Avaa päävalikko

Luettelo Suomen valtiollisista hautajaisista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen itsenäisyyden aikana järjestetyistä valtiollisista hautajaisista. Vuoteen 1989 saakka käytettiin ilmaisua ”haudataan valtion varoin”, minkä jälkeen hallitus teki päätöksen vanhasta menettelystä luopumisesta. Vuodesta 1990 lähtien on käytetty nimitystä ”valtiolliset hautajaiset”, jotka järjestetään tasavallan presidenteille tai poikkeustapauksissa valtioneuvoston päätöksellä muutoin merkittäville henkilöille.[1]

HistoriaMuokkaa

Valtioneuvosto aloitti käytännön jo vuonna 1920, mutta siitä ei tehty mitään säännöksiä, eikä valtion varoin haudatuista henkilöistä myöskään pidetty eritystä luetteloa. Taiteilijoiden ja urheilijoiden hautajaisia esitti Opetusministeriö, upseerien Puolustusministeriö, ja muiden merkkihenkilöiden valtioneuvoston kanslia. Vuonna 1980 asiasta tehtiin selvitys, ja samalla ehdotettiin käyttöönotettavaksi termiä ”valtiolliset hautajaiset”, joka ei kuitenkaan saanut kielitieteilijöiden hyväksyntää.[2] Joulukuussa 1989 hallitus päätti vähentää merkkihenkilöiden hautaamista valtion varoin niin, että jatkossa pääsääntöisesti vain presidentit saavat valtiolliset hautajaiset. Poikkeustapauksiksi luettiin hyvin pitkäaikaiset pääministerit, eduskunnan puhemiehet sekä erityistä merkitystä omaavat henkilöt, kuten Nobel-palkinnon saajat. Lisäksi puolustusvoimien palveluksessa olevien henkilöiden, virantoimituksessa kuolleiden virkamiesten sekä suuronnettomuuksien uhrien hautajaisia päätettiin edelleen tukea valtion varoista.[3]

Vuosina 1921–1989 valtion varoin haudattiin yhteensä 73 merkkihenkilöä.[4] Lisäksi valtion varoin haudattiin puolustusvoimien palveluksessa olleita henkilöitä, suuronnettomuuksien uhreja sekä virantoimituksessa surmansa saaneita poliiseja, rautatietyöläisiä ja postivirkailijoita.[5] Vuoden 1989 jälkeen valtiolliset hautajaiset on järjestetty kahdeksan kertaa.

Luettelo haudatuista vuodesta 1921Muokkaa

Luettelo sisältää kaikki valtiolliset hautajaiset vuodesta 1990 lähtien sekä 71 nimeä vuosilta 1921–1989.

Vuosi Henkilö Arvo tai ammatti Syntymäpaikka Kuolinpaikka Hautapaikka Lähteet
1921 Juhani Aho kirjailija Lapinlahti Helsinki Iisalmen vanha hautausmaa, Iisalmi [6]
1926 Eino Leino runoilija Paltamo Tuusula Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [6]
1931 Akseli Gallen-Kallela taidemaalari Pori Tukholma, Ruotsi [6]
1933 Uuno Kailas runoilija Heinola Nizza, Ranska [7]
J. R. Danielson-Kalmari valtioneuvos Hauho Helsinki [6]
Hannes Gebhard professori Kemijärvi [8]
1935 E. N. Setälä valtioneuvos Kokemäki [6]
1940 Kyösti Kallio tasavallan presidentti Ylivieska Nivalan hautausmaa, Nivala [9]
1942 Lauri Kristian Relander presidentti Kurkijoki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1944 P. E. Svinhufvud presidentti Sääksmäki Luumäki Luumäen hautausmaa, Luumäki [9]
1945 Kaarlo Sarkia runoilija Kiikka Sysmä Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [7]
Katri Vala runoilija Muonio Eksjö lähde?
1947 Vera Hjelt intendentti Turku Helsinki [9]
Leevi Madetoja säveltäjä Oulu [9]
1949 E. Y. Pehkonen valtioneuvos Liminka Oulu Oulun hautausmaa, Oulu [9]
1950 Otto Manninen runoilija Kangasniemi Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Eliel Saarinen arkkitehti Rantasalmi Bloomfield Hills, Michigan, Yhdysvallat Hvitträsk, Kirkkonummi [9]
1951 Carl Gustaf Emil Mannerheim presidentti Askainen Lausanne, Sveitsi Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Selim Palmgren säveltäjä Pori Helsinki [9]
1952 Miina Sillanpää talousneuvos Jokioinen Jokioisten hautausmaa, Jokioinen [9]
Antti Tulenheimo ylipormestari Kangasala Kangasalan vanha hautausmaa, Kangasala [9]
K. J. Ståhlberg presidentti Suomussalmi Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1953 Eero Mäkinen vuorineuvos Sortavalan mlk [9]
1956 Penna Tervo ministeri Viipuri Tuusula [9]
Juho Niukkanen kansanedustaja Kirvu Helsinki Paijalan hautausmaa, Tuusula [9]
J. K. Paasikivi presidentti Koski Hl Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Risto Ryti presidentti Huittinen [9]
1957 Samuli Sario senaattori Tottijärvi [9]
Jean Sibelius säveltäjä Hämeenlinna Järvenpää Ainola, Järvenpää [9]
1958 Onni Talas senaattori Lappeenranta Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Vihtori Vesterinen ministeri Kivijärvi Laukaa Laukaan hautausmaa, Laukaa [9]
Väinö Hakkila pormestari Lempäälä Orivesi Kalevankankaan hautausmaa, Tampere [9]
1960 Vilho Nenonen tykistönkenraali Kuopio Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [10]
1961 Ralf Törngren ministeri Oulu Turku Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1963 Oskari Tokoi senaattori Kannus Leominster, Massachusetts, Yhdysvallat Forest Hill Cemetery, Fitchburg, Massachusetts [9]
1964 F. E. Sillanpää kirjailija Hämeenkyrö Helsinki Hämeenkyrön vanha hautausmaa, Hämeenkyrö [9]
Sakari Tuomioja suurlähettiläs Tampere Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Pentti Eskola geologi Honkilahti [11]
1965 Kauno Kleemola puhemies Kälviä Kannus Kälviän hautausmaa, Kokkola [9]
Erik Heinrichs kenraali Helsinki Helsinki Kulosaaren hautausmaa, Helsinki [9]
1966 Hannes Kolehmainen olympiavoittaja Kuopio [9]
Väinö Tanner entinen pääministeri, tohtori Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Wäinö Aaltonen kuvanveistäjä Karinainen Maarian kirkkomaa, Turku [9]
1968 T. M. Kivimäki entinen pääministeri Tarvasjoki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1970 Ilmari Kianto kirjailija Pulkkila Niettussaari, Suomussalmi [9]
1972 Einari Vuorela runoilija Keuruu Keuruun vanha hautausmaa, Keuruu [9]
1973 Paavo Nurmi olympiavoittaja Turku Turun hautausmaa, Turku [9]
A. I. Virtanen professori Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1975 Pentti Pekkarinen ministeri Maaninka Kuopio Leppävirran kirkon vanha hautausmaa, Leppävirta [9]
1976 Alvar Aalto arkkitehti, akateemikko Kuortane Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Armas Taipale olympiavoittaja Helsinki Turku Turun hautausmaa, Turku [12]
1980 Rafael Paasio entinen pääministeri Uskela [9]
Kustaa Vilkuna akateemikko Nivala Kirkkonummi Kulosaaren hautausmaa, Helsinki [9]
Rolf Nevanlinna akateemikko Joensuu Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
1982 Jukka Rangell entinen pääministeri Hauho [9]
Ville Ritola olympiavoittaja Peräseinäjoki Peräseinäjoen hautausmaa, Seinäjoki [9]
Tauno Palo näyttelijä Hämeenlinna Malmin hautausmaa, Helsinki [9]
1983 Pentti Saarikoski kirjailija Impilahti Joensuu Uuden Valamon hautausmaa, Heinävesi [12]
1984 K. A. Fagerholm valtioneuvos Siuntio Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Konsta Jylhä mestaripelimanni Kaustinen Kaustinen kirkkomaan hautausmaa, Kaustinen [9]
1985 A. F. Airo kenraali Turku Heinolan mlk Ristintaipaleen tila, Heinola [9]
Tapio Wirkkala muotoilija, akateemikko Hanko Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Tauno Nurmela akateemikko Lappee Turku Turun hautausmaa, Turku [9]
1986 Urho Kekkonen presidentti Pielavesi Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
A. E. Martola kenraali Raahe [2]
1987 Ella Eronen näyttelijä Helsinki [9]
1989 Tapani Niku olympiamitalisti Haapavesi Lahti Mustankallion hautausmaa, Lahti [9]
Esa Pakarinen taiteilija Rääkkylä Varkaus Könönpellon hautausmaa, Varkaus [9]
Pekka Kuusi ministeri Helsinki Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [9]
Kaj Franck muotoilija Helsinki [12]
Edvin Laine ohjaaja Iisalmi [12]
1990 Ahti Karjalainen entinen pääministeri Hirvensalmi [13]
1992 Väinö Linna kirjailija, akateemikko Urjala Kangasala Kalevankankaan hautausmaa, Tampere [13]
1995 Väinö Valve jääkärikenraali Lappeenranta Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [13]
2000 Johannes Virolainen valtioneuvos Viipurin mlk Lohja Pyhän Laurin kirkkomaa, Lohja [13]
2004 Kalevi Sorsa entinen pääministeri Keuruu Helsinki Hietaniemen hautausmaa, Helsinki [13]
Adolf Ehrnrooth jalkaväenkenraali Helsinki Turku [13]
2011 Harri Holkeri valtioneuvos Oripää Helsinki [14]
2017 Mauno Koivisto presidentti Turku [15]

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Savolainen 2001, s. 63.
  2. a b Sodan ja rauhan kenraali A. E. Martola siunattiin. Helsingin Sanomat, 19.2.1986, s. 9. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 5.2.2019.
  3. Valtiolliset hautajaiset varataan presidenteille. Helsingin Sanomat, 14.12.1989, s. A8. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 7.2.2019.
  4. Tervehdys! Kysymykseni on ajankohtainen näin kenraali Ehrnroothin... Kysy.fi. 13.3.2004. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 13.3.2016.
  5. Heino, Jari: Valtio maksaa kansakunnan surujuhlat Turun Sanomat. 31.1.2004. Viitattu 6.2.2019.
  6. a b c d e Savolainen 2001, s. 47.
  7. a b Villa Sarkia Sysmän kunta. Viitattu 13.3.2016.
  8. Sysiharju, Anna-Liisa: Hannes Gebhard Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 30.11.2001. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 13.3.2016.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Savolainen 2001, s. 62.
  10. Nenonen, Vilho Petter Mannerheim-ristin ritarit. Mannerheim-ristin ritarien säätiö. Viitattu 13.3.2016.
  11. Korsman, Kalevi: Pentti Eskolan tie Honkilahdelta maailmankuuluksi tiedemieheksi (PDF) Tiesitkö tätä Eurasta?. 9.6.2006. Euran kunta. Viitattu 13.3.2016.
  12. a b c d Terve iGS-väki. Muutama vuosi sitten kyselin listaa valtion kustannuksella... Kysy.fi. 16.10.2007. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 13.3.2016.
  13. a b c d e f Savolainen 2001, s. 75.
  14. Valtioneuvos Harri Holkerin valtiolliset hautajaiset 27. elokuuta 18.8.2011. Valtioneuvosto. Viitattu 13.3.2016.
  15. Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset 25. toukokuuta 24.5.2017. Valtioneuvosto. Viitattu 25.5.2017.