Avaa päävalikko

Luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen lopputurnauksen hattutempuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lopputurnauksessa hattutempun tehneistä pelaajista. Luettelo käsittää pelaajat, jotka ovat tehneet hattutempun eli vähintään kolme maalia yhdessä maailmanmestaruuskilpailujen lopputurnauksessa, eli karsinnoissa tapahtuneita hattutemppuja ei lasketa luetteloon. Hattutemppuun on ylletty kaikkiaan 48 kertaa 18 turnauksessa, joissa on pelattu yhteensä yli 700 ottelua. Ainoa turnaus, jossa ei tehty yhtäkään hattutemppua, on Saksan MM-kisat 2006. Eniten hattutemppuja tehtiin Sveitsin MM-kisoissa 1954, jolloin niitä tehtiin peräti kahdeksasti. Ainoan hattutempun loppuottelussa on tehnyt englantilainen Geoff Hurst Englannin MM-kisoissa 1966. Neljä pelaajaa on tehnyt hattutempun kahdesti: Sándor Kocsis (1954)[1][2], Just Fontaine (1958)[3][4], Gerd Müller (1970)[5][6] ja Gabriel Batistuta (1994 ja 1998)[7][8]. Venäläinen Oleg Salenko on ainoa viisi maalia yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja.

Sisällysluettelo

Hattutempun tehneet pelaajatMuokkaa

# Päivämäärä/Kisat Paikka Pelaaja Joukkue Tulos Vastustaja Maalit Kierros Huom.
1. 7. heinäkuuta
1930
Parque Central, Montevideo, Uruguay Bert Patenaude   Yhdysvallat 3–0   Paraguay 10', 15', 50' 1. kierros [huom 1] [9][10]
2. 19. heinäkuuta
1930
Centenario, Montevideo, Uruguay Guillermo Stábile   Argentiina 6–3   Meksiko 8', 17', 80' 1. kierros [huom 2] [11][12]
3. 27. heinäkuuta
1930
Centenario, Montevideo, Uruguay Pedro Cea   Uruguay 6–1   Jugoslavia 18', 67', 72' Välierät [13][14]
4. 27. toukokuuta
1934
Nazionale PNF, Rooma, Italia Angelo Schiavio   Italia 7–1   Yhdysvallat 18', 29', 64' 1. kierros [15][16]
5. 27. toukokuuta
1934
Artemio Franchi, Firenze, Italia Edmund Conen   Saksa 5–2   Belgia 66', 70', 87' 1. kierros [17][16]
6. 3. kesäkuuta
1934
Nazionale PNF, Rooma, Italia Oldřich Nejedlý   Tšekkoslovakia 3–1   Saksa 21', 69', 80' Välierät [18][16]
7. 5. kesäkuuta
1938
Stade de la Meinau, Strasbourg, Ranska Ernest Wilimowski   Puola 5–6   Brasilia 53', 59', 89', 118' 1. kierros [huom 3]
[huom 4] [huom 5]
[19][20]
8. 5. kesäkuuta
1938
Stade de la Meinau, Strasbourg, Ranska Leônidas da Silva   Brasilia 6–5   Puola 18' 93' 104' 1. kierros [huom 3] [19][21]
9. 12. kesäkuuta
1938
Fort Carré, Antibes, Ranska Gustav Wetterström   Ruotsi 8–0   Kuuba 32' 37' 44' Puolivälierät [huom 3] [22][23]
10. 12. kesäkuuta
1938
Fort Carré, Antibes, Ranska Tore Keller   Ruotsi 8–0   Kuuba 9' 80' 81' Puolivälierät [huom 3] [huom 6] [22][23]
11. 16. kesäkuuta
1938
Parc des Princes, Pariisi, Ranska Gyula Zsengellér   Unkari 5–1   Ruotsi 19', 39', 85' Välierät [24][23]
12. 2. heinäkuuta
1950
Independência, Belo Horizonte, Brasilia Oscar Míguez   Uruguay 8–0   Bolivia 14', 45' 56' 1. kierros [25][26]
13. 9. heinäkuuta
1950
Maracanã, Rio de Janeiro, Brasilia Ademir   Brasilia 7–1   Ruotsi 17', 36', 52', 58' Loppusarja [huom 4] [27][28]
14. 17. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Sándor Kocsis   Unkari 9–0   Etelä-Korea 24, 36', 50' 1. kierros [huom 7] [1][29]
15. 19. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Erich Probst   Itävalta 5–0   Tšekkoslovakia 4', 21', 24' 1. kierros [huom 8] [30][31]
16. 19. kesäkuuta
1954
St. Jakob-Park, Basel, Sveitsi Carlos Borges   Uruguay 7–0   Skotlanti 17', 47', 57' 1. kierros [32][33]
17. 20. kesäkuuta
1954
St. Jakob-Park, Basel, Sveitsi Sándor Kocsis   Unkari 8–3   Saksa 3', 21', 67, 78' 1. kierros [huom 4]
[huom 7]
[2][29]
18. 20. kesäkuuta
1954
Charmilles Stadium, Genova, Sveitsi Burhan Sargun   Turkki 7–0   Etelä-Korea 37', 64', 70' 1. kierros [huom 1] [34][35]
19. 23. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Max Morlock   Saksa 7–2   Turkki 30', 60', 77' 1. kierros [36][33]
20. 26. kesäkuuta
1954
Olympique Pontaise, Lausanne, Sveitsi Theodor Wagner   Itävalta 7–5   Sveitsi 23', 27', 53' Puolivälierät [huom 3] [37][33]
21. 26. kesäkuuta
1954
Olympique Pontaise, Lausanne, Sveitsi Josef Hügi   Sveitsi 5–7   Itävalta 17', 19', 58' Puolivälierät [huom 3] [huom 5] [37][33]
22. 8. kesäkuuta
1958
Idrottsparken, Norrköping, Ruotsi Just Fontaine   Ranska 7–3   Paraguay 24', 30', 67' 1. kierros [huom 7] [3][38]
23. 23. kesäkuuta
1958
Råsundastadion, Solna, Ruotsi Pelé   Brasilia 5–2   Ranska 52', 64', 75' Välierät [huom 9] [39][38]
24. 28. kesäkuuta
1958
Ullevi, Göteborg, Ruotsi Just Fontaine   Ranska 6–3   Saksa 16', 36', 78', 89' Pronssiottelu [huom 4]
[huom 7]
[4][38]
25. 3. kesäkuuta
1962
El Teniente, Rancagua, Chile Flórián Albert   Unkari 6–1   Bulgaria 1', 6', 53' 1. kierros [40][41]
26. 23. heinäkuuta
1966
Goodison Park, Liverpool, Englanti Eusébio   Portugali 5–3   Pohjois-Korea 27', 43' rp., 56', 59' rp. Puolivälierät [huom 4] [42][43]
27. 30. heinäkuuta
1966
Wembley, Lontoo, Englanti Geoff Hurst   Englanti 4–2 ja.
(2–2)
  Saksa 18', 98', 120' Loppuottelu [huom 10] [44][45]
28. 7. kesäkuuta
1970
Estadio León, León, Meksiko Gerd Müller   Saksa 5–2   Bulgaria 27', 52' rp., 88' 1. kierros [huom 7] [5][46]
29. 10. kesäkuuta
1970
Estadio León, León, Meksiko Gerd Müller   Saksa 3–1   Peru 19', 26', 39' 1. kierros [huom 7] [6][46]
30. 18. kesäkuuta
1974
Parkstadion, Gelsenkirchen, Saksa Dušan Bajević   Jugoslavia 9–0   Zaire 8', 30', 81' 1. kierros [47][48]
31. 19. kesäkuuta
1974
Olympiastadion, München, Saksa Andrzej Szarmach   Puola 7–0   Haiti 30', 34', 50' 1. kierros [49][50]
32. 3. kesäkuuta
1978
Malvinas Argentinas, Mendoza, Argentiina Rob Rensenbrink   Alankomaat 3–1   Iran 40' rp., 62', 79' rp. 1. kierros [51][52]
33. 11. kesäkuuta
1978
Chateau Carreras, Córdoba, Argentiina Teófilo Cubillas   Peru 4–1   Iran 36' rp., 39' rp., 79' 1. kierros [53][54]
34. 15. kesäkuuta
1982
Nuevo Estadio, Elche, Espanja László Kiss   Unkari 10–1   El Salvador 69', 72', 76' 1. kierros [huom 11] [55][56]
35. 20. kesäkuuta
1982
El Molinón, Gijón, Espanja Karl-Heinz Rummenigge   Saksa 4–1   Chile 9', 57', 66' 1. kierros [57][58]
36. 28. kesäkuuta
1982
Camp Nou, Barcelona, Espanja Zbigniew Boniek   Puola 3–0   Belgia 4', 26', 53' 2. kierros [59][60]
37. 5. heinäkuuta
1982
Estadi de Sarrià, Barcelona, Espanja Paolo Rossi   Italia 3–2   Brasilia 5', 25', 74' 2. kierros [61][62]
38. 8. kesäkuuta
1986
Neza 86, Nezahualcóyotl, Meksiko Preben Elkjær Larsen   Tanska 6–1   Uruguay 11', 67', 80' 1. kierros [63][64]
39. 11. kesäkuuta
1986
Tecnológico, Monterrey, Meksiko Gary Lineker   Englanti 3–0   Puola 9', 14', 34' 1. kierros [65][66]
40. 15. kesäkuuta
1986
Estadio León, León, Meksiko Igor Belanov   Neuvostoliitto 3–4 ja.
(2–2)
  Belgia 27', 70', 111' rp. 2. kierros [huom 5] [67][68]
41. 18. kesäkuuta
1986
La Corregidora, Querétaro, Meksiko Emilio Butragueño   Espanja 5–1   Tanska 43', 56', 80', 88' rp. 2. kierros [huom 4] [69][70]
42. 17. kesäkuuta
1990
Stadio Friuli, Udine, Italia Míchel   Espanja 3–1   Etelä-Korea 22', 61', 81' 1. kierros [71][72]
43. 23. kesäkuuta
1990
San Nicola, Bari, Italia Tomáš Skuhravý   Tšekkoslovakia 4–1   Costa Rica 12', 63', 82' Neljännesvälierät [73][74]
44. 21. kesäkuuta
1994
Foxboro Stadium, Foxborough, Yhdysvallat Gabriel Batistuta   Argentiina 4–0   Kreikka 2', 44', 89' rp. 1. kierros [huom 7] [7][75]
45. 28. kesäkuuta
1994
Stanford Stadium, Stanford, Yhdysvallat Oleg Salenko   Venäjä 6–1   Kamerun 14', 41', 44' rp., 72', 75' 1. kierros [huom 12] [76][77]
46. 21. kesäkuuta
1998
Parc des Princes, Pariisi, Ranska Gabriel Batistuta   Argentiina 5–0   Jamaika 72', 80', 82' rp. 1. kierros [huom 7] [8][78]
47. 1. kesäkuuta
2002
Sapporo Dome, Sapporo, Japani Miroslav Klose   Saksa 8–0   Saudi-Arabia 20', 25', 70' 1. kierros [79][80]
48. 10. kesäkuuta
2002
Jeonju Stadium, Jeonju, Korean tasavalta Pauleta   Portugali 4–0   Puola 14', 65', 77' 1. kierros [81][82]
49. 17. kesäkuuta
2010
Soccer City, Johannesburg, Etelä-Afrikka Gonzalo Higuaín   Argentiina 4–1   Etelä-Korea 33', 76', 80' 1. kierros [83][84]
50. 16. kesäkuuta
2014
Arena Fonte Nova, Salvador, Brasilia Thomas Müller   Saksa 4–0   Portugali 12', 45+1', 78' 1. kierros [85]
51. 25. kesäkuuta
2014
Arena Amazônia, Manaus, Brasilia Xherdan Shaqiri   Sveitsi 3–0   Honduras 6', 31', 71' 1. kierros [86]
52. 15. kesäkuuta
2018
Sotšin olympiastadion, Sotši, Brasilia Cristiano Ronaldo   Portugali 3–3   Espanja 4', 44', 88' 1. kierros

MaajoukkueittainMuokkaa

 
  Ernest Wilimowski teki neljä maalia ottelussa Brasiliaa vastaan Ranskan MM-kilpailuissa 1938.
 
  Cristiano Ronaldo on viimeisin hattutempun tehnyt pelaaja tehtyään kolme maalia Espanjaa vastaan Venäjän MM-kilpailuissa 2018.
 
  Pelé oli 17 vuoden ja 244 päivän ikäinen tehdessään hattutempun Ranskaa vastaan Ruotsin MM-kilpailuissa 1958.
Kerrat Maajoukkue Pelaajat (kisat)
7   Saksa[huom 13] Conen (1934), Morlock (1954), Müller (kahdesti 1970), Rummenigge (1982), Klose (2002), Müller (2012)
5   Unkari Zsengellér (1938), Kocsis (kahdesti 1954), Albert (1962), Kiss (1982)
4   Argentiina Stábile (1930), Batistuta (1994, 1998), Higuaín (2010)
3   Uruguay
  Puola
  Brasilia

Cea (1930), Míguez (1950), Borges (1954)
Wilimowski (1938), Szarmach (1974), Boniek (1982)
Da Silva (1938), Ademir (1950), Pelé (1958)
2   Italia
  Tšekkoslovakia
  Ruotsi
  Itävalta
  Ranska
  Portugali
  Englanti
  Espanja
  Sveitsi
Schiavo (1934), Rossi (1982)
Nejedlý (1934), Skuhravý (1990)
Wetterström (1938), Keller (1938)
Probst (1954), Wagner (1954)
Fontaine (kahdesti 1958)
Eusébio (1966), Pauleta (2002)
Hurst (1966), Gary Lineker (1986)
Butragueño (1986), Míchel (1990)
Hügi (1954), Shaqiri (2014)
1   Yhdysvallat
  Turkki
  Jugoslavia
  Alankomaat
  Peru
  Tanska
  Neuvostoliitto
  Venäjä
Patenaude (1930)
Sargun (1954)
Bajević (1974)
Rensenbrink (1978)
Cubillas (1978)
Larsen (1986)
Belanov (1986)
Salenko (1994)

HuomiotMuokkaa

  1. a b Euroopan tai Etelä-Amerikan ulkopuolelta tullut pelaaja
  2. Ainoa pelaaja, joka on tehnyt debyyttiottelussaan hattutempun
  3. a b c d e f Samassa ottelussa kaksi eri hattutemppua tehnyttä pelaajaa
  4. a b c d e f Neljä maalia
  5. a b c Teki hattutempun ja joukkueensa hävisi ottelun
  6. Vanhin hattutempun tehnyt pelaaja (33 vuotta 159 päivää)
  7. a b c d e f g h Saman pelaajan toinen hattutemppu
  8. Nopein hattutemppu ottelun alusta lukien
  9. Nuorin hattutempun tekijä (17 vuotta 244 päivää)
  10. Ainoa loppuottelussa tehty hattutemppu. Hänen hattutemppunsa ensimmäisen ja viimeisen maalin välillä on myös pisin ero.
  11. Lyhin väli ensimmäisen ja kolmannen maalin välissä. On myös ainoa hattutemppu, jonka on tehnyt vaihtopelaaja.
  12. Ainoa, joka on tehnyt viisi maalia yhdessä ottelussa
  13. Mukaan lasketaan sekä Natsi-Saksan sekä Länsi-Saksan liittotasavallan aikaiset pelit

LähteetMuokkaa

  1. a b Match Report: Hungary - Korea Republic 17.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  2. a b Match Report: Hungary - Germany FR 20.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  3. a b Match Report: France - Paraguay 8.6.1958 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  4. a b Match Report: France - Germany FR 28.6.1958 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  5. a b Match Report: Germany FR - Bulgaria 7.6.1970 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  6. a b Match Report: Germany FR - Peru 10.6.1970 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  7. a b Match Report: Argentina - Greece 21.6.1994 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  8. a b Match Report: Argentina - Jamaica 21.6.1998 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  9. Match Report: USA - Paraguay 17.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  10. Shourin Roy: Soccer trivia 26.3.2006. Soccerblog. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  11. Match Report: Argentina - Mexico 19.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  12. Jan Alsos: World Cup 1930 - The Dreamn Comes True Planet World Cup. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  13. Match Report: Uruguay - Yugoslavia 27.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  14. World Cup: Down memory lane 1930 — Uurguay The Hindu. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  15. Match Report: Italy - USA 27.5.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  16. a b c The Finals of the 1934 World Cup 20.6.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  17. Match Report: Germany - Belgium 27.5.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  18. Match Report: Czechoslovakia - Germany 3.6.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  19. a b Match Report: Brazil - Poland 5.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  20. Daniel Kaiser: Ezi The Wizard: A Forgotten Legend 21.9.2008. bleacherreport.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  21. Brazil in the 1938 World Cup v-brazil.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  22. a b Match Report: Sweden - Cuba 12.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  23. a b c The Finals of the 1938 World Cup 20.6.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  24. Match Report: Hungary - Sweden 16.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  25. Match Report: Uruguay - Bolivia 2.7.1950 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  26. Did you know? Chanel NewAsia. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  27. Match Report: Brazil - Sweden 9.7.1950 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  28. Match: Brazil vs Sweden Soccernet. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  29. a b World Cup 2006 - Stars - 1954 Switzerland CBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  30. Match Report: Austria - Czechoslovakia 19.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  31. Match: Austria Czechoslovakia - World Cup ESPN Soccernet. Viitattu 11.6.2009.
  32. Match Report: Uruguay - Scotland 19.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  33. a b c d The World Cup Finals of 1954 4.7.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  34. Match Report: Turkey - Korea Republic 20.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  35. History of the World Cup homepages.enterprise.net. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  36. Match Report: Germany - Turkey 23.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  37. a b Match Report: Austria - Switzerland 26.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  38. a b c Stars - Sweden 1958 CBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  39. Match Report: Brazil - France 23.6.1958 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  40. Match Report: Hungary - Bulgaria 3.6.1962 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  41. All the top world - Florian Albert World Cup Soccer. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  42. Match Report: Portugal - Korea DPR 23.7.1966 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  43. Legends - Eusebio Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  44. Match Report: England - Germany FR 30.7.1966 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  45. Neil Martin: Hat-trick Hero Hurst 13.7.2005. The FA. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  46. a b Legends - Gerd Müller Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  47. Match Report: Yugoslavia - Zaire 18.6.1974 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  48. Yugoslavia - Zaire 9-0 nabbenz.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  49. Match Report: Haiti - Poland 19.6.1974 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  50. Andrzej Szarmach - Goals in International Matches RSSSF. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  51. Match Report: Netherlands - Iran 3.6.1978 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  52. Group D - Netherlands vs Iran Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  53. Match Report: Peru - Iran 11.6.1978 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  54. Teofilo Cubillas - Legends of the Football World Cup World Cup Betting. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  55. Match Report: Hungary - El Salvador 15.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  56. Group C - Hungary vs El Salvador Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  57. Match Report: Germany FR - Chile 20.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  58. Legends - Karl-Heinz Rummenigge Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  59. Match Report: Poland - Belgium 28.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  60. Second Phase - Group 1 - Poland v Belgium Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  61. Match Report: Italy - Brazil 5.7.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  62. Legends - Paolo Rossi Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  63. Match Report: Denmark - Uruguay 8.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  64. Group E - Denmark v Uruguay Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  65. Match Report: England - Poland 11.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  66. England: World Cup 1986 UK Online. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  67. Match Report: Soviet Union - Belgium 15.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  68. FIFA Classic Match: USSR - Belgium FIFA. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  69. Match Report: Denmark - Spain 18.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  70. Emilio Butragueno - Legends of the Football World Cup World Cup Betting. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  71. Match Report: Korea Republik - Spain 17.6.1990 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  72. Group E - Spain v South Korea Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  73. Match Report: Czechoslovakia - Costa Rica 23.6.1990 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  74. Second round - Czechoslovakia - Costa Rica Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009.
  75. Group D - Argentina v Greece Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  76. Match Report: Russia - Cameroon 28.6.1994 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  77. Group B - Cameroon - Russia Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  78. Argentina routs Jamaica 5-0 16.9.1998. CNN. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  79. Match Report: Germany - Saudi Arabia 1.6.2002 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  80. Biography of Miroslav Klose GFDb. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  81. Match Report: Portugal - Poland 10.6.2002 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  82. Pauleta's hat-trick sinks Poland 10.6.2002. CNN. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  83. Argentina - Korea Republic - The matches of 2010 FIFA World Cup South Africa FIFA.com. Viitattu 21.6.2010. (englanniksi)
  84. Rupert Fryer: World Cup 2010: Hat-Trick Hero Gonzalo Higuain Praises Argentina's Team Effort 17.6.2010. goal.com. Viitattu 21.6.2010. (englanniksi)
  85. Match Report Germany - Portugal 16.6.2014 FIFA. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)
  86. Match Report Honduras - Switzerland 15.6.2014 FIFA. Viitattu 11.4.2015. (englanniksi)