Luettelo itsehallintoalueiden johtajista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo itsehallintoalueiden johtajista. Itsehallintoalue on alue, jolla ei ole täyttä poliittista itsenäisyyttä tai itsemääräämisoikeutta itsenäisenä valtiona, mutta se on edelleen poliittisesti ulkopuolella emämaan määräysvallasta. Tämä jälkimmäinen edellytys erottaa itsehallintoalueen itsenäisestä alueesta tai hallinnollisesta jaoksesta, joka on erottamaton osa emämaata. Suurin osa maailman itsehallintoalueista on 1800-luvun ja 1900-luvun siirtomaa-imperiumien perillisiä[1]. Tämä luettelo jakaa asutetut itsehallintoalueet karkeasti puoliksi: ne, jotka ovat Kansainyhteisön alaisuudessa, entisiä Britannian imperiumin jäseniä ja joilla kaikilla on valtionpäämies kuningas Charles III; ja muut. Asuttamattomien itsehallintoalueiden johtajat eivät kuulu luetteloon.

Nykyiset itsehallintoalueiden johtajatMuokkaa

Seitsemällä suvereenilla valtiolla on yksi tai useampia itsehallintoalueita: Yhdysvallat, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Australia, Uusi-Seelanti, Alankomaat ja Norja.

Alue, territorio Asema Johtaja Vuodesta
  Akrotiri ja Dhekelia Administraattori James Illingworth 15. helmikuuta 2017
  Amerikan Samoa kuvernööri Lolo Matalasi Moliga 3. tammikuuta 2013
  Anguilla kuvernööri Tim Foy 21. elokuuta 2017
päämies Victor Banks 14. toukokuuta 2019
  Aruba kuvernööri Alfonso Boekhoudt 1. tammikuuta 2017
pääministeri Evelyn Wever-Croes 17. marraskuuta 2017
  Ashmore- ja Cartiersaaret Administraattori Mark Coulton 26. toukokuuta 2019
  Australian Antarktiksen alue Administraattori Kim Ellis 6. huhtikuuta 2019
  Baker Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Bermuda kuvernööri John Rankin 8. joulukuuta 2016
päämies Edward David Burt 17. heinäkuuta 2017
  Bonaire apulaiskuvernööri Edison Rijna 1. maaliskuuta 2014
  Bouvet’nsaari Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
  Brittiläinen Antarktiksen alue komissaari Ben Merrick elokuu 2017
Administraattori Stuart Doubleday 2016
  Brittiläinen Intian valtameren alue komissaari Ben Merrick elokuu 2017
Administraattori Linsey Billing heinäkuu 2017
  Brittiläiset Neitsytsaaret kuvernööri Augustus Jaspert 22. elokuuta 2017
päämies Andrew Fahie 26. helmikuuta 2019
  Caymansaaret kuvernööri Martyn Roper 29. lokakuuta 2018
päämies Alden McLaughlin 29. toukokuuta 2013
  Joulusaari Administraattori Natasha Griggs 5. lokakuuta 2017
Presidentti Gordon Thomson 21. lokakuuta 2013
  Clippertoninsaari Administraattori Annick Girardin 17. toukokuuta 2017
komissaari René Bidal 25. toukokuuta 2016
  Kookossaaret Administraattori Natasha Griggs 5. lokakuuta 2017
Presidentti Seri Wati Iku 25. lokakuuta 2017
  Cookinsaaret kuninagattaren edustaja Tom Marsters 27. heinäkuuta 2013
suurkomissaari (Uuden-Seelannin edustaja) Tessa Te Mata 25. helmikuuta 2019
pääministeri Henry Puna 30. marraskuuta 2010
  Korallimeren saarten territorio Administraattori Mark Coulton 26. toukokuuta 2019
  Curaçao pääministeri Eugene Rhuggenaath 29. toukokuuta 2017
  Falklandinsaaret kuvernööri Nigel Phillips 12. syyskuuta 2017
Toimitusjohtaja Barry Rowland 6. lokakuuta 2016
  Ranskan Polynesia suurkomissaari Éric Requet 29. toukokuuta 2019
Presidentti Édouard Fritch 12. syyskuuta 2014
  Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet Administraattori-Superior Évelyne Decorps 19. marraskuuta 2018
  Gibraltar kuvernööri Edward Davis 19. tammikuuta 2016
Pääministeri Fabian Picardo 9. joulukuuta 2011
  Guam kuvernööri Lou Leon Guerrero 7. tammikuuta 2019
  Guernsey Lieutenant kuvernööri of Guernsey Ian Corder 14. maaliskuuta 2016
Bailiff Richard Collas 23. maaliskuuta 2012
Presidentti Gavin St Pier 4. toukokuuta 2016
  Heard ja McDonaldinsaaret Administraattori Kim Ellis 6. huhtikuuta 2019
  Howlandinsaari Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Jarvis Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Jersey apulaiskuvernööri Stephen Dalton 13. maaliskuuta 2017
Bailiff William Bailhache 29. tammikuuta 2015
Pääministeri John Le Fondré Jr 4. kesäkuuta 2018
  Johnstonin atolli Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Kingmanin riutta Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Mansaari apulaiskuvernööri Richard Gozney 27. toukokuuta 2016
Pääministeri Howard Quayle 11. lokakuuta 2016
  Midwaysaaret Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Montserrat kuvernööri Andrew Pearce 1. helmikuuta 2018
päämies Donaldson Romeo 12. syyskuuta 2014
  Navassa Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
  Uusi-Kaledonia suurkomissaari Thierry Lataste 20. kesäkuuta 2016
Hallituksen puheenjohtaja Philippe Germain 1. huhtikuuta 2015
  Niue suurkomissaari Kirk Yates toukokuu 2018
päämies Toke Talagi 19. kesäkuuta 2008
  Norfolkinsaari Administraattori Eric Hutchinson 1. huhtikuuta 2017
Pääjohtaja Lotta Jackson 30. kesäkuuta 2016
pormestari Robin Adams 6. heinäkuuta 2016
  Pohjois-Mariaanit kuvernööri Ralph Torres 29. joulukuuta 2015
  Palmyran atolli Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
toimitusjohtaja avoin virka maaliskuu 2009
  Pietari I:n saari Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
  Pitcairn kuvernööri Laura Clarke 23. tammikuuta 2018
pormestari Shawn Christian 1. tammikuuta 2014
  Puerto Rico kuvernööri Ricardo Rosselló 2. tammikuuta 2017
  Kuningatar Maudin maa Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
  Rossin alusmaa kenraaikuvernööri Patsy Reddy 28. syyskuuta 2016
Administraattori Sarah Williamson 12. huhtikuuta 2019
  Saba saaen kuvernööri Jonathan G. A. Johnson 2. heinäkuuta 2008
  Saint-Barthélemy prefekti> Éric Maire 4. syyskuuta 2017
prefekti Sylvie Daniélo-Feucher 9. heinäkuuta 2018
Presidentti Bruno Magras 15. heinäkuuta 2007
  Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha kuvernööri Philip Rushbrook 11. toukokuuta 2019
Administraattori Steven Chandler 13. maaliskuuta 2019
Administraattori Sean Burns 30. marraskuuta 2016
  Saint Martin prefekti Éric Maire 4. syyskuuta 2017
prefekti Sylvie Daniélo-Feucher 9. heinäkuuta 2018
Presidentti Daniel Gibbs 3. huhtikuuta 2017
  Saint Pierre ja Miquelon prefekti Thierry Devimeux 17. tammikuuta 2018
Presidentti Stéphane Lenormand 25. lokakuuta 2017
  Sint Eustatius hallituksen komissaari Mike Franco 7. helmikuuta 2016
  Sint Maarten kuvernööri Eugene Holiday 10. lokakuuta 2010
pääministeri Leona Marlin-Romeo 15. tammikuuta 2018
  Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret komissaari Nigel Phillips 12. syyskuuta 2017
  Tokelau Administraattori Ross Ardern toukokuu 2018
hallituksen päämies Kerisiano Kalolo 12. maaliskuuta 2019
  Turks- ja Caicossaaret kuvernööri John Freeman 17. lokakuuta 2016
päämies Sharlene Cartwright-Robinson 20. joulukuuta 2016
  Yhdysvaltain Neitsytsaaret kuvernööri Albert Bryan 7. tammikuuta 2019
  Wake Administraattori Douglas Domenech 18. syyskuuta 2017
kuvernööri Thomas E. Ayres 18. helmikuuta 2018
  Wallis ja Futuna Administraattori Thierry Queffelec 10. tammikuuta 2019
Presidentti David Vergé 4. huhtikuuta 2017

Nykyiset autonomisten alueiden johtajatMuokkaa

Alue, territorio Asema Johtaja Vuodesta
  Aceh kuvernööri Zaini Abdullah 25. kesäkuuta 2012
  Adžaria Korkeimman neuvoston puheenjohtaja Davit Gabaidze 28. marraskuuta 2016
pääministeri Tornike Rizhvadze 21. heinäkuuta 2018
  Ahvenanmaa maaherra Peter Lindbäck 1. huhtikuuta 1999
Maaneuvos Katrin Sjögren 25. marraskuuta 2015
  Alderney apulaiskuvernööri Peter Walker 15. huhtikuuta 2011
Presidentti Stuart Trought 2011
  Andalusia Presidentti Susana Díaz 7. syyskuuta 2013
  Aragonia Presidentti Javier Lambán 3. heinäkuuta 2015
  Asturia Presidentti Javier Fernández Fernández 2012
  Azad Kashmir Presidentti Muhammad Masood Khan 25. elokuuta 2016
pääministeri Raja Farooq Haider Khan 31. heinäkuuta 2016
  Azorit Portugalin tasavallan edustaja Pedro Manuel dos Reis Alves Catarino 11. huhtikuuta 2011
Hallituksen Presidentti Vasco Cordeiro 6. marraskuuta 2012
  Baleaarit Presidentti Francina Armengol 30. kesäkuuta 2015
  Bangsamoro Wali Khalipa Usman Nando 29. maaliskuuta 2019
pääministeri Murad Ebrahim 22. helmikuuta 2019
  Baskimaa Presidentti Iñigo Urkullu 2012
  Bougainville Presidentti John Momis 10. tammikuuta 2010
  Katalonia Presidentti Quim Torra 14. toukokuuta 2018
  Kanariansaaret Presidentti Fernando Clavijo Batlle 9. heinäkuuta 2015
  Cantabria Presidentti Ignacio Diego 2011
  Carriacou ja Petite Martinique Grenadan hallituksen ministeri Elvin Nimrod 3. maaliskuuta 2013
  Kastilia-La Mancha Presidentti Emiliano García-Page 1. heinäkuuta 2015
  Kastilia ja León Juan Vicente Herrera Campo 2001
  Ceuta Juan Jesús Vivas Lara 2001
  Korsika Prefekti Patrick Strzoda 4. huhtikuuta 2011
Presidentti Jean-Guy Talamoni 17. joulukuuta 2015
Presidentti Gilles Simeoni 17. joulukuuta 2015
  Krim puhemies virka avoina 15. maaliskuuta 2014
pääministeri virka avoina 15. maaliskuuta 2014
  Pääsiäissaari kuvernööri Laura Alarcón Rapu 11. maaliskuuta 2018
pormestari Pedro Edmunds Paoa marraskuu 2012
  Extremadura Presidentti José Antonio Monago Terraza 2011
  Färsaaret Suurkomissaari Lene Moyell Johansen 9. toukokuuta 2017
pääministeri Aksel V. Johannesen 15. syyskuuta 2015
  Bosnia ja Hertsegovinan federaatio Presidentti Marinko Čavara 9. helmikuuta 2015
pääministeri Fadil Novalić 16. tammikuuta 2017
  Ranskan Guayana Prefekti Patrice Faure 28. elokuuta 2017
Presidentti Rodolphe Alexandre 17. joulukuuta 2015
  Gagauzia kuvernööri Irina Vlakh 23. maaliskuuta 2015
  Galápagossaaret kuvernööri ja puhemies Lorena Tapia Núñez 1. kesäkuuta 2017
  Galicia Presidentti Alberto Núñez Feijóo 2009
  Gilgit-Baltistan kuvernööri Raja Jalal Hussain Maqpoon 30. syyskuuta 2018
pääministeri Syed Mehdi Shah 12. joulukuuta 2009
Vuoristo-Badahšan puheenjohtaja Yodgor Fayzov 1. lokakuuta 2018
  Grönlanti Suurkomissaari Mikaela Engell 1. helmikuuta 2011
pääministeri Kim Kielsen 30. syyskuuta 2014
  Guadeloupe Prefeti Philippe Gustin 28. toukokuuta 2018
Presidentti Josette Borel-Lincertin 2. huhtikuuta 2015
Presidentti Ary Chalus 17. joulukuuta 2015
  Hongkong Toimitusjohtaja Carrie Lam 1. heinäkuuta 2017
Pääsihteeri Matthew Cheung 16. tammikuuta 2017
  Jan Mayen Administraatori Hill-Marta Solberg 21. syyskuuta 2007
  Karakalpakstan Parlamentin puheenjohtaja Musa Yerniyazov 2. toukokuuta 2002
pääministeri Kakhraman Sariyev 14. lokakuuta 2016
  Irakin Kurdistan Itsenäisen hallituksen puheenjohtaja Nechervan Barzani 28. toukokuuta 2019
pääministeri Nechervan Barzani 7. maaliskuuta 2012
  La Rioja Presidentti Pedro Sanz Alonso 1995
  Lord Howe puheenjohtaja Sonja Stewart 29 Noiember 2015
  Macao Toimitusjohtaja Fernando Chui 20. joulukuuta 2009
Hallinto- ja oikeussihteeri Florinda Chan 20. joulukuuta 1999
  Madeira Portugalin tasavallan edustaja Irineu Cabral Barreto 11. huhtikuuta 2011
Hallituksen puheenjohtaja Miguel Albuquerque 20. huhtikuuta 2015
  Madrid Presidentti Cristina Cifuentes 24. kesäkuuta 2015
  Macquariensaari Administraattori Matthew Groom 31. maaliskuuta 2014
  Martinique Prefekti Franck Robine 19. heinäkuuta 2017
Presidentti Alfred Marie-Jeanne 18. joulukuuta 2015
  Mayotte Prefekti Dominique Sorain 30. maaliskuuta 2018
Presidentti Soibahadine Ibrahim Ramadani 2. huhtikuuta 2015
  Melilla Presidentti Juan José Imbroda Ortiz 2000
  Athos-vuori valtionpäämies Nikos Kotzias 23. syyskuuta 2015
siviilikuvernööri Aristos Kasmiroglou 31. toukokuuta 2010
hengellinen johtaja Bartolomeos I 2. marraskuuta 1991
Protos Hieromonk Stéfanos 14. kesäkuuta 2018
  Murcia Presidentti Pedro Antonio Sánchez 30. kesäkuuta 2015
  Nahitševan Korkeimman neuvoston puheenjohtaja Vasif Talıbov 16. joulukuuta 1995
pääministeri Alovsat Bakhshiyev 2000
  Navarra Presidentti Uxue Barkos 20. heinäkuuta 2015
  Nevis apulaiskuvernööri Marjorie Morton 1. syyskuuta 2017
pääministeri Mark Brantley 19. joulukuuta 2017
  Pohjois-Irlanti valtiosihteeri Karen Bradley 8. tammikuuta 2018
nsimmäinen ministerie virka avoina 9. tammikuuta 2017
apulaisensimmäinen ministeri
  Papua kuvernööri Lukas Enembe 9. huhtikuuta 2013
  São Tomé ja Príncipe Principe Aluehallituksen puheenjohtaja José Cardoso Cassandra 5. lokakuuta 2006
  Serbitasavalta Presidentti Željka Cvijanović 19. marraskuuta 2018
pääministeri Radovan Višković 19. joulukuuta 2018
  Réunion Prefeti Amaury de Saint-Quentin 10. heinäkuuta 2017
Laitosneuvoston puheenjohtaja Cyrille Melchior 18. joulukuuta 2017
Alueneuvoston puheenjohtaja Didier Robert 26. maaliskuuta 2010
  Rodrigues Pääkomissaari Louis Serge Clair 11. helmikuuta 2012
Pääjohtaja Jacques Davis Hee Hong Wye 13. helmikuuta 2012
  Skotlanti valtiosihteeri David Mundell 11. toukokuuta 2015
Ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon 19. marraskuuta 2014
  Huippuvuoret Kuvernööri Kjerstin Askholt 10. lokakuuta 2015
  Trinidad ja Tobago Yleiskokouksen pääsihteeri Kelvin Charles 29. tammikuuta 2017
Torresinsalmen saaret aluehallituksen puheenjohtaja Pedro Stephen Napau lokakuu 2016
  Valencia Presidentti Alberto Fabra Part 2011
  Wales valtiosihteeri Alun Hugh Cairns 19. maaliskuuta 2016
Ensimmäinen ministeri Mark Drakeford 12. joulukuuta 2018
  Länsi-Papua Kuvernööri Abraham Octavianus Atururi 27. tammikuuta 2012
  Yogyakarta Hamengkubuwono X 3. lokakuuta 1998
  Sansibar Presidentti Ali Mohamed Shein 3. marraskuuta 2010

Kansainyhteisön alueiden johtajatMuokkaa

Valtio Hallitus Valtionpäämies Hallituken päämies
  Anguilla Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Dileeni Daniel-Selvaratnam pääministeri Ellis Webster
  Bermuda Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Rena Lalgie pääministeri Edward David Burt
  Brittiläiset Neitsytsaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri John Rankin pääministeri Natalio Wheatley
  Caymansaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Martyn Roper pääministeri Wayne Panton
  Joulusaari epäitsenäinen territorio Australian kuningas Charles III, jota edustaa administraattori Natasha Griggs
  Kookossaaret epäitsenäinen territorio Australian kuningas Charles III, jota edustaa administraattori Natasha Griggs
  Cookinsaaret Parlamentaarinen demokratia vapaan liittänäisvaltio Uuden Seelannin kanssa Uuden-Seelannin kuningas Charles III, jota edustaa kuninkaan edustaja (ei muuten muotoiltu) Tom Marsters pääministeri Mark Brown
  Falklandinsaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Nigel Phillips Toimitusjohtaja Andy Keeling
  Gibraltar Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri David Steel pääministeri Fabian Picardo
  Guernsey Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III (Normandian herttua), jota edustaa kuvernööri Ian Corder Bailiff Richard McMahon
Presidentti Peter Ferbrache
  Jersey Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III (Normandian herttua), jota edustaa kuvernööri Stephen Dalton Bailiff Tim Le Coq
pääministeri John Le Fondré
  Mansaari Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III (Mannin herra), jota edustaa kuvernööri John Lorimer pääministeri Alfred Cannan
  Montserrat Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Andrew Pearce pääministeri Easton Taylor-Farrell
  Niue Parlamentaarinen demokratia in free-association with New Zealand Uuden-Seelannin kuningas Charles III, jota edustaa korkea komissaari Helen Tunnah pääministeri Dalton Tagelagi
  Norfolkinsaari Parlamentaarinen demokratia Australian kuningas Charles III, jota edustaa administraattori Eric Hutchinson itsehallinto kumottiin vuonna 2015
  Pitcairn Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Laura Clarke pormestari Charlene Warren-Peu
  Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha epäitsenäinen territorio Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Greg Gibson
  Tokelau Parlamentaarinen demokratia Uuden-Seelannin kuningas Charles III, jota edustaa administraattori Ross Adern hallituksen päämies Kelihiano Kalolo
  Turks- ja Caicossaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III, jota edustaa kuvernööri Nigel Dakin pääministeri Washington Misick

ViitteetMuokkaa

  1. Armstrong, H. W., and R. Read. 2000. "Comparing the Economic Performance of Dependent Territories and Sovereign Microstates". Economic Development and Cultural Change 48 (2). 285–306. doi:10.1086/452459.