Luettelo vaalikauden 2019–2023 kansanedustajista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Vaalikauden 2019–2023 kansanedustajat valittiin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jotka järjestettiin 14. huhtikuuta.[1] Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa ja 10 eduskuntaryhmää.[2]

Suomen poliittinen järjestelmä
Coat of arms of Finland.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Suomen politiikka


 n  k  m 

KansanedustajatMuokkaa

Nimi Puolue Vaalipiiri Kansanedustajana
Eduskuntaryhmä Ano Turtiainen
Ano Turtiainen Sitoutumaton[* 1] Kaakkois-Suomi 2019–
Keskustan eduskuntaryhmä
Matti Vanhanen Keskusta Uusimaa 1991–2010, 2015–
Katri Kulmuni Keskusta Lappi 2015–
Antti Kaikkonen Keskusta Uusimaa 2003–
Annika Saarikko Keskusta Varsinais-Suomi 2011–
Jari Leppä Keskusta Kaakkois-Suomi 1999–
Antti Kurvinen Keskusta Vaasa 2015–
Hanna Kosonen Keskusta Kaakkois-Suomi 2015–
Juha Sipilä Keskusta Oulu 2011–
Hannakaisa Heikkinen Keskusta Savo-Karjala 2007–2011, 2015–
Anne Kalmari Keskusta Keski-Suomi 2007–
Eeva Kalli Keskusta Satakunta 2019–
Pasi Kivisaari Keskusta Vaasa 2019–
Mikko Kärnä Keskusta Lappi 2015–2018, 2019–
Mikko Kinnunen Keskusta Oulu 2019–
Juha Pylväs Keskusta Oulu 2015–
Mika Lintilä Keskusta Vaasa 1999–
Hanna-Leena Mattila Keskusta Oulu 2018–
Mikko Savola Keskusta Vaasa 2011–
Arto Pirttilahti Keskusta Pirkanmaa 2011–
Anu Vehviläinen Keskusta Savo-Karjala 1995–2003, 2007–
Jouni Ovaska Keskusta Pirkanmaa 2019–
Markus Lohi Keskusta Lappi 2011–
Hannu Hoskonen Keskusta Savo-Karjala 2003–2011, 2015–
Petri Honkonen Keskusta Keski-Suomi 2015–
Antti Rantakangas Keskusta Oulu 1999–2019
Pekka Aittakumpu Keskusta Oulu 2019–
Ari Torniainen Keskusta Kaakkois-Suomi 2011–
Tuomas Kettunen Keskusta Oulu 2019–
Hanna Huttunen Keskusta Savo-Karjala 2019–
Esko Kiviranta Keskusta Varsinais-Suomi 2003–
Hilkka Kemppi Keskusta Häme 2019–
Joonas Könttä Keskusta Keski-Suomi 2019–
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
Petteri Orpo Kokoomus Varsinais-Suomi 2007–
Kai Mykkänen Kokoomus Uusimaa 2015–
Antti Häkkänen Kokoomus Kaakkois-Suomi 2015–
Elina Lepomäki Kokoomus Uusimaa 2014–
Ben Zyskowicz Kokoomus Helsinki 1979–
Jaana Pelkonen Kokoomus Helsinki 2011–
Paula Risikko Kokoomus Vaasa 2003–
Marko Kilpi Kokoomus Savo-Karjala 2019–
Anna-Kaisa Ikonen Kokoomus Pirkanmaa 2019–
Pia Kauma Kokoomus Uusimaa 2011–2015, 2017–
Juhana Vartiainen Kokoomus Helsinki 2015–
Sari Multala Kokoomus Uusimaa 2015–
Heikki Vestman Kokoomus Uusimaa 2019–
Sanni Grahn-Laasonen Kokoomus Häme 2011–
Sofia Vikman Kokoomus Pirkanmaa 2011–
Ilkka Kanerva Kokoomus Varsinais-Suomi 1975–
Terhi Koulumies Kokoomus Helsinki 2019–
Anne-Mari Virolainen Kokoomus Varsinais-Suomi 2007–
Sari Sarkomaa Kokoomus Helsinki 1999–
Sinuhe Wallinheimo Kokoomus Keski-Suomi 2011–
Pauli Kiuru Kokoomus Pirkanmaa 2011–
Kalle Jokinen Kokoomus Häme 2009–
Wille Rydman Kokoomus Helsinki 2015–
Mari-Leena Talvitie Kokoomus Oulu 2015–
Mia Laiho Kokoomus Uusimaa 2018–
Timo Heinonen Kokoomus Häme 2007–
Heikki Autto Kokoomus Lappi 2011–2015, 2019–
Arto Satonen Kokoomus Pirkanmaa 2003–
Matias Marttinen Kokoomus Satakunta 2019–
Saara-Sofia Sirén Kokoomus Varsinais-Suomi 2015–
Ruut Sjöblom Kokoomus Uusimaa 2019–
Kari Tolvanen Kokoomus Uusimaa 2011–
Janne Heikkinen Kokoomus Oulu 2019–
Jukka Kopra Kokoomus Kaakkois-Suomi 2011–
Ville Kaunisto Kokoomus Kaakkois-Suomi 2019–
Pihla Keto-Huovinen Kokoomus Uusimaa 2019–
Markku Eestilä Kokoomus Savo-Karjala 2011–
Janne Sankelo Kokoomus Vaasa 2011–2015, 2019–
Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Sari Essayah Kristillisdemokraatit Savo-Karjala 2003–2007, 2015–
Päivi Räsänen Kristillisdemokraatit Häme 1995–
Sari Tanus Kristillisdemokraatit Pirkanmaa 2015–
Peter Östman Kristillisdemokraatit Vaasa 2011–
Antero Laukkanen Kristillisdemokraatit Uusimaa 2015–
Liike Nyt -eduskuntaryhmä
Harry Harkimo Liike Nyt Uusimaa 2015–
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
Jussi Halla-aho Perussuomalaiset Helsinki 2011–2014, 2019–
Ville Tavio Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 2015–
Mauri Peltokangas Perussuomalaiset Vaasa 2019–
Laura Huhtasaari Perussuomalaiset Satakunta 2015–2019
Sami Savio Perussuomalaiset Pirkanmaa 2015–
Vilhelm Junnila Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 2019–
Juho Eerola Perussuomalaiset Kaakkois-Suomi 2011–
Leena Meri Perussuomalaiset Uusimaa 2015–
Sebastian Tynkkynen Perussuomalaiset Oulu 2019–
Jenna Simula Perussuomalaiset Oulu 2019–
Teuvo Hakkarainen Perussuomalaiset Keski-Suomi 2011–2019
Lulu Ranne Perussuomalaiset Häme 2019–
Ritva "Kike" Elomaa Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 2011–
Mika Niikko Perussuomalaiset Uusimaa 2011–
Rami Lehto Perussuomalaiset Häme 2015–
Jani Mäkelä Perussuomalaiset Kaakkois-Suomi 2015–
Juha Mäenpää Perussuomalaiset Vaasa 2019–
Jari Ronkainen Perussuomalaiset Häme 2015–
Riikka Purra Perussuomalaiset Uusimaa 2019–
Olli Immonen Perussuomalaiset Oulu 2011–
Sanna Antikainen Perussuomalaiset Savo-Karjala 2019–
Kaisa Juuso Perussuomalaiset Lappi 2019–
Jussi Wihonen Perussuomalaiset Savo-Karjala 2019–
Kristian Sheikki Laakso Perussuomalaiset Kaakkois-Suomi 2019–
Arja Juvonen Perussuomalaiset Uusimaa 2011–
Ari Koponen Perussuomalaiset Uusimaa 2019–
Ville Vähämäki Perussuomalaiset Oulu 2011–
Minna Reijonen Perussuomalaiset Savo-Karjala 2019–
Sakari Puisto Perussuomalaiset Pirkanmaa 2019–
Veikko Vallin Perussuomalaiset Pirkanmaa 2019–
Mikko Lundén Perussuomalaiset Varsinais-Suomi 2019–
Jari Koskela Perussuomalaiset Satakunta 2019–
Riikka Slunga-Poutsalo Perussuomalaiset Uusimaa 2019–
Petri Huru Perussuomalaiset Satakunta 2019–
Jukka Mäkynen Perussuomalaiset Vaasa 2019–
Veijo Niemi Perussuomalaiset Pirkanmaa 2019–
Mari Rantanen Perussuomalaiset Helsinki 2019–
Jouni Kotiaho Perussuomalaiset Keski-Suomi 2019–
Toimi Kankaanniemi Perussuomalaiset Keski-Suomi 1987–2011, 2015–
Tom Packalén Perussuomalaiset Helsinki 2011–
Mika Raatikainen Perussuomalaiset Helsinki 2014–2019
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Anna-Maja Henriksson RKP Vaasa 2007–
Thomas Blomqvist RKP Uusimaa 2007–
Anders Adlercreutz RKP Uusimaa 2015–
Joakim Strand RKP Vaasa 2015–
Mikko Ollikainen RKP Vaasa 2019–
Anders Norrback RKP Vaasa 2019–
Veronica Rehn-Kivi RKP Uusimaa 2016–
Eva Biaudet RKP Helsinki 1991–2006, 2015–
Sandra Bergqvist RKP Varsinais-Suomi 2019–
Mats Löfström För Åland Ahvenanmaa 2015–
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
Sanna Marin Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 2015–
Tytti Tuppurainen Sosiaalidemokraatit Oulu 2011–
Tuula Haatainen Sosiaalidemokraatit Helsinki 1996–2007, 2015–
Ville Skinnari Sosiaalidemokraatit Häme 2015–
Krista Kiuru Sosiaalidemokraatit Satakunta 2007–
Timo Harakka Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2015–
Sirpa Paatero Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 2006–
Antti Lindtman Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2011–
Antti Rinne Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2015–
Jutta Urpilainen Sosiaalidemokraatit Vaasa 2003–2019
Kristiina Salonen Sosiaalidemokraatit Satakunta 2011–
Maria Guzenina Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2007–
Ilmari Nurminen Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 2015–
Eveliina Heinäluoma Sosiaalidemokraatit Helsinki 2019–
Aki Lindén Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 2019–
Riitta Mäkinen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi 2018–
Pia Viitanen Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 1995–
Merja Mäkisalo-Ropponen Sosiaalidemokraatit Savo-Karjala 2011–
Eeva-Johanna Eloranta Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 2011–
Marko Asell Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 2007–2011, 2019–
Tarja Filatov Sosiaalidemokraatit Häme 1995–
Kim Berg Sosiaalidemokraatit Vaasa 2019–
Johanna Ojala-Niemelä Sosiaalidemokraatit Lappi 2007–
Anneli Kiljunen Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 2003–
Seppo Eskelinen Sosiaalidemokraatit Savo-Karjala 2019–
Suna Kymäläinen Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 2011–
Paula Werning Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 2019–
Niina Malm Sosiaalidemokraatit Kaakkois-Suomi 2019–
Katja Taimela Sosiaalidemokraatit Varsinais-Suomi 2007–
Johannes Koskinen Sosiaalidemokraatit Häme 1991–2015, 2019–
Mika Kari Sosiaalidemokraatit Häme 2011–
Erkki Tuomioja Sosiaalidemokraatit Helsinki 1970–1979, 1991–
Jukka Gustafsson Sosiaalidemokraatit Pirkanmaa 1987–
Kimmo Kiljunen Sosiaalidemokraatit Uusimaa 1995–2011, 2019–
Hussein al-Taee Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2019–
Johan Kvarnström Sosiaalidemokraatit Uusimaa 2019–
Tuula Väätäinen Sosiaalidemokraatit Savo-Karjala 2003–2015, 2019–
Matias Mäkynen Sosiaalidemokraatit Vaasa 2019–
Piritta Rantanen Sosiaalidemokraatit Keski-Suomi 2019–
Raimo Piirainen Sosiaalidemokraatit Oulu 2009–2015, 2019–
Heidi Viljanen Sosiaalidemokraatit Satakunta 2019–
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Li Andersson Vasemmistoliitto Varsinais-Suomi 2015–
Aino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitto Häme 2011–
Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitto Helsinki 2007–
Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitto Oulu 2015–
Merja Kyllönen Vasemmistoliitto Oulu 2007–2014, 2019–
Anna Kontula Vasemmistoliitto Pirkanmaa 2011–
Mai Kivelä Vasemmistoliitto Helsinki 2019–
Veronika Honkasalo Vasemmistoliitto Helsinki 2019–
Markus Mustajärvi Vasemmistoliitto Lappi 2003–
Katja Hänninen Vasemmistoliitto Oulu 2014–
Jari Myllykoski Vasemmistoliitto Satakunta 2011–
Juho Kautto Vasemmistoliitto Keski-Suomi 2019–
Jussi Saramo Vasemmistoliitto Uusimaa 2019–
Risto Kalliorinne Vasemmistoliitto Oulu 2011–2015, 2019
Matti Semi Vasemmistoliitto Savo-Karjala 2015–
Johannes Yrttiaho Vasemmistoliitto Varsinais-Suomi 2019–
Pia Lohikoski Vasemmistoliitto Uusimaa 2019–
Vihreä eduskuntaryhmä
Maria Ohisalo Vihreät Helsinki 2019–
Pekka Haavisto Vihreät Helsinki 1987–1995, 2007–
Krista Mikkonen Vihreät Savo-Karjala 2015–
Jenni Pitko Vihreät Oulu 2019–
Mari Holopainen Vihreät Helsinki 2019–
Emma Kari Vihreät Helsinki 2015–
Pirkka-Pekka Petelius Vihreät Uusimaa 2019–
Inka Hopsu Vihreät Uusimaa 2019–
Outi Alanko-Kahiluoto Vihreät Helsinki 2007–
Iiris Suomela Vihreät Pirkanmaa 2019–
Satu Hassi Vihreät Pirkanmaa 1991–2004, 2015–
Atte Harjanne Vihreät Helsinki 2019–
Noora Koponen Vihreät Uusimaa 2019–
Saara Hyrkkö Vihreät Uusimaa 2019–
Bella Forsgrén Vihreät Keski-Suomi 2019–
Sofia Virta Vihreät Varsinais-Suomi 2019–
Tiina Elo Vihreät Uusimaa 2019–
Heli Järvinen Vihreät Kaakkois-Suomi 2007–2011, 2015–
Hanna Holopainen Vihreät Kaakkois-Suomi 2019–
Mirka Soinikoski Vihreät Häme 2019–
  1. Erotettu perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, muttei puolueesta

Muutokset kokoonpanossaMuokkaa

Päiväys Lähtevä Tuleva Puolue Vaalipiiri Syy
2. heinäkuuta 2019 Teuvo Hakkarainen Toimi Kankaanniemi Perussuomalaiset Keski-Suomi Valittiin Euroopan parlamenttiin.[3]
2. heinäkuuta 2019 Laura Huhtasaari Petri Huru Perussuomalaiset Satakunta Valittiin Euroopan parlamenttiin.[3]
28. marraskuuta 2019 Antti Rantakangas Tuomas Kettunen Keskusta Oulu Kuoli 22. marraskuuta 2019.[4]
3. joulukuuta 2019 Jutta Urpilainen Matias Mäkynen Sosiaalidemokraatit Vaasa Valittiin Euroopan komissioon.[5]

Loikkaukset ja erottamisetMuokkaa

Päiväys Nimi Vaalipiiri Edellinen ryhmä Uusi ryhmä Syy
4. kesäkuuta 2020 Ano Turtiainen Kaakkois-Suomi Perussuomalaiset Sitoutumaton Erotettiin eduskuntaryhmästä ”toistuvien sopimattomien somekommenttien” vuoksi, joista yhdessä hän pilkkasi George Floydin kuolemaa.[6] Eduskuntaryhmän mukaan tviitti oli rasistinen.[7]

LähteetMuokkaa

  1. Etusivu tulospalvelu.vaalit.fi. Viitattu 29.5.2020.
  2. Eduskuntaryhmien voimasuhteet www.eduskunta.fi. Viitattu 10.6.2020.
  3. a b Paananen, Karoliina: Petri Huru ja Toimi Kankaanniemi saavat eduskuntapaikat, kun Huhtasaari ja Hakkarainen lähtevät Brysseliin Ilta-Sanomat. 26.5.2019. Viitattu 18.6.2019.
  4. Mabrouk, Katja: Tuomas Kettunen Kuhmosta on nousemassa keskustan kansanedustajaksi Kainuun Sanomat. 24.11.2019. Viitattu 24.11.2019.
  5. Urpilaisen korvaa eduskunnassa 29-vuotias Matias Mäkynen Ilta-Sanomat. 27.11.2019. Viitattu 27.11.2019.
  6. Pilke, Antti: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia – Potkuista seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne Yle. 4.6.2020. Viitattu 5.6.2020.
  7. Kansanedustajat | Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen kertoo Ylelle, ettei aio pyrkiä takaisin Helsingin Sanomat. 5.6.2020. Viitattu 10.6.2020.