Luettelo suomalaisista ulkomaankirjeenvaihtajista

Tämä on epätäydellinen luettelo suomalaisten tiedotusvälineiden entisistä ja nykyisistä ulkomaankirjeenvaihtajista. Mediayhtiön kotimaastaan lähettämien varsinaisten kirjeenvaihtajien lisäksi luettelossa on asemamaassa pysyvästi tai tilapäisesti asuvia freelancereitä, joita voidaan kutsua kirjeenvaihtajiksi tai avustajiksi.

AMuokkaa

BMuokkaa

CMuokkaa

DMuokkaa

EMuokkaa

  • Dan Ekholm, Yleisradio, Tukholma–, Bryssel 2011–2014, Berliini 2014–2016[21]

FMuokkaa

GMuokkaa

HMuokkaa

  • Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss, freelance-kirjeenvaihtaja, useita lehtitaloja ja Yle, Scottsdale, Arizona, Yhdysvallat, 1999–

IMuokkaa

JMuokkaa

  • Max Jakobson, Uusi Suomi, Lontoo 1948–1953
  • Ulla-Maria Johansen, Yleisradio, Oslo, 1975–1999

KMuokkaa

  • Kari Kallio, Helsingin Sanomat, Skandinavia, 1970-luvun alku
  • Lauri Karén, Helsingin Sanomat, Pariisi 1965–1971, Geneve 1971–1975, Washington 1975–1978[18], Geneve 1978–1992[51]
  • Erkki Karjalainen, Yleisradio, Länsi-Berliini 1965–1968, 1970-luvulla Belgrad, Budapest ja Itä-Berliini, pohjoismaisten uutistoimistojen yhteinen kirjeenvaihtaja Pekingissä 1977–1980, lopuksi Yleisradion kirjeenvaihtajana Bonnissa 1982–1996.[53][54]
  • Matti Klemola, Helsingin Sanomat, Tukholma 1978-1979, Bonn 1979–1981, Lontoo 1993–[46]
  • Jyrki Koulumies, Uusi Suomi, Moskova 1977–1980. Yleisradio Lontoo 1990–1995

LMuokkaa

  • Pekka Lehtonen, Kansan Uutiset, Kaleva, Turun Sanomat, Savon Sanomat, Keskisuomalainen, Radio Nova, MTV3, STT; Moskova, Berliini, Varsova ja Tallinna[74]
  • Eeva Lennon, Yleisradio, Pariisi 1963–1964; Uusi Suomi, Pariisi 1965–1970; Demari, Yleisradio, Lontoo 1970–[75]
  • Jukka Luoma, Uusi Suomi, Lontoo 1973-1976 ja Moskova 1980–1985[85]; Helsingin Sanomat, Bonn 1989–1994 ja Berliini 2001-2005 [86]

MMuokkaa

  • Tuomas Muraja, Turun Sanomat, Kaleva ja Etelä-Suomen Sanomat, Bryssel 2007–2011
  • Pekka Mykkänen, Helsingin Sanomat, Aasia 1998–2003,[7] Yhdysvallat 2006–2010, Bryssel 2016–
  • Sakari Määttänen, aluksi Viikko-Sanomat, sitten vapaa toimittaja, New York, 1966–1973; Suomen Kuvalehti, Berliini 1990–1992.[98][99]
  • Knud Möller, Yleisradio, Pariisi 1966–1969, Itä-Berliini 1974–1978

NMuokkaa

OMuokkaa

  • Hannu Olkinuora, Kauppalehti, Tukholma 1983–1985
  • Marko Ollonqvist, avustaja, Lännen Media, Toronto 2019–

PMuokkaa

  • Jyrki Palo, Helsingin Sanomat, Wien 1988–, Madrid 1996–2003; Yleisradio, Madrid 2003–
  • Paula Porkka, Yleisradio, Geneve 1950-luvun puolestavälistä, Tunis 1961–1963, Geneve 1980–1985[123]

RMuokkaa

  • Leo Riski, Yleisradio, Bryssel 1991–1994, Berliini 2001–2005[44]

SMuokkaa

TMuokkaa

  • Aarne Tanninen, Uusi Suomi ja Yleisradio, Moskova 1958–1963; Uusi Suomi, Lontoo 1965–1969; Yleisradio, Washington, 1981–1994[148]
  • Esko Tommola, Yleisradio, Tukholma, 1960-luku; MTV, New York, 1980-luku

UMuokkaa

VMuokkaa

  • Martti Valkonen, Uusi Suomi, Ateena 1964–1965, Moskova 1969–1973, Lontoo 1976–1980; Helsingin Sanomat, Moskova 1991–1995
  • Antero Vartia, Uusi Suomi, Kööpenhamina 1939, Berliini 1940–1941, Tukholma 1943–1950
  • Rauli Virtanen, Uusi Suomi, Washington 1972–1973; Yleisradio, Uusi Suomi, Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti ja Apu, Washington 1978–1987, MTV, Washington 1994–1997; [18][164]

WMuokkaa

YMuokkaa

ZMuokkaa

ÖMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Jäppinen, Sanna: ”Ruvettiin jakamaan maapalloa keskenämme” Helsingin Sanomien kehitysmaauutisointi vuosina 1965–1974, s. 38. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, Humanistinen tiedekunta, 2017. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 30.10.2018).
  2. Sanoma Osakeyhtiön toimintakertomus vuodelta 1966, sivu 5
  3. Kari Ahlberg lehdistövirkamieheksi Moskovaan, lehdistötiedote 14.7.2014, Ulkoasiainministeriö. Viitattu 26.9.2016.
  4. YLEn Kaukoidän-kirjeenvaihtaja vaihtuu Yle Uutiset. 9.6.2009. Viitattu 8.1.2018.
  5. a b Virtanen, Jenni: Jussi Niemeläinen HS:n Itämeren-kirjeenvaihtajaksi Riikaan Helsingin Sanomat. 14.10.2016. Viitattu 16.1.2018.
  6. a b c d e f g h i j k l m n Yhteystiedot Lännen Media. Viitattu 31.3.2018.
  7. a b c d e f g Virkkunen, Janne: Päivälehden mies, s. 102–103. WSOY, 2013. ISBN 9789510402405.
  8. a b Suomalaisia toimittajia, Suomen Tallinnan-suurlähetystö. Viitattu 24.9.2016.
  9. Journalisti oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja. Helsingin Sanomat, 31.12.2002. Hakutulos HS:n arkistossa Viitattu 22.11.2009.
  10. Nykyajan ”tutkimusmatkailija” avarsi suomalaisten maailmankuvaa. Helsingin Sanomat, 18.1.2007. Artikkelin verkkoversio Viitattu 27.1.2011.
  11. Episodi Rusi, Arvola ja Kauppila, ilmeisesti Kari Arvolan oma verkkosivusto. Viitattu 27.9.2016.
  12. a b Rantala tulee Auvinen lähtee Sisuradio. 23.4.2004. Sveriges Radio. Viitattu 8.1.2018.
  13. Helsingin Sanomille uudet kirjeenvaihtajat Berliiniin ja Tukholmaan. Helsingin Sanomat, 22.5.2009. Sanoma News. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.7.2012.
  14. a b Oksanen, Kimmo: Huomenta Rio, Tukholma ja Berliini! Helsingin Sanomat. 5.7.2013. Viitattu 16.1.2018.
  15. Härkönen, Virve: HS saa uuden kirjeenvaihtajan Washingtoniin Helsingin Sanomat. 19.10.2018. Viitattu 13.11.2018.
  16. Mirja Bolgar, HS Muistot. Viitattu 8.10.2016.
  17. Leena Brandt lähtee Brysseliin Yleisradion kirjeenvaihtajaksi. Helsingin Sanomat, 26.1.1995, s. D11.
  18. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Pekonen, Laura: Suomalaiset Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajat 1966–2003. Tutkimus siitä, miten suomalaisviestinten Amerikan agenda syntyy, s. 18–19. Pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos, 2005. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 23.9.2016).
  19. Leppäranta, Riina: Kansainvälinen kotihiiri. 15 vuotta maailmalla riitti kirjeenvaihtaja Kirsi Crowleylle. Etelä-Suomen Sanomat 23.7.2007. Viitattu 26.9.2016.
  20. Rautio, Maria: Juontaja Annika Damström on kiroileva ja huutava Argentiina-fani Yle Urheilu. 26.6.2014. Viitattu 14.2.2018.
  21. a b c d Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta on nimittänyt uudet kirjeenvaihtajat Washingtoniin, Berliiniin, Kiovaan ja Beirutiin, Yleisradio 9.10.2014. Viitattu 23.9.2016.
  22. a b Helsingin Sanomain toimitus. Helsingin Sanomat, 31.12.1977, s. 13. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  23. Mikko Eronen, HS Muistot. Viitattu 24.9.2016.
  24. Meriläinen Reetta: Kuolleita: Toimittaja Marjatta Forward Helsingin Sanomat. 26.6.1996. Viitattu 5.2.2019.
  25. Sanni Grahn-Laasonen minedu.fi. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 24.9.2018.
  26. a b c 8 metropolia, 8 lempipaikkaa – HS:n kirjeenvaihtajat paljastavat suosikkinsa, Helsingin Sanomat 22.2.2015. Viitattu 24.9.2016.
  27. a b c Yle nimitti kirjeenvaihtajat Moskovaan ja Tallinnaan. Helsingin Sanomat, 29.4.1995, s. D15.
  28. Palosuo, Eija: Tv-kanavat kilpasilla arabiyleisön sieluista, maailma.net 24.09.2004. Viitattu 16.1.2017.
  29. a b Helsingin Sanomain toimitus. Helsingin Sanomat, 30.4.1994, s. A4.
  30. Jaakko Hautamäki, HS Muistot. Viitattu 24.9.2016.
  31. a b c Yle valitsi uudet kirjeenvaihtajat – Kirsi Heikel siirtyy Tukholmaan ja Susanna Turunen palaa Brysseliin Yle Uutiset. 4.6.2019. Viitattu 31.1.2020.
  32. Kylänpää, Riitta: ”Pariisi on muuttunut peruuttamattomasti”. Suomen Kuvalehti, 2018, nro 38, s. 48–51.
  33. Veera Heinosen uudet haasteet ulkoministeriön viestintäjohtajana, UM 2.7.2010. Viitattu 24.9.2016.
  34. Toivo Heiskanen, HS Muistot. Viitattu 24.9.2016.
  35. a b Matikainen, Jussi: Kristiina Helenius viihtyy välittäjänä. Mercurius, 2009, nro 2. Turun kauppakorkeakoulu. Artikkelin verkkoversio Viitattu 8.3.2011.
  36. a b Kristiina Helenius LinkedIn. Viitattu 8.3.2011. (englanniksi)
  37. a b c d e Yle nimitti kirjeenvaihtajia, Yle Uutiset 10.4.2017. Viitattu 16.4.2017.
  38. Pekonen, Laura: Suomalaiset Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajat 1966–2003. Tutkimus siitä, miten suomalaisviestinten Amerikan agenda syntyy, s. 10. Pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos, 2005. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 23.9.2016).
  39. About Us, Finntimes by Tomi Hinkkanen. Viitattu 26.9.2016.
  40. a b c d e f Moskovan kirjeenvaihtaja 1. osa, Minun Venäjäni - Моя Россия -blogi 11.2.2009. Viitattu 24.9.2016.
  41. a b c d e Pekkarinen, Aino: "Mä oon kauheen ylpee, et mä oon rehellinen.” Suomalaisten ulkomaankirjeenvaihtajien työ Puolan kansantasavallassa 1980-luvulla, s. 52–53. Pro gradu. Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos, 2010. Teoksen verkkoversio (viitattu 27.9.2016).
  42. a b c Minna Nalbantoglu ja Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat. 6.4.2012. Viitattu 16.1.2018.
  43. Seppo Hyrkäs, HS Muistot. Viitattu 24.9.2016.
  44. a b Uudet lehdistöneuvokset Berliiniin ja Tukholmaan sekä uusi kulttuurineuvos Tukholmaan, Ulkoasiainministeriö 30.7.2008. Viitattu 23.9.2016.
  45. Yleisradion tiedote Johnsonin kuolemasta 17.7.2001 (Internet Archive)
  46. a b c Helsingin Sanomain toimitus. (Nimitysuutisia) Helsingin Sanomat, 5.6.1993, s. A4.
  47. Jonas Jungar: Är du helt säker på vad ”interpellation” betyder? Svenska Yle 21.1.2014. Viitattu 24.9.2016.
  48. Täällä Pariisi, Bonn, Moskova... Kauko-idän kirjeenvaihtajan paikka jää vielä haaveeksi. Helsingin Sanomat, 30.1.1986, s. 45. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  49. Kärköläläiskoti voisi kertoa monta tarinaa Etelä-Suomen Sanomat. 19.2.2014. Viitattu 21.7.2018.
  50. a b c d Niemi, Marja: Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminta on nimittänyt kolme uutta kirjeenvaihtajaa. Yleisradio 11.4.2016. Viitattu 23.9.2016.
  51. Lauri Karén, ulkomaankirjeenvaihtaja, HS Muistot. Viitattu 23.9.2016.
  52. Kaksi Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajaa vaihtuu. Helsingin Sanomat, 1.11.1997, s. A4. , päättymisvuosi Karismon LinkedIn-sivulta.
  53. Ylen pitkäaikainen kirjeenvaihtaja Erkki Karjalainen on kuollut, Yleisradio 7.1.2016. Viitattu 23.9.2016.
  54. Erkki Karjalainen, HS Muistot. Viitattu 23.9.2016.
  55. Kirjeenvaihtajana Yhdysvalloissa, Global Finns News 5/2015. Viitattu 24.9.2016.
  56. Illalla tv:ssä: Dome Karukoski muistelee rankkaa lapsuuttaan – ”Haudoin mielessäni, että hyppään koulubussin alle”, Ilta-Sanomat 11.9.2015. Viitattu 23.9.2016.
  57. Kalevan uusi päätoimittaja on Kyösti Karvonen Helsingin Sanomat. 5.11.2014. Viitattu 24.9.2016.
  58. a b Lassila, Anni: Helsingin Sanomille uudet kirjeenvaihtajat Berliiniin ja Pekingiin, Helsingin Sanomat 1.7.2016. Viitattu 23.9.2016.
  59. Hanna Mahlamäki HS:n kirjeenvaihtajaksi. Helsingin Sanomat, 30.10.2019, nro 294, s. A 25. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047.
  60. Suurlähettiläs Jaakko Kaurinkoski kuollut, MTV3 26.07.1998. Viitattu 23.9.2016.
  61. Uudet lehdistö- ja kulttuurivirkamiehet Suomen Moskovan-suurlähetystöön, UM 29.4.2009. Viitattu 23.9.2016.
  62. HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja: Täyskäännös tehty, mitä seuraavaksi? Helsingin Sanomat 5.1.2016. Viitattu 23.9.2016.
  63. Jäppinen, Sanna: ”Ruvettiin jakamaan maapalloa keskenämme” Helsingin Sanomien kehitysmaauutisointi vuosina 1965–1974, s. 2. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, Humanistinen tiedekunta, 2017. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 30.10.2018).
  64. Kuolleita: Matti Kontio. Helsingin Sanomat, 29.1.1970, s. 9.
  65. a b c d Koikkalainen, Katja: Moskovan äänet kertovat suomalaisille venäläisistä, Journalismikritiikin vuosikirja 1/2001. Viitattu 26.9.2016.
  66. a b c Blomberg, Maria: Yle nimitti uudet kirjeenvaihtajat, Yleisradio 12.3.2015. Viitattu 23.9.2016.
  67. a b c Taloussanomien blogistit aloittivat, Taloussanomat 19.5.2008. Viitattu 23.9.2016.
  68. a b Tässä on Ylen Team America: Nämä toimittajat kertovat sinulle uutiset ja taustat Yhdysvaltojen presidentinvaaleista, Yleisradio 25.9.2016.
  69. a b Aittokoski, Heikki: HS:lle uusi kirjeenvaihtaja Brysseliin Helsingin Sanomat. 5.5.2011. Viitattu 16.1.2018.
  70. Venäjän ymmärtäjä, Journalisti 11.6.2015. Viitattu 25.9.2016.
  71. Kuka, Tapani Laustin sivusto. Viitattu 25.9.2016.
  72. Suomen maine Ruotsissa on surkea, Kauppalehti 14.12.2015. Viitattu 23.9.2106.
  73. Kokko, Outi: Radio ja televisio Helsingin Sanomat. 13.6.1997. Viitattu 25.1.2018.
  74. Tehtävä Tallinnassa, Into Kustannus. Viitattu 27.9.2016.
  75. a b c d e f Suomalaisia kirjeenvaihtajia, Suomen suurlähetystö, Lontoo. Viitattu 23.9.2106.
  76. Saarinen, Sanni: Utelias maailmankansalainen. Toimittaja-kirjailija Auli Leskisen tie on vienyt Pohjois-Karjalasta Latinalaisen Amerikan kautta Espanjaan. Maailman Kuvalehti 10/2014. Viitattu 23.9.2106.
  77. Dave Liebkind, HS Muistot. Viitattu 23.9.2106.
  78. Valtauksen voimanainen haihtui Italiaan, Ylioppilaslehti 13.11.1998. Viitattu 26.9.2016.
  79. a b Radion ohjelmaneuvosto: Uutisia NL:sta pitää lisätä. Helsingin Sanomat, 8.3.1974, s. 13.
  80. Sakari Kilpeläinen haastattelee Liselott Lindströmiä, Ykkösaamu, Yle Radio 1, 6.3.2018, n. klo 8.55.
  81. Turun Sanomista kirjeenvaihtaja Pietariin, Turun Sanomat 29.9.2002. Viitattu 23.9.2106.
  82. Suomi-Keskus Berliinissä aktiivinen jo 20 vuotta, Suomen suurlähetystö, Berliini 21.9.2005. Viitattu 23.9.2106.
  83. Yhden miehen show Kaukosanomat. 26.5.2010. Viitattu 27.12.2011.
  84. Leinonen, Pauliina: Kari Lumikero eläkkeelle - ura alkoi koko korttelin juorukellona Ilta-Sanomat. 28.5.2014. Viitattu 6.12.2014.
  85. Vesikansa, Jyrki: '. Työtodistus Jukka Luomalle 1.6.1985.. .
  86. Blåfield, Antti: Aikamatka tähän päivään, pääkirjoitus, Helsingin Sanomat 7.9.2011. Viitattu 23.9.2106.
  87. Anniina Luotonen STT:n uudeksi EU-kirjeenvaihtajaksi, STT 14.9.2016. Viitattu 23.9.2106.
  88. Tietojen pimittäjät ovat vastuussa todellisuuden vääristymisestä. (Länsipuron 50-vuotishaastattelu) Helsingin Sanomat, 18.4.1990, s. A4.
  89. Hanna Mahlamäki HS:n kirjeenvaihtajaksi. Helsingin Sanomat, 30.10.2019, nro 294, s. A 25. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047.
  90. Journalistipalkinto YLEn Kiinan kirjeenvaihtajalle Katri Makkoselle 18.3.2009. Yle Uutiset. Viitattu 22.10.2013.
  91. HS:n kiertävä kirjeenvaihtaja lähtee Etelä-Afrikkaan 2015, Helsingin Sanomat 7.2.2014. Viitattu 27.9.2016.
  92. Marja Manninen ei kuullut tavallisilta venäläisiltä vihapuhetta Suomesta, Etelä-Saimaa 24.9.2015. Viitattu 22.3.2014.
  93. Anniina Luotonen STT:n uudeksi EU-kirjeenvaihtajaksi, STT 14.9.2016. Viitattu 23.9.2106.
  94. Kuolleita: Päätoimittaja Teo Mertanen. Helsingin Sanomat, 14.6.1992, s. A4.
  95. Venäjän vapusta tuli vapaapäivä muiden joukossa – juhla kuluu perunoita istuttaessa, Yle Uutiset 1.5.2016. Viitattu 8.10.2016.
  96. Merja Myllylahden blogi Uuden Suomen sivustolla. Viitattu 26.9.2016.
  97. Partio, Elina: Mediatuotteen kehitys, Tutkimus Yle Urheilun Lontoon olympialaisten kisastudion kehitysvaiheista, Tampereen yliopisto 2013, s. 69. Viitattu 22.3.2014.
  98. Sakari Määttänen, arkistoluettelo, Päivälehden arkisto. Viitattu 22.3.2014.
  99. Simopekka Nortamo: Toimittaja Sakari Määttänen, Lahjakas kirjoittaja, lannistumaton journalisti, Helsingin Sanomissa. Lehtileike verkossa, Määttästen sukuseura. Viitattu 22.3.2014.
  100. Jouni Mölsä ulkoministeriön viestintäjohtajaksi, Ulkoasiainministeriö 20.7.2012. Viitattu 22.9.2016.
  101. HS:n uudet kirjeenvaihtajat aloittavat, Helsingin Sanomat 29.12.2012. Viitattu 27.9.2016.
  102. Naisia miesten puku­huoneessa, hirmu­tuomioita pikku­rikoksista, korko­kenkiä juoksu­matolla – HS:n kirjeen­vaihtajat kertovat, milloin he tuntevat itsensä maailmalla suomalaisiksi, Helsingin Sanomat 9.5.2017.
  103. Niemeläinen, Jussi: Kun Moskovan-kirjeenvaihtajat tapaavat, puhe kääntyy aina kadonneeseen Nauku-kissaan – Yrjö Länsipuro sai sen 1980-luvulla takaisin puhumalla keittiön lampulle Helsingin Sanomat. 11.11.2018. Viitattu 12.11.2018. (Tilaajille.)
  104. Päätoimittaja Yrjö Niiniluoto kuollut. Helsingin Sanomat, 6.11.1961, s. 7.
  105. Susanna Niinivaara lehdistövirkamieheksi Pietariin, Ulkoasianministereo 27.8.2013. Viitattu 26.9.2016.
  106. Docpoint -elämäntyöpalkinnon saanut Reijo Nikkilä on sinut neukkumenneisyytensä kanssa, Yleisradio 30.01.2015. Viitattu 23.9.2016.
  107. a b c Virkkunen, Urpo (toim.): Kuka on kuka TV:ssä. Helsinki: Otava, 1970.
  108. Yle nimitti kirjeenvaihtajat Brysseliin ja Washingtoniin, Markkinointi & Mainonta 13.5.2011. Viitattu 23.9.2016.
  109. Ada Norna Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  110. Suomi Viron viestimissä mallimaa tai isoveli Turun Sanomat. 30.9.2006. Viitattu 23.6.2018.
  111. Yhdysvalloissa risiinilöytö senaatissa MTV.fi. 3.2.2004. Viitattu 23.6.2018.
  112. Ylelle kirjeenvaihtaja Baltiaan, Yleisradio 1.10.2015. Viitattu 23.9.2016.
  113. Daniel Olin aloittaa Svenska Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtajana, Yleisradio 12.11.2014. Viitattu 8.10.2016.
  114. Aittokoski, Heikki: Hevosenkengittäjä ja Mikko Helsingin Sanomat. 6.4.2012. Viitattu 16.1.2018.
  115. Vainio, Annina: Petja Pellistä HS:n uusi Tukholman-kirjeenvaihtaja Helsingin Sanomat. 16.10.2017. Viitattu 16.1.2018.
  116. Similä, Ville: Asemapaikkana Neuvostoliitto Helsingin Sanomat. 21.9.2014. Viitattu 16.1.2018.
  117. Kalemaa, Kalevi: Pennanen, Jarno (1906 - 1969) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 6.9.2001. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 26.3.2016.
  118. Helena Petäistön työura päättyi aivoinfarktiin – MTV:n vastaava päätoimittaja: Surullinen asia ja iso menetys, Ilta-Sanomat 22.9.2016. Viitattu 23.9.2016.
  119. Kuolleita: Eero Petäjäniemi. Helsingin Sanomat, 12.2.1974, s. 9.
  120. Riitta Pihlajamäki Yle TV 1:nja TV Faktan ohjelmajohtajaksi 13.10.2005. Mediaviikko. Viitattu 23.9.2016.
  121. Rinne, Esa: Yleisradiolta odotetaan journalistista osaamista 22.12.2006. Turun Sanomat. Viitattu 23.9.2016.
  122. Heikki Piuhola MTV:n uutisten uudeksi päätoimittajaksi, Kaleva 19.12.2007. Viitattu 23.9.2016.
  123. Paula Porkka, HS Muistot. Viitattu 23.9.2016.
  124. a b Entinen EU-toimittaja: Ongelma on se, että EU näyttäytyy eliitin projektina, Yle Uutiset 30.6.2016. Viitattu 23.9.2016.
  125. HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja: Saksalta odotetaan johtajuutta, Helsingin Sanomat 5.1.2016. Viitattu 23.9.2016.
  126. Elina Ravantti Ylen ulkomaantoimituksen päälliköksi, Turun Sanomat 21.5.2014. Viitattu 25.9.2016.
  127. Uupunut kirjeenvaihtaja muutti Lähi-idästä Onnelaan Apu. 7.8.2007. Viitattu 28.12.2011.
  128. Jerusalem oli toimittajalle raskas työpaikka MTV3. 16.11.2010. Viitattu 28.12.2011.
  129. Jäppinen, Sanna: ”Ruvettiin jakamaan maapalloa keskenämme” Helsingin Sanomien kehitysmaauutisointi vuosina 1965–1974, s. 69. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, Humanistinen tiedekunta, 2017. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 30.10.2018).
  130. Aamun vieraana kirjeenvaihtaja Juhani Roiha, Sisuradio 4.7.2011. Viitattu 23.9.2016.
  131. STT-Lehtikuvan ja MTV3 Uutisten yhteiseksi kirjeenvaihtajaksi Moskovaan on nimitetty Maarit Roiha, STT 27.4.2011. Viitattu 23.9.2016.
  132. Ilta-Sanomien päätoimittajaksi Reijo Ruokanen, Ilta-Sanomat 13.8.2007. Viitattu 23.9.2016.
  133. Marko Ruonala lehdistövirkamieheksi Pariisiin, UM 26.7.2011. Viitattu 23.9.2016.
  134. Uuden Venäjän kriisivuosina Moskovassa mellakoitiin vappunakin, Yle Uutiset 30.4.2016. Viitattu 8.10.2016.
  135. Heikkinen, Esko: Pentti Sadeniemi, pääkirjoitustoimittaja, Sinibaretti-lehti 2/2001. Viitattu 29.9.2016.
  136. a b c d e Helsingin Sanomain toimitus. (Nimitysuutisia) Helsingin Sanomat, 5.5.1985, s. 16.
  137. Luettelo suomalaisista ulkomaankirjeenvaihtajista Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  138. Journalistipalkinto YLEn Kiinan kirjeenvaihtajalle Katri Makkoselle 18.3.2009. Yle Uutiset. Viitattu 22.10.2013.
  139. Harpf, Tiina: Victoria Schultzin valokuvat vievät mielen maisemiin Yle Uutiset. 26.7.2010. Viitattu 21.10.2017.
  140. Shultz, Victoria: Biographical Notes Schults Photography -sivusto. 2016. Viitattu 24.10.2017.
  141. Jussi Seppälä EU-edustuston lehdistövirkamieheksi, UM 19.1.2009. Viitattu 24.9.2016.
  142. Pekonen, Laura: Suomalaiset Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajat 1966–2003. Tutkimus siitä, miten suomalaisviestinten Amerikan agenda syntyy, s. 11. Pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos, 2005. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 23.9.2016).
  143. Hannula, Tommi: Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä palkittiin. Helsingin Sanomat, 23.11.2019, s. B 8. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047.
  144. Tunkelo, Aino & Anton, Sofia: Vakituinen kirjeenvaihtaja – arvokas asiantuntija vai korvattavissa oleva kustannus?. Opinnäytetyö. Helsinki: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2014. Teoksen verkkoversio (PDF).
  145. a b c Helsingin Sanomain toimitus. (Nimitysuutisia.) Helsingin Sanomat, 21.5.1989, s. A14.
  146. Olli-Pekka Sulasma Ylen kirjeenvaihtajaksi Yhdysvaltoihin Helsingin Sanomat. 20.10.2011. Viitattu 16.1.2018.
  147. Sakari Talvitie, HS Muistot. Viitattu 19.10.2014.
  148. Mitä kuuluu ex-jämsäläinen? Täällä Aarne Tanninen, Jämsä ja Washington. Keskisuomalainen 18.8.2013. Viitattu 19.10.2014.
  149. Airi Leppänen: Matkalla Kiinaan. Liiton Arkki, Kesäkuu 2012, s. 12–15. Radio- ja televisiotoimittajien liitto ry. ISSN 1459-966X. Lehden numero verkossa (pdf).
  150. Raine Tiessalo, Debattibaari. Viitattu 24.9.2016.
  151. Iida Tikka aloittaa Venäjän kirjeenvaihtajana - työskentelee MTV:lle ja STT:lle marmai.fi. Viitattu 22.3.2016.
  152. a b Haikonen, Jyrki ym.: Apurahalla Konstantinopoliin, Petsamoon, Brysseliin..., Uuden Suomettaren säätiö 2011, s. 64. ISBN 978-952-92-9950-8.
  153. Sinne ja takaisin, Ulkomaanreportterin työ on some-aikakaudellakin ennen kaikkea läsnäoloa, toimittajalegendat Vesa Toijonen ja Rauli Virtanen sanovat. Journalisti 26.2.2015. Viitattu 24.9.2016.
  154. Tietoa minusta nilstorvalds.fi. Viitattu 23.6.2014.
  155. Suvi Turtiainen HS:n kirjeenvaihtajaksi Budapestiin Helsingin Sanomat. 23.9.2015. Viitattu 16.1.2018.
  156. Turtiainen, Suvi: Berliinissä päiväkoti ja lastenlääkäri on etsittävä itse – Ikävöin jo viranomaista, joka utelisi juodaanko teilläkin ruuan kanssa maitoa Yle Uutiset. 7.3.2018. Viitattu 7.3.2018.
  157. Ytimessä (Arkistoitu sivu.) Journalisti. 12/2012. Viitattu 25.3.2016. (englanniksi)
  158. Turkulaiset maailman turuilla, Siirtolaisuusinstituutti, ei päiväystä, s. 17. Viitattu 25.9.2016.
  159. Pauli Uusi-Kilponen Hämeen Sanomien johtoon, Hämeen Sanomat 28.6.2007. Viitattu 24.9.2016.
  160. Yle nimitti uuden kirjeenvaihtajan Berliiniin, Yle Uutiset 10.10.2016.
  161. Anneli Vehkoon blogi. Viitattu 26.9.2016.
  162. Tapio Vestinen, HS Muistot. Viitattu 28.9.2016.
  163. Kaksi Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajaa vaihtuu. Helsingin Sanomat, 1.11.1997, s. A4.
  164. Rauli Virtanen valittiin vierailijaprofessoriksi, Helsingin Sanomat 17.12.2014. Viitattu 23.9.2016.
  165. Vuorela, Marja: EU ei kiellä pontikankeittoa Turun Sanomat. 15.5.2004. Viitattu 30.10.2018.
  166. Taloussanomille uusi Tukholman kirjeenvaihtaja, Taloussanomat 30.11.2000. Viitattu 23.9.2016.
  167. Arola, Janne: Uudistusmielinen uutisjournalisti Journalisti. 17.8.2018. Viitattu 30.10.2018.
  168. Kuka kukin on 1982. Keuruu: Otava, 1982. ISBN 951-1-06659-5.
  169. Yle lähettää kirjeenvaihtajan Jerusalemiin, Yle Uutiset 17.7.2017.
  170. New York saa uuden kirjeenvaihtajan, Kauppalehti 25.8.2014. Viitattu 23.9.2016.