Avaa päävalikko

Luettelo Vladimir Leninin mukaan nimitetyistä paikoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Kaupungit, paikkakunnat, siirtokunnat ja piirikunnatMuokkaa

Entisen Neuvostoliiton alueellaMuokkaa

  AzerbaidžanMuokkaa

  • Iljitš (1924–1990) — Şərur, Nahitševan
  • Lenin, Leninkend, ja Leninfeld — Çinarlı, Şəmkirin piirikunta
  • Leninabad — Kərimbəyli, Babəkin piirikunta
  • Leninabad — Yeni yol, Şəmkirin piirikunta
  • Leninabad — Sanqalan
  • Leninabad — Təklə, Qobustanin piirikunta
  • Leninavan — Həsənqaya, Tərtər
  • Leninkənd — Qarakeçdi
  • Leninkend — Mustafabəyli
  • Port-İliç — Lankaran Rayon, nykyinen Liman
  • Pamyat’ Lenina — Balıqçılar

  ArmeniaMuokkaa

  • Leninakan (1924–1990) — Gyumri

  KazakstanMuokkaa

  MoldovaMuokkaa

  VenäjäMuokkaa

  TadžikistanMuokkaa

  • Leninabad (1936–1992) — Hudžand
  • Leningrad tai Leningradskiy — Muminabad

  UkrainaMuokkaa

  UzbekistanMuokkaa

  • Leninsk (?-?) — Asaka

Itä-EurooppaMuokkaa

  UnkariMuokkaa

  • Leninváros (1970–1991) — Tiszaújváros

Kadut ja aukiotMuokkaa

Lähes jokaisella Neuvostoliiton kaupungista oli Leninistä nimetty katu. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen monet niistä nimettiin uudelleen, mutta monet pitivät nimensä. Tämä koskee myös kaupunginosien nimiä. Seuraavassa on joitain kaduista, jotka on nimetty Leninin mukaan.

Entinen NeuvostoliittoMuokkaa

  ArmeniaMuokkaa

  • Lenini hraparak (Leninin aukio) – nykyinen Itsenäisyyden aukio, Gjumri
  • Lenini hraparak (Leninin aukio), 1940–1990 – nykyinen Tasavallan aukio, Jerevan
  • Lenini poghota (Leninin katu), 1924–1990 – nykyinen Mashtotsin katu, Jerevan

  AzerbaidžanMuokkaa

  • Lenin meydanı (Leninin aukio) – nykyinen Azadliqin aukio, Baku

  Valko-VenäjäMuokkaa

  • Lieninski praspiekt (Leninin katu), 1961–1991 – nykyinen Itsenäisyyden aukio Minsk
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Brest
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Grodno
  • Vulica Lienina (Leninin katu), Minsk
  • Plošča Lienina (Leninin aukio), Brest
  • Plošča Lienina (Leninin aukio, metroasema), Minsk
  • Praspiekt Lienina (Leninin katu), Gomel
  • Praspiekt Lienina (Leninin katu), Žodzina

  ViroMuokkaa

  • Lenini prospekt (Lenin Prospekt), 1950–1994 – nykyinen Joala tänav, Narva[1]
  • Lenini puiestee (Leninin katu), ?–1991 – nykyinen Pikk tänav, Pärnu[1]
  • Lenini puiestee (Leninin katu), 1950–1991 – nykyinen Rävala puiestee, Tallinna[1]
  • V. I. Lenini puiestee (V. I. Leninin katu) – nykyinen Viru puiestee, Sillamäe[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), 1951–1990 – nykyinen Uus tänav, Kuressaare[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Kesktänav, Põltsamaa[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1994 – Tapa[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Kesktänav ja Riia tänav, Valga[1]
  • Lenini tänav (Leninin katu), ?–1990 – nykyinen Jüri tänav, Võru[1]
  • Lenini väljak (Leninin aukio), ?–1991 – nykyinen Riiamäe plats, Tartu[1]
  • V. I. Lenini tänav (V. I. Leninin katu), ?–1992 – nykyinen Jaama tänav, Jõhvi[1]

  GeorgiaMuokkaa

  • Leninis Moedani (Leninin aukio) – nykyinen Vapauden aukio, Tbilisi

  KazakstanMuokkaa

  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1919–1995 – nykyinen Dostyk Avenue, Almaty
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Karaganda

  LatviaMuokkaa

  • Ļeņina iela (Leninin katu), 1950–1991 – nykyinen Brīvības iela, Riika
  • Ļeņina prospekts (Leninin katu), 1960–1990 – nykyinen Lielā iela, Jelgava[2]

  LiettuaMuokkaa

  • Lenino aikšte (Leninin aukio), 1952–1991 – nykyinen Lukiškėsin aukio, Vilna
  • Lenino prospektas (Leninin katu), ?–1989 – nykyinen Vytauto prospektas, Kaunas
  • Lenino prospektas (Leninin katu), 1961–1989 – nykyinen Gediminasin katu, Vilna

  MoldovaMuokkaa

  • Strada Lenin (Leninin katu), 1944–1952 ja Bulevardul Lenin (Leninin bulevardi), 1952–1990 – nykyinen Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, Chișinău

  VenäjäMuokkaa

  • Leninskaya Ploshchad (Leninin aukio) – nykyinen Paveletskaya Ploshchad, Moskova
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Argangeli
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Novosibirsk
  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Pietari
  • Leninsky Prospekt (Leninin katu), Moskova
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Murmansk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Volgograd
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Jekaterinburg
  • Lenina ulitsa (Leninin katu) – nykyinen Kremlinskaya Ulitsa, Kazan
  • Lenina ulitsa (Leninin katu), Petseri[1]
  • Lenina ulitsa (Leninin katu), Pietari
  • Leninskaya Ulitsa (Leninin katu), Samara
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Astrakhan
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Perm
  • Ulitsa Lenina (Leninin katu), Novosibirsk

  TadžikistanMuokkaa

  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1961–1992 – nykyinen Rudakin katu, Dušanbe

  UkrainaMuokkaa

  • Ploshchad Lenina (Leninin aukio), Donetsk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), Altševsk
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1959–1990 – nykyinen Svobody Prospekt, Lviv
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1960–2016 – nykyinen Prospekt Mira, Mariupol
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1960–2016 – nykyinen Tsentralnyi Prospekt, Mykolaiv
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), ?–2016 – nykyinen Sobornyi Prospekt, Oleksandrija
  • Prospekt Lenina (Leninin katu), 1952–2016 – nykyinen Sobornyi Prospekt, Zaporižžja
  • Vulytsya Lenina (Leninin katu) – nykyinen Vulytsya Yevheniya Kharchenka, Kiev
  • Vulytsya Lenina (Leninin katu), ?–1994 – nykyinen Vulytsya Rishelievska, Odessa

  UzbekistanMuokkaa

  • V.I. Lenin nomidagi maydon (V.I. Leninin aukio), 1956–1991 – nykyinen Mustaqillik Maydoni, Taškent

Itä-EurooppaMuokkaa

  BulgariaMuokkaa

  • Bulevard V.I. Lenin (Leninin bulevardi) – nykyinen Tsarigradsko shose, Sofia
  • Ploshtad Lenin (Leninin aukio) – nykyinen Ploshtad Sveta Nedelya, Sofia

  TšekkoslovakiaMuokkaa

  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Evropská třída, Praha
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Kounicova ul., Brno
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen Klišská ul., Ústí nad Labem
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen ul. Palackého, Plzeň
  • Leninova ulice (Leninin katu) — nykyinen ul. E. Beneše, Písek
  • Leninova ulice (Leninin katu) – nykyinen Nádražní, Krnov
  • Leninovo nábrežie (Lenin riverbank) — nykyinen Nábrežie Jána Pavla II., Poprad
  • Ulica V. I. Lenina (V. I. Leninin katu)[3] — Šoporňa
  • Leninova (Leninin metroasema) – nykyinen Dejvická, Praha

  UnkariMuokkaa

  • Lenin körút (Leninin bulevardi) – nykyinen Tisza Lajos körút, Szeged
  • Lenin körút (Leninin bulevardi) – nykyinen Erzsébet körút and Teréz körút, Budapest

  PuolaMuokkaa

  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Aleja Henryka, Chrzanów
  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Aleja Jana Pawła II, Częstochowa
  • Aleja Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Chorzowska, Świętochłowice
  • Ulica Lenina (Leninin katu), 1949–1990 – nykyinen Ulica Jana Klemensa Branickiego, Białystok
  • Ulica Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Andersa, Tychy
  • Ulica Lenina (Leninin katu) – nykyinen Ulica Brata Alberta, Varsova
  • Aleja Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu), 1958–1991 – nykyinen Aleja Solidarności, Krakova
  • Aleja Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Aleja Mieczysława Smorawińskiego ja Aleja Generała Władysława Andersa, Lublin
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Henryka Le Ronda, Katowice
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Armii Krajowej, Kołobrzeg
  • Ulica Włodzimierza Lenina (Vladimir Leninin katu) – nykyinen Ulica Stróżowska, Sanok

  RomaniaMuokkaa

  • Strada V.I. Lenin (V.I. Leninin katu) – nykyinen Strada Revoluției, Târgu Mureş
  • Bulevardul Lenin (Leninin bulevardi) - nykyinen Bulevardul 21 Decembrie 1989, Cluj-Napoca

Paikat ja puistotMuokkaa

Entisen Neuvostoliiton alueellaMuokkaa

  AzerbaidžanMuokkaa

  • Lenin rayonu (Leninin kaupunginosa), Baku

  Valko-VenäjäMuokkaa

  • Leninskiy rayon (Ленинский район ~ Leninin kaupunginosa), Minsk

  ViroMuokkaa

  • Lenini rajoon (Leninin kaupunginosa), Tallinna - myöhemmin Lõunarajoon (eteläinen alue),

  VenäjäMuokkaa

  TadžikistanMuokkaa

  • Pik Lenina, – nykyinen Avicennan huippu

  UkrainaMuokkaa

Muu EurooppaMuokkaa

  RomaniaMuokkaa

  • Raionul Lenin (Leninin kaupunginosa), Bukarest

  SuomiMuokkaa

  TšekkiMuokkaa

  • Závody V. I. Lenina (V. I. Lenin tehdas) – nykyinen Škoda Plzeň, Plzeň
  • Muzeum V. I. Lenina (V. I. Leninin museo) – nykyinen Lidový dům ČSSD Praha


Keski-Amerikka ja KaribiaMuokkaa

  KuubaMuokkaa

Kadut ja aukiotMuokkaa

Länsi-EurooppaMuokkaa

  RanskaMuokkaa

  • Avenue Lénine (Leninin katu), Achères, Yvelines
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Bègles
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Fontaine
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Gentilly
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Gonfreville-l'Orcher
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Lanester
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Pierrefitte-sur-Seine
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Romainville
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Saint-Denis
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Saint-Pierre-des-Corps
  • Avenue Lénine (Leninin katu), Villejuif
  • Avenue Vladimir Illitch Lénine (Leninin katu), Nanterre
  • Avenue Vladimir Illitch Lenine (Vladimir Iljitš Leninin katu), Arcueil
  • Avenue Vladimir Illitch Oulianov Lénine (Leninin katu), Lorient
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Argenteuil
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Bobigny
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Eymoutiers
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Saint-Étienne-du-Rouvray
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Tremblay-en-France
  • Boulevard Lénine (Leninin bulevardi), Vénissieux
  • Passerelle Lénine (Leninin jalankulkusilta), Bègles
  • Passerelle Lénine (Leninin jalankulkusilta), Alès
  • Place Lénine (Leninin aukio), Bègles
  • Place Lénine (Leninin aukio), Bezons
  • Place Lénine, Champigny-sur-Marne
  • Place Lénine, Saint-Junien
  • Rue Lénine (Leninin katu), Bagnolet
  • Rue Lénine (Leninin katu), Blainville-sur-Orne
  • Rue Lénine (Leninin katu), Fenain
  • Rue Lénine (Leninin katu), Ivry-sur-Seine
  • Rue Lénine (Leninin katu), L'Île-Saint-Denis
  • Rue Lénine (Leninin katu), La Courneuve
  • Rue Lénine (Leninin katu), Longueau
  • Rue Lénine (Leninin katu), Montataire
  • Rue Lénine (Leninin katu), Montigny-en-Gohelle
  • Rue Lénine (Leninin katu), Nauroy
  • Rue Lénine (Leninin katu), Neuf-Mesnil
  • Rue Lénine (Leninin katu), Persan
  • Rue Lénine (Leninin katu), Petite-Forêt
  • Rue Lénine (Leninin katu), Portes-lès-Valence
  • Rue Lénine (Leninin katu), Saint-Cyr-l'École
  • Rue Lénine (Leninin katu), Saint-Martin-d'Hères
  • Rue Lénine (Leninin katu), Somain
  • Rue Lénine (Leninin katu), Thenon
  • Rue Lénine (Leninin katu), Unieux
  • Rue Lénine (Leninin katu), Vierzon
  • Rue Lénine (Leninin katu), Viry-Châtillon
  • Cité Lénine (asuntoprojeti), 68 av de la République, Aubervilliers, Seine-Saint-Denis, Pariisi

  SaksaMuokkaa

  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Landsberger Allee, Berliini
  • Leninallee (Leninin katu), Cottbus
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Lindenallee, Eisenhüttenstadt
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Am grünen Tal, Schwerin
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Zeppelinstraße, Potsdam
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Merseburger Straße, Halle
  • Leninallee (Leninin katu) – nykyinen Talstraße, Meissen
  • Leninallee (Leninin katu), Stendal
  • Leninplatz (Leninin aukio) – nykyinen Platz der Vereinten Nationen (Yhdistyneiden kansakuntien aukio), Berliini
  • Leninplatz (Leninin aukio), Borne
  • Leninplatz (Leninin aukio), Bützow
  • Leninplatz (Leninin aukio), Edderitz
  • Leninplatz (Leninin aukio), Ostrau
  • Leninplatz (Leninin aukio), Falkensee
  • Leninplatz (Leninin aukio), Könnern
  • Leninstraße (Leninin katu), Weißenfels
  • Leninstraße (Leninin katu), Etgersleben
  • Leninstraße (Leninin katu), Premnitz
  • Leninstraße (Leninin katu), Saubach
  • Leninstraße (Leninin katu), Teutschenthal
  • Leninstraße (Leninin katu), Zschornewitz

  ItaliaMuokkaa

  • Via Lenin (Leninin katu), Bibbiano, Reggio Emilia
  • Piazza Lenin (Leninin aukio), Cavriago
  • Piazza Lenin (Leninin aukio), Scicli
  • Via Lenin (Leninin katu), Capraia e Limite
  • Via Lenin (Leninin katu), Caorso, Piacenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Chiusi
  • Via Lenin (Leninin katu), Castelvetro di Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Carpi
  • Via Lenin (Leninin katu), Concordia sulla Secchia, Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Cosenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Ferrara
  • Via Lenin (Leninin katu), Garlasco, Pavia
  • Via Lenin (Leninin katu), Lecce
  • Via Lenin (Leninin katu), Marsciano
  • Via Lenin (Leninin katu), Mede, Pavia
  • Via Lenin (Leninin katu), Melendugno, Lecce
  • Via Lenin (Leninin katu), Modena
  • Via Lenin (Leninin katu), Monticelli d'Ongina, Piacenza
  • Via Lenin (Leninin katu), Misterbianco, Catania
  • Via Lenin (Leninin katu), Monsummano Terme, Pistoia
  • Via Lenin (Leninin katu), Panicale
  • Via Lenin (Leninin katu), Pisa
  • Via Lenin (Leninin katu), Quattro Castella, Reggio Emilia
  • Via Lenin (Leninin katu), Rooma
  • Via Lenin (Leninin katu), San Giuliano Terme, Pisa
  • Via Lenin (Leninin katu), San Polo d'Enza, Reggio Emilia
  • Via Lenin (Leninin katu), San Stino di Livenza, Venetsia
  • Via Lenin (Leninin katu), Spoleto
  • Via Lenin (Leninin katu), Zibido San Giacomo, Milano
  • Viale Lenin (Leninin katu), Bologna
  • Viale Lenin (Leninin katu), Castel Volturno
  • Viale Lenin (Leninin katu), Genzano di Roma
  • Viale Lenin (Leninin katu), Palma di Montechiaro
  • Viale Lenin (Leninin katu), Suzzara
 
Leninin katu Luandassa, Angolassa

  BritanniaMuokkaa

  • Lenin Terrace, Chopwell / Englanti
  • Lenin Terrace, Stanley / Englanti
  • Bevin Court, Lontoo, Englanti, alkuperäinen nimi oli Lenin Court. Muutettiin myöhemmin Ernest Bevinin mukaan

AfrikkaMuokkaa

  AngolaMuokkaa

  • Avenida Lenin (Leninin katu), Luanda

  BeninMuokkaa

  • Place Lenin (Leninin aukio), Cotonou

  MosambikMuokkaa

  • Avenida Vladimir Lenine (Vladimir Leninin katu), Maputo

  Etelä-AfrikkaMuokkaa

  SomaliaMuokkaa

  TunisiaMuokkaa

  • Rue Lénine (Leninin katu), Tunis

AasiaMuokkaa

  IntiaMuokkaa

  MalesiaMuokkaa

  VietnamMuokkaa

  • Lenin Park, (Leninin puisto) Hanoi - nykyinen Yhtenäisyyden puisto
  • Lenin Flower Garden, Hanoi
  • Suối Lenin (Leninin virta), Pắc Pó, Cao Bang

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l KNAB Institute of the Estonian Language. Viitattu 9 October 2010.
  2. Jelgavas ielas jelgavasbiblioteka.lv. Viitattu 26 April 2018.
  3. Way: V. I. Lenina (81047927). OpenStreetMap