Avaa päävalikko

Luettelo olympiakisojen boikoteista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Olympiakisojen historiassa boikotteja on ollut 6 kertaa, kaikki kesäolympialaisissa. Ensimmäinen boikotti tapahtui vuoden 1936 kesäolympialaisissa ja viimeisin vuoden 1988 kesäolympialaisissa. Rhodesia on ainoa maa, jota on kielletty osallistumasta olympialaisiin, kun Kansainvälinen olympiakomitea peruutti kutsun vuoden 1972 kesäolympialaisiin muiden Afrikan valtioiden vastustuksen vuoksi.


Luettelo boikoteistaMuokkaa

Olympialaiset Vuosi Isäntämaa Isäntäkaupunki Boikottivaltiot (sisältää kartan)
XI 1936   Saksa Berliini  
  1.   Espanja
  2.   Neuvostoliitto
XVI 1956   Australia Melbourne  
  1.   Alankomaat
  2.   Egypti
  3.   Espanja
  4.   Irak
  5.   Kambodža
  6.   Kiina
  7.   Libanon
  8.   Sveitsi
XVIII 1964   Japani Tokio  
  1.   Indonesia
  2.   Kiinan kansantasavalta
  3.   Pohjois-Korea
XXI 1976   Kanada Montreal  
  1.   Algeria
  2.   Benin
  3.   Burma
  4.   Kamerun
  5.   Keski-Afrikan tasavalta
  6.   Tšad
  7.   Kongo
  8.   Egypti
  9.   Etiopia
  10.   Gabon
  11.   Gambia
  12.   Ghana
  13.   Guyana
  14.   Irak
  15.   Kenia
  16.   Libya
  17.   Lesotho
  18.   Madagaskar
  19.   Malawi
  20.   Mali
  21.   Marokko
  22.   Niger
  23.   Nigeria
  24.   Kiinan tasavalta
  25.   Somalia
  26.   Sri Lanka
  27.   Sudan
  28.   Swazimaa
  29.   Tansania
  30.   Togo
  31.   Tunisia
  32.   Uganda
  33.   Ylä-Volta
  34.   Sambia
XXII 1980   Neuvostoliitto Moskova  
  1.   Alankomaiden Antillit
  2.   Albania 
  3.   Antigua ja Barbuda
  4.   Arabiemiirikunnat
  5.   Argentiina
  6.   Bahama
  7.   Bahrain
  8.   Bangladesh
  9.   Barbados
  10.   Belize
  11.   Bermuda
  12.   Bolivia
  13.   Caymansaaret
  14.   Chile
  15.   Egypti
  16.   El Salvador
  17.   Etelä-Korea
  18.   Fidži
  19.   Filippiinit
  20.   Gabon
  21.   Gambia
  22.   Ghana
  23.   Haiti
  24.   Honduras
  25.   Hongkong
  26.   Indonesia
  27.   Iran
  28.   Israel
  29.   Japani
  30.   Kanada
  31.   Kenia
  32.   Keski-Afrikan tasavalta
  33.   Kiina
  34.   Liberia
  35.   Liechtenstein
  36.   Länsi-Saksa
  37.   Malawi
  38.   Malesia
  39.   Mauritania
  40.   Monaco
  41.   Mauritius
  42.   Marokko
  43.   Niger
  44.   Norja
  45.   Norsunluurannikko
  46.   Pakistan
  47.   Panama
  48.   Papua-Uusi-Guinea
  49.   Paraguay
  50.   Qatar
  51.   Saudi-Arabia
  52.   Singapore
  53.   Somalia
  54.   Sudan
  55.   Suriname
  56.   Swazimaa
  57.   Kiinan Taipei
  58.   Thaimaa
  59.   Togo
  60.   Tšad
  61.   Tunisia
  62.   Turkki
  63.   Uruguay
  64.   Yhdysvallat
  65.   Yhdysvaltain Neitsytsaaret
  66.   Zaire
XXIII 1984   Yhdysvallat Los Angeles  
  1.   Neuvostoliitto
  2.   Bulgaria
  3.   Itä-Saksa
  4.   Mongolia
  5.   Vietnam
  6.   Laos
  7.   Tšekkoslovakia
  8.   Afganistan
  9.   Unkari
  10.   Puola
  11.   Kuuba
  12.   Etelä-Jemen
  13.   Pohjois-Korea
  14.   Etiopia
  15.   Albania 
  16.   Iran
  17.   Libya
  18.   Angola


XXIV 1988   Korean tasavalta Soul  
  1.   Etiopia
  2.   Nicaragua
  3.   Madagaskar
  4.   Kuuba
  5.   Albania 
  6.   Pohjois-Korea
  7.   Seychellit