Avaa päävalikko

Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneistaMuokkaa

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku

1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1901   Henri Dunant   Sveitsi Punaisen Ristin perustaja ja Geneven sopimuksen alkuunpanijoita
  Frédéric Passy   Ranska Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1902   Élie Ducommun   Sveitsi Asemastaan Kansainvälisen Rauhantoimiston ensimmäisenä kunniapääsihteerinä
  Charles Albert Gobat   Sveitsi Parlamenttienvälisen liiton ensimmäinen pääsihteeri
1903   William Randal Cremer   Britannia Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1904   Kansainvälisen oikeuden instituutti   Belgia Tavoitteestaan valtioiden välisenä sovitteluelimenä
1905   Bertha von Suttner   Itävalta-Unkari Kirjastaan Aseet pois! ja merkityksestään Nobelin rauhanpalkinnolle
1906   Theodore Roosevelt   Yhdysvallat Työstä Venäjän–Japanin sodan lopettaneen Portsmouthin rauhansopimuksen aikaansaamiseksi
1907   Ernesto Teodoro Moneta   Italia Avainhahmo italialaisessa rauhanliikkeessä
  Louis Renault   Ranska Johtava kansainvälisen oikeuden lakimies ja Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen
1908   Klas Pontus Arnoldson   Ruotsi Svenska freds- och skiljedomsföreningen perustaja
  Fredrik Bajer   Tanska BIPP:n kunniapuheenjohtaja
1909   Auguste Beernaert   Belgia Edustanut kahdessa Haagin konferenssissa ja asemastaan Parlamenttienvälisessä liitossa
  Paul Balluet d'Estournelles de Constant   Ranska Työstään edistää Ranskan diplomaattisuhteita Saksan ja Iso-Britannian kanssa sekä urastaan Pysyvässä välitystuomioistuimessa

1910-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1910   Kansainvälinen Rauhantoimisto   Sveitsi Eri rauhanjärjestöjen yhteiselin
1911   Tobias Michael Carel Asser   Alankomaat Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen ja Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin alullepanija
  Alfred Hermann Fried   Itävalta-Unkari Saksan rauhanyhdistyksen perustaja
1912   Elihu Root   Yhdysvallat Rauhantyöstä ja valtioiden välisen yhteistyön kehityksestä
1913   Henri la Fontaine   Belgia Kansainvälisen Rauhantoimiston puheenjohtaja
1914–1916 Ei jaettu ensimmäisen maailmansodan takia
1917   Kansainvälinen Punainen Risti   Sveitsi Objektiivisesta työstä sotavankien puolesta ensimmäinen maailmansota
1918 Ei jaettu
1919   Woodrow Wilson   Yhdysvallat Kansainliiton perustamisesta

1920-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1920   Léon Bourgeois   Ranska Kansainliiton puheenjohtaja
1921   Hjalmar Branting   Ruotsi Työstään Kansainliitossa
  Christian Lous Lange   Norja Työstään Norjan Nobel-komitean ensimmäisenä sihteerinä ja Parlamenttienvälisen liiton pääsihteerinä
1922   Fridtjof Nansen   Norja Kansainliiton pakolaisasiain päävaltuutettu eli pakolaiskomissaari, Nansen-passi
1923–1924 Ei jaettu
1925   Austen Chamberlain   Britannia Työstään Locarnon sopimusten eteen
  Charles Gates Dawes   Yhdysvallat Dawesin rahasto
1926   Aristide Briand   Ranska Työstään Locarnon sopimusten eteen
  Gustav Stresemann   Saksa
1927   Ferdinand Buisson   Ranska Avusta Saksan ja Ranskan väliseen sovintoon
  Ludwig Quidde   Saksa
1928 Ei jaettu
1929   Frank B. Kellogg   Yhdysvallat Kellogg–Briand-sopimus

1930-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1930   Lars Olof Nathan (Jonathan) Söderblom   Ruotsi Kirkon työstä maailmanrauhan eteen
1931   Jane Addams   Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
  Nicholas Murray Butler   Yhdysvallat Kellogg-Briand-sopimus
1932 Ei jaettu
1933   Norman Angell (Ralph Lane)   Britannia The Great Illusion
1934   Arthur Henderson   Britannia Toiminnastaan Kansainliitossa ja Geneven aseistariisuntakonferenssissa
1935   Carl von Ossietzky   Saksa Natsien vastustus
1936   Carlos Saavedra Lamas   Argentiina Toimi sovittelijana Bolivian ja Paraguayn välillä Chacon sodan päättämiseksi
1937   Robert Cecil   Britannia Työstään Kansainliitossa
1938 Nansenin kansainvälinen pakolaistoimisto   Kansainliitto Nansen-passi
1939 Ei jaettu toisen maailmansodan takia

1940-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1940–1943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944   Punaisen Ristin kansainvälinen komitea   Sveitsi Työstä ihmisyyden puolesta toisessa maailmansodassa
1945   Cordell Hull   Yhdysvallat Roolistaan Yhdistyneiden kansakuntien perustamisessa
1946   Emily Greene Balch   Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
  John R. Mott   Yhdysvallat Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen johtaja
1947   Kveekarit eli
The Friends Service Council (Iso-Britannia)
ja The American Friends Service Committee
  Yhdysvallat
  Britannia
Avustustyöstään
1948 Ei jaettu
1949   John Boyd Orr   Britannia Työstään Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön hyväksi

1950-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1950   Ralph Bunche   Yhdysvallat Sovittelijana Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa
1951   Léon Jouhaux   Ranska  
1952   Albert Schweitzer   Ranska Perusti sairaalan Gabonin Lambarénéen
1953   George Catlett Marshall   Yhdysvallat Marshall-apu
1954 Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR)   Yhdistyneet kansakunnat
1955–1956 Ei jaettu
1957   Lester Bowles Pearson   Kanada Pyrkimyksistään Suezin kriisin päättämiseksi
1958   Dominique Pire   Belgia Avustaan pakolaisongelmassa
1959   Philip Noel-Baker   Britannia Työstä aseistariisunnan puolesta

1960-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1960   Albert Luthuli   Etelä-Afrikan unioni Afrikan kansalliskongressin johtaja ja taistelustaan apartheidia vastaan
1961   Dag Hammarskjöld   Ruotsi YK:n pääsihteeri, postuumisti.
1962   Linus Carl Pauling   Yhdysvallat Ydinkokeiden vastainen kampanja
1963   Punaisen Ristin kansainvälinen komitea   Sveitsi Työstään puolustaessaan ihmisoikeuksia
  Punainen Risti ja Punainen Puolikuu   Sveitsi
1964   Martin Luther King, Jr.   Yhdysvallat Kansalaisoikeustoiminta
1965 Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto (Unicef)   Yhdistyneet kansakunnat Kansainvälinen avustusjärjestö
1966–1967 Ei jaettu
1968   René Cassin   Ranska Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti
1969   Kansainvälinen työjärjestö (ILO)   Yhdistyneet kansakunnat  

1970-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1970   Norman Borlaug   Yhdysvallat Vihreän vallankumouksen käynnistäjä
1971   Willy Brandt   Saksan liittotasavalta Saksojen välisten suhteiden parantaminen
1972 Ei jaettu
1973   Henry Kissinger   Yhdysvallat Rauhanneuvottelut Vietnamin sodan lopettamiseksi
  Lê Ðức Thọ (kieltäytyi palkinnosta)   Vietnamin demokraattinen tasavalta
1974   Seán MacBride   Irlanti Amnestyn johtaja
  Eisaku Satō   Japani Sovintopolitiikka ja ydinsulkusopimus
1975   Andrei Saharov   Neuvostoliitto Työstä ihmisoikeuksien puolesta
1976   Betty Williams   Britannia Pohjois-Irlannin rauhanliikkeen perustajat
  Mairead Corrigan   Britannia
1977   Amnesty International   Britannia Kidutuksen vastaisesta työstä
1978   Anwar Sadat   Egypti Lähi-idän rauhanneuvottelujen aloittaminen
  Menachem Begin   Israel
1979   Äiti Teresa   Intia Rakkauden lähettiläät

1980-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1980   Adolfo Pérez Esquivel   Argentiina Väkivallaton taistelu Argentiinan sotilasjunttaa vastaan
1981 Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR)   Yhdistyneet kansakunnat
1982   Alva Myrdal   Ruotsi Työstä aseistariisunnan puolesta
  Alfonso García Robles   Meksiko
1983   Lech Wałęsa   Puola Solidaarisuus
1984   Desmond Tutu   Etelä-Afrikka Apartheidin vastustamisesta ja Totuus- ja sovintokomission johtamisesta
1985 Lääkärit ydinsotaa vastaan   Yhdysvallat Antamastaan tiedosta ydinsodasta
1986   Elie Wiesel   Yhdysvallat Kirjailija ja holokaustista selviytynyt
1987   Óscar Arias Sánchez   Costa Rica Esquipulaan rauhansopimus
1988   YK:n rauhanturvajoukot   Yhdistyneet kansakunnat Ylläpitää yhtä YK:n peruselementeistä
1989   Tenzin Gyatso 14. dalai-lama   Tiibet Ihmisoikeuksien rauhanomainen edistäminen Tiibetissä

1990-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1990   Mihail Gorbatšov   Neuvostoliitto Perestroika- ja glasnost-politiikka
1991   Aung San Suu Kyi   Burma Myanmarin sotilasjuntan vastustaminen
1992   Rigoberta Menchú   Guatemala Vastusti Guatemalan asevoimien ihmisoikeusrikoksia Guatemalan sisällissodassa
1993   Nelson Mandela   Etelä-Afrikka Rauhan edistäminen ja apartheid-politiikan lopettaminen
  Frederik Willem de Klerk   Etelä-Afrikka
1994   Jasser Arafat   Palestiina Israelin ja Palestiinan rauhansopimus
  Shimon Peres   Israel
  Jitshak Rabin   Israel
1995   Józef Rotblat   Britannia Pyrkimykset ydinaseriisuntaan
Pugwash-liike   Kanada
1996   Carlos Felipe Ximenes Belo   Itä-Timor Itä-Timorin itsenäisyys
  José Ramos Horta   Itä-Timor
1997   Kansainvälinen kampanja maamiinojen kieltämiseksi   Sveitsi Toiminta maamiinakieltosopimuksen puolesta
  Jody Williams   Yhdysvallat
1998   John Hume   Britannia Toiminta rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin
  David Trimble   Britannia
1999   Lääkärit ilman rajoja   Sveitsi Humanitaarisesta työstä

2000-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2000   Kim Dae-jung   Korean tasavalta Rauhantahto Pohjois-Korean kanssa
2001   Yhdistyneet kansakunnat   Yhdistyneet kansakunnat Pyrkimykset maailmanrauhaan
  Kofi Annan   Ghana
2002   Jimmy Carter   Yhdysvallat Työstä rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien hyväksi
2003   Shirin Ebadi   Iran Työstä ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta
2004   Wangari Maathai   Kenia Työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Perustanut Green Belt -liikkeen eroosion vastustamiseksi muun muassa puita istuttamalla.
2005   Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA   Yhdistyneet kansakunnat Ydintekniikan sotilaallisen käytön ehkäiseminen ja
ydinvoiman turvallisen, rauhanomaisen käytön edistäminen.
  Mohamed ElBaradei   Egypti
2006   Muhammad Yunus   Bangladesh Mikroluotto
Grameen Bank
2007   Al Gore   Yhdysvallat Ilmastonmuutosta koskevan tiedon jakaminen
  Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC   Yhdistyneet kansakunnat
2008   Martti Ahtisaari[2]   Suomi Merkittävistä ponnistuksista kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi
2009   Barack Obama   Yhdysvallat Puheista ydinaseita vastaan ja maailmanrauhan puolesta

2010-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2010 Liu Xiaobo   Kiina Pitkästä ja väkivallattomasta taistelusta perustavien ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa
2011   Ellen Johnson Sirleaf   Liberia Väkivallattomasta rauhan ja naisten oikeuksien puolesta tehdystä työstä
  Leymah Gbowee   Liberia
  Tawakkul Karman   Jemen
2012   Euroopan unioni   Euroopan unioni Edistänyt kuusi vuosikymmentä rauhaa, sopua, demokratiaa ja ihmisoikeuksia
2013   Kemiallisten aseiden kieltojärjestö   Alankomaat Kemiallisten aseiden kielto
2014   Malala Yousafzai   Pakistan Edistänyt tyttöjen koulutusta kehitysmaissa
  Kailash Satyarthi   Intia
2015 Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti   Tunisia Demokratian edistämisestä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen
2016   Juan Manuel Santos   Kolumbia Kolumbian sisällissodan rauhanneuvottelujen eteneminen
2017   International Campaign to Abolish Nuclear Weapons   Sveitsi Ydinaseiden vastaisesta työstä
2018   Denis Mukwege   Kongon demokraattinen tasavalta Ansioistaan taistelussa seksuaalisen väkivallan käyttöä vastaan konflikteissa
  Nadia Murad   Irak
2019   Abiy Ahmed   Etiopia

LähteetMuokkaa

  1. All Nobel Prizes in Peace nobelprize.org. Nobel-säätiö. Viitattu 1.9.2010.
  2. Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon Uutiset. 10.10.2008. Yleisradio (Yle). Viitattu 5.12.2019.