Luettelo Formula 1 -maailmanmestareista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Formula 1 -sarjan maailmanmestareista. F1-mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1950 lähtien. Eniten mestaruuksia on Michael Schumacherilla ja Lewis Hamiltonilla, molemmilla seitsemän.[1] Iältään vanhin maailmanmestari on Juan Manuel Fangio (kaudella 1957 hän oli 46 vuoden 41 päivän ikäinen) ja nuorin on Sebastian Vettel (kaudella 2010 hän oli 23 vuoden 134 päivän ikäinen).[2]

Mestarit kausittainMuokkaa

1950-59

Kausi Kuljettaja
1950   Giuseppe Farina[3]
1951   Juan Manuel Fangio[4]
1952   Alberto Ascari[5]
1953   Alberto Ascari[6]
1954   Juan Manuel Fangio[7]
1955   Juan Manuel Fangio[8]
1956   Juan Manuel Fangio[9]
1957   Juan Manuel Fangio[10]
1958   Mike Hawthorn[11]
1959   Jack Brabham[12]

1960-69

Kausi Kuljettaja
1960   Jack Brabham[13]
1961   Phil Hill[14]
1962   Graham Hill[15]
1963   Jim Clark[16]
1964   John Surtees[17]
1965   Jim Clark[18]
1966   Jack Brabham[19]
1967   Denny Hulme[20]
1968   Graham Hill[21]
1969   Jackie Stewart[22]


1970-79

Kausi Kuljettaja
1970   Jochen Rindt[23]
1971   Jackie Stewart[24]
1972   Emerson Fittipaldi[25]
1973   Jackie Stewart[26]
1974   Emerson Fittipaldi[27]
1975   Niki Lauda[28]
1976   James Hunt[29]
1977   Niki Lauda[30]
1978   Mario Andretti[31]
1979   Jody Scheckter[32]


1980-89

Kausi Kuljettaja
1980   Alan Jones[33]
1981   Nelson Piquet[34]
1982   Keke Rosberg[35]
1983   Nelson Piquet[36]
1984   Niki Lauda[37]
1985   Alain Prost[38]
1986   Alain Prost[39]
1987   Nelson Piquet[40]
1988   Ayrton Senna[41]
1989   Alain Prost[42]

1990-99

Kausi Kuljettaja
1990   Ayrton Senna[43]
1991   Ayrton Senna[44]
1992   Nigel Mansell[45]
1993   Alain Prost[46]
1994   Michael Schumacher[47]
1995   Michael Schumacher[48]
1996   Damon Hill[49]
1997   Jacques Villeneuve[50]
1998   Mika Häkkinen[51]
1999   Mika Häkkinen[52]


2000-09

Kausi Kuljettaja
2000   Michael Schumacher[53]
2001   Michael Schumacher[54]
2002   Michael Schumacher[55]
2003   Michael Schumacher[56]
2004   Michael Schumacher[57]
2005   Fernando Alonso[58]
2006   Fernando Alonso[59]
2007   Kimi Räikkönen[60]
2008   Lewis Hamilton[61]
2009   Jenson Button[62]

2010-19

Kausi Kuljettaja
2010   Sebastian Vettel[63]
2011   Sebastian Vettel[64]
2012   Sebastian Vettel[65]
2013   Sebastian Vettel[66]
2014   Lewis Hamilton[67]
2015   Lewis Hamilton[68]
2016   Nico Rosberg[69]
2017   Lewis Hamilton[70]
2018   Lewis Hamilton[71]
2019   Lewis Hamilton[72]

2020-

Kausi Kuljettaja
2020   Lewis Hamilton[73]
2021   Max Verstappen[74]

LähteetMuokkaa

  1. Hamilton seals historic 7th title with peerless wet-weather victory in Turkey Formula1.com. 15.11.2020. Formula One World Championship Limited. Viitattu 16.11.2020. (englanniksi)
  2. Age and the F1 driver - from teenage stars to fast 50-year-olds Formula1.com. 22.10.2014. Formula One World Championship Limited. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  3. Nino Farina Wins Inaugural Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  4. Fangio Lays down His Marker ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  5. Ascari and Ferrari Completely Dominate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  6. Dominant Ascari Takes a Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  7. Fangio's Second Title Marred by Marimon Death ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  8. Mercedes Domination Overshadowed by Le Mans Tragedy ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  9. Collins Helps Fangio Win Fourth Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  10. Moss Shines, but Fangio Takes Fifth Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  11. Hawthorn's Title in a Season of Tragedy ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  12. Cooper Powers Jack Brabham to the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  13. Jack Brabham and Cooper Dominate again ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  14. Ferrari "Shark-Nose" Dominates under New Rules ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  15. Hill and BRM Triumph ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  16. The Unstoppable Jim Clark ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  17. Surtees Is Champion - on Two and Four Wheels ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  18. Lotus and Clark Triumph Again ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  19. Jack Brabham Wins under New Regulations ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  20. Hulme Takes Brabham to Second Consecutive Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  21. Hill Takes Title for the Grieving Lotus Team ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  22. Jackie Stewart in Unbeatable in the Matra ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  23. Jochen Rindt Becomes the First Posthumous Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  24. Dominant Jackie Stewart Takes His Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  25. Emerson Fittipaldi Becomes the Youngest Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  26. Tragedy Overshadows Jackie Stewart's Third Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  27. Fittipaldi Takes McLaren's First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  28. Niki Lauda Dominates, but Year Is Marred by Hill's Death ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  29. Hunt Takes Title Despite Lauda's Bravery ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  30. Consistency Secures Niki Lauda a Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  31. Triumph and Tragedy for Lotus ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  32. Scheckter Wins as Ground-Effect Cars Dominate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  33. Alan Jones Beats Nelson Piquet to the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  34. Nelson Piquet Secures His First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  35. Rosberg Takes the Championship with just One Win ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  36. Refuelling in, Ground-Effect out - Piquet Is Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  37. Age Wins over Experience - Lauda Takes Another Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  38. Third Time Lucky as Alain Prost Takes the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  39. Mansell Denied at the Last ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  40. Piquet Secures Third Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  41. Senna Wins Thrilling Japanese Finale to Land First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  42. Prost Clinches Third Title after Collision in Japana ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  43. First Corner Collision in Japan Gives Senna Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  44. Senna Pips Mansell to Win Third Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  45. Dominant Mansell Romps to First Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  46. Prost Retires after Clinching Fourth Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  47. Death of a Legend Overshadows Schumacher's First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  48. New Rivalry Born as Schumacher Brushes off Hill's Challenge ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  49. Hill Emulates Late Father to Lift Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  50. Questionable Tactics Fail to Derail Villeneuve Title Bid ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  51. Flying Finn Hakkinen Nets First Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  52. Hakkinen Edges Irvine to Claim Back-to-Back Titles ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  53. Millenium Ushers in New Era of Ferrari Dominance ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  54. Ferrari Dominance Leaves Rivals in Its Wake ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  55. Prancing Horse Gallops away as Title over by Mid-Season ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  56. The Schumacher Era Continues ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  57. Michael's Magnificent Seven ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  58. A First for Fernando ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  59. Alonso again ... just ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  60. Kimi Creeps up on Rivals to Snatch Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  61. Lewis at the Last ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  62. Brawn, Button ... and Crashgate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  63. Vettel Comes to the Fore ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  64. Dominant Vettel Cruises to Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  65. Sebastian Vettel on His Third Title F1 News. 25.11.2012. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  66. Vettel Takes Title with Crushing Win F1 News. 27.10.2013. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  67. Hamilton Wins Abu Dhabi GP and Title F1 News. 23.11.2014. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  68. Hamilton Wins Third World Title in US F1 News. 25.10.2015. Autosport.com. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  69. Rosberg Seals Championship in Tense Finale F1 News. 27.11.2016. Autosport.com. Viitattu 27.11.2016. (englanniksi)
  70. Verstappen Wins, Hamilton Seals Championship F1 News. 29.10.2017. Autosport.com. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  71. Verstappen wins in Mexico, Hamilton takes title F1 News. 29.10.2018. Autosport.com. Viitattu 29.10.2018. (englanniksi)
  72. Hamilton seals sixth title but Bottas snatches win F1 News. 3.11.2019. Autosport.com. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  73. Kalinauckas, Alex: F1 Turkish GP: Hamilton claims seventh world title with wet win over Perez F1 News. 15.11.2020. Autosport.com. Viitattu 16.11.2020. (englanniksi)
  74. Abu Dhabi GP Facts & Stats: A first Dutch champion – and with a record 18 season podiums Formula1.com. 12.12.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 25.12.2021. (englanniksi)