Avaa päävalikko

Luettelo maiden korkeimmista kohdista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Havainnekuva maan korkeuseroista

Tämä on luettelo maiden korkeimmista kohdista. Järjestysnumero on vain itsenäisillä mailla. Epäitsenäisten alueiden korkein kohta on mainittu, mutta ei numeroitu.

Sijoitus Maa Korkein kohta Korkeus (m)
1    Nepal Mount Everest 8844–8850[1]
1  Kiina Mount Everest 8844–8850[1]
3  Pakistan[2] K2 8611
4  Intia Kanchenjunga 8586
5  Bhutan Gangkhar Puensum 7570
6  Tadžikistan Qullai Ismoili Somonī 7495
7  Afganistan Noshaq 7492
8  Kirgisia Džengiš Tšokusu 7439
9  Kazakstan Khan Tengri 7010
10  Argentiina Aconcagua 6960
11  Chile Ojos del Salado 6893
12  Peru Huascarán 6768
13  Bolivia Nevado Sajama 6542
14  Ecuador Chimborazo[3] 6267
15  Yhdysvallat Denali 6194
16  Kanada Mount Logan 5959
17  Tansania Kibo Kilimanjarolla 5895
18  Myanmar Hkakabo Razi 5881
19  Kolumbia Pico Cristóbal Colón 5775[4]
20  Venäjä Elbrus 5642
21  Meksiko Pico de Orizaba 5636
22  Iran Damavand 5610
23  Georgia Škhara 5201
24  Kenia Mount Kenya 5199
25  Turkki Ararat 5137
26  Kongon demokraattinen tasavalta Margherita Peak Mount Stanleylla 5110
26  Uganda Margherita Peak Mount Stanleylla 5110
28  Venezuela Pico Bolívar (La Columna) 4981
 Etelämanner Vinsonin massiivi 4892
29  Indonesia Mount Carstensz (Puncak Jaya) 4884
30  Ranska[5] Mont Blanc 4810
30  Italia[5] Monte Bianco 4810
32  Uzbekistan Khazret Sultan 4643
33  Sveitsi Dufourspitze (Pointe Dufour) 4634
34  Etiopia Ras Dejen 4550
35  Ruanda Mount Karisimbi 4519
36  Papua-Uusi-Guinea Mount Wilhelm 4509
37  Azerbaidžan Bazardüzü 4485
38  Mongolia Hüiten-huippu 4374
39  Guatemala Volcán Tajumulco 4220
40  Marokko Jbel Toubkal 4165
41  Malesia Gunung Kinabalu 4095
42  Armenia Aragats 4090
43  Kamerun Kamerunvuori 4040
44  Taiwan Yu Shan 3952
45  Costa Rica Cerro Chirripó 3810
46  Itävalta Großglockner 3798
47  Japani Fuji 3776
48  Uusi-Seelanti Aoraki/Mount Cook 3754
49  Espanja[6] Teide Teneriffalla, Kanariansaarilla 3718
Grönlanti Grönlanti (Tanska) Gunnbjørn Fjeld 3700
50  Jemen Jabal an Nabi Shu'ayb 3666
51  Irak Cheekha Dar 3611
52  Lesotho Thabana Ntlenyana 3482
53  Panama Volcan de Chiriqui 3475
54  Etelä-Afrikka Mafadi 3450
55  Tšad Emi Koussi 3445
56  Sudan Kinyeti 3187
57  Vietnam Phan Xi Păng 3143
58  Turkmenistan Gora Ayrybaba 3139
59  Saudi-Arabia Jabal Sawda 3133[4]
60  Dominikaaninen tasavalta Pico Duarte 3098
61  Libanon Qurnat as Sawda' 3088
Réunion ( Ranska) Piton des Neiges 3069
62  Eritrea Amba Soira 3018
63  Päiväntasaajan Guinea Pico Basile 3008
64  Algeria Mount Tahat 3003
65  Malawi Sapitwa (Mount Mlanje) 3002
66  Brasilia Pico da Neblina 2994
67  Oman Jabal Shams 2980
68  Itä-Timor Foho Tatamailau 2963
69  Saksa Zugspitze 2962
70  Filippiinit Mount Apo 2954
71  Andorra Coma Pedrosa 2946
 Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret (Iso-Britannia)[7] Mount Paget 2934
72  Bulgaria Musala 2925
73  Kreikka Ólympos 2919
74  Madagaskar Maromokotro 2876
75  Honduras Cerro Las Minas 2870
76  Slovenia Triglav 2864
77  Kap Verde Mount Fogo 2829
78  Laos Phou Bia 2817
79  Syyria Jabal el-Sheikh 2814
80  Albania Korab 2764
80  Pohjois-Makedonia Korab 2764
Heard ja McDonaldinsaaret ( Australia)[8] Mawson Peak 2745
82  Pohjois-Korea Baekdu 2744
83  Guyana Mount Roraima 2734[4]
84  El Salvador Cerro El Pital 2730
85  Burundi Mount Heha 2684
86  Haiti Pic la Selle 2680
87 Flag of Kosovo.svg Kosovo[9] Gjeravica 2656
88  Slovakia Gerlachovský štít 2655
89  Egypti Mount Catherine 2629
90  Angola Morro de Môco 2620
91  Namibia Königstein 2606
92  Liechtenstein Grauspitz 2599
93  Zimbabwe Mount Nyangani 2592
94  Thaimaa Doi Inthanon 2565
95  Romania Moldoveanu 2544
96  Montenegro Zla Kolata[10] 2534
97  Sri Lanka Pidurutalagala 2524
98  Puola Rysy 2499
99  Norja Galdhøpiggen 2469
100  Somalia Shimbiris 2450
101  Nicaragua Mogoton 2438
102  Mosambik Monte Binga 2436
103  Nigeria Chappal Waddi 2419
104  Bosnia ja Hertsegovina Maglić 2386
105  Komorit Le Kartala 2360
106  Portugali[11] Ponta do Pico, Pico-saarella Azoreilla 2351
107  Salomonsaaret Mount Popomanaseu 2335
108  Sambia Mafinga Central 2329
109  Libya Bikku Bitti 2267
110  Jamaika Blue Mountain Peak 2256
Ranskan Polynesian lippu Ranskan Polynesia (Ranska) Mont Orohena 2241
111  Israel Har Meron tai Hermonvuori[12] 1208 tai 2236
112  Australia[13] Mount Kosciuszko 2228
113  Serbia[9] Midžor 2169
114  Islanti Hvannadalshnúkur 2110
115  Ruotsi Kebnekaise 2104 [14]
116  Ukraina Hoverla 2061
Flag of Saint Helena.svg Saint Helena (Iso-Britannia) Queen Mary's Peak Tristan da Cunhalla 2060
117  Djibouti Mousa Ali 2028
118  São Tomé ja Príncipe Pico de São Tomé 2024
119  Niger Mont Idoukal-n-Taghès 2022
120  Kuuba Pico Turquino 1974
121  Kypros Ólympos 1951
122  Etelä-Korea Hallasan 1950
123  Sierra Leone Loma Mansa (Mount Bintumani) 1948
124  Vanuatu Mount Tabwemasana 1877
125  Swazimaa Emlembe 1862
126  Samoa Mauga Silisili (Savaii) 1857
127  Jordania Jabal Umm ad Dami 1854
128  Brunei Bukit Pagon 1850
129  Kroatia Dinara 1831
130  Kambodža Phnum Aoral 1810
131  Norsunluurannikko Mont Nimba 1752
131  Guinea Mont Nimba 1752
Huippuvuoret ( Norja) Newtontoppen 1717
Uusi-Kaledonia ( Ranska) Mont Panie 1628
133  Tšekki Sněžka 1602
134  Tunisia Jebel ech Chambi 1544
135  Yhdistyneet arabiemiirikunnat Jabal Yibir 1527
136  Botswana Otse Hill 1491
Guadeloupe ( Ranska) La Grande Soufrière 1484
137  Dominica Morne Diablotins 1447
138  Liberia Mount Wuteve 1440
139  Keski-Afrikan tasavalta Mont Ngaoui 1420
Martinique Martinique (Ranska) Montagne Pelee 1397
140 Iso-Britannia[7] Ben Nevis 1344
 Puerto Rico (Yhdysvallat) Cerro de Punto 1338
141  Suomi Halti 1324[15]
141  Fidži Tomanivi 1324
143  Saint Vincent ja Grenadiinit Soufrière 1234
144  Suriname Juliana Top 1230
145  Saint Kitts ja Nevis Mount Liamuiga 1156
146  Mali Hombori Tondo 1155
147  Belize Doyle's Delight 1124
148  Gabon Mont Bengoué 1070
149  Bangladesh Mowdok 1052
150  Irlanti Carrauntoohil 1038
151  Tonga Nimetön paikka Kao Islandilla 1033
152  Kongon tasavalta Mont Nabeba 1020
Länsiranta (Palestiinan lippu Palestiina) Tall Asur 1016
153  Unkari Kékes 1014
154  Togo Mont Agou 986
 Amerikan Samoa (Yhdysvallat) Lata 966
 Pohjois-Mariaanit (Yhdysvallat) Nimetön paikka Agrihanilla 965
 Hongkong (Kiina) Tai Mo Shan 958
155  Saint Lucia Mount Gimie 950
156  Trinidad ja Tobago El Cerro del Aripo 940
157  Mauritania Kediet ej Jill 915
Montserrat Montserrat (Iso-Britannia) Chances Peak 914
158  Seychellit Morne Seychellois 905
 Färsaaret (Tanska) Slættaratindur 882
159  Ghana Mount Afadjato 880
 Alankomaiden Antillit (Alankomaat) Mount Scenery Saban saarella 862
Ranskan Guayana ( Ranska) Bellevue de l'Inini 851
160  Paraguay Cerro Pero (Cerro Tres Kandu) 842
161  Grenada Mount Saint Catherine 840
162  Mauritius Mont Piton 828
163 Mikronesia Mikronesia Dolohmwar (Totolom) 791
Wallis ja Futunan lippu Wallis ja Futuna (Ranska) Mont Singavi 765
164  San Marino Monte Titano 755
165  Burkina Faso Tena Kourou 749
Flag of the Falkland Islands.svg Falklandinsaaret (Iso-Britannia) Mount Usborne 705
166  Belgia Signal de Botrange 694
Mayotte Mayotte (Ranska) Benara 660
167  Benin Mont Sokbaro 658
 Cookinsaaret (Uusi-Seelanti) Te Manga 652
Mansaari Mansaari (Iso-Britannia) Snaefell 621
168  Senegal Nimetön paikka lähellä Nepen Diakhaa 581
169  Luxemburg Kneiff 560
 Brittiläiset Neitsytsaaret (Iso-Britannia) Mount Sage 521
170  Uruguay Cerro Catedral 514
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret (Yhdysvallat) Crown Mountain 474
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Länsi-Sahara Nimetön paikka 463
171  Moldova Dealul Bălăneşti 430
Gibraltar Gibraltar (Iso-Britannia) Rock of Gibraltar 426
Saint-Martin ( Ranska) Pic Paradis 424
 Guam (Yhdysvallat) Mount Lamlam 406
172  Antigua ja Barbuda Boggy Peak 402
 Joulusaari (Australia) Murray Hill 361
Flag of the Pitcairn Islands.svg Pitcairn (Iso-Britannia) Pawala Valley Ridge 347
173  Valko-Venäjä Dzjaržynskaja Hara 346
174  Barbados Mount Hillaby 336
175  Alankomaat Vaalserberg 322
Norfolkinsaari Norfolkinsaari (Australia) Mount Bates 319
176  Viro Iso Munamäki 318
177  Latvia Gaiziņkalns 312
178  Kuwait Mutla Ridge 306
179 Guinea-Bissau Guinea-Bissau Nimetön paikka maan koillisosassa 300
180  Liettua Aukštojas 294
Saint-Barthélemyn lippu Saint-Barthélemy (Ranska) Morne du Vitet 286
181  Malta Ta'Dmejrek 253
182  Palau Mount Ngerchelchuus 242
Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Saint Pierre ja Miquelon (Ranska) Morne de la Grande Montagne 240
 Aruba (Alankomaat) Mount Jamanota 188
 Macao (Kiina) Coloane Alto 172
183  Tanska Møllehøj 171
184  Singapore Bukit Timah 166
185  Monaco Mont Agel 163
Flag of Jersey.svg Jersey (Iso-Britannia) Les Platons 143
186  Bahrain Jabal ad Dukhan 122
Flag of Guernsey.svg Guernsey (Iso-Britannia) Le Moulin, Sark 114
Gaza (Palestiinan lippu Palestiina) Abu 'Awdah (Joz Abu 'Auda) 105
187  Qatar Qurayn Abu al Bawl 103
188  Kiribati Nimetön paikka Banaban saarella 81
 Bermuda (Iso-Britannia) Town Hill 76
189 Vatikaani Vatikaanivaltio Monte Vaticano 76[4]
190  Nauru Command Ridge 71
Flag of Niue.svg Niue (Uusi-Seelanti) Nimetön paikka lähellä Mutalaun kylää 68
Anguilla Anguilla (Iso-Britannia) Crocus Hill, lähellä The Valleyta 65
191  Bahama Mount Alvernia Cat Islandilla 63
192  Gambia Nimetön paikka 53
Turks- ja Caicossaaret Turks- ja Caicossaaret (Iso-Britannia) Blue Hills Providencialesin saarella 49
 Caymansaaret (Iso-Britannia) The Bluff Cayman Bracin saarella 43
193 Marshallinsaaret Marshallinsaaret Nimetön paikka Likiepin saarella 10
 Kookossaaret (Australia) Nimetön paikka 5
Flag of Tokelau.svg Tokelau (Uusi-Seelanti) Nimetön paikka 5
194  Tuvalu Nimetön paikka 5
195  Malediivit Nimetön paikka Villingili Islandilla Addun atollilla 2

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b Korkeus vaihtelee tuoreissakin mittauksissa.
  2. Kashmirin osaa, joka sijaitsee etelän ja lännen suunnalla K2:sta, hallitsee Pakistan. Aluetta, joka sijaitsee pohjoiseen ja itään, hallitsee Kiina. Koko K2:n alue on Intian itselleen vaatima.
  3. Chimborazon huippu on etäisin piste maapallon keskipisteestä mitattuna.
  4. a b c d Mitä-Missä-Milloin 2008. Otava, 2007. ISBN 978-951-1-21207-2.
  5. a b Mont Blancin huipun omistus on kiistanalainen.
  6. Espanjan korkein vuori mannermaalla on Mulhacén, 3479 m
  7. a b Korkein kohta Ison-Britannian varsinaisella alueella on Ben Nevis, 1344 m. Korkein kohta merentakaisilla alueilla on Mount Paget, 2934 m, Etelä-Georgiassa.
  8. Korkein kohta Australian mannermaalla on Mount Kosciuszko, 2228 m
  9. a b Kosovo on laskettu itsenäiseksi, vaikka kaikki maat eivät olekaan itsenäisyyttä vielä tunnustaneet.
  10. Montenegron virallinen väite, että Prokletijen vuoristossa sijaitseva Zla Kolata on korkeampi kuin Bjelić (Maja e Roshit) ja Bobotov Kuk, vahvistettiin GPS-mittauksella elokuussa 2007
  11. Korkein kohta Portugalin mannermaalla on Malhão da Estrela, 1991 m
  12. Israel on liittänyt itseensä Golanin kukkulat, johon kuuluu osa Hermon-vuoresta. Sen aluevaatimus on kuitenkin kiistanalainen eikä kansainvälinen yhteisö yleensä pidä aluetta Israeliin kuuluvana.
  13. Korkein kohta Australian alueella on Mawson Peak, 2745 m Heardinsaarella
  14. Dagens Nyheter 27-08-2008
  15. Suomen korkeus onkin 1324 metriä