Luettelo Suomen kansallispuistoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kansallispuistoista. Suomen luonnonsuojelulaki määrittää kansallispuiston yhdeksi tyypiksi Suomen luonnonsuojelualueista. Lain mukaan kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamalle alueelle, mutta puistoon liittyvä, muun julkisoikeudellisen yhteisön kuin valtion omistama alue voidaan yhteisön suostumuksella liittää kansallispuistoon. Kansallispuiston pinta-alan on oltava vähintään 1 000 hehtaaria. Alueella on oltava merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta.[1]

Pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto on vuonna 1956 perustettu 2 860 neliökilometrin laajuinen Lemmenjoki.
Pienin on vuonna 1956 perustettu 6 neliökilometrin laajuinen Petkeljärvi.

Suomessa on 40 kansallispuistoa.

Logo Kansallispuisto Maakunta Kunta Pinta-ala (km²) Perustettu Käyntimäärä 2020[2] Lähde
Etelä-Konneveden kp.png Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savo ja Keski-Suomi Rautalampi ja Konnevesi 15,44 2014 &&&&&&&&&&049100.&&&&0049 100 [3]
Helvetinjärven kp.png Helvetinjärven kansallispuisto Pirkanmaa Ruovesi 49,5 1982 &&&&&&&&&&080200.&&&&0080 200 [4]
Hiidenportin kp.png Hiidenportin kansallispuisto Kainuu Sotkamo 45 1982 &&&&&&&&&&018500.&&&&0018 500 [5]
Hossan kp.png Hossan kansallispuisto Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa Suomussalmi, Kuusamo, Taivalkoski 110 2017 &&&&&&&&&0111300.&&&&00111 300 [6]
Isojärven kp.png Isojärven kansallispuisto Pirkanmaa Kuhmoinen 22 1982 &&&&&&&&&&038300.&&&&0038 300 [7]
Itäisen Suomenlahden kp.png Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää, Kotka, Hamina ja Virolahti 7 1982 &&&&&&&&&&017700.&&&&0017 700 [8]
Kauhanevan-Pohjankankaan kp.png Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta Kauhajoki ja Karvia 57 1982 &&&&&&&&&&029200.&&&&0029 200 [9]
Kolin kp.png Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjala Joensuu, Kontiolahti ja Lieksa 30 1991 &&&&&&&&&0236000.&&&&00236 000 [10]
Koloveden kp.png Koloveden kansallispuisto Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala Enonkoski, Heinävesi ja Savonlinna 23 1990 &&&&&&&&&&019900.&&&&0019 900 [11]
Kurjenrahkan kp.png Kurjenrahkan kansallispuisto Varsinais-Suomi Aura, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pöytyä, Rusko ja Turku 29 1998 &&&&&&&&&&096000.&&&&0096 000 [12]
Lauhanvuoren kp.png Lauhanvuoren kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa Kauhajoki ja Isojoki 54 1982 &&&&&&&&&&022700.&&&&0022 700 [13]
Leivonmäen kp.png Leivonmäen kansallispuisto Keski-Suomi Joutsa 30 2003 &&&&&&&&&&037600.&&&&0037 600 [14]
Lemmenjoen kp.png Lemmenjoen kansallispuisto Lappi Inari ja Kittilä 2 860 1956 &&&&&&&&&&021700.&&&&0021 700 [15]
Liesjärven kp.png Liesjärven kansallispuisto Kanta-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi Tammela, Somero ja Karkkila 22 1956 &&&&&&&&&&074200.&&&&0074 200 [16]
Linnansaaren kp.png Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savo ja Pohjois-Savo Rantasalmi, Savonlinna ja Varkaus 96 1956 &&&&&&&&&&034700.&&&&0034 700 [17]
Nuuksion kp.png Nuuksion kansallispuisto Uusimaa Espoo, Kirkkonummi ja Vihti 53 1994 &&&&&&&&&0367500.&&&&00367 500 [18]
Oulangan kp.png Oulangan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Kuusamo ja Salla 290 1956 &&&&&&&&&0235800.&&&&00235 800 [19]
Pallas-Yllästunturin kp.png Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Lappi Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio 1 020 1938 &&&&&&&&&0563100.&&&&00563 100 [20]
Patvinsuon kp.png Patvinsuon kansallispuisto Pohjois-Karjala Lieksa ja Ilomantsi 105 1982 &&&&&&&&&&024800.&&&&0024 800 [21]
Perämeren kp.png Perämeren kansallispuisto Lappi Kemi ja Tornio 157 1991 &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 [22]
Petkeljärven kp.png Petkeljärven kansallispuisto Pohjois-Karjala Ilomantsi 6 1956 &&&&&&&&&&032100.&&&&0032 100 [23]
Puurijärven-Isosuon kp.png Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Pirkanmaa ja Satakunta Huittinen, Kokemäki ja Sastamala 27 1993 &&&&&&&&&&019200.&&&&0019 200 [24]
Pyhä-Häkin kp.png Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomi Saarijärvi 13 1956 &&&&&&&&&&028200.&&&&0028 200 [25]
Pyhä-Luoston kp.png Pyhä-Luoston kansallispuisto Lappi Sodankylä, Pelkosenniemi ja Kemijärvi 142 1938 &&&&&&&&&0204500.&&&&00204 500 [26]
Päijänteen kp.png Päijänteen kansallispuisto Päijät-Häme Padasjoki, Asikkala ja Sysmä 14 1993 &&&&&&&&&&028900.&&&&0028 900 [27]
Repoveden kp.png Repoveden kansallispuisto Kymenlaakso ja Etelä-Savo Kouvola ja Mäntyharju 15 2003 &&&&&&&&&0233000.&&&&00233 000 [28]
Riisitunturin kp.png Riisitunturin kansallispuisto Lappi Posio 77 1982 &&&&&&&&&&067100.&&&&0067 100 [29]
Rokuan kp.png Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa Vaala ja Utajärvi 15 1956 &&&&&&&&&&022300.&&&&0022 300 [30]
Saaristomeren kp.png Saaristomeren kansallispuisto Varsinais-Suomi Parainen ja Kemiönsaari 500 1982 &&&&&&&&&&079300.&&&&0079 300 [31]
Salamajärven kp.png Salamajärven kansallispuisto Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi Perho, Kivijärvi ja Kinnula 62 1982 &&&&&&&&&&025900.&&&&0025 900 [32]
Seitsemisen kp.png Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaa Ylöjärvi ja Ikaalinen 45,5 1982 &&&&&&&&&&060800.&&&&0060 800 [33]
Selkämeren kp.png Selkämeren kansallispuisto Satakunta ja Varsinais-Suomi Eurajoki, Kustavi, Merikarvia, Pori, Pyhäranta, Rauma ja Uusikaupunki 913 2011 &&&&&&&&&&099300.&&&&0099 300 [34]
Sipoonkorven kp.png Sipoonkorven kansallispuisto Uusimaa Helsinki, Vantaa ja Sipoo 23 2011 &&&&&&&&&0204000.&&&&00204 000 [35]
Syötteen kp.png Syötteen kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Pudasjärvi, Posio ja Taivalkoski 299 2000 &&&&&&&&&0113500.&&&&00113 500 [36]
Tammisaaren saariston kp.png Tammisaaren saariston kansallispuisto Uusimaa Raasepori 52 1989 &&&&&&&&&&058300.&&&&0058 300 [37]
Teijon kp.png Teijon kansallispuisto Varsinais-Suomi Salo 33,85 2015 &&&&&&&&&0123000.&&&&00123 000 [38]
Tiilikkajärven kp.png Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savo ja Kainuu Rautavaara ja Sotkamo 34 1982 &&&&&&&&&&019500.&&&&0019 500 [39]
Torronsuon kp.png Torronsuon kansallispuisto Kanta-Häme Tammela 30 1990 &&&&&&&&&&053600.&&&&0053 600 [40]
Urho Kekkosen kp.png Urho Kekkosen kansallispuisto Lappi Inari, Sodankylä ja Savukoski 2 550 1983 &&&&&&&&&0372300.&&&&00372 300 [41]
Valkmusan kp.png Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää ja Kotka 19,5 1996 &&&&&&&&&&029700.&&&&0029 700 [42]
Kansallispuistoista uusin on vuonna 2017 perustettu Hossa.

LähteetMuokkaa

  1. Luonnonsuojelulaki, 11 ja 22 pykälät Finlex. Viitattu 9.7.2015.
  2. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 30.1.2021.
  3. Laki Etelä-Konneveden kansallispuistosta 661/2014 finlex.fi. 8.8.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  4. Helvetinjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  5. Hiidenportin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  6. Hossan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  7. Isojärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  8. Itäisen Suomenlanden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  9. Kauhaneva-Pohjakankaan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  10. Kolin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  11. Koloveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  12. Kurjenrahkan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  13. Lauhanvuoren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  14. Leivonmäen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  15. Lemmenjoen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  16. Liesjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  17. Linnansaaren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  18. Nuuksion kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  19. Oulangan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  20. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  21. Patvinsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  22. Perämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  23. Petkeljärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  24. Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  25. Pyhä-Häkin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  26. Pyhä-Luoston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  27. Päijänteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  28. Repoveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  29. Riisitunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  30. Rokuan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  31. Saaristomeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  32. Salamajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  33. Seitsemisen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  34. Selkämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  35. Sipoonkorven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  36. Syötteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  37. Tammisaaren saariston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  38. Laki Teijon kansallispuistosta 1260/2014 finlex.fi. 19.12.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  39. Tiilikkajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  40. Torronsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  41. Urho Kekkosen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  42. Valkmusan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo Suomen kansallispuistoista.