Luettelo Saksan hallitsijoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo hallitsijoista jotka hallitsivat Saksan alueita Keski-Euroopassa. Luettelo alkaa Verdunin sopimuksen jälkeisestä ajasta, jolloin Frankkien valtakunta jaettiin kolmeen osaan. Luettelon ensimmäinen hallitsija on Itä-Francian kuningas Ludvig Saksalainen vuodesta 843 ja viimeinen hallitsija on Keisarillisen Saksan viimeinen keisari Vilhelm II, joka toimi Saksan keisarina vuoteen 1918 asti. Luettelossa on myös eri Saksan liittojen valtion päämiehiä sekä Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan saksalaisia keisareita.

Itä-Francien kuninkaat 843–911Muokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Ludvig Saksalainen Karolingit 11. elokuuta 843 23. elokuuta 876 Ludvig Hurskaan poika ja Kaarle Suuren pojanpoika
  Ludvig Nuori
Karolingit 28. elokuuta 876 20. tammikuuta 882 Ludvig Saksalaisen poika
  Kaarloman Baijerilainen Karolingit 28. elokuuta 876 22. maaliskuuta 880 Ludvig Saksalaisen poika
  Kaarle Paksu Karolingit 28. elokuuta 876 12. helmikuuta 881 11. marraskuuta 887 Ludvig Saksalaisen poika
  Arnulf Kärnteniläinen Karolingit 30. marraskuuta 887 25. huhtikuuta 896 8. joulukuuta 899 Kaarloman Baijerilaisen poika
  Ludvig Lapsi Karolingit 21. tammikuuta 900 20-24. syyskuuta 911 Arnulf Kärnteniläisen poika

Saksan kuninkaat 911–1806Muokkaa

Itä-Francian kuningaskunta 911–962Muokkaa

Conradines-dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Konrad I Conradines 10. marraskuuta 911 23. joulukuuta 918  Ludvig Lapsen veljenpoika

Ottojen dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Henrik I Linnustaja Otto 23. huhtikuuta 919 2. heinäkuuta 936  Kaarle Suuren jälkeläinen 4. polvessa
  Arnulf Paha Luitpoldings 919 921 Henrik I Linnustajan vastustaja

Saksan kuninkaat Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan yhteydessä 962–1806Muokkaa

Ottojen dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Otto I
Otto 7. elokuuta 936 2. helmikuuta 962 7. toukokuuta 973 Henrik I Linnustajan poika
  Otto II Otto 26. toukokuuta 961 25. joulukuuta 967 7. joulukuuta 983 Otto I:n poika
  Otto III Otto 25. joulukuuta 983 21. toukokuuta 996 21. tammikuuta 1002 Otto II:n poika
  Henrik II Pyhä Otto 7. kesäkuuta 1002 26. huhtikuuta 1014 13. heinäkuuta 1024 Henrik I Linnustajan pojanpojanpoika

Salianin dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Konrad II Salian 8. syyskuuta 1024 26. maaliskuuta 1027 4. kesäkuuta 1039 Otto I Suuren jälkeläinen
  Henrik III Salian 14. huhtikuuta 1028 25. joulukuuta 1046 5. lokakuuta 1056 Konrad II:n poika
  Henrik IV Salian 17. heinäkuuta 1054 21. maaliskuuta 1084 31. joulukuuta 1105 Henrik III:n poika
  Rudolf Rheinfelden Rheinfeld 15. maaliskuuta 1077 15. lokakuuta 1080 Henrik IV:n vastustaja
  Hermann Luxemburgilainen Salm 6. elokuuta 1081 28. syyskuuta 1088 Henrik IV:n vastustaja
  Konrad II Salian 30. toukokuuta 1087 27. heinäkuuta 1101 Henrik IV:n poika
  Henrik VI Salian 6. tammikuuta 1099 13. huhtikuuta 1111 23. toukokuuta 1125 Henrik IV:n poika

Supplinburgerien dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi
  Lothar II Supplinburger 30. elokuuta 1125 4. kesäkuuta 1133 4. joulukuuta 1137

Hohenstaufen ja Welfien dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Konrad III Hohenstaufen 7. maaliskuuta 1138 15. helmikuuta 1152 Henrik IV:n lapsenlapsi
Henry Berengar Hohenstaufen 30. maaliskuuta 1147 elokuu 1150? Konrad III:n poika
  Fredrik Barbarossa Hohenstaufen 4. maaliskuuta 1152 18. kesäkuuta 1155 10. kesäkuuta 1190 Konrad III:n veljenpoika
  Henrik VI (Saksa) Hohenstaufen 15. elokuuta 1169 14. huhtikuuta 1191 28. syyskuuta 1197 Fredrik Barbarossan poika
  Fredrik II Hohenstaufen 1197 1197 Henrik IV:n poika
  Filip Schwabenilainen Hohenstaufen 6. maaliskuuta 1198 21. elokuuta 1208 Fredrik Barbarossan poika
  Otto IV Welf 29. maaliskuuta 1198 4. lokakuuta 1209 5. heinäkuuta 1215 Filip Scwabenilaisen vastustaja
  Fredrik II Hohenstaufen 5. joulukuuta 1212 22. marraskuuta 1220 26. joulukuuta 1250 Henrik IV:n poika
  Henrik VII
Hohenstaufen 23. huhtikuuta 1220 15. elokuuta 1235 Fredrik II:n poika
  Konrad IV
Hohenstaufen .toukokuuta 1237 1. toukokuuta 1254 Fredrik II:n poika

InterregnumMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Henrik Raspe
Thuringia 22. toukokuuta 1246 16. helmikuuta 1247 Henrik IV:n pojanpojanpojanpojanpoika
  Vilhelm II Holland 3. lokakuuta 1247 28. tammikuuta 1256 Fredrik II:n ja Konrad IV:n vastustaja
  Richard Cornwallilainen Plantagenet 13. tammikuuta 1257 2. huhtikuuta 1272 Alfonso X Viisaan vastustaja
  Alfonso X Viisas Anscarids 1. huhtikuuta 1257 1275 Filip Scwabenilaisen lapsenlapsi

Habsburg ja Nassaun dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Rudolf I Habsburgilainen Habsburg 29. syyskuuta 1273 15. heinäkuuta 1291 Ensimmäinen Habsburg
  Aadolf Nassaulainen Nassau 5. toukokuuta 1292 23. kesäkuuta 1298 valittiin hallitsijaksi lyhyeksi ajaksi
  Albrekt I Itävaltalainen Habsburg 24. kesäkuuta 1298 1. toukokuuta 1308 Rudolf I Habsburgilaisen poika

Luxemburg ja Wittelsbachien dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Henrik VII Luxemburgilainen Luxembourg 27. marraskuuta 1308 13. kesäkuuta 1311 24. elokuuta 1313  
  Ludvig IV Wittelsbach 20. lokakuuta 1314 17. tammikuuta 1328 11. lokakuuta 1347 Rudolf I Habsburgilaisen pojanpoika
  Fredrik Reilu Habsburg 19. lokakuuta 1314/
5. syyskuuta 1325
28. syyskuuta 1322/
13. tammikuuta 1330
Albrekt I Itävaltalaisen poika
  Kaarle IV Luxemburg 11. heinäkuuta 1346 5. huhtikuuta 1355 29. marraskuuta 1378 Henrik VII Luxemburgilaisen pojanpoika
  Günther von Schwarzburg
Schwarzburg 30. tammikuuta 1349 24. toukokuuta 1349 Kaarle IV:n vastustaja
  Wenzel IV Luxemburgilainen Luxemburg 10. kesäkuuta 1376 20. elokuuta 1400 Kaarle IV:n vastustaja
  Ruprecht Pfalsilainen Wittelsbach 21. elokuuta 1400 18. toukokuuta 1410 Ludvig IV :n veljenpojanpoika
  Sigismund Luxemburgilainen Luxemburg 20. syyskuuta 1410
/21. heinäkuuta 1411
3. toukokuuta 1433 9. joulukuuta 1437 Kaarle IV:n poika
  Jobst
Luxemburg 1. lokakuuta 1410 8. tammikuuta 1411 Kaarle IV:n veljenpoika

Habsburgien dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Albert II
Habsburg 18. maaliskuuta 1438 27. lokakuuta 1439 Albrekt I Itävaltalaisen jälkeläinen 4 polvessa. Sigismund Luxemburgilaisen vävypoika
  Fredrik III Habsburg 2. helmikuuta 1440 16. maaliskuuta 1452 19. elokuuta 1493 Albrekt I Itävalatalsien jälkeläisen 4 polvessa. Albrekt II:n toinen serkku
  Maksimilian I Habsburg 16. helmikuuta 1486 4. helmikuuta 1508
valittu keisariksi
12. tammikuuta 1519 Fredrik III:n poika
  Kaarle V Habsburg 28. kesäkuuta 1519 24. helmikuuta 1530 3. elokuuta 1556 Maksimilian I:n pojanpoika
  Ferdinand I Habsburg 5. tammikuuta 1531 14. maaliskuuta 1558
valittu keisariksi
25. heinäkuuta 1564 Maksimilian I:n pojanpoika
  Maksimilian II Habsburg 22. marraskuuta 1562 25. heinäkuuta 1564
valittu keisariksi
12. lokakuuta 1576 Ferdinand I:n poika
  Rudolf II Habsburg 27. lokakuuta 1575 2. marraskuuta 1576
valittu keisariksi
20. tammikuuta 1612 Maksimilian II:n poika
  Matias Habsburg 13. kesäkuuta 1612 13. kesäkuuta 1612
valittu keisariksi
20. maaliskuuta 1619 Maksimilian II:n poika
  Ferdinand II Habsburg 28. elokuuta 1619 28. elokuuta 1619
valittu keisariksi
15. helmikuuta 1637 Ferdinand I:n lapsenlapsenlapsi
  Ferdinand III Habsburg 22. joulukuuta 1636 15. helmikuuta 1637
valittu keisariksi
2. huhtikuuta 1657 Ferdinand II:n lapsenlapsenlapsi
  Ferdinand IV
Habsburg 31. toukokuuta 1653 9. heinäkuuta 1654 Ferdinand III:n lapsi
  Leopold I Habsburg 18. heinäkuuta 1658 18. heinäkuuta 1658
valittu keisariksi
5. toukokuuta 1705 Ferdinand III:n lapsi
  Joosef I Habsburg 23. tammikuuta 1690 5. toukokuuta 1705
valittu keisariksi
17. huhtikuuta 1711 Leopold I:n poika
  Kaarle VI
Habsburg 27. lokakuuta 1711 27. lokakuuta 1711
valittu keisariksi
20. lokakuuta 1740 Leopold I:n poika

Habsburg-Lorrainen dynastiaMuokkaa

Monarkki Dynastia Kuninkaaksi Keisariksi Valtakausi päättyi Kruununperimys
  Kaarle VII
Wittelsbach 14. tammikuuta 1742 14. tammikuuta 1742
valittu keisariksi
20. tammikuuta 1745 Maria Amalian tytär., Joosef I:n lapsenlapsi
  Frans I
Lorraine 13. syyskuuta 1745 13. syyskuuta 1745
valittu keisariksi
18. elokuuta 1765 Maria Amalian puoliso
  Joseph II Habsburg-Lorraine 27. maaliskuuta 1764 18. elokuuta 1765
valittu keisariksi
20. helmikuuta 1790 Frans I:n ja Maria Teresan poika
  Leopold II Habsburg-Lorraine 30. syyskuuta 1790 30. syyskuuta 1790
valittu keisariksi
1. maaliskuuta 1792 Frans I:n ja Maria Teresan poika
  Frans II Habsburg-Lorraine 7. heinäkuuta 1792 7. heinäkuuta 1792
valittu keisariksi
6. elokuuta 1806 Leopold II:n poika. Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta lakkautettiin. Saksan liitot 1806–1871

Reinin liitto 1806–1813Muokkaa

Monarkki Titteli Dynastia Valtakausi
Napoleon I
Ranskan keisari
  Reinin liiton suojelija
Bonaparte 25. heinäkuuta 1806-19. lokakuuta 1813

Saksan liitto 1815–1866Muokkaa

Monarkki Titteli Dynastia Valtakausi
Frans I
Itävallan keisari
  Saksan liitton presidentti

Habsburg-Lothringen

20. kesäkuuta 1815-2. maaliskuuta 1835
Ferdinand I
Itävallan keisari
  Saksan liitton presidentti

Habsburg-Lothringen

2. maaliskuuta 1835-12. heinäkuuta 1848
Juhana   Saksan valtionhoitaja (Reichsverweser)

Habsburg-Lothringen

12. heinäkuuta 1848-20. joulukuuta 1849
Fredrik Vilhelm IV

Preussin kuningas

  Saksan keisari (valittu) Hohenzollern Hänet valitsi Saksan keisariksi Frankfurtin kansalliskokous 28. maaliskuuta 1849. Kieltäytyi kruunusta 3. huhtikuuta 1849
Erfurtin liiton presidentti 26. toukokuuta 1849-29. marraskuuta 1850
Frans Joosef I
Itävallan keisari
  Saksan liitton presidentti Habsburg-Lothringen 1. toukokuuta 1850-24. elokuuta 1866

Pohjois-Saksan liitto 1867–1871Muokkaa

Monarkki Titteli Dynastia Valtakausi
Vilhelm I
Preussin kuningas
Pohjois-Saksan liitton presidentti Hohenzollern 1. heinäkuuta 1867-18. tammikuuta 1871

Saksan valtakunnan keisaritMuokkaa

Monarkki Vallassa Kruununperimys Dynastia
  Vilhelm I
Saksan keisari
18. tammikuuta 1871 – 9. maaliskuuta 1888 Saksan ensimmäinen keisari Hohenzollern
  Fredrik III 9. maaliskuuta 1888 – 15. kesäkuuta 1888 Vilhelm I:n poika Hohenzollern
  Vilhelm II 15. kesäkuuta 1888 – 28. marraskuuta 1918
(luopui kruunusta)
Vilhelm I:n pojanpoika
Fredrik III:n poika
Hohenzollern

LähteetMuokkaa

  1. Table of Holy Roman Emperors A list of kings and emperors who ruled the Holy Roman Empire. About.com Medieval History. Viitattu 28.6.2014.
  2. The Holy Roman Empire and the Habsburgs, 1400–1600 Hellbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 28.6.2014.
  3. Kings and Emperors of Germany TACITUS.NU. Tacitus Historical Atlas. Viitattu 28.6.2014.
  4. The House of Hohenzollern today (History of Prussia) Official Website of the House of Hohenzollern. Viitattu 18.6.2014.