Avaa päävalikko

Luettelo Nobelin fysiologian tai lääketieteen palkinnon saaneista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo palkinnon saaneista[1]Muokkaa

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1901   Emil Adolf von Behring   Saksa Seerumin käyttö kurkkumätää vastaan
1902   Ronald Ross   Britannia Malariatutkimus
1903   Niels Ryberg Finsen   Tanska Lupus vulgaris -ihotuberkuloosin hoito
1904   Ivan Pavlov   Venäjä Ruoansulatuksen fysiologia
1905   Robert Koch   Saksa Tuberkuloositutkimus
1906   Camillo Golgi   Italia Hermoston rakenne
  Santiago Ramón y Cajal   Espanja
1907   Charles Louis Alphonse Laveran   Ranska Alkueläinten aiheuttamien sairauksien tutkimus
1908   Ilja Metšnikov   Venäjä Immuunijärjestelmän tutkimus
  Paul Ehrlich   Saksa
1909   Emil Theodor Kocher   Sveitsi Kilpirauhasen fysiologia, patologia ja kirurgia

1910-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1910   Albrecht Kossel   Saksa Solun kemian tutkimus, erityisesti proteiini- ja nukleiinihappotutkimus
1911   Allvar Gullstrand   Ruotsi Silmän valontaittumisopin kehitys
1912   Alexis Carrel   Ranska Verenkiertoelimistöön sekä verisuonten ja elimien siirron tutkimuksesta
1913   Charles Robert Richet   Ranska anafylaktisen šokin tutkimus
1914   Robert Bárány   Itävalta-Unkari Tasapainoaistin tutkimus
1915
1919
Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin

1920-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1920   August Krogh   Tanska Keuhkojen toiminnan tutkimus
1921 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1922   Archibald Vivian Hill   Britannia Lihasten toiminnan tutkimus
  Otto Fritz Meyerhof   Saksa
1923   Frederick Grant Banting   Kanada Insuliinin löytäminen
  John James Rickard Macleod   Britannia
1924   Willem Einthoven   Alankomaat Elektrokardiogrammin mekanismin löytäminen
1925 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1926   Johannes Andreas Grib Fibiger   Tanska Spiroptera carcinoma -sukkulamadon löytäminen
1927   Julius Wagner-Jauregg   Itävalta Halvauksen parantaminen malarian avulla
1928   Charles Nicolle   Ranska Pilkkukuumeen tutkimus
1929   Christiaan Eijkman   Alankomaat Vitamiinien tutkimus
  Sir Frederick Gowland Hopkins   Britannia

1930-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1930   Karl Landsteiner   Itävalta Ihmisen veriryhmien löytämisestä
1931   Otto Heinrich Warburg   Saksa Hengitysentsyymien tutkimus
1932   Sir Charles Scott Sherrington   Britannia Neuronien tutkimus
  Edgar Douglas Adrian
1933   Thomas Hunt Morgan   Yhdysvallat Kromosomien merkitys periytymisessä
1934   George Hoyt Whipple   Yhdysvallat Tutkimukset maksan hoidosta anemiatapauksessa
  George Richards Minot
  William Parry Murphy
1935   Hans Spemann   Saksa Alkionkehityksen tutkimisesta
1936   Sir Henry Hallett Dale   Britannia Hermoimpulssien välittäjäaineiden tutkimus
  Otto Loewi   Itävalta
1937   Albert Szent-Györgyi von Nagyrapolt   Unkari Soluhengitys ja C-vitamiini
1938   Corneille Jean François Heymans   Belgia Hengityksen säätelyyn liittyvät mekanismit
1939   Gerhard Domagk   Saksa Prontosiilin antibakteeristen vaikutusten tutkimus

1940-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1940
1942
Ei jaettu toisen maailmansodan takia, palkintosumma rahastoitiin
1943   Henrik Dam   Tanska K-vitamiini
  Edward Adelbert Doisy   Yhdysvallat
1944   Joseph Erlanger   Yhdysvallat Aksonien toiminta
  Herbert Spencer Gasser
1945   Sir Alexander Fleming   Britannia Penisilliini
  Ernst Boris Chain
  Sir Howard Walter Florey   Australia
1946 Hermann Joseph Muller   Yhdysvallat Mutaatioiden indusointi röntgensäteilyllä
1947   Carl Ferdinand Cori   Yhdysvallat Glykogeenin aineenvaihdunta
  Gerty Cori
  Bernardo Alberto Houssay   Argentiina Hormonien vaikutus sokeriaineenvaihduntaan
1948   Paul Hermann Müller   Sveitsi DDT:n käyttö hyönteismyrkkynä  
1949   Walter Rudolf Hess   Sveitsi Väliaivojen toiminta säätelyelimenä
  Egas Moniz   Portugali Lobotomia

1950-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1950   Edward Calvin Kendall   Yhdysvallat Lisämunuaiskuoren hormonit
Philip Showalter Hench
  Tadeusz Reichstein   Sveitsi
1951   Max Theiler   Etelä-Afrikka Keltakuumeen hoito ja ehkäisy
1952   Selman Waksman   Yhdysvallat Streptomysiini, tuberkuloosiin tehoava antibiootti
1953   Hans Adolf Krebs   Länsi-Saksa Sitruunahappokierto
  Fritz Albert Lipmann   Yhdysvallat
1954   John Franklin Enders   Yhdysvallat Polioviruksen kasvattaminen erilaisissa kudoksissa
Thomas Huckle Weller
  Frederick Chapman Robbins
1955   Hugo Theorell   Ruotsi Hapettavien entsyymien toiminnan tutkiminen
1956 André Frédéric Cournand   Yhdysvallat Sydämen katetrisaatio ja verenkiertojärjestelmän patologiset muutokset
Dickinson W. Richards
  Werner Forssmann   Länsi-Saksa
1957   Daniel Bovet   Italia Synteettisten inhibiittoreiden tutkimisesta
1958 George Wells Beadle   Yhdysvallat Geenien toiminta säätelymekanismina ja bakteerien geneettisen materiaalin järjestäytyminen
  Edward Lawrie Tatum
  Joshua Lederberg
1959 Severo Ochoa   Espanja/  Yhdysvallat RNA:n ja DNA:n syntymekanismit
  Arthur Kornberg   Yhdysvallat

1960-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1960   Sir Frank Macfarlane Burnet   Australia Hankittu vastustuskyky
  Peter Medawar   Britannia
1961   Georg von Békésy   Yhdysvallat korvan simpukan toiminta
1962   Francis Crick   Yhdysvallat Nukleiinihappojen molekyylirakenne ja merkitys
  James Dewey Watson
  Maurice Hugh Frederick Wilkins   Uusi-Seelanti
1963   Sir John Carew Eccles   Australia Ionien toiminta hermosoluissa
  Alan Lloyd Hodgkin   Britannia
  Andrew Fielding Huxley
1964   Konrad Bloch   Länsi-Saksa Kolesteroli ja rasvahappojen aineenvaihdunta
  Feodor Lynen   Yhdysvallat
1965   François Jacob   Ranska Entsyymien synteesin geneettinen säätely
  André Lwoff
  Jacques Monod
1966 Peyton Rous   Yhdysvallat Kasvaimia aiheuttavat virukset, eturauhassyövän hormonihoito
Charles Brenton Huggins
1967   Ragnar Granit   Ruotsi/  Suomi Näkemisen fysiologiset ja kemialliset prosessit
Haldan Keffer Hartline   Yhdysvallat
  George Wald
1968   Robert W. Holley   Yhdysvallat Geneettisen koodin tulkinta proteiinisynteesissä
  Marshall W. Nirenberg
  Har Gobind Khorana   Intia
1969   Max Delbrück   Yhdysvallat Virusten lisääntymismenetelmät ja geneettinen rakenne
  Alfred Hershey
  Salvador Luria

1970-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1970 Sir Bernard Katz   Britannia Havainnot hermovälittäjäaineista ja niiden vaikutusmekanismeista
  Ulf von Euler   Ruotsi
  Julius Axelrod   Yhdysvallat
1971 Earl W. Sutherland, Jr.   Yhdysvallat Hormonien vaikutusmekanismien tutkiminen
1972   Gerald M. Edelman   Yhdysvallat Vasta-aineiden rakenteen tutkimus
Rodney R. Porter   Britannia
1973 Karl von Frisch   Länsi-Saksa Yksilöiden sosiaaisen käyttäytyminen tutkiminen
  Konrad Lorenz   Itävalta
  Nikolaas Tinbergen   Alankomaat
1974 Albert Claude   Belgia Solujen rakenteen ja toiminnan organisoituminen
  Christian de Duve
George E. Palade   Yhdysvallat
1975   David Baltimore   Yhdysvallat Kasvainvirusten ja solun geneetisen materiaalin välinen vuorovaikutus
Howard Martin Temin
  Renato Dulbecco   Italia/  Yhdysvallat
1976   Baruch S. Blumberg   Yhdysvallat Tartuntatautien lähde ja leviäminen
D. Carleton Gajdusek
1977 Roger Guillemin   Yhdysvallat Peptidihormonien biosynteesi aivoissa ja etidihrmonien radioimmunologinen tutkimus
  Andrew Schally
  Rosalyn Sussman Yalow
1978   Werner Arber   Sveitsi Restriktioentsyymien löytäminen ja soveltaminen molekyylibiologian ongelmiin
Daniel Nathans   Yhdysvallat
  Hamilton Smith
1979 Allan M. Cormack   Etelä-Afrikka Tietokonetomografian kehittäminen
Godfrey N. Hounsfield   Yhdysvallat

1980-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1980 Baruj Benacerraf   Venezuela Solujen pinnan rakenteen immunologisten vaikutusten selvittäminen
  Jean Dausset   Ranska
George D. Snell   Yhdysvallat
1981 Roger W. Sperry   Yhdysvallat Aivopuoliskojen toiminnallinen erikoistuminen
David H. Hubel   Yhdysvallat Tietojen käsittely näköjärjestelmässä
  Torsten N. Wiesel   Ruotsi
1982   Sune K. Bergström   Ruotsi Prostaglandiinit ja muut vastaavat biologisesti aktiiviset aineet
Bengt I. Samuelsson
  John R. Vane   Britannia
1983   Barbara McClintock   Yhdysvallat Liikkuvat geneettiset elementit
1984   Niels K. Jerne   Tanska Immuunipuolustuksen kehittymisen teoriat ja monoklonaalisten vasta-aineden tutkimus
Georges J. F. Köhler   Länsi-Saksa
  César Milstein   Argentiina/  Britannia
1985   Michael S. Brown   Yhdysvallat Kolesteroliin aineenvaihdunnan säätelyn mekanismit
  Joseph L. Goldstein
1986   Stanley Cohen   Yhdysvallat Kasvutekijät
  Rita Levi-Montalcini   Italia/  Yhdysvallat
1987   Susumu Tonegawa   Japani Vasta-aineiden monimuotoisuuden geneettiset perusteet
1988 Sir James W. Black   Britannia Lääkkeiden ja lääkehoitojen kehittämisestä ja tutkimustyöstä
  Gertrude B. Elion   Yhdysvallat
  George H. Hitchings
1989   J. Michael Bishop   Yhdysvallat Syöpiä aiheuttavien retrovirusten tutkimus
  Harold E. Varmus

1990-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1990 Joseph E. Murray   Yhdysvallat Elinsiirrot ja kudossiirrot
  E. Donnall Thomas
1991   Erwin Neher   Saksa Ionikanavien toiminta soluissa
  Bert Sakmann
1992   Edmond H. Fischer   Sveitsi/  Yhdysvallat Proteiinien reversiibeli fosforylaatio biologisena säätelymekanismina
Edwin G. Krebs   Yhdysvallat
1993   Richard J. Roberts   Britannia Geenitutkimuksesta
  Phillip A. Sharp   Yhdysvallat
1994   Alfred Gilman   Yhdysvallat G-proteiinit
  Martin Rodbell
1995 Edward Lewis   Yhdysvallat Sikiön kehitystä steevt geenit
  Eric Wieschaus
  Christiane Nüsslein-Volhard   Saksa
1996 Peter C. Doherty   Australia Soluvälitteiseen immuunipuolustusjärjestelmään liittyvästä tutkimuksesta
  Rolf Zinkernagel   Sveitsi
1997   Stanley Prusiner   Yhdysvallat Prionit
1998   Robert F. Furchgott   Yhdysvallat Typpioksidiin välittäjämolekyylinä verenkiertojärjestelmässä
  Louis J. Ignarro
  Ferid Murad
1999   Günter Blobel   Yhdysvallat Proteiinien kuljetusmekanismit soluissa

2000-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2000   Arvid Carlsson   Ruotsi Keskushermoston viestiliikenteen tutkimuksista
  Paul Greengard   Yhdysvallat
  Eric Kandel
2001 Leland H. Hartwell   Yhdysvallat Solusyklin säätelyyn liittyvien sykliinien ja sykliineistä riippuvaisten kinaasien löytämisestä
  Tim Hunt   Britannia
  Paul Nurse
2002   Sydney Brenner   Etelä-Afrikka Solujen kehittymisen ja ohjatun solukuoleman geneettisen säätelyn tutkimisesta
H. Robert Horvitz   Yhdysvallat
  John Sulston   Britannia
2003   Paul Lauterbur   Yhdysvallat MRI:hin liittyvästä tutkimuksesta
  Sir Peter Mansfield   Britannia
2004   Linda B. Buck   Yhdysvallat Hajuaistia koskevasta tutkimuksesta
  Richard Axel
2005   Robin Warren   Australia Helikobakteerin löytämisestä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta muun muassa mahakatarrin ja mahahaavataudin aiheuttajana
  Barry Marshall
2006   Andrew Fire   Yhdysvallat RNA-interferenssiä koskevasta tutkimuksesta
  Craig Mello
2007   Martin Evans   Britannia Kantasolututkimuksesta
  Oliver Smithies   Yhdysvallat
  Mario Capecchi
2008   Harald zur Hausen   Saksa Syöpää aiheuttavan papilloomaviruksen löytämisestä
  Françoise Barré-Sinoussi   Ranska HI-viruksen löytämisestä
  Luc Montagnier
2009   Elizabeth H. Blackburn   Australia/  Yhdysvallat Telomeerien ja telomeraasientsyymin kromosomeja suojaavan vaikutuksen löytämisestä
  Carol W. Greider   Yhdysvallat
  Jack W. Szostak

2010-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2010 Robert G. Edwards   Britannia Koeputkihedelmöityksen kehittämisestä
2011   Bruce Beutler   Yhdysvallat Ihmisen immuunijärjestelmän keskeisestä toimintaperiaatteesta
  Jules Hoffmann   Ranska
Ralph M. Steinman   Kanada
2012   John Gurdon   Britannia Erilaistuneiden solujen muuntamisesta uudelleen pluripotenteiksi soluiksi
  Shinya Yamanaka   Japani
2013   Randy Schekman   Yhdysvallat Vesikkelien tutkimuksesta
  Thomas Südhof   Saksa
James Rothman   Yhdysvallat
2014   John O’Keefe   Yhdysvallat Aivojen paikkasolujen ja hilasolujen tutkimuksesta
  May-Britt Moser   Norja
  Edvard Moser   Norja
2015   William C. Campbell   Irlanti Sukkulamatojen aiheuttamien tautien uudet hoitomenetelmät
  Satoshi Ōmura   Japani
  Tu Youyou   Kiina Uusien malariahoitojen kehittäminen
2016   Yoshinori Ōsumi   Japani Autofagosytoosi
2017   Jeffrey C. Hall   Yhdysvallat Sisäisen kellon toiminta
  Michael Rosbash   Yhdysvallat
  Michael W. Young   Yhdysvallat
2018   James P. Allison   Yhdysvallat Syöpien immunoterapia
  Tasuku Honjo   Japani

LähteetMuokkaa

  1. All Nobel Prizes in Physiology or Medicine nobelprize.org. Nobel-säätiö. Viitattu 1.9.2010.