Luettelo Suomen valtionyhtiöistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo suomalaisista valtionyhtiöistä eli Suomen valtion osittain tai kokonaan omistamista yhtiöistä. Tilanne 25. marraskuuta 2021:[1]

Kokonaan tai enemmistöllä omistetut valtionyhtiötMuokkaa

Valtionyhtiöt
Valtionyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
A-Kruunu Oy vuokra-asunnot YM 100 100
Alko Oy alkoholijuomien vähittäiskauppa STM 100 100
Arctia Oy jäänmurto VNK 100 50,1
Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oy (selvitystilassa) omaisuudenhoito VM 100 100
Boreal Kasvinjalostus Oy kasvinjalostus VNK 65,0 50,1
Business Finland Oy viennin edistäminen TEM 100 100
Cinia Oy tietoliikenne- ja verkkopalvelut LVM 77,5 50,1
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tietojenkäsittely OKM 70 50,1
DigiFinland Oy ohjelmistojen suunnittelu VM 100 100
Finavia Oyj lentoliikenne VNK 100 100
Fingrid Oyj sähkönsiirtopalvelu VM 28,2[Huom. 1] 50,1
Finnair Oyj lentoliikenne VNK 55,8 50,1
FinnHEMS Oy lääkärihelikopteritoiminta STM 100 100
Finnpilot Pilotage Oy luotsauspalvelut VNK 100 100
Finnvera Oyj erityisrahoituslaitos TEM 100 100
Fortum Oyj energia VNK 50,8 50,1
Gasgrid Finland Oy maakaasuverkkoyhtiö VM 100 50,1
Gasonia Oy arvopaperi- ja raaka-ainesopimukset VNK 99,0 0,0
Gasum Oy maakaasun tukkukauppa VNK 100 50,1
Governia Oy rahoitus, kiinteistöt VNK 100 100
Hansel Oy yhteishankinnat VM 65,0 50,1
HAUS kehittämiskeskus Oy koulutus ja konsultointi VM 100 100
Ilmastorahasto Oy osakkeiden hallinta TEM 100 100
Kemijoki Oy energian tuotanto VNK 50,1 0,0
Leijona Catering Oy ravitsemispalvelut VNK 100 100
Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy liikenteenohjaus LVM 100 100
Motiva Oy kestävän kehityksen yhtiö VNK 100 100
Neova Oy turve- ja puuteollisuus VNK 50,1 33,4
Nordic Morning Group Oyj painaminen ja kustantaminen VNK 100 0,0
Oppiva Invest Oy ammatillisen koulutuksen lainoitus OPH 100 100
Patria Oyj puolustusvälineet VNK 50,1 50,1
Pohjolan Rautatiet Oy rautatieliikenne LVM 100 100
Posti Group Oyj posti- ja kuriiritoiminta VNK 100 50,1
Solidium Oy sijoitustoiminta VNK 100 100
STUK International Oy ydinenergian ja säteilyn asiantuntijapalvelut STM 100 100
Suomen Erillisverkot Oy teleliikenne VNK 100 100
Suomen Ilmailuopisto Oy erikoisoppilaitos VNK 98,0 50,1
Suomen Kaasuverkko Oy osakkeiden hallinta VM 100 100
Suomen Lauttaliikenne Oy (Finferries) lauttaliikenne VNK 100 100
Suomen Malmijalostus Oy kaivos- ja akkutoimialan kehittäminen VNK 100 0,0
Suomen Rahapaja Oy kolikoiden ja mitalien valmistus VNK 100 50,1
Suomen Teollisuussijoitus Oy pääomasijoitus TEM 100 100
Suomen Viljava Oy viljan käsittely ja varastointi VNK 100 100
Suomi-rata Oy hankeyhtiö LVM 100 100
Tapio Oy metsäpalvelut VNK 100 100
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy teknillinen tutkimus TEM 100 100
Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund) erityisrahoituslaitos UM 93,4 50,1
Tietokarhu Oy verohallinnon tietotekniset palvelut VM 20 (äänistä 80) 50,1
Turun Tunnin Juna Oy hankeyhtiö LVM 100 100
Veikkaus Oy rahapelit VNK 100 100
VR-Yhtymä Oy rautatieliikenne VNK 100 100
Yleisradio Oy yleisradiotoiminta LVM 100 100

Omistajaohjaus:

VNK Valtioneuvoston kanslia
TEM Työ- ja elinkeinoministeriö
LVM Liikenne- ja viestintäministeriö
MMM Maa- ja metsätalousministeriö
OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö
OPH Opetushallitus
PLM Puolustusministeriö
STM Sosiaali- ja terveysministeriö
UM Ulkoministeriö
VM Valtiovarainministeriö
YM Ympäristöministeriö

Alaraja tarkoittaa osakkeiden myyntioikeuksien alarajaa.

VähemmistöosakkuusyhtiötMuokkaa

Osakkuusyhtiöt
Osakkuusyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
Anora Group Oyj alkoholijuomateollisuus Solidium Oy 19,4 0,0
Elisa Oyj tietoliikenne Solidium Oy 10,0 0,0
Hevosopisto Oy hevosalan koulutus OKM 25,0 0,0
Kemira Oyj kemianteollisuus Solidium Oy 10,2 0,0
Konecranes Oyj nosturit Solidium Oy 8,5 0,0
Kuntarahoitus Oyj luottolaitostoiminta VNK 16,0 0,0
Metso Outotec Oyj metalliteollisuus Solidium Oy 14,9 0,0
Neste Oyj öljyn jalostus VNK 44,7[Huom. 2] 33,4
Nokia Oyj tietoliikenne Solidium Oy 5,3 0,0
Nokian Renkaat Oyj kumiteollisuus Solidium Oy 8,8 0,0
Outokumpu Oyj metallit ja teknologia Solidium Oy 15,5 0,0
Sampo Oyj pankki- ja vakuutustoiminta Solidium Oy 6,0 0,0
SSAB AB metalliteollisuus VNK 6,3 0,0
Stora Enso Oyj metsäteollisuus Solidium Oy 10,7 0,0
Suomen Siemenperunakeskus Oy perunalajikkeiden tuotanto VNK 22,0 0,0
Tieto-Evry Oyj informaatioteknologiapalvelut Solidium Oy 10,9 0,0
Valmet Oyj sellu, paperi ja teknologia Solidium Oy 11,1 0,0

LiikelaitoksetMuokkaa

Katso myösMuokkaa

HuomautuksetMuokkaa

  1. Huoltovarmuuskeskus omistaa 24,9 %. Valtion yhteinen ääniosuus 70,9 %
  2. Osakkeista 8,31 % on Ilmastorahasto Oy:n hallussa

LähteetMuokkaa

  1. Valtion omistusosuudet ja eduskuntavaltuudet 25.11.2021 Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 28.11.2021.

Aiheesta muuallaMuokkaa