Luettelo keisarillisista vierailuista Suomessa

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo keisarillisista vierailuista Suomessa.

Brasilian keisariMuokkaa

Saksan keisariMuokkaa

Venäjän keisaritMuokkaa

Venäjän keisarit kävivät autonomian aikana Suomessa ainakin 81 kertaa. Matkoista 47 oli lomia, joilla viivyttiin yleensä kaksi viikkoa kerrallaan.[4]

Pietari SuuriMuokkaa

Katariina IIMuokkaa

Aleksanteri IMuokkaa

 
Tapaaminen Turussa 1812. Venäläisten lahjoittama patsas Turulle vuonna 2012.

Nikolai IMuokkaa

Aleksanteri IIMuokkaa

Aleksanteri II vieraili kruununperillisenä Helsingissä vuosina 1842 ja 1851.[21]

 
Aleksanteri II:n vierailua verten rakennettu käymälä Träskändan kartanossa.

Aleksanteri IIIMuokkaa

Kruununperillinen Alexander vieraili Helsingissä kesäkuussa 1857, saapuen höyryfregeetti Rurikilla.[25]

LomamatkatMuokkaa

Aleksanteri III purjehti säännöllisesti Suomen vesillä keisarillisella huvipurrella. Hän lomaili Suomessa 21 kertaa ja vietti saaristossa 213 lomapäivää.[4] Saattue ankkuroitui usein Turun saaristoon. Vakituinen satamapaikka oli Högsåran Kejsarhamn, jossa Aleksanteri III vieraili yhteensä 14 kertaa.[4] Vuonna 1884 keisari vieraili Riilahden meritaistelun tapahtumapaikalla ja läheisessä Aminoffien Riilahden kartanossa. Vuosien 1888 ja 1894 välillä keisaripari vietti kesiä Langinkosken kalastusmajassa.

Nikolai IIMuokkaa

 
Keisari Nikolai II tulossa jumalanpalveluksesta Uspenskin katedraalista 10.03.1915

Nikolai II purjehti isänsä tavoin usein Suomen vesillä. Keisariksi tultuaan hän vietti vain yhden päivän Langinkosken keisarillisessa kalamajassa

Iranin šaahiMuokkaa

 
Šaahi Mohammad Reza Pahlavi ja šaahitar Farah Pahlavi Tapiolassa kesäkuussa 1970 presidentti Urho Kekkosen seurassa


Japanin keisariMuokkaa



Katso myösMuokkaa

KirjallisuuttaMuokkaa

  • E. Nervander: Kejsar Alexander I:s samtliga resor i Finland. Helsingfors 1906.
  • Gripenberg, Sebastian: Berättelse om kejsar Aleksanders färd: från Nissilä gästgifveri till staden Kajana. 1828

LähteetMuokkaa

  • Jorma & Päivi Tuomi-Nikula: Keisarit kesälomalla Suomessa, s. 236. Venäjän keisarien matkat Suomessa. Atena Kustannus Oy, 2002. ISBN 951-796-287-8.

ViitteetMuokkaa

  1. TERVETULOA SUOMALAISELLE SAARELLE - BRASILIAAN (Brasilia/Brasil - Suomi/Finlândia / Info) Brasilia / Brasil. Brasilia/Brasil - Suomi/Finlândia. Viitattu 11.3.2015.
  2. Ensimmäiset eteläamerikkalaiset Suomessa (Brasilian keisari ensimmäisiä vierailijoita) Maahanmuuton historiaa. Maahanmuuttovirasto. Viitattu 11.3.2015.
  3. Vuosisatamme Kronikka, s. 70. Koiviston sopimus allekirjoitetaan. Jyväskylä . Helsinki: Gummerus.
  4. a b c Saarten salat – Venäjän tsaarit lomailivat usein saaristossaHelsingin Sanomat, 4.6.2003 "Meno & Paluu"
  5. Matts Dreijer: Ålands bebyggelse i Ord och Bild. Käännös englannin kiellelle, Hjördis Sundblom, 1992. , 1963. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.12.2008). (englanniksi)
  6. a b c Keisarillisia matkoja kaakkois-Suomessa
  7. ESR-tietopalvelu – projektin S80860 loppuraportti
  8. Keisarin vierailu Joutsenossa
  9. Historia
  10. a b c Keisareittemme jäljillä
  11. Panu Pulma: Pien-Ruotsin ulkopolitiikka puntarissa. Tieteessä tapahtuu, 2003, nro 2. Artikkelin verkkoversio. (PDF)
  12. KEISARI ALEKSANTERI I:N VIERAILU
  13. Aleksanteri I Roosien vieraana
  14. a b Keisarivierailut vauhdittivat Tampereen kasvuun
  15. KEISARIN KUOPIO
  16. KARJALAN MEREN ÄÄRELLÄ
  17. Keisari Aleksanteri I:n vierailu Kainuussa 1819
  18. Matti (Matts) Heikinpoika Pätsi eli Jurvanen
  19. Keisari vierailee Turussa. Suometar, 30.9.1851, 5. vsk, nro 39, s. 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.10.2009.
  20. Peilisali (kuva 2)
  21. a b Keisarin aikaan Tikkurilan vanhalla asemalla
  22. Teatteriesitys lapsille ja maaherran vastaanotto 3.8. – Keisari Aleksanteri II ja J. V. Snellman lääninhallituksessa
  23. Keisarinmänty on Suomen paksuin petäjä
  24. Pöytäkirja, pidetty Suomen Suuriruhtinanmaan toisia yleisiä Waltiopäiwiä awattaessa, Waltiosalissa Keisarillisessa Linnassa Helsingissä, Syyskuun 18 päiwänä 1863.
  25. Helsingfors d. 25 juni. Åbo Tidningar, 30.06.1857, nro 50, s. 1. Kansalliskirjasto Viitattu 30.06.2014.
  26. Hänen Keisarillisen Majesteettinsa Armollinen Puhe Suomenmaan Säädyille. Keski-Suomi, 28.01.1882, nro 8, s. 1. Kansalliskirjasto Viitattu 30.06.2014.
  27. 120 vuotta kansallispukuja Suomessa
  28. Tsaari Nikolai II Helsingissä 1915
  29. Vihattu tsaari Nikolai II vieraili Helsingissä 1915
  30. Iranin shaahin vierailu Suomessa 9170 Ylen elävä arkisto
  31. Suomen tasavallan presidentti: Japanin keisari vierailee Suomessa
  32. Vuosi 85, s. 138. Japanin kruununprinssi vierailulla Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  33. Vuosi 95, s. 138. Keisarillinen vierailu Suomessa. Helsinki: KG Bertmark Kustannus Oy.
  34. Japanin kruununprinssipari vierailee Suomessa Presidentti. 25.6.2019. Viitattu 3.9.2021.