Avaa päävalikko

Luettelo Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijoista. Vuotta 911 edeltävät hallitsijat löytyvät sivulta luettelo frankkien kuninkaista.

Keskiajalla Saksan kuningas sai keisarin tittelin vasta paavin kruunauksella Roomassa. Matkan raskauden ja jopa vaarallisuuden vuoksi läheskään kaikki hallitsijat eivät hakeneet kruunausta, vaan jäivät Saksan kuninkaiksi. Vuonna 1508 Maksimilian I ilmoitti ottavansa "valitun keisarin" tittelin sen jälkeen kun yritys matkustaa kruunattavaksi Roomaan oli epäonnistunut. Hänen seuraajansa Kaarle V oli viimeinen Roomassa kruunattu keisari. Tämän jälkeen valtakunnan hallitsijat käyttivät vaaliruhtinaiden myöntämää "valitun keisarin" titteliä ilman Rooman kruunausta.

Luettelo keisareistaMuokkaa

Keisarit ennen Otto SuurtaMuokkaa

Karolingien dynastia (800–888)Muokkaa

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Kolikko
Kaarle I Suuri
2.huhtikuuta 742
-
28. tammikuuta 814
25. joulukuuta 800 28. tammikuuta 814 Keisarikunnan perustaja
Ludvig I Hurskas 778
-
20. kesäkuuta 840
1. kerta
11. syyskuuta 813

2. kerta
5. lokakuuta 816
20. kesäkuuta 840 Kaarle I:n poika
Lothar I 795
-
29. syyskuuta 855
5. huhtikuuta 823 29. syyskuuta 855 Ludvig I:n poika
Ludvig II 825
-
12. elokuuta 875
1. kerta
pääsiäinen 850
2. kerta
18. toukokuuta 872
12. elokuuta 875 Lothar I:n poika
Kaarle II Kaljupää 13. kesäkuuta 823
-
6. lokakuuta 877
29. joulukuuta 875 6. lokakuuta 877 Ludvig I:n poika
Kaarle III Paksu 13. kesäkuuta 839
-
13. tammikuuta 888
12. helmikuuta 881 13. tammikuuta 888 Ludvig I:n pojanpoika

Guideschi-dynastia (891–898)Muokkaa

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Guy III 855
-
12. joulukuuta 894
toukokuu 891 12. joulukuuta 894 Kaarle Suuren pojanpojanpoika
Lambert II 880
-
15. lokakuuta 898
30. huhtikuuta 892 15. lokakuuta 898 Guy III:n poika

Karolingien dynastia (896–899)Muokkaa

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Arnulf Kärnteniläinen 850
-
8. joulukuuta 899
22. helmikuuta 896 8. joulukuuta 899 Kaarle Paksun veljenpoika. Ludvig I:n pojanpojanpoika

Bosonidin dynastia (901–905)Muokkaa

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Ludvig III 880
-
28. kesäkuuta 928
22. helmikuuta 901 21. heinäkuuta 905 Ludvig II:n pojanpoika

Unruochingin dynastia (915–924)Muokkaa

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
  Berengar I 845
-
7. huhtikuuta 924
joulukuu 915 7. huhtikuuta 924 Ludvig I:n pojanpoika  

Lännessä ei ollut keisaria vuodesta 924 vuoteen 962.

Pyhän Saksalaisen-roomalaisen keisarikunnan keisarit (962–1806)Muokkaa

Saksilainen dynastia (962–1024)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
1 Otto I Suuri 23. marraskuuta 912
-
7. toukokuuta 973
- 2. helmikuuta 962 7. toukokuuta 973 Ludvig I:n pojanpojanpojanpojanpoika
2 Otto II 955
-
7. joulukuuta 983
961 25. joulukuuta 967 7. joulukuuta 983 Otto I:n poika
3 Otto III 980
-
23. tammikuuta 1002
.kesäkuuta 983 21. toukokuuta 996 23. tammikuuta 1002 Otto II:n poika
4 Henrik II Pyhä
Saksan kuningas
6. toukokuuta 973
-
13. heinäkuuta 1024
7. kesäkuuta 1002 14. helmikuuta 1014 13. heinäkuuta 1024 Otto III:n serkku. Ludvig I:n pojanpojanpojanpojanpojanpojan poika

Saalilainen dynastia (1024–1125)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
5 Konrad II
Saksan kuningas
990
-
4. kesäkuuta 1039
1024 26. maaliskuuta 1027 4. kesäkuuta 1039 Otto I:n pojanpojanpojanpoika
6 Henrik III 29. lokakuuta 1017
-
5. lokakuuta 1056
1028 25. joulukuuta 1046 5. lokakuuta 1056 Konrad II:n poika
7 Henrik IV 11. marraskuuta 1050
-
7. elokuuta 1106
1053 31. maaliskuuta 1084 .joulukuuta 1105 Henrik III:n poika
8 Henrik V 8. marraskuuta 1086
-
23. toukokuuta 1125
6. tammikuuta 1099 13. huhtikuuta 1111 23. toukokuuta 1125 Henrik IV:n poika

Supplinburgin dynastia (1125–1137)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
9 Lothar III
Saksan kuningas
9. kesäkuuta 1075
-
4. joulukuuta 1137
1125 4. kesäkuuta 1133 4. joulukuuta 1137 Otto I:n kaukainen sukulainen 9 polvessa. Kaarle II:n kaukainen sukulainen 11. sukupolvessa

Staufenin (tai Hohenstaufen) dynastia (1152–1197)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
10 Fredrik I Barbarossa 1122
-
10. kesäkuuta 1190
4. maaliskuuta 1152 18. kesäkuuta 1155 10. kesäkuuta 1190 Henrik IV:n lapsenlapsenlapsi
11 Henrik VI . marraskuuta 1165
-
28. syyskuuta 1197
?. huhtikuuta 1169 14. huhtikuuta 1191 28. syyskuuta 1197 Fredrik I Barbarossan poika

Welf-dynastia (1198–1215)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
12 Otto IV 1175 tai 1176
-
19. toukokuuta 1218
9. kesäkuuta 1198 4. lokakuuta 1209 1215 Lothar III:n pojanpojanpoika

Staufenin (tai Hohenstaufen) dynastia (1196–1220)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
13 Fredrik II 26. joulukuuta 1194
-
13. joulukuuta 1250
1196
1215 uudelleenvalinta
22. marraskuuta 1220 13. joulukuuta 1250 Henrik VI:n n poika

Luxemburgien dynastia (1308–1313)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
14 Henrik VII Luxemburgilainen 1275/1279
-
24. elokuuta 1313
1308 29. kesäkuuta 1312 24. elokuuta 1313 Ludvig III:n jälkeläinen 13 sukupolvessa

Wittelsbachin dynastia (1314–1347)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
15 Ludvig IV Baijerilainen 1. huhtikuuta 1282
-
11. lokakuuta 1347
.lokakuuta 1314 17. tammikuuta 1328 11. lokakuuta 1347 Lothar III:n jälkeläinen 6 sukupolvessa. Henrik IV:n jälkeläinen 7 sukupolvessa

Luxembourgien dynastia (1346–1437)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
16 Kaarle IV 14. toukokuuta 1316
-
29. marraskuuta 1378
11. heinäkuuta 1346/
17. kesäkuuta 1349 uudelleenvalinta
5. huhtikuuta 1355 29. marraskuuta 1378 Henrik VII:n pojanpoika
17

Sigismund Luxemburgilainen

14. helmikuuta 1368
-
9. joulukuuta 1437
10. syyskuuta 1410/
21. heinäkuuta 1411 uudelleenvalinta
31. toukokuuta 1433 9. joulukuuta 1437 Kaarle IV:n poika

Habsburgien dynastia (1440–1740)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
18 Fredrik III 21. syyskuuta 1415
-
19. elokuuta 1493
1440 19. maaliskuuta 1452 19. elokuuta 1493 Lothair III:n jälkeläinen 10 sukupolvessa
19 Maximilian I 22. maaliskuuta 1459
-
12. tammikuuta 1519
16. helmikuuta 1486 valittu vaaleilla 12. tammikuuta 1519 Fredrik III:n poika
20 Kaarle V 24. helmikuuta 1500
-
21. syyskuuta 1558
28. kesäkuuta 1519 .helmikuuta 1530 16. tammikuuta 1556 Maximilian I:n pojanpoika
21 Ferdinand I Habsburg 10. maaliskuuta 1503
-
25. heinäkuuta 1564
1531 valittu vaaleilla 25. heinäkuuta 1564 Maximilian I:n pojanpoika
22 Maximilian II 31. heinäkuuta 1527
-
12. lokakuuta 1576
.marraskuuta 1562 valittu vaaleilla 12 .lokakuuta 1576 Ferdinand I:n poika
23 Rudolf II
Saksan kuningas
18. heinäkuuta 1552
-
20. tammikuuta 1612
1575 30. kesäkuuta 1575 20.tammikuuta 1612 Maximilian II:n poika
24 Matias 24. helmikuuta 1557
-
20. maaliskuuta 1619
1612 23. tammikuuta 1612 20. maaliskuuta 1619 Maximilian II:n poika
25 Ferdinand II 9. heinäkuuta 1578
-
15. helmikuuta 1637
1618 10. maaliskuuta 1619 15. helmikuuta 1637 Ferdinand I:n pojanpoika
26 Ferdinand III 13. heinäkuuta 1608
-
2. huhtikuuta 1657
1636 18. marraskuuta 1637 2. huhtikuuta 1657 Ferdinand II:n poika
27 Leopold I 9. kesäkuuta 1640
-
5. toukokuuta 1705
18. heinäkuuta 1658 6. maaliskuuta 1657 5. toukokuuta 1705 Ferdinand III:n poika
28 Joosef I 26. heinäkuuta 1678
-
17. huhtikuuta 1711
6. tammikuuta 1690 1. toukokuuta 1705 17. huhtikuuta 1711 Leopold I:n poika
29 Kaarle VI 1. lokakuuta 1685
-
20. lokakuuta 1740
12. lokakuuta 1711 22. joulukuuta 1711 20. lokakuuta 1740 Leopold I:n poika

Wittelsbachin dynastia (1742–1745)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
30 Kaarle VII 6. elokuuta 1697
-
20. tammikuuta 1745
24. tammikuuta 1742 12. helmikuuta 1742 20. tammikuuta 1745 Ferdinand II:n pojanpojanpojanpoika

Habsburg-Lorrainen dynastia (1745–1806)Muokkaa

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
31 Frans I 8. joulukuuta 1708
-
18. elokuuta 1765
13. syyskuuta 1745 valittu vaaleilla 18. elokuuta 1765 Ferdinand III:n pojanpojanpoika
32 Joosef II 13. maaliskuuta 1741
-
20. helmikuuta 1790
18. elokuuta 1765 jälkeen 19. elokuuta 1765 20. helmikuuta 1790 Frans I:n poika. Kaarle VI:n tyttärenpoika
33 Leopold II 5. toukokuuta 1747
-
1. maaliskuuta 1792
20. helmikuuta 1790 jälkeen valittu vaaleilla 1. maaliskuuta 1792 Frans I:n poika ja Kaarle VI:n tyttärenpoika
34 Frans II 12. helmikuuta 1768
-
2. maaliskuuta 1835
1. maaliskuuta 1792 jälkeen 4. maaliskuuta 1792 6. elokuuta 1806 Leopold II:n poika

LähteetMuokkaa

  1. List of Rulers of Europe Heilbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 26.6.2014.
  2. The Holy Roman Empire and the Habsburgs, 1400–1600 Heilbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 26.6.2014.
  3. List of kings and emperors of the Holy Roman Empire HRE Emperor List. Union Country Collage Faculty Web Site. Viitattu 26.6.2014.