Avaa päävalikko

Luettelo vallassa olevista monarkeista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo vallassa olevista monarkeista. Luettelo sisältää vain itsenäisten valtioiden monarkit. Luettelossa on otettu huomioon myös kaikki Kansainyhteisön monarkiat, joiden valtaistuimella on kuningatar Elisabet II. Luettelo on maanosittain aakkosjärjestyksessä.

LuetteloMuokkaa

AasiaMuokkaa

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi+tunnus Vallassa (vuosi+vrk) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys
 
Bahrain
  Hamad ibn Isa Al Khalifa
(s. 1950) [1]
 
Bahrainin kuningas
6. maaliskuuta 1999
(20 v 256 vrk)
Al Khalifa perustuslaillis-absoluuttinen perinnöllinen
 
Bhutan
  Jigme Khesar Namgyal Wangchuck
(s. 1980) [2]
 
Bhutanin kuningas
(Druk Gyalpo)
15 joulukuuta 2006
(12 v 337 vrk)
Wangchuck perustuslaillinen
 
Brunei
  Hassanal Bolkiah
(s. 1946) [3]
 
Brunein sulttaani
4. lokakuuta 1967
(52 v 44 vrk)
Bolkiah absoluuttinen
 
Japani
  Akihito
(s. 1933)[4]
 
Japanin keisari
7. tammikuuta 1989
(30 v 314 vrk)
Yamato perustuslaillinen
 
Jordania
  Abdullah II
(s. 1962) [5]
 
Jordanian hašemiittinen kuningas
7. helmikuuta 1999
(20 v 283 vrk)
Hašemiitti
 
Kambodža
  Norodom Sihamoni
(s. 1953) [6]
 
Kambodžan kuningas
14. lokakuuta 2004
(15 v 34 vrk)
Norodom perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Kuwait
  Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah
(s. 1929) [7]
 
Kuwaitin emiiri
29. tammikuuta 2006
(13 v 292 vrk)
Al-Sabah perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Malesia
Muhammad Faris Petra
(s. 1969)[8]
 
Yang di-Pertuan Agong
13. joulukuuta 2016
(2 v 339 vrk)
Shah vaalimonarkkia
 
Oman
  Qabus ibn Said al Said
(s. 1940)[9]
 
Omanin sulttaani
23. heinäkuuta 1970
(49 v 117 vrk)
Al Bu Sa‘id absoluuttinen perinnöllinen
 
Qatar
  Tamim bin Hamad Al Thani
(s. 1980) [10]
 
Qatarin emiiri
25. kesäkuuta, 2013
(6 v 145 vrk)
Al Thani
 
Saudi-Arabia
  Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
(s. 1935)[11]
 
Saudi-Arabian kuningas
23. tammikuuta 2015
(4 v 298 vrk)
Al Saud perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Thaimaa
  Maha Vajiralongkorn
(Rama X)
(s. 1952)[12]
 
Thaimaan kuningas
13. lokakuuta 2016
(3 v 35 vrk)
Chakri perustuslaillinen perinnöllinen
 
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
  Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan
(s. 1948) [13]
 
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti
3. marraskuuta 2004
(15 v 14 vrk)
Al Nahyan perustuslaillis-absoluuttinen vaalimonarkia ja perinnöllinen

AfrikkaMuokkaa

 
Lesotho
  Letsie III
(s. 1963)[14]
 
Lesothon kuningas
12. marraskuuta 1990
(29 v 5 vrk)
Moshesh perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
 
Marokko
  Mohammed VI
(s. 1963)[15]
 
Marokon kuningas
23. heinäkuuta 1999
(20 v 117 vrk)
Alawi perinnöllinen
 
Swazimaa
  Mswati III
(s. 1968)[16]
 
Swazimaan kuningas
25. huhtikuuta 1986
(33 v 206 vrk)
Dlamini absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu

EurooppaMuokkaa

 
Alankomaat
  Willem-Alexander
(s. 1967)[17]
 
Alankomaiden kuningas
30. huhtikuuta 2013
(6 v 201 vrk)
Orania-Nassau perustuslaillinen perinnöllinen
 
Andorra
  Joan Enric Vives Sicília
(s. 1949)[18]
 
Andorran ruhtinaskumppanit
12. toukokuuta 2003
(16 v 190 vrk)
vaalimonarkia
Emmanuel Macron
(s. 1977)[19]
14. toukokuuta 2017
(2 v 187 vrk)
 
Belgia
  Philippe
(s. 1960)[20]
 
Belgialaisten kuningas
21. heinäkuuta, 2013
(6 v 119 vrk)
Saksi-Coburg-Gotha perinnöllinen
 
Espanja
  Felipe VI
(s. 1968)[21]
 
Espanjan kuningas
18. kesäkuuta 2014
(5 v 152 vrk)
Bourbon
 
Liechtenstein
  Hans Adam II
(s. 1945)[22]
 
Liechtensteinin ruhtinas
13. marraskuuta 1989
(30 v 4 vrk)
Liechtenstein
 
Luxemburg
  Henri
(s. 1955)[23]
 
Luxemburgin suurherttua
7. lokakuuta 2000
(19 v 41 vrk)
Nassau-Weilburg
 
Monaco
  Albert II
(s. 1958)[24]
 
Monacon ruhtinas
6. huhtikuuta 2005
(14 v 225 vrk)
Grimaldi
 
Norja
  Harald V
(s. 1937)[25]
 
Norjan kuningas
17. tammikuuta 1991
(28 v 304 vrk)
Glücksburg
 
Ruotsi
  Kaarle XVI Kustaa
(s. 1946)[26]
 
Ruotsin kuningas
15. syyskuuta 1973
(46 v 63 vrk)
Bernadotte
 
Tanska
  Margareeta II
(s. 1940)[27]
 
Tanskan kuningatar
14. tammikuuta 1972
(47 v 308 vrk)
Glücksburg
 
Yhdistynyt kuningaskunta
  Elisabet II
(s. 1926) [28]
 
 
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar
6. helmikuuta 1952
(67 v 285 vrk)
Windsor
 
Vatikaanivaltio
  Franciscus
(s. 1936)[29]
 
paavi
13. maaliskuuta 2013
(6 v 249 vrk)
absoluuttinen vaalimonarkia

Pohjois-AmerikkaMuokkaa

 
Antigua ja Barbuda
  Elisabet II
(s. 1926)
[30][31][32][33]
[34] [35][36][37]
[38][39]
 
Antigua ja Barbudan kuningatar
1. marraskuuta, 1981
(38 v 16 vrk)
Windsor Perustuslaillinen Perinnöllinen
 
Bahama
 
Bahaman kuningatar
10. heinäkuuta, 1973
(46 v 130 vrk)
 
Barbados
 
Barbadosin kuningatar
30. marraskuuta, 1966
(52 v 352 vrk)
 
Belize
 
Belizen kuningatar
21. syyskuuta, 1981
(38 v 57 vrk)
 
Kanada
 
Kanadan kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(67 v 285 vrk)
 
Grenada
 
Grenadan kuningatar
7. helmikuuta, 1974
(45 v 283 vrk)
 
Jamaika
 
Jamaikan kuningatar
6. elokuuta, 1962
(57 v 103 vrk)
 
Saint Kitts ja Nevis
 
Saint Kitts ja Nevis kuningatar
19. syyskuuta, 1983
(36 v 59 vrk)
 
Saint Lucia
 
Saint Lucian kuningatar
22. helmikuuta, 1979
(40 v 268 vrk)
 
Saint Vincent ja Grenadiinit
 
Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar
27. lokakuuta, 1979
(40 v 21 vrk)

OseaniaMuokkaa

  Australia   Elisabet II
(s. 1926)
[40][41][42][43]
 
Australian kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(67 v 285 vrk)
Windsor perustuslaillinen perinnöllinen
  Papua-Uusi-Guinea  
Papua-Uuden-Guinean kuningatar
16. syyskuuta, 1975
(44 v 62 vrk)
  Salomonsaaret  
Salomonsaarten kuningatar
7. heinäkuuta, 1978
(41 v 133 vrk)
  Tonga   Tupou VI
(s. 1959)
[44]
 
Tongan kuningas
18. maaliskuuta 2012
(7 v 244 vrk)
Tupou
  Tuvalu   Elisabet II
(s. 1926)
[45][46]
 
Tuvalun kuningatar
1. lokakuuta, 1978
(41 v 47 vrk)
Windsor
  Uusi-Seelanti  
Uuden-Seelannin kuningatar
6. helmikuuta, 1952
(67 v 285 vrk)

LähteetMuokkaa

  1. Rulers of Bahrain Constitutional Framework. Kingdom of Bahrain. Viitattu 30.04.2013.
  2. Lavish coronation for Bhutan king BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  3. H. Bolkiah, Sultan of Brunei Klosi News. Klosi. Viitattu 30.04.2013.
  4. Their Majesties the Emperor and Empress Imperial Family. The Imperial Household Agency. Viitattu 30.04.2013.
  5. His Majesty King Abdullah II Ibn Al: Profile Hussein Imperial Family. His Majesty King Abdullah II Ibn Al. Viitattu 30.04.2013.
  6. Biography of His Majesty King Norodom Sihamoni of Cambodia King Norodom Sihamoni of Cambodia. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  7. His Highness; The State of Kuwait Amir's Curriculum Vitae Kuwait Government Online. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  8. Youngest Ruler selected thestar.com. Viitattu 20.12.2016.
  9. His Majesty’s Biography His Majesty Sultan Qaboos bin Said. Qaboos Home. Viitattu 30.04.2013.
  10. The Amir's Biography Biography. Amiri Diwan. Viitattu 30.04.2013.
  11. King Abdullah bin Abdulaziz ABout Saudi Arabia. Royal Embassy of Saudi Arabia
    Washington, D.C. Viitattu 30.04.2013.
  12. Profile: Thailand's new King Vajiralongkorn BBC Asia-Pacific. BBC World News. Viitattu 20.12.2016.
  13. The President Embassy of the United Arab Emirates in London. Viitattu 30.04.2013.
  14. His Majesty King Letsie III King's Office. The Lesotho Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  15. Biography of HM. King Mohammed VI Monarchy. Gouvernement du Royaume du Maroc. Viitattu 30.04.2013.
  16. Choosing Monarchy Choosing the King. The Government of the Kingdom of Swaziland. Viitattu 30.04.2013.
  17. Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 30.04.2013.
  18. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  19. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  20. The Belgian Monarchy History The Belgian Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  21. Espanjan uuden kuninkaan arki alkaa juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset on lakaistu syrjään Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 30.04.2013.
  22. Prince Hans-Adam II The Princes. Princely House of Liechtenstein. Viitattu 30.04.2013.
  23. S.A.R. le Grand-Duc Monarchie et famille grand-ducale. Informations et actualités du Gouvernment Luxembourgeois. Viitattu 30.04.2013.
  24. H.S.H. Prince Albert II Biography. Prince's Palace of Monaco. Viitattu 30.04.2013.
  25. His Majesty King Harald Royal Family. Royal House of Norway. Viitattu 30.04.2013.
  26. H.M. King Carl XVI Gustaf Royal Family. Swedish Royal Court. Viitattu 30.04.2013.
  27. Her Majesty Queen Margrethe 2 Royal Family. The Danish Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  28. Her Majesty the Queen Royal Family. The British Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  29. [http://www.vatican.va/holy_father/francesco/biography/index_en.htm BIOGRAPHY OF THE HOLY FATHER FRANCIS] The Holy Father. The Holy See. Viitattu 30.04.2013.
  30. The Queen and Antigua and Barbuda History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  31. Queen and The Bahamas History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  32. Queen and Barbados History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  33. Queen and Belize History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  34. Queen and Canada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  35. Queen and Grenada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  36. Queen and Jamaica History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  37. Queen and St Christopher and Nevis History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  38. Queen and St. Lucia History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  39. Queen and St Vincent and the Grenadines History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  40. Queen and Australia The Queen's role in Australia. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  41. Queen and Papua New Guinea History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  42. Queen and the Solomon Islands History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  43. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  44. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  45. Queen and New Zealand History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  46. Queen and and Tuvalu History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.