Luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista.

Luettelo palkinnon saaneistaMuokkaa

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1901   Wilhelm Conrad Röntgen   Saksa Röntgensäteet
1902   Hendrik Antoon Lorentz   Alankomaat Zeemanin ilmiö
  Pieter Zeeman   Ranska
1903   Henri Becquerel   Ranska Radioaktiivisuuden tutkimuksesta
  Pierre Curie   Ranska
  Marie Curie   Kongressi-Puola
  Ranska
1904   John William Strutt (Lordi Rayleigh)   Britannia Argon
1905   Philipp Eduard Anton von Lenard   Itävalta-Unkari Katodisäde
1906   Joseph John Thomson   Britannia Elektronin löytäminen
1907   Albert Abraham Michelson   Yhdysvallat Tarkkuusinterferometria
1908   Gabriel Lippmann   Ranska Värivalokuvaus
1909   Guglielmo Marconi   Italia Langaton lennätin
  Karl Ferdinand Braun   Saksa

1910-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1910   Johannes Diderik van der Waals   Alankomaat Kaasujen ja nesteiden tilanyhtälö
1911   Wilhelm Wien   Saksa Lämpösäteily
1912   Nils Gustaf Dalén   Ruotsi Aurinkoventtiili majakoiden kaasujärjestelmiin
1913   Heike Kamerlingh Onnes   Alankomaat Suprajohtavuuden havaitseminen
1914   Max von Laue   Saksa Röntgendiffraktio
1915   Sir William Henry Bragg   Australia/
  Britannia
Kiderakenteiden selvittäminen röntgensäteilyllä
  Sir William Lawrence Bragg
1916 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1917   Charles Glover Barkla   Britannia Karakteristinen röntgensäteily
1918   Max Planck   Saksa Kvanttiteoria
1919   Johannes Stark   Saksa Starkin ilmiö

1920-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1920   Charles Edouard Guillaume   Sveitsi/
  Ranska
Ennakoivien mittausten kehittäminen löytämällä poikkeavuuksia nikkeli-teräs -yhdisteissä
1921   Albert Einstein   Saksa/
  Sveitsi/
  Yhdysvallat
Valosähköinen ilmiö
1922   Niels Henrik David Bohr   Tanska Atomiteoria
1923   Robert Andrews Millikan   Yhdysvallat Elektronin varauksen mittaaminen ja valosähköisen ilmiön tutkimuksista
1924   Karl Manne Georg Siegbahn   Ruotsi Röntgenspektroskopia
1925   James Franck   Saksa Elektronien ja atomien vuorovaikutuksen kokeellinen tutkimus (Franckin ja Hertzin koe)
  Gustav Ludwig Hertz
1926   Jean Baptiste Perrin   Ranska Aineen epäsäännöllisen rakenteen tutkiminen
1927   Arthur Holly Compton   Yhdysvallat Comptonin ilmiö
  Charles Thomson Rees Wilson   Britannia Sumukammio
1928   Owen Willans Richardson   Britannia Lämpöliikkeestä johtuvien ilmiöiden tutkiminen
1929   Louis de Broglie   Ranska Elektronien aaltoluonne

1930-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1930   Chandrasekhara Venkata Raman   Intia Ramanin ilmiö
1931 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1932   Werner Karl Heisenberg   Saksa Kvanttimekaniikka
1933   Erwin Schrödinger   Itävalta Kvanttimekaniikka
  Paul Adrien Maurice Dirac   Britannia
1934 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1935   James Chadwick   Britannia Neutronin löytäminen
1936   Victor Francis Hess   Itävalta/
  Yhdysvallat
Kosminen säteily, Positroni
  Carl David Anderson   Yhdysvallat
1937   Clinton Joseph Davisson   Yhdysvallat Elektronidiffraktio
  George Paget Thomson   Britannia
1938   Enrico Fermi   Italia Uudet radioaktiiviset alkuaineet ja ydinreaktio hitailla neutroneilla
1939   Ernest Orlando Lawrence   Yhdysvallat Syklotroni

1940-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1940–
1942
Ei jaettu toisen maailmansodan takia, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1943   Otto Stern   Saksa
  Yhdysvallat
Sternin–Gerlachin koe ja protonin magneettisen momentin määrittäminen
1944   Isidor Isaac Rabi   Yhdysvallat Ydinmagneettinen resonanssi
1945   Wolfgang Pauli   Itävalta Kieltosääntö
1946   Percy Williams Bridgman   Yhdysvallat Korkean paineen laitteisto
1947   Edward Victor Appleton   Britannia Appletonin kerros
1948   Patrick Maynard Stuart Blackett   Britannia Sumukammion kehittäminen
1949   Hideki Yukawa   Japani Mesoniteoria

1950-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1950   Cecil Frank Powell   Britannia Ydinreaktion valokuvausmenetelmä ja mesonien havaitseminen sen avulla
1951   John Douglas Cockcroft   Britannia Atomiydinten hajottaminen kiihdytetyillä hiukkasilla
  Ernest Thomas Sinton Walton   Irlanti
1952   Felix Bloch   Sveitsi
  Yhdysvallat
Ydinmagnetismi
  Edward Mills Purcell   Yhdysvallat
1953   Frits Zernike   Alankomaat Vaihekontrastin keksiminen ja vaihekontrastimikroskooppi
1954   Max Born   Saksan liittotasavalta/
  Britannia
Kvanttimekaniikka, erityisesti aaltofunktion tilastollinen tulkinta
  Walther Bothe   Saksan liittotasavalta Koinsidenssimenetelmä
1955   Willis Eugene Lamb   Yhdysvallat Vedyn spektrin hienorakenne
  Polykarp Kusch   Yhdysvallat Elektronin magneettinen momentti
1956   William Bradford Shockley   Yhdysvallat Transistori
  John Bardeen
  Walter Houser Brattain
1957   Chen Ning Yang   Kiinan tasavalta Pariteettilaki ja havainnoista atomihiukkasten parissa
  Tsung-Dao Lee
1958   Pavel Tšerenkov   Neuvostoliitto Tšerenkovin säteily
  Ilja Frank
  Igor Tamm
1959   Emilio Gino Segrè   Yhdysvallat Antiprotoni
  Owen Chamberlain

1960-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1960   Donald Arthur Glaser   Yhdysvallat Kuplakammio
1961   Robert Hofstadter   Yhdysvallat Elektronien sironnan ja atomiydinten tutkiminen
  Rudolf Mössbauer   Saksan liittotasavalta Gammasäteilyn absorption tutkiminen
1962   Lev Landau   Neuvostoliitto Teoria kondensoidusta aineesta, etunenässä nestemäisestä heliumista
1963   Eugene Paul Wigner   Yhdysvallat Teoria alkeishiukkasista ja symmetriaperiaatteen löytäminen
  Maria Goeppert-Mayer   Yhdysvallat Atomin kuorirakenteen tutkiminen
  Johannes Hans Daniel Jensen   Saksan liittotasavalta
1964   Charles Hard Townes   Yhdysvallat Työstä kvanttielektroniikan alalla, laserperiaatteella toimivan oskillaattorin rakentaminen
  Nikolai Basov   Neuvostoliitto
  Aleksandr Prohorov   Neuvostoliitto
1965   Shin’ichirō Tomonaga   Japani Kvanttielektrodynamiikka
  Julian Seymour Schwinger   Yhdysvallat
  Richard Phillips Feynman   Yhdysvallat
1966   Alfred Kastler   Ranska Kaksoisresonanssi
1967   Hans Albrecht Bethe   Yhdysvallat Tähtien energianmuodostus
1968   Luis Walter Alvarez   Yhdysvallat Löysi alkeishiukkasille useita resonanssitiloja vetykuplakammion ja tietokoneanalyysin avulla
1969   Murray Gell-Mann   Yhdysvallat Alkeishiukkasten luokittelu

1970-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1970   Hannes Olof Gösta Alfvén   Ruotsi Keksinnöistä magnetohydrodynamiikan alalla
  Louis Eugène Félix Néel   Ranska Antiferromagnetismi ja ferrimagnetismi
1971   Dennis Gabor   Britannia Holografia
1972   John Bardeen   Yhdysvallat Suprajohtavuuden teoreettinen selitys
  Leon Neil Cooper
  John Robert Schrieffer
1973   Leo Esaki   Japani Puolijohdetunnelointi
  Ivar Giaever   Norja/
  Yhdysvallat
  Brian David Josephson   Britannia Josephsonin ilmiö
1974 Martin Ryle   Britannia Radioastrofysiikan tutkiminen, pulsarien löytäminen
Antony Hewish
1975   Aage Niels Bohr   Tanska Kollektiivisen ja partikkelien liikkeen yhteyden tutkiminen atomin ytimessä
  Benjamin Roy Mottelson   Tanska
  Leo James Rainwater   Yhdysvallat
1976   Burton Richter   Yhdysvallat c-kvarkin löytäminen
  Samuel Chao Chung Ting
1977   Philip Warren Anderson   Yhdysvallat Magneettisten systeemien elektronirakenteen perustavanlaatuiset teoreettiset tutkimukset
  Nevill Francis Mott   Britannia
  John Hasbrouck van Vleck   Yhdysvallat
1978   Pjotr Kapitsa   Neuvostoliitto Fysiikan tutkiminen matalissa lämpötiloissa
  Arno Allan Penzias   Yhdysvallat kosmisen taustasäteilyn löytäminen
  Robert Woodrow Wilson   Yhdysvallat
1979   Sheldon Lee Glashow   Yhdysvallat Sähköheikko yhtenäisteoria
  Abdus Salam   Pakistan
  Steven Weinberg|   Yhdysvallat

1980-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1980   James Watson Cronin   Yhdysvallat Löysivät poikkeuksia symmetriaperiaatteseen tutkimalla K-mesoneja
  Val Logsdon Fitch   Yhdysvallat
1981   Nicolaas Bloembergen   Yhdysvallat Kehittivät laserspektroskopiaa
  Arthur Leonard Schawlow   Yhdysvallat
  Kai Manne Börje Siegbahn   Ruotsi Kehitti korkearesoluutioista elektronispektroskopiaa
1982 Kenneth Geddes Wilson   Yhdysvallat Kriittiset ilmiöt
1983   Subrahmanyan Chandrasekhar   Intia/
  Yhdysvallat
Tähtien rakenne ja evoluutio
  William Alfred Fowler   Britannia
1984   Carlo Rubbia   Italia W- ja Z-bosonien löytäminen
  Simon van der Meer   Alankomaat
1985   Klaus von Klitzing   Saksan liittotasavalta Kvantti-Hall-ilmiö
1986 Ernst August Friedrich Ruska   Saksan liittotasavalta Elektronimikroskoopin kehittäminen
  Gerd Binnig   Saksan liittotasavalta Skannaavan tunnelimikroskoopin suunnitteleminen
  Heinrich Rohrer   Sveitsi
1987   Johannes Georg Bednorz   Saksan liittotasavalta Saivat aikaan läpimurron keraamisten aineiden suprajohtavuuden toteamisessa
  Karl Alexander Müller   Sveitsi
1988   Leon Max Lederman   Yhdysvallat Neutriinosädemenetelmä ja leptonien rakenteen tutkiminen ja myy-neutriinon löytäminen
Melvin Schwartz
  Jack Steinberger
1989   Norman Foster Ramsey   Yhdysvallat Keksi erillisen värähtelykentän ja käytti sitä atomikelloissa
Hans Georg Dehmelt   Yhdysvallat Ionisieppaustekniikan kehittäminen
Wolfgang Paul   Saksan liittotasavalta

1990-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1990   Jerome Isaac Friedman   Yhdysvallat Elektronien epäelastisesta sironnasta atomiydinten tutkimuksessa
  Henry Way Kendall   Yhdysvallat
  Richard Edward Taylor   Kanada
1991   Pierre-Gilles de Gennes   Ranska Nestekide
1992   Georges Charpak   Ranska Ilmaisinlaitteet
1993   Russell Alan Hulse   Yhdysvallat Kaksoispulsareiden löytämisestä
  Joseph Hooton Taylor, Jr.
1994   Bertram Neville Brockhouse   Kanada Neutronispektroskopia
  Clifford Glenwood Shull   Yhdysvallat
1995   Martin Lewis Perl   Yhdysvallat Tau-leptonin ja neutriinon havaitsemisesta
  Frederick Reines
1996   David Morris Lee   Yhdysvallat Helium-3:n supranesteluonteen havaitsemisesta
  Douglas Dean Osheroff
  Robert Coleman Richardson
1997   Steven Chu   Yhdysvallat Atomien laserjäähdytys
  Claude Cohen-Tannoudji   Ranska
  William Daniel Phillips   Yhdysvallat
1998   Robert Betts Laughlin   Yhdysvallat Murtokvantittunut Hallin ilmiö
  Horst Ludwig Störmer   Saksa
  Daniel Chee Tsui   Yhdysvallat
1999   Gerardus 't Hooft   Alankomaat Matemaattinen kenttäteoria
  Martinus J. G. Veltman

2000-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2000   Žores I. Alfjorov   Venäjä Perustavasta työstä informaatio- ja kommunikaatiotekniikan parissa
  Herbert Kroemer   Saksa
Jack St. Clair Kilby   Yhdysvallat
2001   Eric Allin Cornell   Yhdysvallat Bosen–Einsteinin kondensaatin tuottamisesta ja pioneerityöstä alan parissa
  Wolfgang Ketterle   Saksa
  Carl Edwin Wieman   Yhdysvallat
2002   Raymond Davis Jr.   Yhdysvallat Kosmisten neutriinojen havaitsemisesta
  Masatoshi Koshiba   Japani
  Riccardo Giacconi   Yhdysvallat Kosmisten röntgenkohteiden havaitsemiseen johtaneesta työstä
2003   Aleksei Abrikosov   Venäjä/
  Yhdysvallat
Pioneerityöstä suprajohteiden ja supranesteiden tutkimuksessa
  Vitali Ginzburg   Venäjä
  Anthony James Leggett   Britannia
2004   David Jonathan Gross   Yhdysvallat Vahvan vuorovaikutuksen tutkimuksesta
Hugh David Politzer
  Frank Wilczek
2005   Roy Glauber   Yhdysvallat Kvanttioptiikan kehittämisestä
  John L. Hall   Yhdysvallat
  Theodor Hänsch   Saksa
2006   John C. Mather   Yhdysvallat Kosmista taustasäteilyä koskevasta tutkimuksesta
  George Smoot
2007   Albert Fert   Ranska Valtavan magnetoresistanssin (GMR) löytäminen
  Peter Grünberg   Saksa
2008   Yōichirō Nambu   Yhdysvallat Spontaanin rikkoutuneen symmetrian mekanismien löytämisestä
  Makoto Kobayashi   Japani Rikkoutuneen symmetrian alkuperän löytämisestä
  Toshihide Maskawa
2009   Charles K. Kao   Hongkong
  Britannia
  Yhdysvallat
Tutkimuksistaan valon kulkemisessa optisissa kuiduissa
  Willard S. Boyle   Kanada CCD-kennon kehittäminen
  George E. Smith   Yhdysvallat

2010-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2010   Andre Geim   Venäjä/
  Alankomaat
Uraauurtava grafeeniin liittyvä tutkimus
  Konstantin Novoselov   Venäjä/
  Britannia
2011   Saul Perlmutter   Yhdysvallat Avaruuden laajentumisen kiihtymisestä
  Adam Riess
  Brian Schmidt   Australia/  Yhdysvallat
2012   Serge Haroche   Ranska Kvanttisysteemien manipuloiminen ja mittaaminen
  David Wineland   Yhdysvallat
2013   François Englert   Belgia Higgsin bosoni ja massa
  Peter Higgs   Britannia
2014   Isamu Akasaki   Japani Sinisen LEDin keksiminen
  Hiroshi Amano   Japani
  Shūji Nakamura   Yhdysvallat
2015   Takaaki Kajita   Japani neutriinivärähtelyjen tutkimuksista, jotka osoittivat neutriinolla olevan massan
  Arthur B. McDonald   Kanada
2016   David J. Thouless   Britannia Topologiset faasit ja niiden faasimuutokset
  Duncan Haldane   Britannia
  John M. Kosterlitz   Britannia
2017   Rainer Weiss   Yhdysvallat/  Saksa LIGO-detektori ja gravitaatioaaltojen havaitseminen
  Barry Barish   Yhdysvallat
  Kip Thorne   Yhdysvallat
2018   Arthur Ashkin   Yhdysvallat Optiset pinsetit ja niiden käyttö biologisissa systeemeissä
  Gérard Mourou   Ranska Voimakkaiden lyhyiden laserpulssien kehitys
  Donna Strickland   Kanada
2019   Jim Peebles   Yhdysvallat Teoreettiset löydöt fysikaalisen kosmologian alalla
  Michel Mayor   Sveitsi Auringon tyyppistä tähteä kiertävän eksoplaneetan löytäminen
  Didier Queloz   Sveitsi

LähteetMuokkaa