Luettelo Formula 1 -radoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on lista moottoriradoista, joilla on ajettu Formula 1 -sarjan MM-osakilpailuja kaudesta 1950 eteenpäin. Kaiken kaikkiaan 65 rataa on isännöinyt maailmanmestaruussarjan kilpailuja, joista ensimmäinen pidettiin Silverstonessa. Kuuluisin radoista on Nürburgringin vanha Nordschleife, jolla ajettiin 1951–1976.

Nykyiset radat ovat lihavoituna ja tulevaisuudessa ajettavien kilpailujen radat ovat kursivoituna.

Tilastot on päivitetty Venäjän GP 2021 jälkeen.

Sisältö: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Aiheesta muualla

AMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kilpailujen lukumäärä Ratakartta
Adelaide Adelaide Australian Grand Prix 1985–95 11[1]  
Ain-Diab Casablanca Marokon Grand Prix 1958 1[2][3]  
Aintree Liverpool Britannian Grand Prix 1955, 1957, 1959, 1961–62 5[4]  
Albert Park Melbourne Australian Grand Prix 1996–2019 24[5]  
Autódromo Internacional do Algarve Portimão Portugalin Grand Prix 2020– 2[6]  
AVUS Berliini Saksan Grand Prix 1959 1[7][8]  

BMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Bahrain International Circuit Sakhir Bahrainin Grand Prix
Sakhirin Grand Prix
2004–10, 2012– 18[9]  
Baku Street Circuit Baku Euroopan Grand Prix,
Azerbaidžanin Grand Prix
2016–19, 2021 5[10]  
Circuito da Boavista Porto Portugalin Grand Prix 1958, 1960 2[11]  
Brands Hatch Kent Britannian Grand Prix,
Euroopan Grand Prix
1964, '66, '68, '70, '72, '74, '76, '78, '80, '82–'86 14[12]  
Circuit Bremgarten Bern Sveitsin Grand Prix 1950–54 5[13]  
Buddh International Circuit Greater Noida Intian Grand Prix 2011–13 3[14]  
Bugatti Circuit Le Mans Ranskan Grand Prix 1967 1[15][16]  

CMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Caesar's Palace Las Vegas Las Vegasin Grand Prix 1981–82 2[17]  
Circuit de Catalunya Montmeló Espanjan Grand Prix 1991– 31[18]  
Circuit de Charade Clermont-Ferrand Ranskan Grand Prix 1965, 1969–70, 1972 4[19]  
Circuit of the Americas Austin Yhdysvaltain Grand Prix 2012–19 8[20]  

DMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Detroitin katurata Detroit Itä-Yhdysvaltain Grand Prix 1982–88 7[21]  
Dijon-Prenois Dijon Ranskan Grand Prix,
Sveitsin Grand Prix
1974, 1977, 1979, 1981–82, 1984 6[22]  
Donington Park Leicestershire Euroopan Grand Prix 1993 1[23][24]  

EMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Imola San Marinon Grand Prix, Italian Grand Prix,
Emilia-Romagnan Grand Prix
1980–2006,
2020–
29[25]  
Autódromo do Estoril Estoril Portugalin Grand Prix 1984–96 13[26]  

FMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Fair Park Dallas Yhdysvaltain Grand Prix 1984 1[27][28]  
Fuji Speedway Shizuoka Japanin Grand Prix 1976–77, 2007–08 4[29]  

GMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Circuit Gilles Villeneuve Montréal Kanadan Grand Prix 1978–86, 1988–2008, 2010–19 40[30]  

HMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Hanoi Street Circuit Hanoi Vietnamin Grand Prix 2020 (peruttu) 0[31][32][33][34]  
Autódromo Hermanos Rodríguez México Meksikon Grand Prix 1963–70, 1986–92, 2015–19 20[35]  
Hockenheimring Baden-Württemberg Saksan Grand Prix 1970, 1977–2006,
2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018–19
37[36]  
Hungaroring Budapest Unkarin Grand Prix 1986– 36[37]  

IMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Igora Drive Rautu (ven. Sosnovo) Venäjän Grand Prix 2023 -[38]  
Indianapolis Motor Speedway Indianapolis Indianapolis 500,
Yhdysvaltain Grand Prix
1950-60, 2000–07 19[39]  
Istanbul Park Istanbul Turkin Grand Prix 2005-11, 2020 8[40]  

JMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Autódromo Internacional Nelson Piquet, Jacarepagua Rio de Janeiro Brasilian Grand Prix 1978, 1981–89 10[41]  
Circuito Permanente Del Jarama Jarama Espanjan Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 1976–79, 1981 9[42]  
Circuito Permanente de Jerez Jerez de la Frontera Espanjan Grand Prix,
Euroopan Grand Prix
1986–90, 1994, 1997 7[43]  
Autódromo José Carlos Pace, Interlagos São Paulo Brasilian Grand Prix 1973–77, 1979–80, 1990–2019 37[44]  

KMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Kyalami Circuit Kyalami Etelä-Afrikan Grand Prix 1967–80, 1982–85, 1992–93 20[45]  
Korean International Circuit Yeongam Korean Grand Prix 2010–13 4[46]  

LMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Long Beach Grand Prix Long Beach Länsi-Yhdysvaltain Grand Prix 1976–83 8[47]  
Losail International Circuit Al-Dayyan Qatarin Grand Prix 2021– 0[48]  

MMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Circuit de Nevers Magny-Cours Nevers Ranskan Grand Prix 1991–2008 18[49]  
Miami International Autodrome Miami Gardens Miamin Grand Prix 2022–[50] 0
Monsanto Park Lissabon Portugalin Grand Prix 1959 1[51][52]  
Monte Carlo Monaco Monacon Grand Prix 1950, 1955–2019, 2021 67[53]  
Circuit de Montjuïc Barcelona Espanjan Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4[54]  
Circuit Mont-Tremblant Saint-Jovite Kanadan Grand Prix 1968, 1970 2[55]  
Autodromo Nazionale Monza Italian Grand Prix 1950–79, 1981– 71[56]  
Mosport International Raceway Bowmanville Kanadan Grand Prix 1967, 1969, 1971–77 8[57]  
Autodromo Internazionale di Mugello Scarperia e San Piero Toscanan Grand Prix 2020 1[58]  

NMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Nivelles-Baulers Circuit Nivelles Belgian Grand Prix 1972, 1974 2[59]  
Nürburgring Adenau Saksan Grand Prix, Euroopan Grand Prix,
Luxemburgin Grand Prix, Eifelin Grand Prix
1951–54, 1956–58, 1961–69, 1971–76, 1984–85,
1995–2007, 2009, 2011, 2013, 2020
41[60]  

OMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Okayama International Circuit Aida Tyynenmeren Grand Prix 1994–95 2[61]  
Autódromo Oscar Alfredo Gálvez Buenos Aires Argentiinan Grand Prix 1953–58, 1960, 1972–75, 1977–81, 1995–98 20[62]  

PMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Circuit Paul Ricard Le Castellet Ranskan Grand Prix 1971, 1973, 1975–76, 1978, 1980,
1982–83, 1985–90, 2018–19, 2021
17[63][64]  
Circuit de Pedralbes Barcelona Espanjan Grand Prix 1951, 1954 2[65]  
Pescara Circuit Pescara Pescaran Grand Prix 1957 1[66][67]  
Phoenixin katurata Phoenix Yhdysvaltain Grand Prix 1989–91 3[68]  
Prince George Circuit East London Etelä-Afrikan Grand Prix 1962–63, 1965 3[69]  

RMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Red Bull Ring Spielberg Itävallan Grand Prix
Steiermarkin Grand Prix
1970–87, 1997–2003, 2014– 35[70]  
Reims-Gueux Reims Ranskan Grand Prix 1950–51, 1953–54, 1956, 1958–61, 1963, 1966 11[71]  
Riverside International Raceway Riverside Yhdysvaltain Grand Prix 1960 1[72][73]  
Rouen-Les-Essarts Rouen Ranskan Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5[74]  

SMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Scandinavian Raceway Anderstorp Ruotsin Grand Prix 1973–78 6[75]  
Sebring International Raceway Sebring Yhdysvaltain Grand Prix 1959 1[76][77]  
Sepang International Circuit Kuala Lumpur Malesian Grand Prix 1999–2017 19[78]  
Shanghai International Circuit Shanghai Kiinan Grand Prix 2004–19 16[79]  
Silverstone Circuit Silverstone Britannian Grand Prix
70. juhlavuoden Grand Prix
1950–54, '56, '58, '60, '63, '65, '67, '69,
'71, '73, '75, '77, '79, '81, '83, '85, 1987–
56[80]  
Sotšin katurata Sotši Venäjän Grand Prix 2014– 8[81]  
Spa-Francorchamps Spa Belgian Grand Prix 1950–70, 1983, 1985–2002, 2004–05, 2007– 54[82]  
Suzuka Circuit Suzuka Japanin Grand Prix 1987–2006, 2009–19 31[83]  
Singaporen katurata Singapore Singaporen Grand Prix 2008–19 12[84]  

VMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Valencian katurata Valencia Euroopan Grand Prix 2008–12 5[85]  

WMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Watkins Glen International Watkins Glen Yhdysvaltain Grand Prix,
Itä-Yhdysvaltain Grand Prix
1961–75, 1976–80 20[86]  

YMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Yas Marinan rata Yas Island Abu Dhabin Grand Prix 2009– 12[87]  

ZMuokkaa

Radan nimi Sijainti Kilpailun nimi Kaudet Kisojen lukumäärä Ratakartta
Circuit Park Zandvoort Zandvoort Hollannin Grand Prix 1952–53, 1955, 1958–71, 1973–85, 2020 (peruttu), 2021– 31[88][89]  
Zeltweg Airfield Zeltweg Itävallan Grand Prix 1964 1[90][91]  
Circuit Zolder Heusden-Zolder Belgian Grand Prix 1973, 1975–82, 1984 10[92]  

LähteetMuokkaa

  1. Adelaide Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  2. 1958 Morocco Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  3. Ain-Diab Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  4. Aintree Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  5. Albert Park Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  6. Autosport Podcast: F1 Portuguese Grand Prix preview F1 News. 23.10.2020. Autosport.com. Viitattu 24.10.2020. (englanniksi)
  7. 1959 German Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  8. Automobil-Verkehrs und Übungs-Straße Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  9. Bahrain International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  10. Baku City Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  11. Circuito da Boavista Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  12. Brands Hatch Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  13. Circuit Bremgarten Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  14. Buddh International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  15. 1967 French Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  16. Bugatti Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  17. Caesar's Palace Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  18. Circuit de Catalunya Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  19. Circuit Charade Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  20. Circuit of the Americas Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  21. Detroit Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  22. Dijon-Prenois Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  23. 1993 Sega European Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  24. Donington Park Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  25. Autodromo Enzo e Dino Ferrari Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  26. Autódromo do Estoril Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  27. 1984 Dallas Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  28. Fair Park Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  29. Fuji Speedway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  30. Circuit Gilles Villeneuve Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  31. Vietnam to host Formula 1 Grand Prix from 2020 F1 News. 7.11.2018. Formula 1.com. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  32. F1 announces Vietnam GP for 2020 calendar F1 News. 7.11.2018. Autosport.com. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  33. Barretto, Lawrence: Everything you need to know about the new Vietnam street circuit F1 News. 7.11.2018. Formula 1.com. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  34. Hanoi F1 circuit details revealed F1 News. 7.11.2018. Autosport.com. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  35. Autódromo Hermanos Rodríguez Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  36. Hockenheimring Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  37. Hungaroring Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  38. Smith, Luke ja Karpov, Oleg: F1 Russian Grand Prix set to move to Igora Drive from 2023 Autosport (Autosport.com). 26.6.2021. Autosport. Viitattu 29.6.2021. (englanniksi)
  39. Indianapolis Motor Speedway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  40. Istanbul Park Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  41. Autódromo Internacional Nelson Piquet Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  42. Circuito Permanente del Jarama Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  43. Circuito de Jerez Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  44. Autódromo José Carlos Pace Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  45. Kyalami Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  46. Korean International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  47. Long Beach Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  48. Qatar to join F1 calendar in 2021, as country signs additional 10-year deal from 2023 Formula1.com. 30.9.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 30.9.2021. (englanniksi)
  49. Circuit de Nevers Magny-Cours Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  50. Miami Grand Prix organisers reveal name of new F1 circuit ahead of 2022 race Formula1.com. 2.9.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 5.9.2021. (englanniksi)
  51. 1959 Portuguese Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  52. Monsanto Park Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  53. Circuit de Monaco Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  54. Montjuïc Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  55. Circuit Mont-Tremblant Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  56. Autodromo Nazionale Monza Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  57. Mosport International Raceway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  58. Mugello to host first F1 race; Sochi added to 2020 calendar News. 10.7.2020. ESPN. Viitattu 15.7.2020. (englanniksi)
  59. Nivelles-Baulers Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  60. Nürburgring Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  61. Okayama International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  62. Autódromo Oscar Alfredo Gálvez Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  63. Circuit Paul Ricard Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  64. Le Castellet Circuits. ESPN. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  65. Pedralbes Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  66. 1957 Pescara Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  67. Pescara Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  68. Phoenix Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  69. Prince George Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  70. Red Bull Ring Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  71. Reims-Gueux Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  72. 1960 United States Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  73. Riverside International Raceway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  74. Rouen-Les-Essarts Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  75. Scandinavian Raceway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  76. 1959 United States Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  77. Sebring International Raceway Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  78. Sepang International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  79. Shanghai International Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  80. Silverstone Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  81. Sochi International Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  82. Spa-Francorchamps Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  83. Suzuka Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  84. Marina Bay Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  85. Valencia Street Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  86. Watkins Glen Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  87. Yas Marina Circuit Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  88. Circuit Park Zandvoort Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  89. Verstappen sends home fans wild with victory over Hamilton amid party atmosphere at the Dutch GP Formula1.com. 5.9.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 5.9.2021. (englanniksi)
  90. 1964 Austrian Grand Prix - Race Result Results - Archive 1950-2016. Formula 1.com. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  91. Zeltweg Airfield Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  92. Circuit Zolder Circuits. ESPN. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo Formula 1 -radoista.