Luettelo monityydyttymättömistä rasvahapoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tähän on luetteloitu tunnetut monityydyttymättömät rasvahapot, joilla on enemmän kuin yksi kaksoissidos ja joihin kuuluvat omega-3-, omega-5-, omega-6-, omega-7- ja omega-9-rasvahapot sekä konjugoituneet rasvahapot.

Omega-3Muokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Omega-3-rasvahapot
Heksadekatrieenihappo (HTA) 16:3 (n-3) all-cis 7,10,13-heksadekatrieenihappo
Alfalinoleenihappo (ALA) 18:3 (n-3) all-cis-9,12,15-oktadekatrieenihappo
Stearidonihappo (SDA) 18:4 (n-3) all-cis-6,9,12,15,-oktadekatetraeenihappo
Eikosatrieenihappo (ETE) 20:3 (n-3) all-cis-11,14,17-eikosatrieenihappo
Eikosatetraeenihappo (ETA) 20:4 (n-3) all-cis-8,11,14,17-eikosatetraeenihappo
Eikosapentaeenihappo (EPA, Timnodoniinihappo) 20:5 (n-3) all-cis-5,8,11,14,17-eikosapentaeenihappo
Heneikosapentaeenihappo (HPA) 21:5 (n-3) all-cis-6,9,12,15,18-heneikosapentaeenihappo
Dokosapentaeenihappo (DPA, Klupanodoniinihappo) 22:5 (n-3) all-cis-7,10,13,16,19-dokosapentaeenihappo
Dokosaheksaeenihappo (DHA, Kervonihappo) 22:6 (n-3) all-cis-4,7,10,13,16,19-dokosaheksaeenihappo
Tetrakosapentaeenihappo 24:5 (n-3) all-cis-9,12,15,18,21-tetrakosapentaeenihappo
Tetrakosaheksaeenihappo (Nisiinihappo) 24:6 (n-3) all-cis-6,9,12,15,18,21-tetrakosaheksaeenihappo

Omega-5Muokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Omega-5-rasvahapot
Myristoleiinihappo 14:3 (n-5) n-tetradekeenihappo
Granaattiomenahappo 18:3 (n-5) Trikosaanihappo

Omega-6Muokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Omega-6-rasvahapot
Linoleenihappo 18:2 (n-6) all-cis-9,12-oktadekadieenihappo
Gamma-linoleenihappo (GLA) 18:3 (n-6) all-cis-6,9,12-oktadekatrieenihappo
Eikosadieenihappo 20:2 (n-6) all-cis-11,14-eikosadieenihappo
Dihomo-gamma-linoleenihappo (DGLA) 20:3 (n-6) all-cis-8,11,14-eikosatrieenihappo
Arakidonihappo (AA) 20:4 (n-6) all-cis-5,8,11,14-eikosatetraeenihappo
Dokosadieenihappo 22:2 (n-6) all-cis-13,16-dokosadieenihappo
Adreenihappo 22:4 (n-6) all-cis-7,10,13,16-dokosatetraeenihappo
Dokosapentaeenihappo (Osbondihappo) 22:5 (n-6) all-cis-4,7,10,13,16-dokosapentaeenihappo
Tetrakosatetraeenihappo 24:4 (n-6) all-cis-9,12,15,18-tetrakosatetraeenihappo
Tetrakosapentaeenihappo 24:5 (n-6) all-cis-6,9,12,15,18-tetrakosapentaeenihappo

Omega-7Muokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Omega-7-rasvahapot
none 12:1 (n−7) 5-Dodekeenihappo
none 14:1 (n−7) 7-Tetradekeenihappo
Palmitoleiinihappo 16:1 (n−7) 9-Heksadekeenihappo
Vakseenihappo 18:1 (n−7) 11-Dekeenihappo
Paulliinihappo 20:1 (n−7) 13-Eikoseenihappo
none 22:1 (n−7) 15-Dokoseenihappo
none 24:1 (n−7) 17-Tetrakoseenihappo


Omega-9Muokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Omega-9-rasvahapot, kerta- ja monityydyttymättömät
Oleiinihappo[a] 18:1 (n-9) cis-9-oktadekeenihappo
Eikoseenihappo[a] 20:1 (n-9) cis-11-eikoseenihappo
Meadin happo 20:3 (n-9) all-cis-5,8,11-eikosatrieenihappo
Erukahappo[a] 22:1 (n-9) cis-13-dokoseenihappo
Nervonihappo[a] 24:1 (n-9) cis-15-tetrakoseenihappo

Konjugoitunut rasvahappoMuokkaa

konjugoituneet kaksoissidokset
-C=C-C=C-
Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Konjugoituneet rasvahapot  kaksi tai enemmän konjugoituja kaksoissidoksia
Konjugoituneet linolihapot (kaksi konjugoitunutta kaksoissidosta)
Rumeenihappo 18:2 (n-7) 9Z,11E-oktadeka-9,11-dieenihappo
  18:2 (n-6) 10E,12Z-oktadeka-9,11-dieenihappo
Konjugoituneet linolihapot (kolme konjugoitunutta kaksoissidosta)
α-Kehäkukkahappo 18:3 (n-6) 8E,10E,12Z-oktadekatrieenihappo
β-Kehäkukkahappo 18:3 (n-6) 8E,10E,12E-oktadekatrieenihappo
Jakarandahappo 18:3 (n-6) 8Z,10E,12Z-oktadekatrieenihappo
α-Eleosteariinihappo 18:3 (n-5) 9Z,11E,13E-oktadeka-9,11,13-trieenihappo
β-Eleosteariinihappo 18:3 (n-5) 9E,11E,13E-oktadeka-9,11,13-trieenihappo
Trumpettipuuhappo 18:3 (n-5) 9Z,11Z,13E-oktadeka-9,11,13-trieenihappo
Granaattiomenahappo 18:3 (n-5) 9Z,11E,13Z-oktadeka-9,11,13-trieenihappo
Muut
Rumeleenihappo 18:3 (n-3) 9E,11Z,15E-oktadeka-9,11,15-trieenihappo
α-Parinaarihappo 18:4 (n-3) 9E,11Z,13Z,15E-oktadeka-9,11,13,15-trieenihappo
β-Parinaarihappo 18:4 (n-3) all trans-oktadeka-9,11,13,15-trieenihappo
Bosseopentaeenihappo 20:5 (n-6) 5Z,8Z,10E,12E,14Z-eikosanoiinihappo

Muut monityydyttymättömät rasvahapotMuokkaa

Yleinen nimi Lipidin nimi Kemiallinen nimi
Pinoleenihappo 18:3 (n-6) (5Z,9Z,12Z)-oktadeka-5,9,12-trieenihappo
Podokarpiinihappo 20:3 (n-6) (5Z,11Z,14Z)-eikosa-5,11,14-trieenihappo