Luettelo Suomessa järjestettävistä historianelävöitystapahtumista

Tämä on luettelo Suomessa järjestettävistä historianelävöitystapahtumista. Suurin osa tapahtumista painottuu keskiaikaan, mutta myös viikinkiaikaisia ja yleisempiä rautakautisia tapahtumia Suomessa järjestetään.

Suomessa järjestettävät historianelävöitystapahtumatMuokkaa

Auttikönkään muinaismarkkinatMuokkaa

Auttikönkään muinaismarkkinat on vuodesta 2005 Autin kylässä, Rovaniemellä järjestetty keskiaikatapahtuma.

Entressen kirjaston keskiaikatapahtumaMuokkaa

Entressen kirjaston keskiaikatapahtuma on vuonna 2016 Espoon Entressen kirjastossa järjestettävä keskiaikatapahtuma.lähde?

Euran muinaisaikaan!Muokkaa

Euran muinaisaikaan! on Eurassa vuosittain järjestettävä rautakauden elävöitystapahtuma. Tapahtuma on laadukas ja houkuttelee paikalle elävöittäjien lisäksi arkeologeja ja muita tiedemiehiä.

HakkapeliittatapahtumaMuokkaa

Hakkapeliittatapahtuma on Tammelassa jo vuodesta 1979 lähtien järjestetty 1600-luvun suomalaisten hakkapeliittojen historianelävöitystapahtuma.

Helsingan keskiaikapäiväMuokkaa

Helsingan keskiaikapäivä on vuodesta 2016 Vantaalla järjestetty keskiaikatapahtuma.

Hiiden Hirven HiihtoMuokkaa

Hiiden Hirven Hiihto on vuodesta 1999 Sommelo ry:n vuosittain järjestämä muinaishiihto- ja jousiammuntakilpailu, joka pidetään Helsingin läntisessä Pukkisaaressa.

Hollolan keskiaikatapahtumaMuokkaa

Hollolan keskiaikatapahtuma on vuodesta 1997 Hollolassa järjestetty keskiaikatapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1998 alkaen joka toisena vuonna.

Hämeen keskiaikafestivaaliMuokkaa

Hämeen keskiaikafestivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1997 lähtien järjestetty Suomen toiseksi suurin keskiaikatapahtuma ja suurin täysin talkoovoimin järjestettävä keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on mm. hevosturnajaiset.[1]. Vuonna 2017 tapahtuman nimi muuttui Hämeen keskiaikafestivaaliksi, ja sitä ruvettiin järjestämään osakeyhtiön voimin. Tämän seurauksena sisältö on muuttunut vuosi vuodelta vähemmän historialliseksi, ja enemmän festivaalimaiseksi, esiintyjiksi on kutsuttu esimerkiksi metalliyhtye Turisas.

Hämeen linnan turnajaisetMuokkaa

Hämeen linnan turnajaiset on Hämeen linnassa, Hämeenlinnassa vuodesta 2016 järjestetty turnajaisviikonloppu ja 1500-luvun elävöitystapahtuma. Sitä järjestää Museovirasto (Hämeen linna) yhdessä Rohan Tallien kanssa. Tämä on erillinen tapahtuma kuin Hämeen keskiaikamarkkinat tai keskiaikafestivaali ja sitä järjestävät eri tahot.

Imatran Bullerborg-keskiaikatapahtumaMuokkaa

Imatran Bullerborg-keskiaikatapahtuma on vuonna 2009 Imatralla järjestetty keskiaikatapahtuma.

Kokkolan keskiaikapäivätMuokkaa

Kokkolan keskiaikapäivät on vuodesta 2011 järjestetty keskiaikatapahtuma Kokkolassa. Tapahtuma nostaa esiin nykyajassa yhä läsnä olevia keskiajalta periytyviä ilmiöitä ja tapoja, joita tarkastellaan joka vuosi tuorein teemoin.

Laukon kartanon turnajaisetMuokkaa

Laukon kartanon turnajaiset on vuonna 2020 järjestettävä turnajaistapahtuma Laukon kartanolla.

Linnaniemen KeskiaikaMuokkaa

Linnaniemen Keskiaika on vuodesta 2018 Ristiinassa järjestetty keskiaikatapahtuma, jossa on mukana mm. buhurttia.

Marjatila Hallikaisen tyrniturnajaisetMuokkaa

Marjatila Hallikaisen tyrniturnajaiset oli vuosina 2010–2012 Parikkalassa järjestetty keskiaikatapahtuma. Ohjelmaan kuului mm. hevosturnajaiset.

Medeltid på RaseborgMuokkaa

Medeltid på Raseborg (Raaseporin keskiaikatapahtuma) on vuodesta 2006 Raaseporin linnalla järjestetty keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on mm. hevosturnajaiset.[2]

Miekat, muurit, musketitMuokkaa

Miekat, muurit, musketit -historiafestivaali järjestettiin Haminassa heinäkuussa 2019 Haminan kaupungin ja Hämeen keskiaikatapahtumien yhteistyönä. Tapahtuma esitteli kaupungin historiaa keskiajalta 1800-luvulle asti. Ohjelmaan kuului esimerkiksi turnajaiset, sotilasleiri ja ohjelmalliset markkinat. Haminan seurakunta järjesti tapahtuman yhteydessä Marian kirkossa keskiaikaisen messun, jossa noudatettiin Martti Lutherin messukaavaa vuodelta 1523.[3]

Muinainen Laukko -festivaaliMuokkaa

Muinainen Laukko-festivaali on vuodesta 2018 Laukon kartanolla järjestetty ristiretkiaikainen tapahtuma. Vuoden 2019 jälkeen tapahtumaa järjestetään joka toinen vuosi.

Nauravan Lohikäärmeen viikinkipäiväMuokkaa

Nauravan Lohikäärmeen viikinkipäivä on vuodesta 2016 Euran Nauravan Lohikäärmeen opastuskeskuksessa järjestetty viikinkiaikainen historianelävöitystapahtuma.

Peräpohjolan markkinatMuokkaa

Peräpohjolan markkinat on Torniossa järjestettävä 1900-luvun alun Torniota mukaileva tapahtuma. Tapahtumassa järjestetään teatteri- ja musiikkiesityksiä, sekä myydään ajan hengen mukaisia käsityötuotteita ja leivonnaisia.

Pirkkalan muinaismarkkinatMuokkaa

Pirkkalan muinaismarkkinat on vuodesta 2016 alkaen Pirkkalassa järjestetty rautakautinen tapahtuma. Tapahtuma on keskittynyt viikinkiaikaan, ja saanut innoituksensa Tursiannotkon muinaisjäännösalueelta tehdyistä rautakautisista arkeologisista löydöistä.

Pukkisaaren muinaismarkkinatMuokkaa

Pukkisaaren muinaismarkkinat on Helsingin Pukkisaaressa järjestettävä rautakautinen tapahtuma.

Pyhän Valentinuksen talvimarkkinatMuokkaa

Pyhän Valentinuksen talvimarkkinat oli Jyväskylässä vuonna 2015 järjestetty viikinki- ja keskiajan elävöitystapahtuma.

Rikalanmäen muinaismarkkinatMuokkaa

Rikalanmäen muinaismarkkinat oli Salon Rikalanmäellä vuosina 2012-2013 järjestetty viikinkiaikainen tapahtuma.

Rosalan viikinkipäiväMuokkaa

Rosalan Viikinkikeskuksessa vuodesta 2005 järjestetty vuosittainen viikinkiaikainen tapahtuma.

Saltvikin viikinkimarkkinatMuokkaa

Saltvikin viikinkimarkkinat on vuodesta 2006 Saltvikissa, Ahvenanmaalla järjestettävä viikinkiaikainen tapahtuma, jonne tulee esiintyjiä ympäri Pohjoismaita. Paikalla on myös viikinkilaiva.

Savonlinnan Syystulien keskiaikamarkkinatMuokkaa

Savonlinnan Syystulien keskiaikamarkkinat syntyivät jo 2000-luvun alkupuolella, mutta keskeytyivät välillä viideksi vuodeksi. Uudelleen tapahtuma puhallettiin henkiin vuonna 2018 Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n toimesta.

Vuonna 2020 Savonlinnan Syystulet ja niiden osana Keskiaikamarkkinat on suunniteltu järjestettäviksi Olavinlinnan ja Savonlinnan Wanhan kaupungin alueella 4.–6.9.2020.

Taaran markkinatMuokkaa

Taaran markkinat Janakkalassa on vuodesta 2018 lähtien vuosittain järjestettävä historiaan ja kulttuuriperintöön johdattava tapahtuma alueella, jossa kulttuurihistoriallisia kohteita löytyy rautakaudelta lähtien.

Turun keskiaikaisen markkinatMuokkaa

Turun keskiaikaiset markkinat on Turussa vuodesta 1996 lähtien järjestetty Suomen suurin ja vanhin keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on mm. hevosturnajaiset.[4]

Turun linnan turnajaisetMuokkaa

Turun linnan turnajaiset on vuodesta 2016 lähtien Turun linnalla järjestetty monista historiallisista kamppailulajeista käytävä kilpailu, joihin kuuluu mm. HEMA:a, buhurttia ja hevosturnajaiset.

Ulvilan keskiaikaiset HansamarkkinatMuokkaa

Ulvilan keskiaikaiset Hansamarkkinat on vuodesta 2000 Ulvilassa järjestetty keskiaikatapahtuma.

Vantaan Steiner-koulun keskiaikamarkkinatMuokkaa

Vantaan Steiner-koulun keskiaikamarkkinat on Vantaan Steiner-koulun vuodesta 1998 järjestämä keskiaikatapahtuma.

Varjagi-festivaaliMuokkaa

Varjagi-festivaali on vuodesta 1998 Helsingin Puotilassa järjestetty viikinkiaikatapahtuma. Aikaisemmin järjetetty asukastapahtuma Meripäivät otti nimekseen Varjagi-festivaali vuonna 1998, mutta tapahtumaa ei ole järjestetty moneen vuoteen 2000-luvun puolivälin jälkeen, kunnes se on taas palannut vuonna 2017.

Verlan aika -keskiaikatapahtumaMuokkaa

Verlan aika -keskiaikatapahtuma oli vuodesta 2009 vuoteen 2016 Verlassa, Kouvolassa, järjestetty keskiaikatapahtuma. Vuonna 2014 keskiaikatapahtuma oli Kouvolan Kasarminmäellä nimellä Kouvo La Arctopolis. Vuonna 2017 tapahtuma lopetti toimintansa nimi- ja paikkariitojen takia. Sen henkisenä perintönä jatkaa Wiipurintien markkinat.

Wiipurintien markkinatMuokkaa

Wiipurintien markkinat on vuodesta 2017 Kouvolan Kasarminmäellä järjestetty itseään keskiaikatapahtumaksi nimittävä sekalainen historiatapahtuma, jossa vuonna 2017 on historianelävöitysryhmiä edustamassa historiaa noin 800-luvulta 1800-luvulle.


LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa