Luettelo rautaristillä palkituista suomalaisista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo rautaristi-kunniamerkillä palkituista suomalaisista.

Suomenkieliset rautaristin ansiomerkkilyhenteet ovat Preussin PrRr ja Natsi-Saksan SaksRr.

Nimi PrRr luokat SaksRr luokat Muut tiedot
Lahja Aalto myöh. Valakivi 2.
Johan Ahlroth myöh. Arajuuri 2.
Ejwind Ahonius 2.
Olavi Alakulppi 2.[1] Luutnantti I/JR33, 18. joulukuuta 1941
Isak Alfthan 2.
Runar Appelberg 2.
Alfons Arlander 2.
Martin Berg 2.
Karl Bergström 2.
Unto Boman (myöh. Parvilahti) 2.
Gabriel von Bonsdorff 2.
Per von Bonsdorff 2.
Viljo Veikko Brander myöh. Paloheimo 2.
Hjalmar Bredenberg 2.
Adolf Ehrnrooth 2.[2]
Karl Magnus Eklund 2.
Kaarlo Gabriel Engelberg myöh. Engelvuori 2.
Anton Rikhard Eonsuu 2. Jääkäri JP27 4. kompp. 24. joulukuuta 1916
Ernst Almar Ferdinand Fabritius 2.
Uno Fagernäs 2. 1.
Aksel Woldemar Falkenberg 2.
Eino Forsman myöh. Koskimies 2. Gruppenführer JP27 pion.kompp. 4. elokuuta 1916
Matti Fält 2. Jääkäri JP27 pion. kompp. 12.elokuuta 1916
Ero Gadolin 2. Oberzugführer JP27 3.kompp. 19. marraskuuta 1916
Leonard Grandell 2. Zugführer JP27 2.kompp. 6. syyskuuta 1916
Emil Hagelberg 2.
Allan Hallila 2.
Arvo Hamari 2. Unterscharführer 15. (le.) KompanieLehr-Rtg "Brandenburg" zbV 800, 4.syyskuuta 1942.[3]
Edvard Hanell 2. 1. Zugführer JP27 pion.kompp. 6. syyskuuta 1916
Hannu Hannuksela 2
Johan Harald 2.
Hilding Hedengren 2.
Aarne Heikinheimo 2.
Bertil Heinrichs 2.
Erik Heinrichs 2. 1. ja 2. sekä ritariristi[4] Oberzugführer JP27 2.kompp. 10. huhtikuuta 1917 1944.
Gunnar Heinrichs 2.
Johan Rudolf Heinström myöh. Heimilä 2.
Juho Heiskanen 2. Gruppenführer JP27 pion.kompp. 4. elokuuta 1916
Kaarlo Heiskanen 1. ja 2.[5]
Rudolf Hemnell 2. Hilfsgruppenführer JP27 2.kompp. 28. marraskuuta 1916
Sten Holm 2. Hilfsgruppenführer JP27 pion.kompp. 18. heinäkuuta 1916[6]
Birger Homén 2. Gruppenführer JP27 3. kompp. 28. marraskuuta 1916
Harald Hornborg 2.
Aimo Huhtala
Woldemar Hägglund 2. 1. ja 2. Oberzugführer JP27 3.kompp. 24. joulukuuta 1916
William Häkli 2.
Sulo Hänninen 1. ja 2. Ylikersantti ja vääpeli ErP4
Oskar Höckert 2.
Arthur Indola 2.
Selim Engelbert Isakson 2.
E.B. Isomaa 2.
Antti Isotalo 2.
Arno Jaatinen 2. Gruppenführer JP27 pion.kompp. 10. huhtikuuta 1917
Friedel Jacobson 2. Oberzugführer JP27 1.kompp. 4. elokuuta 1916
Torsten Erik Jernström 2. Hauptzugführer JP27 patl.esik. 12. lokakuuta 1916
Ilmari Juutilainen 1. ja 2.[7]
Tauno Aleksander Juvonen 2. Gruppenführer JP27 4.kompp. 6. syyskuuta 1916
Ilmari Järvinen 2. Jääkäri JP27 3.kompp. 19. marraskuuta 1916
Kustaa Järvinen 2. Gruppenführer JP27 2.kompp. 10. huhtikuuta 1917
Arvi Kalsta 2. Gruppenführer JP27 2.kompp. 4. elokuuta 1916
Kyösti Karhila
Hannes Karjalainen alias Sven Svanström 2. Hifsgruppenführer JP27 4.kompp. 4. elokuuta 1916
Kalervo Kari 2. Gruppenführer JP27 1.kompp. 12. lokakuuta 1916
Hannes Karjalainen 2.
Alfred Karlberg 2.
Erkki Karsikas 2.[8] Kersantti, lääk au. KTR4, 10 helmikuuta 1942
Arvo Kauppinen 2.
Matti Kiskola ent. Rinta-Kisko 2.
Johan Leonard Knaapi 2.
Mikko Kohonen 2.
Juho Kokkila 2.
Paavo Erkki Konsén 2.
Vilho Korte 2.
Auno Kuiri 2.[9]
Eero Kuussaari 2.
Antti Kääriäinen 2.
Kalevi Könönen 1. ja 2. SS-Rottenführer 7.joulukuuta 1942 ansioista Tschikolan taistelusta (Kunniasolki)[10]
Osmo Laakso
Gustaf Hjalmar Laaksonen 2. Jääkäri JP27 1.kompp. 12. lokakuuta 1916
Olavi Vilhelm Laaksonen 2.
Taavetti Laatikainen 1. ja 2.[11]
Olof Lagus 2. Zugführer JP27 1.kompp. 12. lokakuuta 1916
Ruben Lagus 1. ja 2.[12]
Matti Laurila 2.
Urho Lehtovaara
Antti Leinolähde? 1. ja 2.
Birger Lemberg 2.
Torsten Lesch 2. Zugführer JP27 patteri 28. marraskuuta 1916
Harald Lilja 2.
Jarl Lundqvist 2. 1. Hilfsgruppenführer JP27 kenttähaup.jaos 6. syyskuuta 1916
Lauri Malmberg 2. Gruppenführer JP27 kenttähaup.jaos 4. elokuuta 1916
Rainer Mandelin 2. Oberzugführer JP27 pion.kompp. 12. lokakuuta 1916
Åke Mangström 2.
C.G.E. Mannerheim 1. ja 2.[13] 1. ja 2. sekä ritariristi
ja ritariristi tammenlehvien kera[14]
Kaarle Massinen 2.
Kalle Mata 2.
Lars Melander 2.
Erik Gunnar Melin 2. Hifsgruppenführer JP27 4.kompp. 4. elokuuta 1916
Kauko Menlös 2. JR 53. (5.10.1942)lähde?
Väinö Merikallio 2.
Onni Moisanenlähde?
Einar Mäkinen 2. 1.
Reino Johannes Mäntylä 2.[15]
Viljo Einar Nieminenlähde?
Kaarlo Kustaa Nisula 2.
Carl Nordensvan 2.
Oscar Nordenswan 2.
Kaarlo Kustaa Nyberg 2.
Lennart Oesch 2.[16] 1. ja 2.[16] Zugführer JP27 kk.kompp. 4. elokuuta 1916
Woldemar Oinonen 2. 2.
Alfred Olofsson 2.
Paavo Paalu ent. Palkén 2. 2.
Albin Palmén 2.
Yrjö Johannes Palmén 2.
Hjalmar Palmgren 2.
Aaro Pajari
Martti Olavi Paloheimo 2.
Väinö Henrik Palojärvi 2. 1.
Oiva Olavi Palomaa Korpraali. Osallistui taisteluihin Sallan suunnalla.
Väinö Armas Pasanen 2.
Sulo-Weikko Pekkola 2.
Lauri Pekuri
Siivo Einer Peltonen 2.
Armas Perksalo ent. Berg 2.
Väinö Ilmari Pesonen 2.
Antti Einari Peuna 2. Korpraali 3/RJP7 29.3.42
Toivo Ilmari Pohjanpalo 2.
Väinö Polttila 2.
Albert Puroma 2.[17] 1. ja 2.[17]
Jouko Salmi 2. Alik. JR12 1. kompp. 12.10.1941 [18]
Aarne Putkonen 2. Jääkäri JP27 4.kompp. 28. marraskuuta 1916
Yrjö Pyyhtiä 1. ja 2. SS-Schütze 7.joulukuuta 1942 ansioista Tschikolan taistelusta (Kunniasolki)[10]
Viljam Pylkäs
Erkki Raappana 2. (sk) [19] 1.[19]
Juhana Raassinalähde? 2.
Hjalmar Raatikainen 2.
Yrjö Rehnbäck 2.
Ilmari Relander 2. Hifsgruppenführer JP27 3.kompp. 4. elokuuta 1916
Veikko Ruotanenlähde? 1.
Johan Leonard Rusanen 2.
Emil Rutanen 2. Hilfsgruppenführer JP27 2.kompp. 31. toukokuuta 1917
Albert Räsänen 2.
Veikko Räsänen 2. Gruppenführer JP27 patteri 27. tammikuuta 1918
Yrjö Salminen 2. Tohtori JP27 pion.kompp. 10. huhtikuuta 1917
Into Salmio 2.
Roley Sandström 2. Hilfsgruppenführer JP27 patteri 26. tammikuuta 1917
Unio Bernhard Sarlin 2. Gruppenführer JP27 pion.kompp. 12. lokakuuta 1916
Helge Savonius 2. Zugführer JP27 pion.kompp. 12. lokakuuta 1916
Eric Schauman 2. Zugführer JP27 kk.kompp. 10. huhtikuuta 1917
Sven Hjalmar Selander 2.
Aarne Sihvo 2. Zugführer JP27 1.kompp. 21. lokakuuta 1917
Jussi Sihvo 2. Gruppenführer JP27 2.kompp. 21. lokakuuta 1917
Hjalmar Siilasvuo 1. ja 2.[20]
Vilkas Sippola 2.
Edvard Skarp 2.
Aarne Snellman 2. Gruppenführer JP27 patteri 26. tammikuuta 1917
Jaakko Sohlo 2.
Knut Solin 2. Zugführer JP27 pion.kompp. 6. syyskuuta 1916
Per-Erik Sovelius 2.
Gunnar Stenmark 2.
Armas Ståhlberg 2. Oberzugführer JP27 1.kompp. 10. joulukuuta 1916
Alonzo Sundman 2. 1.
Antero Svensson 1. ja 2.[21]
Sigurd Söderberg 2. Hilfsgruppenführer JP27 1.kompp. 24. joulukuuta 1916
Aarne Vilhelm Takalo 2. Finn. Festungs-Batl.15 22. Huhtikuuta 1943
Yrjö Takkula 2.
Paavo Talvela 1. ja 2.[22]
Juho Talvitie 2.
Gustaf Taucher 2. Zugführer JP27 3.kompp. 28. marraskuuta 1916
Lauri Taavetti Tiainen 2. Gruppenführer JP27 2.kompp. 4. elokuuta 1916
Viljo Einar Tuompo 2. 1.
Lauri Törni 2.[23] 11. joulukuuta 1943
Väinö Vainio 2. Jääkäri JP27 pion.kompp. 10. huhtikuuta 1917
Väinö Lahja Rikhard Valve
Jarl Olof Vegelius 2. Gruppenführer JP27 patteri 26. tammikuuta 1917
Erkki Vilho Viitasalo
Kaarlo Viljanen 2.
Aksel Vuokko 2.
Väinö Vuori 2. Jääkäri JP27 3.kompp. 6. syyskuuta 1916
Frans Ragnar Wahlbeck 2.
Rudolf Walden 2.[24] 1.[24]
Kurt Martti Wallenius 2.
Erik Wasenius 2. Gruppenführer JP27 1.komp. 12. heinäkuuta 1916[25]
Sven Weckström 2. Zugführer JP27 ratsuosasto 21. lokakuuta 1917
Bjarne Arnulf Wegelius 2.
Einari Walter Weijo 2.
Arvid Johannes Wennerström 2. Zugführer JP27 2.kompp. 27. tammikuuta 1918
Einar August Wichmann myöh. Vihma 2. 1. ja 2.[26] Hilfsgruppenführer JP27 2.kompp. 21. lokakuuta 1917
Oiva Johannes Willamo 2.
Ossian Rurik Wikström
Hans Wind 2. [27]
Claës Bertel Napoleon Winell
Gunnar von Wright 2.
Armas Ylinen 2.
Matti Ylöstalo
Pehr Zilliacus 2. Oberzugführer JP27 4.kompp. 27. tammikuuta 1918
Georg Öhman 2.
Harald Öhquist 2. Oberzugführer JP27 2.kompp. 24. joulukuuta 1916
Hugo Österman 2. Zugführer JP27 4.kompp. 28. marraskuuta 1916

Rautarististä kieltäytyneetMuokkaa

Kolmelle Suomen armeijassa palvelleelle juutalaiselle myönnettiin rautaristi toisen maailmansodan aikana. Yksi heistä oli lääkintämajuri Leo Skurnik, toinen kapteeni Salomon Klass ja kolmas lottana palvellut Dina Poljakoff. Kaikki kieltäytyivät ottamasta kunnianosoitusta vastaan.[28]

LähteetMuokkaa

  • Jernström, E.: Jääkärit maailmansodassa, Sotateos oy Helsinki 1933
  • Puolustusministeriön Sotahistoriallisen toimiston julkaisuja IV, Suomen jääkärien elämäkerrasto, WSOY Porvoo 1938.
  • Sotatieteen Laitoksen Julkaisuja XIV, Suomen jääkärien elämäkerrasto 1975, Vaasa 1975 ISBN 951-99046-8-9.
  • Suomalainen, Jaakko; Sundvall, Johannes; Olsoni, Emerik ja Jaatinen, Arno (toim.): Suomen jääkärit II, Osakeyhtiö Sotakuvia: Kuopio 1933.
  • Suomalaisten Waffen-SS-vapaaehtoisten matrikkeli 1941–1943, Gummerus: Jyväskylä 1999 ISBN 952-91-0742-0.
  • Tetri Juha E.: Kunniamerkkikirja, Saarijärvi: Ajatus 1998 ISBN 951-9440-23-2.
  • LinP15 Päiväkäsky no 1/1943
  • Hurmerinta, Ilmari (toim.): Mannerheim-ristin ritarit: Ritarimatrikkeli. Helsinki: Mannerheim-ristin ritarien säätiö, 2008. ISBN 978-952-92-3268-0.

ViitteetMuokkaa

  1. Hurmerinta 2008 s. 41
  2. Hurmerinta 2008 s. 56
  3. Suomalaisten Waffen-SS-vapaaehtoisten matrikkeli 1941–1943: 1999
  4. Hurmerinta 2008 s. 69
  5. Hurmerinta 2008 s. 71
  6. Suomen jääkärit: s. 714–715
  7. Hurmerinta 2008 s. 91
  8. Arvi Ruuttunen, Ahti Cajanus, Juho Harju, Aimo Junttila, Samuli Muilu, Pentti Niemi: Sotien Veteraanit Nivala 1918, 1939-40, 1941-1945, s. s.160. Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy, 1984.
  9. Hurmerinta 2008 s. 133
  10. a b Tetri 1998: 207.
  11. Hurmerinta 2008 s. 144
  12. Hurmerinta 2008 s. 146
  13. Hurmerinta 2008 s. 173
  14. Hurmerinta 2008 s. 174
  15. Matrikkeli Mäntylä Reino Johannes.
  16. a b Hurmerinta 2008 s. 203
  17. a b Hurmerinta 2008 s. 227
  18. Digitaaliarkisto digi.narc.fi. Viitattu 26.12.2019.
  19. a b Hurmerinta 2008 s. 232
  20. Hurmerinta 2008 s. 249
  21. Hurmerinta 2008 s. 262
  22. Hurmerinta 2008 s. 264
  23. Hurmerinta 2008 s. 277
  24. a b Hurmerinta 2008 s. 280
  25. Suomen jääkärit II: s. 714, (Jernström 1933: s. 148, ilmoittaa myöntämispäiväksi 11. heinäkuuta 1916).
  26. Hurmerinta 2008 s. 289
  27. Hurmerinta 2008 s. 293
  28. Juutalaiset sotilaat taistelivat saksalaisten rinnalla Suomen itsenäisyyden puolesta 5.12.1997. Verkkouutiset. Viitattu 26.7.2009.