Luettelo suurimmista kasvisuvuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo suurimmista kasvisuvuista: Luettelossa on putkilokasveihin (Tracheophyta) kuuluvien kasvien lajimäärältään suurimmat suvut, joissa on vähintään 500 lajia. Kolmea sanikkaisten sukua lukuun ottamatta kaikki suurimmat suvut kuuluvat siemenkasvien ja koppisiemenisten (Angiospermae) kladeihin. Lajiluvussa saattaa esiintyä vaihtelua lähteestä riippuen. Eräisiin sukuihin, kuten ukonkeltanoihin, voikukkiin, leinikkeihin ja poimulehtiin, kuuluu myös tulkinnanvaraisia pikkulajeja.

KukkakasvitMuokkaa

Sijoitus Suku Suomenkielinen nimi Lajimäärä Heimo Lisätietoa
1 Hieracium ukonkeltanot 4566[1] Asteraceae apomiktinen suku
2 Astragalus kurjenherneet 3063[2] Fabaceae
3 Taraxacum voikukat 2421[3] Asteraceae apomiktinen suku
4 Piper aitopippurit eli pippurit 2405[4] Piperaceae
5 Bulbophyllum kirrikämmekät 2145[5] Orchidaceae
6 Euphorbia tyräkit 2087[6] Euphorbiaceae Luettelo tyräkkilajeista
7 Carex sarat 2026[7] Cyperaceae
8 Begonia begoniat eli vinolehdet 1993[8] Begoniaceae
9 Miconia 1898[9] Melastomataceae
10 Epidendrum epidendrumit 1771[10] Orchidaceae
11 Ranunculus leinikit eli aitoleinikit 1690[11] Ranunculaceae apomiktinen suku
12 Psychotria kahvikit 1638[12] Rubiaceae
13 Dendrobium puikkokämmekät 1601[13] Orchidaceae
14 Rubus vatukat 1454[14] Rosaceae apomiktinen suku
15 Senecio villakot eli kantavillakot 1450[15] Asteraceae Luettelo villakkolajeista
16 Peperomia muorinkukat 1416[16] Piperaceae
17 Stelis 1332[17] Orchidaceae
18 Solanum marjakoisot eli koisot 1235[18] Solanaceae
19 Syzygium jambolaanit 1200[19] Myrtaceae
20 Eugenia eugeniat 1188[20] Myrtaceae
21 Lepanthes 1164[21] Orchidaceae
22 Anthurium flamingokukat 1144[22] Araceae
23 Croton krotonit 1140[23] Euphorbiaceae
24 Impatiens palsamit eli kannuspalsamit 1093[24] Balsaminaceae
25 Acacia akaasiat eli akasiat 1086[25] Fabaceae
26 Rhododendron alppiruusut 1076[26] Ericaceae Luettelo alppiruusulajeista
27 Allium laukat eli kotalaukat eli sipulit 1018[27] Amaryllidaceae
28 Salvia salviat 1012[28] Lamiaceae
29 Cyperus sädekaislat 951[29] Cyperaceae
30 Justicia jaakonkukat ja pantterinkidat 939[30] Acanthaceae
31 Habenaria ripsukämmekät 894[31] Orchidaceae
32 Silene kohokit eli rakkokohokit 886[32] Caryophyllaceae
33 Ficus viikunat eli marjaviikunat 881[33] Moraceae
34 Phyllanthus laipikat 874[34] Phyllanthaceae Luettelo laipikkalajeista
35 Erica kellokanervat 839[35] Ericaceae
36 Myrcia 789[36] Myrtaceae
37 Eucalyptus eukalyptukset 758[37] Myrtaceae
38 Centaurea kaunokit eli sädekaunokit 755[38] Asteraceae
39 Alchemilla poimulehdet 743[39] Rosaceae apomiktinen suku
40 Diospyros eebenpuut 737[40] Ebenaceae
41 Ardisia 731[41] Primulaceae
42 Indigofera indigot 713[42] Fabaceae
43 Crotalaria kuituherneet 712[43] Fabaceae
44 Cyrtandra 704[44] Gesneriaceae
45 Palicourea 688[45] Rubiaceae
46 Pedicularis kuusiot 678[46] Orobanchaceae
47 Cousinia 664[47] Asteraceae
48 Polygala linnunruohot 662[48] Polygalaceae
48 Viola orvokit 662[49] Violaceae
50 Maxillaria 651[50] Orchidaceae
51 Tillandsia tillandsiat 649[51] Bromeliaceae
52 Elatostema kurttulehdet 647[52] Urticaceae
53 Masdevallia 644[53] Orchidaceae
54 Festuca pikkunadat eli nadat 643[54] Poaceae
55 Galium matarat eli ratasmatarat 636[55] Rubiaceae
56 Ipomoea elämänlangat 633[56] Convolvulaceae
57 Dioscorea jamssit 631[57] Dioscoreaceae
58 Berberis happomarjat 621[58] Berberidaceae
59 Lupinus lupiinit 612[59] Fabaceae
60 Oxytropis keulankärjet 611[60] Fabaceae
61 Limonium ikiviuhkot 607[61] Plumbaginaceae
61 Pilea piileat 607[62] Urticaceae
63 Coelogyne helokämmekät 595[63] Orchidaceae
63 Mimosa mimosat 595[64] Fabaceae
65 Pandanus kairapalmut 592[65] Pandanaceae
66 Aloë aaloet 587[66] Asphodelaceae
67 Passiflora passiot eli kärsimyskukat 575[67] Passifloraceae
68 Poa nurmikat eli aitonurmikat 573[68] Poaceae
69 Ixora tähtikukat 572[69] Rubiaceae
70 Ilex orjanlaakerit 571[70] Aquifoliaceae
71 Philodendron köynnösvehkat 565[71] Araceae
72 Oxalis käenkaalit 560[72] Oxalidaceae
73 Helichrysum nappiolkikukat eli olkikukat 557[73] Asteraceae
74 Pleurothallis tupaskämmekät 548[74] Orchidaceae
75 Hoya posliinikukat 545[75] Apocynaceae
76 Ocotea viherlaakerit 540[76] Lauraceae
77 Aristolochia piippukukat eli piippuköynnökset 535[77] Aristolochiaceae
78 Delphinium ritarinkannukset 525[78] Ranunculaceae
79 Primula esikot 521[79] Primulaceae
80 Saussurea siniläätteet eli läätteet 515[80] Asteraceae
81 Hypericum kuismat 510[81] Hypericaceae

SanikkaisetMuokkaa

Sijoitus Suku Suomenkielinen nimi Lajimäärä Heimo
1 Asplenium raunioiset 776[82] Aspleniaceae
2 Elaphoglossum kielisaniaiset 756[83] Polypodiaceae
3 Selaginella mähkät 722[84] Selaginellaceae

LähteetMuokkaa

  • David G. Frodin 2004: History and concepts of big plant genera. Taxon 53:3 753–776. Verkkoversio jstor.org. (englanniksi)

ViitteetMuokkaa

  1. Govaerts, R. et al.: Hieracium L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  2. Govaerts, R. et al.: Astragalus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  3. Govaerts, R. et al.: Taraxacum F.H.Wigg. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  4. Govaerts, R. et al.: Piper L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  5. Govaerts, R. et al.: Bulbophyllum Thouars Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  6. Govaerts, R. et al.: Euphorbia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  7. Govaerts, R. et al.: Carex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  8. Govaerts, R. et al.: Begonia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  9. Govaerts, R. et al.: Miconia Ruiz & Pav. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  10. Govaerts, R. et al.: Epidendrum L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  11. Govaerts, R. et al.: Ranunculus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  12. Govaerts, R. et al.: Psychotria L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  13. Govaerts, R. et al.: Dendrobium Sw. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  14. Govaerts, R. et al.: Rubus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  15. Govaerts, R. et al.: Senecio L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  16. Govaerts, R. et al.: Peperomia Ruiz & Pav. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  17. Govaerts, R. et al.: Stelis Sw. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  18. Govaerts, R. et al.: Solanum L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  19. Govaerts, R. et al.: Syzygium Gaertn. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  20. Govaerts, R. et al.: Eugenia P.Micheli ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  21. Govaerts, R. et al.: Lepanthes Sw. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  22. Govaerts, R. et al.: Anthurium Schott Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  23. Govaerts, R. et al.: Croton L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  24. Govaerts, R. et al.: Impatiens Riv. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  25. Govaerts, R. et al.: Acacia Mill. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  26. Govaerts, R. et al.: Rhododendron L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  27. Govaerts, R. et al.: Allium L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  28. Govaerts, R. et al.: Salvia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  29. Govaerts, R. et al.: Cyperus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  30. Govaerts, R. et al.: Justicia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  31. Govaerts, R. et al.: Habenaria Willd. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  32. Govaerts, R. et al.: Silene L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  33. Govaerts, R. et al.: Ficus Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  34. Govaerts, R. et al.: Phyllanthus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  35. Govaerts, R. et al.: Erica Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  36. Govaerts, R. et al.: Myrcia DC. ex Guill. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  37. Govaerts, R. et al.: Eucalyptus L'Hér. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  38. Govaerts, R. et al.: Centaurea L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  39. Govaerts, R. et al.: Alchemilla L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  40. Govaerts, R. et al.: Diospyros L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  41. Govaerts, R. et al.: Ardisia Sw. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  42. Govaerts, R. et al.: Indigofera L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  43. Govaerts, R. et al.: Crotalaria L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  44. Govaerts, R. et al.: Cyrtandra J.R.Forst. & G.Forst. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  45. Govaerts, R. et al.: Palicourea Aubl. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  46. Govaerts, R. et al.: Pedicularis L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  47. Govaerts, R. et al.: Cousinia Cass. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  48. Govaerts, R. et al.: Polygala Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  49. Govaerts, R. et al.: Viola L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  50. Govaerts, R. et al.: Maxillaria Ruiz & Pav. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  51. Govaerts, R. et al.: Tillandsia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  52. Govaerts, R. et al.: Elatostema J.R.Forst. & G.Forst. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  53. Govaerts, R. et al.: Masdevallia Ruiz & Pav. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  54. Govaerts, R. et al.: Festuca Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  55. Govaerts, R. et al.: Galium L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  56. Govaerts, R. et al.: Ipomoea L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  57. Govaerts, R. et al.: Dioscorea Plum. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  58. Govaerts, R. et al.: Berberis L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  59. Govaerts, R. et al.: Lupinus L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  60. Govaerts, R. et al.: Oxytropis DC. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  61. Govaerts, R. et al.: Limonium Mill. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  62. Govaerts, R. et al.: Pilea Lindl. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  63. Govaerts, R. et al.: Coelogyne Lindl. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  64. Govaerts, R. et al.: Mimosa L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  65. Govaerts, R. et al.: Pandanus Parkinson Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  66. Govaerts, R. et al.: Aloe L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  67. Govaerts, R. et al.: Passiflora L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  68. Govaerts, R. et al.: Poa L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  69. Govaerts, R. et al.: Ixora L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  70. Govaerts, R. et al.: Ilex Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  71. Govaerts, R. et al.: Philodendron Schott Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  72. Govaerts, R. et al.: Oxalis L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  73. Govaerts, R. et al.: Helichrysum Mill. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  74. Govaerts, R. et al.: Pleurothallis R.Br. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  75. Govaerts, R. et al.: Hoya R.Br. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  76. Govaerts, R. et al.: Ocotea Aubl. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  77. Govaerts, R. et al.: Aristolochia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  78. Govaerts, R. et al.: Delphinium Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  79. Govaerts, R. et al.: Primula L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  80. Govaerts, R. et al.: Saussurea DC. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  81. Govaerts, R. et al.: Hypericum Tourn. ex L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  82. Govaerts, R. et al.: Asplenium L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 23.10.2022. (englanniksi)
  83. Govaerts, R. et al.: Elaphoglossum Schott ex J.Sm. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 23.10.2022. (englanniksi)
  84. Govaerts, R. et al.: Selaginella P.Beauv. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 23.10.2022. (englanniksi)