Avaa päävalikko

Luettelo Yhdysvaltain ensimmäisistä naisista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Yhdysvaltain ensimmäisistä naisista (engl. First Lady). Yhdysvaltain ensimmäinen nainen on epävirallinen titteli, joka tarkoittaa Valkoisen talon emäntänä toimivaa naispuolista henkilöä. Hän on yleensä Yhdysvaltain presidentin puoliso, mutta ensimmäiseksi naiseksi on kutsuttu myös muita presidentin sukulaisia, kuten tytärtä.lähde? Luettelo on aikajärjestyksessä.

LuetteloMuokkaa

Nro. Kuva Nimi ja sukulaisuussuhde Mistä Mihin
1   Martha Dandridge Custis Washington
George Washingtonin puoliso[1][2]
30. huhtikuuta 1789 4. maaliskuuta 1797
2   Abigail Adams
John Adamsin puoliso[3][4]
4. maaliskuuta 1797 4. maaliskuuta 1801
3   Martha Jefferson Randolph
Thomas Jeffersonin tytär[5][6]
4. maaliskuuta 1801 4. maaliskuuta 1809
4   Dolley Madison
James Madisonin puoliso[7][8]
4. maaliskuuta 1809 4. maaliskuuta 1817
5   Elizabeth Kortright Monroe
James Monroen puoliso[9][10]
4. maaliskuuta 1817 4. maaliskuuta 1825
6   Louisa Catherine Johnson Adams
John Quincy Adamsin puoliso[11][12]
4. maaliskuuta 1825 4. maaliskuuta 1829
7   Emily Donelson
Andrew Jacksonin vaimon veljentytär
4. maaliskuuta 1829 19. joulukuuta 1836
7.1   Sarah Yorke Jackson
Andrew Jacksonin miniä
26. marraskuuta, 1834 4. maaliskuuta, 1837
8   Angelica Singleton Van Buren
Martin Van Burenin miniä
4. maaliskuuta 1837 4. maaliskuuta 1841
9   Anna Tuthill Symmes Harrison
William Henry Harrisonin puoliso
4. maaliskuuta 1841 4. huhtikuuta 1841
10.1   Letitia Christian Tyler
John Tylerin ensimmäinen puoliso
4. huhtikuuta 1841 10. syyskuuta 1842
10.2   Priscilla Cooper Tyler
John Tylerin miniä
10. syyskuuta 1842 26. kesäkuuta 1844
10.3   Julia Gardiner Tyler
John Tylerin toinen puoliso
26. kesäkuuta 1844 4. maaliskuuta 1845
11   Sarah Childress Polk
James K. Polkin puoliso
4. maaliskuuta 1845 4. maaliskuuta 1849
12   Margaret Mackall Smith Taylor
Zachary Taylorin puoliso
4. maaliskuuta 1849 9. heinäkuuta 1850
13   Abigail Powers Fillmore
Millard Fillmoren puoliso
9. heinäkuuta 1850 4. maaliskuuta 1853
14   Jane Means Appleton Pierce
Franklin Piercen puoliso
4. maaliskuuta 1853 4. maaliskuuta 1857
15   Harriet Lane
James Buchananin sisarentytär
4. maaliskuuta 1857 4. maaliskuuta 1861
16   Mary Todd Lincoln
Abraham Lincolnin puoliso
4. maaliskuuta 1861 15. huhtikuuta 1865
17   Eliza McCardle Johnson
Andrew Johnsonin puoliso
15. huhtikuuta 1865 4. maaliskuuta 1869
18   Julia Dent Grant
Ulysses S. Grantin puoliso
4. maaliskuuta 1869 4. maaliskuuta 1877
19   Lucy Ware Webb Hayes
Rutherford B. Hayesin puoliso
4. maaliskuuta 1877 4. maaliskuuta 1881
20   Lucretia RudolphGarfield
James A. Garfieldin puoliso
4. maaliskuuta 1881 19. syyskuuta 1881
21   Mary Arthur McElroy
Chester A. Arthurin sisar
19. syyskuuta 1881 4. maaliskuuta 1885
22.1   Rose Cleveland
Grover Clevelandin sisar
4. maaliskuuta 1885 2. kesäkuuta 1886
22.2   Frances Folsom Cleveland
Grover Clevelandin puoliso
2. kesäkuuta 1886 4. maaliskuuta 1889
23.1   Caroline Harrison
Benjamin Harrisonin puoliso
4. maaliskuuta 1889 25. lokakuuta 1892
23.2   Mary Harrison McKee
Benjamin Harrisonin tytär
25. lokakuuta 1892 4. maaliskuuta 1893
24   Frances Cleveland
Grover Clevelandin puoliso
4. maaliskuuta 1893 4. maaliskuuta 1897
25   Ida Saxton McKinley
William McKinleyn puoliso
4. maaliskuuta 1897 14. syyskuuta 1901
26   Edith Kermit Carow Roosevelt
Theodore Rooseveltin puoliso
14. syyskuuta 1901 4. maaliskuuta 1909
27   Helen Herron Taft
William Howard Taftin puoliso
4. maaliskuuta 1909 4. maaliskuuta 1913
28   Ellen Wilson
Woodrow Wilsonin ensimmäinen puoliso
4. maaliskuuta 1913 6. elokuuta 1914
28.1   Margaret Woodrow Wilson
Woodrow Wilsonin tytär
6. elokuuta, 1914 18. joulukuuta, 1915
28.2   Edith Bolling Galt Wilson
Woodrow Wilsonin toinen puoliso
18. joulukuuta 1915 4. maaliskuuta 1921
29   Florence Kling Harding
Warren G. Hardingin puoliso
4. maaliskuuta 1921 3. elokuuta 1923
30   Grace Anna Goodhue Coolidge
Calvin Coolidgen puoliso
3. elokuuta 1923 4. maaliskuuta 1929
31   Lou Henry Hoover
Herbert Hooverin puoliso
4. maaliskuuta 1929 4. maaliskuuta 1933
32   Anna Eleanor Roosevelt
Franklin D. Rooseveltin puoliso
4. maaliskuuta 1933 12. huhtikuuta 1945
33   Elizabeth Virginia Wallace Truman
Harry S. Trumanin puoliso
12. huhtikuuta 1945 20. tammikuuta 1953
34   Mamie Doud Eisenhower
Dwight D. Eisenhowerin puoliso
20. tammikuuta 1953 20. tammikuuta 1961
35   Jacqueline Bouvier Kennedy
John F. Kennedyn puoliso
20. tammikuuta 1961 22. marraskuuta 1963
36   Claudia Alta Tayloe "Lady Bird" Johnson
Lyndon B. Johnsonin puoliso
22. marraskuuta 1963 20. tammikuuta 1969
37   Thelma Catherine "Pat" Ryan Nixon
Richard Nixonin puoliso
20. tammikuuta 1969 9. elokuuta 1974
38   Betty Bloomer Ford
Gerald R. Fordin puoliso
9. elokuuta 1974 20. tammikuuta 1977
39   Rosalynn Smith Carter
Jimmy Carterin puoliso
20. tammikuuta 1977 20. tammikuuta 1981
40   Nancy Davis Reagan
Ronald Reaganin toinen puoliso
20. tammikuuta 1981 20. tammikuuta 1989
41   Barbara Pierce Bush
George H. W. Bushin puoliso
20. tammikuuta 1989 20. tammikuuta 1993
42   Hillary Rodham Clinton
Bill Clintonin puoliso
20. tammikuuta 1993 20. tammikuuta 2001
43   Laura Welch Bush
George W. Bushin puoliso
20. tammikuuta 2001 20. tammikuuta 2009
44   Michelle Obama
Barack Obaman puoliso
20. tammikuuta 2009 20. tammikuuta 2017
45   Melania Trump
Donald Trumpin puoliso
20. tammikuuta 2017

LähteetMuokkaa

  1. Biography of Martha Washington White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  2. First Lady Biography: Martha Washington Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  3. Biography of Abigail Adams White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  4. First Lady Biography: Abigail Adams Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  5. Biography of Martha Jefferson White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  6. First Lady Biography: Martha Jefferson Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  7. Biography of Dolley Madison White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  8. First Lady Biography: Dolley Madison Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  9. Biography of Elizabeth Monroe White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  10. First Lady Biography: Elizabeth Monroe Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  11. Biography of Louisa Adams White House. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)
  12. First Lady Biography: Louisa Adams Firstladies.org. Viitattu 6.10.2010. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa