Avaa päävalikko

Luettelo Suomen ortodoksisista kirkoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

AMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Ahveniston pyhän Johannes Kastajan mestauksen kirkko 1894 Hämeenlinna Hämeenlinnan seurakunnan kesäkirkko Ahvenistolla. Pyhitetty Johannes Kastajan mestauksen muistolle. [1]

EMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Espoon pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko   1998 Espoo, Tapiola Tapiolan ortodoksinen kirkko, arkkitehti Paul Hesse. Pyhitetty pyhittäjä Herman Alaskalaiselle. Kuuluu Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. [2]

HMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Haminan Jumalanäidin kaikkien murheellisten ilon ikonin kirkko   1901 Hamina, Pampyölin kylä. Arkkitehti Ivar Aminoff. Pyhitetty Kaikkien murheellisten ilo -ikonille. Kirkko sijaitsee Haminan ortodoksisen seurakunnan hautausmaalla. [3]
Haminan Pietarin ja Paavalin kirkko   1837 Hamina Arkkitehti Louis Visconti. Uusklassinen pyörötemppeli. Uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu 1862. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Haminan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [4]
Hangon pyhien apostolienvertaisten Vladimirin ja Maria Magdaleenan kirkko   1895 Hanko Arkkitehti V.I. Barankejev. Pyhitetty apostolienvertaisille suuriruhtinas Vladimirille ja Magdalan Marialle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [5]
Hattuvaaran pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna   1792 Ilomantsi, Hattuvaaran kylä Hattuvaaran tsasouna on Suomen vanhin karjalaista arkkitehtuuria edustava kyläkappeli. Kirkko on pyhitetty apostoleille Pietari ja Paavali. Tsasounan 1800-luvun lopussa maalatut suuret ikonit on tuotu Terijoelta. Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan tsasouna. [6]
Heinolan Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko tsasounaksi 1956, kirkoksi 1986 Heinola Suunnittelija P. E. A. Nordström. Pyhitetty Kristuksen taivaaseen astumisen muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [7]
Helsingin pyhän Eliaan kirkko   1958 Helsinki Arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Pyhitetty profeetta Elialle. Sijaitsee Helsingin ortodoksisella hautausmaalla. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkko. [8]
Helsingin pyhän Kolminaisuuden kirkko   1827 Helsinki Arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkko on pyhitetty pyhälle Kolminaisuudelle. Helsingin ortodoksisen seurakunnan vanhin kirkko. Seurakunnan venäjänkielisen työn keskus, jumalanpalvelukset toimitetaan pääosin kirkkoslaaviksi. [9]
Hoilolan ortodoksinen kirkko   tsasounaksi 1957, kirkoksi 1993 Joensuu, Tuupovaara, Hoilola Arkkitehti Uuno Korhonen.Pyhitetty pyhälle Nikolaokselle. Kirkonkellona entisen Korpiselän ortodoksisen kirkon suurin kello. Joensuun ortodoksisen seurakunnan kirkko. [10]
Hyvinkään ortodoksinen kirkko   tsasounaksi 1963, kirkoksi 1996 Hyvinkää Alkuperäisen tsasounan suunnitteli arkkitehti Laura Järvi-Larkas. Kirkon laajennuksen ja seurakuntakeskuksen suunnitteli arkkitehti Sakari Siitonen. Pyhitetty Karjalan valistajien muistolle. Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkko. [11]
Hämeenlinnan pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko   1962 Hämeenlinna Arkkitehti Mika Erno. Pyhitetty pyhille Aleksanteri Nevski ja Johannes Krysostomos. Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkko. [12]

IMuokkaa

JMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkko   1887 Joensuu Suunnittelija G.F. Karpov
Joensuun Pyhän Johannes Teologin kirkko   1993 Joensuu Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko
Juankosken Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko tsasounaksi 1954, kirkoksi 1986 Kuopio, Juankoski Suunnittelija Toivo Paatela
Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkko   1953-1954 Jyväskylä Suunnittelija Toivo Paatela, ensimmäinen jälleenrakennuskirkko
Järvenpään Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko   1980 Järvenpää Suunnittelija arkkitehti Ivan Kudrjavzev. Om. Helsingin ortodoksinen seurakunta.

KMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Kaikkien Valamon pyhien kirkko   1940 (laajennus kirkoksi) Heinävesi, Uusi Valamo Tunnetaan myös Uuden Valamon vanhana kirkkona. Kirkkorakennuksen pohja saatiin yhdistämällä kaksi aittaa vuonna 1940. Kesäkuussa 2010 kirkko vihittiin Kaikkien Valamon pyhien kirkoksi.
Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko   1959 Kajaani Suunnittelija Ilmari Ahonen
Karstulan Jumalansynnyttäjän syntymän tsasouna 1985 Karstula
Kausalan Neitseen Marian syntymän tsasouna 2003 Iitti, Kausala Suunnittelija Aarre Laiho
Keiteleen pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen kirkko tsasounaksi 1965, kirkoksi 2000 Keitele Suunnittelija Vilho Koistinen
Kemin Johannes Kastajan syntymän kirkko   1962 Kemi Suunnittelija Ilmari Ahonen
Kiteen pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko   1998 Kitee Suunnittelija Sirkka Sortti
Kiuruveden pyhän Nikolaoksen kirkko Kiuruvesi
Klaukkalan pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko   1997 Nurmijärvi, Klaukkala Suunnittelija arkkitehti Ritva Westermark
Kokkolan Pyhien Simeonin ja Hannan rukoushuone Kokkola
Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko tsasounaksi 1982, kirkoksi 1985 Kontiolahti Suunnittelija Erkki Helasvuo
Kolhon Karjalan valistajain kirkko   Mänttä-Vilppula, Vilppula, Kolho
Kotkan Jumalansynnyttäjän suojeluksen tšasouna Kotka
Kotkan pyhän Nikolaoksen kirkko   17991801 Kotka
Kouvolan Pyhän Ristin kirkko   19131915 Kouvola Aluksi venäläinen varuskuntakirkko, vuosina 1919-1978 Kouvolan luterilaisena kirkkona, vuonna 1981 Kouvolan luterilainen seurakunta lahjoitti kirkon Haminan ortodoksiselle seurakunnalle.
Koveron pyhittäjä Herman Alaskalaisen tšasouna Joensuu, Tuupovaara, Kovero
Kuivajärven Pyhän Nikolaoksen tsasouna 1958 Suomussalmi

LMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Lahden pyhän Kolminaisuuden kirkko   1956 Lahti Suunnittelija Toivo Paatela
Lapinlahden kaikkien pyhien kirkko   tsasounaksi 1959, kirkoksi 1987 Lapinlahti
Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko   Lappeenranta Suomen vanhin ortodoksinen kivikirkko
Lapuan pyhän Serafim Sarovilaisen tsasouna Lapua
Lieksan pyhän profeetta Elian kirkko 1960 Lieksa Suunnittelijat Selim Savenius ja Leo Kasanko
Lievestuoreen pyhän Nikolaoksen tsasouna Laukaa, Lievestuore Rakennettu vanhasta rintamamiestalosta
Lintulan Jumalansynnyttäjän Jerusalemin ikonin tsasouna   Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhittäjämarttyyri Paraskevan tšasouna Heinävesi, Lintula
Lintulan pyhän Kolminaisuuden kirkko   1973 Heinävesi, Lintula Suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa.
Liperin apostoli Andreaksen rukoushuone 1973 Liperi
Lohjan kaikkien pyhien tšasouna   1995-1996 Lohja Suunnittelijat arkkitehti Sakari Siitonen ja rakennusinsinööri Timo Oksa
Lohjan Karjalan Valistajien kirkko 2000 Lohja Vuonna 1968 Helsingin ortodoksiselle hankitun Lohjan toimintakeskuksen muutostöiden pääsuunnittelijana oli Juhani Suorsa. Lohjan ortodoksisen toimintakeskuksen kirkko vihittiin käyttöön 2000.
Loviisan pyhän Jumalansynnyttäjän kasanilaisen ikonin kirkko Loviisa
Luikonlahden tšasouna 1981 Kaavi, Luikonlahti Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen tšasouna vihittiin käyttöön 30.8.1981. Suunnittelija Seppo Latvala.

MMuokkaa

NMuokkaa

OMuokkaa

Nimi Kuva Rakennettu Sijainti Kommentteja Lähde
Outokummun Pyhän Hengen kirkko   tsasounaksi 1954, kirkoksi 1984 Outokumpu Suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen esikuvanaan Impilahden Kitelän kylän vanha kirkko. Pyhitetty Pyhälle Hengelle. Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkko.

PMuokkaa

RMuokkaa

SMuokkaa

TMuokkaa

UMuokkaa

VMuokkaa

ÄMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Ahveniston kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  2. Tapiolan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  3. Haminan hautausmaan kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  4. Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  5. Hangon kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  6. Hattuvaaran tsasouna Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  7. Kristuksen taivaaseen astumisen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  8. Hautausmaan kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  9. Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingin ortodoksinen seurakunta. Viitattu 25.9.2018.
  10. Pyhän Nikolaoksen kirkko, Hoilola Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  11. Karjalan valistajien kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  12. Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 25.9.2018.
  13. Profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  14. Pyhän profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  15. Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkko täyttää 60 vuotta 28.9.2016. Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  16. Pyhän Nikolaoksen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 26.9.2018.
  17. a b c d Pyhäköt Rautalammin ortodoksinen seurakunta, ort.fi/rautalampi. Viitattu 12.8.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa