Luettelo veto-oikeuden käytöstä Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo veto-oikeuden käytöstä Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa. Veto-oikeus turvallisuusneuvostossa kuuluu viidelle turvallisuusneuvoston pysyvälle jäsenvaltioille.

Neuvostoliitto käytti ensimmäisenä pysyvänä jäsenvaltiona turvallisuusneuvostossa veto-oikeutta 16. helmikuuta 1946[1].

Pysyvät jäsenvaltiot ovat Yhdysvallat, Kiina, Ranska, Britannia ja Venäjä. Kymmenellä kiertävällä jäsenellä ei ole veto-oikeutta turvallisuusneuvostossa.

Veto-oikeutta (yhteensä) käyttäneet valtiotMuokkaa

Valtio[2][1] Veto-oikeutta käyttänyt
 Yhdysvallat 81
 Ranska 16
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 29
 Kiina 11
Kiinan tasavalta 1
 Venäjä/ Neuvostoliitto 115

Luettelo veto-oikeuden käytöstä vuosittainMuokkaa

Päiväys[1] Esitys[1] Pöytäkirja[1] Agenda[1] Veto-oikeutta käyttänyt valtio tai valtiot[1]
28. helmikuuta 2019 S/2019/186 S/PV.8476 Venezuelan bolivaarisentasavallan tilanne (koskee Venezuelan presidentillistä kriisiä 2019 ja Venezuelan presidentinvaalien 2018 tulosta)   Venäjä
  Kiina
1. kesäkuuta 2018 S/2018/516 S/PV.8274 Lähi-idän tilanne, mukaan luettuna Palestiinan kysymys (vuoden 2018 Gazan rajan mielenosoitukset)   Yhdysvallat
10. huhtikuuta 2018 S/2018/321 S/PV.8228 Lähi-itä (Kemialliset aseet Syyrian sisällissodassa)   Venäjä
26. helmikuuta 2018 S/2018/156 S/PV.8190 Jemenin vastaiset pakotteet (Jemenin sisällissota)
18. joulukuuta 2017 S/2017/1060 S/PV.8139 Lähi-idän tilanne, mukaan lukien Palestiinan kysymys (koskien Yhdysvaltojen tunnustamista Jerusalem Israelin pääkaupungiksi)   Yhdysvallat
17. marraskuuta 2017 S/2017/970 S/PV.8107 Lähi-itä (Kemialliset aseet Syyrian sisällissodassa)   Venäjä
16. marraskuuta 2017 S/2017/962 S/PV.8105
24. lokakuuta 2017 S/2017/884 S/PV.8073
12. huhtikuuta, 2017 S/2017/315 S/PV.7922
28. helmikuuta, 2017 S/2017/172 S/PV.7893   Kiina
  Venäjä
5. joulukuuta, 2016 S/2016/1026 S/PV.7825 Lähi-itä (Syyrian sisällissota)   Kiina
  Venäjä
8. lokakuuta, 2016 S/2016/846 S/PV.7785
29. heinäkuuta 2015 S/2015/562 S/PV.7498 Ukrainan pysyvän YK- edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Krimin valtaus)
8. heinäkuuta 2015 S/2015/508 PV.7481 tilanne Bosnia ja Hertsegovinassa (Srebrenican joukkomurhan 20-vuotisjuhla Bosnian sodan aikana)
22. toukokuuta 2014 S/2014/348 S/PV.7180 Lähi-itä (Syyrian sisällissota)   Kiina
  Venäjä
15. maaliskuuta 2014 S/2014/189 S/PV.7138 Ukrainan pysyvän YK- edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Krimin valtaus)
19. heinäkuuta 2012 S/2012/538 S/PV.6810 Lähi-itä (Syyrian sisällissota)   Kiina
  Venäjä
4. helmikuuta 2012 S/2012/77 S/PV.6711   Kiina
  Venäjä
4. lokakuuta 2011 S/2011/612 S/PV.6627   Kiina
  Venäjä
18. helmikuuta 2011 S/2011/24 S/PV.6484 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys   Yhdysvallat
15. kesäkuuta 2009 S/2009/310 S/PV.6143 Georgia (Georgian sota)   Venäjä
11. heinäkuuta 2008 S/2008/447 S/PV.5933 Rauha ja turvallisuus Afrikassa (Zimbabwen presidentinvaalit 2008)   Kiina
  Venäjä
12. tammikuuta 2007 S/2007/14 S/PV.5619 Myanmarin tilanne (Myanmarin mielenosoitukset 2007)   Kiina
  Venäjä
11.marraskuuta 2006 S/2006/878 S/PV.5565 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys   Yhdysvallat
13. heinäkuuta 2006 S/2006/508 S/PV.5418 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys (Libanonin sota 2006)
5. lokakuuta 2004 S/2004/783 S/PV.5051 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys (Toinen intifada)
21. huhtikuuta 2004 S/2004/313 S/PV.4947 Kyproksen tilanne (Annanin suunnitelma)   Venäjä
25. maaliskuuta 2004 S/2004/240 S/PV.4934 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys (Toinen intifada)   Yhdysvallat
14. lokakuuta 2003 S/2003/980 S/PV.4842
16. syyskuuta 2003 S/2003/891 S/PV.4828
20. joulukuuta 2002 S/2002/1385 S/PV.4681
30. kesäkuuta 2002 S/2002/712 S/PV.4563 Tilanne Bosniaja Hertsegovinassa (Bosnian sodan päättävä Daytonin sopimus)
14.–15. joulukuuta 2001 S/2001/1199 S/PV.4438 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys (Toinen intifada)
27.–28. maaliskuuta 2001 S/2001/270 S/PV.4305
25. helmikuuta 1999 S/1999/201 S/PV.3982 Tilanne entisen Jugoslavian Makedonian tasavallassa (Kosovon sodan vaikutus Makedoniasa , joka lopulta johti Makedonian konfliktiin 2001)   Kiina
21. maaliskuuta 1997 S/1997/241 S/PV.3756 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla   Yhdysvallat
7. maaliskuuta 1997 S/1997/199 S/PV.3747
10. tammikuuta 1997 S/1997/18 S/PV.3730 Keski-Amerikan rauhan suunnitelma (Guatemalan sisällissodan lopettaminen)   Kiina
17. toukokuuta 1995 S/1995/394 S/PV.3538 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla   Yhdysvallat
2. joulukuuta 1994 S/1994/1358 S/PV.3475 Tilanne Bosnia-Hertsegovinassa (Jugoslavian sota ja Bosnian sota)   Venäjä
11. toukokuuta 1993 S/25693 S/PV.3211 Kyproksen tilanne (UNFICYP)
31. toukokuuta 1990 S/21326 S/PV.2926 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Ensimmäinen intifada)   Yhdysvallat
17. tammikuuta 1990 S/21084 S/PV.2905 Nicaraguan YK- edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Operaatio Just Cause)
23. joulukuuta 1989 S/21048 S/PV.2902 Tilanne Panamassa (Operaatio Just Cause)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
7. marraskuuta 1989 S/20945/Rev.1 S/PV.2889 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Ensimmäinen intifada)
9. kesäkuuta 1989 S/20677 S/PV.2867
17. helmikuuta 1989 S/20463 S/PV.2850
11. tammikuuta 1989 S/20378 S/PV.2841 Libyan ja Bahrainin YK- edustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (ilmataistelu lähellä Tobrukia)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
14. joulukuuta 1988 S/20322 S/PV.2832 Lähi-idän tilanne (Israelin ja Libanonin konflikti)
10. toukokuuta 1988 S/19868 S/PV.2814
15. huhtikuuta 1988 S/19780 S/PV.2806 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Ensimmäinen intifada)
8. maaliskuuta 1988 S/19585 S/PV.2797 Etelä-Afrikan kysymys (Apartheid, Etelä-Afrikan rajasota)   Britannia
  Yhdysvallat
1. helmikuuta 1988 S/19466 S/PV.2790 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Ensimmäinen intifada)
18. tammikuuta 1988 S/19434 S/PV.2784 Lähi-idän tilanne (Israelin ja Libanonin konflikti)
9. huhtikuuta 1987 S/18785 S/PV.2747 Namibian tilanne (Etelä-Afrikan rajasota)
  Britannia
20. helmikuuta 1987 S/18705 S/PV.2738 Etelä-Afrikan tilanne (Apartheid, Etelä-Afrikan rajasota)   Yhdysvallat
  Britannia
28. lokakuuta 1986 S/18428 S/PV.2718 Nicaraguan YK- edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Contra-sota)   Yhdysvallat
31. heinäkuuta 1986 S/18250 S/PV.2704   Yhdysvallat
18. kesäkuuta 1986 S/18163 S/PV.2693 Angolan protesti Etelä-Afrikan toiminnalle (Angolan sisällissota)   Britannia
  Yhdysvallat
23. toukokuuta 1986 S/18087/Rev.1 S/PV.2686 Eteläisen Afrikan tilanne (Etelä-Afrikan rajasota)   Britannia
  Yhdysvallat
21. huhtikuuta 1986 S/18016/Rev.1 S/PV.2682 Syyrian, Libyan, Burkina Fason ja Omanin pysyvien YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Yhdysvaltain ilmaisku Libyaan)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
6. helmikuuta 1986 S/17796/Rev.1 S/PV.2655 Syyrian pysyvän YK-edustustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille
30. tammikuuta 1986 S/17769/Rev.1 S/PV.2650 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Jerusalemin kysymys)
17. tammikuuta 1986 S/17730/Rev.2 S/PV.2642 Lähi-idän tilanne (Israelin ja Libanonin konflikti)
15. marraskuuta 1985 S/17633 S/PV.2629 Namibian tilanne (Namibian Kansallisen yhtenäisyyden väliaikainen hallitus ja Etelä-Afrikan rajasota)   Britannia
  Yhdysvallat
13. syyskuuta 1985 S/17459 S/PV.2605 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla
12. maaliskuuta 1985 S/17000 S/PV.2573 Lähi-idän tilanne (Libanonin sota 1982)
6. syyskuuta 1984 S/16732 S/PV.2556
4. huhtikuuta 1984 S/16463 S/PV.2529 Nicaraguan YK-edustustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Contra-sota)
29. helmikuuta 1984 S/16351/Rev.2 S/PV.2519 Lähi-idän tilanne (Libanonin sota 1982)   Neuvostoliitto
27.–28. lokakuuta 1983 S/16077/Rev.1 S/PV.2491 Grenadan tilanne (Grenadan miehitys)   Yhdysvallat
12. syyskuuta 1983 S/15966/Rev.1 S/PV.2476 Yhdysvaltain, Korean tasavallan, Kanadan, Japanin ja Australian pysyvien YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Korean Airin lento 7)   Neuvostoliitto
2. elokuuta 1983 S/15895 S/PV.2461 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla   Yhdysvallat
6. elokuuta 1982 S/15347/Rev.1 S/PV.2391 Lähi-idän tilanne (Libanonin sota 1982)
26. kesäkuuta 1982 S/15255/Rev.2 S/PV.2381
8. kesäkuuta 1982 S/15185 S/PV.2377
4. kesäkuuta 1982 S/15156/Rev.2 S/PV.2373 Falklandinsaarten kysymys (Falklandin sota)   Britannia
  Yhdysvallat
20. huhtikuuta 1982 S/14985 S/PV.2357 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla (Jerusalemin kysymys)
2. huhtikuuta 1982 S/14943 S/PV.2348 Tilanne miehitetyillä palestiinalaisalueilla
2. huhtikuuta 1982 S/14941 S/PV.2347 Nicaraguan pysyvän YK-edustustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Contra-sota)
20. tammikuuta 1982 S/14832/Rev.1 S/PV.2329 Tilanne Golaninkukkuloilla
31. elokuuta 1981 S/14664/Rev.2 S/PV.2300 Angolan protesti Etelä-Afrikan toiminnalle (Angolan sisällissota)
30. huhtikuuta 1981 S/14462 S/PV.2277 Namibian tilanne (Etelä-Afrikan rajasota)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
30. huhtikuuta 1981 S/14462 S/PV.2277   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
30. huhtikuuta 1981 S/14461 S/PV.2277   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
30. huhtikuuta 1981 S/14460/Rev.1 S/PV.2277
30. huhtikuuta 1980 S/13911 S/PV.2220 Israelin ja Palestiinan konflikti
11.–13. tammikuuta 1980 S/13735 S/PV.2191 Yhdysvaltain pysyvän YK-edustustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Iranin panttivankki kysymystä (Iranin panttivankikriisi)   Neuvostoliitto
7-9. tammikuuta 1980 S/13729 S/PV.2190 52 pysyvän YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Afganistanin sota)
16. maaliskuuta 1979 S/13162 S/PV.2129 Kaakkoi-Aasian tilanne koskien kansainvälistä rauhaa ja turvallisuuttaa Kiinan ja Vietnamin rajakiistassa (Kambodžan–Vietnamin sota ja Kiinan–Vietnamin sota)
15. tammikuuta 1979 S/13027 S/PV.2112 Demokraattisen Kamputsean pysyvän YK-edustustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Kambodžan–Vietnamin sota)
31. lokakuuta 1977 S/12312/Rev.1 S/PV.2045 Etelä-Afrikan kysymys (Apartheid   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
31. lokakuuta 1977 S/12311/Rev.1 S/PV.2045 Etelä-Afrikan kysymys (Apartheid, Etelä-Afrikan rajasota ja Etelä-Afrikan ydinohjelma)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
31. lokakuuta 1977 S/12310/Rev.1 S/PV.2045 Etelä-Afrikan tilanne (Apartheid ja Etelä-Afrikan rajasota)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
15. marraskuuta 1976 S/12226 S/PV.1972 Vietnamin demokraattisen tasavallan (Pohjois-Vietnam) jäsenhakemus YK:hon
19. lokakuuta 1976 S/12211 S/PV.1963 Namibian tilanne (Etelä-Afrikan rajasota)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
29. kesäkuuta 1976 S/12119 S/PV.1938 Palestiinalaisten oikeus harjoittaa heidän erottamattomia oikeuksia (Israelin ja Palestiinan konflikti ja Arabien–Israelin konflikti)
23. kesäkuuta 1976 S/12110 S/PV.1932 Angolan jäsenhakemus YK:hon
25. maaliskuuta 1976 S/12022 S/PV.1899 Libyan ja Pakistanin YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien tilannetta miehitetyillä palestiinalaisalueilla
6. helmikuuta 1976 S/11967 S/PV.1888 Tilanne Komoreilla (Ranskan suverenteetti Mayotten saarella vuoden 1974 kansanäänestys itsenäisyydestä ja tulevan vuoden 1976 kansanäänestys Mayotten asemasta)   Ranska
26. tammikuuta 1976 S/11940 S/PV.1879 Lähi-idän tilanne - Palestiinan kysymys   Yhdysvallat
8. joulukuuta 1975 S/11898 S/PV.1862 Lähi-idän tilanne (Israelin ja Libanonin konflikti)
30. syyskuuta 1975 S/11833 S/PV.1846 Vietnamin demokraattisen tasavallan (Pohjois-Vietnam) jäsenhakemus YK:hon
30. syyskuuta 1975 S/11832 S/PV.1846 Vietnamin tasavallan (Etelä-Vietnam) jäsenhakemus YK:hon
11. elokuuta 1975 S/11796 S/PV.1836 Vietnamin demokraattisen tasavallan (Pohjois-Vietnam) jäsenhakemus YK:hon
11. elokuuta 1975 S/11795 S/PV.1836 Vietnamin tasavallan (Etelä-Vietnam) jäsenhakemus YK:hon
6. kesäkuuta 1975 S/11713 S/PV.1829 Namibian tilanne (Etelä-Afrikan rajasota)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
30. lokakuuta 1974 S/11543 S/PV.1808 Etelä-Afrikan asema YK:ssa (Apartheid ja Etelä-Afrikan rajasota)   Ranska
  Britannia
  Yhdysvallat
31. heinäkuuta 1974 S/11400 S/PV.1788 Tilanne Kyproksella (Kyproksen miehitys)   Neuvostoliitto
26. heinäkuuta 1973 S/10974 S/PV.1735 Lähi-idän tilanne (Israelin ja Palestiinan konflikti ja Israelin miehittämät alueet kuuden päivän sodan jälkeen)   Yhdysvallat
22. toukokuuta 1973 S/10928 S/PV.1716 Kysymys Etelä-Rhodesiassa koskevasta tilanteesta (Etelä-Afrikan ja Portugalin osallistuminen Rhodesian sisällissotaan)   Britannia
  Yhdysvallat
21. maaliskuuta 1973 S/10931/Rev.1 S/PV.1704 Turvallisuuden ja rauhan tilanne Latinalaisessa Amerikassa (Panaman kanavan omistus ja Hay-Bunau-Varillan sopimus vuodelta 1903 ja panamalaisten lisääntyvä halu koskien kanavan omistusta)
29. syyskuuta 1972 S/10805/Rev.1 S/PV.1666 Etelä-Rhodesian tilanne (Rhodesian yksipuolinen itsenäisyysjulistus ja Rhodesian sisällissota)   Britannia
10. syyskuuta 1972 S/10784 S/PV.1662 Lähi-idän tilanne (Israelin ilmavoimien ilmahyökkäys Syyriassa ja Libanonissa)
25. elokuuta 1972 S/10771 S/PV.1660 Bangladeshin jäsenhakemus YK:hon   Kiina
4. helmikuuta 1972 S/10606 S/PV.PV.1639 Etelä-Rhodesian tilanne (Rhodesian yksipuolinen itsenäisyysjulistus ja Rhodesian sisällissota)   Britannia
30. joulukuuta 1971 S/10489 S/PV.1623
13. joulukuuta 1971 S/10446/Rev.1 S/PV.1613 Yhdysvaltain, Argentiinan, Belgian, Burundin, Italian, Japanin, Nicaraguan, Somalian ja Britannian YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Intia-Pakistanin sotaa (Kolmas Intian–Pakistanin sota)   Neuvostoliitto
5. joulukuuta 1971 S/10423 S/PV.1607
4. joulukuuta 1971 S/10416 S/PV.1606
10. marraskuuta 1970 S/9976 S/PV.1556 Etelä-Rhodesian tilanne (Rhodesian yksipuolinen itsenäisyysjulistus ja Rhodesian sisällissota)   Britannia
17. maaliskuuta 1970 S/9696 S/PV.1534
  Yhdysvallat
22. elokuuta 1968 S/8761 S/PV.1443 Kanadan, Tanskan, Ranskan, Paraguayan,Yhdysvaltain ja Britnanian pysyvien YK-edustustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Tšekkoslovakian tilannetta (Tšekkoslovakian miehitys 1968)   Neuvostoliitto
4. marraskuuta 1966 S/7575/Rev.1 S/PV.1319 Palestiinan kysymys
21. joulukuuta 1964 S/6113 S/PV.1182 Palestiinan kysymys
17. syyskuuta 1964 S/5973 S/PV.1152 Malesian pysyvän YK-edustustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Indonesian–Malesian konfrontaatiota
13. syyskuuta 1963 S/5425/Rev.1 S/PV.1069 Etelä-Rhodesiassa vallitseva tilanne (Rhodesian Frontin laillisuus ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallinta Etelä-Rhodesiassa ennen Rhodesian sisällissotaa)   Britannia
3. syyskuuta 1963 S/5407 S/PV.1063 Palestiinan kysymys (kahden Israelin kansalaisen murha 19. elokuuta 1963 Almagorissa Syyriasta tulevien tekijöiden toimesta)   Neuvostoliitto
22. kesäkuuta 1962 S/5134 S/PV.1016 Intia-Pakistanin rajakiista
18. joulukuuta 1961 S/5033 S/PV.988 Portugalin pysyvän YK-edustustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Goan tilannetta (Goan miehitys Intian toimesta)
30. marraskuuta 1961 S/5006 S/PV.985 Kuwaitin jäsenhakemus YK:hon
7. heinäkuuta 1961 S/4855 S/PV.960 Kuwaitin pysyvän YK-edustustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Irakin uhkausta mahdollisesta alue liitoksesta (Operaatio Vantage)
13. joulukuuta 1960 S/4578/Rev.1 S/PV.920 YK:n pääsihteerin vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Kongon tilannetta (Kongon kriisi)
3-4. joulukuuta 1960 S/4567/Rev.1 S/PV.911 Mauritanian jäsenhakemus YK:hon
17. syyskuuta 1960 S/4523 S/PV.906 YK:n pääsihteerin vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Kongon tilannetta (Kongon kriisi)
26. heinäkuuta 1960 S/4409/Rev.1 S/PV.883 Neuvostoliiton pysyvän YK-edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille (Neuvostoliiton MiG-hävittäjä ampui alas Barentsinmerellä Yhdysvaltain RB-47 pommikoneen 1. heinäkuuta 1960)
26. heinäkuuta 1960 S/4411 S/PV.843 Neuvostoliiton pysyvän YK-edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerille (Neuvostoliiton MiG-hävittäjä ampui alas Barentsinmerellä Yhdysvaltain RB-47 pommikoneen 1. heinäkuuta 1960)
9. joulukuuta 1958 S/4130/Rev.1 S/PV.843 Vietnamin jäsenhakemus YK:hon
9. joulukuuta 1958 S/4129/Rev.1 S/PV.843 Korean tasavallan jäsenhakemus YK:hon
22. heinäkuuta 1958 S/4055/Rev.1 S/PV.837 Libanonin ja Jordanian pysyvien YK-edustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Yhdistyneiden arabitasavaltjojen puuttumista kunkin maiden sisäisiin asioihin (Libanonin kriisi)
18. heinäkuuta 1958 S/4050/Rev.1 S/PV.834 Libanonin ja Jordanian pysyvien YK-edustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Yhdistyneiden arabitasavaltjojen puuttumista kunkin maiden sisäisiin asioihin (Libanonin kriisi)
2. toukokuuta 1958 S/3995 S/PV.817 Neuvostoliiton pysyvän YK-edustajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Yhdysvaltain sotilaslentokoneiden, atomi- ja vetopommilla varustetuin, lentämistä lähellä Neuvostoliiton rajaa
9. syyskuuta 1957 S/3885 S/PV.790 Vietnamin jäsenhakemus YK:hon
9. syyskuuta 1957 S/3884 S/PV.790 Korean tasavallan jäsenhakemus YK:hon
20. helmikuuta 1957 S/3787 S/PV.773 Intian ja Pakistanin kysysmys (Kashmirin konflikti)
4. marraskuuta 1956 S/3730/Rev.1 S/PV.754 Ranskan, Britnanian ja Yhdysvaltain pysyvien YK-edustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Unkarin tlannetta (Unkarin kansannousu)
30. lokakuuta 1956 S/3713/Rev.1 S/PV.750 Yhdysvaltain pysyvän YK-edustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Palestiinan tlannetta (Suezin kriisi)   Ranska
  Britannia
30. lokakuuta 1956 S/3710 S/PV.749 Yhdysvaltain pysyvän YK-edustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Palestiinan tlannetta (Suezin kriisi)   Ranska
  Britannia
15. joulukuuta 1955 S/3510 S/PV.706 Japanin jäsenhakemus YK:hon   Neuvostoliitto
1.joulukuuta 1955 S/3509 S/PV.705 Mongolian jäsenhakemus YK:hon ja Kiinan ja Neuvostoliiton ystävyyden ja liiton sopimus   Kiinan tasavalta
20. kesäkuuta 1954 S/3236/Rev.1 S/PV.675 Guatemalan pysyvän YK-edustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (CIA:n tukema vallankaappaus Guatemalassa)   Neuvostoliitto
18. kesäkuuta 1954 S/3229 S/PV.674 Thaimaan pysyvän YK-edustaja vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille (Viet Minhin hyökkäys Thaimaahan)
29. maaliskuuta 1954 S/3188/Corr.1 S/PV.664 Palestiinan kysymys (Egyptin noudattamatta jättäminen koskien päätöslauselma 95:tä)
22. tammikuuta 1954 S/3151/Rev.2 S/PV.656 Palestiinan kysymys
19. syyskuuta 1952 S/2760 S/PV.603 Kamputsean jäsenhakemus YK:hon
19. syyskuuta 1952 S/2759 S/PV.603 Laosin jäsenhakemus YK:hon
19. syyskuuta 1952 S/2758 S/PV.603 Vietnamin jäsenhakemus YK:hon
18. syyskuuta 1952 S/2754 S/PV.602 Japanin jäsenhakemus YK:hon
16. syyskuuta 1952 S/2483 S/PV.600 Libyan jäsenhakemus YK:hon
9. heinäkuuta 1952 S/2688 S/PV.590 Pyyntö tutkia syytöstä koskien biologisten aseiden käyttöä sotatilanteessa (Biologista sodankäyntiä koskevat väitteet Korean sodan aikana)
3. heinäkuuta 1952 S/2671 S/PV.587 Pyyntö tutkia syytöstä koskien biologisten aseiden käyttöä sotatilanteessa (Biologista sodankäyntiä koskevat väitteet Korean sodan aikana)
6. helmikuuta 1952 S/2443 S/PV.573 Italian jäsenhakemus YK:hon
30. marraskuuta 1952 S/1894 S/PV.530 Vetoomus koskien Taiwanin (Formosa) ja Korean tasavaltaan kohdistunutta sotilaallista miehitystä (Korean sota)
12. syyskuuta 1950 S/1752 S/PV.501 Valitus koskien Kiinan alueen ilmapommitusta (Yhdysvallat pommitti vahingossa Kiinan ilma-alusta 27. elokuuta 1950 Korean sodan aikana
6. syyskuuta 1950 S/1653 S/PV.496 Vetoomus koskien Korean tasavaltaan kohdistunutta sotilaallista uhkausta (Korean sota)
18. lokakuuta 1949 S/1408/Rev.1 S/PV.452 Aseidenriisuntakysymys
18. lokakuuta 1949 S/1398 S/PV.452
11. lokakuuta 1949 S/1398 S/PV.450
13. syyskuuta 1949 S/1336 S/PV.443 Ceylonin jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1336 S/PV.443 Itävallan jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1335 S/PV.443 Irlannin jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1334 S/PV.443 Suomen jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1333 S/PV.443 Italian jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1332 S/PV.443 Transjordanian jäsenhakemus YK:hon
13. syyskuuta 1949 S/1331 S/PV.443 Portugalin jäsenhakemus YK:hon
7. syyskuuta 1949 S/1385 S/PV.439 Nepalin jäsenhakemus YK:hon
8. huhtikuuta 1949 S/1305 S/PV.423 Korean tasavallan jäsenhakemus YK:hon
15. joulukuuta 1948 S/PV.384 S/PV.384 Ceylonin jäsenhakemus YK:hon
25. lokakuuta 1948 S/1048 S/PV.372 Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain pysyvien YK-edustajien vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien Berliinin saartoa
18. elokuuta 1948 S/PV.351 S/PV.351 Ceylonin jäsenhakemus YK:hon
22. kesäkuuta 1948 S/836 S/PV.325 Yhdistyneiden kansakuntien atomienergia komisison pääjohtajan vetoomus Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston presidentille koskien komission kolmatta raporttia
24. toukokuuta 1948 S/PV.3038 S/PV.303 Kirje 12. maaliskuuta 1948 Chilestä pääsihteerille koskien Tšekkoslovakian alustavaa kysymystä (Neuvostoliiton tukema 1948 Tšekkoslovakian vallankaappaus)
24. toukokuuta 1948 S/PV.303 S/PV.303
10. huhtikuuta 1948 S/PV.279 S/PV.279 Italian jäsenhakemus YK:hon
1. lokakuuta 1947 S/PV.206 S/PV.206
1. lokakuuta 1947 S/PV.206 S/PV.206 Suomen jäsenhakemus YK:hon
15. syyskuuta 1947 S/552 S/PV.202 Kreikan kysymys. Pohjois-Kreikan tilanne (Kreikan sisällissota)
15. syyskuuta 1947 S/552 ja S/PV.202 S/PV.202
21. elokuuta 1947 S/PV.190 S/PV.190 Itävallan jäsenhakemus YK:hon
21. elokuuta 1947 S/PV.190 S/PV.190 Italian jäsenhakemus YK:hon
19. elokuuta 1947 S/486 S/PV.188 Kreikan kysymys. Kreikan rajaloukkaukset (Kreikan sisällissota, joka koski naapureita Jugoslaviaa Albaniaa ja Bulgariaa)
19. elokuuta 1947 S/471 ja S/471/Add.1 S/PV.188 Kreikan kysymys. Kreikan rajaloukkaukset (Kreikan sisällissota, joka koski naapureita Jugoslaviaa Albaniaa ja Bulgariaa)
18. elokuuta 1947 S/PV.186 S/PV.186 Portugalin jäsenhakemus YK:hon
18. elokuuta 1947 S/PV.186 S/PV.186 Irlannin jäsenhakemus YK:hon
18. elokuuta 1947 S/PV.186 S/PV.186 Transjordnian jäsenhakemus YK:hon
29. heinäkuuta 1947 S/PV.170 S/PV.170 Kreikan kysymys. Kreikan rajaloukkaukset (Kreikan sisällissota, joka koski naapureita Jugoslaviaa Albaniaa ja Bulgariaa)
25. maaliskuuta 1947 S/PV.122 S/PV.122 Rajaloukkaukset Korfun salmella
20. syyskuuta 1946 S/PV.70 S/PV.70 Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan 24. elokuuta 1946 lähettämä sähke pääsihteerille. Sähke käsittelee kahta asiaa, Rajavälikohtaukset, joita Kreikan armeijan toimet aiheuttivat Albanian rajalla ja tilannetta pahentavat brittiläisten joukkojen läsnäolo Kreikassa (Kreikan sisällissota)
29. elokuuta 1946 S/PV.57 S/PV.57 Portugalin jäsenhakemus YK:hon
29. elokuuta 1946 S/PV.57 S/PV.57 Irlannin jäsenhakemus YK:hon
29. elokuuta 1946 S/PV.57 S/PV.57 Transjordanian jäsenhakemus YK:hon
26. kesäkuuta 1946 S/PV.49 S/PV.49 Espanjan kysymys (Erityisesti Francon hallinnon osalta toteutettavista toimista)
26. kesäkuuta 1946 S/PV.49 S/PV.49
26. kesäkuuta 1946 S/PV.49 S/PV.49
18. kesäkuuta 1946 S/PV.45 S/PV.47
16. helmikuuta 1946 S/PV.23 S/PV.23 Libanonin ja Syyrian valtuuskuntien puhemiesten kirje pääsihteerille 4. helmikuuta 1946. Kirje koski ranskalaisten ja brittiläisten joukkojen vetämistä alueelta

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g Veotes Security Council (UN Research Guides) Dag Hammarskjöld Library. The United Nations Organization. Viitattu 19.10.2014. (englanniksi).
  2. Changing Patterns in the Use of the Veto in the Security Council elokuu 2012. Global Policy Forum. Viitattu 19.10.2013. (englanniksi)