Avaa päävalikko

Luettelo avaruusjärjestöistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Avaruusjärjestö tai avaruushallinto on joko yhden maan tai useiden valtioiden yhteinen organisaatio, joka johtaa ja rahoittaa avaruustoimintaa. Avaruusjärjestöihin ei lasketa asevoimien avaruustoimintaa ja sotilaallisen avaruustoiminnan hallintoa.

Osa avaruusjärjestöistä on valtion virastoja kuten Yhdysvaltain Nasa, valtion säätiöitä tai yhtiötä kuten Ranskan CNES. Toisinaan – esimerkiksi Saksan DLR:n tapauksessa – avaruusjärjestöt ovat tutkimuskeskuksia, jotka sekä ohjaavat ja rahoittavat että myös ovat itse satelliittien rakentajia. Nämäkin organisaatiot ovat valtion budjettitalouden sääntöjen ohjauksessa. Avaruustoiminnan ollessa vähäisempää sen hallinto on voitu delegoida vastuuministeriöiltä esimerkiksi yliopistoon, kuten Tanskan tapauksessa. Muun muassa Suomen, Espanjan ja Irlannin kohdalla avaruushallinto on delegoitu teknologian kehittämisen rahoitusorganisaatioon.

Eri maiden avaruustoiminnan kapasiteettiMuokkaa

Avaruusmaa-käsite syntyi 1950-luvulla. Sen kriteerit ovat tiukasti ottaen: Maa on laukaissut omalla kantoraketilla, oman satelliitin omasta laukaisukeskuksesta, joka voi olla ko. maassa tai sen hallinnassa muualla. Kyky toteuttaa miehitettyjä avaruuslentoja samoin ehdoin merkitsee vahvempaa avaruusmaata. Väljempi kriteeristö: Valtio on rakentanut oman satelliitin ja operoi sitä. Alla oleva taulukko peilaa eri maiden kyvykkyyttä toteuttaa itsenäisesti erilaisia avaruuslentoja.

Väri kuvaa järjestön toimintakapasiteettia seuraavasti:

  Omistaa, valmistaa ja käyttää miehitettyjä avaruusaluksia; omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; omistaa, valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Ei mitään edellisistä kyvyistä, mutta voi omistaa muualla valmistettuja satelliitteja ja operoida niitä
Nimi Lyhenne Maa Perustettu Lakkautettu Kotisivu Viite
Aasian ja Tyynenmeren monenkeskistä yhteistyötä avaruustekniikka ja sovellukset
(kiinaksi: 亚太空间技术应用多边合作会议‎)
AP-MCSTA   Kiina
  Pakistan
  Thaimaa
helmikuu 1992 www.apmcsta.org [1]
Aasian ja Tyynenmeren alueellinen avaruusjärjestön foorumi
(japaniksi: アジア太平洋地域宇宙機関会議)
APRSAF   Australia
  Bangladesh
  Bhutan
  Brunei
  Filippiinit
  Indonesia
  Intia
  Japani
  Kambodža
  Kanada
  Kiina
  Korean tasavalta
  Laos
  Malesia
  Mongolia
  Myanmar
    Nepal
  Pakistan
  Ranska
  Saksa
  Singapore
  Sri Lanka
  Thaimaa
  Uusi-Seelanti
  Venäjä
  Vietnam
  Yhdysvallat
1993 - www.aprsaf.org [2]
Aasian-Tyynenmeren avaruusyhteistyöjärjestö
(kiinaksi: 亚太空间合作组织)
APSCO   Bangladesh
  Indonesia
  Iran
  Kiina
  Pakistan
  Peru
  Thaimaa
  Turkki
2005-10-2828. lokakuuta 2005 - www.apmcsta.org [3]
Alankomaiden avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Stichting Ruimteonderzoek Nederland)
SRON   Alankomaat 1983 www.sron.nl
Agentschap NL<br / Edeltäjät ensin NIVR (hollanniksi: Nederlands Institut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart), 2009 alkaen SenterNovem   Alankomaat Agentschap NL lähde?
Algerian avaruusjärjestö
(arabiaksi: الوكالة الفضائية الجزائرية‎)
(ranskaksi: Agence Spatiale Algérienne
ASAL   Algeria 2002-01-1616. tammikuuta 2002 www.asal-dz.org lähde?
Argentiinan avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Actividades Espaciales)
CONAE   Argentiina 1991 www.conae.gov.ar [1]
Argentiinan avaruustutkimuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigaciones Espaciales)
CNIE   Argentiina 1961 1991 [1]
Azerbaidžanin ilma- ja avaruuskeskus
(azeriksi: Azərbaycan Milli Aerokosmik Agentliyinin)
AMAKA   Azerbaidžan 1992-02-2121. helmikuuta 1992 www.science.az/en/amaka/agentlik/index.htm
Bangladeshin avaruustutkimuksen ja kaukohavainnon järjestö
englanniksi: Space Research and Remote Sensing Organization)
SPARRSO   Bangladesh 1980 sparrso.gov.bd [2]
Belgian avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie)
(ranskaksi: Institut d’Aéronomie Spatiale de Belgique)
BIRA-IASB   Belgia 1964-11-2525. marraskuuta 1964 www.aeronomie.be [3]
Bolivian avaruusjärjestö   Bolivia Helmikuu 2010
Brasilian avaruusjärjestö
(portugaliksi: Agência Espacial Brasileira)
AEB   Brasilia 1994-02-1010. helmikuuta 1994 www.aeb.gov.br [4]
Britannian avaruuskeskus, jonka korvaa v. 2010-2011 UK Space Agency
(englanniksi: British National Space Centre)
BNSC   Yhdistynyt kuningaskunta 1985-11-2020. marraskuuta 1985 www.bnsc.gov.uk lähde?
Bulgarian tiedeakatemian alainen avaruustutkimusinstituutti
(bulgariaksi: Българска академия на науките; Институт за космически изследвания)
ИКИ-БАН
SRI-BAS
  Bulgaria 1969 www.space.bas.bg lähde?
Consultative Committee for Space Data Systems CCSDS   Agenzia Spaziale Italiana (ASI)
  British National Space Centre (BNSC)
  Canadian Space Agency (CSA)
  Centre National d’Études Spatiales (CNES)
  China National Space Administration (CNSA)
  Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR)
  European Space Agency (ESA)
  Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
  Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
  National Aeronautics and Space Administration (Nasa)
  Russian Federal Space Agency (RFSA)
1982 public.ccsds.org [4]
Ecuadorin avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Civil Ecuatoriana)
EXA   Ecuador 2007-11-011. marraskuuta 2007 exa.ec
National Authority for Remote Sensing and Space Sciences
(arabiaksi: الهيئة العامة للاستشعار عن بعد وعلوم الفضاء)
NARRS   Egypti 1994 www.narss.sci.eg lähde?
Espanjan ilmailu- ja avaruustekniikan instituutti
(espanjaksi: Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial)
INTA   Espanja 1942 www.inta.es lähde?
Etelä-Afrikan avaruusjärjestö
(englanniksi: South African National Space Agency)
SANSA   Etelä-Afrikka
Euroopan avaruusjärjestö
(englanniksi: European Space Agency)
ESA   Itävalta
  Belgia
  Tanska
  Suomi
  Ranska
  Saksa
  Kreikka
  Irlanti
  Italia
  Luxemburg
  Alankomaat
  Norja
  Portugali
  Espanja
  Ruotsi
  Sveitsi
  Yhdistynyt kuningaskunta
1975 www.esa.int [5][6]
Indonesian ilmailu- ja avaruusinstituutti (indonesiaksi: Lembaga Antariksa dan Penerbangan Nasional) LAPAN   Indonesia 1964-11-2727. marraskuuta 1964 www.lapan.go.id lähde?
Intian avaruustutkimusjärjestö
(hindiksi: भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन)
इसरो
ISRO
  Intia 1969-08-1515. elokuuta 1969 www.isro.org lähde?
Iranin avaruusjärjestö
(persiaksi: سازمان فضایی ایران)
ISA   Iran 2004 www.isa.ir lähde?
Israelin avaruusjärjestö
(hepreaksi: ‏סוכנות החלל הישראלית‎)
סל"ה
ISA
  Israel huhtikuu 1983 lähde?
Italian avaruusjärjestö
(italiaksi: Agenzia Spaziale Italiana)
ASI   Italia 1988 www.asi.it lähde?
Itävallan avaruusjärjestö, osa FFG:tä
(saksaksi: Agentur für Luft- und Raumfahrt)
ASL   Itävalta 1972-07-1212. heinäkuuta 1972 www.ffg.at [7][8]
Japanin avaruusjärjestö
(japaniksi: 宇宙航空研究開発機構)
JAXA   Japani 2003-10-011. lokakuuta 2003 www.jaxa.jp [9]lähde?
Kanadan avaruusjärjestö
(englanniksi: Canadian Space Agency)
(ranskaksi: Agence spatiale canadienne)
CSA eli ASC   Kanada 1989-03-011. maaliskuuta 1989 www.space.gc.ca lähde?
Kazakstanin avaruustutkimusinstituutti SRI   Kazakstan 1991 nffc.infospace.ru/inform/sri-kaz.htm lähde?
Kiinan kansantasavallan avaruushallinto
(kiinaksi: 中国国家航天局)
CNSA   Kiina 1993-04-2222. huhtikuuta 1993 www.cnsa.gov.cn [10]
Kiinan tasavallan avaruusjärjestö
(kiinaksi: 國家太空中心)
NSPO   Kiinan tasavalta lokakuu 1991 www.nspo.org.tw lähde?
Kolumbian avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Colombiana del Espacio)
CCE   Kolumbia 2006-07-1818. heinäkuuta 2006 www.cce.gov.co lähde?
Korean avaruusteknologian komitea
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회‎)
engl. KCST   Korean demokraattinen kansantasavalta 1980-luvulla? lähde?
Korean ilma- ja avaruustutkimuksen instituutti
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회)
KARI   Korean tasavalta 1981 www.kari.kr lähde?
Kreikan avaruussjärjestö
(kreikaksi: Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)
ΙΔΕΤ
ISARS
  Kreikka 1955 www.space.noa.gr lähde?
Malesian avaruusjärjestö
(malaijiksi: Agensi Angkasa Negara)
ANGKASA   Malesia 2002 www.angkasa.gov.my [11]
Meksikon avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Mexicana)
AEXA tai
AEM
  Meksiko As of 2009 pending approval lähde?
Meksikon ulkoavaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional del Espacio Exterior)
CONEE   Meksiko 1976 lähde?
Mongolian kaukohavaintokeskus NRSC   Meksiko 1976 lähde?
Nigerian avaruusjärjestö NASRDA   Nigeria 1998 www.nasrda.net lähde?
Norjan avaruuskeskus
(norjaksi: Norsk Romsenter)
NRS
NSC
  Norja 1987 www.spacecentre.no lähde?
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation CSIRO   Australia 1926 www.csiro.au [12]
Pakistanin avaruus- ja kaukohavaintotutkimuksen komissio
(urduksi: پاکستان خلائی و بالافضائی تحقی)
سپارکو
SUPARCO
  Pakistan 1961-09-1616. syyskuuta 1961 www.suparco.gov.pk lähde?
Perun ilma- ja avaruustutkimuksen kehityskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigación y Desarrollo Aeroespacial)
CONIDA   Peru 1974-06-1111. kesäkuuta 1974 www.condia.gob.pe lähde?
Portugalian avaruusseura
(portugaliksi: Companhia Espacial Portuguesa)
CEP
PSC
  Portugali 1989 www.cep.pt lähde?
Puolan avaruustutkimuskeskus
(puolaksi: Centrum Badań Kosmicznych PAN)
CBK-PAN
SRC
  Puola 1977 www.cbk.waw.pl lähde?
Ranskan avaruustutkimuskeskus
(ranskaksi: Centre National d'Études Spatiales)
CNES   Ranska joulukuu 1961 www.cnes.fr lähde?
Romanian avaruusjärjestö
(romaniksi: Agenţia Spaţială Română)
ASR
ROSA
  Romania 1991 www.rosa.ro lähde?
Ruotsin avaruushallinto
(ruotsiksi: Rymdstyrelse)
SNSB   Ruotsi 1972 www.snsb.se lähde?
Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus
(saksaksi: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
DLR   Saksa 1969 www.dlr.de lähde?
Sveitsin avaruustoimisto
englanniksi: Swiss Space Office)
SSO   Sveitsi www.sso.admin.ch lähde?
Tanskan avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Dansk Rumforskningsinstitut) DRKI
DSRI
  Tanska 2005-01-011. tammikuuta 2005 2006-12-3131. joulukuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/ lähde?
Tanskan teknillisen yliopiston avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Danmarks Tekniske Universitet - Institut for Rumforskning og -teknologi) DTU Space   Tanska 2006-01-011. tammikuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/
Thaimaan paikkatiedon ja avaruuteknologian kehityskeskus
(thaiksi: สำนักงานพัฒนาเทคโนโลยีอวกาศและภูมิสารสนเทศ)
GISTDA   Thaimaa 2002-11-022. marraskuuta 2002 www.gistda.or.th lähde?
Tšekin avaruustoimisto
(tšekiksi: Česká kosmická kancelář)
ČKK
CSO
  Tšekki marraskuu 2003 www.czechspace.cz lähde?
Tunisian kaukohavaintokeskus
(arabiaksi: المركز الوطني للإستشعار عن بعد‎)
CNT   Tunisia 1988 www.cnt.nat.tn lähde?
Ukrainan avaruusjärjestö
ukrainaksi: Національне космічне агентство України)
НКАУ
НКАУ
NSAU
  Ukraina 1992-03-022. maaliskuuta 1992 www.nkau.gov.ua lähde?
Unkarin avaruustoimisto
(unkariksi: Magyar Űrkutatási Iroda)
MŰI
HSO
  Unkari tammikuu 1992 www.hso.hu lähde?
Uruguayn ilmailu- ja avaruustutkimuskeskus
(espanjaksi: Centro de Investigación y Difusión Aeronáutico-Espacial)
CIDA-E   Uruguay 1975-08-055. elokuuta 1975 www.rosa.ro lähde?
Venezuelan avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Bolivariana para Actividades Espaciales)
ABAE   Venezuela 2008-01-011. tammikuuta 2008 www.dlr.de lähde?
Venäjän avaruusjärjestö
(venäjäksi: Федеральное космическое агентство)
РФКА (Roscosmos)
RFSA
  Venäjä 1992 www.roscosmos.ru lähde?
Neuvostoliiton avaruusohjelma CCCP   Neuvostoliitto 1950-luvun alussa v. 1991 lopussa lähde?
Yhdistyneiden kansakuntien ulkoavaruusasioiden osasto
englanniksi: United Nations Office for Outer Space Affairs)
UNOOSA   Yhdistyneet kansakunnat 1958-12-1313. joulukuuta 1958 www.unoosa.org [13]
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto
englanniksi: National Aeronautics and Space Administration)
NASA   Yhdysvallat 1958-10-011. lokakuuta 1958 www.nasa.gov [14]

Suurimmat siviiliavaruusjärjestötMuokkaa

Alla oleva taulukko listaa eri valtioiden rahallisen panostuksen avaruustoimintaan. Yhdysvaltain kohdalla Yhdysvaltain ilmavoimien ja CIAn yhteenlaskettu panostus on suurempi kuin listatan mainitsema Nasan panostus. Muiden maiden kohdalla sotilaallinen avaruustoiminta on ainakin osin mukana taulukon tiedoissa. Useiden maiden – etenkin Venäjä, Intia ja Kiina – listatut euro- tai dollarimääräiset luvut antavat harhaanjohtavan pienen volyymin verrattuna kyseisten maiden tekemiin avaruuslentojen määrään, alalla toimivien insinöörien ja tutkijoiden määrään ja niin edelleen verrattuina.

Maa Järjestö Budjetti
  Yhdysvallat Nasa 16 miljardia dollaria
  Euroopan unioni ESA (Euroopan avaruusjärjestö) 4,26 miljardia dollaria
  Ranska CNES (Centre national d’études spatiales) 2,49 miljardia dollaria
  Japani JAXA (Japanin avaruusjärjestö) 2,0 miljardia dollaria
  Venäjä RKA (Venäjän avaruujärjestö) 1,4 miljardia dollaria
  Italia ASI (Agenzia Spaziale Italiana) 1,35 miljardia dollaria
  Saksa DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt in der Helmholz-Gemeinschaft) 1,242 miljardia dollaria
  Intia ISRO (Indian Space Research Organization) 815 miljoonaa dollaria
  Kiina CNSA (Kiinan avaruushallinto) 500 miljoonaa dollaria
  Yhdistynyt kuningaskunta BNSC (British National Space Centre-> UK Space Agency) 414 miljoonaa dollaria[15]
  Kanada CSA (Canadian Space Agency) 321 miljoonaa dollaria
  Ukraina Ukrainan avaruusjärjestö (NSAU, National Space Agency of Ukraine) 250-300 miljoonaa dollaria
  Belgia Belgian science policy and space policy 230 miljoonaa dollaria
  Brasilia AEB (Brazilian Space Agency) 219 miljoonaa dollaria[16]
  Espanja CDTI (Espanjan teknologiakeskus) 175 miljoonaa dollaria
  Alankomaat NIVR Alankomaiden ilmailu- ja avaruusinstituutti->SenterNovem-> Netherlands Space Office (Agenschap NL:n osa) 160 miljoonaa dollaria
  Korean tasavalta KARI (Korea Aerospace Research Institute) 150 miljoonaa dollaria
  Sveitsi SSO (Swiss Space Office) 110 miljoonaa dollaria
  Ruotsi Ruotsin avaruushallinto (Rymdstyrelse) 100 miljoonaa dollaria
Koko maailma yhteensä 31,8 miljardia dollaria

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa