Luettelo personaaliunioneista

Tämä on luettelo personaaliunioneista. Luettelossa on nykyiset personaaliunionit sekä historiallisia.

PersonaaliunionejaMuokkaa

NykyisetMuokkaa

AndorraMuokkaa

Yhdistynyt kuningaskuntaMuokkaa

HistoriallisetMuokkaa

ItävaltaMuokkaa

  • Persoonaunioni Böömin kruunun maiden kanssa (1260–1276, 1306–1307, 1438–1439, 1453–1457, 1487–1490 ja 1526–1918).
  • Persoonaunioni Pyhän Tapanin kruunun maiden kanssa (1437–1439, 1444–1457, 1487–1490 ja 1526–1918).
  • Persoonaunioni Alankomaiden kanssa (1714–1795).
  • Persoonaunioni Espanjan valtakunnan kanssa (1519–1521).
  • Persoonaunioni Napolin kuningaskunnan (1714–1735), Sardinian kuningaskunnan (1714–1720), Sisilian kuningaskunnan (1720–1735), Parman herttuakunnan (1735–1748), Venetsian herttuakunnan (1797–1805) ja Lombardian ja Venetian kuningaskunnan kanssa (1814–1859)
  • Persoonaunioni Slavonian kuningaskunnan (1699–1868), Serbian kuningaskunnan (1718–1739), Galician ja Lodomerian kuningaskunnan (1772–1918), Bukovinan herttuakunnan (1774–1918), Uuden Galician (1795–1809), Dalmatian kuningaskunnan (1797–1805 ja 1814–1918) ja Bosnia ja Hertsegovinan kanssa (1878/1908–1918).

BöömiMuokkaa

  • Personaaliunioni Puolan kanssa 1003–1004 (Böömin miehitys)
  • Personaaliunioni Puolan 1300–1306 ja Unkarin 1301–1305 kanssa
  • Personaaliunioni Luxemburgin kanssa 1313–1378 ja 1383–1388
  • Personaaliunioni Unkarin kanssa 1419–1439 (Sigismund Luxemburgilaisen valtakausi) ja 1490–1526
  • Personaaliunioni Itävalta ja Unkari 1526–1918 (paitsi vuosina 1619–1620)

BrandenburgMuokkaa

BrasiliaMuokkaa

  • Personaaliunioni Portugalin kanssa Maria I: n ja myöhemmin Juhana VI: n välillä 16.12.1815-7.9.1822. Maria oli Portugalin ja Algarvesin kuningatar vuosina 1777-1815, kun Brasilia, Portugalin siirtomaa, liitettiin Yhdistyneen Portugalin, Brasilian ja Algarvesin kuningaskuntaan. Mariaa seurasi hänen vanhempi poikansa ja hallitsi hänen nimissään vuodesta 1792, josta tuli kuningas Juhana VI .Hän hallitsi Brasiliaa vasta Yhdistyneen Portugalin, Brasilian ja Algarvesin kuningaskunnan purkamisen ja Brasilian itsenäisyyden jälkeen.
  • Personaaliunioni Portugalin kanssa Pedro I:n (Portugalissa Pedro IV) valtakaudella 10. maaliskuuta - 28. toukokuuta 1826. Pedro oli Portugalin, Brasilian ja Algarvesin kuninkaallinen prinssi kun hän julisti Brasilian itsenäisyyden vuonna 1822, jolloin hänestä tuli maan ensimmäinen keisari.Kun hänen isänsä (Juhana VI) kuoli, myös Pedrosta tuli Portugalin kuningas, mutta hän luopui Portugalin kruunusta 79 päivää myöhemmin vanhemman lapsensa prinsessa Maria da Glórian hyväksi josta tuli Portugalin kuningatar Maria II

Kongon vapaavaltioMuokkaa

  • Personaaliunioni Belgian kanssa vuosina 1885-1908, jolloin Kongon vapaastavaltiosta tuli Belgian siirtomaa. Ainoa hallitsija tänä ajanjaksona oli Leopold II, joka jatkoi Belgian kuninkaana kuolemaansa asti vuoteen 1909.

KroatiaMuokkaa

TanskaMuokkaa

EnglantiMuokkaa

  • Personaaliunioni Tanskan kanssa (1013–1014, 1018–1035 ja 1040–1042).
  • Personaaliunioni Normandian herttuakunnan kanssa (1066–1087, 1106-1144, 1154-1204/1259).
  • Personaaliunioni Anjoun kreivikunnan kanssa (1154-1204).
  • Personaaliunioni Ranskan kanssa (1154–1214).
  • Personaaliunioni Aquitainen kanssa (1154–1453).
  • Personaaliunioni Ranskan kuningaskunnan kanssa (1422-1453).
  • Personaaliunioni Irlannin lordiprotektoraatin (1171–1542) ja Irlannin kuningaskunnan kanssa (1542–1801).
  • Personaaliunioni Skotlannin kuningaskunnan kanssa (1603–1707).
  • Personaaliunioni Yhdistyneen Alankomaiden kanssa (1689–1702).

SuomiMuokkaa

GeorgiaMuokkaa

  • Iberian kuningaskunnalla ja Kolkhisilla oli yhteinen hallitsija vuosina 300–90 eKr. (Parnavazianian dynastia).
  • Pontuksen kuningaskunnalla Kolkhisilla oli yhteinen hallitsija vuosina 109 eKr–64 jKr.
  • 1000-1010 Abhasian kuningaskunnalla ja Tao-Klardžetilla oli yhteinen hallitsi Bagrat III. Vuonna 1010 se yhdistettiin (yhdessä liitteenä olevan Kakheti-valtakunnan kanssa) yhteen Georgian kuningaskuntaan.
  • Mingrelian ja Abhasian ruhtinaskunnalla oli vuosina 1557–1660 yhteinen Dadianian hallitsijasuku
  • Kartlin ja Kakhetin kuningaskunta yhtdistettiin yhden monarkian alaisuuteen vuosina 1513–1520 (Daavid X), 1625–1633 (Teimuraz I), 1648–1658 (Rostom), 1660–1664 (Vakhtang V), 1723 (Konstantin II/III), joka yhdistyi lopuksi Kartli-Kakhetin kuningaskunnaksi vuonna 1762 Erekle II:n aikana
  • Imeretn ja Gurian ruhtinaskunta yhdistyi yhden hallitsijan alaisuuteen vuosiksi 1681–1683 (Yrjö IV/III), 1701–1702, 1713–1714 (Mamia III ja 1720 Yrjö VIII/IV).

Iso-BritanniaMuokkaa

HannoverMuokkaa

Pyhä saksalais-roomalainen keisarikuntaMuokkaa

UnkariMuokkaa

IslantiMuokkaa

IrlantiMuokkaa

KoreaMuokkaa

LiettuaMuokkaa

  • Personaaliunionissa Puolan kanssa vuosina 1386–1401, 1447–1492 ja 1501–1569; josta muodostui Puola-Liettuan liitto

LuxembourgMuokkaa

NavarreMuokkaa

AlankomaatMuokkaa

NorjaMuokkaa

  • Knuut Suuri hallitsi Norjaa ja Tanskaa vuosina 999 -1014. Hän hallitsi myös Englantia vuosina 1013 -1014.
  • Sven Haaraparta hallitsi Englantia ja Tanskaa vuosina 1018 -1035. Hän hallitsi myös Norjaa vuosina 1028 -1035.
  • Personaaliunionissa Tanskan kanssa 1042–1047
  • Personaaliunionissa Ruotsin kanssa 1319 -1343.
  • Personaaliunionissa Ruotsin kanssa 1449 - 1450.
  • Kalmarin unionissa Tanskan ja Ruotsin kanssa vuosina 1389-1397 ja vuosina 1521-1523
  • Personaaliunionissa Tanskan kanssa vuosina 1523 -1533.
  • Personaaliunionissa Ruotsin kanssa vuodesta 1814 ( Norja julistautui itsenäiseksi Tanskasta ja pakotettiin liittymään personaaliunioniksi Ruotsin kanssa vuoteen 1905 asti.

PuolaMuokkaa

PortugaliMuokkaa

PreussiMuokkaa

RomaniaMuokkaa

Saksi-Weimar ja Saksi-EisenachMuokkaa

  • Saksi-Weimarin ja Saksi-Eisenachin herttuakunnat olivat personaaliunionissa vuodesta 1741, jolloin Saksi-Eisenachin hallitsijasuku sammui vuoteen 1809 asti , jolloin personaaliunioni yhdistettiin Saksi-Weimari-Eisenachin herttuakunnaksi

Schwarzburg-Rudolstadt ja Schwarzburg-SondershausenMuokkaa

  • Schwarzburg-Rudolstadtin ja Schwarzburg-Sondershausenin herttuakunnat olivat personaaliunionissa vuodesta1909, jolloin Schwarzburg-Sondershausenin prinssi Günther Victor peri Schwarzburg-Rudolstadtin valtaistuimen vuoteen 1918 asti

SkotlantiMuokkaa

  • Personaaliunionissa Englanin ja Pohjois-Humbrian ja Huntingdonin kreivikuntien kanssa eri aikoina aikana vuosina 1100 ja 1200 . Personaaliunion päättyi lopullisesti skotlantilaisten voittoon itsenäisyyssodassa jonka jälkeen Skotlanti ja Englanti irtautuivat
  • Jaakko VI:n nousi Englannin ja Irlannin valtaistuimelle Jaakko I:senä jonka seurauksena muodostui Englannin ja Irlannin kuningaskunta (1603–1707).
  • Vilhelm III Oranialainen nousi Vilhelm II:na Skotlannin valtaistuimelle jonka seurauksena Yhdistyneet provinssit liittyi (1689–1702) personaaliunioniksi Skotlannin kanssa

SisiliaMuokkaa

EspanjaMuokkaa

RuotsiMuokkaa

  • Personaaliunionissa Norjan kanssa vuosina 1319-1343
  • Kalmarin Unionissa Tanskan ja Norjan kanssa 1389-1397 ja 1521-1523
  • Personaaliunionissa Norjan kanssa 1449 -1450
  • Personaaliunionissa Puolan kuningaskunnan kruunun kanssa vuosina 1592 -1599.
  • Ruotsin kuninkaat yhdistivät kuningaskunnan Viron (1581–1721), Liivinmaan (1629–1721), Karjalan ja (1617–1721), Skånen (1645–1721), Bremen-Verden (1648–1719), Pommerin (1630–1815), Wismarin ja (1648–1803) Inkerin kanssa (1583–1595 ja 1617–1721).
  • Personaaliunionissa Norjan kanssa 1814 -1905

Yhdistynyt kuningaskuntaMuokkaa