Luettelo vallassa olevista monarkeista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo vallassa olevista monarkeista. Luettelo sisältää vain itsenäisten valtioiden monarkit. Luettelossa on otettu huomioon myös kaikki Kansainyhteisön monarkiat, joiden valtaistuimella on kuningatar Elisabet II. Luettelo on maanosittain aakkosjärjestyksessä.

LuetteloMuokkaa

AasiaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkian tyyppi Vallanperimys
 
Bahrain
  Hamad ibn Isa Al Khalifa
(s. 1950)
 
Bahrainin kuningas[1]
6. maaliskuuta 1999
(21 v 321 vrk)
Al Khalifa perustuslaillis-absoluuttinen perinnöllinen
 
Bhutan
  Jigme Khesar Namgyal Wangchuck
(s. 1980)
 
Bhutanin kuningas
(Druk Gyalpo)[2]
15 joulukuuta 2006
(14 v 37 vrk)
Wangchuck perustuslaillinen
 
Brunei
  Hassanal Bolkiah
(s. 1946)
 
Brunein sulttaani[3]
4. lokakuuta 1967
(53 v 109 vrk)
Bolkiah absoluuttinen
 
Japani
  Naruhito
(s. 1960)
 
Japanin keisari[4]
1. toukokuuta 2019
(1 v 364 vrk)
Yamato perustuslaillinen
 
Jordania
  Abdullah II
(s. 1962)
 
Jordanian hašemiittinen kuningas[5]
7. helmikuuta 1999
(21 v 348 vrk)
Hašemiitti
 
Kambodža
  Norodom Sihamoni
(s. 1953)
 
Kambodžan kuningas[6]
14. lokakuuta 2004
(16 v 99 vrk)
Norodom perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Kuwait
  Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
(s. 1937)
 
Kuwaitin emiiri[7]
29. syyskuuta 2020
(0 v 114 vrk)
Al-Sabah perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Malesia
  Abdullah al-Haj
(s. 1959)


 
Yang di-Pertuan Agong

[8][9][10] [11][12]

31. tammikuuta 2019 –
(1 v 355 vrk)
Bendahara vaalimonarkkia
 
Oman
  Haitham bin Tariq al-Said
(s. 1954)
 
Omanin sulttaani[13]
23. heinäkuuta 1970
(1 v 11 vrk)
Al Bu Sa‘id absoluuttinen perinnöllinen
 
Qatar
  Tamim bin Hamad Al Thani
(s. 1980)
 
Qatarin emiiri[14]
25. kesäkuuta, 2013
(7 v 210 vrk)
Al Thani
 
Saudi-Arabia
  Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
(s. 1935)
 
Saudi-Arabian kuningas[15]
23. tammikuuta 2015
(5 v 363 vrk)
Al Saud perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Thaimaa
  Maha Vajiralongkorn
(Rama X)
(s. 1952)
 
Thaimaan kuningas[16]
13. lokakuuta 2016
(4 v 100 vrk)
Chakri perustuslaillinen perinnöllinen
 
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan
(s. 1948)
 
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti[17]
3. marraskuuta 2004
(16 v 79 vrk)
Al Nahyan perustuslaillis-absoluuttinen vaalimonarkia ja perinnöllinen

AfrikkaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkian tyyppi Vallanperimys
 
Lesotho
  Letsie III
(s. 1963)
 
Lesothon kuningas[18]
12. marraskuuta 1990
(30 v 70 vrk)
Moshesh perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Marokko
  Mohammed VI
(s. 1963)
 
Marokon kuningas[19]
23. heinäkuuta 1999
(21 v 182 vrk)
Alawi perinnöllinen
 
Swazimaa
  Mswati III
(s. 1968)
 
Swazimaan kuningas[20]
25. huhtikuuta 1986
(34 v 271 vrk)
Dlamini absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu

EurooppaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkian tyyppi Vallanperimys
 
Alankomaat
  Willem-Alexander
(s. 1967)
 
Alankomaiden kuningas[21]
30. huhtikuuta 2013
(7 v 266 vrk)
Orania-Nassau perustuslaillinen perinnöllinen
 
Andorra
  Joan Enric Vives Sicília
(s. 1949)
 
Andorran ruhtinaskumppanit[22]
12. toukokuuta 2003
(17 v 255 vrk)
vaalimonarkia
  Emmanuel Macron
(s. 1977)[23]
14. toukokuuta 2017
(3 v 252 vrk)
 
Belgia
  Philippe
(s. 1960)
 
Belgialaisten kuningas[24]
21. heinäkuuta, 2013
(7 v 184 vrk)
Saksi-Coburg-Gotha perinnöllinen
 
Espanja
  Felipe VI
(s. 1968)
 
Espanjan kuningas[25]
18. kesäkuuta 2014
(6 v 217 vrk)
Bourbon
 
Liechtenstein
  Hans Adam II
(s. 1945)
 
Liechtensteinin ruhtinas[26]
13. marraskuuta 1989
(31 v 69 vrk)
Liechtenstein
 
Luxemburg
  Henri
(s. 1955)
 
Luxemburgin suurherttua[27]
7. lokakuuta 2000
(20 v 106 vrk)
Nassau-Weilburg
 
Monaco
  Albert II
(s. 1958)
 
Monacon ruhtinas[28]
6. huhtikuuta 2005
(15 v 290 vrk)
Grimaldi
 
Norja
  Harald V
(s. 1937)
 
Norjan kuningas[29]
17. tammikuuta 1991
(30 v 4 vrk)
Glücksburg
 
Ruotsi
  Kaarle XVI Kustaa
(s. 1946)
 
Ruotsin kuningas[30]
15. syyskuuta 1973
(47 v 128 vrk)
Bernadotte
 
Tanska
  Margareeta II
(s. 1940)
 
Tanskan kuningatar[31]
14. tammikuuta 1972
(49 v 8 vrk)
Glücksburg
 
Yhdistynyt kuningaskunta
  Elisabet II
(s. 1926)
 
 
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar[32]
6. helmikuuta 1952
(68 v 350 vrk)
Windsor
 
Vatikaanivaltio
  Franciscus
(s. 1936)
 
Paavi[33]
13. maaliskuuta 2013
(7 v 314 vrk)
absoluuttinen vaalimonarkia

Pohjois-Amerikka ja KaribiaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkian tyyppi Vallanperimys
 
Antigua ja Barbuda
  Elisabet II
(s. 1926)


 
Antigua ja Barbudan kuningatar[34]
1. marraskuuta, 1981
(39 v 81 vrk)
Windsor Perustuslaillinen Perinnöllinen
 
Bahama
 
Bahaman kuningatar[35]
10. heinäkuuta, 1973
(47 v 195 vrk)
 
Barbados
 
Barbadosin kuningatar[36]
30. marraskuuta, 1966
(54 v 52 vrk)
 
Belize
 
Belizen kuningatar[37]
21. syyskuuta, 1981
(39 v 122 vrk)
 
Kanada
 
Kanadan kuningatar[38]
6. helmikuuta, 1952
(68 v 350 vrk)
 
Grenada
 
Grenadan kuningatar[39]
7. helmikuuta, 1974
(46 v 348 vrk)
 
Jamaika
 
Jamaikan kuningatar[40]
6. elokuuta, 1962
(58 v 168 vrk)
 
Saint Kitts ja Nevis
 
Saint Kitts ja Nevis kuningatar[41]
19. syyskuuta, 1983
(37 v 124 vrk)
 
Saint Lucia
 
Saint Lucian kuningatar[42]
22. helmikuuta, 1979
(41 v 333 vrk)
 
Saint Vincent ja Grenadiinit
 
Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar[43]
27. lokakuuta, 1979
(41 v 86 vrk)

OseaniaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkian tyyppi Vallanperimys
  Australia   Elisabet II
(s. 1926)
 
Australian kuningatar
8. helmikuuta, 1952
(68 v 348 vrk)[44]
Windsor perustuslaillinen Perinnöllinen
  Papua-Uusi-Guinea  
Papua-Uuden-Guinean kuningatar [45]
16. syyskuuta, 1975
(45 v 127 vrk)
  Salomonsaaret  
Salomonsaarten kuningatar[46]
7. heinäkuuta, 1978
(42 v 198 vrk)
  Tonga   Tupou VI
(s. 1959)
 
Tongan kuningas[47]
18. maaliskuuta 2012
(8 v 309 vrk)
Tupou
  Tuvalu   Elisabet II
(s. 1926)
 
Tuvalun kuningatar [48]
1. lokakuuta, 1978
(42 v 112 vrk)
Windsor
  Uusi-Seelanti  
Uuden-Seelannin kuningatar[49]
11. helmikuuta, 1952
(68 v 345 vrk)

LähteetMuokkaa

  1. Rulers of Bahrain Constitutional Framework. Kingdom of Bahrain. Viitattu 30.04.2013.
  2. Lavish coronation for Bhutan king BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  3. H. Bolkiah, Sultan of Brunei Klosi News. Klosi. Viitattu 30.04.2013.
  4. Their Majesties the Emperor and Empress Imperial Family. The Imperial Household Agency. Viitattu 30.04.2013.
  5. His Majesty King Abdullah II Ibn Al: Profile Hussein Imperial Family. His Majesty King Abdullah II Ibn Al. Viitattu 30.04.2013.
  6. Biography of His Majesty King Norodom Sihamoni of Cambodia King Norodom Sihamoni of Cambodia. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  7. His Highness; The State of Kuwait Amir's Curriculum Vitae Kuwait Government Online. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  8. "Malaysia elects new king after unprecedented abdication", 24 .1.2019.  Malaysia elects new king after unprecedented abdication. BBC News
  9. Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit: The Yang di-Pertuan Agong myGovernment. Government of Malaysia. Arkistoitu 21 .12.2011. Viitattu 4 .12.2011.
  10. "Sultan of Pahang to ascend throne as new Malaysian king", 31 .1.2019.  Sultan of Pahang ascends throne as new Malaysian king.CNA
  11. National Library of Malaysia: Election of the Yang di-Pertuan Agong and Timbalan Yang di-Pertuan Agong Government of Malaysia. Viitattu 4 .12.2011.
  12. National Library of Malaysia: Yang di-Pertuan Agong XIV Government of Malaysia. Viitattu 5 .1.2011.
  13. Oman names culture minister as successor to Sultan Qaboos AP NEWS. Viitattu 11.1.2020.
  14. The Amir's Biography Biography. Amiri Diwan. Viitattu 30.04.2013.
  15. King Abdullah bin Abdulaziz ABout Saudi Arabia. Royal Embassy of Saudi Arabia
    Washington, D.C. Viitattu 30.04.2013.
  16. Profile: Thailand's new King Vajiralongkorn BBC Asia-Pacific. BBC World News. Viitattu 20.12.2016.
  17. The President Embassy of the United Arab Emirates in London. Viitattu 30.04.2013.
  18. His Majesty King Letsie III King's Office. The Lesotho Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  19. Biography of HM. King Mohammed VI Monarchy. Gouvernement du Royaume du Maroc. Viitattu 30.04.2013.
  20. Choosing Monarchy Choosing the King. The Government of the Kingdom of Swaziland. Viitattu 30.04.2013.
  21. Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 30.04.2013.
  22. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  23. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  24. The Belgian Monarchy History The Belgian Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  25. Espanjan uuden kuninkaan arki alkaa juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset on lakaistu syrjään Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 30.04.2013.
  26. Prince Hans-Adam II The Princes. Princely House of Liechtenstein. Viitattu 30.04.2013.
  27. S.A.R. le Grand-Duc Monarchie et famille grand-ducale. Informations et actualités du Gouvernment Luxembourgeois. Viitattu 30.04.2013.
  28. H.S.H. Prince Albert II Biography. Prince's Palace of Monaco. Viitattu 30.04.2013.
  29. His Majesty King Harald Royal Family. Royal House of Norway. Viitattu 30.04.2013.
  30. H.M. King Carl XVI Gustaf Royal Family. Swedish Royal Court. Viitattu 30.04.2013.
  31. Her Majesty Queen Margrethe 2 Royal Family. The Danish Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  32. Her Majesty the Queen Accession and Coronation. The British Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  33. [http://www.vatican.va/holy_father/francesco/biography/index_en.htm BIOGRAPHY OF THE HOLY FATHER FRANCIS] The Holy Father. The Holy See. Viitattu 30.04.2013.
  34. Antigua and Barbuda : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  35. he Bahamas: Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  36. Barbados : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  37. Belize : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  38. Canada WORLD STATESMEN.org. Viitattu 12.1.2020.
  39. Grenada : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  40. Jamaica : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  41. St Kitts and Nevis : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  42. Saint Lucia: Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  43. St Vincent and The Grenadines : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  44. Proclamation of the accession of Her Majesty, Queen Elizabeth II, from the steps of Parliament House, Canberra, 1952 Feb. 8 [manuscript] National Library of Australia. Viitattu 12.1.2020.
  45. Papua New Guinea : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  46. Solomon Islands : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  47. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  48. Tuvalu : Constitution and politics Commonwealth Secretariat. Viitattu 13.04.2013.
  49. Queen Elizabeth's Diamond Jubilee New Zealand History. Viitattu 12.1.2020.