Avaa päävalikko

Luettelo sarjamurhaajista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo tunnetuista sarjamurhaajista syntymävuoden mukaan.

Nimi Syntyi/kuoli Tiedot
Gilles de Rais 14041440 ainakin kymmeniä lapsia raiskannut ja murhannut aristokraatti.
Erzsébet Báthory 15601614 unkarilainen seksuaalisarjamurhaaja, vältti teloituksen aatelisarvonsa ansiosta.
Hélène Jegado 18031852 palvelijatar, myrkytti Ranskassa arsenikilla yli 20 ihmistä, telotettiin giljotiinilla.
Juhani Aataminpoika 18261854 tappoi 12 ihmistä Suomessa.
Amelia Dyer 18371896 tappoi arviolta 200–400 vauvaikäistä lasta Englannissa.
Maria Swanenburg 18391915 myrkytti Alankomaissa ihmisiä arsenikillä.
Matti Haapoja 18451895 puukkojunkkari, joka tuomittiin kolmesta henkirikoksesta, epäillään tappaneen 22–25 henkilöä.
H. H. Holmes 18601896 murhasi hotellissaan varmuudella kymmeniä, mahdollisesti jopa satoja ihmisiä[1]
Karl Grossman 18631922 murhasi nuoria naisia Saksassa.
Joseph Vacher 18691898 surmasi yksitoista ihmistä Ranskassa, teloitettiin giljotiinilla.
Henri Désiré Landru 18691922 tappoi yksitoista, tuomittiin kuolemaan.
Karl Denke 18701924 kannibaalisarjamurhaaja, hirttäytyi sellissä.
Fritz Haarmann 18791925 murhasi ainakin 24 poikaa, teloitettiin.
Peter Kürten 18831932 murhasi Düsseldorfissa.
Carl Panzram 18911930 surmasi 22 ihmistä, jotkut olivat nuoria poikia. Hirtettiin.
Marcel Petiot 18971946 ranskalainen tohtori, jonka kotoa löytyi sodan jälkeen 26 ruumista.
Bruno Lüdke 19091944 murhasi ainakin 51 uhria 15 vuoden aikavälillä.
Aarne Laakso 19261983 murhasi ja ryösti kolme kauppiasta Tampereella loppuvuodesta 1964.[2][3]
William Heirens s. 1928 murhasi kaksi naista ja 6-vuotiaan tytön. Sai julkisuudessa kutsumanimen ”Huulipunamurhaaja”.
Daniel Barbosa 19301994 uskotaan murhanneen 72 tyttöä.
Ensio Koivunen 19302003 murhasi kolme nuorta liftarinaista kesällä 1971.
Joachim Kroll 19331991 murhasi ainakin 13.
Donald Gaskins 19331991 uhrien määräksi arvioidaan yli 200. Teloitettiin.
Juan Corona s. 1934 Yhdysvalloissa 25 miestä murhannut meksikolainen.
Fritz Honka 19351998 murhasi ainakin neljä prostituoitua ja säilytti ruumiit.
Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen 19351996 tuomittiin yhdestä murhasta, mutta poliisi uskoo hänen myrkyttäneen vähintään neljä miestä.[4]
Andrei Tšikatilo 19361994 surmasi 52 ihmistä.
Marianne Nölle s. 1938 sairaanhoitaja, joka tuomittiin seitsemästä murhasta.
Jerry Brudos 19392006
Peter Woodcock s. 1939 murhasi kolme itseään nuorempaa henkilöä Torontossa 19561957.
Clifford Olson s. 1940 tappoi 11 lasta ja nuorta Kanadassa.
Samuel Little s. 1940 murhasi ainakin 93 naista ainakin 19:ssä osavaltiossa Yhdysvalloissa vuosina 1970–2005
John Wayne Gacy 19421994 ”Tappajaklovni”. Raiskasi ja murhasi 33 nuorta miestä. Teloitus myrkkyruiskeella.
Myra Hindley 19422002
Ismo Junni 19431995 tappoi vaimonsa ja murhasi neljä miestä polttamalla.
Ivan Milat s. 1944 murhasi liftareita Australiassa, sai elinkautisen.
Dennis Nilsen s. 1945 tappoi 15 tai 16 Lontoossa.
Ion Rîmaru 19461971 murhasi Romaniassa.
Jürgen Bartsch 19461976 murhasi Saksassa lapsia, sai elinkautisen.
Ted Bundy 19461989 yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka tappoi vuosina 1973–1978 lukuisia nuoria naisia.
Harold Shipman 19462004 brittiläinen yleislääkäri, jonka epäillään murhanneen satoja potilaitaan. Hirttäytyi sellissään.
Ilkka Kivioja s. 1947 surmasi kuristamalla kaksi nuorta naista Kuopiossa vuosina 1964–1965.
Robert Black s. 1947 skotlantilainen lasten hyväksikäyttäjä ja sarjamurhaaja.
Pedro López s. 1948 syytettiin yli 300 uhrin murhista Etelä-Amerikassa.
Ahmad Suradji 19492008 tappoi 42 nuorta tyttöä ja naista Sumatralla, teloitettiin.
Aino Nykopp s. 1950 sairaanhoitaja, joka myrkytti vähintään viisi potilasta.
Jack Unterweger 19501994 itävaltalainen kirjoittaja, murhasi useita prostituoituja. Sai elinkautisen, mutta hirttäytyi sellissään.
Donato Bilancia s. 1951 italialainen.
Michael Lupo 19531995 surmasi neljä homomiestä, kuoli AIDS:iin vankilassa.
Colin Ireland s. 1954 murhasi vuoden 1993 aikana Englannissa viisi miestä, joihin oli tutustunut homobaarissa. Sai elinkautisen.
Aileen Wuornos 19562002 suomalaissukuinen, surmasi seitsemän miestä ampumalla.
Marc Dutroux s. 1956 pedofiili-murhaaja, kidutti ja surmasi lapsia ja nuoria Belgiassa, tuomittiin elinkautiseen.
Luis Garavito s. 1957 Kolumbiassa ja Ecuadorissa yli sata poikaa raiskannut ja murhannut mies, vankilassa.
Mataviejitas s. 1957 meksikolaisen sarjamurhaajan käyttämä nimi.
Ipswichin sarjamurhaaja Steven Wright s. 1958[5] surmasi viisi prostituoitua vuonna 2006.
Jeffrey Dahmer 19601994 yhdysvaltalainen sarjamurhaaja ja kannibaali, murhasi 17 miestä.
John Muhammad 19602009 Beltwayn ampumistapaukset. Ampui kymmenen satunnaista uhria, teloitettiin.
Lucia de Berk s. 1961 hollantilainen sarjamurhaaja, tappoi ainakin 7.
Tsutomu Miyazaki 19622008 japanilainen nekrofiili, teloitettiin.
Moses Sithole s. 1964 raiskaaja-murhaaja Etelä-Afrikassa, sai 2 410 vuotta vankeutta.
Paul Bernardo s. 1964 Elinkautinen ilman mahdollisuutta armahdukseen. Vaimo Karla Homolka sai 12 vuotta, vapautettu.
Pekka Seppänen s. 1965 tuomittiin kolmesta hukuttamalla tehdystä henkirikoksesta ja mm. kolmesta henkirikoksen yrityksestä.[6] Seppäsen seurassa oli kuollut yhteensä seitsemän ihmistä.[7]
Jukka Lindholm s. 1965 neljä kuristamalla tehtyä henkirikosta ja useita kuristamalla tehtyjä pahoinpitelyitä, lisäksi raiskauksia. Uhrit ovat olleet naisia ja tyttöjä.
Yang Xinhai 19652004 tunnusti 65 murhaa vuosina 19992003, teloitettiin Kiinassa.
Leszek Pękalski s. 1966 tappoi ainakin 17 ihmistä Puolassa.
Luigi Chiatti s. 1968 sai 30 vuoden vankeustuomion.
Beverley Allitt s. 1968 englantilainen sairaanhoitaja, murhasi neljä lasta.
Harri Leppinen s. 1968 raiskasi ja surmasi kuristamalla kaksi Pia-nimistä tyttöä Pohjanmaalla 1990-luvun alussa.
Yoo Young-Chul s. 1970 eteläkorealainen kannibaali, tuomittu kuolemaan.
Mohammed Bijeh 19752005 raiskasi ja tappoi ainakin 16 poikaa, teloitettiin.
Kaspars Petrovs s. 1978 murhasi Latviassa 13 naista, sai elinkautisen.
Kaisa Vornanen-Karaduman s. 1979 surmasi viisi synnyttämäänsä vauvaa vuosina 2005–2013.
Ramadan Abdel Rehim ”al-Tourbini” Mansour s. noin 1980 raiskasi ja murhasi seitsemässä vuodessa vähintään 30 lasta, sai kuolemantuomion 2007.[8]
Lee Boyd Malvo s. 1985 John Muhammadin rikoskumppani. Elinkautinen ilman mahdollisuutta armahdukseen.

Sarjamurhaajat joiden syntymävuosi tai oikea henkilöllisyys ei ole tiedossaMuokkaa

  • Peter Nirsch (Niers), saksalainen sarjamurhaaja ja kannibaali, joka teloitettiin 1581.
  • Thamesin torsomurhaaja”, murhasi mahdollisesti vähintään seitsemän naista Lontoossa. Vuosina 1873–1889 Thames-joesta, Lontoosta löydettiin seitsemän samalla tavalla paloiteltua naisen ruumista. Vain yksi heistä tunnistettiin ja tunnistettu uhri oli ollut koditon prostituoitu.[9][10]
  • Bochumin sarjamurhaaja”, murhasi kahdeksan nuorta naista Bochumin alueen maaseudulla Saksassa vuosina 1878–1882. Kaikki uhrit oli raiskattu ja sitten kuristettu. Tekijä oli hyökännyt naisten kimppuun naisten ollessa kävelemässä yksin, tai työskentelemässä yksin pellolla. Teoista tuomittiin ja teloitettiin yksi mies, mutta teot jatkuivat vielä kiinnioton ja teloituksen jälkeenkin.[11][12]
  • Viiltäjä-Jack”, murhasi ainakin viisi prostituoitua Lontoon East Endissä vuonna 1888. Silpoi uhrit teräaseella ja poisti joiltain uhreilta sisäelimiä.
  • Atlantan viiltäjä”, murhasi mahdollisesti 21 naista Atlantassa, Yhdysvalloissa vuosina 1911–1912. Uhreilta oli viilletty kaula teräaseella ja joiltain uhreilta oli poistettu sisäelimiä. Kaikki uhrit olivat tummaihoisia, työväenluokkaan kuuluneita naisia. Tekijä ilmeisesti kohtasi uhrinsa kadulla ja teot tapahtuivat yleensä iltayöstä. Muutamia samanlaisia murhia tapahtui Atlantassa vielä seuraavinakin vuosina.[13]
  • New Orleansin kirvesmies”, murhasi kuusi ja vahingoitti kahtatoista kahdeksassa eri hyökkäyksessä puolentoista vuoden aikana New Orleansissa, Yhdysvalloissa vuosina 1918–1919. Tunkeutui yöllä taloon sisälle ja hyökkäsi sisällä olleiden kimppuun käyttäen aseenaan talon pihalta löytämäänsä kirvestä.[14][15]
  • Clevelandin torsomurhaaja”, murhasi ja paloitteli vähintään 12 ihmistä Clevelandin alueella Yhdysvalloissa vuosina 1935–1938. Vain kaksi uhreista tunnistettiin. Uhrien joukossa oli sekä naisia että miehiä, ja ruumiita löytyi ympäri Clevelandia. Myöhemmissä tutkimuksissa on pidetty mahdollisena, että uhreja oli yhteensä jopa yli 40 Clevelandissa, Pittsburghissa ja Youngstownissa, ja että sama tekijä oli aktiivinen 1920-luvulta aina 1950-luvulle saakka.
  • Teräksen murhaaja”, murhasi kaksi miestä Rovaniemellä Teräksen talon tiloissa vuosina 1945–1946. Molemmat uhrit olivat talossa töissä ja molemmat uhrit oli ryöstetty. Molemmat teot tapahtuivat yöaikaan. Molemmat teot oli tehty erityisen raa'alla tavalla mm. kirvestä käyttäen.[16]
  • Aavetappaja”, murhasi viisi ihmistä ja vahingoitti kolmea neljässä erillisessä ampuma-aseella tehdyssä hyökkäyksessä Texarkanan alueella Yhdysvalloissa alkuvuonna 1946. Teot tapahtuivat viikonloppuisin ja niiden kohteina olivat autoissa istuneet, syrjäisille paikoille lemmiskelemään pysähtyneet nuoret parit.[17][18]
  • Bostonin kuristaja”, murhasi kuristamalla ainakin 13 naista Bostonin alueella 1960-luvulla. Elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittu sarjaraiskaaja Albert DeSalvo tunnusti teot, mutta häntä pidettiin silti pitkään syyttömänä murhiin, kunnes vuonna 2013 DNA osoitti hänen tappaneen ainakin sarjan viimeisen uhrin.[19]
  • Riisuja-Jack”, murhasi kahdeksan naista Lontoossa vuosina 1964–1965. Sai nimensä siitä, että kaikki uhrit löytyivät alastomina Thames-joesta. Kaikki uhrit olivat prostituoituja ja kaikki uhrit oli kuristettu.
  • Zodiac Tappaja”, murhasi varmuudella viisi ihmistä Kaliforniassa, Yhdysvalloissa 1960–1970-lukujen taitteessa. Surmasi San Franciscon lahden pohjoispuolella neljä ihmistä kolmessa hyökkäyksessä, joissa kaikissa kohteena oli ulkona syrjäisellä paikalla lemmiskelemässä ollut nuori pariskunta. Lisäksi surmasi taksikuskin San Franciscossa. Samaan tekijään on liitetty myös muita selvittämättömiä henkirikoksia. Käytti poliisille ja medialle lähettämissään kirjeissä nimimerkkiä Zodiac.
  • Firenzen hirviö”, murhasi 16 ihmistä Firenzen alueen maaseudulla Italiassa vuosina 1968–1985. Ampui seitsemän lemmiskelemään pysähtynyttä pariskuntaa ja kaksi turistia autoihin sisälle ja kuudessa tapauksista silpoi naisen ruumiin puukolla.[20][21]
  • Santa Rosan liftaritappaja”, surmasi mahdollisesti 19 nuorta naista ja tyttöä San Franciscon lahden pohjoispuolella Santa Rosan ympäristössä Kaliforniassa, Yhdysvalloissa vuosina 1971–1978. Uhrit olivat iältään 12–24-vuotiaita. Useimmissa tapauksissa uhri oli liftannut ja noussut tekijän autoon. Useimmissa tapauksissa uhrit oli raiskattu ja useimmissa tapauksissa surmaamistapa oli ollut kuristaminen. Useimmissa tapauksissa ruumiit löydettiin teiden läheltä ilman vaatteita. Joissain tapauksissa uhrien oltiin nähty nousevan autoon, jota kuljetti vaaleaihoinen nuori mies, jolla oli afrokampaus. Tapauksista on saatu hyvät DNA-näytteet ja poliisi jäljittää tekijää sukututkimussivustojen avulla.[22][23][24][25]
  • Galvestonin sarjamurhaaja”, surmasi vähintään 11 tyttöä Galvestonin ja Houstonin ympäristöissä Texasissa, Yhdysvalloissa vuosina 1971–1977. Galvestonin ja Houstonin ympäristöstä löytyi surmattuna 12 tyttöä, jotka olivat iältään 12–19-vuotiaita ja lisäksi löydettiin yksi edelleen tunnistamaton vainaja. Monissa tapauksissa uhrit olivat liftanneet tekijän auton kyytiin. Teoista epäiltynä on ollut teot tunnustanut Edward Harold Bell, joka on istunut murhasta tuomittuna vankilassa 90-luvun alusta asti. Tapaukset ovat osa Galvestonin ja Houstonin välisellä alueella valtatie I-45 ympäristössä 40 vuoden ajanjaksolla tapahtuneita Texasin tappokenttien(Texas Killing Fields) sarjamurhia.[26][27][28][29]
  • Alkuperäinen Yövaanija”, murhasi vähintään 12 ja raiskasi vähintään 45 Kaliforniassa, Yhdysvalloissa 1973–1986. Sarjaraiskaaja, joka tunkeutui uhriensa asuntoihin yöllä uhrien nukkuessa. Siirtyi raiskauksista seksuaalimurhiin vuoden 1979 syksyllä. Tekojen yhteys toisiinsa varmistettiin DNA:n avulla vuosina 1996–2001 tehdyissä tutkimuksissa.[30] Pidätettynä teoista epäiltynä on entinen murtovarkauksia tutkinut poliisi Joseph James DeAngelo, jota vastaan alkaa oikeudenkäynti vuoden 2018 aikana.[31] Tekijän nimi on erotuksena samoilla alueilla vuosina 1984–1985 toimineesta ”Yövaanija”-nimellä tunnetusta sarjamurhaajasta Richard Ramirezista.[32]
  • Doodler”, murhasi ainakin 14 homoseksuaalia miestä San Franciscossa, Yhdysvalloissa vuosina 1974–1975. Tutustui uhreihinsa yökerhoissa ja baareissa. Sai nimensä siitä, että teki uhreistaan piirroskuvan ennen, kuin puukotti uhrinsa kuoliaaksi.[33] Kolme tekijän uhria selviytyi hengissä. Tekijästä on saatu hyvät tuntomerkit ja hänet on kuvattu hoikaksi, tummaihoiseksi mieheksi.
  • Oaklandin piirikunnan lapsentappaja”, murhasi ainakin neljä 10–12-vuotiasta lasta Detroitin metropolialueella Yhdysvalloissa vuosina 1976–1977. Sieppasi lapset julkisilta paikoilta ja piti heitä vankinaan useiden päivien ajan ennen, kuin surmasi heidät ja palautti sitten näkyville paikoille siististi puettuna. Kaksi uhreista oli poikia, kaksi tyttöjä.[34] Vuonna 2006 paljastui, että keskeisenä epäiltynä tapauksessa oli ollut General Motorsin taannoisen talousjohtajan poika Christopher Busch, joka löytyi kuolleena asunnostaan luodinreikä päässään vähän sen jälkeen, kun viimeinen murha oli tapahtunut. Christopher Busch oli 50% suomalainen, sillä hänen äitinsä oli suomalainen.[35][36][37][38]
  • Helsingin kellarisurmaaja”, murhasi mahdollisesti kolme naista Helsingissä kerrostalojen kellareihin vuosina 1976–1981. Kaikkia kolmea tapausta yhdistävät surmaa edeltäneet olosuhteet, surmapaikka ja se, että uhreille oli tehty, tai yritetty tehdä seksuaalista väkivaltaa. Kaikki uhrit olivat olleet palaamassa illanvietosta kotiinsa, kun olivat matkalla kohdanneet surmaajansa ja menneet sitten surmaajan kanssa kotitalonsa kellaritiloihin. Yksi murhatuista oli Susanne Lindholm vuonna 1976.[39]
  • Connecticut-joen laakson tappaja”, englanniksi Connecticut River Valley Killer, surmasi ainakin seitsemän naista New Hampshiressa ja Vermontissa vuosina 1978–1987. Kaikkia uhreja oli lyöty puukolla kymmeniä kertoja.[40][41][42]
  • Oulunkylän sarjamurhaaja”, murhasi mahdollisesti kaksi naista Helsingin Oulunkylässä vuosina 1983–1984. Molempien naisten kimppuun oli hyökätty puistossa yöllä ja heidät oli pahoinpidelty kuoliaaksi. Toisen murhan jälkeen poliisi kuvasi tekijää ”psykopaatiksi, joka uusii tekonsa”. Poliisi ei kuitenkaan uskonut, että teoilla olisi yhteyttä kellarisurmiin.[43][44][45]
  • League Cityn tappokenttien sarjamurhaaja”, surmasi vähintään kolme, mahdollisesti vähintään neljä nuorta naista League Cityn alueella Texasissa, Yhdysvalloissa vuosina 1983–1991. Neljän nuoren naisen ruumiit oli jätetty alastomina lähelle toisiaan hylätylle öljykentälle, jota on alettu kutsumaan "Texas Killing Fieldsiksi", eli Texasin tappokentiksi. Yksi uhreista oli 16-vuotias Laura Miller, jonka isä Tim Miller on sittemmin perustanut kadonneiden ihmisten etsintään keskittyvän organisaation. Kaksi uhreista oli pitkään tunnistamatta ja heidät tunnistettiin DNA:n avulla keväällä 2019. Tapaukset ovat osa Galvestonin ja Houstonin välisellä alueella valtatie I-45 ympäristössä 40 vuoden ajanjaksolla tapahtuneita Texasin tappokenttien(Texas Killing Fields) sarjamurhia.[46][47][48][49]
  • Honolulu kuristaja”, Hawaijin ensimmäinen tunnettu sarjamurhaaja, surmasi viisi naista Honolulun ympäristössä toukokuun 1985 ja huhtikuun 1986 välillä. Uhrit olivat pienikokoisia nuoria naisia, joilla oli tumma tukka ja tekijä oli yleensä poiminut heidät auton kyytiin aamupäivällä, kun uhrit olivat olleet matkalla töihin, tai kouluun. Ruumiit löytyivät maastosta. Kaikkien uhrien kädet oli sidottu heidän selkänsä taakse, jonka jälkeen heidät oli raiskattu ja kuristettu. Teoista epäiltynä on ollut mekaanikkona työskennellyt Howard Gay. Viimeisen murhan jälkeen tuolloin 43-vuotias Gay pidätettiin ja tämän jälkeen murhia ei enää tapahtunut. Kun hänet vapautettiin, hän muutti Kaliforniaan. Gay on sittemmin kuollut.[50][51][52]
  • Frankfordin viiltäjä”, surmasi kahdeksan, tai yhdeksän naista Frankfordin alueella Philadelphiassa Yhdysvalloissa vuosina 1985–1990. Uhrit olivat iältään 29–68-vuotiaita ja heidät oltiin raiskattu ja tämän jälkeen surmattu teräaseella. Yhdeltä uhreista oltiin viilletty vatsa auki ja joitain oli puukotettu yli 70 kertaa. Kaikilla uhreista oli ongelmia alkoholin kanssa ja kolme ensimmäistä uhria olivat tavanneet tekijän samassa baarissa. Jotkut uhrit oltiin nähty keski-ikäisen vaaleaihoisen miehen seurassa.[53][54]
  • Hwaseongin sarjamurhaaja”, murhasi 10 naista Hwaseongissa Etelä-Koreassa vuosina 1986–1991. Kaikki uhrit oli sidottu heidän omilla vaatteillaan ja kaikki uhrit oli kuristettu.
  • Colonial Parkwayn tappaja”, Surmasi vähintään kahdeksan, mahdollisesti 12, tai enemmän ihmisiä Virginiassa Yhdysvalloissa. Surmasi neljä nuorta pariskuntaa vuosina 1986–1989 ja tapauksiin on liitetty myös vuonna 1984 tapahtunut nuoren pariskunnan murha ja vuonna 1996 tapahtunut nuoren pariskunnan murha. Vuosina 1986–1989 tapahtuneissa neljässä kaksoismurhassa kaikkien uhrien kimppuun oli hyökätty uhrien ollessa autossa, joko parkissa, tai ajamassa autoa ja tapauksissa on piirteitä, joiden perusteella FBI uskoo, että tekijä on joko ollut poliisi, tai esiintynyt poliisina. Tekijä on saanut nimensä Colonial Parkway -tiestä, jonka varrella kaksi kaksoismurhista tapahtui. Patricia Cornwellin romaani "Mitä jäljelle jää" perustuu tapauksiin.[55][56][57][58]
  • New Bedfordin valtatietappaja”, murhasi mahdollisesti 11 naista New Bedfordissa, Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa puolen vuoden aikana vuonna 1988. Kaikki naiset nähtiin viimeisenä New Bedfordissa ja ruumiita löydettiin valtatien Interstate 195 läheisyydestä. Kaikki tekijän uhrit olivat päihteiden ongelmakäyttäjiä ja prostituoituja.[59] Kaikki uhrit oli kuristettu.[60]
  • Järvenpään sarjamurhaaja”, murhasi mahdollisesti kaksi naista Uudellamaalla 90-luvun alussa. Tarjosi tummatukkaisille naisille autokyytiä Järvenpään ja Hyvinkään alueella ja pyrki kuljettamaan naiset syrjäiselle metsäalueelle. Yksi uhreista löydettiin kuolleena ja poliisin mukaan juttuun liittyy yksi selvittämätön katoamistapaus ja kolmas murhanyritys, jossa uhri pääsi karkuun. On mahdollisesti ollut aktiivinen 80-luvun lopulta 2000-luvun alkuun.
  • Oregonin rannikon tappaja”, murhasi mahdollisesti viisi teinityttöä Oregonin rannikolla Newportin kaupungin alueella ja Tillamookin piirikunnassa Yhdysvalloissa maaliskuun 1992 ja tammikuun 1995 välillä. Uhrien uskotaan liftanneen ja nousseen tekijän autoon. Tekijän on spekuloitu tehneen samanlaisia rikoksia myös muualla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[61][62][63][64]
  • Lissabonin viiltäjä”, murhasi ainakin kolme naisprostituoitua Lissabonin alueella, Portugalissa vuosina 1992–1993. Poisti uhreiltaan sisäelimiä.
  • Monsin teurastaja”, murhasi viisi naista Monsin kaupungin alueella Belgiassa tammikuun 1996 ja heinäkuun 1997 välillä. Paloitteli ruumiit ja jätti ruumiinosat muovipusseihin pakattuina eri puolille, mm. maanteiden varsille.[65][66][67][68]
  • Danilovskin mielipuoli”, murhasi seitsemän nuorta naista Tsherepovetsissa Venäjällä vuosina 2004–2007. Kaikki uhrit oli raiskattu ja kuristettu. Kolmen uhrin ruumiit löydettiin rakennustyömaalta Danilovski-kadun varrelta.[69][70][71][72][73]
  • Jefferson Davisin sarjamurhaaja”, murhasi kahdeksan naista Jefferson Davisin piirikunnassa Louisianassa Yhdysvalloissa vuosina 2005–2009. Kaikki uhrit olivat huumeiden ongelmakäyttäjiä.[74][75][76]
  • Daytona Beachin sarjamurhaaja”, murhasi ainakin neljä naista Daytona Beachissa Floridassa Yhdysvalloissa joulukuun 2005 ja joulukuun 2007 välillä. Kaikki neljä uhria olivat huumeiden ongelmakäyttäjiä ja kaikki uhrit oli ammuttu. Teot yhdistettiin toisiinsa sekä tekijän DNA:n, että ballististen tutkimusten perusteella, joiden mukaan kaikissa teoissa käytettiin samaa asetta, .40-kaliberista Smith & Wesson Sigma Series VE -pistoolia. FBI:n mukaan Daytona Beachin murhat ovat osa Daytona Beachin ja Tampan välillä kulkevan valtatie I-4:n naismurhia, joissa on yhteensä 19 selvittämätöntä henkirikosta, joiden uskotaan olevan sarjamurhaajien tekemiä.[77][78][79]
  • Eastbound kuristaja”, tunnetaan myös nimellä "Atlantic Cityn sarjamurhaaja", surmasi neljä naista kuristamalla Atlantic Cityssa Yhdysvalloissa vuonna 2006. Kaikki murhat tapahtuivat neljän viikon aikana loka-marraskuussa. Ruumiit löydettiin sadevesiojasta motellin takaa ja ne oli aseteltu tarkasti, tietyn välimatkan päähän toisistaan ja pää kohti itää siten, että jalat olivat maalla ja pitivät ruumiin paikallaan. Lisäksi uhreilta puuttuivat kengät. Kaikki uhrit olivat prostituoituja. Tekijän on profiloitu olleen kokenut ja järjestelmällinen tappaja, joka on tappanut useita uhreja ennen näitä neljää.[80][81][82]
  • Sateenkaarimielipuoli”, surmasi ainakin 13 miestä Paturiksen puistossa Carapicuíbassa São Paulon osavaltiossa Brasiliassa helmikuun 2007 ja elokuun 2008 välillä. Kaikki uhrit olivat homoseksuaaleja, tai transvestiitteja ja kaikki oltiin ammuttu. Tekijällä voi olla enemmänkin uhreja.[83][84] Entinen poliisi Jairo Francisco Franco oli syytettynä teoista, mutta häntä ei tuomittu oikeudessa.[85]
  • West Mesan luunkerääjä”, vuonna 2009 Albuquerquessa Yhdysvalloissa löydettiin jättömaalta 11 haudatun naisprostituoidun ruumiit. Naiset olivat kadonneet ja ruumiit oli haudattu vuosina 2001–2005. Naisten uskotaan tulleen sarjamurhaajan murhaamiksi.[86]
  • Long Islandin sarjamurhaaja”, vuonna 2010 Gilgo Beachilta, Long Islandilta Yhdysvalloista löydettiin 10 mataliin hautoihin haudattua ruumista. Osa kuolleista tunnistettiin kadonneiksi prostituoiduiksi, mutta kaikkia ei olla kyetty tunnistamaan. Uskotaan, että nämä ovat tulleet saman henkilön murhaamiksi ja, että murhat ovat tapahtuneet vuosina 1996–2010. Tekijän uskotaan tavanneen uhrinsa internetistä.[87]
  • Volgan mielipuoli”, murhasi 32 iäkästä naista kevään 2011 ja syksyn 2012 välillä Volgan rannalla sijaitsevissa kaupungeissa Venäjällä. Uhrit olivat iältään 75–90-vuotiaita ja kaikki uhrit oli kuristettu. Lisäksi uhrit oli ryöstetty. Ensimmäiset yhdeksän murhaa tapahtuivat Kazanissa, jonka jälkeen tekijä alkoi liikkumaan eri alueille ja murhia tapahtui useissa eri kaupungeissa. Kaikki murhat tapahtuivat uhrien kotona ja tekijän uskotaan esiintyneen esimerkiksi sosiaalityöntekijänä päästäkseen sisään asuntoon. Tekijä näkyi yhdessä tapauksessa valvontakamerassa ja sen perusteella on todettu, että tekijä oli 175cm pitkä hoikka mies, iältään 20–35 vuotias ja, että hän ei ollut slaavilaisen näköinen.[88][89][90][91][92]
  • Maryvalen sarja-ampuja”, ampui yhdeksän ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kolmea yhdessätoista hyökkäyksessä Maryvalessa Phoenixissa Yhdysvalloissa elokuun 2015 ja heinäkuun 2016 välillä. Teoista epäiltynä on ollut Aaron Saucedo, joka oli tekojen aikaan 23-vuotias.[93][94][95][96][97][98]

LähteetMuokkaa

  1. Historiaa: Murhaaja maailmanäyttelyssä TV1 klo 23.15 (Ohjelmatieto) TV1. Viitattu 22.5.2010.
  2. Alibi 1/1980.
  3. Tampereen sarjamurhaajan kylmä tunteettomuus hämmästytti rikospoliisiakin vuonna 1964 Aamulehti. 17.9.2016. Viitattu 22.10.2018.
  4. Helsingin Sanomat 4.6.1994.
  5. Guardian.co.uk (2008-02-21: 'My anger is buried deep inside')
  6. Hovioikeus piti sarjahukuttajan tuomion ennallaan ja katsoi hänet erittäin vaaralliseksi – Pekka Seppäsen on istuttava koko rangaistus vankilassa Helsingin Sanomat. 27.2.2018. Viitattu 21.10.2018.
  7. HSyyttäjä sarjahukuttajasta hovioikeudessa: ”Tämä kertoo siitä, että Seppänen on älykäs ja ovela mies” Ilta-Sanomat. 31.8.2017. Viitattu 21.10.2018.
  8. Maged, Ahmed: 'Turbini' murders sensationalized 29.12.2006. Daily News Egypt. Viitattu 30.01.2009. (englanniksi)
  9. The Thames Torso Murders crimeandinvestigation.co.uk. --. Viitattu 20.4.2019. (englanniksi)
  10. The Thames Torso Murders of 1887-89 Gerard Spicer. --. Viitattu 20.4.2019. (englanniksi)
  11. Lustmord and Loving the Other: A History ofSexual Murder in Modern Germany and Austria(1873-1932) Amber Aragon-YoshidaWashington University in St. Louis. 1.1.2011. Viitattu 20.4.2019. (englanniksi)
  12. Stadtarchiv gibt seltenen Einblick - So spektakulär war die moerdersuche im jahr 1882 Tobias Kindel/Bild.de. 13.1.2018. Viitattu 20.4.2019. (saksaksi)
  13. Cover Story: Atlanta's Jack the Ripper Steve Fennessy CL Atlanta: Creative Loafing. 26.10.2005. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  14. Axeman of New Orleans Wikipedia. 30.7.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)
  15. How the 'Axeman of New Orleans' Terrorized a City and Escaped the Law Vice. 1.3.2017. Viitattu 20.8.2018. (englanniksi)
  16. Alibi 9/1989.
  17. Texarkana Moonlight Murders Wikipedia. 8.8.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)
  18. Texarkana Murder Mystery Texas Monthly. 1.12.2014. Viitattu 20.8.2018. (englanniksi)
  19. Boston Strangler DNA tests confirm Albert DeSalvo killed final victim The Guardian. 19.7.2013. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  20. Monster of Florence Wikipedia. 30.6.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)
  21. Sex crimes and the city The Guardian. 24.1.2009. Viitattu 20.8.2018. (englanniksi)
  22. The Disturbing, Unsolved Santa Rosa Hitchhiker Murders David Ian McKendry/13th Floor. 22.11.2016. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  23. The Hitchhiker Murders Miami Ghost Chronicles. 5.2.2019. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  24. DNA research in Golden State Killer case spurs hope in unsolved killings Kevin Fagan ja Evan Sernoffsky/San Francisco Chronicle. 5.5.2018. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  25. Ted Bundy and the Santa Rosa Hitchhiker Murders Paul Holes ja Billy Jensen/The Murder Squad. 6.5.2019. Viitattu 3.6.2019. (englanniksi)
  26. True-life horror story Maggie Galehouse/Houston Chronicle. 26.1.2015. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  27. Investigators Think They Know Who Killed Eleven Girls Around Galveston In The 1970s Michael Hagerty/Houston Matters. 18.10.2017. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  28. Along a Highway in Texas,Decades of Deadly Mystery Washington Post. 14.3.1999. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  29. Killing field road where bodies of 40 women have been dumped by serial murderers Matt Roper/Mirror. 25.5.2019. Viitattu 10.6.2019. (englanniksi)
  30. Connecting the dots in the search for a California serial killer CBS. 22.4.2017. Viitattu 15.10.2018. (englanniksi)
  31. ”Yövaanija” tunkeutui koteihin ikkunasta, raiskasi ja tappoi – Epäily: Sarjamurhaaja oli ex-poliisi ja eli tavallista elämää Ilta-Sanomat. 26.4.2018. Viitattu 28.4.2018.
  32. Who is the Golden State Killer, and what are his many names? The Tribune. 25.4.2018. Viitattu 15.10.2018. (englanniksi)
  33. Who was San Francisco's Doodler killer, and why wasn't he caught? MSN.com. 24.6.2018. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  34. The Oakland County Child Killings Oakland County, Michigan. Viitattu 26.8.2018. (englanniksi)
  35. Detroit News story links man convicted of criminal sexual conduct with minors in Flint with Oakland County child killing MLive. 28.12.2010. Viitattu 26.8.2018. (englanniksi)
  36. Birmingham father wants answers on Oakland Child Killer The Oakland Press. 20.2.2010. Viitattu 26.8.2018. (englanniksi)
  37. Elsie (Niemi) Busch Legacy.com. 18.7.2003. Viitattu 26.8.2018. (englanniksi)
  38. Family of Oakland County Child Killer victim slams prosecutor, police in video WXYZ Detroit. 12.9.2013. Viitattu 26.8.2018. (englanniksi)
  39. Iltalehti 3.10.1995.
  40. The Valley Killer, part 1 New England unsolved blogspot. 30.8.2008. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  41. 25-year-old Vermont murder solved by DNA analysis Dawson Raspuzzi/Battleboro Reformer. 3.7.2012. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  42. Stabbing victim IDs attacker years later Kathy McCormack, Associated Press/Battleboro Reformer. 5.7.2007. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  43. Morden som skakade stan: Olösta mord i Åggelby Yle. 22.07.2015. Viitattu 16.8.2018. (ruotsiksi)
  44. Alibi 8/1984.
  45. Seura 6/1984.
  46. True-life horror story Maggie Galehouse/Houston Chronicle. 26.1.2015. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  47. DNA helps identity 2 women found dead in Texas ‘killing fields’ decades ago Robert Gearty. 15.4.2019. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  48. Tim Miller can find almost anyone. Can he find his daughter’s killer? J Oliver Conroy. 12.6.2018. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  49. Is Robert Abel Getting Away With Murder? Skip Hollandsworth. 1999-10-1. Viitattu 4.6.2019. (englanniksi)
  50. Breaking Homicide tries to put a name to The Honolulu Strangler James Wray/Monsters & Critics. 14.5.2018. Viitattu 6.5.2019. (englanniksi)
  51. The Mystery Of Hawaii’s Honolulu Strangler Still Baffles People Today Megan Shute/only in your state. 9.9.2017. Viitattu 6.5.2019. (englanniksi)
  52. 10 Terrifying Facts Of The Honolulu Strangler Benjamin Welton/http://listverse.com. 25.8.2018. Viitattu 6.5.2019. (englanniksi)
  53. 'Frankford Slasher' Case Still Haunts Philadelphia, Remains Unsolved NBC10 Investigators/NBC Philadelphia. 21.2.2019. Viitattu 6.5.2019. (englanniksi)
  54. Under the El Duane Swierczynski/My City Paper/Philadelphia City Paper. 25.8.2005. Viitattu 6.5.2019. (englanniksi)
  55. The Colonial Parkway Killer Historic Mysteries. Viitattu 31.5.2019. (englanniksi)
  56. Parkway Mike Holtzclaw ja Amanda Williams/Daily Press. Viitattu 31.5.2019. (englanniksi)
  57. Murder on the Mountain Barry Yeoman/Out. 1.11.1996. Viitattu 31.5.2019. (englanniksi)
  58. Fred Atwell, Controversial Figure In Colonial Parkway Murders, Arrested In Georgia David Lohr/Huffington Post. 6.9.2011. Viitattu 31.5.2019. (englanniksi)
  59. New Bedford Highway Killer Wikipedia. 28.7.2018. Viitattu 18.8.2018. (englanniksi)
  60. ON THE LOOSE The terrifying true story of the New Bedford Highway Serial Killer who murdered nine women in seven months – and could still be on the streets today The Sun. 17.10.2017. Viitattu 18.8.2018. (englanniksi)
  61. Cold cases come to light Mary Faith Bell/Tillamook Headlight Herald. 2.10.2012. Viitattu 6.6.2019. (englanniksi)
  62. Bobby Jack Fowler, suspect in death of Newport teen girls, may have killed 20 or more people Lori Tobias. 29.10.2012. Viitattu 6.6.2019. (englanniksi)
  63. Murdered girls’ cases getting fresh look HHHH Winston Ross/The Register-Guard. 31.1.2009. Viitattu 6.6.2019. (englanniksi)
  64. Dark Minds Investigation Discovery Dark Minds YouTuben kautta. 12.7.2015. Viitattu 6.6.2019. (englanniksi)
  65. Kriminalität: Mutmaßlicher „Schlächter von Mons“ gefasst Welt-Online. 28.2.2007. Viitattu 22.4.2019. (saksaksi)
  66. "BELGIEN Auf Brautschau" Der Spiegel. Viitattu 21.4.1997. (saksaksi)
  67. "According to Valenciennes, the remains found in the Scheldt are of Montoise Carmelina Russo" Eric Deffet/Le Soir. 17.7.1997. Viitattu 22.4.2019. (ranskaksi)
  68. "Butcher of Mons, story of a cold case" canalordinaire.wordpress.com. 20.8.2013. Viitattu 22.4.2019. (ranskaksi)
  69. "Череповец. Составлен фоторобот предполагаемого серийного убийцы женщин - так называемого "даниловского" маньяка" Череповецкий информационный сайт. 26.3.2008. Viitattu 20.4.2019. (venäjäksi)
  70. "Новая жертва?" Газета "Премьер". 26.6.2012. Viitattu 20.4.2019. (venäjäksi)
  71. "Даниловский маньяк вернулся?" 35 медиа. 10.11.2010. Viitattu 20.4.2019. (venäjäksi)
  72. "Ушла и не вернется..." Газета "Череповецкая истина". 1.7.2012. Viitattu 20.4.2019. (venäjäksi)
  73. "Маньяк с мутными глазами убивает девушек в Череповце: его ищут по порнорисункам" NEWSru.com. 20.7.2005. Viitattu 20.4.2019. (venäjäksi)
  74. Unsolved slayings of eight Louisiana women to be profiled in TV show The Associated Press. 29.2.2012. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
  75. Who Killed the Jeff Davis 8? Ethan Brown/medium. 30.1.2014. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
  76. 8 Deaths in a Small Town, and Much Unease Campbell Robertson/nytimes. 1.1.2010. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
  77. "Is Serial Killer Stalking Daytona's Women?" Michels, Scott/ABC News. 9.1.2008. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
  78. "Daytona Beach Serial Killer" America's Most Wanted. 19.3.2011. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
  79. "Are 28 deaths the work of serial killers?" Pacheco, Walter/Orlando Sentinel. 12.1.2010. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
  80. Eastbound Strangler Case: 12 Years and Counting Seth Augenstein/Forensic Magazine. 20.11.2018. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  81. Atlantic City Serial Killer(Partial Profile of "The Eastbound Strangler") S.T.A.L.K., Inc.. 17.11.2015. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  82. EXCLUSIVE: 'He got his sexual kicks from women's feet.' Investigator offers $25,000 reward to help capture the 'Atlantic City strangler' who murdered prostitutes and left them face down barefoot in a drainage ditch Donna Andersen For Dailymail.com. 19.11.2015. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)
  83. Homophobic serial killer stalks Sao Paulo Tom Phillips/New Zealand Herald. 14.12.2008. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  84. The 'Rainbow killer' stalks Brazilian gays Tom Phillips/The Guardian. 14.12.2008. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  85. "Júri absolve PM acusado de matar 13 gays em parque" Jozino, Josmar/Agora São Paulo. 26.8.2011. Viitattu 3.5.2019. (portugaliksi)
  86. Noted TV journalist revisits the West Mesa murders Albuquerque Journal. 3.8.2018. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  87. Long Island Serial Killer, Where Are You Now? Psychology Today. 7.4.2014. Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  88. "В Поволжье и на Урале ищут маньяка, убивающего пенсионерок: 18 жертв" NEWSru.com.. 1.8.2012. Viitattu 22.4.2019. (venäjäksi)
  89. "Жертвами приволжского маньяка-душителя стали уже более 30 старушек" NEWSru.com.. 16.10.2012. Viitattu 22.4.2019. (venäjäksi)
  90. "В Приволжье разыскивают маньяка, жестоко убившего 32 пенсионерки" TOPNews.RU.. 29.10.2013. Viitattu 22.4.2019. (venäjäksi)
  91. "Серийный убийца пенсионерок попал на видео в Казани" Новости Татарстана и Казани.. 14.10.2016. Viitattu 22.4.2019. (venäjäksi)
  92. ""Приволжского маньяка", убившего больше 30 старушек, ищут на Сахалине за 1 миллион рублей" NEWSru.com.. 11.11.2013. Viitattu 22.4.2019. (venäjäksi)
  93. "'Person of interest' identified in Phoenix Serial Street Shooter case; DPS denies link to freeway shooter case" Staahl, Derek; Loew, Morgan; Rossi, Donna/AZ Family. 26.4.2017. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  94. "Phoenix police: 7 dead in 8 attacks by "serial street shooter"" CBS News. Associated Press.. 13.7.2016. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  95. "Police Tie 9th Attack to Phoenix's Serial Killer Case" Billeaud, Jacques/ABC News. Associated Press.. 3.8.2016. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  96. "Phoenix serial street shootings: Aaron Saucedo facing charges in shootings" ABC 15.. 8.5.2017. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  97. "Police: Serial killer behind 8 shootings, 7 deaths in Phoenix" Thomas, Jennifer/CBS5AZ.. 12.7.2016. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)
  98. "Phoenix Serial Killer Struck a Ninth Time, Police Say" Connor, Tracy/NBC News.. 4.8.2016. Viitattu 4.5.2019. (englanniksi)