinnassa Tähtitorninmäen puistoalueen reunassa, Kasarmikadun varrella sijaitseva sairaala. [156]
Niskalan tila Kuninkaantammentie Ei tietoa Niskalan tila sijaitsee historiallisen Kuninkaantammentien varrella Vantaanjoen lähellä. Tilan historia ulottuu 1500-luvulle. Nykyinen päärakennus ja viljamakasiini rakennettiin 1800-luvun lopulla. [157]
Ressun lukio   Kalevankatu 8–10/Lönnrotinpuistikko 1–3 Sebastian Gripenberg Rakennuksessa on toiminut vuodesta 1891 asti Ressun lukio. [158][159]
Svenska Normallyceum   Unioninkatu 2 Axel Hampus Dalström Koulurakennus Tähtitorninmäen puistoalueen laidalla [65]
Rahapajankatu 1   Rahapajankatu 1 / Pormestarinrinne 1 Konstantin Kiseleff Asuinrakennus Katajanokalla lähellä Uspenskin katedraalia, Katajan korttelissa [65][160]
Eerikinkatu 5   Eerikinkatu 5 – Annankatu 28 1881 Kiseleff & Heikel Kampissa sijaitsevassa, vuonna 1881 valmistuneessa rakennuksessa toimii useampia kivijalkakauppoja [161]
Fredrikinkatu 45   1881 tai 1865 Ei tietoa Rakennus sijaitsee Kampissa, Papukaijan korttelissa. Rakennus on valmistunut lähteestä riippuen joko vuonna 1881 tai 1865. [162][163]
Puistokatu 4   1881 C. H. Nummelin Puinen huvilarakennus on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa hyvin. [57]
Ruoholahden villat   Lastenkodinkatu 2–10, 60°09′56.53″N, 024°55′31.99″E Konstantin Kiseleff Myös ”Sadan markan villoina” tunnettu puutaloryhmä sijaitsee Kampissa, Kanarialinnun korttelissa. Korttelissa on 12 vuonna 1879 suunniteltua, ja 1890-luvun alussa rakennettua yksikerroksista puutaloa. [57][164][165]
Rikhardinkadun kirjasto   Rikhardinkatu 3, 60°09′58.4″N, 024°56′46″E Theodor Höijer Rikhardinkadun kirjasto on kirjasto Helsingin Kaartinkaupungissa. Uusrenessanssia edustavan kirjastorakennus valmistui vuonna 1881. Myöhemmin, 1920-luvulla, kirjastoon rakennettiin yksi lisäkerros. [166]
Kaartin kasarmin lisärakennus   Kasarmikatu 17 / Kaartinkuja 1 Ei tietoa Talo sijaitsee Kaartinkaupungissa, Kaartin kasarmin korttelissa. [167]
Bäckin talo   Pohjoisranta 6 60°10′16.62″N, 024°57′36.17″E 1882 Theodor Höijer Valmistunut vuonna 1882. Julkisivu on punatiiltä. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Saukon korttelissa. [168]
Cygnaeuksen galleria   Kalliolinnantie J. W. Mieritz Cygnaeuksen galleria on Museoviraston alaisuudessa toimiva Suomen kansallismuseoon kuuluva taidemuseo. Museo sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa. [169]
Kalevankatu 48   Kalevankatu 48/Hietalahdenkatu 1 60°09′49.78″N, 024°55′43.40″E Evert Lagerspetz Kaksi vuonna 1882 valmistunutta puutaloa ovat osa entisen Kaartin lasaretin sairaalamiljöötä. [170][57]
Liisankatu 8   Liisankatu 8, 60°10′27.0″N, 024°57′26.1″E Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Karhun korttelissa. [171][172]
Lönnrotinkatu 22   60°09′52.90″N, 024°56′02.24″E A.A. Siren, M. Stigell Rakennus sijaitsee Kampissa, Haikaran korttelissa. [173]
Maneesikatu 7   60°10′24.31″N, 024°57′25.41″E Evert Lagerspetz Rakennus sijaitsee Karhun korttelissa, Kruununhaassa. [174]
Mariankatu 23   60°10′25.54″N, 024°57′24.86″E Entinen upseerikasarmi, nykyisin virastotalo. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Karhun korttelissa. [65][175][176]
Sotamuseo   Maurinkatu 1, 60°10′30″N, 024°57′36″E Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Peuran korttelissa. [177][178]
Klaus K   Erottajankatu 4, Bulevardi 2, 60°09′57.99″N, 024°56′35.84″E 1883 Frans Anatolius Sjöström Sijaitsee Kotkan korttelissa. [179]
Grönqvistin talo   Pohjoisesplanadi 25–27, 60°10′04.7″N, 024°56′56.7″E Theodor Höijer Rakennettu vuosina 1882–1883. Sen julkisivun koristeet laati kuvanveistäjä Karl Magnus von Wright. [180]
Kalliolinnantie 7   60°09′28.97″N, 024°57′33.50″E Theodor Decker Rakennus on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Aikoinaan huvilarakennuksessa on toiminut mm. elintarvikeliike. [57]
Villa Hällebo (Pihlajasaaren ravintola)   Läntinen Pihlajasaari Frans Sjöström Alun perin yksityinen huvila, vuodesta 1929 lähtien kesäravintola [181]
Kalevankatu 48   60°09′49.84″N, 024°55′42.5″E 1884 Evert Lagerspetz Rakennus sijaitsee Kampissa, Kaartin lasaretin korttelissa. [182][183]
Kasarmikatu 11–13   Ludvig Isak Lindqvist Kirurgisen sairaalan alueelle alun perin eristysosastoksi rakennettu sairaalarakennus. Rakennuksen pääjulkisivu katsoo puistoon, pihan puolella on kaksi avointa kuistia. Myöhemmin Lääketieteen historian museona toiminut rakennus on nykyisin tyhjillään. [57]
Kulmakatu 3a   60°10′29.48″N, 024°57′26.22″E K.Th. Nyberg Vuonna 1884 valmistunut Kulmakatu 3a:n rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Vuorivuohen korttelissa. [184]
Villa Furuvik   Furuvikintie 5 Karl August Wrede Huvila sijaitsee alueella, joka vuonna 1798 jaettiin Holmgårdin kartanosta ja nimettiin Degerön kartanoksi. Vuonna 1884 vuori-intendentti Enok Hjalmar Furuhjelm vuokrasi huvilapalstan Degerön kartanolta ja rakennutti Villa Furuvikin. [24]
Villa Furuvikin tilanhoitajan rakennus   Furuvikintie 5 ennen vuotta 1886 Tilanhoitajan rakennus lienee samanikäinen kuin huvilarakennus eli se lienee rakennettu 1880-luvulla. Portinvartijan rakennus on merkitty vuonna 1886 tarkistettuun venäläiseen topografikarttaan. [24]
Vironkatu 1   Vironkatu 1 – Meritullinkatu 14, 60°10′20.99″N, 024°57′29.06″E 1884 Konstantin Kiseleff Sijaitsee Näädän korttelissa. [185]
Ravintola Pukki   Korkeasaari Theodor Höijer Alkujaan Suomen Anniskeluyhdistyksen perustama kesäravintola, vanhempi kuin ympärillä oleva eläintarha. [186]
Annantalo   Annankatu 30 – Kansakoulukatu 2, 60°10′04.08″N, 024°56′04.71″E 1885 Gustaf Nyström Rakennus on valmistunut vuonna 1885. Alkujaan kansakoulu, nykyään kulttuurikeskus. Sijaitsee Kampissa Keltanokan korttelissa. [187]
Helsingin eurooppalainen koulu
Ent. ruotsalainen tyttölyseo
  Bulevardi 18–20, 60°09′52.34″N, 024°56′18.34″E Ludvig Isak Lindqvist Kolmikerroksisen koulurakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1885. Rakennuksen laajensi nykyiseen asuunsa vuonna 1915 Johan Jacob Ahrenberg. Rakennus sijaitsee osoitteessa Bulevardi 18–20 Kampissa, Haarahaukan korttelissa. [188][189]
Hietalahdenkatu 4   Hietalahdenkatu 4 – Lönnrotinkatu 36, 60°09′45.5″N, 024°55′42.85″E Theodor Höijer Rakennus sijaitsee Kampissa, Ankan korttelissa. [190][191]
Iso Roobertinkatu 3–5–7   60°09′50.09″N, 024°56′34.72″E Kiseleff & Heikel Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Fasaanin korttelissa. [192]
Iso Roobertinkatu 39   60°09′42.88″N, 024°56′14.11″E Ei tietoa Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Pelikaanin korttelissa. [193]
Pohjoisranta 18   60°10′23.57″N, 024°57′39.16″E Albert Mellin Talo on valmistunut vuonna 1885. Edustaa uusrenessanssia. [194]
Standertskjöldin talo   Pohjoisranta 4, 60°10′15.05″N, 024°57′34.66″E Theodor Höijer Edustaa uusrenessanssin tyylisuuntaa. Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Vyötiäisen korttelissa. [195]
Kluuvikatu 5   Kluuvikatu 5, 60°10′09.54″N, 024°56′51.13″E Rakennus muodostaa nykyisin osan Kauppakeskus Kluuvia. [65]
Annankatu 5   Annankatu 5 – Iso Roobertinkatu 11, 60°09′48.83″N, 024°56′30.74″E 1886 Theodor Höijer, ja Gustaf Nyström Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Fasaanin korttelissa. [196][197]
Annankatu 26   Annankatu 26 – Eerikinkatu 8, 60°10′02.28″N, 024°56′09.96″E Frans Anatolius Sjöström Rakennus sijaitsee Kampissa, Leivosen korttelissa. [198]
Eerikinkatu 14   60°10′00.49″N, 024°56′04.17″E Kiseleff & Heikel Vuonna 1886 valmistunut rakennus sijaitsee Kampissa. [199][200]
Kalevankatu 17   60°10′00.32″N, 024°56′09.46″E F.A. Sjöström Rakennus sijaitsee Kampissa. [201][202]
Liisankatu 25   60°10′27″N, 024°57′08.57″E Sebastian Gripenberg Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Hevosen korttelissa. [203][204]
Merimiehenkatu 10   60°09′39.80″N, 024°56′25.61″E 1885–1886 E. Sihvola Puurakennus sijaitsee kahden kivisen kerrostalon välissä, Punavuoressa. [57]
Ent. sota-arkisto, alk. Provianttimakasiini   Siltavuorenranta 16 1886 August Boman Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Provianttimakasiinin korttelissa. [65][205]
Ritarikatu 3b   Ritarikatu 3b / Mariankatu 8b 1885–1886 A. Mellin Olga Ärt sai tontin vuonna 1879 ja muurarimestari Alex Ärt rakennutti siihen asuintalon. [118][206]
Erottajankatu 15–17   Erottajankatu 15–17 / Ludviginkatu 7 60°09′57.32″N, 024°56′38.94″E 1886 Saurén & Helge Rancken [65]
Hallituskatu 5   1884–1887 Gustaf Nyström Rakennuksessa toimi aluksi Kemian laitos. [93][207]
Bulevardi 29   1887 F.A. Sjöström Rakennus sijaitsee Kampissa, Satakielen korttelissa. [208][209]
Ent. Helsingin suomalainen tyttökoulu   Bulevardi 8 – Yrjönkatu 18 Sebastian Gripenberg Koulurakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1877. Sitä laajennettiin Bulevardin ja Yrjönkatujen puoleisilla siivillä vuonna 1904. Päärakennuksen keskiosaa on korotettu kahdella kerroksella vuosina 1926–1928 (A. Lindgren). [210][188]
Iso Roobertinkatu 9   1887 tai 1884 Kiseleff & Heikel Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Fasaanin korttelissa. [211][212]
Bernhardinkatu 1   1887 Sebastian Gripenberg Rakennus sijaitsee Kaartinkaupungissa, Lahnan korttelissa. [213]
Ateneum   Kaivokatu 2–4 Theodor Höijer Taidemuseo, rakennuksessa toimi ennen myös Taideteollinen korkeakoulu (nyk. Aalto Yliopisto) [65]
Mannerheimintie 12   Mannerheimintie 12 – Kalevankatu 2 Kiseleff & Heikel Rakennus sijaitsee Kampissa, Pyyn korttelissa. [214]
Uudenmaankatu 8–10 Gustaf Hall Puurakennus on valmistunut vuonna 1887. [57]
Wreden pasaasi   Pohjoisesplanadi 35 / Mikonkatu 2 1888 K. A. Wrede Liikerakennus, jonka läpi kulkee myös Vanhana Kauppakujana tunnettu kauppakuja. [65]
Vanha kauppahalli   Eteläranta, 60°09′58.2″N, 024°57′09.83″E Gustaf Nyström Helsingin vanhin kauppahalli. [65]
Liisankatu 19   Konstantin Kiseleff Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Pukin korttelissa. [215][216]
”Makrilli"   Korkeavuorenkatu 1 – Vuorimiehenkatu 25 H.E. Saurén Rakennus sijaitsee Ullanlinnassa, Makrillin korttelissa. [217]
Meritullinkatu 22   Meritullinkatu 22, 60°10′25.7″N, 024°57′28.9″E Albert Mellin Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Karhun korttelissa. [218][219]
Ohranan talo   Punanotkonkatu 4 – Korkeavuorenkatu 21 Axel Högberg Rakennus sijaitsee Ullanlinnassa, Kultakalan korttelissa. [220]
Suojelupoliisin päämaja   Ratakatu 12 – Fredrikinkatu 21 E. Sihvola Punavuoressa sijaitseva rakennus toimii Suojelupoliisin päämajana. [221]
Albertinkatu 33   Albertinkatu 33 – Kalevankatu 35 Nils Salin Rakennus sijaitsee Kampissa Rastaan korttelissa. [222]
Bulevardi 6   Bulevardi 6 – Yrjönkatu 7 Theodor Granstedt Rakennus sijaitsee Kampissa, Kotkan korttelissa. [223]
Liisankatu 20   Liisankatu 20, 60°10′26.4″N, 024°57′10.2″E Georg Wallenius Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Vuohen korttelissa. [224]
Merimiehenkatu 13   Fredrikinkatu 21 – Merimiehenkatu 13 E. Sihvola Merimiehenkadun ja Fredrikinkadun kulmassa sijaitseva talo on tyypillinen esimerkki Punavuoren lähes kokonaan hävinneestä puutalokannasta. [57]
Merimiehenkatu 14   Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel Kaksikerroksisen piharakennuksen pohjakerros on kiveä ja ylempi kerros puuta. Rakennus on yksi harvoja lajityyppinsä edustajia Helsingin keskustassa. Rakennus sijaitsee Punavuoressa. [57]
Vuorikatu 4   Vuorikatu 4 J. F. Pihlgren Yksi Kluuvin kaupunginosan harvoista yhä asuinkäytössä olevista rakennuksista. [65]
Villa Blom
(Eläintarhan huvila 14)
  Eläintarhantie 14 1889 Ei tietoa Vuonna 1889 rakennettu Eläintarhan huvila 14 on yksi jäljelle jääneistä Linnunlaulun puuhuviloista. Rakennus on museoviraston suojelema. Huvila 14 sijaitsee Tokoinrannassa, Eläintarhan lahden tuntumassa Helsingin kaupunginteatterin naapurissa. [225]
Jääkärinkatu 6b   1889–1890 Elia Heikel & Selim A. Lindqvist Puinen piharakennus edustaa Ullanlinnan rakennuskannan historiallista kerroksellisuutta. Nykyisin talossa on käsityöläisten työhuoneita ja asuntoja. [57]
Annankatu 13   Annankatu 13–Uudenmaankatu 15 60°09′52.2″N, 24°56′25.8″E 1889 Kiseleff & Heikel Sijaitsee Kampissa Korppikotkan korttelissa. [226]
Kalevankatu 19   C. R. Cederberg, Karl August Tavaststjerna Rakennus sijaitsee Kampissa. [227][228]
Siltavuorenpenger 6   Siltavuorenpenger 6 – Snellmaninkatu 29 J. Westerlund Rakennus sijaitsee Kruununhaassa, Tiikerin korttelissa. [229]
Ratakatu 1c–3   Selim A. Lindqvist, Elia Heikel Rakennus sijaitsee Punavuoressa, Harakan korttelissa. [230]
Eläintarhan huvila 9, ylätalo   Linnunlauluntie 4 J. Westerlund Yksi Linnunlaulun huviloista. (Huviloilla on vanhat järjestysnumerot, jotka kuitenkin poikkeavat niiden nykyisistä osoitenumeroista.) [231]
Eläintarhan huvila 9, alatalo   Linnunlauluntie 4 Rakennuksessa on toiminut kahvila. [231]
Villa Kivi (Eläintarhan huvila 10)   Linnunlauluntie 7 Selim A. Lindqvist [231]
Kasvitieteellisen puutarhan palmuhuone   Unioninkatu 44 Gustaf Nyström Palmuhuone on kasvihuoneryhmän vanhin osa. [232]
Santahaminan puukasarmit Hevossalmi 1880-luku Hevossalmessa sijaitsevat puukasarmit ovat Santahaminan vanhimmat rakennukset. [233]
Kumpulan kartanon sivurakennus   1800-luku Ei tietoa Kumpulan kartanon rakennukset ovat 1800-luvulta. Päärakennus valmistui 1841. [87]
Kumpulan kartanon yläkartano  
Viikin latokartanon hirsinen talli   Viikin latokartanon pihapiiri [22]
Viikin latokartanon navetan maitohuone 1800-luvulla rakennettu navetta tuhoutui tulipalossa toukokuussa 1935, mutta kivinen maitohuone on säilynyt. Maitohuoneessa toimii nykyään sepän paja. [22]

Puretut rakennukset muokkaa

Rakennus Kuva Osoite/sijainti Rakennettu Arkkitehti Tietoa rakennuksesta Lähde
Vanhankaupungin kirkon rauniot   Vanhakaupunki 1553 Ei tietoa Helsingin kaupungin ensimmäinen kirkko rakennettiin noin vuonna 1553 alueelle, joka nykyisin tunnetaan Vanhanakaupunkina. Puukirkko oli kirkkokäytössä 1640-luvulle asti, ja toimi kaupungin hospitaalina 1670-luvulle saakka, kunnes se paloi tai lahosi käyttökelvottomaksi. Rakennuksen kivijalka on jätetty esille vuosien 1930–1931 arkeologisten kaivausten jäljiltä. [234]
Burgmanin talon rauniot   Aleksanterinkadun ja Ritarikadun kulma 1690-luku Talo tuhoutui Suomen sodan aikana 1808, ja nykyisin siitä on jäljellä enää maanalaiset rauniot. [235]

Siirretyt rakennukset muokkaa

Seuraavat rakennukset ovat alun perinkin sijainneet Helsingissä, mutta on vasta myöhemmin siirretty nykyisille paikoilleen.

Rakennus Kuva Alkuperäinen osoite/sijainti Nykyinen osoite/sijainti Rakennettu/Siirretty Suunnittelija Tietoa rakennuksesta Lähde
Kasvitieteellisen puutarhan kahvila   Uudenmaankatu 21 Kaisaniemenranta 2 1823/1990 Alun perin asuinrakennus, toiminut myöhemmin läheisen koulun rehtorin ja henkilökunnan asuntoina. Siirretty Kaisaniemenrantaan 1990. Kuvassa tämä ja seuraava rakennus nykyisillä paikoillaan. [236]
Kasvitieteellisen puutarhan laitosrakennus   Uudenmaankatu 19 Kaisaniemenranta 2 1829/1990 Gabriel Andstén Alun perin asuinrakennus, siirretty Kaisaniemenrantaan 1990. Kuvassa tämä ja edellä mainittu rakennus alkuperäisillä paikoillaan. [236]
Puutarhurin työsuhdeasunto Punavuorenkatu 23 Kaisaniemenranta 2 1843/1990 Siirretty Kaisaniemenrantaan 1990. [236]
Jusupoffin talli   Itäinen puistotie 13–17 Seurasaari 1842/1916 Kuului alun perin ruhtinatar Zaneida Jusupoffin uusgoottilaisen huvilan pihapiiriin Kaivopuistossa, nykyisin Seurasaaren ulkomuseossa [237][238]
Florinin huvimaja   Bulevardi 3 Seurasaari n. 1850/1912 Siirretty Seurasaaren ulkomuseoon 1912, siellä nykyiselle paikalleen kuitenkin vasta 2016 [239]

Uudelleenrakennetut muokkaa

Rakennus Kuva Osoite/sijainti Rakennettu Arkkitehti Tietoa rakennuksesta Lähde
Aschanin talo   Unioninkatu 23 – Pohjoisesplanadi 17 1833 ja 1971 Gabriel Andstén & Aarno Ruusuvuori Apteekkari Carl Aschan rakennutti kolmikerroksisen talon Pohjoisesplanadin ja Unioninkadun kulmaan vuonna 1833. Talo purettiin ja rakennettiin 1870-luvun aikaiseen asuun uudestaan vuosien 1968–1971 aikana. [8][240]

Lähteet muokkaa

Kirjallisuuslähteet muokkaa

  • toim. Kailari, Kyllikki: Maalaismaisemista Itä-Helsingiksi. Itä-Helsingin Kulttuuriseura ry, 2005. ISBN 952-91-9537-0.
  • Ollila, Kaija & Toppari, Kirsti: Puhvelista Punatulkkuun, Helsingin vanhoja kortteleita, kuudes painos. Sanoma Oy, 1986. ISBN 951-9134-69-7.

Tärkeimmät verkkolähteet muokkaa

Viitteet muokkaa

  1. a b c http://www.hel2.fi/ksv/julkaisut/yos_2008-3.pdf
  2. Seuri, Ville: Östersundomin kirkosta on tulossa suosittu vihkikirkko Helsingin Sanomat. 16.8.2009. Viitattu 7.8.2020.
    Sauri, Ville: Kappelin ikkunoista näkyi meri Helsingin Sanomat. 16.8.2009. Viitattu 7.8.2020.
  3. Sederholmin talo – Museorakennuksen historiaa hel.fi. Helsingin kaupungin kaupunkimuseo. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 29.7.2011.
  4. a b c d e f g h Ollila 1986, s.14–15
  5. Pakin talo kaupunginosat.net. Viitattu 29.7.2011.
  6. Herttoniemi Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  7. http://www.virtualhelsinki.net/helsinkipanoraama/historia/bock.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. a b c d https://archive.today/20130106150949/http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/36_3.html
  9. http://www.nba.fi/helsinginarkeologiaa/vn/pakkahuone.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/35_3.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. http://www.virtualhelsinki.net/helsinkipanoraama/historia/burtz.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  12. http://www.kiseleffintalo.fi/palvelut.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  13. Kailari 2005, s. 266
  14. Kailari 2005, s. 77–78
  15. http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunginmuseo/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/museo/fi/Museot+ja+n_yttelyt/Tuomarinkyl_n+museo (Arkistoitu – Internet Archive)
  16. http://www.tuomarinkylankartanoravintola.com/
  17. a b http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=55
  18. Malminkartano Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  19. http://www.lauttasaari.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=264
  20. http://www.vanhamylly.fi/
  21. http://www.talinkartano.fi/talinkartano/talinkartano.php?id=236 (Arkistoitu – Internet Archive)
  22. a b c d e toim. Luoto, Ritva: Viikin latokartanon tilan historia. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, 2004. ISBN 952-473-359-5. Teoksen verkkoversio.
  23. a b http://hyj.jhlyhdistys.fi/kulosaaren-kartano/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  24. a b c d e f g h i j http://www.hel2.fi/kaumuseo/rakennusinventoinnit/laajasalo/aloitatasta.htm
  25. http://www.hel2.fi/ksv/julkaisut/yos_2009-2.pdf
  26. Kailari 2005, s. 78
  27. Degerö Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  28. Meilahti Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 12.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  29. Puotila Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  30. Rastila Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 12.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  31. Stansvik Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  32. http://www.asrestaurants.com/FI/ravintolat/savu/esittely.html/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  33. http://www.laajasalo.net/ylistalo/
  34. http://www.muuka.com/finnishpumpkin/manor/k/3/manor_k3_fi.html
  35. Katariinankatu 3 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  36. http://www.elisanet.fi/balder/Historiikki.html
  37. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelit/05_4.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  38. Remanderin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  39. Goviniuksen talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  40. http://www.nba.fi/rky1993/kohde160.htm
  41. Munkkiniemi Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 19.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  42. Kluuvin galleria Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  43. http://www.kko.fi/47467.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  44. http://www.nba.fi/rky1993/kohde161.htm
  45. Fennia-Patrian talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  46. http://www.europaeus.info/aje90.htm
  47. http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunginmuseo/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/Museo/fi/Museot+ja+n_yttelyt/Ruiskumestarin+talo (Arkistoitu – Internet Archive)
  48. Malminkartano Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 29.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  49. http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?nodeid=41449 (Arkistoitu – Internet Archive)
  50. http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=41381 (Arkistoitu – Internet Archive)
  51. Pohjoisesplanadi 21 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  52. Meritullintori 4 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  53. http://www.valtioneuvosto.fi/tietoa-valtioneuvostosta/tilat/linna/fi.jsp (Arkistoitu – Internet Archive)
  54. Ollilla 1986, s.8
  55. http://www.valtioneuvosto.fi/tietoa-valtioneuvostosta/tilat/smolna/fi.jsp (Arkistoitu – Internet Archive)
  56. Brummerin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  57. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Helena Mattila ja Hilla Tarjanne: Helsingin niemen puutalot Helsingin kaupunginmuseo. Viitattu 5.2.2020.
  58. http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200933 (Arkistoitu – Internet Archive)
  59. http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200955 (Arkistoitu – Internet Archive)
  60. a b [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  61. Ilkka Mäntylä ja Anneli Mäkelä-Alitalo: Kauppaneuvos Johan Sederholm (1722–1805). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2009. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  62. Vanha kirkkopuisto Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 12.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  63. http://www.helsinki.fi/hum/tdk/topelia/
  64. http://www.korttelit.fi/rakennus.php/id/465 (Arkistoitu – Internet Archive)
  65. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Kaija Ollila, Kirsti Toppari: Puhvelista Punatulkkuun, Helsingin vanhoja kortteleita, 6. painos Sanoma Oy 1986, ISBN 951-9134-69-7
  66. Eteläranta 16 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  67. Viikin Latokartano Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 22.8.2011. Viitattu 11.7.2011.
  68. http://www.muuka.com/finnishpumpkin/manor/a/manor_a_fi.html
  69. Sinebrychoffin vanha tehdasrakennus Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  70. Synnytyshuone Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  71. http://www.helsinki.fi/valtiotieteellinen/tietoa/snellmanink_14.html
  72. Valtiotieteellinen tiedekunta Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  73. http://www.valt.helsinki.fi/tiedekunta/esittely/u37t.htm
  74. http://www.hel2.fi/kkansl/julkaisut/Leijona2001_FIN_net.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  75. Historiakierros Helsingin keskustassa: Helsingin kaupungintalo Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 29.7.2011.
  76. Kaartin lasaretti Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  77. http://www.korttelit.fi/kortteli.php/id/100 (Arkistoitu – Internet Archive)
  78. http://www.muuka.com/finnishpumpkin/manor/l/manor_l_fi.html
  79. Nokan majoitustoiminnalla on pitkät perinteet Best Western Premier Hotel Katajanokka. Arkistoitu 11.2.2008. Viitattu 15.4.2010.
  80. Fabianinkatu 27-29, City-inventointi, HelsinkiArkistoitu kopio Helsingin kaupunginmuseo. Arkistoitu 16.5.2018. Viitattu 10.10.2015.
  81. http://www.swedenabroad.com/Start____8735.aspx
  82. http://www.lasipalatsi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=45
  83. http://www.kansalliskirjasto.fi/
  84. http://asunnot.oikotie.fi/talo/43998/It%C3%A4inen+Puistotie+7+Helsinki (Arkistoitu – Internet Archive)
  85. http://www.hel2.fi/kaumuseo/rakennusinventoinnit/munkka/jakelu/rakennukset/09103000040007001.htm
  86. a b http://www.arabianranta.fi/vanhakaupunki/index.php?option=com_content&view=article&id=75:annalan-huvila-29&catid=42:uudet-kohteet
  87. a b Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiaa luomus.fi. Kasvitieteellinen puutarha ja Kasvimuseo. Viitattu 14.7.2011.
  88. http://www.rakennusperinto.fi/news/Uutiset_2007/fi_FI/prolapinlahti/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  89. Suomalainen Tiedeakatemia Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  90. http://www.sinebrychoffintaidemuseo.fi/
  91. http://www.visithelsinki.fi/Suomeksi/Matkailija/Nae/Kaikki_kohteet.iw3?showmodul=162&Matko_pid=687[vanhentunut linkki]
  92. http://www.virtualhelsinki.net/helsinkipanoraama/historia/hakasalmenhuvila.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  93. a b c d Ollilla 1986, s. 10
  94. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelit/02_3.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  95. Yhteystiedot, palvelunumerot ja osoitteet mmm.fi. Arkistoitu 18.10.2011. Viitattu 16.7.2011.
  96. Kansalliskirjasto Kulttuuriympäristön palveluikkuna Kyppi. Museovirasto. Viitattu 8.3.2020.
  97. Arkkitehtuuri Kansalliskirjasto. Viitattu 26.12.2022.
  98. Rakennettu kulttuuriympäristö. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo. Museovirasto. Viitattu 26.12.2022.
  99. Rakennushistoria selvitys - Kansalliskirjasto (pdf) Kansalliskirjasto. Viitattu 26.12.2022.
  100. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/41_3.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  101. a b Lampela, Mirella: Mitä Hakasalmen huvilassa oli ennen kuin siitä tuli museo? kysymuseolta.fi. 21.1.2013. Viitattu 15.3.2020.
  102. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/33_3.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  103. Uusi klinikka Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  104. http://www.union.fi/
  105. Kairali 2005, s. 81–82
  106. Toim. Huttunen, Lea et al.: Lahtipolku. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, 2004. Teoksen verkkoversio.
  107. http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200931 (Arkistoitu – Internet Archive)
  108. Rahoitustarkistus Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  109. http://www.kirjastokaista.fi/sv/koffin_torni/[vanhentunut linkki]
  110. http://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2008-3.pdf
  111. http://www.visithelsinki.fi/Suomeksi/Matkailija/Nae/Kirkkoja.iw3?showmodul=162&Matko_pid=1398 (Arkistoitu – Internet Archive)
  112. Kalevankatu 34 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  113. http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsingin+VPK+rakensi+uuden+talonsa+Filadelfiakirkonnaapuriin/HS20081026SI1KA02j7l (Arkistoitu – Internet Archive)
  114. http://henrik.catholic.fi/
  115. http://www.nba.fi/rky1993/kohde206.htm
  116. Mariankatu 7 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  117. Korkeavuorenkatu 25 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  118. a b Ollila 1986, s. 12–13
  119. Hallituskatu 2 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  120. http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200505/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  121. Rahapaja Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  122. http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15922&contentlan=1&culture=fi-FI (Arkistoitu – Internet Archive)
  123. http://www.svenskateatern.fi/start/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  124. http://www.ortodoksi.net/index.php/Uspenskin_katedraali
  125. http://www.museo.helsinki.fi/
  126. http://www.juvainvest.fi/tulevatpursari.html[vanhentunut linkki]
  127. Mannerheimintie 6 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  128. a b http://plaza.fi/matkalaukku/kotimaa/uusimaa/helsinki/loisteliasta-luksusta-helsingin-yossa (Arkistoitu – Internet Archive)
  129. http://www.juhlaravintolat.fi/
  130. http://www.albumit.lasipalatsi.fi/search/photo.html?photo_id=12368&restype=&formtype=
  131. Kivikaupungin puutalokierros Helsingin kaupunki. Viitattu 15.3.2020.
  132. Hietaniemen hautausmaa Helsingin seurakuntayhtymä. Viitattu 3.6.2011.
  133. Asunto Oy Riddarborg Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  134. http://www.vnk.fi/paaministeri/kesaranta/fi.jsp (Arkistoitu – Internet Archive)
  135. http://www.mannerheim-museo.fi/mm.php?page=mannerheimmuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  136. Meritullinkatu 6 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  137. Sörnäisten tulitikkutehdas Tarinoiden Helsinki. Helsingin kaupunginkirjasto. Arkistoitu 24.2.2015. Viitattu 21.5.2022.
  138. Aleksanterin teatteri Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  139. http://www.flickr.com/photos/amnellanna/sets/72157594198085499/comments/
  140. Vanhin vesisäiliö 1800-luvulta (maksullinen linkki) 28.9.2005. Helsingin Sanomat. Viitattu 17.12.2011.
  141. http://www.ainoacktenhuvila.fi/
  142. Kalevankatu 18 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  143. Mariankatu 11 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  144. Kaartin maneesi Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  145. http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/rapea/read/asp/r_rake_historia_list.aspx?RAKE_ID=303517 (Arkistoitu – Internet Archive)
  146. Entinen Tekninen korkeakoulu Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  147. Lohilahti, Oona: Helsinki myy kuusi Metropolia-ammattikorkeakoulun kiinteistöä Kojamolle 80 miljoonalla eurolla HS.fi. 14.11.2017. Viitattu 10.1.2021.
  148. Helsingin normaalilyseo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  149. Svenska social- och kommunalhögskolan Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  150. http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1544
  151. Kalevankatu 39–43 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  152. http://www.tarkala.fi/en-kohdetiedot?tunnus=Kiinteist%F6%20Oy%20Bulevardin%20Mallasmakasiini (Arkistoitu – Internet Archive)
  153. Bulevardin Mallasmakasiini Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  154. Kanavaranta 5–7 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  155. Kasarmikatu 28 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  156. http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,546,622 (Arkistoitu – Internet Archive)
  157. Niskala Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto. Arkistoitu 30.12.2011. Viitattu 11.7.2011.
  158. Ressun lukio Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  159. http://www.hel.fi/wps/portal/Koulut/Lukiot/Ressul?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/ressul/fi/Etusivu (Arkistoitu – Internet Archive)
  160. Rahapajankatu 1 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  161. Eerikinkatu 5 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  162. Fredrikinkatu 45 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  163. http://asunnot.oikotie.fi/talo/41578/Fredrikinkatu+45+Helsinki (Arkistoitu – Internet Archive)
  164. http://asunnot.oikotie.fi/card/42108[vanhentunut linkki]
  165. Ruoholahden villat Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  166. http://www.lib.hel.fi/fi-FI/kirjastoesittely_rikhardinkatu/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  167. Kaartin kasarmin lisärakennus Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  168. Bäckin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  169. http://www.nba.fi/fi/cygnaeuksengalleria
  170. Kalevankatu 48 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  171. Liisankatu 8 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  172. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelit/18_2.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  173. Lönnrotinkatu 22 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  174. Maneesikatu 7 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  175. Mariankatu 23 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  176. http://www.nba.fi/rky1993/kohde162.htm
  177. Sotamuseo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  178. http://www.mpkk.fi/fi/sotamuseo/yhteydet/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  179. Erottajankatu 4 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  180. Grönqvistin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  181. http://www.pihlajasaari.net/historia.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  182. http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kaartin+lasaretti+t%C3%A4ytti+koko+korttelin+Hietalahden+torinpohjoispuolella/HS20090322SI1KA0216t (Arkistoitu – Internet Archive)
  183. Kalevankatu 48 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  184. Kulmakatu 3a Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  185. Vironkatu 1 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  186. http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Arkistoitu_uutinen_tai_tiedote.aspx?id=1094008&NewsItem=6227
  187. Annantalo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  188. a b http://www.nba.fi/rky1993/kohde164.htm
  189. Ent. ruotsalainen tyttölyseo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  190. http://www.housetek.fi/2007-uutisotsikot/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  191. Hietalahdenkatu 4 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  192. Iso Roobertinkatu 3–5–7 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  193. Iso Roobertinkatu 39 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  194. http://www.korttelit.fi/katu.php/id/82 (Arkistoitu – Internet Archive)
  195. Strandertskjöldin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  196. Annankatu 5 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  197. http://asunnot.oikotie.fi/card/42324[vanhentunut linkki]
  198. Annankatu 26 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  199. Eerikinkatu 14 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  200. http://www.helmi.net/yhteystiedot.htm
  201. Kalevankatu 17 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  202. http://www.saffroncuisine.fi/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  203. Liisankatu 25 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  204. http://www.hautaus-mononen.fi/
  205. Sota-arkisto Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  206. Ritarikatu 3b Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  207. Hallituskatu 5 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  208. http://www.hs.fi/tulosta/HS20081207SI1KA02ccn[vanhentunut linkki]
  209. Bulevardi 29 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  210. Ent. Helsingin suomalainen tyttökoulu Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  211. Iso Roobertinkatu 9 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  212. http://asunnot.oikotie.fi/talo/42318/Iso+Roobertinkatu+9+Helsinki (Arkistoitu – Internet Archive)
  213. Bernhardinkatu 1 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  214. Mannerheimintie 12 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  215. Liisankatu 19 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  216. http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/23_3.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  217. Makrilli Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  218. http://asunnot.oikotie.fi/talo/40379/Meritullinkatu+22+Helsinki (Arkistoitu – Internet Archive)
  219. Meritullinkatu 22 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  220. Ohranan talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  221. Suojelupoliisin päämaja Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  222. Albertinkatu 33 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  223. Bulevardi 6 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  224. Liisankatu 20 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  225. http://www.elaintarhanhuvila.fi/
  226. Annankatu 13 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  227. Kalevankatu 19 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  228. http://www.yritystele.fi/i/888800564044[vanhentunut linkki]
  229. Siltavuorenpenger 6 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  230. Ratakatu 1c–3 Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.
  231. a b c Kaija Nenonen: Herrasväen ja työläisten kaupunki, Helsingin vanhoja kortteleita 2, s. 110–115. Helsingin Sanomat, 1983. ISBN 951-9135-03-0.
  232. http://www.fmnh.helsinki.fi/ktp/historia.htm
  233. Nieminen, Marko: Santahamina – Viaporin linnoituksen itäinen lukko, s. 142. Maanpuolustuskorkeakoulu, 2008. ISBN 978-951-25-1799-2.
  234. http://www.nba.fi/helsinginarkeologiaa/vk/kirkko.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  235. Valtioneuvoston linna (Arkistoitu – Internet Archive) – Museovirasto
  236. a b c Empiren kulissia Kaisaniemessä: uhka vai mahdollisuus? blogs.helsinki.fi. Viitattu 28.12.2023.
  237. Seurasaaren Jusupoffin tallin palautussuunnitelma museon näyttelytilaksi theseus.fi. Viitattu 28.12.2023.
  238. Kaija Nenonen, Kirsti Toppari: ”Päivänkakkara ja Lumme”, Puhvelista Punatulkkuun: Helsingin vanhoja kortteleita, s. 339. Helsingin sanomat, 1975. ISBN 951-9134-69-7.
  239. Uudet olosuhteet turvaavat Florinin huvimajan ja harvinaisen maisematapetin säilymisen Museovirasto. Viitattu 28.12.2023.
  240. Aschanin talo Korttelit.fi. Planeetta Internet Oy.