Luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Tämä artikkeli luettelee Suomen korkeimmat rakennukset. Suomen korkeimmista rakennelmista on erillinen artikkeli.

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista. Rakennukset on lueteltu taulukossa käyttötarkoituksensa mukaan. Luettelossa on esitetty pääsääntöisesti vähintään 50 metriä korkeat rakennukset.

Vuonna 2019 valmistunut Majakka on 134-metrisenä Suomen toiseksi korkein rakennus ja korkein tornitalo.

Rakennuksen määritelmäMuokkaa

Rakennuksia ovat tilastokeskuksen määritelmän mukaan kiinteästi paikalleen rakennetut tai pystytetyt katetut rakennelmat, joissa on johonkin toimintaan tarkoitettua tilaa. Tilaa yleensä rajaavat ulkoseinät tai se on erotettu seinillä muista rakennelmista.[1] Tilastokeskus luokittelee rakennukset niiden pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan 13 eri luokkaan: asuinrakennukset, vapaa-ajan asuinrakennukset, liikerakennukset, toimistorakennukset, liikenteen rakennukset, hoitoalan rakennukset, kokoontumisrakennukset, opetusrakennukset, teollisuusrakennukset, varastorakennukset, palo- ja pelastustoimen rakennukset, maatalousrakennukset ja muut rakennukset. Nämä luokat jaetaan edelleen alaluokkiin.[2] Rakennuksia ovat muun muassa asuinrakennukset, hotellit, toimistot, liikerakennukset, sairaalat, kirkot ja linnat. Pieni osa rakennuksesta voi olla myös korkeaa kellotornia (kuten kirkot tai suuret rautatieasemat).

Korkeudet on ilmoitettu korkeutena maanpinnasta ja mahdollisten päällä olevien mastojen, antennien tai muiden sellaisten osuus on jätetty korkeudesta pois. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen mukaan rakennuksen korkeus on julkisivupinnan ja vesikaton leikkausviivan korkeus maanpinnasta.[3]

Luettelossa on ryhmitelty samoihin ryhmiin pääasialliselta käyttötarkoitukseltaan toisiaan vastaavat rakennukset. Viimeisessä ryhmässä muut on erityyppisiä tunnettuja korkeahkoja rakennuksia. Suomen korkeimmat rakennelmat on lueteltu artikkelissa Luettelo Suomen korkeimmista rakennelmista.

LuetteloMuokkaa

Luettelossa on vain yli 50 metriä korkeita rakennuksia.

Rakennus Korkeus
[4][5]
Krs Valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Näsinneula[6] 134,5 m näkötorni Suomen ja Tampereen korkein rakennus, teräsantennin kanssa korkeus 168 metriä. Pohjoismaiden korkein yleisölle avoin näkötorni.
Majakka 134 m
35
asuintalo Suomen, Helsingin ja Kalasataman korkein asuinrakennus.
Loisto 124 m
32
asuintalo
Lumo One 120 m
31
asuintalo
Mikael Agricolan kirkko[7] 97 m kirkko Kirkon kellotorni, Suomen ja Helsingin korkein kirkko.
Hotelli Torni Tampere[8] 88,5 m
25
hotelli Suomen korkein hotelli ja Tampereen toiseksi korkein rakennus.
Cirrus[9] 87,5 m
26
asuintalo
Turun tuomiokirkko 86 m kirkko Kirkon kellotorni, Turun korkein rakennus.
Niittyhuippu[10] 85 m
24
asuintalo Espoon korkein rakennus.
Naantalin viljasiilot 85 m[11] viljavarasto Suomen suurimmat viljasiilot.
Accountor Tower[12][13] 83,6 m
20
toimisto Espoon toiseksi korkein rakennus, Suomen korkein toimistorakennus. Kerroksia 20+2. Aikaisemmin toiminut Nesteen ja Fortumin pääkonttorina.[14]
Helmitorni 82 m
19
asuintalo Helsingin kolmanneksi korkein tornitalo. Aikaisemmin Itäkeskuksen maamerkki -niminen toimistorakennus.[15]
Herttoniemen Poudantuoja 80 m
18
asuintalo
Clarion Hotel Helsinki 78 m
16
hotelli
Mikaelinkirkko 77 m kirkko
Puijon torni 75 m näkötorni Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivä ravintola.
Loimaan viljavarasto 75 m viljavarasto Loimaan korkein rakennus.
Johanneksenkirkko 74 m kirkko
Kone Building 73 m
18
toimisto Espoon toiseksi korkein toimistotorni.
Panorama Tower 73 m
17
toimisto
Keski-Porin kirkko 72 m kirkko Kirkon kellotorni, Porin korkein rakennus.
Stadionin torni 72 m
24
näkötorni Helsingin korkein näkötorni.
Luminary[16][17] 70,5 m
21
asuintalo Tampereen korkein asuinrakennus.
Meritorni 70 m
22
asuintalo
Hotelli Torni[18][19] 70 m
13
hotelli Aikoinaan Suomen korkein hotelli.
Pitäjänmäki Tower 70 m
18
toimisto Aikaisempia nimiä SysOpen Tower, SysOpen Digia Tower ja Digia Tower.
Leppävaaran Torni[20] 68 m
21
asuintalo
Risten viljavarasto[21] 68 m viljavarasto
Kantolan viljasiilot[22] 67 m viljasiilo
Reimarintorni[23] 66 m
17
asuintalo
Itämerentorni 66 m
18
toimisto
Topaasi[24] 66 m
17
asuintalo
Kallion kirkko 65 m kirkko
Lakeuden Risti 65 m kirkko Kirkon kellotorni, Seinäjoen korkein rakennus.
Haapaniemenkatu 7–9[25] 65 m
19
toimisto
MicroTower[26] 65 m
14
toimisto Kuopion korkein rakennus.
Kuopion viljasiilo[27] 65 m viljasiilo
Martinkirkko 64 m kirkko
Mikkelin tuomiokirkko 64 m kirkko Kirkon kellotorni, Mikkelin korkein rakennus.
Tampereen tuomiokirkko[28] 64 m kirkko Kirkon kellotorni, Tampereen korkein kirkko.
Reimantorni[23] 63 m
18
asuintalo
Sokos Hotel Ilves[29] 63 m
18
hotelli Aikanaan Tampereen korkein hotelli.
Helsingin tuomiokirkko 62 m kirkko
Oululaisen myllyn viljasiilot[30] 62 m viljasiilot
Sellonhuippu[23] 61 m
19
asuintalo
Tupalankulma 61 m
18
asuintalo Järvenpään korkein rakennus.
Nurmeksen kirkko 60,5 m kirkko
Aseman Väylä[31] n. 60 m
17
asuintalo Yhdistetty asuin- ja liikerakennus, osa Kuopion Porttia. Korkeus n. 60 m, toteutunut korkeus vahvistamatta.
Juvan kirkko[32] 60 m kirkko
Keskikatu 6[33] 60 m
16
asuintalo Keravan korkein rakennus.
KOAS Tower [34] 60 m
16
asuintalo Jyväskylän korkein rakennus ja Suomen korkein opiskelijatalo.
Vantaan Astrum[35] 59,4 m
17
asuintalo Vantaan korkein rakennus.
Kristuskyrkan[36] 59 m kirkko
Innova[37] 59 m
15
toimisto
Airiston Tähti 58 m
18
asuintalo Turun korkein asuinrakennus.
Nakkilan kirkko[38] 58 m kirkko
Aseman Torni[31] 57,7 m[39]
16
asuintalo Yhdistetty asuin- ja liikerakennus, osa Kuopion Porttia.
Aleksanterin kirkko[29] 57 m kirkko
Joensuun kirkko[40] 57 m kirkko
Wallesmanni[41] 57 m
17
asuintalo
Oulun tuomiokirkko[42] 56,5 m kirkko Kirkon kellotorni, Oulun korkein rakennus.
Uudenkaupungin uusi kirkko[43] 56 m kirkko
Martintorni 56 m
15
asuintalo
Luhta Torni[44][45][46] 56 m
12
toimisto Lahden korkein rakennus, L-Fashion Groupin pääkonttori.
Kaanaan vesitorni[47] 56 m vesitorni
Espantorni[48] 55 m
17
asuintalo Tampellan korkein rakennus.
Pirkka 6[29] 55 m
16
asuintalo Hervannan korkein rakennus.
Matrix I[29][49] 55 m
16
asuintalo
Solaris[50] 55 m
16
asuintalo
Raahen Tornitalo[51] 55 m
14
asuintalo Raahen korkein asuinrakennus.
Flamingo 55 m
13
hotelli Viihdekeskus ja hotelli.
Salmisaaren tornitalot 55 m
11
toimisto
Puolivälinkankaan vesitorni 55 m vesitorni
Satamarannan Masto[52] 54,1 m
16
asuintalo Oulun korkein asuinrakennus.
Aseman Kärki[31] n. 54 m
15
asuintalo Yhdistetty asuin- ja liikerakennus, osa Kuopion Porttia. Korkeus n. 54 m, toteutunut korkeus vahvistamatta.
Vantaan Sarastus[53] 54 m
16
asuintalo
Kotkan kirkko 54 m kirkko
Meilahden tornisairaala 54 m
15
sairaala Suomen korkein sairaala, myös "Hiltoniksi" kutsuttu.
Lapland Hotels Arena[54] 53,5 m
11
hotelli Tampereen Kannen areenan yhteydessä sijaitseva hotelli.
Linnainmaankulma[55][56] 53 m
16
asuintalo Porin korkein asuinrakennus, kerrokset 5–16 asuinkäytössä.
Sotkamon kirkko[57] 53 m kirkko
Etelä-Keravan vesitorni[58] 53 m vesitorni
Kansallismuseo 53 m museo
Oulun Pajarinkulma 52,6 m
12
asuintalo Yhdistetty asuin- ja liikerakennus, kerrokset 7–12 asuinkäytössä.
Haapaniemenkatu 12[59] 52 m
16
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 A[60] 52 m
16
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 B[61] 52 m
16
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 C[62] 52 m
16
asuintalo
Hakaniemenranta 26[63] 52 m
16
asuintalo
Oulun Puistovahti[64][65] 52 m
16
asuintalo
Raahen kirkko 52 m kirkko
Kemin kaupungintalo 52 m
13
toimisto
Otaniemen vesitorni 52 m vesitorni
Roihuvuoren vesitorni 52 m vesitorni
Maamiehenkatu 10 51,7 m
15
asuintalo
Horisontti[37] 51 m
15
asuintalo
Varissuon Tornikartio 51 m
15
asuintalo
Savonlinnan tuomiokirkko 51 m kirkko
Tapiolan keskustorni 51 m
13
toimisto
Kielotorni 50 m
16
asuintalo
Keskikatu 4[66] 50 m
16
asuintalo
Oulujoen Siltavahti[67] 50 m
16
asuintalo Korkeus n. 50 m, toteutunut korkeus vahvistamatta.
Linnalankuja 1[68] 50 m
14
asuintalo
Kauppakatu 4[69] 50 m
14
asuintalo
Kauppakatu 8[70] 50 m
14
asuintalo
Kauppakatu 12[71] 50 m
14
asuintalo
Linnalankatu 3[72] 50 m
14
asuintalo
Joensuun Tähtitorni 50 m
14
asuintalo Joensuun korkein rakennus.
Lighthouse Joensuu[73] 50 m
14
asuintalo Suomen korkein puurakennus ja Joensuun korkein opiskelijatalo.
Viinikan kirkko 50 m kirkko
Lahden vesitorni 50 m vesitorni Vuokrattavia sauna-ja kokoustiloja.
Raision vesitorni[74] 50 m vesitorni
Gatehouse
13
toimisto

Muita korkeahkoja tunnettuja rakennuksiaMuokkaa

Rakennus Korkeus
[4][5]
Krs Valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Oulun Tervahovin Siilot[75] 49,5 m
13
asuintalo Korkeus tarkistettu 15.3.2015.[76]
Helsingin rautatieaseman kellotorni 49 m kellotorni
Saksalainen kirkko[77] 49 m kirkko
Porin vesitorni 49 m vesitorni
Tampereen yliopistollinen sairaala 49 m
13
sairaala
Vaasan vesitorni 49 m vesitorni Suomen vanhin vesihuoltokäytössä oleva varsinainen vesitorni; sitä vanhempia, vielä alkuperäisessä käytössä olevia, ovat Tampereen ja Kuopion maapeitteiset vesisäiliöt.[78]
Uspenskin katedraali[77] 48,5 m kirkko
Hervannan vesitorni 48 m vesitorni
Lauritsalan kirkko 47 m kirkko
Lieksan vesitorni 47 m
1955
vesitorni
Puutarhakatu 11[79] 47 m
15
asuintalo
Bengtskärin majakka 45,8 m majakka Pohjoismaiden korkein majakka.
Haukilahden vesitorni 45,3 m vesitorni
Eurajoen vesitorni 45 m vesitorni
Myllykosken kirkko[80][81] 45 m kirkko
Pohjois-Karjalan keskussairaala 45 m
12
sairaala Joensuun kolmanneksi korkein rakennus.
Siltavahti 45 m
13
asuintalo
Terassitalo 45 m
16
asuintalo
Kymppitalo 45 m
10
asuintalo Kivijalassa liiketiloja.
Tiedekeskus Tietomaa 45 m
8
tiedekeskus
Varkauden vesitorni 45 m vesitorni
Impilinna 44 m
14
asuintalo
Kemin kirkko[82] 44 m kirkko Kirkon kellotorni.
Tampereen ortodoksinen kirkko[77] 44 m kirkko
Maailmanpylväs[83][84] 44 m
13
asuintalo
Puutarhakatu 13[85] 44 m
15
asuintalo
Wäinölä 2[86] 43 m
13
asuintalo
Ikituuri[87] 43 m
12
asuintalo
Oulujoen kirkko[88] 43 m kirkko
Parolanpuiston vesitorni 43 m vesitorni
Kerimäen kirkon kellotapuli 42 m kellotapuli Maailman suurimman puukirkon erillinen kellotapuli, näköalapaikka.
Suomenlinnan kirkko 42 m kirkko Toimii myös majakkana.
Kievarin vesitorni 42 m vesitorni
Turun yliopistollisen keskussairaalan U-sairaala[89] 42 m
13
sairaala
Suomen Kansallisteatteri 42 m teatteri
Pohjola-talo[90] 42 m
12
toimisto
Keilasatama[91] 42 m
9
toimisto
Postitalo 42 m
10
toimisto
If-talo[92] 42 m
8
toimisto Yhtenäinen kolmitorninen rakennus, jossa kerroksia 8, 7 ja 7.
Helsingin työväentalo (Paasitorni) 41 m
9
toimisto
Sanomatalo 41 m
9
toimisto
Mikontalo 41 m
12
asuintalo
Tampereen rautatieaseman kellotorni 41 m kellotorni
As Oy Oulun Sirius[93] 40 m
12
asuintalo Korkeus maston kärkeen 53,5 m.[94]
Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni[95] 40 m lennonjohtotorni
Turkuhalli[96] 40 m urheiluhalli
Mormonien Helsingin temppeli[97] 40 m temppeli Temppelin torni.
Ristinkirkko[77] 40 m kirkko
Kalevan kirkko[77] 40 m kirkko

RakenteillaMuokkaa

Rakennus / Rakennelma Korkeus Krs Arvioitu valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Wasa Station[98] 90 m
25
2021
hotelli
Visio 98 m
24
2023
asuintalo
Oulun Origo[99] 66 m
16
2023
asuintalo
Opaali[100] 61,3 m
16
2022
asuintalo
Atlas[101] 120 m
33
2024
asuintalo
Hyperion[102] 85 m
24
2023
asuintalo
Järvenpään Bulevardikortteli 62 m
20
2025
liikekeskus, toimistotilat ja asuintalo Perhelän korttelin uudisrakennushanke keskustassa Tupalankulman tornitalon lähellä.

SuunnitteillaMuokkaa

  • Espoon Keilaniemeen on suunnitteilla Keilaniemen tornit, neljä pyöreää asuintornitaloa, joista korkeimmasta on tulossa 40-kerroksinen. Korkeutta merenpinnasta laskettuna olisi 127 metriä, valmistuttuaan se olisi Suomen korkein asuintornitalo. Kahden muun talon kerrosmäärä on 36 ja matalimman 32. Torneihin tulee noin tuhat uutta asuntoa.
  • Keilaniemeen on suunniteltu myös 26-kerroksista Keilaranta Toweria. Rakennuksen katolle tulevan helikopterialustan arvioidaan nousevan jopa 106 metrin korkeuteen merenpinnasta. Talon virallinen korkeus olisi 98 metriä.[103][104]
  • Helsingin Keski-Pasilaan on suunniteltu rakennettavaksi kaikkiaan kymmenen tornitaloa, joista korkein olisi 40-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Alueen kehittäminen alkaa Pasilan rautatieaseman uudistamisella.[105]
  • Tampereen rautatieaseman läheisyyteen on rakenteilla ratapihan päälle rakennettava kansi, jonka päälle sijoittuvat uusi monitoimiareena sekä kaikkiaan viiden asuintornin kokonaisuus. Korkein tornitaloista olisi 29-kerroksinen ja 107 metriä korkea. Rakennuksen huipulle tulevan maston kanssa korkeus nousee 137,5 metriin. Jo rakennetun eteläkannen jatkoksi rakennetaan 2020-luvulla pohjoiskannen kolme korkeinta tornia. Kannen pohjoispuoliselle alueelle on suunnitteilla lisää tornitaloja.
  • Kuopion Kuopionlahdelle on suunnitteilla 22-kerroksinen kongressihotelli. Aluksi suunniteltiin 21-kerroksista hotellia, ja ehdotettiin myös huomattavasti matalampia ratkaisuja, mutta kaupunki päätyi lopulta 22-kerroksiseen ratkaisuun, koska matalampi ratkaisu olisi ollut ympäristöön nähden liian raskas.[106][107]
  • Tampereen Hervantaan on suunnitteilla 22-kerroksinen asuintornitalo sekä kaksi 16-kerroksista rakennusta osana Pohjois-Hervannan täydennysrakentamista.
  • Oulun Torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista ja 80 metriä korkeaa Terwa Tower -tornihotellia. Valmista pitäisi olla vuonna 2023.[108] Aikaisemmin samalle paikalle on ollut vastaavia suunnitelmia kaavan sallimasta 22-kerroksisesta hotellikiinteistöstä.[109]
  • Oulun Kontinkankaalle suunnitellaan 16–18-kerroksista, yli 60 metriä korkeaa asuintaloa. Valmistuessaan se olisi Pohjois-Suomen korkein asuinrakennus.[110]
  • Oulun keskustassa ns. Vaaran kortteli 5:een on suunnitteilla 16-kerroksinen tornitalo Uudenkadun ja Hallituskadun kulmaukseen.[111][112]
  • Oulun keskustaan ns. Hovi-Hallin kortteliin Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmaukseen on suunnitteilla 24-kerroksinen toimisto- ja hotellirakennus.[113]
  • Turkuun suunnitellaan noin 35-kerroksista asuin- ja näkötornia. Suunnitelma liittyy Linnakaupungin osayleiskaavaehdotukseen, jonka Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 13. kesäkuuta 2011.[114][115]
  • Vaasan Vaskiluotoon suunnitellaan 21-kerroksista korkeaa asuinrakennusta YIT:n toimesta.[116]
  • Järvenpään Perhelä-kortteliin aletaan alustavien tietojen mukaan rakentaa 20-kerroksista tornitaloa vuonna 2021.[117]

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Rakennusluokitus 1994, Luokituksen kuvaus Tilastokeskus. Viitattu 19.10.2014.
  2. Rakennusluokitus 1994 Tilastokeskus. Viitattu 19.10.2014.
  3. Edita Publishing Oy: Maankäyttö- ja rakennusasetus 895/1999 www.finlex.fi. Viitattu 20-01-2018.
  4. a b Emporis – Building data and construction projects worldwide Hamburg: Emporis GmbH. (englanniksi)
  5. a b SkyscraperPage.com Victoria BC: Skyscraper Source Media Inc. (englanniksi)
  6. Näsinneula Särkänniemi. Viitattu 13.10.2007.
  7. Agricola Church Emporis GmbH. Viitattu 15.10.2014.
  8. Harju, Jukka: Suomen korkein hotelli nousee harjakorkeuteensa Tampereella 10.11.2013. Sanoma Media Finland. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 20.10.2014.
  9. Tinkanen, Harri: As Oy Helsingin Cirrus. Betoni-lehti, 2005, nro 4, s. 38–42. Betoniteollisuus ry. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 16.2.2012. [vanhentunut linkki]
  10. Korkman, Seppo: Espoon korkeimman talon luksusasunnossa kolme parveketta – keittiöstä näkymä yli Suomenlahden Länsiväylä. 16.6.2017. Viitattu 20.1.2018.
  11. Hiltunen, Susanne: Viljanvienti kovassa kasvussa vakka.fi (Vakka-Suomen Sanomien verkkojulkaisu). 29.9.2015. Uusikaupunki: Vakka-Suomen Media Osuuskunta. Arkistoitu 8.12.2015. Viitattu 28.11.2015.
  12. Fortum Emporis GmbH. Viitattu 7.3.2014.
  13. Rautiainen, Arto: Nesteen torni oli Suomen ensimmäinen ”pilvenpiirtäjä”. Rakennuslehti, 1.4.2004. Suomen Rakennuslehti Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.3.2014.
  14. Espoon Keilaniemen alueen kehittämisen käynnistyessä Fortum siirtyisi uusiin pääkonttoritiloihin Espoossa. (Fortumin tiedote) 30.4.2014. Fortum Oyj. Viitattu 1.5.2014.
  15. Mannila, Johanna: Itäkeskuksen jättitorniin puuhataan asuntoja Hs.fi. 28.9.2013. Sanoma Media Finland. Arkistoitu 3.5.2014. Viitattu 3.5.2014.
  16. Luminary Skanska. Arkistoitu 22.4.2017. Viitattu 1.5.2017.
  17. Luminary Skanska. Viitattu 1.5.2017.
  18. Itä-Pasilan 100-metrinen tornihotelli viipyy – syynä taloustilanne, Helsingin Uutiset 29.5.2013 (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. Historia, Hotelli Torni
  20. Emporis buildings – Espoon Leppävaaran torni
  21. Suomen Viljavarasto (Arkistoitu – Internet Archive)
  22. http://www.emporis.com/building/mylly-haemeenlinna-finland
  23. a b c Espoon tornit - Espoon kaupunkisuunnitteluvirasto 2013 (Arkistoitu – Internet Archive)
  24. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 3.5.2020.
  25. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 7–9
  26. Microteknia 1, 2 ja 3 Skanska. Arkistoitu 29.9.2007. Viitattu 29.7.2006.
  27. http://kulttuurikasvatus.kuopio.fi/c/document_library/get_file?uuid=b759d3cd-effb-45f8-b0f5-912a0e66d739&groupId=10525 (Arkistoitu – Internet Archive)
  28. Tuomiokirkko Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat. Viitattu 20.10.2014.
  29. a b c d Täältä näkee koko kaupungin. Aamulehti, 25.8.2013, s. 7. Alma Media.
  30. Kysy mitä vain Helsingin kaupunginkirjasto. Arkistoitu 31.5.2008. Viitattu 18.10.2007.
  31. a b c Kuopion uusi maamerkki Kiinteistöposti. 5.5.2020. Viitattu 8.5.2020.
  32. Vertainen, Kirsi: Juvan kivikirkko, s. 116. Juvan seurakunta, 2013. ISBN 978-952-93-2637-2. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 22.11.2015). (Arkistoitu – Internet Archive)
  33. Emporis, Buildings
  34. [1]
  35. Asunto Oy Vantaan Astrum www.lujakoti.fi. Arkistoitu 5.8.2017. Viitattu 5.8.2017.
  36. Jeesus on ylösnoussut, halleluja! - Kristuskyrkan 90 vuotta Suomen ekumeeninen neuvosto 12.4.2018. Viitattu 2.2.2020.
  37. a b Buildings of Jyväskylä emporis.com. Viitattu 30.7.2009.
  38. Emporis buildings – Nakkilan kirkko
  39. Marita Tiihonen: Kuopion uuteen matkakeskukseen tulee kaupungin korkein tornitalo savonsanomat.fi – Savon Sanomat. Viitattu 8.5.2020. [vanhentunut linkki]
  40. Emporis buildings – Joensuun kirkko
  41. Jyrävä, Mika: Tältä näyttää Tampereen uuden areenan kylkeen kohoava tornitalo – 17 kerrokseen rakennetaan yli 200 asuntoa ja seitsemän liiketilaa. Aamulehti, 2.8.2018.
  42. Ala-Nikula, Sanna: Piippuvanhuksen korjaus vihdoin vauhdissa. Kaleva, 29.7.2008, s. 5.
  43. Emporis buildings – Uudenkaupungin Uusi kirkko
  44. Lujatalo rakentaa Luhdalle uuden pääkonttorin Lahteen. Rakennuslehti, 20.12.2011. Suomen Rakennuslehti. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  45. Perkkiö, Tanja: Luhta rakensi tornin uudeksi pääkonttorikseen 16.1.2013. Yle. Viitattu 20.12.2013.
  46. Huovila, Leena: Luhta-torni. Projektiuutiset, 2013, nro 2, s. 81–89. RPT Docu Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  47. Porin kaupungin henkilöstölehti 3/2004 (PDF)
  48. [2] (Arkistoitu – Internet Archive)
  49. www.skanska.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  50. Tampereen Solaris Skanska. Arkistoitu 2.5.2014. Viitattu 1.5.2014.
  51. Nousiainen, Tuulikki: Pohjois-Suomen parhaat näköalat Raahen Seutu ja Raahelainen. 6.11.2008. Arkistoitu 8.9.2012. Viitattu 24.1.2008.
  52. Satamarannan Masto 28.8.2017. Oulu-lehti. Viitattu 19.10.2018.
  53. Vantaan Tikkurilaan uusi 16-kerroksinen maamerkki News Powered by Cision. Viitattu 10.2.2019.
  54. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 24.9.2019.
  55. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan juuri valmistuneeseen tornitaloon Porin keskustassa. Puolet asunnoista jää vielä tyhjilleen. 29.2.2016. Yle. Viitattu 22.10.2016.
  56. Porin tornitalo Hartela. Arkistoitu 22.10.2016. Viitattu 22.10.2016.
  57. www.kainuunmuseo.fi
  58. "Keravalle nousee 53-metrinen vesitorni". Helsingin Sanomat, 22.5.2007. (Arkistoitu – Internet Archive) (luettu 22.5.2007)
  59. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 12
  60. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 A
  61. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 B
  62. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 C
  63. Emporis buildings – Hakaniemenranta 26
  64. Oulun Puistovahti Skanska. Arkistoitu 13.8.2017. Viitattu 2.5.2017.
  65. Puistovahti Oulu-lehti. Viitattu 19.10.2018.
  66. Emporis Buildings
  67. Oulujoen Siltavahti Rakennusteho Oy. Viitattu 19.10.2018.
  68. http://www.emporis.com/building/linnalankuja1-imatra-finland
  69. http://www.emporis.com/building/kauppakatu4-imatra-finland713
  70. http://www.emporis.com/building/kauppakatu8-imatra-finland
  71. http://www.emporis.com/building/kauppakatu12-imatra-finland
  72. http://www.emporis.com/building/linnalankatu3-imatra-finland
  73. Rinta-Jouppi, Anton: 50-metrisen puukerrostalon rakentaminen on ollut haastava urakka – Joensuuhun valmistuu yksi Pohjoismaiden korkeimmista puutornitaloista 16.2.2019. Yle. Viitattu 28.9.2019.
  74. Lehtovuori, Panu & Prokkola, Janne: Vesitornien typologiaa: Kartiomuoto ja sen muunnelmat (pdf) (osa 2) Haukilahden vesitornin rakennushistoriaselvitys. 2010. Espoo: Arkkitehtitoimisto Livady. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 3.11.2012.
  75. Kalevala Rakennus Oy - Oulun Tervahovi
  76. Talotiedto - Oulun Tervahovin Siilot
  77. a b c d e Suomen 33 korkeinta kirkkoa Potvaara.fi (Internet Archive). Viitattu 2.2.2020.
  78. Asola, Ismo: Vesitorni - yhdyskunnan maamerkki, s. 129. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, 2003. ISBN 951-758-434-2.
  79. Emporis buildings – Puutarhakatu 11
  80. Myllykosken kirkko Finnica Kymenlaakso. Arkistoitu 26.8.2014. Viitattu 22.8.2014.
  81. Myllykosken kirkko Kouvolan matkailu. Arkistoitu 26.8.2014. Viitattu 22.8.2014.
  82. Telkki, Pertti; Luutonen, Jaakko; et al.: Kansliasta kansan pariin, s. 24. Kemin seurakunnan 100-vuotishistoria, 1902-2002. Kemi: Kemin seurakunta, 2006. ISBN 952-92-0457-4.
  83. Maailmanpylväs - Asuntomessujen huippu yit.fi. 19.05.2014. YIT Oyj. Arkistoitu 16.5.2015. Viitattu 22.8.2015.
  84. "Näköinenhän siitä tuli" (ISSN 1458-5529) ksml.fi (Keskisuomalainen-sanomalehden verkkojulkaisu). 16.06.2014. Jyväskylä: Keski-Suomen Media Oy. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 22.8.2015.
  85. Emporis buildings – Puutarhakatu 13
  86. Emporis buildings – Wäinölä 2
  87. TYS Ikituuri (Arkistoitu – Internet Archive)
  88. Oulujoen kirkko Emporis GmbH. Viitattu 15.11.2016.
  89. Emporis Buildings
  90. http://www.emporis.com/building/pohjola-talo-kouvola-finland
  91. Emporis Buildings
  92. Saarikoski-Tammikallio, Pirkko: Vakuutusyhtiö Ifille räätälöitiin näyttävä ja asiallinen toimitalo. Projektiuutiset, 2006, 20. vsk, nro 2. RPT Docu Oy. ISSN 0786–8081. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.7.2014. (Arkistoitu – Internet Archive)
  93. Manninen, Janne-Pekka: Viima vääntyy sähköksi. Sanomalehti Kaleva, 8.3.2008, s. 36. Oulu:
  94. Kaleva 22.4. 2003 (Arkistoitu – Internet Archive)
  95. Emporis buildings – Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni
  96. Emporis Buildings
  97. Emporis Buildings
  98. I-Mediat Oy: Vaasan vanha linja-autoasema on pian historiaa, purkaminen alkaa ensi viikolla – tilalle tornitalo ja valtaisa monitoimikeskus Pohjalainen. Viitattu 15.10.2018.
  99. Oulun Origo Rakennusteho. 18.1.2021. Viitattu 19.1.2021.
  100. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 3.5.2020.
  101. Vuosaareen toinen tornitalo Union Investmentille skanska.fi. 8.10.2021. Viitattu 2.2.2022.
  102. Skanska toteuttaa 24-kerroksisen tornitalon Union Investmentin hallinnoimalle rahastolle Helsinkiin skanska.fi. 16.3.2021. Viitattu 2.2.2022.
  103. Finlands högsta hus får lyxiga takvåningar. Hufvudstadsbladet, 1.7.2007. KSF Media. (ruotsiksi)
  104. Ilmarinen investoi Espoon Keilaniemeen: Suunnitteilla 117-metrinen toimistotalo. (Ilmarisen lehdistötiedote) 30.4.2014. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Arkistoitu 2.5.2014. Viitattu 1.5.2014.
  105. Laitinen, Joonas: Helsingin päättäjät sinetöivät YIT:n Pasila-suunnitelmat. Hs.fi. 13.11.2013. Sanoma Media Finland. Arkistoitu 2.5.2014. Viitattu 1.5.2014.
  106. 22-kerroksinen hotelli, aukioita ja taidelukio: katso, miten Kuopionlahden ilmettä aiotaan muuttaa Yle Uutiset. Viitattu 8.5.2020.
  107. Kuopion kaupunki: Kuopionlahden kehittämishanke Kuopio.fi. 19.11.2019. Viitattu 8.5.2020.
  108. Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja Kaleva.fi. Viitattu 19.4.2018.
  109. Ouluun suunnitellaan jättimäistä Hilton-hotellia 3.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  110. Ouluun suunnitellaan Pohjois-Suomen korkeinta taloa 31.5.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  111. Vaaran kortteli 5 Oulun keskustassa uudistuu – kruununa 16-kerroksinen tornitalo. Kaleva, 2.9.2015.
  112. Kaleva 2.9.2015 Kaleva. Viitattu 24.9.2015.
  113. Listasimme suunnitteilla olevat hankkeet Oulussa: Valtava määrä korkeita rakennuksia keskustaan ja muuallekin kaupunkiin – "Näkymät katoavat kokonaan ja tulee ahtauden tunne", sanoo Kirkkokadun asukas Kaleva.fi. Viitattu 10.2.2020.
  114. Linnakaupunki saa yli 10 000 asukasta ja pilvenpiirtäjän 7.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  115. Lehtilä, Sannimari: Valitukset nurin Linnakaupungin kaavasta 9.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  116. matti.laaksonen: ak1047: Lemmenpolku 3 Vaasan kaupunki. 18.3.2015. Viitattu 15.10.2018.
  117. Kivinen, Lasse: Yhdeksän miljoonaa euroa maksanut tyhjä monttu saa vihdoin täytettä Järvenpään keskustassa: YIT rakentaa 20-kerroksisen tornitalon 2021 Helsingin Sanomat. 12.11.2019. Viitattu 17.2.2021.

Aiheesta muuallaMuokkaa