Luettelo sairauksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö 

AMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
aasialainen influenssa - - J11 A-influenssaviruksen H2N2-alatyypin aiheuttama pandemia.
aavekipu - fantomikipu, haamukipu, aavesärky G54.6 Phantom limb syndrome with pain; Kivun tunne amputoidussa raajassa.
absessi abscessus märkäkertymä, märkäpesäke, paise - Märkäbakteerin aiheuttama tulehdussairaus.
Adams-Stokesin oireyhtymä syndroma Adams-Stokes Adams-Stokesin syndrooma - Sydämen toimintahäiriöille ominainen oireyhtymä.
Addisonin tauti - addisonismi - Lisämununaiskuoren toimintahäiriöille ominainen oireyhtymä.
adenomyoosi - - N80.0 Endometriosis of uterus: Adenomyosis; Myoomia, kohdun lihaksen hyvälaatuisia kasvaimia aiheuttava sairaus.
adenooma adenoma - D12, D35.0, D34, D35.2, ym. Hyvälaatuinen rauhaskasvain.
adhesiiviotiitti otitis media adhaesiva kiinnikkeinen välikorvatulehdus - Korvatulehduksen jälkitilan syntyneistä kiinnikkeistä aiheutuva korvasairaus.
adrenoleukodystrofia - ALD, Addison–Schilderin tauti - -
afta aphta - - Suun limakalvon haavauma.
agammaglobulinemia agammaglobulinaemia - - Veren gammaglobuliinin puutos.
agranulosytoosi agranulocytosis jyvässolukato - Veren granulosyyttien puutos.
AIDS - immuunikato - HI-viruksen aiheuttama tartuntatauti.
aikuisen hengitysvaikeusoireyhtymä syndroma dyspnoicum adultorum ARDS - Keuhkokuumeesta, šokkitilasta tai myrkytyksestä aiheutuva hengityshäiriö.
aikuistyypin diabetes diabetes mellitus typus II aikuisiän diabetes - Vähitellen ilmaantuva diabetes, jossa haiman soluvaikutukset ovat estyneet.
aivoaneurysma - - I67.1 Cerebral aneurysm, nonruptured; Valtimon pullistuma aivoissa.
aivohalvaus apoplexia apopleksia - Aivoverenvuodon tai -veritulpan aiheuttama halvauskohtaus.
aivoinfarkti infarctus cerebri aivokudoskuolio - Veritulpan tai verisuonitukoksen aiheuttama aivovaurio.
aivokalvontulehdus meningitis aivokalvotulehdus; meningiitti - Tulehdus aivokalvoissa.
aivokasvain - - - Kasvain aivoissa.
aivokuolema mors cerebralis - - Aivotoiminnan lakkautuminen.
aivopaise abscessus cerebri - - Märkäpesäke aivoissa.
aivotulehdus encephalitis enkefaliitti - Aivokuume.
aivottomuus - anenkefalia - Nopeasti kuoleman johtava epämuodostuma aivoissa.
aivotärähdys commotio aivojen kommootio - Pään iskusta aiheutunut lievä vaurio.
aivoverenkiertohäiriö cerebralis transitoria - - Aivoverenkierron sairauksien yleisnimitys.
aivoverenvuoto haemorrhagia cerebri - - Verenvuoto aivokudoksissa.
aivoveritulppa embolia cerebri aivoembolia - Aivojen verihyytymä.
aivoödeema - aivoedeema; aivopöhö; aivoturvotus - Nesteen kertyminen aivokudokseen.
akne acne simplex, acne vulgaris finnitauti; näppytauti; näppylätauti - Talirauhasen tulehdustauti.
akondroplasia - Rustonkasvuhäiriö - lyhytkasvuisuusoireyhtymä
akromatopsia - täydellinen värisokeus - -
akromegalia - - - -
akropapuloosi - - - -
akrosyanoosi - - - -
aktinomykoosi - - - -
akuutti sydäninfarkti - AMI - -
albinismi - - E70.3 Poikkeuksellinen vaaleus, joka liittyy siihen, että melanosomit eivät tuota ollenkaan tai tuottavat hyvin vähän näkyvää melaniinia.
alkoholismi alcoholismus - F10 Sairaus, johon sairastunut tuntee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia.
allergia - yliherkkyys - -
allerginen ihottuma - - - -
allerginen nuha - - - -
allerginen silmätulehdus - - - -
Alzheimerin tauti - - - Aivoaineenvaihdunnan häiriöistä johtuva dementiaa aiheuttava sairaus.
Alportin syndrooma - - - Perinnöllinen munuaissairaus, munuaisten vajaatoiminta
amblyopia - Laiska silmä; Heikkonäköisyys - -
amebiaasi amebadysenteria amebapunatauti, amebatauti - -
ammattiastma asthma professionale - - -
ampumahautakuume - - A79.0 Trench fever; Vaatetäin levittämä kuumetauti.
angiina tonsillitis acuta akuutti tonsilliitti - -
anemia anaemia vähäverisyys D50-53, D55-59, D60-D64 Nutritional anaemias, Haemolytic anaemias, Aplastic and other anaemias; Veren hapen kuljetuskapasiteetin väheneminen.
anoreksia nervosa anorexia nervosa anoreksia, syömishäiriö F50.0, F50.1 Anorexia nervosa, Atypical anorexia nervosa; Tarkoituksellisesti aiheutettu ja ylläpidetty nälkiintymistila.
anosmia - - - -
anotia - - - -
apraksia - - - -
argyria - - - -
arterioskleroosi - - - -
asbestoosi - - J61 Asbestin aiheuttama pölykeuhkosairaus.
aspartylglukosaminuria aspartylglucosaminuria AGU E77.1 Defects in glycoprotein degradation: Aspartylglucosaminuria; Kehitysvammaisuuteen johtava lysosomaalinen kertymäsairaus.
aspergillooma - - - -
aspergilloosi - - - -
aspiraatiokeuhkokuume - - - -
astma asthma J45 Keuhkoputkien limakalvojen krooninen tulehdus.
ataksia - - R27.0 Ataxia, unspecified; Tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriö.
ateroskleroosi - - - -
atetoosi - - - -
atooppinen ekseema eczema atopicum - - -
atooppinen ihottuma - - - -
atooppinen talvijalka - ks. atooppinen ekseema
atopia - - - perinnöllinen taipumus herkistyä tavallisille elinympäristössä oleville allergeeneille.
aurinkoakne acne actinica - - -
aurinkoihottuma - - - -
aurinkokeratoosi - - - -
autismi - lapsuusiän autismi F84.0 laaja-alainen kehityshäiriö.

BMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Basedowin tauti - Gravesin tauti - Elimistö tuottaa kilpirauhasta stimuloivia vasta-aineita, jotka sitoutuvat tyreotropiinin (TSH) reseptoriin ja näin TSH:n tapaan kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa aiheuttaen hypertyreoosin eli kilpirauhasen liikatoiminnan.
Beckerin melanoosi - - - -
borrelioosi - Lymen tauti A69.2 Lyme disease: Erythema chronicum migrans due to Borrelia burgdorferi; Puutiaisten levittämä taudinkuvaltaan vaihteleva infektiosairaus.
Bowenin tauti - - - -
Buergerin tauti - - - -
bulimia nervosa - bulimia, ahmimishäiriö F50.2, F50.3 Bulimia nervosa, Atypical bulimia nervosa; Kontrolloimattomat ahmimiskohtaukset sekä niitä seuraavat katumus ja ruoan poisto oksentamisella.

CMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Capgrasin oireyhtymä - Capgras-syndrooma - neurologinen tila, josta kärsivä luulee, että läheiset ihmiset on korvattu heitä esittävillä huijareilla, roboteilla tai ulkoavaruuden olennoilla.
Chagasin tauti - amerikkalainen trypanosomiaasi - -
Chikungunya - - - alfaviruksen aiheuttama kuumetauti.
Colitis ulcerosa Colitis ulcerosa haavainen paksusuolen tulehdus, haavainen koliitti - tulehduksellinen suolistosairaus.
Cotardin syndrooma - - - -
Crohnin tauti - - K25- K27 krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus.

DMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
deuteranomalia - - - -
deuteranopsia - - - -
deuteranopia - Vihersokeus - -
Downin oireyhtymä - trisomia 21, mongolismi Q90 Koostava nimitys trisomia 21 -kromosomihäiriön aiheuttamille piirteille.

EMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Ebola - - - -
Ekseema - - - -
Endometrioosi - - N80 Kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, joka aiheuttaa kroonista kipua, vaikeuttaa sitä sairastavan elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta. Uusiutuva, krooninen sairaus.
epilepsia - vanh. kaatumatauti G40-G41 Epilepsy, Status epilepticus; Krooninen neurologinen sairaus, jolle on tunnusomaista toistuvat, ennalta arvaamattomat tajuttomuus-kouristuskohtaukset tai tajunnan hämärtymiskohtaukset.
Esofagiitti - - - -
Eturauhasen liikakasvu - - - -
Eturauhastulehdus - - - -
Eturauhassyöpä - - - -

FMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Fibromyalgia - - - -
flunssa - nuhakuume J00 Acute nasopharyngitis [common cold]
Fregolin syndrooma - - - -

GMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus

HMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Haimasyöpä - - - -
Halogeeniakne Acne halogenica - - -
Harlequin Ichthyosis - - - -
Harmaakaihi - Heriditäärinen katarakta - -
Hajakatseisuus - - - -
Hedelmättömyys - - - -
Heinänuha Rhinitis aestivalis - - -
Henoch-Schönlein - - - Pienten verisuonten purkauma
Hepatiitti - maksatulehdus - -
Hepatiitti A - - - -
Hepatiitti B - - - -
Hepatiitti C - - B17.1 -
Herpestulehdus - - - -
Hiivasienitulehdus - - - -
Hiivasienitauti Saccharomycosis - - -
Hinkuyskä pertussis - A37 Whooping cough; Puuskittaista yskää aiheuttava sairaus, joka voi kestää kuukausia.
Huntingtonin tauti morbus Huntington - - Hermoston rappeumasairaus, joka aiheuttaa dementiaa ja pakkoliikkeitä
Huulihalkio - - - synnynäinen huulen epämuodostuma
Huuliherpes - - - -

IMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Ihonkovettumatauti - - - -
Ihon punahukka Lupus erythematosus disseminatus LED; Perhosreuma, Lupus - Ihon autoimmuunisairaus.
Ihosyöpä - - - -
Ihottuma - - - -
Imukudossyöpä - - - -
Infektioekseema - - - -
Influenssa - - - -
Iskias - Lonkkahermosärky - -
isorokko variola - B03 Smallpox; Maailmasta hävinneeksi vuonna 1980 määritelty rokon aiheuttava virustauti.

JMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Jalkasieni - - - -
Jalkasilsa - - - -
Jokisokeus - - - -
Jänisrutto - Tularemia A21 -
Järvisyyhy - - - -
Jäykkähalvaus - - - -
Jäykkäkouristus - - - -

KMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Kaasukuolio Gangraena emphysematica - - -
Kaihi - Mykiön samentuma -
kaksisuuntainen mielialahäiriö - Bipolaarinen mielialahäiriö; maanis-depressiivisyys F31 Bipolar affective disorder
Kaljuus Alopecia Hiustenlähtö, kaljuuntuminen - Hiusten ja muiden ihokarvojen lähtö
Kalliovuorten pilkkukuume - - - -
Kannerin oireyhtymä - Lapsuusiän autismi - -
Karies Caries dentalis hammasmätä, reikä hampaassa K02 Dental caries; Reiän syöpyminen hampaan kiilteeseen.
Karsastus - - - kyvyttömyys katsoa silmillä samaan suuntaan
Kasvain - - - -
Keuhkosyöpä - - - -
Keloidi - - - -
Keloidiakne Acne cheloides - - -
Keltakuume - - - -
Keratoakantooma - - - -
Keripukki - - - -
Kerubismi - - - -
Keuhkoastma Asthma bronchiale - - -
Keuhkokuume - - - -
Keuhkopöhö - - - -
Kielisyöpä - - - -
Klamydia - - - -
Klooriakne Acne chlorica - - Klooriyhdisteiden, varsinkin dioksiinin aiheuttama märkänäppyläinen ihottuma
Kohdunkaulan syöpä - - - -
Kohdunrungon syöpä - - - -
Kolera - - - -
Kondylooma condyloma acuminatum visvasyylä A63.0 Papillomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti.
korvatulehdus otitis media välikorvan tulehdus H65-H67 Nonsuppurative otitis media, Suppurative and unspecified otitis media, Otitis media in diseases classified elsewhere
Kouristava yskä Tussis convulsiva - - -
Kretinismi - - - -
Krooninen ekseema - - - -
Krooninen väsymys - - - -
Krooninen väsymysoireyhtymä - - - -
Ksantooma - - E78.2 Mixed hyperlipidaemia; Ihon rasvakertymä.
Kuppa syphilis - A50, A51, A52, A53 Congenital syphilis, Early syphilis, Late syphilis, Other and unspecified syphilis; Nelivaiheinen erilaisia oireita aiheuttava seksikontaktissa tarttuva tauti.
Kurkkumätä - difteria A36 Diphtheria; Pääasiallisesti nieluun paikallistunut tarttuva tulehdus, jolle on ominaista bakteerimyrkkyjen aiheuttamat vauriot elintärkeissä elimissä.
Kuru - naurutauti A81.8 Other atypical virus infections of central nervous system: Kuru; Vain Papua-Uudessa-Guineassa tavattu prionin aiheuttama aivosairaus.
Kuume - - - -
Kyhmyruusu - - - -
Kysta - - - -

LMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
laihuushäiriö anorexia nervosa ks. anoreksia nervosa
Lamellaarinen kalansuomutauti - - - -
Lavantauti - - A01.0 Typhoid fever: Infection due to Salmonella typhi; Vakava suolistoinfektio.
Laskimotulehdus - - - -
Leberin oireyhtymä - - - -
Legioonalaistauti legionellosis - A48.1, A48.2 Legionnaires disease, Nonpneumonic Legionnaires disease [Pontiac fever]; Kuumeinen keuhkotulehdus.
Lepra - - - -
Levyepiteelisyöpä - - - -
Leukemia - - - -
Lievä akne - - - -
Lihasrappeuma - - - -
Listerioosi - - A32 Listeriosis; Erilaisia oireita aiheuttava bakteeri-infektio.
Limapöhötauti - - - -
Loiasis-tauti - - - -
Lumisokeus - - - -
Luomirakkula - - - -
Luomistauti - - - -
Luomitulehdus - Blefariitti - -
Luufinni Milia Ihotesmä; Milium; Miliumit - -
Luuydinkasvain - - - -
Lyijymyrkytys - - - -
Lymfooma - - - -
Lääkeakne Acne medicamentosa - - -

MMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Mahasyöpä - - - -
Maitorupi - - - -
Maitotauti - - - -
Malaria - - B50–B54. -
Marburgin tauti - - - -
Melanooma - Tummasolusyöpä - -
Ménièren tauti - - - -
Migreeni - - - -
MRSA - - - -
MS-tauti - - - -
Munasarjasyöpä - - - -
Munuaiskerästulehdus - - - -
Munuaissyöpä - - - -
Mustakaihi - - - -
Myyräkuume - - - -

NMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Nielutulehdus - Faryngiitti; Kurkkukatarri; Nieluntulehdus - -
Nivelpsoriaasi Arthritis psoriatica; Arthropathia psoriatica - - -
Nivelreuma Arthritis rheumatoides Reumartriitti; Reumatoidiartriitti - -
Nivelrikko Arthrosis Artroosi; Nivelkuluma - -
Niveltulehdus arthritis artriitti - -
Nokkosihottuma Urticaria Urtikaria - -
Nuha Rhinitis Nenätulehdus; Riniitti - -
Nuhaoire Coryza - - -
Nystagmus Silmävärve; Silmänvärve
Näärännäppy Hordeolum Luomirauhasen tulehdus - -

OMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Ontelosyylä - Nilvikasvain - -
Onykogrypoosi - Koukkukyntisyys; Kynnen liikakasvu - -
Osteoporoosi - Luukato - -

PMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Pagetin maitorauhastauti - - - -
Pagetin tauti - - - -
Paise - - - -
Paiserutto - - - -
Paksusuolentulehdus - - - -
Palovamma - - - -
Papukaijakuume - - - -
Parkinsonin tauti - - - -
Perhosihottuma - Systeeminen lupus erythematosus - -
Pernarutto Anthrax Antraks - -
Peräpukama Haemorrhoides Hemorroidi - -
Pesuaineihottuma Eczema e detergentibus - - -
Pikkulavantauti - - - -
Pilkkukuume - - - -
Polio - lapsihalvaus, Heine-Medinin tauti A80, B91, P35.8 Acute poliomyelitis, Sequelae of poliomyelitis, Other congenital viral diseases; Polioviruksen aiheuttama sairaus, jossa oireita voivat olla halvaus ja aivokalvontulehdus.
Porfyria - - - -
Poskionteloiden tulehdus - - - -
Progeria - - - -
Protanomalia - - - -
Protanopia - Punasokeus - -
Protanopsia - - - -
Pseudofollikuliitti - - - -
Pseudomonaskynsi - - - -
Psoriaasi Psoriasis Hilsetystauti; Psori - -
Punahukka Systeeminen lupus erythematosus SLE - -
Punajäkälä Lichen ruber planus - - Krooninen iho- ja/tai pelkkä limakalvotauti.
Punatäplähilseily - - - -
Puolisokeus - - - -
Purpura Henoch-Schönlein - - - -
Pustulosis palmoplantaris - - - -
Pyodermia - - - -
Pälvikalju - - - -

QMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Q-kuume - - - -

RMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Rakkulaihottuma Pemphigus - - -
Rasitusrintakipu Angina pectoris - - -
Rasistusvamma - - - -
Rasvaripuli Steatorrhoea Steatorrea - -
Rengasgranulooma - - - -
Reuma Rheuma - - -
Reumakuume Arthritis rheumatica acuta; Febris rheumatica - - -
Riisitauti - - - -
Risatauti - - - -
Ripuli Diarrhoea - - -
RSI - - - Toistuva rasituksesta tai jännityksestä aiheutunut vamma
Ruokamyrkytys Intoxicatio alimentaria - - -
Rutto Pestis Musta surma - -
Ruusufinni Acne rosacea Punanäppy - -
Ruusu (sairaus) Erysipelas - - Ihon streptokokkitulehdus
RVF - - - -

SMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Salmonella - - - -
SARS - - - -
Satiaiset - - - -
Savipuoli - Tinea - -
Scrapie - - - -
Silsa Dermatophytosis Dermatofytoosi; Ihon sienitauti - -
Sirppisoluanemia - - - -
Skitsofrenia - - - -
Sekamuotoinen sidekudostauti - MCTD; Sharpin oireyhtymä; Sharpin syndrooma M35.1 Harvinainen sidekudoksen autoimmuunisairaus
Selkärankareuma - - - -
Selkärangan välilevypullistuma - - - -
Selkäytimen tulehdus - - - -
Selkäydinkanavan ahtauma - - - -
Selkäydinvamma - MMC - -
Sepelvaltimotauti - - - -
Sepsis - - - -
Shigelloosi - - - -
Sideroosi - - - -
Silikoosi - - - -
Silmäpasko Trachoma Trakooma - -
Sisäkorvatulehdus Labyrinthitis; Otitis interna Labyrintiitti - -
Sjögrenin syndrooma - - - -
Skitsofrenia - - - -
Streptokokki-infektio - - - -
Surkastuma - - - -
Sydänastma Asthma cardiale - - -
Sydäninfarkti Infarctus cordis Sepelvaltimon tukos; Sydänkohtaus; Sydänveritulppa - -
Syyhy - - - -
Syöpä - - - -
Sädeihottuma Radiodermatitis Radiodermatiitti - -

TMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Tarttuva ontelosyylä Molluscum contagiosum - - -
Thalassaemia - - - -
Tinnitus - - - -
Toistopunoitus - - - -
Tuberkuloosi - keuhkotauti A15-A19 Tuberculosis; Yleensä keuhkoissa esiintyvä pitkäaikainen yskää aiheuttava bakteerisairaus.
Tuhkarokko - morbilli B05 Measles
Tulirokko - scarlatina A38 Scarlet fever
Trakooma - Silmäpasko - -
Tritanopia - Sinisokeus - -
Turistiripuli - - - -
Tyvisolusyöpä - Basaliooma - -
työperäinen akne[1] acne professionalis - L70 Acne

UMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Uimarin korva - - - -
Ulkokorvatulehdus Otitis externa - - -
Umpilisäkkeen tulehdus - - - -
Uremia Uraemia Virtsamyrkytys - -
Usherin syndrooma - - - -

VMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Vaapukkasyylätauti - - - -
Valkopälvi - Vitiligo - -
Vatsakalvontulehdus - - - -
Vatsatauti - - - -
Valtimon pullistuma - - - -
Valtimotulehdus - - - -
Varhaislapsuuden neuronaalinen seroidilipofuskinoosi - Infantiili neuronaali seroidilipofuskinoosi; INCL - -
Vatsakalvontulehdus - - - -
Verenpainetauti - - - -
Veriripuli - - - -
Verkkokalvorappeuma Retinitis pigmentosa - - -
Vesikauhu rabies raivotauti, hydrofobia A82 Rabies; Aivotulehdukseen ja yleensä kuolemaan johtava virusinfektio.
Vesirokko varicella - B01 Varicella [chickenpox]; Rokkoihottuman aiheuttava herkästi tarttuva virussairaus.
Viherkaihi - Glaukooma - -
vihurirokko - - B06 Rubella [German measles]
vilustuminen - ks. flunssa
virtsakivitauti - - N20 Calculus of kidney and ureter
virtsaputkentulehdus - uretriitti, virtsatietulehdus N34 Urethritis and urethral syndrome
visvasyylä condyloma acuminatum ks. kondylooma
vyöruusu herpes zoster - B02 Zoster [herpes zoster]
välilevypullistuma - protruusio M51.2 Other specified intervertebral disc displacement: Lumbago due to displacement of intervertebral disc
värikalvon tulehdus - iriitti H20 Iridocyclitis

WMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Warkanyn oireyhtymä - - Q92 Other trisomies and partial trisomies of the autosomes, not elsewhere classified
Wolff-Parkinson-Whiten oireyhtymä - Wolff-Parkinson-Whiten syndrooma, WPW I45.6 Pre-excitation syndrome

XMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Xeroderma pigmentosum - XP Q82.1 Xeroderma pigmentosum
Xerophthalmia - kuiva silmäsairaus E50.6, E50.7 Vitamin A deficiency with xerophthalmic scars of cornea, Other ocular manifestations of vitamin A deficiency

YMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
yskä tussis - R05 Cough
yskänrokko herpes simplex huuliherpes B00 Herpesviral [herpes simplex] infections

ZMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
Zellwegerin oireyhtymä - - Q87.8 Other specified congenital malformation syndromes, not elsewhere classified
Zoonoosi zoonosis - A20-A28 Certain zoonotic bacterial diseases

ÅMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus

ÄMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
äkillinen nuha rhinitis acuta ks. flunssa J00 Acute nasopharyngitis [common cold]
ärsytysihottuma eczema toxicum toksinen kosketusihottuma L24 Irritant contact dermatitis
ärtynyt suoli colon irritabile ärtyvä koolon, ärtyvä paksusuoli K58 Irritable bowel syndrome

ÖMuokkaa

Nimi (yl.) Nimi (lat.) Synonyymit Luokitus (ICD-10) Suppea kuvaus
öljyakne acne petroleosalähde? ks. työperäinen akne

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa