Luettelo Suomen ortodoksisista kirkoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen ortodoksisista kirkkorakennuksista. Sijainti-sarakkeessa on määreenä ensiksi kirkon nykyinen sijaintikunta, sen jälkeen paikkakunta tai entinen kunta. Luettelossa on mainittu Suomessa sijaitsevat ortodoksisten seurakuntien tai luostarien omistamat kirkkorakennukset, ei yksityisiä tsasounia tai rukoushuoneita.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkkorakennuksetMuokkaa

Nimi Kuva Valmistunut Sijainti Kommentteja Lähde
Ahveniston pyhän Johannes Kastajan mestauksen kirkko 1894 Hämeenlinna Hämeenlinnan seurakunnan kesäkirkko Ahvenistolla. Pyhitetty Johannes Kastajan mestauksen muistolle. [1]
Espoon pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko   1998 Espoo, Tapiola Tapiolan ortodoksinen kirkko, arkkitehti Paul Hesse. Pyhitetty pyhittäjä Herman Alaskalaiselle. Kuuluu Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. [2]
Haminan Jumalanäidin kaikkien murheellisten ilon ikonin kirkko   1901 Hamina, Pampyöli Arkkitehti Ivar Aminoff. Pyhitetty Kaikkien murheellisten ilo -ikonille. Kirkko sijaitsee Haminan ortodoksisen seurakunnan hautausmaalla. [3]
Haminan Pietarin ja Paavalin kirkko   1837 Hamina Arkkitehti Louis Visconti. Uusklassinen pyörötemppeli. Uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu 1862. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Haminan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [4]
Hangon pyhien apostolienvertaisten Vladimirin ja Maria Magdaleenan kirkko   1895 Hanko Arkkitehti V.I. Barankejev. Pyhitetty apostolienvertaisille suuriruhtinas Vladimirille ja Magdalan Marialle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [5]
Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna   1792 Ilomantsi, Hattuvaara Hattuvaaran tsasouna on Suomen vanhin karjalaista arkkitehtuuria edustava kyläkappeli. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Tsasounan 1800-luvun lopussa maalatut suuret ikonit on tuotu Terijoelta. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan tsasouna. [6]
Heinolan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko   1956 (tsasounaksi),
kirkoksi 1986
Heinola Suunnittelija P. E. A. Nordström. Pyhitetty Kristuksen taivaaseen astumisen muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [7]
Helsingin pyhän Eliaan kirkko   1958 Helsinki Arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Pyhitetty profeetta Elialle. Sijaitsee Helsingin ortodoksisella hautausmaalla. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [8]
Helsingin pyhän Kolminaisuuden kirkko   1827 Helsinki Arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkko on pyhitetty pyhälle Kolminaisuudelle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan vanhin kirkko. Seurakunnan venäjänkielisen työn keskus, jumalanpalvelukset toimitetaan pääosin kirkkoslaaviksi. [9]
Hoilolan ortodoksinen kirkko   1957 (tsasounaksi),
kirkoksi 1993
Joensuu, Tuupovaara, Hoilola Arkkitehti Uuno Korhonen.Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Kirkonkellona entisen Korpiselän ortodoksisen kirkon suurin kello. Joensuun ortodoksisen seurakunnan kirkko. [10]
Hyvinkään ortodoksinen kirkko   1963 (tsasounaksi),
kirkoksi 1996
Hyvinkää Alkuperäisen tsasounan suunnitteli arkkitehti Laura Järvi-Larkas. Kirkon laajennuksen ja seurakuntakeskuksen suunnitteli arkkitehti Sakari Siitonen. Pyhitetty Karjalan valistajien muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [11]
Hämeenlinnan pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko   1962 Hämeenlinna Arkkitehti Mika Erno. Pyhitetty pyhille Aleksanteri Nevski ja Johannes Krysostomos. Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [12]
Iisalmen profeetta Elian kirkko   1957 Iisalmi Arkkitehti Ilmari Ahonen. Pyhitetty profeetta Elialle. Kuopion ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. [13]
Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko   1892 Ilomantsi Arkkitehti Dimitrij Sadovnikov. Pyhitetty profeetta Elialle. Suomen suurin ortodoksinen puukirkko. Joensuun ortodoksisen seurakunnan kirkko. [14]
Imatran pyhän Nikolaoksen kirkko   1956 (tsasounaksi),
kirkoksi 1986
Imatra Arkkitehti Toivo Paatela. Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Vanhimmat ikonit 1700-luvulta. Kaakkois-Suomen ortodoksisen seurakunnan kirkko. [15]
Ivalon pyhän Nikolaoksen kirkko   1960 (tsasounaksi),
kirkoksi 1996
Inari, Ivalo Arkkitehti Ilmari Ahonen. Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [16]
Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko   1887 Joensuu Suunnittelija G.F. Karpov
Joensuun Pyhän Johannes Teologin kirkko   1993 Joensuu Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko
Juankosken Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko 1954 (tsasounaksi),
kirkoksi 1986
Kuopio, Juankoski Suunnittelija Toivo Paatela
Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkko   1954 Jyväskylä Suunnittelija Toivo Paatela, ensimmäinen jälleenrakennuskirkko
Järvenpään Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko   1980 Järvenpää Suunnittelija arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Om. Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Kaikkien Valamon pyhien kirkko   1940 (laajennus kirkoksi) Heinävesi, Valamo Tunnetaan myös Uuden Valamon vanhana kirkkona. Kirkkorakennuksen pohja saatiin yhdistämällä kaksi aittaa vuonna 1940. Kesäkuussa 2010 kirkko vihittiin Kaikkien Valamon pyhien kirkoksi.
Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko   1959 Kajaani Suunnittelija Ilmari Ahonen
Karjalan Valistajien kirkko   1968 Kuopio Kuopion ja Karjanlan hiippakunnan piispan kotikirkko
Karstulan Jumalansynnyttäjän syntymän tsasouna 1985 Karstula
Kausalan Neitseen Marian syntymän tsasouna 2003 Iitti, Kausala Suunnittelija Aarre Laiho
Keiteleen pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen kirkko 1965 (tsasounaksi), kirkoksi 2000 Keitele Suunnittelija Vilho Koistinen
Kemin Johannes Kastajan syntymän kirkko   1962 Kemi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Kiteen pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko   1998 Kitee Suunnittelija Sirkka Sortti
Kiuruveden pyhän Nikolaoksen kirkko   1957 (1918) Kiuruvesi Rakennettiin apteekiksi 1918, ostettiin seurakunnalle 1951, sekä muutostöiden jälkeen vihittiin kirkoksi 1957
Klaukkalan pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko   1997 Nurmijärvi, Klaukkala Suunnittelija arkkitehti Ritva Westermark
Kokkolan Pyhien Simeonin ja Hannan rukoushuone   1957 (vihitty, puutalo aiemmin muussa käytössä) Kokkola
Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko 1982 (tsasounaksi),
kirkoksi 1985
Kontiolahti Suunnittelija Erkki Helasvuo
Kolhon Karjalan valistajain kirkko   1954 (tsasounaksi), kirkoksi 1978 Mänttä-Vilppula, Vilppula, Kolho
Kotkan Jumalansynnyttäjän suojeluksen tšasouna Kotka
Kotkan pyhän Nikolaoksen kirkko   1801 Kotka
Kouvolan Pyhän Ristin kirkko   1915 Kouvola Aluksi venäläinen varuskuntakirkko, vuosina 1919-1978 Kouvolan luterilaisena kirkkona, vuonna 1981 Kouvolan luterilainen seurakunta lahjoitti kirkon Haminan ortodoksiselle seurakunnalle.
Koveron pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Joensuu, Tuupovaara, Kovero
Kuivajärven Pyhän Nikolaoksen tsasouna 1958 Suomussalmi
Lahden pyhän Kolminaisuuden kirkko   1956 Lahti Suunnittelija Toivo Paatela
Lapinlahden kaikkien pyhien kirkko   1959 (tsasounaksi),
kirkoksi 1987
Lapinlahti Suunnittelija Ilmari Ahonen
Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko   1785 Lappeenranta Suomen vanhin ortodoksinen kivikirkko
Lapuan pyhän Serafim Sarovilaisen tsasouna Lapua Suunnittelija Ilmari Ahonen
Lieksan pyhän profeetta Elian kirkko 1960 Lieksa Suunnittelijat Selim Savenius ja Leo Kasanko
Lievestuoreen pyhän Nikolaoksen tsasouna Laukaa, Lievestuore Rakennettu vanhasta rintamamiestalosta
Lintulan Jumalansynnyttäjän Jerusalemin ikonin tsasouna   1996 Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhittäjämarttyyri Paraskevan tšasouna 1999 Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhän Kolminaisuuden kirkko   1973 Heinävesi, Lintula Suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa.
Liperin pyhän apostoli Andreaksen tsasouna 1973 Liperi suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa
Lohjan kaikkien pyhien tšasouna   1996 Lohja Suunnittelijat arkkitehti Sakari Siitonen ja rakennusinsinööri Timo Oksa
Lohjan Karjalan Valistajien kirkko 2000 Lohja Vuonna 1968 Helsingin ortodoksiselle hankitun Lohjan toimintakeskuksen muutostöiden pääsuunnittelijana oli Juhani Suorsa. Lohjan ortodoksisen toimintakeskuksen kirkko vihittiin käyttöön 2000.
Loviisan pyhän Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko Loviisa
Luikonlahden tšasouna 1981 Kaavi, Luikonlahti Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen tšasouna vihittiin käyttöön 30.8.1981. Suunnittelija Seppo Latvala.
Maaningan Karjalan Valistajien kirkko   1960 (tsasounaksi),
kirkoksi 2005
Kuopio, Maaninka Suunnittelija Ilmari Ahonen
Mikkelin pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko   1957 Mikkeli Suunnittelija Ilmari Ahonen
Myllykosken Jumalansynnyttäjän tšasouna Kouvola, Myllykoski
Nellimin Pyhän kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko   1987 (tsasounaksi),
kirkoksi 1988
Inari, Nellim Suunnittelija Seppo Latvala, esikuvana Petsamon Yläluostarin kirkko
Nilsiän pyhän Johannes Kastajan kirkko   1954 (tsasounaksi),
kirkoksi 1991
Kuopio, Nilsiä Suunnittelija Toivo Paatela
Nivalan Kristuksen kirkastumisen kirkko   1962 (tsasounaksi),
kirkoksi 2007
Nivala Suunnittelija Ilmari Ahonen, muutostöiden suunnittelu Pekka Taskinen
Nummelan Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän rukoushuone   2015 (rukoushuoneeksi) Vihti, Nummela
Nurmeksen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko   1959 Nurmes Suunnittelija Ilmari Ahonen
Outokummun Pyhän Hengen kirkko   1954 (tsasounaksi),
kirkoksi 1984
Outokumpu Suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanha kirkko. Pyhitetty Pyhälle Hengelle. Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkko.
Pieksämäen Neitsyt Marian syntymän kirkko   1955 Pieksämäki Suunnittelija Toivo Paatela
Pielaveden apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko 1958 Pielavesi Suunnitellut W. Korhonen esikuvana Laatokan Valamon luostarin Pyhän Johannes Kastajan skiitta
Pietarsaaren Profeetta Elian ja pyhä Annan tsasouna 1984 Pietarsaari
Polvijärven Johannes Kastajan kirkko   1914 Polvijärvi
Porin apostoli Johannes Teologin kirkko   2002 Pori Suunnittelija Matti Porkka
Porvoon Kristuksen kirkastumisen kirkko   1989 Porvoo
Pyhäkankaan leirikeskuksen Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen leirikirkko Uurainen, Kangashäkki Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan leirikirkko
Pyhän kolminaisuuden katedraali   1957 Oulu Suunnittelija arkkitehti Mikko Huhtela
Pyhän Ksenia Pietarilaisen kirkko Helsinki kaupunki on antanut tontin, kirkkorakennus on suunnitteilla, toiminta on toistaiseksi tilapäistiloissa
Pyhän Nikolaoksen katedraali   1904 Kuopio Suunnittelija A. Isaksson
Pyhän ristin ylentämisen tsasouna   1983 Suomussalmi Suunnittelija arkkitehti Hannu Pyykkönen [17]
Rauman pyhän Nikolaoksen tsasouna 1956 Rauma
Rautalammin pyhän Nikolaoksen kirkko   1960 Rautalampi Suunnittelija Ilmari Ahonen [18]
Rovaniemen apostoli Andreaksen kirkko   1957 (tsasounaksi),
kirkoksi 1962
Rovaniemi Suunnittelija Toivo Paatela
Saarijärven pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen tšasouna   1989 Saarijärvi
Salon pyhän Ristin tšasouna   1989 Salo
Savonlinnan Pikkukirkko   1846 Savonlinna Suunnittelija Louis Visconti
Sevettijärven pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko   1951 (tsasounaksi),
kirkoksi 1992
Inari, Sevettijärvi Suunnittelija Ole Albert Gottleben
Siilinjärven suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkko   1959 (tsasounaksi),
kirkoksi 1979
Siilinjärvi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Sonkajanrannan profeetta Hannan kirkko   1915 Joensuu, Tuupovaara, Sonkajanranta
Sotkamon pyhän Äidin suojeluksen kirkko   1961 (tsasounaksi),
kirkoksi 1986
Sotkamo arkkitehti Teuvo Alapeuso
Sotkuman pyhän Elian tšasouna   1914 (vihitty 1916) Polvijärvi, Sotkuma
Suolahden ylienkeli Mikaelin tšasouna 1977 Äänekoski, Suolahti Tšasounan esikuvana oli Ägläjärven apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko
Suonenjoen Kristuksen kirkastumisen kirkko   1957 Suonenjoki Suunnittelija arkkitehti Ilmari Ahonen. Vihitty rukoushuoneksi 3-4.5.1958. Remontoitu 2007 ja vihitty kirkoksi 6.8.2007. [18]
Tampereen pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkko   1899 Tampere Suunnittelija T.U. Jazykov
Tervon pyhän profeetta Elian rukoushuone   1956 Tervo Piirrokset Johannes Brocke [18]
Tornion apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko   1884 Tornio
Turun pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko   1846 Turku Suunnittelija C. L. Engel
Tuusniemen apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko   1961 (tsasounaksi),
kirkoksi 1993
Tuusniemi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Uspenskin katedraali   1868 Helsinki Suunnittelija Aleksei M. Gornostajev
Vaasan pyhän Nikolaoksen kirkko   1862 Vaasa
Valamon luostarin pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna   1981 Heinävesi, Valamo
Valamon luostarin Pyhän Johannes Edelläkävijän ja Kastajan syntymän tšasouna   2006 Heinävesi, Valamo
Valamon luostarin pyhän Nikolaoksen tšasouna   1987 Heinävesi, Valamo
Valamon luostarin pääkirkko   1977 Heinävesi, Valamo “Uuden Valamon Kristuksen kirkastumisen sekä pyhittäjien Sergein ja Hermanin kirkko”
Valamon luostarin talvikirkko   1977 Heinävesi, Valamo Sijaitsee Valamon luostarin pääkirkon yhteydessä.
Valkeakosken pyhän Nikolaoksen rukoushuone Valkeakoski
Valtimon pyhän Kolminaisuuden kirkko   1960 (tsasounaksi),
kirkoksi 2005
Valtimo Suunnittelija Ilmari Ahonen
Vantaan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko   1997 Vantaa, Tikkurila Tikkurilan ortodoksinen kirkko, rakennusarkkitehti Arvo Suorsan suunnitelmien mukaan.
Varkauden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko   1960 Varkaus Suunnittelija Toivo Paatela [19]
Vesannon Johannes Kastajan syntymän rukoushuone   1960 Vesanto, Vesannon kirkonkylä suunnitellut arkkitehti Ilmari Ahonen [18]
Viinijärven Jumalanäidin Tihvinän ikonin kirkko   1906 Liperi, Viinijärvi Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko
Viitasaaren Kristuksen kirkastumisen tsasouna   1989 Viitasaari
Äänekosken Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna 1992 Äänekoski

Venäjän ortodoksisen kirkon kirkkorakennuksetMuokkaa

Seuraavat kirkot kuuluvat Moskovan patriarkaattin alaisille seurakunnille, jotka muodostavat Venäjän ortodoksisen kirkon Suomessa.

Nimi Kuva Valmistunut Sijainti Kommentteja Lähde
Pyhän Nikolauksen kirkko   1938 Helsinki, Hietaniemi Pyhän Nikolauksen Seurakunnan‎ kirkko, kirkon nimikkopyhimys Nikolaos Ihmeidentekijä [20]
Marian ilmestyspäivän kirkko   1953 Helsinki, Munkkiniemi Ortodoksisen Pokrovan seurakunnan kirkko, kirkon nimikkopyhimys Neitsyt Maria [21], [22]
Kazanin Jumalanäidin ikonin kirkko   2008 (vihitty) Pori Kirkon nimikkopyhimys on Neitsyt Maria [21]
Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen kirkko   2005 Sastamala Kirkon nimikkopyhimys on Serafim Sarovilainen [21]
Neitsyt Marian taivaaseenottamisen kirkko   2002 Turku Kirkon nimikkopyhimys on Neitsyt Maria [21], [23]

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Ahveniston kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  2. Tapiolan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  3. Haminan hautausmaan kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  4. Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  5. Hangon kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  6. Hattuvaaran tsasouna Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  7. Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  8. Hautausmaan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  9. Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  10. Pyhän Nikolaoksen kirkko, Hoilola Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  11. Karjalan valistajien kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  12. Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  13. Profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  14. Pyhän profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  15. Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkko täyttää 60 vuotta 28.9.2016. Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  16. Pyhän Nikolaoksen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  17. Pyhän ristin ylentämisen tsasouna, Suomussalmi Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 30.1.2022.
  18. a b c d Pyhäköt Rautalammin ortodoksinen seurakunta, ort.fi/rautalampi. Viitattu 12.8.2019.
  19. Varkauden ortodoksikirkko 50 vuotta Yle Uutiset. 25.9.2010. Viitattu 27.1.2023.
  20. Pyhän Nikolauksen seurakunta Helsingissä Pyhän Nikolauksen Seurakunta Helsingissä. Viitattu 30.1.2022.
  21. a b c d Seurakunnat Venäjän Ortdoksinen kirkko Suomessa. Viitattu 30.1.2022. (venäjäksi)
  22. Valamon luostarin munkkeja vuoden 1953 alussa valmistuneen Pokrovan kirkon ovella. Helsingin kaupunginmuseo. Teoksen verkkoversio (viitattu 27.1.2023).
  23. HS Turku | Turku on antanut Venäjän diplomaateille kaikessa hiljaisuudessa kirkon ja kesämökin kaupungin parhailta paikoilta – Kukaan ei tunnu tietävän, mistä on kyse Helsingin Sanomat. 28.4.2022. Viitattu 27.1.2023.

Aiheesta muuallaMuokkaa