Avaa päävalikko

Juha Herman Muje (s. 15. elokuuta 1950 Pietarsaari) on suomalainen näyttelijä.

Juha Muje
Juha Muje vuonna 1960
Juha Muje vuonna 1960
Henkilötiedot
Koko nimi Juha Herman Muje
Syntynyt 15. elokuuta 1950 (ikä 69)
Pietarsaari
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1970–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Jussi
2004 Raid

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

TeatteriMuokkaa

Kouluaikoinaan Muje esiintyi harrastajateatterissa kotikaupungissaan Pietarsaaressa ja haki Teatterikorkeakouluun vuonna 1968 Suomessa vierailleen neuvostoliittolaisen teatteriohjaajan Toivo Lankisen kehotuksesta.[1] Hänet palkattiin heti teatterikoulusta valmistuttuaan 1971 Turun kaupunginteatteriin. Hän oli mukana monissa Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan ohjauksissa, kuten Eeron roolissa 1970-luvun puolenvälin Seitsemässä veljeksessä. Hän on näytellyt myös Helsingin Kaupunginteatterissa, Kom-teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa sekä vuodesta 1997 Kansallisteatterissa, josta jäi eläkkeelle 2013.[2][3]

Vuonna 2017 ilmestyi Mujeen elämää ja uraa käsittelevä teos Juha Muje – näyttämöllä ja kulisseissa.[4]

ElokuvatMuokkaa

Mujeen ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1971 elokuvassa Kujanjuoksu. Tunnetuimpia Mujeen rooleja ovat muun muassa pornokauppias Sundmanin rooli Raid-televisiosarjassa (2000) ja myöhemmin elokuvassa (2003). Ääninäyttelijänä Muje on esittänyt Ujoa elokuvassa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Lumierea Kaunotar ja hirviö -elokuvassa ja Wallacea elokuvan Wallace & Gromit: Kanin kirous suomenkielisessä versiossa.[5]

YksityiselämäMuokkaa

Mujeella on kolme lasta. Hänen esikoisensa Samuli Muje on myös näyttelijä.[3]

Muje on kärsinyt sepelvaltimotaudista, ja hänelle on tehty sydämen ohitusleikkaus 2000-luvun alussa.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1971 Kujanjuoksu päällekarkaaja
1982 Ulvova mylläri postinkantaja Piittisjärvi
1986 Liian iso keikka ilotalon isäntä
1987 Lain ulkopuolella psykiatri
1988 Tupla-Uuno johtoryhmän jäsen
1991 Uuno Turhapuro herra Helsingin herra vaalikeskustelun juontaja
Uppo-Nalle Reetan isä
1993 Romanovin kivet Arvid Mattson
1994 Kaikki pelissä konstaapeli Vili Äyräntö
1996 Yöjuna VR:n raivausryhmän päällikkö Matti Andersson
1998 Poliisin poika Jaakkola
2000 Hurmaava joukkoitsemurha poromies Uula Lismanki
2003 Raid pornokauppias Sundman
Eila Sauli
2005 Onnen varjot koiran ulkoiluttaja
2011 Varasto myymäläpäällikkö
2012 Risto Räppääjä ja viileä Venla Uolevi Horsmaniemi
2016 Nuotin vierestä Veikko ”Veke” Hirvonen
2017 Yösyöttö Antero
2018 Kaikki oikein


Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1971 Mummoni ja Mannerheim Otto
1986 Veikko Huovisen Lyhyet erikoiset
Vallan miehet
1987–1988 Tiikerihai useita rooleja
1988–1991 Vesku Show useita rooleja
1990 Mustapartainen mies myyntiedustaja
1992 Vesku rempallaan
1994 Kultainen salama Visan isä
Blondi tuli taloon Ilmo Pallonen
Hynttyyt yhteen Kake
1995 Tuomitut kenraali Andrei Ždanov
1996 Ilman kavaluutta Sulo Mäkinen
1998 Team Ahma taksikuski
2000 Raid pornokauppias Sundman
2001 Kaverille ei jätetä: Molskis ja roiskis Sauli Paatero
2002 Tummien vesien tulkit kyläkauppias
2006 Rikospoliisi ei laula autokauppias
Presidentit Andrei Ždanov
2007 Kultainen noutaja
2008 Piru ja peijooni suurlähettiläs Aleksei Beljakov
2015 Punainen kolmio Andrei Ždanov

Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1970 Tilapää
1976 Seitsemän veljestä Eero
1979 Pelistä pois
1994 Kallion kimallus
1997 Nurkkapöytä Kämpissä viulisti Max
1998 Ihon aika isä
Poliisin poika Jaakkola
2004 Miehen sydän Niksu
2006 Bodomin legenda Oiva Keto
2007 Tässä lepää Aino Koski isä
2008 Suuri performanssi pääsihteeri Pekka Himanen
2012 Lumihiutalemuodostelma T. J. Sihvonen
Punainen nauha hammaslääkäri
2017 Linnan juhlat Turtiainen

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Onnellinen ukki 07/2012. A-lehdet Ajankohtaiskirje. Viitattu 5.8.2016.
  2. Näyttelijä Juha Muje jättää teatterin. ET-lehti, 16.4.2013, 2013. vsk, nro 7. Sanoma Magazines. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.1.2016.
  3. a b Suojanen, Armi: Juha Muje lopettaa kertaheitolla (päivitetty 5.6.2013) Länsiväylä. 4.6.2013. Etelä-Suomen Media. Viitattu 5.8.2014.
  4. Näyttelijä Juha Muje loppuun palamisestaan uutuuskirjassa: Luulin tulevani hulluksi. Iltalehti. 19.9.2017. Viitattu 11.3.2018.
  5. Juha Muje Elonetissä Viitattu 4.1.2015 }}
  6. Asikainen, Merja: Juha Muje sairastui vaikeasti – valtavat kivut pakottivat jättämään teatterityön: ”Pystyisin näyttelemään vain pyörätuolissa” Ilta-Sanomat. 1.9.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.