Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Vantaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vantaan julkisilla paikoilla olevat pysyvät taideteokset ja muistomerkit. Luettelo ei ole täydellinen.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Vantaan julkisesta taiteestaMuokkaa

Vuosina 1972 ja 1973 paljastettiin Vantaan ensimmäiset julkiset taideteokset, Nina Ternon Vouti Tikkurilan valtion virastotalon pihalla, sekä Jouko Toiviaisen Äyriäinen Myyrmäen Uomatorilla.lähde? Suurin osa Vantaan julkisesta taiteesta on suomalaista modernistista kuvanveistoa ja teokset sijoittuvat eri puolelle kaupunkia, kaupunkikeskuksiin ja lähiöihin.lähde? Veikko Eskolinin Aallot Myyrmäessä (1975) ja Reijo Perkon Ympäristösommitelma (1977) ovat varhaisia ympäristötaideteoksia.

Uudempia, vahvasti ympäröiviin tiloihin liittyviä teoksia ovat Vantaalla Matti Nurmisen Merkitty ja Merkitty portti (2001) Tikkurilan lukion rakennuksiin liittyvinä, Jukka Mäen Myyrmäen Kilterin koulun seinässä oleva reliefi Pyramidien arvoitus (1988), sekä Jaakko Niemelän Down Town - läpinäkyvä kaupunki (2002) Korsossa.

Vantaan seinämaalauksia ovat muun muassa Leonhard Lapinin Archetypal Colour Theory (2014) Kivistössä ja Paula Holopaisen Vedenhaltijan lahja (2000) Vaaralan päiväkodissa. Näkyvä julkinen teos Vantaalla on Aarne Jämsän kaksiosainen maalaus Helman heilahdus (2015) Helsinki-Vantaan lentokentän Lentokentän rautatieaseman laiturin seinissä. Vantaan taidemuseo Artsi Myyrmäessä ilmoittaa erikoistuvansa graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen osana toimintaansa.[1] Seinämaalauksia on useiden katutaiteilijoiden tekeminä muun muassa Myyrmäen rautatieasemalla.

Vuonna 2008 käynnistyi Vantaan Leinelän taidekaava, jossa kaupunginosan taiteelliseen suunnitteluun osallistui kymmenen taiteilijaa. Pääsuunnittelija oli Vesa-Pekka Rannikko, jonka tilateos Paikalliset valmistui Leinelän aseman liikenneympyrään vuonna 2013.[2][3]

Kesäisin auki olevissa veistospuistoissa Nissbackan kartanon veistospuistossa Hakunilassa on esillä Laila Pullisen teoksia[4] ja Risto Vilhusen Leonardo da Vilhun veistospuistoon voi tutustua Vantaan Sotungissa.[5]

Osa Vantaan julkisesta taiteesta on paikallisten asukkaiden kuten koululaisten ideoimia ja toteuttamina. Ehkä riemastuttavin esimerkki tästä lähestymisestä on koululaispoikien Onni ja Antonio johdolla Vantaan Ylästöön kunnostettu bussipysäkki, teosnimeltään Hymypojat (2015).[6][7][8]

Vantaan julkisia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattojaMuokkaa

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aallot[9][10] Myyrmäenraitin ja Noropolun risteys, Lasten taidetalo Toteemin nurkka[11][9] Myyrmäki[11] 60.2684°N, 24.8518°E Eskolin, VeikkoVeikko Eskolin[9] 1975[9]  
Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki (Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki)[12][13][14] Punaisten puisto, Urheilutien ja Kauratien kulma[11][12][13][10] Jokiniemi[11] 60.3005°N, 25.0525°E 1948[12][13] tai 1949[10]  
Ajan henki – aineen vanki[15] Vantaan kaupungintalon puistikko, Lauri Lairalan aukio Tikkurila[11] 60.2935°N, 25.0384°E Pullinen, LailaLaila Pullinen[15] 1976[15]  
Apaja[16] Kaupungintalon edustalla, heijastusaltaassa, Tikkurinaukio Tikkurila 60.2935°N, 25.0405°E Ranki, MerjaMerja Ranki ja Turpeinen, OutiOuti Turpeinen 2016  
Asuntomessut Vantaalla 2015 Asukastila Rubiinin vieressä, Rubiiniparkki, Rubiinikehä 35 Kivistö[11] 60.3218°N, 24.8555°E 2015  
Common Patterns[17][18][19] Rautkallionkatu 3 Havukoski[11] 60.3231°N, 25.0639°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2018  
Down Town – läpinäkyvä kaupunki[20] Urpiaisentien kiertoliittymä, Urpiaisentien, Kotkansiiven ja Peltomyyränkujan risteys[11] Korso[11] 60.3529°N, 25.0777°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä[20] 2002[20]  
Enkeliveistos[21] (pienoisveistos) Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta[11] 60.3167°N, 24.9924°E Häiväoja, JohannaJohanna Häiväoja  
Etappi[22][23] Karhumäenkallio, Karhumäentie 8 Veromies[11] 60.3056°N, 24.9622°E Matveinen, HeiniHeini Matveinen ja Björn, AriAri Björn 201x  
Flying High[24] Suomen ilmailumuseon halli, Karhumäentie 12 Veromies 60.3035°N, 24.9604°E Liede, JuhaJuha Liede 2019  
Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan muistolehdon nimimuuri[25] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 50 m pohjoisluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[11] 60.2835°N, 24.9854°E Taponen, TuulaTuula Taponen 1982  
Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhojen puukirkkojen muistomerkki[26][25][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 20 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[11] 60.2831°N, 24.9853°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1968  
Hymypojat[6] Bussipysäkki "Isomännyntie", Ylästöntie 88[28] Ylästö[11] 60.2806°N, 24.9241°E Onni ja Antonio[6] 2015[6]  
Hyvä ja paha Myyrmäen kirjasto, Myyrmäkitalon aula (Paalutori 3) Myyrmäki 60.2612°N, 24.8533°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1988  
Ikuisuus[29][30] Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a Tikkurila 60.2931°N, 25.0406°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2020  
Ilon heijastuksia (teoslaatasta) Rubiinikehä 4 Kivistö[11] 60.3219°N, 24.856°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2020  
Iltatähti [31][32][33] Jaspiskuja 8 ja 10 (porttikäytävä) Kivistö[11] 60.3183°N, 24.8487°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2015  
Itä ja länsi[34][35] Virtatalon läntinen sisäpiha, Rajatorpantie 8 (rakennus on aiempi Imatran Voiman toimitalo)[34] Myyrmäki 60.2585°N, 24.8522°E Laurema, EsaEsa Laurema 1990
Jaguar (Täyttä elämää)[36][37] Paimenentie 2, paikkalinkki täsmentyy 10.1.2021 Havukoski[11] 60.321°N, 25.0701°E Remix Uno, Remix Uno, eli Remix1 eli Claudio Rico 2019  
Jukolan viestin (11.6.1949) muistokivi[38][10] Ruskeasannantien ja Tuusulantien risteyksen luoteispuolella Ruskeasanta[11] 60.3188°N, 24.9997°E 1978 (nykyinen laatta vuodelta 1981)  
 
Kaislat tuulessa[39] (Kun tuuli käy heidän ylitseen)[40] Hakunilan kirkon muistopiha, Hakunilantie 48[41] (muistopiha on Hakunilanraitin puolella) Hakunila[11] 60.2777°N, 25.1039°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1997  
Kaksi naista[42] Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) (paikkalinkki alustava) Itä-Hakkila[11] 60.2905°N, 25.095°E Seitz, GustavGustav Seitz  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[26][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta 65 m länsiluoteeseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[11] 60.2833°N, 24.9846°E Lähteenkorva, ArmasArmas Lähteenkorva 1956  
Karhut[43][44] Tikkuraitti 11-13 Tikkurila 60.2934°N, 25.0369°E Risto Leinonen 1987  
Kartasto 1708/2018[45] Tikkurilan rautatieaseman eteläinen alikulku, Ratatie 11 Jokiniemi[11] 60.2919°N, 25.0442°E Hietanen, HelenaHelena Hietanen ja Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2018  
Kasvu[46] Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitie 119, etupiha Koivukylä[11] 60.3181°N, 25.0516°E Matti Peltokangas[46] 1992[46]  
Kide [32][33] Jaspiskuja 2 läpikulku ja sisäpiha Kivistö[11] 60.3175°N, 24.8466°E Berry, Eeva-KaisaEeva-Kaisa Berry 2016  
Kolmen kaupungin rajakivi (Kolmen kaupungin yhteistyö)[47][27] siirtolohkareessa metsässä Vantaan Vapaalan (Rajatorpan) ja Helsingin Konalan rajalla; nimestään huolimatta kivi ei ole Espoon rajalla Vapaala[48][11] 60.2544°N, 24.8326°E 1994   
Konstantin Pätsin muistomerkki (muistokivet)[49][50][27] Ainontien ja Tuomiharjunkujan risteys Linnainen 60.2659°N, 24.7842°E 1998  
Kosmos[51][52] Primavera-aukio, Primavera 2 Koivukylä, Leinelä[11] 60.324°N, 25.0383°E Heino, TimoTimo Heino 2017  
Kotikuusi [31][32] Jaspiskuja 7b (Ruusukvartsinkuja 4) Kivistö[11] 60.3177°N, 24.848°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2017  
Kotipesä Uomatien alikulkukäytävä, Myyrmäenraitti, Uomarinteen koulun koillisnurkan luona[11] Myyrmäki[11] 60.2699°N, 24.8516°E Paula Holopainen 1996  
Kotirintama Veteraaniaukio, Hertaksentie 1 Tikkurila 60.2902°N, 25.0426°E Kalevi Karlsson 2007  
Kotiseutu (yksityiskohta)[16] Tikkurilan tori Tikkurila 60.2937°N, 25.0409°E Riikka Latva-Sompi 2016  
Kuinka paljon valo on[53] Aurinkokiven koulu, kadunpuoleinen ulkoseinä, Aurinkokivenkuja 1 Kivistö[11] 60.3188°N, 24.8519°E Baumgartner, StigStig Baumgartner 2016  
 
Lapsettomien surun muistomerkki ("Lapselle, jota emme saaneet")[54] Honkanummen hautausmaan kortteli 40X, Vanha Porvoontie 225 (227) Hakkila[11] 60.2914°N, 25.0888°E (paikkalinkki alustava)  
Leinelän täplät Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot, Leinelä[11][2] Koivukylä ja Ilola[11] 60.3249°N, 25.0426°E Denise Ziegler[2] 2013[2]  
Maanviljelys-taloudellisen koelaitoksen muistomerkki[10] Rillitie 6 ja 8 välissä Jokiniemi[11] 60.2915°N, 25.0564°E 1988  
Menneiden sukupolvien muistomerkki [54] Honkanummen hautausmaa, kortteleiden 29 ja 30 välissä, Vanha Porvoontie 225 Hakkila[11] 60.2902°N, 25.0854°E  
Merenpohjan Avaruus [55] Venuksentie 1b (Venuksentien ja Marsinkujan risteys)[11] Mikkola[11] 60.3415°N, 25.0974°E Essi Ruuskanen 2020  
Merkitty portti Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, sisäpiha Jokiniemi[11] 60.2995°N, 25.0497°E Matti Nurminen 2001  
Merkitty Tikkurilan lukio, Valkoisenlähteentie 53, pääsisäänkäynti Jokiniemi[11] 60.2988°N, 25.0499°E Matti Nurminen 2001  
Metsänväki [56] Ponikuja 4[11] Hakunila[11] 60.2791°N, 25.1035°E Westin, MiilaMiila Westin ja Raunio, Kirsi-MariaKirsi-Maria Raunio 2020  
Mielikki [57] Saturnuksenrinne 2, rakennuksen länsipääty[11] Mikkola[11] 60.3395°N, 25.0997°E Aleix Gordo Hostau 2019  
Minos Uomatien alikulkukäytävä, Vaahtopolun alikulku[11] Myyrmäki[11] 60.2697°N, 24.8452°E Paula Holopainen 1996  
Muistolehtoon haudattujen muistelupaikka[21] Ruskeasannan hautausmaa, kappelin edusta, Ruskeasannantie 2 Ruskeasanta[11] 60.3167°N, 24.9927°E Hiekkaharjun kansainvälisen koulun oppilaat ja arkkitehti Tuula Taponen  
 
Muistomerkki 201 saksalaiselle merisotilaalle[42] Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) Itä-Hakkila[11] 60.2903°N, 25.0973°E (paikkalinkki alustava)  
Muistoristi[11] Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa, Siltaniitynkuja (1b) Itä-Hakkila[11] 60.2905°N, 25.096°E (paikkalinkki alustava)  
Muualle haudattujen ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[58][59] Hämeenkylän kirkon hautausmaa Hämeenkylä[11] 60.2693°N, 24.8002°E (paikkalinkki suuntaa-antava) Lehtonen, JormaJorma Lehtonen  
Neljä kuutiota[11][44] Tiedekeskus Heurekan pääsisäänkäynnin lännenpuoleinen ulkoseinä[60] Tikkurila[11] 60.288°N, 25.0403°E Anssi Asunta[60] 1989[60]  
Nimetön Raappavuorenrinne 2[61][62] Martinlaakso[11] 60.2792°N, 24.8392°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala ja Multanen, SaraSara Multanen 2017  
Nimetön Konttitie 4-6[63] Havukoski[11] 60.3236°N, 25.0756°E Pasanen, PeetuPeetu Pasanen 2018  
 
Nimetön, aiheeltaan abstrakti teos[64] Suunnistajankuja 4[63] Länsimäki[11] 60.2461°N, 25.1145°E Köykkä, J-PJ-P Köykkä 2018  
Nimetön, asetelma Laajaniitynkuja 5[65] Martinlaakso[11] 60.279°N, 24.8493°E Aryz, Aryz 2017  
Nimetön, eläinaiheinen mosaiikki[66] Tarinatori, Pallastunturintie 32 Länsimäki[11] 60.2464°N, 25.1157°E Anderzén, JanJan Anderzén 2016  
Nimetön, iso käpy ja männynoksa[64] Suunnistajankuja 10[63] Länsimäki[11] 60.2453°N, 25.1126°E Kivilaakso, MariaMaria Kivilaakso 2018  
Nimetön, joki-aihe[67][68] Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampuksen julkisivu, Ratatie 22 Tikkurila[11] 60.2954°N, 25.0443°E suunnittelu Musturi, TommiTommi Musturi + Laurean oppilaita 2017  
Nimetön, moderni paimen (tyttö kettu sylissään)[69] Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti)[63] Havukoski[11] 60.3231°N, 25.0752°E Pyykkönen, MinttuMinttu Pyykkönen 2018  
Nimetön muraali (kaksi kettua, kuusia)[33][32] Jaspiskuja 1 (rakennuksen kaakkoispääty) Kivistö[11] 60.3169°N, 24.8477°E Könttä, EveliinaEveliina Könttä 2015  
Nimetön muraali (Kotkansiipi)[70] Kotkansiiven alikulkutunneli Korso 60.3516°N, 25.0734°E Street Art Vantaa 2014  
 
Nimetön, optisia illuusioita Hiirakkotie 1[71][72][61] Hakunila[11] 60.2757°N, 25.1031°E Mr June, Mr June 2017  
Nimetön, scifimäinen tulkinta joutsen ja ahven -teemasta[73] Kivikirveenkuja 4[61] Myyrmäki[11] 60.2632°N, 24.8456°E Pso Man, Pso Man 2017  
Nimetön, sinistä marjaterttua ampuva jousimies[64] Suunnistajankuja 6[63] Länsimäki[11] 60.2462°N, 25.113°E Stenberg, TaneliTaneli Stenberg 2018  
Noppa Uomatien alikulkukäytävä, Kuohupolun alikulku[11] Myyrmäki[11] 60.2698°N, 24.8482°E Paula Holopainen 1996  
Ohjaamo Vantaan seinämaalaukset[11] Ohjaamo Vantaa, Ratatie 7 Tikkurila[11] 60.2912°N, 25.0423°E G-Rex (Maikki Rantala ja Stay Ice), Marjaana Jaranne, Heidi Mikkonen ja nuorten katutaidetyöpaja[74][75][76] 2016[74][76]  
Ombra[77][78] Lincolninaukion koillispää Keimola, Keimolanmäki 60.3193°N, 24.8315°E Korhonen, MarjukkaMarjukka Korhonen ja Raivio, MarkusMarkus Raivio 2019   
Orfeus[79] Honkanummen hautausmaan viheralue siunauskappelin edustalla, Vanha Porvoontie 225 Hakkila[11] 60.2898°N, 25.0855°E (paikkalinkki alustava) Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1965  
Paalupaikka (Mika Häkkisen muistomerkki)[80][81][82][83]l[84] Vantaan vauhtikeskus, Katriinantie 31 Kiila 60.3316°N, 24.9345°E Metsälampi, PerttiPertti Metsälampi 1999 (uusi sijainti 2016)  
Paikalliset[2] Leinelän aseman pääkiertoliittymä, Koivukylänväylä 8, Koivukylänväylän ja Leineläntien risteys Koivukylä[11][2] 60.3232°N, 25.0387°E Vesa-Pekka Rannikko[2] 2012[2]  
Paikallistarinoiden muraali [56] Hiirakkotien ja Hakunilantien risteys[11] Hakunila[11] 60.2756°N, 25.104°E Rantala, MaikkiMaikki Rantala 2020  
Pensamiento Propio (suom. oma ajattelu) Virtakuja 2[85] Myyrmäki[11] 60.2672°N, 24.8491°E Dourone, Dourone 2017  
Peura-aiheinen muraali[17][19] Rautkallionkatu 3 Havukoski[11] 60.3228°N, 25.0649°E Westin, MiilaMiila Westin 2018  
Pilviportti[86] Keimolantie 9, porttikäytävä Safiirinaukiolle Kivistö[11] 60.3158°N, 24.8506°E Berry, Eeva-KaisaEeva-Kaisa Berry, Niemi, JoukoJouko Niemi 2019  
Pixtari-penkit: Elli, Eki, Kaveri, Salaseura[2] Metsänhengen, Epinkosken ja Kukkukallion puistot Leinelässä[11][2] Koivukylä ja Ilola[11] 60.3251°N, 25.0393°E Hilda Kozári[2] 2012[2]  
Plootu -veistos[87][88] Tikkuraitin Kielotien puoleinen pää, Kielotie 16[87][88] Tikkurila[87][11] 60.2933°N, 25.0373°E Heikki Häiväoja[87][88] 1982[87][11]  
Pohjoista kohti[89] Tikkurilan asema, Pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2947°N, 25.0456°E Pekka Jylhä 1996  
Portti ikuisuuteen (Muualle haudattujen läheisten muistelupaikka)[90][25][26] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta runsas 80 m itäkoilliseen Helsingin pitäjän kirkonkylä[11] 60.2834°N, 24.9869°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2001  
Pronssipatsaat (kaksi pingviiniä)[2] Leinelänkaari 2 (Leinelänkaaren ja Leineläntien risteys, asuinkorttelin piha)[2] Koivukylä[11] 60.3256°N, 25.0413°E Heimo Suntio[2] 2013[2]  
Puunhaltijankolo[91][2][92] Leinelän päiväkodin piha,[2] Metsänkeijunkuja 2 Koivukylä[11] 60.3243°N, 25.0421°E Anni Laakso[2][91][92] 2011[2][91][92]  
Pyramidien arvoitus[93] Kilterin koulu, pääjulkisivu, Iskostie 8, [93] Myyrmäki[11] 60.261°N, 24.8506°E Jukka Mäki[93] 1988[94]  
Pyyhkeitä (teostiedot laatasta) Rubiinikehä 35 porttikäytävä Kivistö[11] 60.322°N, 24.8551°E Jääskeläinen, NikkiNikki Jääskeläinen 2015  
Reliefi (1957)[10] Honkanummen ison kappelin etuseinä, Vanha Porvoontie 225 Hakkila[11] 60.2893°N, 25.0871°E (paikkalinkki alustava) Vikainen, JussiJussi Vikainen 1957  
Revontulet
(ent. Pohjolan syke)[95][96]
Tikkurilantie 133a, Lentoasemantien ja Tikkurilantien liittymä Veromies 60.302°N, 24.9624°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2020 (1990)  
Saimaannorppa (Saimaa Seal)[97] Eteläinen Rastitie 7, paikkalinkki täsmentyy 10.1.2021 Havukoski[11] 60.3216°N, 25.0711°E Read, EmilyEmily Read 2019  
Saksalaisten, Helsingin maalaiskunnassa huhtikuussa 1918 kaatuneiden sotilaiden hautamuistomerkki[26][25][27] Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5, Pyhän Laurin kirkon etuovelta luokkaa 60 m etelään (paikkalinkki noin) Helsingin pitäjän kirkonkylä[11] 60.2825°N, 24.9858°E 1918  
Sankarimuistomerkki, Helsingin pitäjä[25][27] Helsingin pitäjän kirkon sankarihautausmaa, Pappilankuja 5 Helsingin pitäjän kirkonkylä 60.2829°N, 24.9861°E Aimo Tukiainen 1964  
Sankarimuistomerkki, Ruskeasanta[27] Ruskeasannan hautausmaan sankarihautausmaa, Ruskeasannantie 2[21]{ Ruskeasanta[11] 60.316°N, 24.992°E 1949  
Sateenkaaren pää (teoslaatasta) [31][32] Jaspiskuja 18-20 Kivistö[11] 60.3188°N, 24.8497°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2016  
Silkkitehtaan seinämaalaus[98] Vanha Silkkitehdas, itäseinä, Silkkitehtaantie 5 Tikkurila[11] 60.2888°N, 25.0375°E Pasanen, VesaVesa Pasanen 2016  
Sirottelualueen yhteismuistomerkki[54] Honkanummen hautausmaan korttelin 61S keskellä, Vanha Porvoontie 225 (227) Hakkila[11] 60.2933°N, 25.0916°E (paikkalinkki alustava)  
Spiraali[32][33] Aurinkokivenkuja 2 (porttikäytävä Ruusukvartsinkadulta) Kivistö[11] 60.3181°N, 24.8506°E Metsälampi, PerttiPertti Metsälampi 2015  
Stönen polku (teoslaatasta)[33] Tikkurilantien alikulku Riipiläntien eteläpään kiertoliittymän lähellä Piispankylä[11] 60.3166°N, 24.8682°E Aaltolainen, PetteriPetteri Aaltolainen ja Kanniston koulun oppilaat 2015  
Sulka ja Tähdet [99][52][23] Rautkallionkatu 1 (sillankaide) ja Kytötie 29 (videokuva seinälle) Havukoski[11] 60.3233°N, 25.0636°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko 2018  
Super Vision[100] (Tyttö ja karhu)[61][101] Hepokuja 4, pohjoisseinä Hakunila[11] 60.2739°N, 25.1052°E Pipsqueak was here!!!, Pipsqueak was here!!! (hollantilainen taiteilijapariskunta Denise ja Willem) 2017  
Taivaaseen ota tykösi (muistelupaikka)[102] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso[11] 60.3517°N, 25.0754°E 2002  
Talkoot [103] Saturnuksenkuja 2, eteläseinä[11] Mikkola[11] 60.3401°N, 25.1023°E Essi Ruuskanen ja Tuuli Huovila 2020  
Tarinapuu[104] Kirjastopuisto, eteläkärki Tikkurila 60.261°N, 24.8506°E Merja Ranki 2017  
Tauno & Ansa (Tauno Palo ja Ansa Ikonen)[36][105] Havurasti, Eteläinen Rastitie 12, paikkalinkki täsmentyy 10.1.2021 Havukoski[11] 60.3218°N, 25.0698°E Alvarez, AneAne Alvarez (Aneliz Álvarez) 2019  
This is it![106] Vantaan taidemuseo Artsin ulkoseinä (Myyrmäkitalo), Paalutori 3, Artsinpolun kulmaus Myyrmäki[11] 60.2616°N, 24.8529°E Hende ja Deos Ensemble, Hende ja Deos Ensemble 2016 (?)  
Tiikeri [107][108][17] Rautkallionkatu 3[19] Havukoski[11] 60.323°N, 25.0646°E Ekebom, TerhiTerhi Ekebom 2018  
Tikkurilan maalitehtaan seinämaalaukset Tikkurilan maalitehtaan kahden varastorakennuksen Keravajoen puoleinen seinä Kuninkaala[11] 60.2908°N, 25.0482°E Tikkurila Oyj:n henkilöstöä ja G-Rex (ohjaajat) 2015 ja 2016  
 
Toinen matka[89] Tikkurilan asema, pohjoinen alikulkutunneli Jokiniemi 60.2946°N, 25.046°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 1996  
Toivo[29][30] Tikkurilan kirkon ulkoseinä, Asematie 12a Tikkurila 60.2931°N, 25.0405°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2020   
Toteemit Lasten taidetalo Toteemin edusta, Myyrmäenraitti (Myyrmäentie 6)[11] Myyrmäki[11] 60.2681°N, 24.8518°E Kuvataidekoulun oppilaatlähde? 2007  
Tyhjän sylin muistokivi[102] Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4 Korso[11] 60.3518°N, 25.0751°E 2008  
Tytöt hyppäävät vistiä Pähkinärinteentien alikulkukäytävä, Pähkinärinteen ostoskeskuksen itäpuolella, Pähkinärinteentien ja Lammaslammentien risteyksessä Hämeenkylä[11] 60.2625°N, 24.8058°E Saanio, PirjoPirjo Saanio 2000  
Ukonkirves[109] Jokiuomapuisto, Haltiantie 9 Martinlaakso[11] 60.2739°N, 24.8625°E Juha Menna[109] 1996[109]  
Valoon (nimimuurin lintuveistos)[58][59][110] Hämeenkylän kirkon hautausmaan nimimuuri Hämeenkylä[11] 60.2693°N, 24.8002°E (paikkalinkki suuntaa-antava) Lehtonen, JormaJorma Lehtonen  
Vantaan kalat[34] Delfiiniaukio, Myyrmäen urheilutalon edustalla, Myyrmäenraitti 4 Myyrmäki 60.2653°N, 24.8522°E Toivonen, JukkaJukka Toivonen (HKR käsityöpaja) 1997  
Vantaan musiikkitalon peruskivi (25.9.1982)[111] Eräpolun ja Louhelantien risteys, Louhelan liikenneympyrän kaakkoispuolella Myyrmäki 60.2705°N, 24.8563°E 2010-luku (nykymuodossa ehkä, vrt. ostarin rakennustyöt)  
Varpusen sanoja[99][52][23][112] Rautkallionkadun itäpään portaat, Rautakallionkatu 12 kaakkoispuolella Havukoski[11] 60.3224°N, 25.068°E Rannikko, Vesa-PekkaVesa-Pekka Rannikko (varpusvideot), Pauli Tapio (runot) 2020  
Vedenhaltijan lahja Vaaralan päiväkoti, Tirlittanin talo, Vaaralantie 32[113] Vaarala[11] 60.2694°N, 25.0995°E Paula Holopainen 2000  
Veden valoa (tiedot teoslaatasta) Jaspiskuja 6c Kivistö[11] 60.318°N, 24.8481°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2018  
Veteraanipaasi Veteraanipuisto, Hertaksentie 1 Tikkurila 60.2903°N, 25.0427°E 1995?  
Viimeinen ratsastajapatsas[11][114] Vantaan poliisi- ja oikeustalo, Kielotie 21[11][114] Tikkurila[11] 60.2985°N, 25.0409°E Ossi Somma 1989 (1974)  
Virtapaikka[115] Valkoisenlähteentien alikulku[115] Jokiniemi ja Tikkurila[11] 60.2989°N, 25.0473°E Tuuli Helve[115] 2010[115]  
Vouti[116][10] Valtion virastotalon sisä-/takapiha, Kielotie 15[11] Tikkurila[11][116] 60.295°N, 25.0399°E Nina Terno[116] 1972  
White stallion[117] (suom. Valkoinen ori) Oritie 4[118] Hakunila[11] 60.2716°N, 25.1017°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2016  
Ympäristösommitelma[119] Lehtikuusen koulu, Hiirakkotie 9, Kaarna-koulurakennuksen itäseinä Hakunila[11] 60.2744°N, 25.0983°E Reijo Perko[119] 1977  
Äyriäinen[120] Uomatori, Uomatie 13 Myyrmäki[11] 60.2701°N, 24.8478°E Jouko Toiviainen 1972 (1973)  

Julkisia teoskokonaisuuksiaMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Leonardo da Vilhun veistospuisto[11] Sepänrinne 2, Sepänmäki
[121][11]
Sotunki[11] 60.2926°N, 25.1365°E da Vilhu, LeonardoLeonardo da Vilhu Teoksia useilta vuosikymmeniltä. Tunnetuin on teossarja Pirut 1990-luvun alusta[122]  
Louhelan aseman seinämaalaukset (Jokiyöt)[123] Louhelan asema, Uomatie 3 (Patotie 1)[11] Myyrmäki[11] 60.2705°N, 24.8536°E Street Art Vantaa, pääteemana Vesa Haapalan runo Jokiyöt. Toteuttajina sisätiloissa Taneli Stenberg, Anetta Lukjanova ja Maria Kivilaakso (myös ulkona); laiturilla Maikki Rantala ja Jesse Pasanen; aseman alaosan ulkoseinät: Minttu Pyykkönen ja Anna Semerdjiev; asemasillan tolpat: Juha Liede ja Essi Ruuskanen; laiturin eteläinen ulkoportaikko J-P Köykkä ja P. Pasanen. 2018   
Martinlaakson aseman seinämaalaukset [124] Martinlaakson asema, Laajaniityntie 5 (Kivivuorentie 4)[11] Martinlaakso[11] 60.2781°N, 24.8527°E ulko- ja sisäseinät: Deos, Hende, Matti Kuusilehto, Laura Lehtinen, Juulia Markko, Jesse Pasanen, Jukka Peltosaari, Essi Ruuskanen ja Verna Tervaharju 2017   
Myyrmäen aseman seinämaalaukset:
MCD x 01600[125],
Jönsaksentie 6, Myyrmäen asema[11] Myyrmäki[11] 60.2614°N, 24.8545°E ulkoseinä: Un Kolor Distinto [126][127]
sisäseinät: Multicolored Dreams,[125][128]
2015[125][128][127] ja 2016  
Nissbackan kartanon veistospuisto[11]
(noin 100 teosta)[129]
Sotungintie 4, Sotungin koululta noin 200 metriä koilliseen[11][129] Hakunila[11] 60.2812°N, 25.126°E Laila Pullinen[129] 1953–2013  

Poistettuja tai tuhoutuneita teoksiaMuokkaa

Teos Aiempi sijainti Alue Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Aamuhetki[10] Åvikin puisto, Tikkurilantie 40 Tikkurila Aiha, MarttiMartti Aiha 1977 ? (ilmeisesti joskus 1999...2013) Poistettu toistuvan ilkivallan vuoksi[130]
Iso akvaario[131] Kotkansiiven alikulkutunneli[131] Korso[11] Polari, TarjaTarja Polari[131] 1982[131] 2014 Korvattu toisella muraalilla

Katso myösMuokkaa

  • Luettelo Kehäradan taideteoksista (Huom. luettelossa toistaiseksi vain Kehäradan uuden vuonna 2015 avatun osan teoksia Vantaalta, ei radan vanhemman osan eli myös Martinlaakson/Vantaanlaakson ratana tunnetun osuuden taideteoksia Helsingistä ja Vantaalta)

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Vantaan taidemuseo Artsi Vantaa. Vantaan kaupunki. Viitattu 23.10.2016.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Leinelän taideasuinalue (pdf) (Esiteen Leinelä - Taide osana arjen elämää kartta valmistuneista ja suunnitteilla olleista julkisista taideteoksista selityksineen) 11/2014. leinela.fi ja vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  3. Taide rikastuttaa elämää Leinelä. Leinelä. Viitattu 23.10.2016.
  4. Esittely Nissabackan kartanon taidenäyttely. Viitattu 23.10.2016.
  5. Nähtävyydet Sotunki. Sotungin kyläyhdistys. Viitattu 23.10.2016.
  6. a b c d Pysäkki Hymypojat (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa toteuttama riemastuttava bussipysäkki ja yhteiskuntaopin projekti Ylästössä) 22.10.2015. Vantaan kaupunki, vantaakanava.fi. Viitattu 12.2.2017.
  7. Hymyilevä bussipysäkki ilahduttaa vantaalaisia Ylästössä (Onnin ja Antonion ideoima ja avustajiensa kanssa syksyllä 2015 toteuttama bussipysäkki, joka tuo iloa, valoa ja väriä kulkijoille taaperoista ikäihmisiin) 23.10.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 12.2.2017.
  8. Valokarnevaalilla kerätään varoja Hymypojat-bussipysäkin korjaamiseen 25.1.2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 12.2.2017.
  9. a b c d Eila Jaatinen: Patsastelua: Maan, meren aallot 14.08.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  10. a b c d e f g h Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 151 (Osa IX: Uusimaa) 
  11. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec kartta.vantaa.fi (Haku sanalla "Veistos", kohteen katuosoitteella tai muulla tunnisteella esimerkiksi Vaaralantie 32 tai Vaaralan päiväkoti tai Kukkukallio. Kaupunginosan saa varmistettua aktivoimalla Aluejaot-kohdasta valinnan Kaupunginosat. Vastaavasti kaupunginosa ainakin osalle muista taideteoksista.) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  12. a b c Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Viitattu 10.7.2018.
  13. a b c Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. 2006. Viitattu 10.7.2018.
  14. Juusela, Pauli: Punakaartilaisten muistomerkkiin Hiekkaharjussa kerätään nimiä Kirkko ja kaupunki. 3.6.2016. Viitattu 10.07.2018.
  15. a b c Kulttuuri. Patsastelua: Materia muuttuu valoksi 15.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  16. a b Suojanen, Armi: Taide kruunaa Tikkurilan ytimen – paraatipaikka kunnostetaan neljällä miljoonalla Vantaan Sanomat. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.8.2017.
  17. a b c Marjo Rämö: Katseet seinille! – Nyt kannattaa lähteä katutaidekierrokselle lähiöön Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 15.4.2020. Viitattu 12.11.2020.
  18. CV, Maikki Rantala dropbox.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
  19. a b c Päin harmaata betonia – Koivukylään koitti seinähulluuden aika 20.5.2018. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 16.10.2018.
  20. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Suurkaupunki Korsossa (Jaakko Niemelän Downtown — läpinäkyvä kaupunki, 2002. Minimalistinen metallityö liikenneympyrässä) 3.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 18.6.2016.
  21. a b c Ruskeasannan hautausmaa vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 25.10.2018.
  22. Aviapoliksen valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  23. a b c Valon Vantaa Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  24. Ilmailumuseon Suuri Maalaustapahtuma 10.7. 10.7.2019. Suomen ilmailumuseo, ilmailumuseo.fi. Viitattu 4.5.2020.
  25. a b c d e Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa: Kierros hautausmaalla Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  26. a b c d Pyhän Laurin kirkko on Suomen suosituin vihkipaikka 1.6.2008. mtv3.fi via web.archive.org. Viitattu 3.11.2018.
  27. a b c d e f g Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 20 syyskuuta 2019), s. 152 (Osa IX: Uusimaa) 
  28. Pysäkki V4011 (Isonmännyntie, Vantaa) reittiopas.fi. Viitattu 12.2.2017.
  29. a b Jonna Hovi-Horkan: Tikkurilan uuden kirkon on koronan takia nähnyt sisäpuolelta vain kourallinen ihmisiä – Tältä siellä näyttää Helsingin Sanomat, hs.fi. 7.2.2021. Viitattu 14.2.2021.
  30. a b Tikkurilan kirkko - Arkkitehtuuri ja taide vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 14.2.2021.
  31. a b c Kaarina Kaikkonen: Resume kaarinakaikkonen.fi. Viitattu 20.10.2020.
  32. a b c d e f Kivistön taideseminaari (pdf) 2018. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  33. a b c d e Kivistön taidekaupunki (pdf) 2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.10.2020.
  34. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 147 (Osa IX: Uusimaa) 
  35. Esa Laurema: Public works The Kinetic Art og Esa Laurema. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  36. a b Los colores de México llegan a Finlandia - The colours of Mexico reach Finland (pdf) (Fiestas Patrias en Helsinki : Muralistas mexicanos en Finlandia - Celebrating Mexico’s National Day : Mexican muralists in Finland) Mexico in the North 4/2019. 2019. The Embassy of Mexico in Finland, embamex.sre.gob.mx. Viitattu 10.1.2020. (espanjaksi)(englanniksi)
  37. Remix1 (Claudio Rico): “Täyttä Elämää” (Located on Finland) remixuno.com. 2019. Viitattu 10.1.2020. (englanniksi)
  38. Kirsti Pietilä: ”Jukolan viestin muistokivi”, Helsingin pitäjä 2001, s. 97–99. Helsingin pitäjän kotiseutuyhdistys - Helsinge hembygdsförening, 2000. ISSN 0358-6529.
  39. Kaisa Halonen ja Sini Pennanen: Tuuli käy 6.8.2009. Kirkko ja kaupunki, kirkkojakaupunki.fi. Viitattu 14.12.2019.
  40. Hakunilan kirkko - Historia ja arkkitehtuuri - Muistopiha on paikka hiljentymiselle Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  41. Hakunilan kirkko Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 8.10.2018.
  42. a b Kimmo Sundström: Honkanummen saksalainen sotilashautausmaa Vantaalla 13.7.2017. Pääkaupunkiseudun ateistit r.y., ateistit.fi. Viitattu 5.11.2018.
  43. Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 359. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  44. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 146 (Osa IX: Uusimaa) 
  45. Armi Suojanen: Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna 26.11.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  46. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua. Kukkiva kivi 29.4.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  47. Pauli Saloranta (teksti): 29 Kolmen kaupungin rajakivi (pdf) Länsi-Vantaan kaupunkipolut, sivu 47. 2009. kotikaupunkipolut.fi. Viitattu 7.9.2019.
  48. Kolmen kaupungin rajakivi, sijainti ortokuvassa (2017 tai 2018) Helsingin karttapalvelu, kartta.hel.fi. Viitattu 7.9.2019.
  49. Antti Manninen: Viron ensimmäinen presidentti vietti kaksi vuotta maanpaossa Vantaalla (maksumuuri) 24.2.1998. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 13.10.2018.
  50. Rautio, Antero: ”Kauniainen”, Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 352. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  51. Curriculum vitae. Timo Heino, b. 1962 timoheino.com. Viitattu 5.11.2020. (englanniksi)
  52. a b c Koivukylän valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 5.11.2020.
  53. Lehtori Stig Baumgartnerin Kuinka paljon valo on voitti Aurinkokiven taidekilpailun 19.11.2014. uniarts.fi. Viitattu 8.10.2018.
  54. a b c Honkanummen hautausmaa: Historiaa ja aluetietoa 19.5.2018. helsinginseurakunnat.fi. Viitattu 5.11.2018.
  55. Mikkola - Merenpohjan Avaruus 2020. Street Art Vantaa, sav. Viitattu 13.2.2021.
  56. a b Hakunilan taidereitti Street Art Vantaa, savtaide.fi. Viitattu 14.2.2021.
  57. Mikkola (2019) - Aleix Gordo Hostau – Mielikki 2019. streetartvantaa.com. Viitattu 13.2.2021.
  58. a b Hämeenkylän kirkon hautausmaa. Auratie 3, 01630 Vantaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  59. a b Arja-Leena Paavola: Lintuveistosten loppusilaus syntyy kemian keinoin (pdf) Kemia 7/2012, s. 53–54, kemia-lehti.fi. 2012. Viitattu 3.11.2018.
  60. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Älä luota vain silmiisi (Anssi Asunnan optista harhaa hyödyntävä Kineettinen teos (1989) Tiedekeskus Heurekan sisäänkäynnin lähellä ulkoseinässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  61. a b c d Noona Bäckgren: HS:n lukijat ovat puhuneet –katutaideäänestyksen voittaja ottaa kantaa luonnonsuojelun puolesta: ”Ihmisellä on vastuu luonnosta” 7.9.2017. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 5.10.2018.
  62. Martinlaakso, Vantaa – Maikki Rantala & Sara Multanen 2017. helsinkiurbanart.com. Viitattu 5.10.2018.
  63. a b c d e Seinähullu Vantaan taiteilijat ja kesän 2018 pääteokset Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 10.10.2018.
  64. a b c Männynkäpy loikkasi muraaliin – näin syntyivät Länsimäen seinämaalaukset Vantaa-kanava, vantaakanava.fi. 31.8.2018. Viitattu 10.10.2018.
  65. Aryz, Martinlaakso, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  66. Tuomas Massinen: Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen" 23.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 10.10.2018.
  67. Marika Lumme: [Uusi muraali tervehtii junamatkustajia Tikkurilassa Tikkurilan alikulku valmistuu vasta ensi vuonna] 7.8.2017. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  68. Tikkurilan kampukselle maalataan näyttävä seinämaalaus 2017. Laurea-ammattikorkeakoulu, laurea.fi. Viitattu 12.10.2018.
  69. Moderni paimen tuli Koivukylään – Seinähullu Vantaa jätti jäljen ja jatkaa Länsimäkeen Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 27.7.2018. Viitattu 12.10.2018.
  70. Korso 2014 Street Art Vantaa. Viitattu 9.7.2019.
  71. Mr. June, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 9.10.2018.
  72. Mr. June - Streetart Vantaa, Helsinki, Finland cargocollective.com. Viitattu 9.10.2018.
  73. Pso Man, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 5.10.2018.
  74. a b Nuoret tuovat väriloistoa Ohjaamon rakennukseen 24.5.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 1.7.2016.
  75. Ohjaamon maalausprojektiin etsitään nuoria tekijöitä (Ohjaamo Vantaa Goes Wild -katumaalaustapahtumaan 23.–26.5.2016 liittyvä kaupungin tiedote) 13.5.2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 1.7.2016.
  76. a b Ohjaamo Vantaa goes wild Taiteen edistämiskeskus, taike.fi. Viitattu 1.7.2016.
  77. Autourheilulegendan Porsche mouruaa nyt Keimolan vanhassa valvontatornissa: Video näyttää, miten torni reagoi ihmisen liikkeeseen Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat, is.fi. 22.10.2019. Viitattu 18.11.2019.
  78. Kivistön valokohteet Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 18.11.2019.
  79. Honkanummen hautausmaa - mobiilireitti Citynomadi helsinginseurakunnat.fi. Viitattu 5.11.2018.
  80. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 19 syyskuuta 2019), s. 149 (Osa IX: Uusimaa) 
  81. Juho Jokinen: Mika Häkkiselle paalupaikka Martinlaaksoon Yleisradio, yle.fi. 31.5.1999, päiv. 9.6.2008. Viitattu 19.9.2019.
  82. Juho Jokinen: Mika Häkkisen tolpasta tuli Vantaalle rasite – edes suunnittelija ei halua nimeään liitettävän teokseen Helsingin Sanomat, hs.fi. 20.11.2015. Viitattu 19.9.2019.
  83. Armi Suojanen: Täällä se nyt on – Mika Häkkisen parjattu merkkipaalu sai uuden kodin Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 31.10.2016. Viitattu 10.7.2020.
  84. Jonna Hovi-Horkan: Mika Häkkisen pylväs päätyi syrjäisen kartingradan vessan ja kahvilan väliin HS Vantaa, hs.fi. 8.7.2020. Viitattu 10.7.2020.
  85. Dourone, Myyrmäki, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 3.10.2018.
  86. Kivistö Zeus l-ark.fi. Viitattu 1.11.2020.
  87. a b c d e Örn, Tiina: Tikkuraitin uusi ilme on valoisa. Vantaan Sanomat, Itäinen painos, 23–24.3.2019, nro 24, s. 4–5. Artikkelin verkkoversio Viitattu 26.3.2019.
  88. a b c Eila Jaatinen: Kulttuuri: Patsastelua (Heikki Häiväojan Veistos, 9 m korkea teräsveistos Tikkuraitin Kielotien puoleisessa päässä) 26.8.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016. Web archive 2016
  89. a b Rautio, Antero: Löytöretki muistomerkeille, Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 360. Edita, 2006. ISBN 951-37-4560-0.
  90. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 3.11.2018.
  91. a b c Julkinen taide (Vantaan kaupungin omistamasta julkisest taiteesta Vantaalla. Sivulla mm. kuva Anni Laakson teoksesta Puuhaltiankolo (2011)) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 20.6.2016.
  92. a b c Puunhaltijankolo (teoksesta Puuhaltiankolo (2011) taiteilijan sivustolla) annilaakso.net. Viitattu 25.6.2016.
  93. a b c Aluearkkitehti Timo Kallaluoto: Myyrmäen keskusta. Asemakaavamuutoksen nro 001925 selostus (pdf) (sivu 8: Vuonna 1983 valmistuneen, kahitiiliharkoista rakennetun Kilterin koulun on suunnitellut arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Koulun pääsisäänkäynnin puoleisen seinäpinnalla sijaitsevasta Jukka Mäen tiilireliefityöstä mainitaan sen olleen kokeilu arkkitehdin ja kuvataiteilijan yhteistyöstä ympäristötaiteen tekemiseksi. (Wikipedistin kommentti: vuosiluku ilmeisesti virheellinen)) 10.12.2012. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  94. Jukka Hako (toim.): ”Täyden palvelun Myyrmäki. Myyrmäki sai odottaa palveluitaan”, Myyrmäki. Kampakeramiikasta kauppakeskukseen, s. 198–199 (Keskikoulusta kehittyi Kilteri). Vantaa: Kellastupa Oy, 2009. ISBN 978-952-5787-06-1.
  95. Tunnettu taideteos myytiin yhdellä eurolla – Helsingissä Pohjola-talon pihalla seissyt teos muuttaa Vantaan Aviapolikseen Yleisradio, yle.fi. 14.3.2019. Viitattu 4.5.2020.
  96. Armi Suojanen: Vantaa osti taideteoksen eurolla – perustus- ja muihin kuluihin uppoaa 200 000 euroa Vantaan Sanomat. 3.4.2020. Viitattu 2.5.2020.
  97. Emily Read: Murals : Saimaa Seal, Finland emily-read.com. Viitattu 10.1.2020.
  98. Marika Lumme: Silkkitehtaan valtava graffiti kerää ihailuja – "Mummotkin pysähtyvät ihmettelemään" (tekijänä tikkurilainen taiteilija Vesa Pasanen) 22.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 4.10.2018.
  99. a b Vesa-Pekka Rannikko: Lentävät kaupunkilaiset. Koivukylän julkisen taiteen konsepti 2017 (pdf) (Ohjaus kaupungin verkosivulta) 2017. Vantaan kaupunki, vantaa.fi via squarespace.com. Viitattu 5.11.2020.
  100. Pipsqueak was here!!!, Hakunila, 2017 Street Art Vantaa (S.A.V.), streetartvantaa.com. Viitattu 4.10.2018.
  101. Essi Salonen (teksti), Marjo Tynkkynen (kuvat): Taide tuli meidän seinään (maksumuuri) 26.1.2018. Suomen kuvalehti, suomenkuvalehti.fi. Viitattu 9.10.2018.
  102. a b Korson kirkko: Taidetta ja historiaa Vantaan seurakunnat, vantaanseurakunnat.fi. Viitattu 7.11.2018.
  103. Essi Ruuskanen (Talkoot (2020)) 2020. G-Rex, g-rex.fi. Viitattu 13.2.2021.
  104. Tarinapuu nousi Tikkurilaan Vantaa. 28.7.2017. Vantaan kaupunki. Viitattu 31.8.2017.
  105. Ane Álvarez: Muralissimo 2017-2020 : Tauno & Ansa 2019. Proyecto para Streetart Vanta en Finlandia, 2019 anealvarez.com. 2019. Viitattu 10.1.2020. (espanjaksi)
  106. Hannamari Hoikkala: Katutaiteen keidas Myyr York 28.3.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 3.10.2018.
  107. About Terhi Ekebom, terhiekebom.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi),(suomeksi)
  108. Public art & murals Terhi Ekebom, terhiekebom.com. Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
  109. a b c Eila Jaatinen: Patsastelua: Veistos maata ja kiveä (Juha Mennan ympäristöveistos Ukonkirves Martinlaaksossa, 1996. Kenttäkiveys, nurmikko, maakivi ja vaahtera.) 27.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  110. Marko Elovaara ja Hämeenkylän seurakunta 30v videotiimi (M. Hyry, M. Elovaara, T. Tarkkanen ja J. Lehtonen): Henkilökuvassa kuvanveistäjä Jorma Lehtonen (Youtube-video) Hämeenkylän seurakunta. Viitattu 3.11.2018.
  111. Louhelan keskus (pdf) (katso sivu 11) 25.1.2010. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 25.10.2020.
  112. Varpusen sanoja vantaakanava.fi. Viitattu 5.11.2020.
  113. Vaaralan päiväkoti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 17.6.2016.
  114. a b Eila Jaatinen: Kulttuuri: Kerberoksia ja muita kamaluuksia. Patsastelua (Ossi Somman Viimeinen ratsastajapatsas (1974 jätepuusta, 1989 valu pronssiin) Vantaan oikeus- ja poliisitalon portaikon vierellä, Kielotie 21) 20.5.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  115. a b c d Tuuli Helve: Tuuli Helve, CV muu.fi. Viitattu 26.6.2016.
  116. a b c Pauli Juusela: Patsastelua: Vallan kaksipäinen hevonen (Nina Ternon "Vouti"-pronssiveistos (1972) Valtion virastotalon (entisen Vantaan verotoimiston) sisäpihalla, Kielotie 15) 10.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 20.6.2016.
  117. Salla Ikonen: Info & Contact sallaikonen.com. Viitattu 9.10.2018.
  118. Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon 1.9.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 9.10.2018.
  119. a b Päivi Leinonen: Hakunila: Vuoden kaupunginosa ja muistoja (Hakunilan koulun suunnittelijaksi mainitaan arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki. Rakennuksen idänpuoleisessa seinässä on kaksi arkkitehti Reijo Perkon suunnittelemaa, geometrisista laatoista sommiteltua kuvioitua osaa. Nämä lienevät = haettu ympäristötaideteos) 28.8.2015. asuntomessut.fi. Viitattu 26.6.2016.
  120. Eila Jaatinen: Patsastelua. Äyriäinen kerrostalojen kuilussa (Jouko Toiviaisen abstrakti suihkukaivoveistos, pronssiveistos Äyriäinen, 1973) 17.6.2003. Vantaan Lauri, valomerkki.fi. Viitattu 17.6.2016.
  121. Armi Suojanen: Leonardo da Vilhu repäisee post popilla (veistospuiston osoite Sepänrinne 2, 01260 Vantaa) 16.7.2016. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  122. Armi Suojanen: Pirullisessa puistossa hykerryttää ("Puiston tärkein teoskokonaisuus on Pirut. Veistokset syntyivät Vilhusen mukaan ”delirium-inspiraatiossa”. – Piirsin luonnokset silmät kiinni. Materiaaliksi Vilhunen keksi yli 30 metriä korkeat, vanhat öljysäiliöt, jotka oli paloiteltu ja suoristettu plootuiksi. Veistoksia on lähes 140. Ne on polttoleikattu hapella ja nestekaasulla. ... Lisäksi 1,5 hehtaarin piha-alueelta löytyy myös muun muassa Matissen Jazz -kollaasista innoituksensa saaneita veistoksia sekä useita vanhoja, hautausmaalta poistettuja hautakiviä.") 16.7.2014. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 17.7.2016.
  123. Louhelan juna-asema (2018) - Jokiyöt Street Art Vantaa, streetartvantaa.com. Viitattu 8.9.2019.
  124. Murals & Street Art From Vantaa, Finland – Street Art Vantaan muraalit ja katutaide ((alaotsikko) Martinlaakson muraalit ja katutaide) Street Art Vantaa, streetartvantaa.com. Viitattu 8.9.2019.
  125. a b c Myyrmäestä tehdään Euroopan katutaidemekkaa, ja nyt avautunut uusi graffitiasema on upea 21.3.2015. Nyt/ Helsingin Sanomat, nyt.fi. Viitattu 28.6.2016.
  126. Don Lehtinen: Chileläiskaksikon seinämaalaukset herättivät Myyrmäen eloon 7.6.2015. Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. Viitattu 30.6.2016.
  127. a b Myyrmäen juna-aseman ulkomaalaukset, Un Kolor Distinto (chileläisten katutaiteilijoiden Cynthia ”Cines” Aguileran ja Sammy ”Jekse” Espinozan tekemä teos) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  128. a b Myyrmäen aseman katutaideteos (Maaliskuussa 2015 peruskorjauksen jälkeen uusittuna käyttöönotetun aseman sisämuraalit toteutti suomalainen Multicolored Dreams -katutaiteilijaryhmä) tikkurilagroup.com. Viitattu 28.6.2016.
  129. a b c Nissbackan kartanon taidenäyttely (Laila Pullinen, Nissbackan kartano, Sotungintie 4, 01200 Vantaa, Sotungin koulun koillispuolella Hakunilassa. Veistosnäyttely avoinna kesäisin 1.6.-31.8. ke klo 12-18 ja su klo 12-16. Kokoelman esittely su klo 14) Ramsay, Nissbackan kartanon veistospuisto. Viitattu 28.6.2016.
  130. Risto Hietanen: Edustushuvila nurin paraatipaikalta – ehdota käyttöä tyhjälle tontille! Vantaan Sanomat, vantaansanomat.fi. 5.9.2013.
  131. a b c d Tarja Helena Polari: Kuvataidematrikkeli: Tarja Helena Polari, CV (cv myös pdf-muodossa) elisanet.fi/tarja.polari. Viitattu 24.6.2016.

Aiheesta muuallaMuokkaa