Luettelo valtioista asevelvollisuuden mukaan

Tämä on luettelo valtioista asevelvollisuuden mukaan. Euroopassa asevelvollisuudesta on kylmän sodan jälkeen pikkuhiljaa luovuttu, vuonna 1990 sitä vielä käytti 23 EU:n 27:stä jäsenmaasta, nykyään nimellisesti enää viisi; Suomi, Tanska, Viro, Itävalta ja Kreikka. Näistä Itävallassa[1] ja Tanskassa[2] ei kuitenkaan ole käytännössä asevelvollisuutta, sillä kieltäytyjiä ei rangaista. Muissakin asevelvollisuutta yläpitävistä maista velvollisuuden tulevaisuudesta käydään keskustelua.[3]

  Ei armeijaa
  Ei toimeenpantua asevelvollisuutta
  Kutsunnat käytössä, mutta alle 20 % koko ikäluokasta astuu palvelukseen
  Asevelvollisuuden poistaminen suunnitteilla
  Asevelvollisuus
(Jossain valtioissa asevelvollisuus koskee ainoastaan miehiä kuten Suomessa)
  Ei tietoa

LuetteloMuokkaa

Tässä yhteenvedossa on mukana 195 maata[4][5][6][7]

Valtiot ilman asevoimiaMuokkaa

Asevelvollisuus käytössä rauhan ja sodan aikanaMuokkaa

Asevelvollisuus on nykyisin käytössä seuraavissa valtioissa:

  •   Algeria
    • Koskee kaikkia yli 19-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 6 kuukautta (tarpeen vaatiessa pidempään). 20 % asevelvollisuusiän saavuttaneista miehistä kutsutaan palvelukseen.
  •   Angola
    • Koskee kaikkia 18–50-vuotiaita miehiä (joissakin raporteissa alaikärajaksi mainitaan 16). Saman ikäryhmän naiset kuuluvat myös asevelvollisuuden piiriin mikäli heillä on "erityistä pätevyyttä joka on armeijan kannalta kiinnostavaa". Yli 30-vuotiaat ovat vain reservissä. Palvelusaikaa ei ole määritelty. Noalvelus mahdollinen.
  •   Bolivia
    • Koskee kaikkia 19–21-vuotiaita miehiä. Palvelusaika yksi vuosi (pidempi sota-aikana). 30–35 % ikäluokan miehistä suorittaa asepalveluksen.
  •   Brasilia
    • Koskee kaikkia yli 19-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 12 kuukautta, pidennettävissä 18 kuukauteen. Asepalveluksesta vapautetaan vanhempiensa ainoat pojat, yksinhuoltajat, orvot, rekrytointialueiden ulkopuolella asuvat, papit ja lääkärintarkastuksessa sopimattomiksi todetut. Noin 7 % miehistä suorittaa asepalveluksen.
  •   Chile
    • Koskee kaikkia 18–45-vuotiaita miehiä. Heidät saatetaan kutsua palvelukseen koska tahansa 19 ja 30 ikävuoden välillä. Naiset voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi. Palvelusaika maa- ja ilmavoimissa 8–12 kuukautta, laivastossa 8–18 kuukautta. 16–24 % ikäluokan miehistä suorittaa palveluksen.
  •   Dominikaaninen tasavalta
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Ei määrättyä palvelusajan pituutta.
  •   Ecuador
    • Koskee kaikkia vähintään 19-vuotiaita miehiä. Palvelusaika yksi vuosi.
  •   Egypti
    • Koskee kaikkia 18–30-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 14–48 kk koulutustasosta riippuen.
  •   El Salvador
    • Koskee 18–20-vuotiaita naimattomia miehiä köyhemmistä sosiaaliluokista. Palvelusajan pituutta ei määritelty. Palvelusaika 12–18 kuukautta.
  •   Filippiinit
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaikaa ei määritelty.
  •   Guatemala
    • Koskee 18–30-vuotiaita miehiä, perheiden päämiehet ja keskiluokkaiset opiskelijat ovat tavallisesti vapautettuja palvelusta. Palvelusaika 30 kuukautta.
  •   Guinea-Bissau
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaikaa ei määritelty.
  •   Guinea
    • Koskee kaikkia 18–30-vuotiaita miehiä. Palvelusaika kaksi vuotta.
  •   Honduras
    • Koskee kaikkia 18–30-vuotiaita miehiä. Palvelus voidaan aloittaa vapaaehtoisena 17-vuotiaana. Palvelusaika kaksi vuotta.
  •   Iran
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika kaksi vuotta, loppuelämä reservissä.
  •   Israel
    • Koskee yli 18-vuotiaita miehiä ja naisia, ei-druusilaiset israelilaiset arabit, druusilaiset naiset ja Jehovan todistajat[8] ovat vapautettuja palvelusta. Palvelusaika kolme vuotta miehille ja kaksi vuotta naisille. Noin kuukauden mittainen reservipalvelus joka vuosi 54 ikävuoteen saakka.
  •   Itävalta
    • Koskee 18–35-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 6 kk, siviilipalvelusaika 9 kk.
  •   Jemen
    • Palvelusaika 2–3 vuotta.
  •   Kap Verde 2 vuotta, valikoiva naisille ja miehille[9]
  •   Kambodža
    • Koskee kaikkia yli 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika kolme vuotta, pidennettävissä kuudella kuukaudella tarpeen mukaan.
  •   Kazakstan
    • Kazakstan rekrytoi vuosittain 3-7% kutsuntoihin osallistuneista. Tämä johtuu siitä että kazakstanin armeijan vahvuudesta vain 30-35% on asevelvollisia.[10] Kazakstan aikoo lopettaa asevelvollisuuden ja siirtyä kokonaan ammattiarmeijaan vuoteen 2016 mennessä.[11]
  •   Kiinan tasavalta (Taiwan)
    • Palvelusaika vähintään 22 kuukautta, korkeintaan 33 kuukautta, yleisimmin 26–28 kuukautta.
  •   Kolumbia
    • Koskee kaikkia 18–50-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 1–2 vuotta.
  •   Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea)
    • Koskee kaikkia 16–50-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 30–36 kuukautta.
  •   Korean tasavalta (Etelä-Korea)
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 26 kuukautta. Aseistakieltäytyjä saa 18 kuukautta vankeutta.[12]
  •   Kreikka
    • Koskee kaikkia 18–40-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 12 kuukautta.
  •   Kuuba
    • Koskee 17–28-vuotiaita miehiä ja naisia. Palvelusaika kaksi vuotta.[13]
  •   Kypros
  •   Laos
    • Koskee kaikkia yli 15-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 18 kuukautta. Hyvin harvat kutsutaan palvelukseen.
  •   Libya
    • Koskee 18–35-vuotiaita miehiä ja naisia. Vuoden 1967 laki määräsi pakollisen asepalveluksen kaikille yli 18-vuotiaille miehille, mutta sitä ei ole koskaan pantu täytäntöön.
  •   Meksiko
    • Koskee kaikkia 18–40-vuotiaita miehiä. Palvelusaika yksi vuosi. Asevelvolliset arvotaan. Meksikolla on asukaslukuunsa nähden yksi maailman pienimmistä armeijoista.
  •   Mongolia
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika yksi vuosi.
  •   Mosambik
    • Koskee kaikkia 18–30-vuotiaita miehiä ja naisia. Palvelusaika kaksi vuotta.
  •   Norja
    • 1/3 ikäluokan miehistä ja naisista kutsutaan, palvelusaika 6/9/12 kk, siviilipalvelusaika 12 kk. . Vuodesta 2016 naisille tuli Norjassa valikoiva asevelvollisuus joka on samalla ensimmäinen Euroopassa[14].Samalla asepalveluksesta kieltäytymisestä luovuttiin.[14]
  •   Paraguay
    • Koskee kaikkia yli 18-vuotiaita miehiä, maailmansodan aikana myös samanikäisiä naisia muihin kuin taistelutehtäviin. Palvelusaika kaksi vuotta laivastossa ja vuosi muualla. Noin 20 % ikäluokan miehistä suorittaa palveluksen.
  •   Päiväntasaajan Guinea
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusajan pituutta ei määritelty.
  •   Ruotsi
    • Ruotsi lakkautti yleisen asevelvollisuuden vuonna 2010. [15] Heinäkuusta 2010 alkaen tarjolla on kaikille vapaaehtoinen kolmen kuukauden palvelus.
    • Lakkautettu asevelvollisuus koski kaikkia 18–47-vuotiaita miehiä. Palvelusaika oli 11 kk. Koulutettavien määrä oli vähentynyt kylmän sodan aikaisesta yli 90 %:n tasosta alle viidennekseen ikäluokan miehistä. Jehovan todistajat oli vapautettu palveluksesta.[16] Vuoden 2014 jälkeen Ruotsiin perustetaan ammattiarmeija. [17]
    • Maaliskuussa 2017 Ruotsissa otettiin käyttöön uudelleen asevelvollisuus lähialueiden heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Uusi asevelvollisuus koskee sekä miehiä että naisia[18]
  •   Yhdysvallat
    • Rekisteröidyttävä asevelvolliseksi 18-vuotiaana, päättyy sen vuoden alussa kun täyttää 25 vuotta. Vuoden 2004 budjettiin varattiin 24 000 000 dollaria asevelvollisuusjärjestelmän uudelleenkäynnistämistä varten.
  •   Singapore
    • Koskee kaikkia 18–40-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 24–30 kuukautta koulutuksesta riippuen.
  •   Somalia
    • Koskee kaikkia 18–40-vuotiaita miehiä sekä teoriassa 18–30-vuotiaita naisia, naisia ei käytännössä tavallisesti kutsuta. Palvelusaika kaksi vuotta tavallista palvelusta (18 kuukautta korkeakoulutasolle koulutetuille).
  •   Sudan
  •   Suomi
    • Koskee kaikkia 18–60-vuotiaita miehiä. Palvelusaika on lähtökohtaisesti 12 kuukautta. Useimmat määrätään kuuden tai yhdeksän kuukauden pituiseen palvelukseen. Nykyisinmilloin? noin 65 % ikäluokan miehistä suorittaa asepalveluksen.[19] Asepalvelukseen on viime vuosina määrätty noin 80 % miehistä ja noin 18 % heistä on keskeyttänyt palveluksen.
    • Siviilipalvelusaika 12 kk. Asevelvollisuus ei koske ahvenanmaalaisia. Ahvenanmaalainen voidaan velvoittaa palvelemaan luotsi- tai majakkalaitoksessa, mutta, koska tällaista palvelusta ei ole koskaan järjestetty, ahvenanmaalaiset ovat olleet jatkuvasti vapautettuja ainakin rauhanaikaisen asepalveluksen suorituksesta. Itsenäisyyden alkuaikoina (vielä 1930-luvulla) asevelvollisuus ei ollut voimassa myöskään muutamissa Lapin kunnissa. Jehovan todistajat olivatmilloin? vapautettuja rauhanaikaisesta asevelvollisuuden suorittamisesta. Kaikilla Suomen kansalaisilla, naisillakin, on kuitenkin maanpuolustusvelvollisuus.
  •   Sveitsi
    • Koskee kaikkia 19–26-vuotiaita miehiä. 18–21-viikkoinen peruskurssi, reservissä 34-vuotiaaksi asti. Reservissä 6–7 kertausharjoitusta, kestoiltaan enintään 17 vuorokautta kunnes kokonaispalvelusaika 260 päivää tulee täyteen. Siviilipalvelus 390 päivää. Kolmannes ikäluokan miehistä suorittaa peruskurssin loppuun. Palveluksesta vapautetut joutuvat maksamaan armeijaveroa 2 % tuloistaan.
  •   Tanska
    • Asevelvollisuus koskee kaikkia kykeneviä miehiä. Heistä osa arvotaan palvelukseen kutsunnoissa. Normaali palvelusaika 4 kuukautta. Siviilipalvelus kestää 6 kuukautta. Vuosittain noin 30 % asevelvollisuusiän saavuttavista miehistä astuu palvelukseen. Asepalveluksen suorittamisesta maksetaan korvausta yli tuhat euroa kuukaudessa. Käytännössä asevelvollisuutta ei ole, sillä kieltäytyjiä ei rangaista.[20]
  •   Thaimaa
    • Vapaaehtoiset palvelevat vuoden, muista osa arvotaan palvelemaan kaksi vuotta. Loput vapautetaan palveluksesta.
  •   Tunisia
    • Koskee kaikkia yli 20-vuotiaita miehiä. Palvelus voidaan aloittaa vapaaehtoisena 18-vuotiaana. Palvelusaika 12 kk. Asepalveluksen välttely yleistä, yleensä vain köyhät joutuvat palvelukseen muiden selvitessä rahalla.
  •   Turkki
    • Koskee kaikkia 20–65-vuotiaita miehiä (käytännössä yli 46-vuotiaita ei kutsuta). Palvelusaika 15/12/6 kuukautta. Lyhimpään palvelusaikaan ovat oikeutettuja mm. yliopisto-opiskelijat. Kolme vuotta ulkomailla asuneet kansalaiset voivat suorittaa rahallisen korvauksen.
  •   Valko-Venäjä
    • Koskee kaikkia 18–27-vuotiaita miehiä. Palvelusaika 18 kuukautta, 12 kuukautta korkeasti koulutetuille. Noin 35 % ikäluokan miehistä suorittaa palveluksen.
  •   Venezuela
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika kaksi vuotta. Noin 23 % ikäluokan miehistä suorittaa asepalveluksen.
  •   Venäjä
    • Palvelusaika yksi vuosi.[21] Siviilipalvelus 3,5 vuotta.[22] Asepalveluksen välttely yleistä, velvollisuudesta vapautetaan mm. terveyssyistä ja yliopisto-opiskelun ansiosta. Noin 10 % ikäluokan miehistä suorittaa asepalveluksen. Venäjä on siirtymässä asteittaisesti ammattiarmeijaan, ja suurin osa asevoimista koostuu jo palkatusta henkilöstöstä.[23]
  •   Vietnam
    • Koskee kaikkia vähintään 18-vuotiaita miehiä. Palvelusaika on kaksi vuotta, upseereilla kolme.
  •   Viro
    • Koskee kaikkia 19–27-vuotiaita miehiä. Palvelus voidaan aloittaa vapaaehtoisena jo 17-vuotiaana, jolloin ao. henkilö saa valita palveluspaikkansa. Palvelusaika 8–11 kuukautta. Noin 15 % ikäluokan miehistä suorittaa palveluksen. Siviilipalvelusaika 16 kk.

Asevelvollisuus käytössä vain sodan aikanaMuokkaa

  •   Argentiina
    • Ei ole kutsunut ketään asepalvelukseen vuoden 1994 jälkeen.
  •   Alankomaat
    • Yleinen asevelvollisuus voimassa de jure. Jehovan todistajat vapautettu palveluksesta.
  •   Kanada
    • Asevelvollisuus sodan aikaan johti 1917 ja 1944 sisäpoliittiseen kriisiin ranskankielisen väestön vastustuksen vuoksi.
  •   Kiinan kansantasavalta
    • Asevelvollisuus on ollut voimassa Kiinan kansantasavallan synnystä vuodesta 1949 asti, Kiinan suuresta väkiluvusta johtuen vapaaehtoisia on aina ollut riittävästi eikä kutsuntoja ole kertaakaan järjestetty.
  •   Madagaskar
    • Yleinen asevelvollisuus voimassa de jure.

Valtiot joissa asevelvollisuus ei ole pakollinenMuokkaa

Valtiot joissa on pakollinen ja vapaaehtoinen asepalvelusMuokkaa

Valtiot joissa on valikoiva asevelvollisuusMuokkaa

Valtiot joissa on siviili- ja aseeton palvelus mahdollinenMuokkaa

  •   Angola
  •   Itävalta (9 kuukautta siviilipalvelus, 6 kuukautta aseellinen)
  •   Valko-Venäjä
  •   Kypros (18 kuukautta siviilipalvelus, 14 kuukautta aseellinen)
  •   Tanska
  •   Viro
  •   Suomi (12 kuukautta siviilipalvelu, aseeton 9 kuukautta, aseellinen 6,9 tai 12 kuukautta)
  •   Iran (22 kuukautta sisältää 2 kuukauden aseellisen harjoituksen)
  •   Meksiko
  •   Norja
  •   Paraguay
  •   Venäjä
  •   Sveitsi (siviilipalvelus 390 päivää, aseellinen 260 päivää)
  •   Ruotsi

Valtiot joissa asevelvollisuus on rajoitettu yhteen vuoteenMuokkaa

Valtiot joissa asevelvollisuus on rajoitettu 18 kuukauteenMuokkaa

Valtiot joissa asevelvollisuus on pitempi kuin 18 kuukauttaMuokkaa

  •   Armenia (2 vuotta )
  •   Angola (2 vuotta , siviili- tai ei-aseellinen vaihtoehto)
  •   Keski-Afrikan tasavalta (2 vuotta , valikoiva)
  •   Tšad (3 vuotta miehet, 1 vuotta naisille. Siviilipalvelus vain naisille )
  •   Kuuba (2 vuotta )
  •   Eritrea (Kansallinen palvelus virallisesti 18 kuukautta, käytännössä rajoittamaton)
  •   Päiväntasaajan Guinea (2 vuotta , valikoiva)
  •   Guinea (2 vuotta , valikoiva)
  •   Guinea-Bissau (2 vuotta , valikoiva)
  •   Iran (2 vuotta )
  •   Israel (3 vuotta miehille, 2 vuotta naisille)[26]
  •   Pohjois-Korea (11 vuotta miehille, 7 vuotta naisille)[27][28][29][30]
  •   Etelä-Korea (21 kuukautta armeijassa, 21 kuukautta merijalkaväessä, 23 kuukautta laivastossa, 24 kuukautta ilmavoimissa ja sosiaalipalvelujen osalta, 30, 34, 36 kuukautta erikoispalvelussa)
  •   Kirgisia (2 vuotta )
  •   Libya (2 vuotta )
  •   Mali (2 vuotta , valikoiva)
  •   Mauritania (2 vuotta armeijassa. Laivasto ja ilmavoimat ovat vapaaehtoisia)
  •   Mosambik (2 vuotta )
  •   Myanmar
  •   Niger (2 vuotta , valikoiva)
  •   São Tomé ja Príncipe (2 vuotta )
  •   Senegal (2 vuotta , valikoiva)
  •   Singapore (2 vuotta, ottamatta huomioon täysimittaista kansallista palvelua Singaporen siviilipuolustusvoimassa tai Singaporen poliisivoimissa, sisäasiainministeriön alaisuudessa)[31]
  •   Somalia (epävarma)
  •   Syyria (2 vuotta maavoimissa & ilmavoimissa, 18 kuukautta laivastossa)
  •   Sudan (1-2 vuotta , sekä naisille ja miehille)
  •   Tadžikistan (2 vuotta )
  •   Thaimaa (2 vuotta miehille, 6 kuukautta vapaaehtoisille)
  •   Turkmenistan (2 vuotta )
  •   Togo (2 vuotta , valikoiva)
  •   Yhdistyneet arabiemiirikunnat (3 vuotta , lukion keskeyttäneille)
  •   Vietnam (2 vuotta, valikoiva)
  •   Jemen (2 vuotta vähimmäisvelvollisuus)

Pakollinen asepalvelus molemmilla sukupuolillaMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. http://www.wri-irg.org/programmes/world_survey/country_report/en/Austria
  2. http://www.wri-irg.org/programmes/world_survey/reports/Denmark
  3. http://www.css.ethz.ch/publications/pdfs/CSS-Analyses-75.pdf
  4. Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, Geneva, Switzerland, 1997, via Nationmaster: http://www.nationmaster.com/graph/mil_con-military-conscription
  5. The CIA World Fact book — Military service age and obligation. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2024.html
  6. J. Jih. Dual Nationality, Conscription and Death Penalty. https://web.archive.org/web/20091027100908/http://geocities.com/jusjih/dncdp.html
  7. سربازی داوطلبانه آري؛ اجباري نه sarbazyy.blogfa.com.
  8. UNHCR: Israel: Information on military service and exemption from military service UNHCR. Viitattu 30.06.2007.
  9. a b c d e f g h i j MILITARY SERVICE AGE AND OBLIGATION World Factbook.
  10. http://en.tengrinews.kz/military/Short-young-men-will-not-be-recruited-to-Kazakhstan-army-13161/
  11. http://centralasiaonline.com/en_GB/articles/caii/newsbriefs/2013/10/09/newsbrief-01
  12. Muistoja, joihin en haluaisi palata
  13. Cuba: Military The World Factbook. CIA. Viitattu 9.1.2016. (englanniksi)
  14. a b Yle ulkomaat - Norjalaisille naisille asevelvollisuus – "Meillä on kaikki syy olla ylpeitä" yle.fi.
  15. Sweden: conscription to be phased out by 1 July 2010 WRI.org.
  16. Kungörelse (1966:414) med vissa bestämmelser om vapenfria tjänstepliktiga 3.6.1966. Rättsnätet. Viitattu 25.05.2007.
  17. http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Asevelvollisuus+lakkautetaan+Ruotsissa/1135246952837
  18. a b Ruotsi päätti asevelvollisuuden palauttamisesta rajattuna – puolustusministerin mukaan motivaatio ratkaisee yhä pitkälti palvelukseen joutumisen HS Ulkomaat. 2.3.2017. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.3.2017.
  19. Reserviläinen 30.11.2008
  20. http://www.wri-irg.org/programmes/world_survey/reports/Denmark
  21. http://en.rian.ru/russia/20070312/61865158.html
  22. [1]
  23. http://sputniknews.com/military/20150428/1021491573.html
  24. NATO and the Defence Reform Commission: partners for progress (SETimes.com) setimes.com.
  25. Refworld - Colombia: Military service, including recruitment age, length of service, reasons for exemption and the possibility of performing a replacement service (2006-July 2012) refworld.org.
  26. The World Factbook — Central Intelligence Agency cia.gov.
  27. Elite North Koreans Evade Army Service rfa.org.
  28. [2]
  29. One-Family Rule: North Korea’s Hereditary Authoritarianism worldpoliticsreview.com.
  30. North Korea to Introduce Military Conscription for Women - War Resisters' International wri-irg.org.
  31. Singapore Statutes Online - Results statutes.agc.gov.sg.
  32. Ruotsi palauttaa asevelvollisuuden – 4000 peruskoulutukseen MTV3 Ulkomaat. MTV3. Viitattu 2.2.2018.
  33. Sapmaz, Semih. "Morocco: Conscription to be reintroduced", War Resisters' International, 30. elokuuta 2018. Luettu 22.11.2018. 

Aiheesta muuallaMuokkaa