Avaa päävalikko

Luettelo Ruotsin kaupungeista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kaupungeista eli niistä Ruotsin nykyisten rajojen sisällä sijaitsevista paikkakunnista, joilla on ollut kaupunginoikeudet tai joista on nimellisesti tullut kaupunkeja ilman kaupunginoikeuksien myöntämistä. Artikkeliin on otettu myös paikkakuntia, jotka ovat menettäneet kaupunginoikeutensa ennen vuoden 1862 kunnallislakien säätämistä. Yleensä tällaisia paikkakuntia ei katsotakaan kaupungeiksi, joten ne on lueteltu erikseen artikkelin lopussa. Kaupunkien määrä Ruotsissa oli enimmillään 133 kappaletta vuosien 1951 (Säfflestä tuli kaupunki) ja 1967 (Öregrund liitettiin Östhammariin) välillä.

Vuoden 1971 kuntauudistuksen myötä kaupunkinimitys jäi pois käytöstä. Kuitenkin Boråsin, Göteborgin, Haaparannan, Helsingborgin, Landskronan, Lidingön, Malmön, Mölndalin, Solnan, Sundbybergin, Trollhättanin, Tukholman, Vaxholmin ja Västeråsin kunnat ovat uudelleen alkaneet käyttää kaupunkinimitystä.[1]

Seuraavassa luettelossa on ensimmäisenä kaupungin vaakuna ja sitten kaupungin nimi. Kolmannessa ja neljännessä sarakkeessa on mainittu kunta ja lääni, jonka alueella kaupunki nykyään sijaitsee. Niiden jälkeen on mainittu kaupungin perustamisvuosi tai perustamisvuodet ja viimeisenä on sarake huomautuksia varten. Artikkelin lopussa on kartta Ruotsin kaupungeista vuosina 1951–1966, ja sen jälkeen vielä kartta ennen vuotta 1862 lakkautetuista Ruotsin kaupungeista.

Sisällysluettelo

Ruotsin kaupungit vuoden 1862 jälkeenMuokkaa

Seuraavassa luettelossa ovat vuoden 1862 kunnallislakien säätämisen jälkeen kaupunkeina olevat paikkakunnat. Skanör ja Falsterbo (molempien perustamisajankohta tuntematon[2]) on laskettu vuodesta 1754 yhdeksi kaupungiksi nimeltään Skanör med Falsterbo, joten se on otettu tähän luetteloon vain kerran. Öregrund liitettiin Östhammarin kaupunkiin vuonna 1967 ja oli siten ainoa kaupunkikunta, joka lakkautettiin ennen vuotta 1971.[2]

Vaakuna Kaupunki Kunta Lääni Kaupunkina vuodesta[2]
  Alingsås Alingsåsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1619
  Arboga Arbogan kunta Västmanlandin lääni 1200-luku
  Arvika Arvikan kunta Värmlannin lääni 1911
  Askersund Askersundin kunta Örebron lääni 1643
  Avesta Avestan kunta Taalainmaan lääni 16411686 ja uudelleen 1919
  Boden Bodenin kunta Norrbottenin lääni 1919
  Bollnäs Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 1942
  Borgholm Borgholmin kunta Kalmarin lääni 1816
  Borlänge Borlängen kunta Taalainmaan lääni 1944
  Borås Boråsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1622
  Djursholm Danderydin kunta Tukholman lääni 1914
  Eksjö Eksjön kunta Jönköpingin lääni ennen 1440
  Enköping Enköpingin kunta Uppsalan lääni noin 1300
  Eskilstuna Eskilstunan kunta Södermanlandin lääni 1659
  Eslöv Eslövin kunta Skånen lääni 1911
  Fagersta Fagerstan kunta Västmanlandin lääni 1944
  Falkenberg Falkenbergin kunta Hallandin lääni tuntematon
  Falköping Falköpingin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Falun Falunin kunta Taalainmaan lääni 1641
  Filipstad Filipstadin kunta Värmlannin lääni 16111695 ja uudelleen 1835
  Flen Flenin kunta Södermanlandin lääni 1949
  Gränna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1652
  Gävle Gävlen kunta Gävleborgin lääni 1300-luku
  Göteborg Göteborgin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1619
  Haaparanta (ruots. Haparanda) Haaparannan kunta Norrbottenin lääni 1842
  Hagfors Hagforsin kunta Värmlannin lääni 1950
  Halmstad Halmstadin kunta Hallandin lääni 1200-luku
  Hedemora Hedemoran kunta Taalainmaan lääni ennen 1414
  Helsingborg Helsingborgin kunta Skånen lääni tuntematon
  Hjo Hjon kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Hudiksvall Hudiksvallin kunta Gävleborgin lääni 1582
  Huskvarna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1911
  Härnösand Härnösandin kunta Västernorrlandin lääni 1585
  Hässleholm Hässleholmin kunta Skånen lääni 1914
  Höganäs Höganäsin kunta Skånen lääni 1936
  Jönköping Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1200-luku
  Kalmar Kalmarin kunta Kalmarin lääni 1100-luku
  Karlshamn[3] Karlshamnin kunta Blekingen lääni 1664
  Karlskoga Karlskogan kunta Örebron lääni 1940
  Karlskrona Karlskronan kunta Blekingen lääni 1680
  Karlstad Karlstadin kunta Värmlannin lääni 1584
  Katrineholm Katrineholmin kunta Södermanlandin lääni 1917
  Kiiruna (ruots. Kiruna) Kiirunan kunta Norrbottenin lääni 1948
  Kramfors Kramforsin kunta Västernorrlandin lääni 1947
  Kristianstad Kristianstadin kunta Skånen lääni 1622
  Kristinehamn Kristinehamnin kunta Värmlannin lääni 1642
  Kumla Kumlan kunta Örebron lääni 1942
  Kungsbacka Kungsbackan kunta Hallandin lääni tuntematon
  Kungälv Kungälvin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Köping Köpingin kunta Västmanlandin lääni ennen 1474
  Laholm Laholmin kunta Hallandin lääni tuntematon
  Landskrona Landskronan kunta Skånen lääni 1413
  Lidingö Lidingön kunta Tukholman lääni 1926
  Lidköping Lidköpingin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Lindesberg Lindesbergin kunta Örebron lääni 1643
  Linköping Linköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni 1100-luku
  Ljungby Ljungbyn kunta Kronobergin lääni 1936
  Ludvika Ludvikan kunta Taalainmaan lääni 1919
  Lund Lundin kunta Skånen lääni noin 1000
  Luulaja (ruots. Luleå) Luulajan kunta Norrbottenin lääni 1621
  Lycksele Lyckselen kunta Västerbottenin lääni 1946
  Lysekil Lysekilin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1903
  Malmö Malmön kunta Skånen lääni noin 1250
  Mariefred Strängnäsin kunta ja Södertäljen kunta Södermanlandin lääni ja Tukholman lääni 1605
  Mariestad Mariestadin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1583
  Marstrand Kungälvin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1200-luku
  Mjölby Mjölbyn kunta Itä-Götanmaan lääni 1920
  Motala Motalan kunta Itä-Götanmaan lääni 1881
  Mölndal Mölndalin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1922
  Nacka Nackan kunta Tukholman lääni 1949
  Nora Noran kunta Örebron lääni 1643
  Norrköping Norrköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni ennen 1384
  Norrtälje Norrtäljen kunta Tukholman lääni 1622
  Nybro Nybron kunta Kalmarin lääni 1932
  Nyköping Nyköpingin kunta Södermanlandin lääni noin 1250
  Nynäshamn Nynäshamnin kunta Tukholman lääni 1946
  Nässjö Nässjön kunta Jönköpingin lääni 1914
  Oskarshamn Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni 1856
  Oxelösund Oxelösundin kunta Södermanlandin lääni 1950
  Piitime (ruots. Piteå) Piitimen kunta Norrbottenin lääni 1621
  Ronneby Ronnebyn kunta Blekingen lääni 1200-luku1680 ja uudelleen 1882
  Sala Salan kunta Västmanlandin lääni 1624
  Sandviken Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 1943
  Sigtuna Sigtunan kunta Tukholman lääni noin 1000
  Simrishamn Simrishamnin kunta Skånen lääni tuntematon
  Skanör med Falsterbo[4] Skånen lääni Vellingen kunta 1754lähde?
  Skara Skaran kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Skellefteå Skellefteån kunta Västerbottenin lääni 1845
  Skänninge Mjölbyn kunta Itä-Götanmaan lääni noin 1200
  Skövde Skövden kunta Länsi-Götanmaan lääni ennen 1413
  Sollefteå Sollefteån kunta Västernorrlandin lääni 1917
  Solna Solnan kunta Tukholman lääni 1943
  Strängnäs Strängnäsin kunta Södermanlandin lääni ennen 1336
  Strömstad Strömstadin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1672
  Sundbyberg Sundbybergin kunta Tukholman lääni 1927
  Sundsvall Sundsvallin kunta Västernorrlandin lääni 1624
  Säffle Säfflen kunta Värmlannin lääni 1951
  Säter Säterin kunta Taalainmaan lääni 1642
  Sävsjö Sävsjön kunta Jönköpingin lääni 1947
  Söderhamn Söderhamnin kunta Gävleborgin lääni 1620
  Söderköping Söderköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni 1200-luku
  Södertälje Södertäljen kunta Tukholman lääni tuntematon
  Sölvesborg Sölvesborgin kunta Blekingen lääni ennen 14451654 ja uudelleen 1835
  Tidaholm Tidaholmin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1910
  Torshälla Eskilstunan kunta Södermanlandin lääni ennen 1317
  Tranås Tranåsin kunta Jönköpingin lääni 1919
  Trelleborg Trelleborgin kunta Skånen lääni 1867
  Trollhättan Trollhättanin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1916
  Trosa Trosan kunta Södermanlandin lääni tuntematon
  Tukholma (ruots. Stockholm) Tukholman kunta Tukholman lääni noin 1250
  Uddevalla Uddevallan kunta Länsi-Götanmaan lääni ennen 1498
  Ulricehamn Ulricehamnin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
  Uppsala Uppsalan kunta Uppsalan lääni viimeisintään 1300
  Uumaja (ruots. Umeå) Uumajan kunta Västerbottenin lääni 1588, uudelleen 1622
  Vadstena Vadstenan kunta Itä-Götanmaan lääni 1400
  Varberg Varbergin kunta Hallandin lääni tuntematon
  Vaxholm Vaxholmin kunta Tukholman lääni 1652
  Vetlanda Vetlandan kunta Jönköpingin lääni 1920
  Vimmerby Vimmerbyn kunta Kalmarin lääni tuntematon
  Visby Gotlannin kunta Gotlannin lääni tuntematon
  Vänersborg Vänersborgin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1642
  Värnamo Värnamon kunta Jönköpingin lääni 1920
  Västervik Västervikin kunta Kalmarin lääni ennen 1275
  Västerås Västeråsin kunta Västmanlandin lääni tuntematon
  Växjö Växjön kunta Kronobergin lääni ennen 1342
  Ystad Ystadin kunta Skånen lääni tuntematon
  Åmål Åmålin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1643
  Ängelholm Ängelholmin kunta Skånen lääni ennen 1516
  Örebro Örebron kunta Örebron lääni 1200-luku
  Öregrund Östhammarin kunta Uppsalan lääni 14911966
  Örnsköldsvik Örnsköldsvikin kunta Västernorrlandin lääni 1894
  Östersund Östersundin kunta Jämtlandin lääni 1786
  Östhammar Östhammarin kunta Uppsalan lääni 1368

Ruotsin kaupunkeja ennen vuotta 1862Muokkaa

Näitä kaupunkina olleita paikkakuntia ei yleensä lasketa kaupungeiksi, koska ne eivät olleet kaupunkeina vuosina 18621951, jolloin vuonna 1862 säädetyt kunnallislait olivat voimassa.

Kaupunki Kunta Lääni Kaupunkina vuodesta Huomautuksia
Avaskär Karlskronan kunta Blekingen lääni 1350
Båstad Båstadin kunta Skånen lääni 14621664
Elleholm Karlshamnin kunta Blekingen lääni 14501600
Kristianopel Karlskronan kunta Blekingen lääni 1600
Lomma Lomman kunta Skånen lääni 1100-luku1230 kaupunkina vain tanskalaisajalla
Luntertun Ängelholmin kunta Skånen lääni 14701516 osa Ängelholmin taajamaa, kaupunkina vain tanskalaisajalla
Lyckå Karlskronan kunta Blekingen lääni
Lödöse Lilla Edetin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1000-luku1526 ja 15861646
Tommarp Simrishamnin kunta Skånen lääni 1000-luku1537
Kristianstadin kunta Skånen lääni ennen 1250-lukua1617 kaupunki vain tanskalaisajalla
Åhus Kristianstadin kunta Skånen lääni 13261617 kaupunki vain tanskalaisajalla

SijaintikarttaMuokkaa

Seuraava kartta kuvaa Ruotsin 133 kaupungin sijaintia vuosien 1951 ja 1967 välillä.

 
 
Ruotsin kaupungit vuosina 1951–1966 (klikattava kartta)

Sijaintikartta ennen vuotta 1862 lakkautetuista kaupungeistaMuokkaa

Seuraava kartta kuvaa Ruotsissa ennen vuoden 1862 kunnallislakien voimaan astumista sijainneita kaupunkeja. Näitä kaupunkeja ei yleensä lasketa kaupungeiksi Ruotsissa, eivätkä ne välttämättä ole olleet samanaikaisesti olemassa. Osa niistä on ollut myöhemmin kauppaloita.

Ruotsin ennen vuotta 1862 lakkautetut kaupungit (klikattava kartta)

LähteetMuokkaa

  1. Kommuner som återtagit benämningen stad Sveriges Kommuner och Landsting. Viitattu 5.4.2010. (ruotsiksi)
  2. a b c Folkmängd i städer 1800-1967 (XLS) 8.12.2011. Statistiska centralbyrån. Viitattu 14.12.2012. (ruotsiksi)
  3. vuosina 16641666 nimenä oli Bodekull
  4. Perustamisajaltaan tuntemattomat Skanörin ja Falsterbon kaupungit yhdistetty vuonna 1754
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Lista över städer i Sverige