Suomen maakuntatunnukset

Suomen maakunnilla on useita erilaisia maakuntatunnuksia. Yleisimmin maakunnilla on vaakuna, nimikkolintu, -kala, -kasvi ja -kivi. Vuonna 2011 valittiin jokaiselle Suomen maakunnalle myös maakuntajärvi. Myös vanhat isännänviirit voidaan katsoa maakunnallisiksi tunnuksiksi. Maakunnalla voi myös olla lippu. Maakuntatunnuksiin rinnastuvat myös maakuntalaulut.

Viidellä maakunnalla ei ole nimikkoeläintä: Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Päijät-Häme.

TaulukkoMuokkaa

Nimi Vaakuna Lippu Maaeläin Lintu[1] Kala Kasvi Kivi Järvi
Ahvenanmaa     metsäkauris merikotka hauki[2] kevätesikko eloperäinen kalkkikivi Östra och Västra Kyrksundet
Etelä-Karjala   satakieli järvilohi[2] kangasvuokko spektroliitti Saimaa
Etelä-Pohjanmaa    [3]lähde? orava isokuovi siika[2] maitohorsma kärnäiitti Lappajärvi
Etelä-Savo   kuhankeittäjä muikku[2] pohjanlumme marmori Puula
Kainuu    [4] kuukkeli kuore kanerva vihreäkivi Oulujärvi
Kanta-Häme    [5] ilves kalasääski lahna[2] hämeenkylmänkukka [5] kirjomaasälpä Vanajavesi
Keski-Pohjanmaa    [6] kiuru siika[2] kissankello gneissi Lestijärvi
Keski-Suomi    [7] metsäjänis metso järvitaimen päivänkakkara dioriitti Keitele
Kymenlaakso   saukko punatulkku kilohaili keltakurjenmiekka, tervaleppä rapakivi Vuohijärvi
Lappi   poro sinirinta lohi[2] kullero kulta Inarijärvi
Pirkanmaa   valkohäntäpeura västäräkki toutain tuomi pallokivi Längelmävesi
Pohjanmaa   hirvi tervapääsky siika[2] mesiangervo Vaasan graniitti Luodonjärvi
Pohjois-Karjala    [8] karhu käki järvilohi[2] karjalanruusu vuolukivi Pielinen
Pohjois-Pohjanmaa   kärppä kurki siika[2] suopursu liuske Pyhäjärvi
Pohjois-Savo    [9] hirvi kuikka muikku[2] kotipihlaja apatiitti Juojärvi
Päijät-Häme    [10] valkoselkätikka lahna[2] ruiskaunokki diabaasi Päijänne
Satakunta    [11] euroopanmajava sinitiainen nahkiainen[2] tyrni hiekkakivi Säkylän Pyhäjärvi
Uusimaa    [12] siili mustarastas kuha[2] valkovuokko sarvivälke Tuusulanjärvi
Varsinais-Suomi   kettu naakka silakka[2] tammi punainen graniitti Säkylän Pyhäjärvi

MaakuntalinnutMuokkaa

Maakuntalinnut valittiin vuonna 1985 Lintutieteellisten yhdistysten liiton (nykyisin BirdLife Suomi) järjestämässä yleisöäänestyksessä, johon osallistui 5500 vastaajaa. Laulujoutsen oli valittu kansallislinnuksi jo 1981.

MaakuntakivetMuokkaa

Pääartikkeli: Suomen maakuntakivet

Suomen Matkailuliitto ja Geologian tutkimuskeskus järjestivät vuonna 1989 äänestyksen Suomen maakuntakivistä. Ääniä tuli yhteensä yli 20 000 kpl. Vuosien mittaan maakuntakivet ovat hivenen muuttuneet muun muassa maakuntien uudelleennimeämisen takia. Suomen kansalliskivi on graniitti.

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Maakuntalinnut birdlife.fi. BirdLife Suomi ry. Viitattu 21.6.2010.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o Uutiskatsaus. Mitä Missä Milloin 1995 s. 74. Otava 1994 ISBN 951-1-13254-7
  3. Maakuntatunnukset Etelä-Pohjanmaan liitto.
  4. Ohje Kainuun maakuntalipun ja isännänviirin käytöstä Kainuun liitto. Viitattu 2.9.2019.
  5. a b Hämeen maakuntatunnukset Hämeen liitto. Viitattu 9.4.2010.
  6. Maakuntatunnukset Keski-Pohjanmaan liitto. Viitattu 2.9.2019.
  7. Keski-Suomen tunnukset Keski-Suomen liitto. Viitattu 2.9.2019.
  8. Osta maakuntalippu tai -viiri Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Viitattu 2.9.2019.
  9. Pohjois-Savo Slideplayer. Pohjois-Savon liitto. Viitattu 2.9.2019.
  10. Maakuntalippu Päijät-Hämeen liitto. Viitattu 2.9.2019.
  11. Simula, Timo: Otson päivänä liputetaan karhulipulla – Ensi vuodelle tulossa maakuntalipun yhteishankintakampanja Satakunnan Kansa. 20.9.2018. Viitattu 2.9.2019.
  12. Uudenmaan maakuntatunnukset Uudenmaan liitto. Viitattu 2.9.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa