Luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista. Luettelo on kronologinen.

Ruotsin akatemian edellinen sihteeri Horace Engdahl ilmoittamassa, että Jean-Marie Gustave Le Clézio sai vuoden 2008 Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Luettelo palkinnon saaneistaMuokkaa

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

  • Lähde: Nobel-säätiö[1]

1900-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1901   Sully Prudhomme   Ranska ranska
1902   Theodor Mommsen   Saksa saksa
1903   Bjørnstjerne Bjørnson   Norja norja
1904   Frédéric Mistral   Ranska oksitaani
  José Echegaray y Eizaguirre   Espanja espanja
1905   Henryk Sienkiewicz   Kongressi-Puola puola
1906   Giosuè Carducci   Italia italia
1907   Rudyard Kipling   Britannia englanti
1908   Rudolf Christoph Eucken   Saksa saksa
1909   Selma Lagerlöf   Ruotsi ruotsi

1910-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1910   Paul Heyse   Saksa saksa
1911   Maurice Maeterlinck   Belgia ranska
1912   Gerhart Hauptmann   Saksa saksa
1913   Sir Rabindranath Tagore   Intia bengali, englanti
1914 ei jaettu    
1915   Romain Rolland   Ranska ranska
1916   Verner von Heidenstam   Ruotsi ruotsi
1917   Karl Adolph Gjellerup   Tanska tanska
  Henrik Pontoppidan   Tanska tanska
1918 ei jaettu      
1919   Carl Spitteler   Sveitsi saksa

1920-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1920   Knut Hamsun   Norja norja
1921   Anatole France   Ranska ranska
1922   Jacinto Benavente   Espanja espanja
1923   William Butler Yeats   Irlanti englanti
1924   Władysław Reymont   Puola puola
1925   George Bernard Shaw   Britannia englanti
1926   Grazia Deledda   Italia italia
1927   Henri Bergson   Ranska ranska
1928   Sigrid Undset   Norja norja
1929   Thomas Mann   Saksa saksa

1930-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1930   Sinclair Lewis   Yhdysvallat englanti
1931   Erik Axel Karlfeldt   Ruotsi ruotsi
1932   John Galsworthy   Britannia englanti
1933   Ivan Bunin   Ranska (maanpakolainen) venäjä
1934   Luigi Pirandello   Italia italia
1935 Ei jaettu      
1936   Eugene O'Neill   Yhdysvallat englanti
1937   Roger Martin du Gard   Ranska ranska
1938   Pearl S. Buck   Yhdysvallat englanti
1939   Frans Emil Sillanpää   Suomi suomi

1940-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
19401943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944   Johannes Vilhelm Jensen   Tanska tanska
1945   Gabriela Mistral   Chile espanja
1946   Hermann Hesse   Sveitsi saksa
1947   André Gide   Ranska ranska
1948   T. S. Eliot   Britannia englanti
1949   William Faulkner   Yhdysvallat englanti

1950-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1950   Bertrand Russell   Britannia englanti
1951   Pär Lagerkvist   Ruotsi ruotsi
1952   François Mauriac   Ranska ranska
1953   Winston Churchill   Britannia englanti
1954   Ernest Hemingway   Yhdysvallat englanti
1955   Halldór Laxness   Islanti islanti
1956   Juan Ramón Jiménez   Espanja espanja
1957   Albert Camus   Ranska ranska
1958   Boris Pasternak (luopui palkinnosta)   Neuvostoliitto venäjä
1959   Salvatore Quasimodo   Italia italia

1960-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1960   Saint-John Perse   Ranska ranska
1961   Ivo Andrić   Jugoslavia serbokroatia
1962   John Steinbeck   Yhdysvallat englanti
1963   Giorgos Seferis   Kreikka kreikka
1964   Jean-Paul Sartre (kieltäytyi palkinnosta)   Ranska ranska
1965 Mihail Šolohov   Neuvostoliitto venäjä
1966   Samuel Josef Agnon   Israel heprea
  Nelly Sachs   Ruotsi saksa
1967   Miguel Ángel Asturias   Guatemala espanja
1968   Yasunari Kawabata   Japani japani
1969   Samuel Beckett   Irlanti englanti
ranska

1970-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1970   Aleksandr Solženitsyn   Neuvostoliitto venäjä
1971   Pablo Neruda   Chile espanja
1972   Heinrich Böll   Saksan liittotasavalta saksa
1973   Patrick White   Australia englanti
1974   Eyvind Johnson   Ruotsi ruotsi
  Harry Martinson   Ruotsi ruotsi
1975   Eugenio Montale   Italia italia
1976 Saul Bellow   Yhdysvallat englanti
1977   Vicente Aleixandre   Espanja espanja
1978   Isaac Bashevis Singer   Yhdysvallat jiddiš
1979   Odysseas Elytis   Kreikka kreikka

1980-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1980   Czesław Miłosz   Puola/  Yhdysvallat puola
1981   Elias Canetti   Britannia saksa
1982   Gabriel García Márquez   Kolumbia espanja
1983   William Golding   Britannia englanti
1984   Jaroslav Seifert   Tšekkoslovakia tšekki
1985   Claude Simon   Ranska ranska
1986   Wole Soyinka   Nigeria englanti
1987   Joseph Brodsky   Yhdysvallat venäjä
englanti
1988   Naguib Mahfouz   Egypti arabia
1989   Camilo José Cela   Espanja espanja

1990-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1990   Octavio Paz   Meksiko espanja
1991   Nadine Gordimer   Etelä-Afrikka englanti
1992   Derek Walcott   Saint Lucia englanti
1993   Toni Morrison   Yhdysvallat englanti
1994   Kenzaburō Ōe   Japani japani
1995   Seamus Heaney   Irlanti englanti
1996   Wisława Szymborska   Puola puola
1997   Dario Fo   Italia italia
1998   José Saramago   Portugali portugali
1999   Günter Grass   Saksa saksa

2000-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2000   Gao Xingjian   Ranska kiina
2001   V. S. Naipaul   Britannia englanti
2002   Imre Kertész   Unkari unkari
2003   John Maxwell Coetzee   Etelä-Afrikka englanti
2004   Elfriede Jelinek   Itävalta saksa
2005   Harold Pinter   Britannia englanti
2006   Orhan Pamuk   Turkki turkki
2007   Doris Lessing   Britannia englanti
2008   J.-M. G. Le Clézio   Ranska/  Mauritius ranska
2009   Herta Müller   Saksa saksa

2010-lukuMuokkaa

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2010   Mario Vargas Llosa   Peru/  Espanja espanja
2011   Tomas Tranströmer   Ruotsi ruotsi
2012   Mo Yan   Kiina kiina
2013   Alice Munro   Kanada englanti
2014   Patrick Modiano   Ranska ranska
2015   Svetlana Aleksijevitš   Valko-Venäjä venäjä
2016   Bob Dylan   Yhdysvallat englanti
2017   Kazuo Ishiguro   Britannia englanti
2018 ei jaettu (Ruotsin akatemian sisäisten riitojen takia)
2019   Olga Tokarczuk (vuoden 2018 palkinto)   Puola puola
  Peter Handke   Itävalta saksa

Palkinnon saaneet kielittäinMuokkaa

Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuosien 1901 ja 2019 välillä saaneet 116 henkilöä ovat kirjoittaneet seuraavilla kielillä:

Kieli Lukumäärä
englanti 28
ranska 15
saksa 14
espanja 11
ruotsi 7
italia 6
venäjä 6
puola 5
tanska 3
norja 3
kiina 2
kreikka 2
japani 2
arabia 1
bengali 1
tšekki 1
suomi 1
heprea 1
unkari 1
islanti 1
oksitaani 1
portugali 1
serbokroaati 1
turkki 1
jiddiš 1

Rabindranath Tagore (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1913) kirjoitti bengaliksi ja englanniksi, Samuel Beckett (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1969) kirjoitti ranskaksi ja englanniksi ja Joseph Brodsky (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1987) kirjoitti runoutta venäjäksi ja proosaa englanniksi. Nämä kolme Nobelin saanutta henkilöä on laskettu bengalin, ranskan ja venäjän alle, siinä järjestyksessä.[2]

LähteetMuokkaa