Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1701 virsikirjan virsistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1701 virsikirjan virsistä Luetteloitu sen virsikirjan virret ja sen osiot.

Vuoden 1701 virsikirja oli alkuperäiseltä nimeltään Uusi Suomenkielinen Wirsikirja. Kirjan koko nimi oliː Uusi Suomenkielinen Wirsi-Kirja Nijden Cappalden canssa / jotca sijhen tulewat : Cuningal:sen Maij:tin Armolisesta Käskystä / Colmen Consistoriumin suostumisella / tarpellisest parattu ; Nijn myös Sen MDCXCV . ylitzecatzotun Ruotzalaisen Wirsi-Kirjan jälkeen jalosti enätty ; Ja Cuningalisen Maij:tin Armollisimmilla erinomaisilla Privilegiumeilla / TURUSA / Prändätty JOHAN Winterildä / Wuonna 1701[1]

Nro Alkusanat[2] Sanoittaja[3] Säveltäjä Lisätietoa Virsikirjan virret 1886 virsikirjassa [4][3][5] Virsikirjan virret 1938 Virsikirjassa[6][7] Virsikirjan virret 1986 Virsikirjassa[8]
I. Katekismus virsiksi tehty.
1. Jumalan kymmenen käskyä.
1 Nämät ne kymmenen käskyy Martin Luther 135 155
2 Se kuin tahtoo kristitt' olla Olaus Petri 136 156 191
3 Herra Jumal', asuva taivaass' Hemminki Maskulainen Calus Mortensenin virren pohjalta 137 157 191
2. Uskon tunnustus.
4 Me uskomme yhden Jumalan pääll' Martin Luther 146 166
5 Me uskomme yhden Jumalan päälle, Isän 147
6 O Jumal', sinua me kiitämme 331 632
7 O Jumal', sinua kiitäm' 332
8 Se kuin tahtoo autuas olla
9 Me uskom' pääll' yhden Sebald Heyden 149
3. Herran Rukous.
10 Isä meidän ylhääll' taivaass' Martti Luther 318 624 208
11 319 625
12 320
13 Meidän Isäm'! sinua rukoilem' Symphorianus Pollio
14 322 626
4. Kasteesta.
15 Herra Kristus tuli Jordanill' Martti Luther Seitsemästä säkeistöstä on säilynyt nykyiseen virsikirjaan kaksi ensimmäistä. 178 218 214
5. Ripistä ja synnin päästöstä.
16 Kristus käski sanans' saarnattaa Jaakko Finno 183 223 290
6. Herran Ehtoollisesta.
17 Jesus Kristus Lunastajam' Johannes von Jenstein (?) 186 231 222
18 Kiittäkääm' Herraa Jumalt' Säk. 1 ja 2 saksalainen 1400-luvulta, säk. 3–6 Martti Luther 187 232 227
19 Kehu kielen', muista mielen' 1–7. säkeistöt Tuomas Akvinolainen, 8–12. säkeistöt Hemminki Maskulainen 188 233 221
20 189 234
21 O Jesu, leipä elämän Johann Rist 190 235 224
22 Sull', Jesu, mielest' nöyrästä Johannes Olearius 191 236 230
Katekismuksen summa.
23 O Kristityt, nyt iloitkaam'
II. Kuningas Davidin Psalmit
24 Autuas se, kuin ei käyskele Ludwig Oeler Psalmi 1 373 435
25 150
26 273
27 378 439
28 211 266
29 379
30 O Herra Jumala taivaast', Me kyllä Martti Luther Psalmi 12 139 159 187
31 274 331
32 380
33 374
34 O Herra! sinä turvan' ainoa Haqvin Spegel Psalmi 16 287 345 360
35 Taivaat ilmoittaa Jumalan Ruotsalainen Psalmi 19 333 396 459
36 396
37 299
38 Mikä silloin taitaa puuttuu Andreas Knopken Psalmi 23 275 334 375
39 334 397
40 212 267
41 Herra on mull' valo, autuus Jakob Arrhenius Psalmi 27 276 335 381
42 Herra koska surkia huuton' Gustaf Ållon Psalmi 28. 300 360 352
43 301 359
44 Se ihminen on autuas ratk' Haqvin Spegel Psalmi 32. 213 268 284
45 277
46 214 269
47 Autuas auttaa köyhää Ruotsalainen Psalmi 41.
48 Niinkuin peura janoissansa Théodore de Bèze Psalmi 42. 302 361 348
49 323 382
50 151 169
51 Meidän linnam' on Jumal' Martti Luther Psalmi 46 152 170 170
52 153
53 Jumala on meidän väkevä Sebaldus Heyden
54 215
55 216
56 389
57 381 440
58 400
59 278 336
60 O laupias Herra Jumala Jesper Svedberg Psalmi 65. 473 558 572
61 158 178
62 Auta mua, Jumalani, tässä Psalmi 69.
63 Sun tykös turvaan, Jumalan' Haqvin Spegel Psalmi 71. 279 337 382
64 382
65 Hädäss' huudan, etsin Herraa Saksalainen Psalmi 77. 303 362 351
66 154 172
67 402
68 O kuinka ihanat asuinsias Haqvin Spegel Psalmi 77. 177 200 200
69 479
70 Tänn', Herra, korvas kallista Erik Lindschöld Psalmi 86. 304 363 350
71 493 577
72 280
73 337 400
74 Ain' veisatkaam' Herrall' Psalmi 95.

(suom.) Hemminki Maskulainen

338 401 325
75 Koko mailm' iloit' mahtaa Johann Franck Psalmi 100. 339 402 327
76 Minun sielun', kiitä Herraa Monin Burkhard Waldis Psalmi 103. 340 403
77 Minun sielun', kiitä Herraa, Ja Johann Gramann 341
78 Sanoi Herra, asuva taivaass' Burkhard Waldis Psalmi 110.
79 Autuas se kuin pelkää Herraa, Hänen Laurentius Petri Nericciuc Psalmi 112.
80 Jos Herraa palvell' tahdot Haqvin Spegel Psalmi 113. 281 339 456
81 O Herra! ilo suuri Mull' Haqvin Spegel Psalmi 116. 282 338 362
82 344 404
83 283
84 Mun silmän', käten' nostan Jakob Arrhenius Psalmi 121. 284 340 383
85 Jos ei Herra auta meitä Justus Jonas Psalmi 124.
86 Jos ei Herra rakenna huonetta Burkhard Waldis Psalmi 127. 285 341 582
87 Ellei kartanoi ja taloja Burkhard Waldis Vielä toisin.
88 Autuas se kuin pelkää Herraa, Ja Martti Luther Psalmi 128. 376
89 Sinun tykös, Herra, tulen Martti Luther Psalmi 130. 237 290 267
90 Hädässän' huudan Herraa Clément Marot 238 291 268
91 377 438
92 305 367
93 Herra sinä minun tutkii tiennet Hemminki Maskulainen (ruotsalaisen esikuvan mukaan) Psalmi 139 286 343 394
94 Ah Jumalan'! rienn' Haqvin Spegel Psalmi 143. 217 270 283
95 Ylistän sinun nimeäs Jakob Arrhenius Psalmi 145. 346 405 331
96 Suun', sydämmen', sielun' Jakob Arrhenius Psalmi 146. 347 406 333
97 Jerusalem, pyhä kaupunk' saksalainen Psalmi 147. 348 460 578
98 Kiittäkäät Herraa, Kiittäkäät Saksasta 349 407 324
99 Herraa hyvää kiittäkäät Jesper Swedberg Psalmi 147. 350 408 332
III. Jokavuotiset juhlavirret
1. Muutamat pyhäin kiitosvirret.
100 Minun sielun' suurest' ylistää Marian kiitosvirsi, Luuk. 1: 46, etc. 351
101 Minun sielun' suurest' kiittää Hemminki Maskulainen Muunnelma Marian kiitosvirrestä (Magnificat) 352 409 50
102 Kiitetty olkoon Herra Israelin Sakarian kiitos-virsi, Luuk. 1: 68, etc. 353 410 259
103 Kiitett' ole Israelin Jumal' Hemminki Maskulainen Se sama. V. k. N:o 111. 354 411 258
104 Laske nyt Herra sinun Hemminki Maskulainen Simeonin kiitos-virsi, Luuk. 2: 29, etc. 355 412 49
105 Päästä nyt, Herra, palvelias Se sama 356 412
2. Adventti-virret.
106 Seurakunta iloitse Tanskalainen 1500-luvulta 1 1 4
107 Sun porttis, oves avaja Georg Weissel 2 2 2
3. Kristuksen lihaan-tulemisesta.
108 Esaiall' profeetall' tapahtui Martti Luther 537
109 Kristus Jumalan Poika Elizabeth Kreuziger 239 292 256
110 O Jesu Krist' kuin luontom' Olaus Petri 240 293 257
4. Joulu-virret, Kristuksen syntymisestä.
111 Tule toivottu turva tänn' Aurelius Ambrosius 9 12 16
112 10 13
113 12 15
114 13
115 Tapahtui täällä, tain päivän Hemminki Maskulainen Pohjautuu latinalaiset antifoniin
116 Pyhä kristikunt' iloitse Olaus Petri 15
117 Ole kiitetty Jesu Krist' Säk. 1 saksalainen 1300-luvulta, säk. 2–7 Martti Luther 16 17 22
118 Kaikki kristityt iloitkaan Latinalainen 1100 luvulta. Värsy sakasalinen 17 18
119 Siitt' on meill' iloinen aika Säk. 1 latinalainen vuorolaulu 19 19 17
120 Lauluja nyt laskekaam' Latinalainen 1300-luvulta. 20 20 20
121 Enkel' paimenill' puhui sanoill' Martti Luther 21 21 21
122 Enkel' ilmestyi taivaast' Hemminki Maskulainen 24 24 24
123 Ratk' riemuita me mahdam' 25 25
124 In dulci jubilo Latinalainen 26 26 18
125 Ilon kanss' veisatkaam' Latinalais-saksalainen 27 27 18
126 Meill' taivaan korkia Kuningas 28 29
127 Paits' miehett' miehen Latinalainen 29 30 19
128 Kuin kirkkaast' kointähti Philip Nicolai 30 31 43
5. Uuden vuoden virret.
129 Iloitkaam' siis kaikki Ruotsalainen
130 Sun hyvyyttäs me kiitäm' Haqvin Spegel 32 35 39
131 33
132 34 36
6. Jesuksen nimestä ja hyvistä teoista.
133 Kiitett' olkoon Jesuksen nimi Petri Nericius (?) 37 39
134 Jesus kunnian kruunun kantaa Säk. 1–6 Johann Gerdessen, 7. säk. Andreas Brodinus 241 295 306
135 Herra Jesu Krist'! Minun Hans Christensen Stehen 242 294 295
136 O Jesu Krist'! Kuin olet Hans Christensen Stehen
137 Jesuksen muisto ihana Latinalainen 244 300 300
138 Jesu onnen', osan' oman'! Saksasta 245 297 546
7. Loppiais-virret.
139 Piltin synnytti Bethlehem Latinalainen keskiajalta
140 Yks' lapsi syntyi Bethlehemiss' Latinalainen keskiajalta
8. Kristuksen piinasta ja kuolemasta.
141 O ihminen, muistel' syntis Sebaldus Heyd
142 O Jesu, kuinkas olet piinattu Hemminki Maskulainen 46 49 62
143 Jumal' aut' minä taitaisin
144 Kristuksen piinaa muistakaam' Heinrich Muler von Zütphen
145 Jesus ristin päällä rippui Johan Böschenstein 50 53 66
146 O puhdas Jumalan Karitsa Säk. 1 Nicolaus Decius, Säk. 2–3 Jaakko Finno 51 55 65
147 Jesu, sinun vaivas kovat Johan Heerman 52 56 74
148 Jesu elon', autuuteni Ernst Cristoph Homburg 53 57 57
149 54 58
150 Ah suru suur'! ett' näen juur' säk 1. Friedrich von Speen, Säk. 2,4–8,12 Johann Rist, Säk 3, 9–11 Haqvin Spegel 55 59 69
151 56 60
152 Kielen' kerkiä, ole tärkiä Venantius Fortunatus 57 61 93
153 58 62
9. Kristuksen hautaamisesta.
154 Niin, Jesu rakas, päätetty Jesper Swedberg 60 69 83
10. Pääsiäis-virret. Kristuksen ylösnousemisesta.
155 Iloitkaam' pääsiäis-juhlast' Latinalainen varhaiskeskiajalta 63
156 Kristus, kuin kuoletettiin Martti Luther 65 74 96
157 Jesus Kristus uhriks' meille Wipo Burgundilainen 87
158 Iloisest' Jesuksell' kiitost' Johann(es) Agrigola (?)
159 Jesus nous kuolluist' ylös
160 Jesus kuolluiss' ollessans' Latinalainen keskiajalta
161 Kristus Karitsa pyhä piinattiin Hermann Bonn
162 Pääsiäis-pyhän', pääsin-päivän' Venantius Fortunatus
163 Pääsiäis-päivää nyt pitäkääm' Latinalainen 400 luvulta 72 82 95
164 Jesus Kristus vissist', Wipo Burgundilainen
165 Jesus Kristus sielun turva Martti Luther 75 85
166 Nyt Jesust' lohdutustam' Haqvin Spegel 76 86 97
11. Kristuksen taivaaseen astumisesta.
167 Kristus, kuin edestäm' kuoli Jaako Finno
168 Jesus täält' voiton, kunnian 78
169 Jesus Isäns' tahdon täytti Hemminki Maskulainen 80 89 107
170 Jesu, meidän lunastuksem' Latinalainen 900 luvulta 81 90 107
12. Heluntai-virret. Pyhästä Hengestä
171 Nyt vietäm' aikaa autuast'
172 Pyhän Hengen armo Noker Balbulus
173 Tule Pyhä Henki Luoja Hrabanus Maurus 84 93 111
174 Tule Luoja, Lohduttaja Hemminki Maskulainen 85 94 115
175 Tule Pyhä Henki, Herra Martti Luther Martti Luther, osittain (säk. 1–2) keskiaikaisen antifonin pohjalta 86 95 114
176 O Pyhä Henki! tule nyt tänn' Säk. 1 saksalainen 1200-luvulla ja säk 2–4 Martti Luther 87 96 113
177 O Pyhä Henki! tule, Täytä Latinalainen 1000- luvulta 88 98 112
178 Herran Henki ilman alust'
179 Kristus oppians' ilmoittamaan Latinalainen 1400- luvulta 90 99 418
180 Kristus astui ylös taivaaseen saksalainen
181 Kristus taivaaseen ylös meni Latinalainen keskiajalta
182 Pyhä Henki sydämmellen Paul Gerhardt 95 104 117
13. Pyhästä Kolminaisuudesta.
183 O laupias Isä, Herra Jumala Olaus Petri 96 108
184 Isä Jumala taivahast', Älä Säk. 1 saksalainen, modo. Martti Luther, säk. 2 ja 3 Eramus Alber 97 109
185 O Herra Jumala taivaast'! Me kiitäm' Ruotsista 100 112 130
186 Täll' ajall' autuall' ylistämme Latinalainen keskiajalta 101 113 322
187 Ainoan Jumalan korkeudess' Säk. 1–3 Nicolaus Decius, säk. 4 Joachim Slüter 102 114 128
188 Isä Jumal', valtias Herra Säk. 1–3 Jaakko Finno, säk. 4 Nicolaus Decius 103 115 131
189 Pyhä on Isä Jumala Nicolaus Decius 104 116 131
190 Isä kaikkivaltias!
191 O Jumal' ijankaikkinen, Suur' Latinalainen. Ruots. 1600-luvulla. 106 118 129
14. P. Mikkelin päivänä. Enkeleistä.
192 O Herra Jumal'! kuin kaikki Jaakko Finno Johannes Stigeliuksen virren pohjalta
193 Armon liiton enkel
194 O Jumal', rikas hyvyydest' 108 121
15. P. Miesten päivänä.
195 Tule Kristitt' Kristuksesta Johann Heermann, muod.David Denicke 109 124
196 Kriste mailman Vapahtaja Olaus Petri 110 127
16. P. Apostolein päivinä.
197 Riemuitkaan maa, taivas Olaus Petri
198 Kaikk' kuin Kristusta Hemminki Maskulainen 111 128 ja 604 141 ja 157
IV. Muutamain sunnuntain Evankeliumit virsiksi tehdyt.
199 Kaikk' kuin Kristusta Jaakko Finno Cyriacus Spangenbergin virteen Joh. 2. 112 130 367
200 Kuin Jesus astui hahteen Matth. 8. 114 131
201 Taivaan valtakunta on vedett' Pertus Benedicti Matth. 20 115 132 410
202 Kylväjä siemenens' meni Luuk. 8. 116 133
203 Näin suurest' Jumal' armahtan Saksalainen Joh. 3. 117 135 260
204 Veisatkaam' nyt rikkaast' Olaus Petri Luuk. 16 118 136
205 Yks' rikas mies, väkevä työss' Eramus Alber latinalisen esikuvan pohjalta Luuk. 14. 119 137 413
206 Jumal' on vedett' miehen Olaus Petri Luuk. 15.
207 Jo noskaat kaikin ahkerast' Sigfridus Aronus Forsius 121
208 Kuin Jesus vuorell' kirkastui Hemminki Maskulainen, Matth. 17. 122 140 263
209 Niin Jesus puhui vertauksill' Pertus Benedicti Luuk. 16.
210 Historia on tosin itsestäns' Laurentius Jonae Gestritius Luuk. 19
211 Ylpeys on vika sangen suur' Pertus Benedicti Luuk. 10 125 143 431
212 O ihminen, ajattel' aina Saksalainen Matth. 6 127 145 521
213 Mailman menon turhuuden Haqvin Spegel
214 Yks' kuningas tahtoi lukuu Olaus Petri Matth. 18. 128 146
215 Te Kristityt, ylös herätkäät Saksalainen Matth. 25. 129 147
216 Kristikunt' Kristuksell' Matth. 25. 130 148
217 Kutsuu Kristus: kaikk' tykön' Georg Grünwald (?) Matth. 11. 132 153 398
218 Tulkaat' tänn' kaikk' sanoo Georg Grünwald (?) 133 154 398
219 Herodes häijynelkinen Matth. 14.
V. Erinomaiset opetus-virret.
1. Ihmisen lankeemisesta ja lunastuksesta
220 O Herra, kuin asut taivaass' Petri Nericius (?)
221 Adam, Eva alust' syntii Hans Chrisrensen Sthen
222 Ihmisen luonto turmeltu on Lazarus Spengler 247 303 264
223 Voi meitä köyhiä syntisii Hermann Bonn 248
224 Nyt kaikki Kristityt iloitkaat Martti Luther 249 302 261
225 Jumala suurest' hyvyydest' Säk. 1–6 Paul Speratus säk. 7–9 Olavus Petri 250 304 262
226 O Jesu Kriste! sä autuuden Ruotsalainen 324 383 ja 589 304 ja 622
227 O Herra, sinun pyhä sanas Olaus Petri Anarg von Wildenfelsin tekstin pohjalta 140 160 188
2. Jumalan sanasta ja seurakunnasta.
228 Iloitkaat nyt tähän aikaan Saksalainen 141 161
229 O Kristikunt' morsian puhdas Hans Sachs
230 Sinun pyhä sanas, o Jumal' Anarg von Wildenfels
231 Yks' oikein ajatelt' aivoitus Tanskalainen
232 Kyll' kauniin tiedän kukkaisen Saksalainen 144 164 184
233 Ah Jumala! tänn' katsahda Nathan Chytraeus 155
234 Ah Jesu! pysy tykönän' 1. säk. Philipp Melanchthon, säk. 2–9 Nikolaus Selnecker 156 174 189
3. Herran sabbatin päivänä.
235 Nyt on meill' Herran sabati Saksalainen 167 191
4. Rukousvirret edellä saarnan.
236 Kuul' Jumal' rukouksemme Johannes Utenhovius 168 192
237 Herra Jesu Krist', suas Saksalainen 169 193
5. Rukousvirret saarnan jälkeen
238 Ole kiitett', Isä Jumala Paulus Speratus 174 198
239 Niin on kirkon menomme Hermann Schenk 175 199
6. Antikristuksesta.
240 Ruomi röykkiä, kuink' kätees Olaf Svensson
241 Isää Jumalaa kiittäkääm' Olaf Svensson 145 165 186
242 O Jumal' ijankaikkinen, Kuin Olaf Svensson
7. Jumalan armollisesta varjeluksesta.
243 Iloitse sielun' Herrassa Caspar Schmucker 268 327
244 Jumalan päälle panen turvan' Ambrosius Lobwasser 269 328 477
245 Sun haltuus, rakas Isäni Basilius Förtsch (?) 272 332 377
8. Lihan ja Hengen riidasta.
246 Nyt tänn' tulkaat kristityt Hans Witzstadt von Werheim
9. Jumalan armosta ja syntein anteeksi saamisesta.
247 Tykös Herra Jesu Kriste Konrad Hubert 251 305 296
248 Mä sinua kiitän, Jumala Petrus Haubert 252 306
249 Älä sielun' sure surkiast' Paul Gerhardt 253 307 269
10. Kristuksen ansiosta, rakkaudesta ja armollisesta läsnä-olemisesta.
250 O Jesu piinas kautta Tanskasta 254 308 279
251 Ah, ah! kunne kurja kuljen Johannes Vultejus 255 309
252 Jesus ystävän' on paras Jakob Arrhenius 258 315 273
253 Jesu, sanallas sä sielun Johann Flittner 260 316 305
VI. Katumus-virret
254 Valittaa vaikiast' mahdan Tanskasta 218 271
255 O Jumal', kenen edess' valitan Ruotsista 219 272
256 Vaivainen valitan vaikiast' Hans von Gottingen 222 275
257 Yks' ihminen synniss' syntinen Laurentius Petri Gothus 225 278 294
258 Herra Jesu ainoa auttajan' Bartholomäus Ringwaldt 226 279 278
259 228 281
260 Herra kasvos käännä puoleem'
261 230 283
262 231 284
263 O Kriste kunnian Kuningas Latinalainen 400 luvulta, Piae Cantiones 232 285 277
264 O Jesu korkein lohdutus Haqvin Spegel 234 287 282
265 Sun edessäs valitan, Kriste, Ruotsalainen 235 288 349
266 Ah! ollenk' mä outo ainoo Saksasta 236 289 281
VII. Kristillisestä elämästä.
1. Yhteisesti.
267 Ainoan Jumalan päälle Saksata
2. Kärsivällisyydestä ja tytymisestä Jumalassa.
268 Mitäs Jumal' tahdot, Alberecht I, Preussin herttua (?) 289 347
269 Ole kärsivä, nöyrä ja siviä Ludwig Hetzer 292
270 Jesust' sielun' halaa, Sydän Johann Frank 263 319 303
271 Jesus armon aitta Suomesta 265 320 272
3. Mailman menon turhuudesta ja ylönkatseesta.
272 Mailmass' mainittavat Ruotsista
273 Ah! mik' ompi elom' tääll' Johann Baptist Rosenthal 391 451 598
274 Pois makia mailma jää Saksalasta 392 452
275 Ihmisen elämän surkeudest' Ruotsista 1500 luvulta
276 Kirjoittaa on minull' miel' Latinalainen 1200 luvulta 393 453
277 Jumalast' en erit' tahdo Säk. 1, 6 ja 7 Tanskasta. Säk: t 2–5 Hemminki Maskulainen
278 Jollen voi vastoin-käymist' Juhana Cajanus 395 455 612
4. Juopumusta vastaan.
279 O Herra Jumala taivaast', Vaikiast' Ruotsista
5. Haureutta ja hekumaa vastaan
280 Mailman menon turhuudest', Suomesta 384 441 599
281 Sen Herra aina autuaaks' Saksasta 386 443 400
282 Ah! miks' olet ihmisraukka Säk:t 1–5, 10 ja 11 Siegmud von Birken. säk:t 6–9 Haqvin Spegel 387 444 ja 445
6. Paastosta
283 Niinkuin Herra kaikkein pyhin Alberecht I, Preussin herttua
VIII. Murheen, ristin ja kiusauksen alla.
284 O Jumal', anna minull' armos Johann Sanfdorffer 306 366
285 Sinun tykös, Herra Kriste Saksasta 307 368 346
286 Mielen', miks' suret mailman Saksasta
287 Jumalast' en erit' tahdo Ludwig Hembold 310 372 293
288 Jollen voi vastoinkäymist' Saksalainen 311 373 477
289 Suru ilon edell' Käypi Martin Bindemann
290 313 375
291 Ah sielun', anna vallit' Georg Neumark 314 376 370
292 315
293 Sydämmest' rakastan sinua Martin Schalling 267 323 376
294 316 378
295 317 379
IX. Rukous-virret
296 Varjel', Jumal', sinun sanas Säk. 1, 2 ja 5 Martti Luther, säk. 3 ja 4 Justus Jonas 157 175 190
297 Jumal' taivaast', Isä hyvä Johann Freder 326 385 391
298 O hyvä Jumala, jolt' kaikki Johan Heerman 328 387 520
299 Kahta, Herra, anon sinult' Paul Eber
X. Ylistys- ja kiitos-virret.
300 Kiitos olkoon sull', Isä maan Laurentius Paulinus 359 415 326
301 Herra kiitett', olkoon Haqvin Spegel Kolmen miehen kiitos-virsi valkiassa. 362 418 457
302 363
303 365 423
304 David pyhä profeeta Suomalainen arkkivirsi 367 425 330
XI. Kaikkinaisissa tarpeissa.
1. Raskaissa maan vaivoissa.
305 Kuin hätä kova käsiss' on Paul Eber Joachim Camerariuksen pohjalta latinankielisen virren pohjalta 482 566
306 Aufer immensam, Deus. ja Ota pois, Jumal', päältäm' Latinalainen 483 567 347
307 Ah Isä Jumala! kuin asut Bartholomäus Ringwaldt 484 568
308 Älkääm' pahaksem' panko Bartholomäus Ringwaldt
309 Ah Isä! päällem' armahda Bartholomäus Ringwaldt 486 569
2. Rauhan edestä.
310 O Herra kaikkivaltias Latinalainen antifoni 600 luvulta 488 572
311 Suo meille rauha Herra Säk 1. Latinalainen antifoni 600 luvulta. SÄk 2–5 ruotsalainen 489 573 586
312 Jumala anna meidän Saksasta
313 Herra aikanam' rauhaa lainaa Wolfgang Capito (Köpfel)
314 Tule rauha suloinen Saksasta 492 575 587
3. Maan hedelmästä.
315 Päälles, o Herra! aina Ruotsista 474 559 573
316 O korkia taivaan Jumala Haqvin Spegel 476 561
317 Ann' Jumal' jokapäiväistä Nikolaus Herman 475
4. Suvi-virsi
318 Jo joutuu armas aika Ruotsalainen 472 557 571
5. Näljän vaivassa.
319 Kuink' tulee näljän hädässä Ruotsalainen
6. Terveydestä.
320 Jolla raitis ruumis on Paul Gerhardt 417 494 483
XII. Virret erinomaisissa säädyissä ja tiloissa.
1. Opettajan rukous.
321 O paras paimenen' Jesper Swedberg 406 468 252
2. Tuomarin virsi.
322 Sen suuren Herran Jumalan Jesper Swedberg
3. Avioskäskystä.
323 Jumala kuin kaikki loi Ruotsista
324 Jumala asetti avioskäskyn Hemminki Maskulainen 201 252 238
325 Autuaan onni on, joll' Jumal' Säk:t 1 ja 2 Johannes Mathesius. Säk:t 3–6, Hemminki Maskulainen
326 Kuin Kristus seurakuntaans'
327 Its' Isä asetit armost' Torstenius Johannis R. (Torsten Johanson) 203
328 Its' Jumalan alust' tiedän 204
4. Lasten-virsi.
329 Mun sielun' iloitkaan Sigfrid Aronus Forsius 410 477 490
5. Leskein ja orpolasten valitus-virret.
330 Murhettan' koskan muistelen Suomalainen arkivirsi
331 Sinun tekos, o Herra Jesu
332 O Herra Jesu, vaivaisten Laurentius Liljevan (?)
6. Sairaan valitus-virsi.
333 Ah! kuinkan vaivataan Olof Rudbeck nuor. 415 492
7. Kiitos kärsityn sairauden jälkeen.
334 Sun Herra kädessäs on kuollo Johannes Olearius 419
8. Matkustavaisten virret maalla ja merellä.
335 Jesuksen nimeen vaellam' Saksalainen 421
336 Isä haltia maan, taivaan
337 Kriste sinä apuum' ehdi
338 Herra kuin asetit ajat
XIII. Ruoka-virret.
339 Kaikkein luontokappalten silmät Johann Freder 425 502
340 Nyt Herraa ylistäkääm' 426 503 474
341 O Jumal' sun hyvyyttäs Säk. 1–2, 4 Nicolaus Boye, säk. 3 Ruotsista 427 504 475
342 Veisatkaam' sydämmen pohjast' Saksasta
343 429
344 430 506
345 432 507
346 Jumalaa kiittää mahdam' Ludwig Helmbold
XIV. Aamu- ja ehtoo-virret.
1. Yhteiset aamu- ja ehtoo-virret.
347 Mun Jumalan'! sinua kiitän Johann Freder
348 Tänn', Herra, korvas kumarr' Saksasta
349 Sydämmest' muistaa mahdan Ruotsista 435 512 399
350 436 513
351 437 514
352 438 515
2. Aamu-virret.
353 Yö on nyt meilt' edesmennyt
354 Yö on nyt meilt' edesmennyt Jaakko Finno osittain Michael Weissen virren pohjalta 442 520 534
355 Kiitoksen Herra sinull' Täll' Ruotsalainen saksalaisen esi kuvan mukaan 444 522 535
356 445 523
357 447 525
358 Nyt näemme siunatun päivän Pohjoismainen virsi 448 526 532
359 Kiitän sinua, Isä Jumal' Johannes Kolros 450 528 533
360 Kriste, valo valkeudest' Martin Opitz 452 530 536
361 Nyt tänä huomen-hetken' Håkan Petri Ekman 453 531 537
362 454 532
363 455 533
364 456 534
3. Ehtoo-virret.
365 Jumalan säädyn perästä Olaus Petri
366 Kriste, paiste, kirkas päivä Latilainen 500 luvulta 459 538 550
367 460 539
368 461 540
369 Päivä nyt ehtii ehtoollen Hans Christensen Stehn 462 541 554
370 Kriste! päivä on kädessäs Latinalainen 1200 luvulta
371 Jo joutui päivä armas Ruotsista 464 543 566
372 Me sinua Kriste kiitämme Nikolaus Selnecker 466 545 551
373 467 546
374 Kaikk' kuin maa päälläns' Paul Gerhardt 468 547 559
375 Käy nyt sielun' kaikell' mielell' Johann Rist 469 548 553
376 O kaikkein kappalten Luoja Säk:t 1–4 ja 8 Aurelius Prudentius säk:t Jaako Finno
4. Kahdestatoistakymmenestä päivän hetkestä.
377 O ihminen, ain' ajattel' Saksalainen
XV. Kuolemasta ja hautaamisesta.
1. Valmistuksesta kuolemaan.
378 Niin kauvan kuin me eläm' Laurentius Petri Gothus 494 578
379 Aamulla seison varhain Saksalainen 152 luvulla
380 Miksis viivyt kauvan ulkon' Paul Gerhardt 496 580
381 Minun toivon' on ijäinen Tanskalainen 1500 luvulta 497 581 609
382 O Jesu Kriste, Jumalan Paul Eber
383 Asiani annan Herran Johann Leon 500 584 607
384 Mun Herran' hyvän pääll' Sigismund Weingärtner 501 585 297
385 Ah Jesu! minua armahda Bartholomäus Ringwaldt 503 587
386 Ole hyväss' turvass' Kristitt' Johann Gigas (Heune) 504 588 614
387 O Jesu Kriste viatoin Paul Eber 505 590
2. Huokaus kuoleman kivuissa.
388 Koska aikani jo tullut on Nikolaus Herman 506 591 608
389 Mailma! sinun jätän Saksalainen 507 592 606
390 Mä nukun haavoin Kristuksen Saksasta 508 593 624
391 Juur' hartaast' mailmast' Christoph Knol 509 594
392 Minun sieluni jälkeen nyt pian Suomalainen arkkivirsi 510 595
393 Vissist', Jesu Kriste, Bartholomäus Ringwaldt 512 597
3. Hurskasten äkillisestä kuolemasta.
394 Kuulkaat kristityt kaikki Laurentius Petri Aboicus
4. Hautaamisesta.
395 Rauhass' ratki täält' nyt Martti Luther Simeonin Kiitosvirsi. 514
396 Me kuin eläm' maan päällä Säk. 1 Latinalainen 700 luvulta.

Säk:t 2 ja 3 Martti Luther

515 599
397 Koko mailma valittanee Laurentius Petri Gothus 205 255
398 Haudatkaamme ruumis tämä Säk:t 1–7 Lukas Prahalainen

Säk. 8 Martti Luther

206 256
399 Jam moesta quiesce

Te Kristityt, kuulkaat nyt

Aurelius Prudentius 207 257 242
400 Mustaan multaan tuhvaks' Ruotsalainen
XVI. Ihmisen tilasta kuoleman jälkeen.
1. Viimeisestä tuomiosta.
401 Kristus ja apostolit aikanans' Eramus Alber
402 O Kristitt' sinuas valmista Bartholomäus Ringwaldt Tuomas Celanolaisen (?) sekvensin pohjalta
403 Jo heräjä Kristikunt' synnistä Georgius Marci 518 603 154
404 Jo aivan läsnä aika on Joachim Magdeburg 519 605 155
405 Sanoi Pietar' tuomiopäivän' Tuomas Celanolainen (?) 520 606 158
2. Onnettomasta ijankaikkisuudesta.
406 O ijäisyys, pelkään pituuttas Johannes Rist 522 608
407 Ihminen! jonk' Jumal' loi 523 609
408 Ah surutoin! koskas synnistä Lars Johansson (Lasse Lucidor) 524 610 615
3. Ijankaikkisesta elämästä.
409 Tain elämän peräst' parempaa Hemminki Maskulainen 525 611 144
410 Ratk' taivaassa, ratk' Laurentius Laurinus vanh. 529 615 ja 616 617 ja 618
411 Eija, minun sielun' juur' Tanskasta 531 617 619
412 Sen suven suloisuutta Johann Walter 532 618 620
413 Herra siunaa meit' ja auta Jesper Swedberg 535 627 209

Lähteet muokkaa

  1. Uusi Suomenkielinen Wirsi-Kirja kaino.kotus.fi. Viitattu 25.2.2020.
  2. Vanha Virsikirja 1701 koraali.fi. Viitattu 29.12.2018.
  3. a b Vanha virsikirja Vuoden 1701 suolainen virsikirja, s. 21 –494 ja 509–513. Tämän lähteen virren numero seuraavissa virsikirjoissa on ristiriitaa muiden käytetyjen lähteiden kanssa virret ovat 2,3, 6, 35, 37, 38, 57, 60, 65, 69, 76, 86, 91, 93, 96, 97, 100, 102, 105, 114, 145, 189, 199, 200, 201, 201, 202, 208, 211, 212, 213, 214, 216, 241, 265, 270, 286, 297, 307, 315, 328, 329, 340, 347, 358 (oisittain), 381, 386, 393 ja 410 (osittai). Kirjaneliö, 1995.
  4. Suomalainen Virsikirja evakelisluterilaiselle seurakunnille Suomen Suuruhtinasmaassa. Hyväksytty Suomen toisessa yleissesä Kirkoliskokouksessa v. 1886., s. 284–300. Teksti: Fraktuura. Soratavala: Suomen kirkon Sisälähetysseura, 1915.
  5. Suomalainen virsikirja evankelis-lutherilaisille seurakunnille Suomen suuriruhtinaanmaassa : Evankeliumi- ja rukouskirja, ynnä siihen kuuluvat kappaleet, käytettävä Suomen evankelis-lutherilaisissa seurakunnissa : hyväksytty Suomen toisessa yleisessä kirkolliskokouksessa v. 1886, s. 409–412. Emil Hagelbelbergin kustantamana ja kumpp. kustantamana, 1888.
  6. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirja Hyväksytty kahdennessatoista yleisessä kirkolliskokouksessa v. 1938, s. 970–974. Otava, 1940.
  7. Nuottivirsikirja Hyväksytty kahdennessatoista yleisessä kirkolliskokouksessa v. 1938, s. 605–608. Wierner Södenrtöm osaskeyhtiö, 1939.
  8. Vuoden 1986 Virsikirjan virret edellisessä Virsikirjassa notes.evl.fi. Arkistoitu 18.8.2018. Viitattu 24.12.2018.