Luettelo Ultimate Fighting Championship -mestareista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Ultimate Fighting Championship -mestareista painoluokittain.

Kun UFC perustettiin vuonna 1993, ei painoluokkia ollut. Sittemmin laji kiellettiin useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa, minkä johdosta se ryhtyi yhteistyöhön muiden kamppailulajijärjestöjen kanssa ja loi painoluokkasysteemin. Ensiksi painoluokkia oli kaksi: raskassarja (yli 91 kg) ja kevytsarja. Myöhemmin kevytsarja muutettiin keskisarjaksi ja luotiin uusi välisarja (77 kg) sekä kevytsarja (70 kg). Sittemmin käyttöön on otettu myös alempi raskassarja, höyhensarja ja kääpiösarja. UFC järjestää parhaillaan turnausta, jossa selvitetään uuden kärpässarjan mestaria.

Mestarit painoluokittainMuokkaa

Raskassarja (265 paunaa, 120 kg)Muokkaa

Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Mark Coleman
(v. Dan Severn)
7. helmikuuta 1997
(UFC 12)
Dothan, Alabama, Yhdysvallat
  Maurice Smith 27. heinäkuuta 1997
(UFC 14)
Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
  Randy Couture 21. joulukuuta 1997
(UFC Japan)
Jokohama, Japani
Couture joutui luopumaan mestaruudestaan sopimuserimielisyyksien takia joulukuussa 1998.
  Bas Rutten
(v. Kevin Randleman)
7. toukokuuta 1999
(UFC 20)
Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
Mestaruustitteli jäi avoimeksi kesäkuussa 1999 kun Rutten joutui lopettamaan loukkaantumisten takia .[1]
  Kevin Randleman
(v. Pete Williams)
19. marraskuuta 1999
(UFC 23)
Tokio, Japani
  Randy Couture (2) 17. marraskuuta 2000
(UFC 28)
Tokio, Japani
  Josh Barnett 22. maaliskuuta 2002
(UFC 36)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Barnett joutui luopumaan mestaruudestaan maaliskuussa 2002 jäätyään doping-testissä kiinni anabolisista steroideista.[2]
  Ricco Rodriguez
(v. Randy Couture)
27. syyskuuta 2002
(UFC 39)
Uncasville, Connecticut, Yhdysvallat
  Tim Sylvia 28. helmikuuta 2003
(UFC 41)
Atlantic City, New Jersey, Yhdysvallat
.[3]
  Frank Mir
(v. Tim Sylvia)
19. kesäkuuta 2004
(UFC 48)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Andrei Arlovski
(v. Tim Sylvia, tilapäinen mestaruus)
5. helmikuuta 2005
(UFC 51)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Mir joutui luopumaan mestaruudestaan elokuussa 2005, koska ei pystynyt puolustamaan sitä loukkaantumisen takia.[4]
  Andrei Arlovski
(julistettiin kiistattomaksi mestariksi)
12. elokuuta 2005
  Tim Sylvia (2) 15. huhtikuuta 2006
(UFC 59)
Anaheim, Kalifornia, Yhdysvallat
  Randy Couture (3) 3. maaliskuuta 2007
(UFC 68)
Columbus, Ohio, Yhdysvallat
  Antônio Rodrigo Nogueira
(v. Tim Sylvia, tilap. mestaruus)
2. helmikuuta 2008
(UFC 81)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat  
  Brock Lesnar
(v. Randy Couture)
15. marraskuuta 2008
(UFC 91)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat  
  Cain Velasquez 23. lokakuuta 2010
(UFC 121)
Salinas, Kalifornia,

Yhdysvallat

 
  Junior dos Santos 12. marraskuuta 2011
(UFC on Fox: Velasquez vs. Dos Santos)
Anaheim, Kalifornia, Yhdysvallat

Alempi raskassarja (205 paunaa, 93 kg)Muokkaa

Alempi raskassarja oli nimeltään keskisarja ennen UFC 31:tä (4. toukokuuta 2001). UFC 75:ssä Quinton Jackson voitti Dan Hendersonin. Ottelun seurauksena yhdistyivät UFC:n alemman raskaansarjan sekä PRIDEn keskisarjan mestaruustittelit.
Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Frank Shamrock
(v. Kevin Jackson)
21. joulukuuta 1997
(UFC Japan)
Jokohama, Japani
Mestaruus jäi avoimeksi marraskuussa 1999 kun Shamrock lopetti uransa.
  Tito Ortiz
(v. Wanderlei Silva)
14. huhtikuuta 2000
(UFC 25)
Tokio, Japani
  Randy Couture
(v. Chuck Liddell, tilapäinen mestaruus)
6. kesäkuuta 2003
(UFC 43)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Randy Couture
(v. Tito Ortiz, kiistaton mestaruus)
26. syyskuuta 2003
(UFC 44)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Vitor Belfort 31. tammikuuta 2004
(UFC 46)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Randy Couture (2) 21. elokuuta 2004
(UFC 49)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Chuck Liddell 16. huhtikuuta 2005
(UFC 52)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Quinton Jackson 26. toukokuuta 2007
(UFC 71)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Forrest Griffin 5. heinäkuuta 2008
(UFC 86)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Rashad Evans 27. joulukuuta 2008
(UFC 92)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Lyoto Machida 27. toukokuuta 2009
(UFC 98)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Mauricio "Shogun" Rua 8. toukokuuta 2010
(UFC 113)
Montreal, Quebec, Kanada
  Jon Jones 19. maaliskuuta 2011
(UFC 128)
Newark, New Jersey, Yhdysvallat

Keskisarja (185 paunaa, 84 kg)Muokkaa

UFC 82:ssa Anderson Silva voitti Dan Hendersonin. Ottelun seurauksena yhdistyivät UFC:n keskisarjan sekä PRIDEn välisarjan mestaruustittelit.
Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Dave Menne
(v. Gil Castillo)
28. syyskuuta 2001
(UFC 33)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Murilo Bustamante 11. tammikuuta 2002
(UFC 35)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Bustamante joutui luopumaan mestaruudestaan 5. lokakuuta 2002 siirryttyään ottelemaan PRIDE-järjestön alaisuuteen.
  Evan Tanner
(v. David Terrell)
5. helmikuuta 2005
(UFC 51)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Rich Franklin
4. kesäkuuta 2005
(UFC 53)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Anderson Silva 14. lokakuuta 2006
(UFC 64)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat

Välisarja (170 paunaa, 77 kg)Muokkaa

Välisarjan nimi oli kevytsarja ennen UFC 31:tä (4. toukokuuta 2001)
Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Pat Miletich
(v. Mikey Burnett)
16. lokakuuta 1998
(UFC Brazil)
São Paulo, Brasilia
  Carlos Newton 4. toukokuuta 2001
(UFC 31)
Atlantic City, New Jersey, Yhdysvallat
  Matt Hughes 2. marraskuuta 2001
(UFC 34)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  B.J. Penn 31. tammikuuta 2004
(UFC 46)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Penn joutui luopumaan mestaruudestaan 17. toukokuuta 2004 tehtyään sopimuksen K-1-järjestön kanssa.[5]
  Matt Hughes (2)
(v. Georges St. Pierre)
22. lokakuuta 2004
(UFC 50)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
  Georges St. Pierre 18. marraskuuta 2006
(UFC 65)
Sacramento, Kalifornia, Yhdysvallat
  Matt Serra 7. huhtikuuta 2007
(UFC 69)
Houston, Texas, Yhdysvallat
  Georges St. Pierre
(v. Matt Hughes, tilapäinen mestaruus)
29. joulukuuta 2007
(UFC 79)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat  
  Georges St. Pierre
(v. Matt Serra, kiistaton mestaruus)
19. huhtikuuta 2008
(UFC 83)
Montreal, Quebec, Kanada  

Kevytsarja (155 paunaa, 70 kg)Muokkaa

Kevytsarja oli nimeltään kääpiösarja ennen UFC 31:tä (4. toukokuuta 2001).
Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Jens Pulver
(v. Caol Uno)
23. helmikuuta 2001
(UFC 30)
Atlantic City, New Jersey, Yhdysvallat
Maaliskuussa 2002 Pulver luopui mestaruudestaan ja lähti UFC:stä sopimuserimielisyyksien takia.
28. helmikuuta 2003 (UFC 41) B.J. Pennin ja Caol Unon välinen ottelu avoimena olleesta kevytsarjan mestaruudesta päättyi ratkaisemattomaan.
  Sean Sherk
(v. Kenny Florian)
14. lokakuuta 2006
(UFC 64)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Sherk joutui luopumaan mestaruudestaan 8. joulukuuta 2007 jäätyään kiinni steroideista Francaa vastaan käydyn ottelun jälkeisessä testissä.[6]
  B. J. Penn
(v. Joe Stevenson)
19. tammikuuta 2008
(UFC 80)
Newcastle upon Tyne, Englanti
  Frankie Edgar
(v. B. J. Penn)
10. huhtikuuta 2010
(UFC 112)
Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat
  Benson Henderson
(v. Frankie Edgar)
26. helmikuuta 2012
(UFC 144)
Saitama, Japani

Höyhensarja (145 paunaa, 66 kg)Muokkaa

Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Jose Aldo 20. marraskuuta 2010

Kääpiösarja (135 paunaa, 62 kg)Muokkaa

Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Dominick Cruz 20. joulukuuta 2010

Superfight-mestaritMuokkaa

Avoin painoluokka, joka oli käytössä UFC:n alkuaikoina.
Nimi Päivämäärä Paikka Puolustukset
  Ken Shamrock
(v. Dan Severn)
14. heinäkuuta 1995
(UFC 6)
Casper, Wyoming, Yhdysvallat
  Dan Severn 17. maaliskuuta 1996
(UFC 9)
Detroit, Michigan, Yhdysvallat
Superfight-mestaruus yhdistettiin Mark Colemanin raskaansarjan mestaruuteen 7. helmikuuta 1997 (UFC 12), kun Coleman voitti Severnin.

UFC-turnauksetMuokkaa

Tapahtuma Painoluokka Nimi Toiseksi tullut Päivämäärä Paikka
UFC 1 Ei painoluokkaa   Royce Gracie   Gerard Gordeau 12. marraskuuta 1993 Denver, Colorado, Yhdysvallat
UFC 2 Ei painoluokkaa   Royce Gracie   Patrick Smith 11. maaliskuuta 1994 Denver, Colorado, Yhdysvallat
UFC 3 Ei painoluokkaa   Steve Jennum   Harold Howard 9. syyskuuta 1994 Charlotte, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
UFC 4 Ei painoluokkaa   Royce Gracie   Dan Severn 16. joulukuuta 1994 Tulsa, Oklahoma, Yhdysvallat
UFC 5 Ei painoluokkaa   Dan Severn   Dave Beneteau 16. helmikuuta 1995 Charlotte, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
UFC 6 Ei painoluokkaa   Oleg Taktarov   Tank Abbott 14. heinäkuuta 1995 Casper, Wyoming, Yhdysvallat
UFC 7 Ei painoluokkaa   Marco Ruas   Paul Varelans 8. syyskuuta 1995 Buffalo, New York, Yhdysvallat
The Ultimate Ultimate Ei painoluokkaa   Dan Severn   Oleg Taktarov 16. joulukuuta 1995 Denver, Colorado, Yhdysvallat
UFC 8 Ei painoluokkaa   Don Frye   Gary Goodridge 16. helmikuuta 1996 San Juan, Puerto Rico, Yhdysvallat
UFC 10 Ei painoluokkaa   Mark Coleman   Don Frye 12. heinäkuuta 1996 Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
UFC 11 Ei painoluokkaa   Mark Coleman   Scott Ferrozzo 20. syyskuuta 1996 Augusta, Georgia, Yhdysvallat
The Ultimate Ultimate 2 Ei painoluokkaa   Don Frye   Tank Abbott 7. joulukuuta 1996 Birmingham, Alabama, Yhdysvallat

LähteetMuokkaa

  1. http://basrutten.tv/biography.html
  2. http://www.reviewjournal.com/lvrj_home/2004/Aug-14-Sat-2004/sports/24534514.html
  3. http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2006/11/26/SPG19MJT8O1.DTL
  4. http://www.sherdog.com/news/articles.asp?n_id=3249
  5. http://www.mmaringreport.com/index.php?option=com_content&task=view&id=476&Itemid=37
  6. http://sports.yahoo.com/mma/blog/mma_experts/post/Sherk-stripped-of-lightweight-title?urn=mma,56811