Avaa päävalikko

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vaasan pysyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Vaasaan on liitetty Vähänkyrön kunta vuonna 2013 ja osa Sulvan kuntaa vuonna 1973. Muistolaatat ovat omassa kappaleessaan.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Taideteokset ja muistomerkitMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. A. Levónin pronssinen rintakuva[1][2][3] Kaupungintalon puisto Vaasanpuistikon puoleisessa reunassa Kantakaupunki 63.0944°N, 21.6122°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949  
A. A. Levónin pronssinen rintakuva[1][2][4] Vaasan yliopisto, entisen Puuvilla-osakeyhtiön pääkonttorin edessä, Puuvillakuja 5 Palosaari 63.1043°N, 21.594°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1956  
Antiikkipatsasjäljennös 1. Borghesialainen miekkailija[5][6][7] Setterbergin puisto, Leikkikentän reunassa Koulukadun puolella Kantakaupunki 63.097°N, 21.6044°E 1929-1936  
Antiikkipatsasjäljennös 2. Apollo Setterbergin puisto, Suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.603°E 1929-1936  
Antiikkipatsasjäljennös 3. Venus miekkoineen Setterbergin puisto, Suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6031°E 1929-1936  
Antiikkipatsasjäljennös 4. Lepäävä Merkurius Setterbergin puisto, Puiston reunassa Rantakadun puolella Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6024°E 1929-1936  
Antiikkipatsasjäljennös 5. Poika ja hanhi Setterbergin puisto, Puiston reunassa Rantakadun puolella Kantakaupunki 63.0966°N, 21.6025°E 1929-1936  
Antiikkipatsasjäljennösten vieressä puutarhauurnat 2 kpl Setterbergin puisto, Apollon ja Venuksen vieressä suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6032°E 1929-1936  
Artturi Leinosen muistomerkki[8][9][10][11] Hovioikeudenpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0935°N, 21.6044°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1981  
Auringon lapsi[12] Yliopistonranta, ylioppilastalon edustalla Palosaari 63.1026°N, 21.5935°E Leimu, HannuHannu Leimu 2010  
C. A. Setterbergin muistomerkki[13] Kirkkopuistikon ja Kasarminkadun risteys Kantakaupunki 63.0913°N, 21.6133°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1996  
Cyclus-tilateos[14] Pohjanmaan museon etupiha, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0994°N, 21.6024°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1995  
Edvinin taidepuisto ja korsukylä[15] Aleksis Kiventie 59, polun varrella luonnossa Asevelikylä 63.1047°N, 21.6601°E Hevonkoski, EdvinEdvin Hevonkoski 1980–2000-luku  
Elämän tie, Venny Kontturin muistomerkki[16] Onkilahden keskuspuisto, Onkilahdenkatu 7 Palosaari 63.1069°N, 21.6037°E Perttula, MaritaMarita Perttula 1998  
Erik Mandelinin reliefi[17][18] Malmöntalon julkisivu, Vöyrinkatu 2 Vöyrinkaupunki 63.1053°N, 21.6168°E Hyppönen, LauriLauri Hyppönen 1956  
Gridlock[19] Hovioikeudenpuistikko, Rewell Centerin pääty Kantakaupunki 63.0958°N, 21.6128°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2006  
Hartmanin talon korkokuvat[20][21] Hovioikeudenpuistikko 15, Kauppatorin kulma Kantakaupunki 63.0964°N, 21.6149°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1913  
Heikki Klemetti[22][23] Vaasan lyseon tontti, Vaasanpuistikon reuna, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0937°N, 21.6098°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1980  
Hiljaiset päivät[24][25] Vaasan Ammattiopiston pääsisäänkäynti, Ruutikellarintie 2 Hietalahti 63.0843°N, 21.6433°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1984 (1976)  
Illuusio maisemapylväs[26][27] Vaasan Sähkön piha Kantakaupunki 63.1013°N, 21.6029°E Valkama, JormaJorma Valkama, Ari Jääskö 2007  
Inhimilli[28][29] Valtion virastotalon aukio, Wolffintie 35 Palosaari 63.1054°N, 21.5979°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1984  
Inkeri-patsas eli liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki[30][31] Hietalahden mäki, Inkerinpuisto Hietalahti 63.0881°N, 21.6233°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1955  
Isänmaa, lasimaalaus Pohjanmaan museon Muistohallin ikkuna Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6012°E Ericsson, HenryHenry Ericsson 1930  
Jarl Hemmerin muistomerkki Lintunainen[32] Rantapuistossa Rauhankadun kohdalla, Rantakatu 13–15 Sokeri 63.0914°N, 21.6069°E Lilius, Carl-GustafCarl-Gustaf Lilius 1993  
J. L. Runebergin muistomerkki[33][34] Vaasan triviaalikoulu, raunioalueella Vanha Vaasa 63.0744°N, 21.7236°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1952  
Joachim Kurten'in rintakuva[35][36] Kaupungintalon puisto, Hovioikeudenpuistikon puoleinen pää, Senaatinkatu 2 Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6111°E Wikström, EmilEmil Wikström 1908  
Joukko-osastojen perinnemuuri[17][37] Kasarmintori, Korsholmanpuistikon reuna, Korsholmanpuistikko 7 Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6143°E Nurminen, AnnikkiAnnikki Nurminen 1976  
Jääkärimuistomerkki [38] Vanha hautausmaa Vöyrinkaupunki 63.1084°N, 21.6142°E 1995  
Jääkäripatsas[9][39][40] Hovioikeudenpuiston reuna, Vaasanpuistikon pää Kantakaupunki 63.0931°N, 21.6038°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1958  
Jäätie (Kultainen vastaanottava käsi)[41] Tiklaspuisto, lähellä Tiklaslampea Vöyrinkaupunki 63.1058°N, 21.6192°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2000  
Kaarle IX, korkokuva[42][43] Kaupungintalon julkisivun Vaasanpuistikon puoleinen pää Kantakaupunki 63.0948°N, 21.6118°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1924  
Kaks purje[44][45][46] Hietalahden Villan edustan Pärnu-puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0829°N, 21.6265°E Pärg, RaitRait Pärg 2011  
Karhu[47][48] Koivupuisto, Koulukatu 38:n ja 40:n välissä Kantakaupunki 63.0911°N, 21.6088°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920-luvun alku  
Karhu, Pikkuveli[49] Pohjanmaan museon edustan portailla, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6016°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920-luku  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Rauniokannel[50][51] Vanha hautausmaa Vöyrinkaupunki 63.1082°N, 21.6155°E Lähteenkorva, ArmasArmas Lähteenkorva 1962  
Karl ja Elin Hedmanin uurnahauta[52] Pohjanmaan museon merenpuoleinen kivijalka, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6011°E Thesleff, ThomThom Thesleff 1954  
Kirkas askel[14] Vaasan hotelli- ja ravintolaoppilaitos Silverian etupiha, Ruutikellarintie 4 Hietalahti 63.0861°N, 21.645°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 1994  
Kirkkosaaren muistomerkki, seurakunnan ensimmäisen kirkon paikalla[53] Kirkkolammin ja Kyrönjoen välissä metsässä, Kaavontönkän päässä Vähäkyrö 63.0552°N, 22.1147°E 1959
Korttitalo[54] Vaasan asuntomessualueen aukio, Liito-oravankatu 1 Suvilahti 63.0761°N, 21.646°E Gripenberg, SimonSimon Gripenberg 2008  
Lento[55] Variskan koulu, monitoimitalon piha, Vanhan Vaasan katu 20 Vanha Vaasa 63.0856°N, 21.7243°E Halme, AskoAsko Halme 1991  
Lotta-patsas[56] Kasarmintori, Korsholmanpuistikon puoli, Korsholmanpuistikko 7 Kantakaupunki 63.0897°N, 21.6138°E Helenelund, TeaTea Helenelund 2005  
Luotsi-suihkukaivo[57][58] Kirkkopuisto, Kaupungintalon pääovea vastapäätä Kantakaupunki 63.0949°N, 21.6111°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1956  
Maasta ja auringosta[59][60] Vaasan teknillisen oppilaitoksen pääty, Wolffintien reuna Palosaari 63.106°N, 21.5941°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1982  
Mannerheim-ratsastajapatsas, pienoismallilähde? Kaupungintalo Kantakaupunki Aimo Tukiainen 1990  
Martta-yhdistyksen muistokivi[61] Hietalahden puisto, Helsingörin ystävyyskaupunkipuisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0835°N, 21.6265°E 1999  
Matkakuume[62] Hovioikeudenpuistikko, kävelykadulla, Vaasan kauppatorin koilliskulmassa Kantakaupunki 63.0965°N, 21.6157°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2005  
Max[63][25] Kappelinmäen ala-asteen piha (Nummen koulu), Eräpolku 4 Kappelinmäki 63.0957°N, 21.7174°E Mether-Borgström, ErnstErnst Mether-Borgström 1985  
Meander[64] Kuntsin modernin taiteen museon aukio, Sisäsatama Kantakaupunki 63.0959°N, 21.6006°E Halme, AskoAsko Halme 1996  
Meri ja veden muisti[65][66] Patterinniementien ja Hevosenpolun välisellä nurmikolla Suvilahti 63.0699°N, 21.6601°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2011  
Merituuli-suihkukaivo[67][68] Palosaaren tori, Kapteeninkatu 21 Palosaari 63.109°N, 21.5939°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1979  
Mussorin pitäjä 600 vuotta[42][69] Mustasaaren kirkon piha, pitäjäntuvan edusta Vanha Vaasa 63.0712°N, 21.7318°E Schalin, TeodorTeodor Schalin 1958  
Mustasaaren koulun sankarivainajat[70][71] Koulutilan vanhan päärakennuksen edessä olevan aukion reuna, uuden asuntolan pääty (Korsholman kuninkaankartanon alue), Kuninkaankartanontie 31 Vanha Vaasa 63.0645°N, 21.7189°E 1925  
Mustasaaren seurakunnan sankarihauta
1918, 1939–1940 ja 1941–1944[72][73]
Mustasaaren kirkon edustalla Kustaan torilla, Adelcrantzinkuja 1 Vanha Vaasa 63.0705°N, 21.7309°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920  
Myötätuuli Koulukatu 46, taloyhtiön piha Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6102°E Ketonen, KalervoKalervo Ketonen 2008  
Napuen taistelun muistomerkki[74] Vähänkyrön kirkkomaalla, Kirkonsilta 2 Vähäkyrö 63.0573°N, 22.1069°E Välimäki, ErkkiErkki Välimäki 1979  
Nuijasodan 400-v. muistomerkki Vähänkyrön kotiseutumuseon edustalla, Kirkonsilta 4 Vähäkyrö 63.0571°N, 22.1074°E 1986  
Nuoruudenlähde[75] Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynnin edustalla Helenelund-Suominen, TeaTea Helenelund-Suominen 1986, 2019
Paloaseman muraali[76] Vaasan paloaseman torni Klemettilä 63.0992°N, 21.6378°E Hem, AndrewAndrew Hem 2016  
Parabolarenan[77] Academill sisäpiha, Rantakatu 2 Kantakaupunki 63.0981°N, 21.6017°E Braun, AlbertAlbert Braun 2008  
Partiotyön alkaminen[78] Vaasan lyseon lukion Vaasanpuistikon puoleinen seinä, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0938°N, 21.6105°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1977  
Peikko ja Impi[79][80] Tiklaspuisto Vöyrinkaupunki 63.1062°N, 21.6194°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1959 (1917 Frihiof Tikanojan kesäasunnolla)  
Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi[81][82] Kasarmintori Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6144°E Penttilä, PenttiPentti Penttilä 1964  
Pohjanmaan museon pronssiovet[83] Marianpuisto, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6015°E Wikström, EmilEmil Wikström 1930  
Pystykierre[64] Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskuksen entiset tilat, Runsorintie 1 Runsor 63.0619°N, 21.7286°E Halme, AskoAsko Halme 1997  
Rauhanpuu ja muistokivi[9][84] Hovioikeudenpuisto, Vaasanpuistikon puoli (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0935°N, 21.604°E 1981  
Rauhansilta[85] Jukolanpuisto Asevelikylä 63.1009°N, 21.6597°E Hevonkoski, EdvinEdvin Hevonkoski 1991  
Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 vuotta[70][86] VR:n konepajan seinusta, Pitkäkatu 20 Vöyrinkaupunki 63.0999°N, 21.6155°E Luomanen, VoittoVoitto Luomanen 1982  
Rest in stillness like sky mountain lake[87][88][89] Hartmaninkuja 2 Vöyrinkaupunki 63.0974°N, 21.6125°E Gordon, Ricky LeeRicky Lee Gordon 2017  
Risti Korsholman valleilla[90][91] Korsholman valleilla, vastapäätä Mustasaaren kirkkoa Vanha Vaasa 63.0696°N, 21.7211°E Schjerfbeck, MagnusMagnus Schjerfbeck 1894  
Sailing City[92] Matkustajaterminaalin edusta Vaskiluoto 63.0878°N, 21.5588°E Halme, AskoAsko Halme 2006  
Sibylla[93][94] Kuntsin modernin taiteen museon veistospuisto Sisäsatama 63.0966°N, 21.5998°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 2017 (2003)  
Sopimus[29] Vaasan yliopiston pää- ja hallintorakennusten ympäristö Palosaari 63.1049°N, 21.5931°E Alho, AnneAnne Alho 1997  
Sri Chinmoy - A dreamer of Peace -patsas[95] Hietalahden puisto Hietalahti 63.0826°N, 21.6258°E Torpy, KaivalyaKaivalya Torpy 2010  
Sundomin kylä 600 vuotta[70][96] Sundomin museoalue, tuulimyllyn ja Myrgrundintien välissä, Myrgrundintie 473 Sundom 63.043°N, 21.5574°E Backholm, BörjeBörje Backholm 1977  
Suomen ilmailun muistomerkki, Merikotka[97][98] Vaskiluodon sillan penger Halkokari 63.0921°N, 21.6002°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1969  
Suomen Pankin korkokuvat[20][99] Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon kulma, pankkitalon seinä Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6093°E Filén, EmilEmil Filén ja Yrjö Rosola 1951  
Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki[100][101] Postikadun varrella raunioalueella Vanha Vaasa 63.0737°N, 21.7254°E Serenius, E. I.E. I. Serenius ja Yrjö Sundqvist 1935  
Suomen Vapaudenpatsas[102][103] Kauppatori Keskusta 63.0962°N, 21.6156°E Liipola, YrjöYrjö Liipola ja Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1938  
Svinhufvud ja Mannerheim, Valtionhoitajien korkokuva[42][104] Kaupungintalon julkisivun Hovioikeudenpuistikon puoleinen pää Kantakaupunki 63.0952°N, 21.6115°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1924  
Syvä jano[62] Hovioikeudenpuistikko, kävelykadulla, Vaasan kauppatorin luoteiskulmassa Kantakaupunki 63.0963°N, 21.615°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2005  
Tiedon portaat[56] Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0934°N, 21.6106°E Halme, AskoAsko Halme 2000  
Toivo Kuulan patsas[105][106] Kaupungintalon puisto Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6123°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963  
Totikivi[107][84] Hietalahden Villan kaakkoispuoli (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0834°N, 21.6265°E  
Triviaalikoulun muistopylväs[70][108] Vanhan torin laidassa oleva kumpare Vanha Vaasa 63.0743°N, 21.7231°E Kivenhakkaamo K. G.Rehn 1911  
Tuulipinta[109][110] Teeriniemen päiväkodin piha, Joutsenenkatu 8 Teeriniemi 63.0977°N, 21.6877°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 1983  
Vaasan Jaakoon muistomerkki[111] Pitkänkadun ja Hietasaarenkadun risteys, Hietasaarenkatu 22 Kantakaupunki 63.0986°N, 21.6172°E Aitoaho, HeikkiHeikki Aitoaho ja Hyppönen, LauriLauri Hyppönen 2015  
Vaivaisukko, Vähäkyrö Vähänkyrön kirkko, tapulin seinällä Vähäkyrö 63.0569°N, 22.1059°E  
Vakaumuksensa puolesta kaatuneet
(Työläisten ja torpparien muistomerkki)[112]
Hautausmaan vieressä oleva puisto, pääportin lähellä Vöyrinkaupunki 63.1067°N, 21.6165°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1962  
Valon synty[113][86] ABB:n konttorin edusta, Sähkömäki Huutoniemi 63.0856°N, 21.6715°E Haupt, MattiMatti Haupt 1974  
Varjoja metsässä[62] Hovioikeudenpuistikko 13-15, kävelykadulla Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6137°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2006  
Veera[16] Onkilahden keskuspuisto, Palosaaren sillan puoleinen pää Palosaari 63.1044°N, 21.6011°E Arend, Lucien denLucien den Arend 1999  
Venäläisten sotavankien hauta-alue (75 sotilaan hautamuistomerkki)[114] Ortodoksinen hautausmaa Kappelinmäki 63.0926°N, 21.7293°E  
Virstanpylväs[115] Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0934°N, 21.6105°E 1990  
Vuoden 1918 muistokivi (Runsorin muistokivi)[33][116] Runsorintien varressa, Runsorintie 2 Runsor 63.0656°N, 21.7248°E Kull, EvertEvert Kull (teksti) 1931  
Vuoden 1918 sankarihaudat, Vanha hautausmaa[117] Vanha hautausmaa, Vaasan ev. lut. srk Vöyrinkaupunki 63.1076°N, 21.6154°E Ortela, ArtturiArtturi Ortela 1920  
Vuoden 1918 sankarihaudat, Ruotsinmaalaiset vapaaehtoiset[118][119][50] Vanha hautausmaa, Ruotsinmaalaisten vapaaehtoisten hauta Vöyrinkaupunki 63.1097°N, 21.6155°E Wadsjö, HaraldHarald Wadsjö 1921  
Vuosien 1939–1944 sotien sankarihaudat[120][50] Vanha hautausmaa, Vaasan ev.lut. seurakunta Vöyrinkaupunki 63.1085°N, 21.6148°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1953  
Vuoripuro, Koivupuiston suihkulähde ja maisemapuro[121] Koivupuistossa, Koulukadun ja Rantakadun välissä Kantakaupunki 63.0909°N, 21.608°E Meyers, KurtKurt Meyers 1988  
White Open[122] Langensteinin aukio, Kirjastonkatu 13 Kantakaupunki 63.0988°N, 21.6116°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2014  
Vähänkyrön sankaripatsas[74] Vähänkyrön kirkkomaalla, Kirkonsilta 2 Vähäkyrö 63.0571°N, 22.1069°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922  
Yrittäjäpatsas[123][124] Wasaborginkuja, Vaasanpuistikon reuna Kantakaupunki 63.0947°N, 21.6153°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1981  
Ystävyyskaupunkipuisto Kiel[45] Hietalahden puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0833°N, 21.6265°E 1993  
Ystävyyskaupunkipuisto Uumaja[45][125] Hietalahden puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0831°N, 21.6265°E 1989  
Zachris Topeliuksen patsas[126][127] Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon risteys Kantakaupunki 63.0956°N, 21.6094°E Wikström, EmilEmil Wikström 1915  
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

MuistolaatatMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alma Skogin muistolaatta[128] Koulukatu 7 rakennuksen seinässä Kantakaupunki 63.0991°N, 21.603°E 2001  
Alpo Kullervo Marttisen muistolaatta[129] Kasarmintori, talon seinä, Itäinen kasarmintori 1 Kantakaupunki 63.0904°N, 21.6158°E 2008  
Artur Reinhold Saarmaan muistolaatta[130] Villa Grönroos, Niemeläntie 18 Vaskiluoto 63.0951°N, 21.5814°E 2017  
A. W. Stenforsin muistolaattalähde? Kauppahallin julkisivu, Vaasanpuistikko 18 Kantakaupunki 63.0952°N, 21.6175°E Perttula, MaritaMarita Perttula 2002  
C. A. Setterbergin muistolaatta[20][131] Vaasan kirkon torniosan seinä, Lyseonkadun puoli Kantakaupunki 63.0949°N, 21.6098°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1978  
C. G. Wolffin muistolaatta[132] Sundin ranta, Merimuseon seinä, Salmikatu 27 Palosaari 63.1069°N, 21.5854°E Kantokorpi, VoittoVoitto Kantokorpi 2006  
Einari Uusikylän muistolaatta[133] Kaupunginkatu 6 Kotiranta 63.1065°N, 21.6356°E Nousiainen, RaimoRaimo Nousiainen 1975  
Eino Wenäläinen, muistolaatta Ajurinkatu 17 Kantakaupunki 63.094°N, 21.6242°E 2006  
Hovioikeuden muistolaattalähde? Entisen hovioikeudentalon,
nykyisen Mustasaaren kirkon portinpylväässä
Vanha Vaasa 63.0726°N, 21.7223°E ?  
Harald Boucht, muistolaatta Hovioikeudenpuistikko 1 Kantakaupunki 63.0946°N, 21.6047°E 2000  
Jacob Tegengrenin muistolaatta[17][134] Hietalahden Villan merenpuoleinen pääty Hietalahti 63.083°N, 21.6268°E 1953  
J.F. Aurénin talon muistolaatta[135] Vanhan Vaasan museon vieressä, Kauppiaankatu 8 Vanha Vaasa 63.0726°N, 21.7223°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1957  
Korsholman sotilassoitto-opiston muistolaatta[20][136] Mustasaaren koulutila, vanhan opettaja-asunnon ulkoseinä (Korsholman kuninkaankartanon alue), Kuninkaankartanontie 31 Vanha Vaasa 63.0642°N, 21.7184°E 1981  
Lars Vilhelm Torohwein muistolaatta[137][20][138] Kasarmi, Korsholmanpuistikko 8 sisäpiha (lähellä Raastuvankadun kulmaa olevan portin sisäpuolella, kivi maassa lastenpäiväkoti Pikku kasarmin piha-alueella) Kantakaupunki 63.0899°N, 21.6176°E 1979  
Matilda Wreden muistolaatta[17][139] Setterbergin talo, Rantakatu 6 Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6028°E Nyman, GretelGretel Nyman, suunnitelma 1971  
Matti Varstala, muistolaatta Rauhankatu 4 Kantakaupunki 63.092°N, 21.6092°E 2006  
Nandor Mikolan muistolaatta[140] As oy Merilintu, Rantakatu 11A Kantakaupunki 63.0938°N, 21.6049°E Heino, RaimoRaimo Heino 2012  
Oskar Peltokangas, muistolaatta Onkilahdenkatu 4 Palosaari 63.1063°N, 21.6019°E 2003  
Päämajan muistolaatta[17][139] Maaherrantalon (Wasastjernan palatsin) pääoven vieressä, Koulukatu 2 Kantakaupunki 63.0991°N, 21.603°E Hannus, VidarVidar Hannus 1968  
Reino Ilmari Ignatius, reliefi[141] Entinen sokeritehtaan alue, johtajan asunnon pihassa, Saaristokatu 6 Vaskiluoto 63.0934°N, 21.5598°E Heino, RaimoRaimo Heino 1989  
Sotalapsi muistolaatta[142] Vaasan lentoaseman ulkoseinässä, Lentokentäntie 160 63.0432°N, 21.7606°E 2000  
Suomen yleiset kirjastot 200 vuotta -muistolaatta[143] Entisen hovioikeudentalon,
nykyisen Mustasaaren kirkon portinpylväässä
Vanha Vaasa 63.0705°N, 21.7299°E ?  
Toivo Kuulan syntymän muistolaatta[17][144] Kasarmialue, pääporttia vastapäätä olevan rakennuksen päädyssä, Itäinen kasarmintori 5 Kantakaupunki 63.089°N, 21.6169°E Lappalainen, HeimoHeimo Lappalainen 1953  
Vaasan 400-vuotismuistolaatta sekä Kasvun ja Tiedon puu Academillin edustalla Rantakadun päässä, Rantakatu 3 Kantakaupunki 63.0979°N, 21.6002°E 2006  
Vaasan työväenyhdistyksen perustaminen 1883, muistolaatta[17][145] Vaasanpuistikko 19-21, talon pylväikössä Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6208°E 1973  
Vienan karjalaisten liitto -muistolaatta Kauppapuistikko 31 Kantakaupunki 63.0913°N, 21.6203°E 2016  
Wasa fruntimmersskola / Wasa Svenska Flickskola / Wasa Svenska Flicklyceum -muistolaatta[146] Kirkkopuistikko 12 63.0979°N, 21.6069°E 2004  

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b 15. August Alexander Levón Kävelyopas. 2016. Folkhälsan. Viitattu 24.7.2017.
  2. a b Suomen muistomerkit, sivu 144
  3. Paakki, sivu 26
  4. Paakki, sivut 32–33
  5. Antiikkipatsasjäljennökset Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  6. Suomen muistomerkit, sivu 167–169
  7. Paakki, sivut 16–17
  8. Artturi Leinonen Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  9. a b c Piispala, Eija: Hovioikeuden puistot ja ryytimaat: Vihreää arkkitehtuuria Pohjanmaalla, sivu 34; Länsi-Suomen ympäristökeskus 2004
  10. Suomen muistomerkit, sivu 155
  11. Paakki, sivut 58–59
  12. Auringon lapsi Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  13. Paakki, sivut 70–71
  14. a b Paakki, sivut 68–69
  15. Edvinin taidepuisto ja korsukylä; Turisti-info.fi
  16. a b Paakki, sivut 74–75
  17. a b c d e f g Suomen muistomerkit, sivu 175
  18. Paakki, sivu 106–107
  19. Paakki, sivu 83
  20. a b c d e Suomen muistomerkit, sivu 176
  21. Paakki, sivu 121
  22. Suomen muistomerkit, sivu 153
  23. Paakki, sivu 56
  24. Suomen muistomerkit, sivu 148
  25. a b Paakki, sivut 62–63
  26. Kytölä, Anne: Vaasa saa uuden maamerkin. Nette-lehti, 2007, nro 3, s. 8-9. Vaasan Sähkö Oy. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 26.4.2012.
  27. Nyberg, Aimo: Ei pelkkä sähköpylväs (asukasyhdistyksen blogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och ny. 4.1.2017. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 16.4.2017.
  28. Suomen muistomerkit, sivu 159
  29. a b Paakki, sivut 94–95
  30. Suomen muistomerkit, sivu 145
  31. Paakki, sivut 30–31
  32. Paakki, sivut 66–67
  33. a b Suomen muistomerkit, sivu 161
  34. Paakki, sivu 27
  35. Suomen muistomerkit, sivu 164
  36. Paakki, sivut 8–9
  37. Paakki, sivut 48–51
  38. Vaasa ennen ja nyt VAASA ennen ja nyt Vasa förr och nu. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry.. Viitattu 12.2.2018.
  39. Suomen muistomerkit, sivu 172
  40. Paakki, sivut 34–35
  41. Paakki, sivut 76–77
  42. a b c Suomen muistomerkit, sivu 163
  43. Paakki, sivut 96–97
  44. Piltuudis: „Kaks purje“ sai Vaasas tuule tiibadesse; Pärnu Postimees 4.10.2011
  45. a b c Paakki, sivu 86
  46. Viljanen, sivu 52
  47. Suomen muistomerkit, sivu 166
  48. Paakki, sivut 14–15
  49. Kapsäkki 2015, sivu 7; Pohjanmaan museo
  50. a b c Vaasan Vanha hautausmaa; Museovirasto
  51. Paakki, sivu 131
  52. Paakki, sivu 105
  53. Kirkon historia Vähänkyrön seurakunta. Viitattu 20.7.2018.
  54. Vaasan asuntomessuilla panostetaan viherrakentamiseen; Rakentaja.fi 26.3.2008
  55. Paakki, sivu 65
  56. a b Paakki, sivut 78–79
  57. Suomen muistomerkit, sivu 147
  58. Paakki, sivut 36–37
  59. Suomen muistomerkit, sivu 157
  60. Paakki, sivu 60
  61. Paakki, sivu 77
  62. a b c Paakki, sivut 80–81
  63. Suomen muistomerkit, sivu 149
  64. a b Paakki, sivut 72–73
  65. Suvilahden suurin pisara paljastui, sivu 6; Pikipruukkilainen 1/2012
  66. Meri ja veden muisti; Ympäristötaiteen säätiö
  67. Suomen muistomerkit, sivu 152
  68. Paakki, sivu 54–55
  69. Paakki, sivut 90–91
  70. a b c d Suomen muistomerkit, sivu 156
  71. Paakki, sivut 88–89
  72. Nyberg, Aimo: Mustasaaren seurakunnan sankarihauta, 24. kesäkuuta 1920 24.6.2017. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf.. Viitattu 24.7.2017.
  73. Paakki, sivut 126–127
  74. a b Vähänkyrön sankarihautausmaa Vähänkyrön seurakunta. Viitattu 19.7.2018.
  75. Nyberg, Aimo: Nuoruudenlähde (asiantuntijablogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. 28.6.2019. Viitattu 28.6.2019.
  76. Andrew Hem upeart.com. Viitattu 9.4.2019.
  77. Parabolarena invigdes vid Academill; YLE 15.10.2008
  78. Metsäveikkosanomat 1/2009, sivu 11; Vaasan Metsäveikot
  79. Suomen muistomerkit, sivu 170
  80. Paakki, sivut 38–39
  81. Suomen muistomerkit, sivu 146
  82. Paakki, sivut 44–45
  83. Paakki, sivut 100–101
  84. a b Paakki, sivu 87
  85. Aino Siltanen: Lukijoilta - Rauhansilta Asevelikylässä; Pohjalainen 20.3.2017
  86. a b Paakki, sivut 92–93
  87. Ricky Lee Gordon upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  88. Finland rickyleegordon.com. Viitattu 10.4.2019.
  89. Nyt ne ovat valmiita! 21 upeaa seinämaalausta eri puolilla Suomea - mikä on suosikkisi?; Iltalehti 9.10.2017
  90. Suomen muistomerkit, sivu 151
  91. Paakki, sivut 6–7
  92. Paakki, sivut 82–83
  93. Laila Pullisen veistos Vaasan Sisäsatamaan 13.9.2017. Vaasan kaupunki. Viitattu 21.9.2017.
  94. Laila Pullisen veistos Vaasan Sisäsatamaan ePressi. 13.9.2017. Viitattu 21.9.2017.
  95. Statue of Sri Chinmoy Dedicated in Vaasa, Finland; Sri Chinmoy Centre – News and Features 17.6.2010
  96. Paakki, sivut 52–53
  97. Suomen muistomerkit, sivu 173
  98. Paakki, sivut 46–47
  99. Paakki, sivut 122–123
  100. Suomen muistomerkit, sivu 160
  101. Paakki, sivut 20–21
  102. Suomen muistomerkit, sivu 143
  103. Paakki, sivut 22–25
  104. Paakki, sivut 98–99
  105. Suomen muistomerkit, sivu 171
  106. Paakki, sivut 42–43
  107. Viljanen, sivu 7
  108. Paakki, sivut 10–11
  109. Suomen muistomerkit, sivu 158
  110. Paakki, sivu 61
  111. Jarmo Panula, Jenni Mäkelä: Vaasan Jaakoon muistomerkki paljastettiin – Katso video Pohjalainen. 19.9.2015. Viitattu 11.11.2017.
  112. Paakki, sivut 40–41
  113. Suomen muistomerkit, sivu 174
  114. Paakki, sivu 130
  115. VaLEO 60 vuotta: juhlakirja Valeon toiminnasta 1947-2007, Vaasan Lyseon Entiset Oppilaat (VaLEO ry) 2007lähde tarkemmin?
  116. Paakki, sivut 18–19
  117. Paakki, sivut 124–125
  118. Paakki, sivu 128
  119. Pasi Lindroos: Ruotsalaiset vapaaehtoiset; Vaasa nyt 21.8.2015
  120. Paakki, sivu 129
  121. Paakki, sivut 84–85
  122. Jaakko Niemelän White Open taideteoksen julkistamistilaisuus; Pohjanmaan tapahtumakalenteri
  123. Suomen muistomerkit, sivu 154
  124. Paakki, sivu 57
  125. Viljanen, sivu 52
  126. Suomen muistomerkit, sivu 165
  127. Paakki, sivut 12–13
  128. Alma Skog, 16. toukokuuta 2001 (yhdistyksen blogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. 16.5.2008. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 24.7.2017.
  129. A.K. Marttinen, muistolaatta 4. kesäkuuta 2008 Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 24.7.2017.
  130. Syksyn 1917 salainen vastaanotinasema sai muistolaatan Vaasan Vaskiluodossa; Pohjanmaan Maanpuolustaja, sivut 14-15, lokakuu 2017
  131. Paakki, sivut 118
  132. Paakki, sivut 112–113
  133. Paakki, sivu 117
  134. Paakki, sivu 104
  135. Paakki, sivut 28–29
  136. Paakki, sivu 119
  137. Kersantti Lars Torohwein muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939 -1945
  138. Paakki, sivut 110–111
  139. a b Paakki, sivut 108–109
  140. Taloyhtiö hankki entisen asukkaan kunniaksi muistolaatan; Pohjalainen 6.9.2012
  141. Paakki, sivu 64
  142. Muistomerkit sotalapset.fi.
  143. Rintala, Erkki: Muistomerkki Langensteinin aukiolle Pohjalainen-verkkolehti. 28.4.2011. Viitattu 25.7.2017.
  144. Paakki, sivut 102–103
  145. Paakki, sivu 116
  146. Kävelyopas, pohjoinen reitti; sivu 12; Folkhälsan 2016

Aiheesta muuallaMuokkaa