Luettelo natsi-Saksan kenraaleista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on epätäydellinen luettelo natsi-Saksan kenraaleista. Luetellut sotilaat palvelivat kenraalikuntaan kuuluvina upseereina Adolf Hitlerin johtaman natsi-Saksan asevoimissa Wehrmachtissa tai SS-joukoissa vuosien 1933–1945 välisenä aikana. Luetteloon ei ole sisällytetty kenraaleja, jotka vetäytyivät lopullisesti eläkkeelle aktiivipalveluksesta ennen vuotta 1933.

ValtakunnanmarsalkkaMuokkaa

Reichsmarschall des Grossdeutschen Reiches:

  • Hermann Göring – (1893–1946), Suur-Saksan valtakunnanmarsalkka, kaikkia maa- ja ilmavoimien marsalkanarvoja korkeampi arvo. Myös Oberbefehlshaber der deutschen Luftwaffe, Luftwaffen ylipäällikkö.

MaavoimatMuokkaa

Maavoimien eli Heerin kenraalit:

SotamarsalkatMuokkaa

 
”Erämaan kettuna” tunnettu sotamarsalkka Erwin Rommel.

Generalfeldmarschall:

Erityisarvot:

KenraalieverstitMuokkaa

 
Kenraalieversti Eduard Dietl komensi saksalaisia joukkoja Suomessa jatkosodan aikana.

Generaloberst:

KenraalitMuokkaa

JalkaväenkenraalitMuokkaa

General der Infanterie:

PanssarikenraalitMuokkaa

General der Panzertruppe:

RatsuväenkenraalitMuokkaa

General der Kavallerie:

TykistönkenraalitMuokkaa

General der Artillerie:

Viestijoukkojen kenraalitMuokkaa

General der Nachrichtentruppe:

VuoristojääkärikenraalitMuokkaa

General der Gebirgsgruppe:

KenraaliluutnantitMuokkaa

Generalleutnant:

KenraalimajuritMuokkaa

Generalmajor:

IlmavoimatMuokkaa

Ilmavoimien eli Luftwaffen kenraalit:

SotamarsalkatMuokkaa

Generalfeldmarschall:

KenraalieverstitMuokkaa

Generaloberst der Luftwaffe:

KenraalitMuokkaa

General der Flieger (lennoston kenraali):

General der Fallschirmtruppe (laskuvarjojääkärijoukkojen kenraali):

General der Flakartillerie (ilmatorjuntatykistön kenraali):

General der Luftnachrichtentruppe (ilmavoimien viestijoukkojen kenraali)

General der Luftwaffe

KenraaliluutnantitMuokkaa

Generalleutnant:

KenraalimajuritMuokkaa

Generalmajor:

MerivoimatMuokkaa

 
Karl Dönitz, Kriegsmarinen komentaja 1943–1945

Merivoimien Kriegsmarinen amiraalit:

SuuramiraalitMuokkaa

Großadmiral (suuramiraali):

KenraaliamiraalitMuokkaa

Generaladmiral (kenraaliamiraali):

AmiraalitMuokkaa

Admiral (amiraali):

Vara-amiraalitMuokkaa

Vizeadmiral (vara-amiraali):

Kontra-amiraalitMuokkaa

Konteradmiral (kontra-amiraali):

LääkintäjoukotMuokkaa

Lääkintäjoukkojen eli Sanitätswesenin kenraalit

Lääkintäjoukkojen ylilääkäriMuokkaa

Generaloberstabsarzt:

Lääkintäjoukkojen komentajaMuokkaa

Generalstabsarzt:

LääkintäkenraalitMuokkaa

Generalarzt (lääkintäkenraali):

SS-joukotMuokkaa

 
Heinrich Himmler, SS:n ja Gestapon pitkäaikaisin johtaja.

Reichsführer-SSMuokkaa

Reichsführer-SS oli SS:n johtajalle varattu arvo.

SS-OberstgruppenführerMuokkaa

SS-Oberstgruppenführer oli kenraalieverstiä vastaava arvo.

SS-ObergruppenführerMuokkaa

SS-Obergruppenführer oli kenraalia vastaava arvo.

SS-GruppenführerMuokkaa

SS-Gruppenführer oli kenraaliluutnanttia vastaava arvo.

SS-BrigadeführerMuokkaa

SS-Brigadeführer oli kenraalimajuria vastaava arvo.

Heinäkuun 20. päivän salaliittoon osallistuneet kenraalitMuokkaa

 
Kenraalieversti Ludwig Beck oli mukana useissa yrityksissä suistaa kansallissosialistinen puolue vallasta.

Lisäksi:

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa