Juha Muje

suomalainen näyttelijä

Juha Herman Muje (15. elokuuta 1950 Pietarsaari9. helmikuuta 2020 Espoo[1][2][3][4]) oli suomalainen näyttelijä.

Juha Muje
Juha Muje vuonna 1960
Juha Muje vuonna 1960
Henkilötiedot
Koko nimi Juha Herman Muje
Syntynyt15. elokuuta 1950
Pietarsaari
Kuollut9. helmikuuta 2020 (69 vuotta)
Espoo
Ammatti näyttelijä
Lapset Samuli Muje
Näyttelijä
Aktiivisena 1970–2020
Merkittävät roolit Seitsemän veljestä -teatteri­sovitus
Raid-sarja & elokuva
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Jussi
2004 Raid-elokuva

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

TeatteriMuokkaa

Koulu­aikoinaan Muje esiintyi harrastaja­teatterissa koti­kaupungissaan Pietar­saaressa ja haki Teatteri­korkea­kouluun vuonna 1968 Suomessa vierailleen neuvostoliittolaisen teatteri­ohjaajan Toivo Lankisen kehotuksesta.[5] Hänet palkattiin heti teatteri­koulusta valmistuttuaan 1971 Turun kaupunginteatteriin. Hän oli mukana monissa Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan ohjauksissa, kuten Eeron roolissa 1970-luvun puolen­välin Seitsemässä veljeksessä. Hän näytteli myös Helsingin Kaupunginteatterissa, Kom-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa sekä vuodesta 1997 Kansallis­teatterissa, josta jäi eläkkeelle 2013.[6][7]

Vuonna 2017 ilmestyi Mujeen elämää ja uraa käsittelevä teos Juha Muje – näyttämöllä ja kulisseissa.[8]

ElokuvatMuokkaa

Mujeen ensimmäinen elo­kuva­rooli oli vuonna 1971 elo­kuvassa Kujan­juoksu. Tunnetuimpia Mujeen rooleja ovat muun muassa pornokauppias Sundmanin rooli Raid-televisio­sarjassa (2000) ja myöhemmin elo­kuvassa (2003). Ääni­näyttelijänä Muje esitti Ujoa elo­kuvassa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Lumierea Kaunotar ja hirviö -elo­kuvassa ja Wallacea elokuvan Wallace & Gromit: Kanin kirous suomen­kielisessä versiossa.[9]

YksityiselämäMuokkaa

Mujeen kolmesta lapsesta esikoinen Samuli Muje on myös näyttelijä.[7]

Mujeelle tehtiin 2000-luvun alussa sepelvaltimon ohitusleikkaus.[10] Muje kuoli sunnuntai-iltana 9. helmi­kuuta 2020 haima­syöpään, joka hänellä oli vähän ennen kuolemaansa todettu.[11]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1971 Kujan­juoksu päälle­karkaaja
1982 Ulvova mylläri postin­kantaja Piittis­järvi
1986 Liian iso keikka ilotalon isäntä
1987 Lain ulko­puolella psykiatri
1988 Tupla-Uuno johto­ryhmän jäsen
1991 Uuno Turhapuro herra Helsingin herra vaali­keskustelun juontaja
Uppo-Nalle Reetan isä
1993 Romanovin kivet Arvid Matt­son
1994 Kaikki pelissä konstaapeli Vili Äyräntö
1996 Yö­juna VR:n raivaus­ryhmän päällikkö Matti Anders­son
1998 Poliisin poika Jaakkola
2000 Hurmaava joukko­itse­murha poro­mies Uula Lismanki
2003 Raid porno­kauppias Sund­man
Eila Sauli
2005 Onnen varjot koiran ulkoiluttaja
2011 Varasto myymälä­päällikkö
2012 Risto Räppääjä ja viileä Venla Uolevi Horsma­niemi
2016 Nuotin vierestä Veikko ”Veke” Hirvonen
2017 Yösyöttö Antero
2018 Kaikki oikein Eevin isä
Varasto 2 myymälä­päällikkö
2019 Tarhapäivä Antero


Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1971 Mummoni ja Manner­heim Otto
1986 Veikko Huovisen Lyhyet erikoiset
Vallan miehet
1987–1988 Tiikeri­hai useita
1988–1991 Vesku Show useita
1990 Mustapartainen mies myynti­edustaja
1992 Vesku rempallaan
1994 Kultainen salama Visan isä
Blondi tuli taloon Ilmo Pallonen
Hynttyyt yhteen Kake
1995 Tuomitut kenraali Andrei Ždanov
1996 Ilman kavaluutta Sulo Mäkinen
1998 Team Ahma taksi­kuski
2000 Raid porno­kauppias Sund­man
2001 Kaverille ei jätetä: Molskis ja roiskis Sauli Paatero
2002 Tummien vesien tulkit kylä­kauppias
Parhaat vuodet kustannus­toimittaja
2006 Rikospoliisi ei laula auto­kauppias
Presidentit Andrei Ždanov
2007 Kultainen noutaja
2008 Piru ja peijooni suur­lähettiläs Aleksei Beljakov
2015 Punainen kolmio Andrei Ždanov

Televisioelokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1970 Tilapää
1976 Seitsemän veljestä Eero
1979 Pelistä pois
1994 Kallion kimallus
1997 Nurkka­pöytä Kämpissä viulisti Max
1998 Ihon aika isä
Poliisin poika Jaakkola
2004 Miehen sydän Niksu
2006 Bodomin legenda Oiva Keto
2007 Tässä lepää Aino Koski isä
2008 Suuri performanssi pää­sihteeri Pekka Himanen
2012 Lumi­hiutale­muodostelma T. J. Sihvonen
Punainen nauha hammas­lääkäri
2017 Linnan juhlat Turtiainen

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

LähteetMuokkaa

  1. Näyttelijä Juha Muje on kuollut Ilta-Sanomat. 10.2.2020. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 10.2.2020.
  2. Juha Mujeen Pirjo-vaimo ei ehtinyt hyvästellä miestään – tila romahti yhtäkkiä: ”Kiirehdin sinne, mutta en ehtinyt” MTV Uutiset. 10.2.2020. MTV Oy. Viitattu 10.2.2020.
  3. Kerttula, Suvi: Juha Mujeen poika kävi tapaamassa isäänsä lauantaina – aavisti, että halaus voisi olla viimeinen Ilta-Sanomat. 10.2.2020. Viitattu 10.2.2020.
  4. Kuolin­ilmoitus Helsingin Sanomat. 1.4.2020. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 1.4.2020.
  5. Onnellinen ukki 7/2012. A-lehdet Ajan­kohtais­kirje. Viitattu 5.8.2016.
  6. Näyttelijä Juha Muje jättää teatterin. ET-lehti, 16.4.2013, nro 7, s. –. Helsinki: Sanoma Magazines. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.1.2016.
  7. a b Suojanen, Armi: Juha Muje lopettaa kerta­heitolla Länsi­väylä. 4.6.2013 (päivitetty 5.6.2013). Etelä-Suomen Media. Viitattu 5.8.2014.
  8. Lehtikanto, Katariina: Näyttelijä Juha Muje loppuun palamisestaan uutuus­kirjassa: Luulin tulevani hulluksi Ilta­lehti. 19.9.2017. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 11.3.2018.
  9. Juha Muje Elonetissä. Viitattu 4.1.2015.
  10. Asikainen, Merja: Juha Muje sairastui vaikeasti – valtavat kivut pakottivat jättämään teatteri­työn: ”Pystyisin näyttelemään vain pyörä­tuolissa” Ilta-Sanomat. 1.9.2017. Viitattu 16.10.2018.
  11. Hopi, Anna: Leski kertoo näyttelijä Juha Mujeen dramaattisista viimeisistä hetkistä: ”Oli kauheaa, kun emme ehtineet Juhan luo” Iltalehti. Viitattu 28.8.2021.

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Moring, Kirsikka: Juha Muje 1950–2020 (muisto­kirjoitus) Helsingin Sanomat. 12.2.2020. Arkistoitu 15.2.2020.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.