Masa Niemi

suomalainen näyttelijä

Martti Elis ”Masa” Niemi (20. heinäkuuta 1914 Viipuri3. toukokuuta 1960 Tampere) oli suomalainen näyttelijä, koomikko, muusikko ja viihdyttäjä. Parhaiten hänet muistetaan Pekka ja Pätkä -elokuvien Pätkänä.[1]

Masa Niemi
Masa Niemi.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Martti Elis Niemi
Syntynyt 20. heinäkuuta 1914
Viipuri
Kuollut 3. toukokuuta 1960 (45 vuotta)
Tampere
Ammatti näyttelijä, koomikko
Puoliso Helvi Kilpeläinen
(vih. 1938; k. 1960)
Näyttelijä
Taiteilijanimet Masa Niemi
Aktiivisena 1945–1960
Merkittävät roolit Pätkä
(Pekka ja Pätkä -elokuvat)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Masa Niemen hauta Hietaniemen hautausmaalla kesällä 2010.

VarhaisvaiheetMuokkaa

Martti Elis Niemi oli maalarimestari Matti Niemen ja Hanna Niemen yhdeksänlapsisen perheen kuopus. Martti oli jo lapsena musiikillisesti lahjakas ja otti pianotunteja Viipurin musiikkiopistossa. Hänen isoveljensä Paavo Niemi oli ammatiltaan painija. Martti ”Masa” Niemestä kehittyi varhain monipuolinen taituri: hän esiintyi muun muassa akrobaattina ja taikurina. Hän myös lauloi aina tilaisuuden tullen.[1] Niemen kerrotaan olleen Saksassa taikurinopissa, mutta Ilta-Sanomien haastatteleman Niemen veljenpojan mukaan kyseessä on vain tarina.[2]

Niemi pelasi myös jääpalloa Viipurin Susissa lyhyydestään huolimatta (hän oli vain 152 cm pitkä) ja toimi joukkueen maalivahti-kapteenina. 1930-luvun jälkipuoliskolla Niemi liittyi rumpaliksi Sointupoikiin, jossa Auvo Nuotio toimi solistina. Varsinaisen päivätyönsä Niemi teki Viipurin Makkara Oy:n autonkuljettajana sotaan saakka.[1]

Vuonna 1938 Niemi solmi avioliiton Helvi Kilpeläisen (1920–1986) kanssa, ja liitto kesti Niemen kuolemaan saakka. Heille ei syntynyt lapsia.[1]

Jatkosodan aikana Niemi esiintyi rintaman viihdytyskiertueilla hauskuuttaja-vitsinkertojana. Näihin aikoihin hän muutti Helsinkiin, jossa hän soitti rumpuja yhdeksänmiehisessä Sinipojissa (ent. Sointupojat), jolla oli monivuotinen kiinnitys Kirjan talolla Kruununhaassa ja kesäisin Mustikkamaalla. Lisäksi Niemi hoiti Viipurin Soitannallisen kerhon keikkamanagerin tehtäviä. Päivätyönään hän toimi Kansanhuollon toimistokirjurina sekä Matkatoveri-lehden päätoimittajana ja toisena omistajana. Sittemmin hän siirtyi muusikoksi ja näyttelijäksi.[1]

ElokuvauraMuokkaa

Niemi oli tehnyt ensimmäisen roolinsa Fenno-filmin elokuvassa Suviyön salaisuus (1945), mutta kokeilu jäi sillä erää yhteen elokuvaan. Vuonna 1948 Ville Salminen koekuvasi häntä elokuvaan Pontevat pommaripojat, mutta osan sai ammattinäyttelijä Oke Tuuri. Auvo Nuotion kautta Niemelle järjestyi vuonna 1952 koekuvaus Suomen Filmiteollisuudessa, jota seurasi pieni rooli elokuvassa Kipparikvartetti. Seuraavana vuonna Niemi sai jo isomman roolin ”Läski-Leevinä” elokuvassa Lentävä kalakukko, jonka pääosassa oli Esa Pakarinen.[1]

Reino Helismaa huomasi Niemen ja Pakarisen välisen kemian ja hupaisan kokoeron. Molemmat kiinnitettiin tulevaan Pekka Puupää -elokuvaan, jossa pienikokoinen Niemi esitti Pätkää ja nimiroolissa oli 181-senttinen Pakarinen. Elokuvan ohjasi Ville Salminen vastahakoisesti viimeisenä työnään ennen Fennadalle siirtymistään. Elokuva oli nopeasti ja halvalla toteutettu kepeä seikkailu, jolta ei odotettu paljon. Heti tämän jälkeen Niemi näytteli SF:n uuden ohjaajan Armand Lohikosken esikoiselokuvassa Me tulemme taas, jossa hän esitti tukkilaista. Ensimmäinen Pekka Puupää saavutti kuitenkin suuren suosion ja sille tehtiin jatkoa vuosina 1953–1960 peräti kaksitoista elokuvaa. Pekka ja Pätkä -elokuvien ohjauksesta vastasi yleensä Armand Lohikoski. Pätkän käyttämä ”asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta...” oli aikansa lentävä lause.

Vaikka Niemi teki kymmenkunta muuta elokuvaa Puupäiden ohessa, hänen ainoa pääroolinsa oli kepeässä sotilasfarssissa Majuri maantieltä. Elokuva suututti puolustusvoimien johdon siinä määrin, että kun SF olisi tarvinnut armeijan apua Tuntematonta sotilasta kuvattaessa, vastaus oli jyrkkä ei.[1]

Viimeiset vuodetMuokkaa

Seuraavien vuosien aikana Niemellä riitti paljon esiintymistöitä. Hän teki keskimäärin kolme elokuvaa vuodessa, keikkaili ja esiintyi eri puolella Suomea iltamissa Esa Pakarisen, Reino Helismaan, Olavi Virran, Tapio Rautavaaran ja muiden suosittujen esiintyjien kanssa. Välillä hän toimi rumpalina Vili Vesterisen ja Arttu Suuntalan orkestereissa.[1]

Niemi oli siviilielämässä Pätkän kaltainen hauskuuttaja, jonka elämä oli yhtämittaista teatteria. Hauskan miehen roolin takana hänellä oli kuitenkin monia ongelmia. Suosiosta huolimatta hän kärsi taloudellisista vaikeuksista. Niemet joutuivat esimerkiksi myymään Helsingin kantakaupungissa sijainneen asunto-osakkeensa ja muuttamaan vuokra-asuntoon. Niemeä vaivasivat voimakas esiintymisjännitys ja itsekriittisyys. Hän käytti runsaasti alkoholia, jonka kulutus vain kasvoi ajan myötä ja hän joutui viettämään aikoja vieroituksessa.[3] Tämä osaltaan kiristi Esa Pakarisen ja Niemen välejä, kun Pakarinen joutui huolehtimaan Niemestä, joka ei aina ollut täysin työkuntoinen. Vaikka yhteistyö jatkui, heidän välinsä säilyivät viileinä viimeiset vuodet.[1]

ItsemurhaMuokkaa

Masa Niemi teki itsemurhan Tampereella Pyynikin uimahallin retkeilymajassa ottamalla yliannostuksen unilääkettä vappuaattona 1960. Hän kuoli muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa.[1] SF:n johtaja, maisteri Toivo Särkkä oli aiemmin ilmoittanut, ettei Pekka ja Pätkä -elokuvia tehtäisi enempää. Niemi masentui tästä ja koki uransa olevan ohi.[1] Niemen kahvilakuittiin jättämässä itsemurhaviestissä luki: ”Hyvä on olla, kun on nolla. Hyvästi. -T. Masa”. Häneltä jäi näkemättä viimeisen elokuvansa Kaks’ tavallista Lahtista ensi-ilta, joka oli 20. toukokuuta 1960.[4]

Masa Niemi on haudattu Helsinkiin Hietaniemen hautausmaan uurnalehtoon (kortteli 17, rivi 1, hauta 2).[5]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1945 Suviyön salaisuus kauppias
1952 Kipparikvartetti Jussi, talonmies
1953 Lentävä kalakukko Leevi Lindroos, ”Läski-Leevi”, konna
Pekka Puupää Pätkä
Me tulemme taas Reetrikki
Pekka Puupää kesälaitumilla Pätkä
1954 Hei, rillumarei! näyttelijä Martti Niemi, ”Napoleon”
Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä Pätkä
Taikayö Mr. Small
Majuri maantieltä
1955 Pekka ja Pätkä puistotäteinä Pätkä
Kiinni on ja pysyy eli Pekan ja Pätkän uusia seikkailuja
Pekka ja Pätkä pahassa pulassa
1957 Pekka ja Pätkä ketjukolarissa
Pekka ja Pätkä salapoliiseina Pätkä
Pekka ja Pätkä sammakkomiehinä
1958 Pekka ja Pätkä Suezilla
Pekka ja Pätkä miljonääreinä
Äidittömät basisti
Kahden ladun poikki mies Hukarinperässä
1959 Ei ruumiita makuuhuoneeseen ravintolan isäntä
Yks’ tavallinen Virtanen maanmittari Pätkänen
Pekka ja Pätkä mestarimaalareina Pätkä
1960 Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut 1. myyntimies
Pekka ja Pätkä neekereinä Pätkä
Kaks’ tavallista Lahtista kehäavustaja

LähteetMuokkaa

  • Pietilä, Arto: Masa Niemi – Pätkä. Kustannus HD, 2003.
  • Lohikoski, Armand: Mies Puupää -filmien takaa. Karisto, 1993.
  • Pakarinen, Esa: Hanuri ja hattu. WSOY, 1989.
  • Suomen kansallisfilmografia 4–6. VAPK, 1991.

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k Ahonen, Markus: Pekka ja Pätkä -elokuvien tähden karu kohtalo ei unohdu iltalehti.fi. 22.7.2014. Viitattu 28.6.2018.
  2. Masa Niemen veljenpojan Elmer Niemen haastattelu. Ilta-Sanomat 1.10.2016 s. 22-23 Viitattu 29.8.2020
  3. Kaisla Kuuskoski: Puupää-elokuvien Pätkän kohtalo oli traaginen – Masa Niemi kirjoitti kahvilakuittiin lohduttoman viestin Ilta-Sanomat. 10.8.2019. Viitattu 10.8.2019.
  4. Ahonen, Markus: Pekka ja Pätkä -elokuvien tähden karu kohtalo ei unohdu 22.7.2014. Iltalehti. Viitattu 13.7.2015.
  5. HIETANIEMEN HAUTAUSMAA – MERKITTÄVIÄ VAINAJIA Kirkko Helsingissä. Helsingin seurakuntayhtymä, Hietaniemen hautausmaa, Helsingin seurakunnat. Viitattu 6.10.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Masa Niemi Internet Movie Databasessa (englanniksi)